kolesterol dengeleyen besinler / Kolesterolü yiyin bitirin! Kolesterolü dengeleyen besinler nelerdir? - Takvim

Kolesterol Dengeleyen Besinler

kolesterol dengeleyen besinler

Hdl Kolesterol Düşüklüğüne Ne İyi Gelir?

Hdl kolesterol iyi mi kötü mü diye düşünenler için; netlik kazandıracak bir yazı ile karşınızdayız. Sağlığına dikkat edenlerin buluştuğu bu yazımızda en çok merak edilen konulardan Hdl kolesterol yüksekliği ve düşüklüğü konusuna yer verdik!

Hdl (İyi) Kolesterol Nasıl Yükseltilir?

  • Sigarayı ve Alkolü Bırakmalısınız
  • Düzenli Spor Yapmalısınız
  • Yemeklerde Zeytinyağı Kullanın
  • Karbonhidratı Azaltın
  • İdeal Kilonuza Ulaşın
  • Haftada En Az 2 Gün Balık Tüketmelisiniz
  • Omega 3 Ağırlıklı Atıştırmalıklar Tüketin
  • Şekerden ve Kızartmadan Uzaklaşın
  • İyi Kolesterolü Yükselten Yiyeceklere Yönelin
hdl kolesterol

Hayvansal gıdalarda bulunan, bazen de bitkisel besinlerde de yer alan kolesterol sağlığı etkileyen bir maddedir. İki farklı türde tıpta adı geçer. HDL ve LDL olmak üzere 2 gruba ayrılan kolesterolden bu sayfada HDL kolesterolü inceliyor olacağız.

Bakalım HDL kolesterolün insan sağlığına olan etkisi nedir? Hdl kolesterol ne demek sorusundan başlayıp HDL kolesterolün yüksekliğine kadar değineceğimiz yazımıza başlıyoruz!

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız.

hdl kolesterol nedir

Hdl Kolesterol Nedir?

Hdl kolesterol, iyi kolesterol türüdür. Yüksek yoğunluklu lipoprotein anlamına gelmektedir. Vücut için faydalı olan kolesterolün, doku ve damarlardan karaciğere kadar taşınma görevini üstlenir. Üzerine düşen görevi gerçekleştirdiğinde kalp hastalıklarının önüne geçmiş olur.

Her insanda yaşa ve cinsiyete bağlı olarak Hdl kolesterol seviyesi farklı rakamlarda tespit edilmektedir. Bu rakamları belirleyen hem kişinin yaşam şekli hem de öğünlerde tercih ettiği yiyeceklerdir. Hdl kolesterol tıpkı vitamin ve mineraller gibi beslenme yoluyla kontrol altına alınabilir. Kontrol altına alındığında ise birçok hastalıktan korunur.

hdl kolesterol yüksekliği

Hdl Kolesterol Nasıl Yükseltilir? 9 Beslenme İpucu

Hdl kolesterol düşükse bazı sağlık sorunları meydana gelebilir. Bu sağlık sorunlarına çok önceden tedbir almak için sizlere bazı tüyolar vereceğiz. Hem beslenme hem de yaşam şeklinde yapacağınız ufak değişimler ile Hdl kolesterolü dengeleyebilirsiniz. Uzmanların kaleminden çıkan bilgilere göre Hdl kolesterol seviyesini ideal oranda tutmak için bu bilgilere kulak verin!

1) Sigara ve Alkolü Bırakmalısınız

Sigaranın sayısız zararlarından biri de Hdl kolesterol değerini düşürmesidir. Bu zincirin sonunda kalp ve damar hastalıklarına da davet çıkarır. Sigarayı bırakarak Hdl kolesterol seviyesini en iyi oranlara getirebilirsiniz. Alkol de sigara ile benzer etkilere sahiptir ve mümkünse uzak durulmalıdır.

Yapılan araştırmalar sonucunda sigara kullanmayan bireylerin Hdl seviyesi daha sağlıklı düzeydeyken; sigara kullananların Hdl seviyesi kritik seviyeye inmiştir. Uzun yıllarca sigara tüketmek, damar tıkanıklığına neden olacağı için Hdl kolesterolü de düşürmektedir.

Sigarayı Bırakma Yolları, Sigara Nasıl Bırakılır? 8 Etkili Formül

sigarayı bırakmak

2) Düzenli Spor Yapmalısınız

Sağlıklı yaşam adına önerilen ve yapılması gereken spor, Hdl kolesterolü yüksek tutmak için de etkili olmaktadır. Fiziksel açıdan aktif olmak tüm kan değerleriniz ve organlarınız için faydalıdır.

Yoğun tempolu sporlar ile Hdl seviyesinde bir artış gözlemlenir. Eğer spor yapmaya vaktim yok diyenlerdenseniz; günlük yürüyüşlerinizi ihmal etmediğiniztakdirde Hdl seviyesini kontrol altına alabilirsiniz.

spor yapmak

3) Yemeklerde Zeytinyağı Kullanın

Trans yağ tüketimi tüm organların sağlığını tehdit etmektedir. Trans yağlar, Hdl kolesterol seviyesini düşürmektedir. Naturel sızma zeytinyağını yemeklere ve salatalara ekleyerek sağlıklı beslenme kuralını gerçekleştirmiş olacaksınız.

Kalp dostu besinlerden biri olan zeytinyağı, Hdl kolesterolü yükseltme konusunda size yardım edecektir. Her yaştan kişinin özellikle de yaşlı bireylerin öğünlerine zeytinyağı ekleme alışkanlığı, Hdl kolesterolü olumlu yönde destekler.

Zeytinyağı Faydaları Nelerdir?

zeytinyağı

4) Karbonhidratı Azaltın

Hdl kolesterol düşüklüğü neden olur sorusunun cevabı beslenme tipiyle yakından ilişkilidir. Yoğun karbonhidrat ağırlıklı beslenen kişilerin karşılaşacağı sorunlardan biri de Hdl kolesterol düşüklüğüdür.

Karbonhidrat ağırlıklı beslenenler diyabet, obezite ve kalp hastalıklarına daha yakın olur. Bu durumu önlemenin ve Hdl kolesterolü iyi değerlere getirmenin yolu da beyaz undan uzak durmaktır. Kalp hastalıklarından ve sağlıksız bir yaşamdan uzak kalmak için düşük karbonhidratlı besinleri tercih edebilirsiniz.

Karbonhidrat Diyeti Listesi Nasıl Uygulanır?

karbonhidrat diyeti

5) İdeal Kilonuza Ulaşın

Kilo artışıyla beraber gözlemlenen Hdl düşüklüğü, birçok hastalığa davet çıkarır. Kalp ve damar hastalıklarına neden olan fazla kilo, size uzun yıllarca stresli bir hayat yaşatır. Bu tatsız duruma karşı savaş açmak için sağlıklı seçimler yapabilir, Hdl seviyesini kontrol edebilirsiniz.

Eğer tek başınıza kilo veremiyorsanız; bir diyetisyen yardımı ile tüm bedeninizi koruyabilirsiniz. İdeal kiloya ulaşma yolunda birçok problemi çözebilirsiniz. Hdl kolesterolü yükseltip kalp sağlığınızı korurken aynı zamanda insülin direncini de kırabilirsiniz.

İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır? Diyetisyen Cevapladı

İnsülin Direnci Diyeti Nasıl Yapılır? Diyetisyen Onaylı Liste

diyet

6) Haftada En Az 2 Gün Balık Tüketin

Hdl kolesterolü ideal oranda tutmanın bir yolu daha var. Haftada 2 defa balık tüketmek! Uzmanlar kendinden yağlı balıkları fırında ya da ızgarada tüketmenizi önermekte.

Neden yağlı balıkları tercih etmeliyim diye sorarsanız; yağlı balıklarda bulunan asitler kalp sağlığını daha etkili şekilde korurlar. Damar ve hücreleri koruma konusunda daha başarılıdır. Hdl seviyesini yükseltmek için sardalya, ton balığı ya da somonu tercih edebilirsiniz.

Balık Mevsimi Listesi – Hangi Ayda Hangi Balık Yenir? 12 Ay 12 Tarif

balık

7) Omega 3 Ağırlıklı Atıştırmalıklar Tüketin

Hdl seviyesini düşürmemek için ara öğün yapmanız önerilir. Ara öğünlerde tercih edeceğiniz besinler kalp ve damar sağlığınızı koruyacak türden olmalıdır. Fast food ya da paketli ürünler yerine omega 3 yağları açısından zengin olan fındık, fıstık, ceviz gibi besinler tercih edilmelidir.

Sadece atıştırmalık değil omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan ıspanak, avokado, pırasa, yeşil bitkiler ve semizotu gibi besinler de tüketilmelidir. Hdl kolesterol nasıl yükseltilir Canan Karatay kolesterol ile ilgili nasıl önerilerde bulunuyor diyorsanız, Karatay sağlıklı bil kahvaltıda fındık fıstık ve doğal zeytinyağı önermektedir.

Omega 3 Faydaları ve Görevleri, Omega 3 İçeren Besinler Listesi

kuru yemiş

8) Şekerden ve Kızartmadan Uzaklaşın

Kolesterolü dengelemek için beslenme alışkanlıklarının kökten değişmesi gerekir. Şekerden ve kızartmalardan uzak durmak sadece kolesterol sorunu yaşamamak için değil birçok hastalığa karşı vücudu güçlü tutmak için de uzmanların önerisidir.

kızartma

9) İyi Kolesterolü Yükselten Özel Yiyecekler

Hdl kolesterol dokulardaki fazla kolesterolü vücut dışına atmaya yardımcı olduğu için vücut sağlığını güçlendirir. Hdl kolesterol besinlerle alınmaz ama besinler aracılığıyla miktarı yükseltilebilir. HDL yi ne yükseltir derseniz birçok leziz seçenek bulunmaktadır.

Tam tahıllar, lifli meyveler, keten tohumu, chia tohumu, soya, baklagiller, portakal, somon, brüksel lahanası, avokado ve kuru yemişler halk arasında iyi kolesterol olarak da bilinen hdl kolestrolü yükseltmekte etkili besinlerdir.

hdl kolesterol yükselten yiyecekler

Hdl Kolesterol Kaç Olmalı? Cinsiyete Göre Referans Aralığı

Hdl kaç olursa tehlikeli sorusu aklınıza gelmiş olabilir. Hdl kolesterol referans aralığı kadın ve erkeklere göre farklı rakamlarda incelenir. Yaşa bağlı olarak da değişen bu rakamları merak edenler için yazımıza aldık. Hdl kolesterol kaç olması lazım diyenler için ideal rakamlar tablosunu ekledik. Eğer kan testi sonucunda bu rakamlardan çok uçta bir sonuç alınıyorsa; doktorunuzla görüşmenizi önereceğiz.

Erkeklerde

  • 40 mg/dL altı: Düşük
  • 40 mg/dL – 60 mg/dL arası: İyi
  • 60 mg/dL üstü: Daha iyi

Kadınlarda

  • 50 mg/dL altı: Düşük
  • 50 mg/dL – 60 mg/dL arası: İyi
  • 60 mg/dL üstü: Daha iyi

Hdl Kolesterol Düşükse Ne Yapmak Gerekir?

Hdl kolesterol seviyesini, hastane ortamında uzman yönlendirmesiyle beraber ölçebilirsiniz. Ölçümler için kan tahlili vermeniz gerekir. Eğer kolesterol düşüklüğü yaşarsanız; şu önerileri unutmayınız:

  • Hdl kolesterol düşüklüğünde doktorunuz ilaç takviyesi yapıyorsa; ilaçlarınızı düzenli kullanmalısınız.
  • Hareketsiz yaşamdan daha aktif yaşama geçmelisiniz.
  • Sigara ve alkol alışkanlığını bırakmalısınız.
  • Bolca sebze ve meyveyle geçen öğünler yapmalısınız.
  • Paketli ürünler yerine doğal ürünlere yönelmelisiniz.
  • Hdl kolesterol düşüklüğü kalp hastalığını meydana getirebileceğinden çok yağlı ve tuzlu gıdalardan uzak kalmalısınız.

Hdl kolesterolün düşmesine neden olan sebeplerle ilgili önlem almanız gerektiğini de unutmamalısınız. Obezite ya da ideal kilonun üzerinde olma, sigara alışkanlığı, hareketsiz yaşam, kontrol altında tutulmayan şeker hastalığı ve sağlıksız beslenme düzeni bunlar arasında en önemli başlıklardır.

hdl kolesterol kaç olmalı

Hdl Kolesterol Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Hdl kolesterol düşüklüğü sağlık sorunlarına neden olabildiği gibi yüksekliği de birtakım problemlere neden olabilir. İdeal rakamların korunması gerekir. Kan testi sonucunda Hdl kolesterol neden yüksek çıkar dediğiniz anlar olabilir. Bu sorunuza daha açıklayıcı bir yanıt vermek gerekirse:

Hdl kolesterol yüksekliği endişe edilecek bir durum değildir fakat; çok yüksek rakamlarda kişilerin damar içinde bulunan duvarın daraldığı bilinir. Damar içi duvarda yaşanan daralma ise; Hdl partiküllerinin metabolizmasında bir sorun olduğuna işarettir.

Hdl kolesterol değerinin çok yüksek çıkması genel metabolizmayı etkilediği için çeşitli hastalıklara neden olabilir. İdeal rakamlardan çok uçta ölçülen Hdl kolesterol, çoğu zaman sağlığı tehdit edebilir. Bu nedenle zaman zaman kan testi yapmak ve kolesterol değerlerine baktırmak tavsiye edilir.

hdl kolesterol düşüklüğü

Kalp Sağlığına İyi Gelen 10 Mucizevi Besin

11 Soruda Kolesterol – Uzman Doktorun Kaleminden

Kolesterol Nasıl Düşürülür? Kolesterolü Düşüren 10 Sağlıklı Yiyecek

Kolesterol Belirtileri Nelerdir? Neden Yükselir? Değerler Kaç Olmalı?

Kolesterol Diyeti Nasıl Yapılır? Beslenme Listesi – Diyetisyen Tavsiyeleri

Kolesterol Hastaları İçin Beslenme Önerileri

Kolesterolün ve Trigliseridin Yükselmemesi İçin Beslenme Önerileri

  • Yemekler tereyağı ve margarin gibi katı yağlar yerine; zeytinyağı mısırözü yağı ve en basiti ay çiçek yağı gibi sıvı yağlar ile yapılmalıdır.
  • Patates kızartması, fastfood gibi yağ içeriği yüksek besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Et, tavuk veya kıyma ile hazırlanan sebze ya da bakliyat yemekleri ilave yağ eklenmeden etin kendi yağı ile pişirilmelidir.
  • Yapılan araştırmalarda ceviz ve fındık tüketiminin yüksek kolesterolün düşürülmesinde etkili olduğu bulunmuştur. Bu yüzden günde 2-3 adet ceviz içi veya 15-20 adet fındık tüketilebilir.
  • Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinin tam yağlı olanlarının yerine yarım yağlı veya light olanları tercih edilmelidir.
  • Kaşar peynirinin yağ içeriği daha yüksektir. Bu yüzden beyaz peynir veya lor peyniri tercih edilmesi daha sağlıklı olur.
  • Salatalara zeytinyağı yerine bazı öğünlerde ceviz veya avokado eklenebilir. Avokado yağ içeriği yüksek bir besindir. Bu yüzden tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Çeyrek avokado 1 yemek kaşığı zeytinyağı yerine tüketilebilir.
  • Paketli ürünler tüketilmeden önce içeriğinde doymuş yağ bulunup bulunmadığı ürün etiketinden kontrol edilmelidir.
  • Cafe veya restaurant gibi yerlerde et yemeği tercih edilecek ise kuyruk yağı içermemesine özen gösterilmelidir.
  • Sebze veya bakliyat yemeklerinin suyundan yemeğin içerisinde fazla yağ bulunduğu anlaşılabilir. Böyle bir durumda yemeğin suyu tüketilmemeli, yemek çatal ile yenmelidir.
  • Et, tavuk, balık gibi besinler kızartma yerine haşlama, buğulama veya fırında pişirme yöntemi ile hazırlanmalıdır.

KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİNİ ÖNLEYEN SAĞLIKLI BESİN TABLOSU

Süt ve Süt Ürünleri: Yarım yağlı veya light süt veya laktozsuz süt, peynir, kefir, ayran, yoğurt

Tahıllar: Yulaf ezmesi veya kepeği, tam buğday, kepek veya çavdar ekmeği, arpa, bulgur

Et çeşitleri: Yağsız olan tavuk, balık, hindi, dana eti

Sebze: Bütün taze sebzeler

Meyve: Bütün taze meyveler

Kuru baklagiller: Nohut, fasulye, barbunya, kırmızı ve yeşil mercimek

Yağ çeşitleri: Zeytinyağı, ay çiçek yağı, avokado, mısır özü yağı

Yağlı tohumlar: Ceviz, badem ve fındık

Tatlılar: Yağsız süt ile yapılan tatlılar (muhallebi, sütlaç, puding vb), aşure, cezerye

İçecekler: Çay, kahve, Türk kahvesi, maden suyu (tansiyon hastaları dikkat diyetisyeninize danışın…

KOLESTEROLÜ YÜKSELTEN BESİNLER NELERDİR?

Kolesterol diyeti veya kolesterol düşürücü diyet listesi uygularken aşağıdaki bu besinler sınırlanır.

Tereyağı, margarin, kuyruk yağı, iç yağı

Hindistancevizi yağı ve palmiye yağı

Tam yağlı süt, peynir, yoğurt, krema, krem şanti ve süt tozu

Yağda kızartılmış et, tavuk, balık ve fastfood ürünleri

Hazır salata sosları ve mayonez

Organ etleri, sosis, salam, sucuk gibi şarküteri ürünleri

Poğaça, açma, börek, kek ve kruvasan gibi hazır pastane ürünleri

Kolesterol düşmanı 13 besin

Tüm dünyada ölümle sonuçlanan hastalıkların başında kalp damar hastalıkları geliyor. Kalp hastalıklarında yüksek kolesterol, riski çok daha fazla artırıyor. Kalp damar hastalığı riski olanlar ya da hastalar için hayati önem taşıyan doğru beslenme biçimini Diyetisyen Emre Uzun anlattı.

Yayınlanma:

Kolesterol düşmanı 13 besin

Baklagil, avokado, badem, yağlı balık gibi 13 besin kolesterolün baş düşmanı. Diyetisyen Emre Uzun, yediklerinizin kolesterol üstünde büyük bir etkisi olduğunu ifade etti ve kolesterolünüzü düşürecek ve diğer hastalıkların da riskini azaltacak 13 besini açıkladı.

Bitkisel Protein Kaynağı ‘'Baklagiller''
Baklagiller fasülye, bezelye ve mercimekgilleri içinde bulunduran büyük bir gruptur. Yüksek miktarlarda lif, mineraller ve iyi oranda protein içerirler. Diyetinizde bulunan işlenmiş et ve tahıl grubunu baklagillerle değiştirmeniz kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalarla baklagil tüketmeyenlere oranla günde yarım kap (118 ml) baklagil tüketiminin LDL kolesterolü düşürücü etkisi bulunduğu ortaya konulmuştur. Ayrıca kolestrolü ortalama olarak 6.6 mg/dl kadar düşürdüğü de belirlenmiştir. Baklagiller (bezelye, fasülye ve mercimekgiller gibi) LDL kolestrolü düşürmede etkili olup ayrıca iyi bir bitkisel protein kaynağıdır.

baklagil

Kolesterol Düşmanı ‘'Avokado ‘'
Avokado besin açısından yoğun meyvelerdir. Tekli doymamış yağ asitleri ve lif açısından zengindir ve LDL'yi düşürüp HDL'yi yükseltir. Klinik çalışmalar da avokadonun kolesterol düşürücü etkisini destekler niteliktedir. LDL kolesterolü yüksek olan obez ve fazla kilolu yetişkinlerle yapılan bir çalışmada, günde 1 adet avokado yiyen bireylerde yemeyenlere göre LDL kolesterolün düştüğü gözlemlenmiştir. Yapılan 10 araştırmada, avokadonun diğer yağlara göre daha düşük oranda total kolesterol, LDL ve trigliserit içerdiği bulunmuştur. Avokado tekli doymamış yağ asitleri ve lif içerdiği için kalp sağlığı açısından önemli bir besin olup kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır.

Magnezyum Deposu ‘'Yağlı tohumlar, Badem ve Ceviz''
Yağlı tohumlar da besin açısından yoğun gıdalardandır. Özellikle tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler. Aynı zamanda çoklu doymamış yağ asitlerinden olan bitkisel kaynaklı omega 3 bakımından da zengindir. Protein içeriği olan yağlı tohumlar, kan basıncını ayarlamaya yardımcı olmaktadır. Yağlı tohumların içeriğinde bulunan fitosterol, kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Mikrobesin ögelerinden olan kalsiyum, magnezyum ve potasyum da yağlı tohumların içinde bulunmaktadır. Bu minerallerin kolesterolü düşürücü ve kan basıncını dengeleyici özellikleri kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Yapılan 25 çalışmada, günde 2-3 porsiyon yağlı tohum yemenin LDL kolesterolünü ortalama 10.2 mg/dl kadar düşürdüğü gözlemlenmiştir. Günde 1 porsiyon yenen yağlı tohum yüzde 28 oranında ölümcül ve ölümcül olmayan kalp hastalıklarını ve LDL kolesterolünü azaltmaktadır. Yağlı tohumlar düşük kolesterollü yağlar, lifler ve minerallerden zengindir ve bu özelliğiyle kalp hastalığı riskini azaltır.

880ceviz

Kalp dostu ‘'Yağlı balık''
Uskumru, somon ve alabalık gibi yağlı balıklar uzun zincirli yağ asitlerinden yani omega-3'ten zengin en iyi kaynaklardır. Omega-3, HDL kolesterolü arttırır, enfeksiyonu ve felç riskini azaltarak kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Kızarmış balık tüketimi olan kişilerde, metabolik sendrom gelişme riski, kan basıncı yükselmesi ve HDL kolesterol (iyi kolesterol) seviyesinin düşme riski fazladır. Yapılan araştırmalara göre haftada en az bir kere tonbalığı, fırın ya da haşlama balık tüketen kişilerde felç geçirme riski yüzde 27 daha düşüktür. Uzmanlara göre en sağlıklı balık tüketme şekli fırın, ızgara, haşlama ya da çiğ tüketimdir. Kızarmış balık tüketmek ise kalp hastalıkları ve felç riskini arttırır.

Lif zengini “Yulaf ve arpa”
Yapılan araştırmalar, tam tahıllı ürünlerin kalp hastalıkları riskini azalttığını gösterir. Günlük 3 porsiyon tam tahıllı besin tüketildiğinde kalp hastalıkları ve felç riski yüzde 20 oranında azalır. Yulafın içeriğinde bulunan beta-glukan içeriğinden dolayı kolesterolü düşürmede etkilidir. Arpa ise yulaf gibi beta-glukandan zengin olup LDL kolesterolü düşürmede etkilidir.

Lezzetli savunucular “Meyveler”
Sağlıklı bir kalp için meyveler mükemmel kaynaklardır. Birçok meyve çözünür lif içerdiğinden dolayı kolesterolü düşürmede etkilidir. Elma, üzüm, turunçgiller ve çilekte bulunan pektin, kolesterolü düşürmede yüzde 10 oranında etkilidir. Meyveler aynı zamanda biyoaktif özelliklerinden dolayı antioksidan ve antinflamatuar özelliklere sayesinde kalp hastalıklarından ve diğer hastalıklardan korunmaya yardımcı olurlar. Böğürtlen cinsi ve üzüm gibi meyveler tüketmek ise HDL kolesterolü yükseltirken LDL kolesterolü azaltır. İçerdikleri antioksidan ve lifler sayesinde kolesterolü düşürür ve kalp hastalıklarını önlerler.

elma

Hem tatlı hem sağlıklı “Çikolata”
Kakao, bitter çikolatanın ana içeriğidir. Bitter çikolata ve kakao, LDL kolesterolü düşürmede en etkili besin kaynaklarındandır. Yapılan araştırmalar günde iki defa kakaolu içecek tüketmenin LDL kolesterolünü düşürdüğünü ve HDL kolesterolünü ise artırdığını göstermiştir. Fakat çikolata tüketirken içeriğindeki şeker göz ardı edilmemelidir. Çünkü şeker kalp hastalıkları riskini artırır. Çikolata tüketirken bitter olanı seçmeye dikkat edilmelidir.

Kan basıncına “Sarımsak”
Yüzyıllar boyunca içeriğinde bulunan allicin sayesinde sağlık açısından en etkili besinlerden biri olan sarımsak, yüksek kan basıncını düşürür. Fakat etkisinin görülmesi için çok fazla tüketilmesi gereken sarımsağın supleman olarak takviye edilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

Kalp savunucusu “Soya”
Soya içerikli besinlerin de kalp sağlığı üzerinden yadsınamaz bir etkisi vardır. Yapılan çalışmalar, soya içerikli besinlerin özellikle de soya fasulyesinin yüksek kolesterolü olan hastalarda kalp hastalıkları riskini azalttığını göstermiştir.

Mutfağın baş tacı “Sebzeler”
Sağlıklı bir kalp için sebzeler önemli bir rol oynamaktadır. Sebzeler liften ve antioksidandan zengin kaloriden düşük besinlerdir. Özellikle patlıcan, bamya, havuç ve patates gibi sebzeler pektin bakımından zenginlerdir ve kalp hastalıkları riskini azaltmada önemli rol oynarlar.


Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler de kalbin dostudur. Karalahana ve ıspanak gibi sebzeler lutein ve diğer karotenoidleri içermektedir. Bu da kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır. Aynı zamanda koyu yeşil yapraklı sebzeler safra asitlerine bağlanarak vücudun daha fazla kolesterol atmasını sağlarlar ve kolesterol seviyesini düşürürler.

Çay
Kahvaltının vazgeçilmesi, yemek sonrasının olmazsa olmazı çayın da kolesterolü düşürücü etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Sadece yeşil çay değil, siyah ve beyaz çay da içerdikleri kateşinler sayesinde kalp sağlığı üzerinde etkilidir. Kan basıncı için önemli olan nitrik oksidi aktive etmeye yardım eder. Aynı zamanda kolesterol üretimini ve emilimini azaltarak kanın pıhtılaşmasını engeller. İçeriğinde bulunan kuarsetin ise enfeksiyonu azaltarak kan damar fonksiyonunu geliştirir. Çay tüketimi kolesterol seviyelerini düşürürken kalp hastalıkları riskini azaltır.

Felç riskine “Saf zeytinyağı”
Bazen salatanın üzerinde bazen en lezzetli yemeklerin içinde karşımıza çıkan zeytinyağı Akdeniz diyetinin vazgeçilmezi olduğu kadar kalp sağlığının da en önemli koruyucusudur. Yapılan araştırmalar günde 4 yemek kaşığı saf zeytinyağı tüketen kişilerin, diğerlerine göre kalp krizi ve felç geçirme risklerinin yüzde 30 azaldığını ortaya koymuştur. Zeytinyağı tekli doymamış yağ asitlerinden zengin bir kaynaktır ve HDL kolesterolü yükseltici LDL kolesterolü düşürücü etkisi bulunur. Aynı zamanda polifenol kaynağıdır, enfeksiyon azaltıcı etkisiyle kalp hastalıkları riskini düşürür.

zeytinyagi

Keçiboynuzu
Keçiboynuzu antioksidan özelliği ile kış aylarında hastalıklara karşı immün sistemi destekleyici etkiye sahiptir. Keçiboynuzu karbonhidrat, lif ve mineraller açısından zengindir. Keçiboynuzu içeriğinin LDL seviyesini (kötü kolesterol) azaltıcı ve HDL kolesterol seviyesini normal değerler arasında kalmasını sağlar.

alabalıkBalıkbeyazÇaykakaoKalp krizikapobezSağlıkşekeruskumruyeşil çayzeytinyağı

Kötü kolesterolü söküp atıyor! Atardamarları temizliyor! Damar temizleyen yiyecekler

Yüksek kolesterol seviyesini düşürmek için mutlaka kolesterol düşürücü ilaçlar olan statinlerin alınması gerekmez. Çünkü bu aşırı kolesterol çoğu zaman sağlıksız beslenmeye bağlıdır. Esas olarak kırmızı et ve sakatat gibi hayvansal kaynaklı gıdalarda, palmiye ve hindistan cevizi yağı gibi bazı tropikal bitkisel yağlarda bulunan doymuş yağ asitlerinin aşırı tüketimi kötü kolesterolü artırır. Bu doymuş yağ asitleri, atardamarların duvarlarında kolesterol birikmesini tetikler, damarları tıkar ve kan akışını azaltır. Bu da kalp krizi, felç ve arterit gibi kalp ve damar hastalıkları riskini artırır. Kötü kolesterolün yüksek olması hiperkolesterolemi olarak adlandırılır. Yüksek kolesterol genellikle belirti vermeden sessizce ilerler ve sonunda karlp krizi ve felç gibi ölümcül sağlık sorunlarına yol açar. Genellikle sadece bir kan testi ile yüksek kolesterol fark edilir. Bu nedenle, sağlıksız beslenme, fazla kilo ve hareketsiz yaşam tarzı gibi belirli risk faktörleri varsa düzenli olarak kolesterol testi yapılması önerilir. Bazı besinler içerdiği iyi yağlar ve lif sayesinde kötü kolesterolü düşürebilme özelliğine sahiptir. İşte kötü kolesterolü düşürücü özelliğiyle bilinen 10 besin.

Yağlı balıklar Gıda ve kolesterol denilince akla genellikle somon balığı gelir. Bunun nedeni, bu balığın iyi yağlar içermesidir. Somon, uskumru, sardalya ve ton balığı gibi yağlı balıklar omega 3 yağ asitleri içerir. Bunlar kalp atış hızını dengelemeye, kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürmeye ve atardamarların iltihaplanmasını azaltmaya yardımcı olur. Haftada iki kez bu tür balıkların yenilmesi önerilir. Yapılan çalışmalar, haftada yarım porsiyonun bile kalp ve damar hastalıkları riskini büyük ölçüde azaltabileceğini gösteriyor. Elma Günde bir veya iki elma yenilmesi tüm beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilir. Elmadaki antioksidanlar kolesterol düşürücü ilaçalr olan statinlerin çalışmasını taklit eder. Statinler karaciğeri kötü kolesterolü kandan uzaklaştırması için uyarır. Elma ve elma suyundaki antioksidanlar da kötü kolesterolün parçalanmasını geciktirir ve statinlere benzer etki gösterir. Zeytinyağı Diyetteki doymuş yağlar, kalp sağlığına uygun Akdeniz diyetinin temellerinden biri olan zeytinyağı ile değiştirilmelidir.

Zeytin ve zeytinyağı, kalp sağlığı için iyi olan tekli doymamış yağlar içerir. Ayrıca zeytinler, kolesterol ve trigliserit seviyelerini iyileştirerek kan damarlarındaki iltihabı azalttığı bilinen antioksidanlar içerir. Daha az işlenmiş sızma zeytinyağlarını tercih edin. Kırmızı lahana Kırmızı lahana güçlü antioksidanlar bakımından zengindir. Salatada kıyılmış kırmızı lahana veya yeşil lahana yiyebilirsiniz. Lahana ayrıca kötü kolesterol seviyenizi düşürmenize yardımcı olur. Ceviz Cevizler sağlıklı yağlar içerir. Bunlar kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kalbi korumaya yardımcı olan tekli doymamış yağlardır. Kalp sağlığı için lif, protein, E vitamini, magnezyum, B vitaminleri ve potasyum içeren cevizler mükemmel bir atıştırmalıktır. Haftada en az beş kez yaklaşık otuz gram tüketilmesi tavsiye edilir. Avokado Tıpkı greyfurt gibi avokado da serbest radikalleri etkisi hale getiren etkili bir antioksidan olan glutatyon bakımından zengindir.

Araştırmalara göre, avokado, kolesterolü daha iyi kontrol etmeyi amaçlayan bir diyetin parçası olarak kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Soğan Her türlü soğanı tüketin. İçerdikleri sülfitlerden, kolon ve mide kanseri riskini azaltan kimyasallardan en iyi şekilde yararlanmak için salatalara çiğ ekleyin. Ayrıca tansiyonu düşürme etkisine sahiptirler ve kötü kolesterolü önledikleri bilinmektedir. Kızılcık Son zamanlarda yapılan araştırmalar, birçok antioksidan içeren kızılcık suyunun kalbi koruyabileceğini gösteriyor. Çalışmalar, günde üç porsiyon kızılcık suyu tüketiminin iyi kolesterol seviyelerini artırırken, kötü kolesterolü düşürdüğünü ve böylece kalp ve damar hastalıkları riskini büyük oranda azaltabileceğini gösteriyor. Doğal kızılcık sularını ve şeker içermeyenleri tercih edin.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası