ayak altında diken batması / Sık Görülen Topuk Ağrısı Nedeni: Topuk Dikeni - Turan&Turan

Ayak Altında Diken Batması

ayak altında diken batması

Topuğunuzda &#;ivi batar gibi ağrı varsa dikkat! Kalsiyum depolanması sonucu

Topuk dikeni; topuk kemiğinin alt yüzünde kalsiyum depolanması sonucu çıkıntı oluşturan, ayak altındaki kasları örten zarın topuk altındaki yapışma yerinde ağrı ve hassasiyetle kendini göstererek zamanla yürümeyi kısıtlayan ciddi bir ortopedik sorundur.

Tüm ortopedik sorunlarda olduğu gibi topuk dikeninde de erken teşhis ve uygun tedavinin öneminin altını çizen Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, gerek teşhiste gerekse tedavide dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

1-Eğer topuk altında çivi batmasına benzeyen ve zamanla şiddeti artan bir sıkıntınız varsa hemen bir uzmana danışın. Her türlü sağlık sorununda olduğu gibi bu durumda da erken teşhis tedaviyi kolaylaştırır.

2-Topuk dikeni özellikle sabahları ilk ayağa kalkılmasını zorlaştırır ve ağrı sadece topukta değil, tüm ayak altında görülebilir. Yumuşak tabanlı terlikler giymek, bu ağrıların kötüleşmesini bir nebze durdurabilir.

3-Ayak röntgeninde genellikle topuk altında bir çıkıntı oluşumu görülür ve operasyon olmadan bu çıkıntı tedavi edilemez. Ancak topuk dikeni vakalarının sadece yüzde 1’inde operasyona gidilir, vakalar genellikle ilaç ve fizik tedavi ile sağlıklarına kavuşurlar.

4-Ciddi ağrılı durumlarda ağrı bölgesine enjeksiyon yapılabilir ve bu tedavi olayın şiddetine göre kalıcı ya da geçici bir rahatlama sağlayabilir.

Topuğunuzda çivi batar gibi ağrı varsa dikkat Kalsiyum depolanması sonucu

5-Kilo ve hareketsizlik pek çok ortopedik sorunda olduğu gibi olayın gidişatını olumsuz olarak etkiler. Uygun ayakkabı seçimi de çok önemlidir. Tabanı sert ve dar ayakkabılar, özellikle gün boyu ayakta çalışmak zorunda olan hastalarda ağrıyı katlanılması zor hale getirebilir.

6-Masaj ve buz uygulamaları da topuktaki hassasiyeti azaltabilir. Ayak tabanı germe ve kuvvetlendirme egzersizleri de önemlidir. Bu egzersizlerden sonra mutlaka 15 dakikalık buz uygulaması yapılmalıdır.

7-ESWT (şok dalga tedavisi) son yıllarda topuk dikeni tedavisinde en etkili yöntem olarak geliştirilmiştir. Hastaların anlayışlarının aksine bu tedavi topuktaki sivrileşmeyi kırmaz ama bölgenin kanlanması için gerekli ortamı oluşturur.

8-Yürüme analizi sonucu kişiye özel yapılan tabanlıklar, hem olayın seyrinin kötüleşmesini durdurmada hem de tekrarlamasını engellemede en etkili yöntemlerdendir.

Sık Görülen Topuk Ağrısı Nedeni: Topuk Dikeni

tt

Topuk Dikeni Nedir?

Plantar fasiit; yani bilinen adıyla topuk dikeni, topuk ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Topuk dikeni adı topuk ağrısı olan hastaların bazılarının çekilen röntgen filmlerinde topuk kemiğinin alt kısmında sivri dikensi bir kemik çıkıntı saptandığı için kullanılmaktadır. Aslında topuk ağrısını yapan bu sivri kemik çıkıntısı değildir. Topuk ağrısına yol açan sorun bu dikensi kemik çıkıntısının hemen alt tarafında bulunan plantar fasya (ayak taban zarı) denilen yapı ile ilgili ilgilidir.

Plantar fasya, ayak kemerini destekleyerek yürümeye yardımcı olan önemli bir dokudur. Topuk dikeni olarak tanımlanan bu hastalardaki ağrı, ayağın altında bulunan ve topuk kemiğini ayak parmaklarına bağlayan kalın bir doku bandı olan plantar fasyanın zorlanması ve inflamasyonu sonucu meydana gelir. Tıbbi adı plantar fasiit olan bu durumdaki kişilerin ayak filmlerinde sivri dikensi çıkıntı olsa da olmasa da, genel olarak bu tip topuk ağrısına topuk dikeni denilir.

tt

 

Ayak tabanındaki plantar fasya bağları, günlük yaşamda çok fazla aşınma ve yıpranmaya maruz kalır. Ayaklara çok fazla baskı uygulandığında, plantar fasya iltihaplanarak topukağrısı ve sertliği ile kendini gösteren topuk dikenine neden olur.

 

 

 

Topuk dikeni, koşucularda daha yaygın görülen bir durumdur. Fazla kilolu ve yetersiz iç desteğe sahip ayakkabı giyen kişilerde de topuk dikeni görülme riski vardır. Genellikle sabah yataktan kalkıp atılan ilk adımlarda, ayak tabanında batma hissiyle birlikte ağrı meydana gelir. Topuk dikeni ağrısı, ayağa kalktıkça ve hareket ettikçe azalır, ancak uzun süre ayakta durduktan sonra veya uzun süre oturup tekrar ayağa kalktığınızda topuk ağrısı geri gelebilir.

Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?

Topuk dikeni, tipik olarak ayağın altında topuğa yakın bir bölgede batma hissi veren topuk ağrısına neden olur. Genellikle hastalar bu ağrıyı, bıçak batması hissi olarak tanımlar. Topuk dikeni ağrısı, genellikle uyandıktan sonraki ilk birkaç adımda en kötü haldedir. Topuk dikeninin neden olduğu topuk ağrısı zamanla ve yavaş yavaş gelişir. Hissedilen topuk dikeni ağrısı, donuk veya keskin olabilir. Topuk dikeni, genellikle sadece bir ayağı etkiler, ancak her iki ayağı da etkileyebilir. Uzun süreli aktiviteden sonra, artan tahriş veya iltihaplanma nedeniyle ağrı daha kötü hale gelebilir.

tt

Topuk dikeni belirtileri;

&#; Sabah atılan ilk adımda topukta keskin bir batma hissi,

&#; Gün içinde topukta kesik kesik ağrı oluşması,

&#; Topuk bölgesinin şişlik ve hassasiyet

&#; Çıplak ayak yere basıp, yürüyememek

&#; Uzun süre ayakta kalınca artan topuk ağrısı

&#; Topuk ağrısı nedeniyle yürümekte zorluk

 

Topuk Dikeni Nedenleri ve Risk Faktörleri

Pek çok topuk dikeninin nedeni belirsizdir, fakat ayak tabanı üzerindeki gerginlik ve stres artarsa, plantar fasya üzerinde küçük yırtıklar oluşabilir ve iltihaplanma meydana gelebilir. Topuk dikeni, kesin bir neden olmadan meydana gelse bile, bazı faktörler topuk dikeni riskini artırabilir;

-Yaş: 40 ile 70 yaşları arasında, aktif olarak çalışan erkekler ve kadınlar, topuk dikeni gelişimi için en yüksek risk altındadır. Ayrıca, topuk dikeni kadınlarda erkeklerden biraz daha yaygın görülür. Hamileler, özellikle gebeliğin son dönemlerinde sıklıkla topuk dikeni ağrısı yaşayabilir.

-Ayak anatomisi: Düz tabanlık ve anormal bir yürümeye sahip olmak, topuğa daha fazla baskı uygulanmasına neden olabilir. Baldır kaslarını topuğa bağlayan tendonlar olan aşil tendonları, topuk dikeni ağrısına neden olabilir. Sadece yumuşak tabanlı ve zayıf desteğe sahip ayakkabılar giymek de topuk dikenine neden olabilir.

&#; Obezite: Fazla kilo, ayak tabanı üzerinde fazlaca stres yaratır. Topuk bölgesinde oluşan bu stres ve baskı, topuk ağrısı ve topuk dikeni oluşma riskini arttırır.

&#; Fazla ayakta durma gerektiren meslekler: Fabrika çalışanları, öğretmenler ve çalışma saatlerinin çoğunu sert yüzeylerde yürüyerek veya ayakta geçiren insanlar, daha fazla topuk dikeni riskine sahiptir.

&#; Bazı egzersiz türleri: Uzun mesafeli koşu, bale ve aerobik dans gibi topuğa çok fazla baskı uygulayan sportif aktiviteler, topuk dikeni gelişme riskini arttırabilir.

Çocuklarda Topuk Dikeni Görülür mü?

tt

 

Yetişkinler gibi çocuklar da, ayak tabanındaki bağların aşırı kullanımından veya desteksiz ayakkabılar giymekten kaynaklanan plantar fasiit gelişebilir. Meydana gelen bu topuk ağrısını azaltmak için çocuğunuzun topuğuna soğuk tedavi uygulayabilirsiniz. Topuk bölgesine masaj yapmak da iyileşmeye yardımcı olabilir.

 

 

Çocuğunuzun dinlendiğinden ve iyileşmesine yardımcı olmak için uzun süre koşmaktan, zıplamaktan ve ayakta durmaktan kaçındığından emin olun. Çocuğunuz normal aktivitelerine döndüğünde, topuk ağrılarının geri gelmemesi için ısınma egzersizleri ve esneme hareketleri yapmaları gerektiğini hatırlatın. Çocuklarda görülen topukağrısı, aşil tendinit veya kırık , büyüme kıkırdak bozukluğu gibi farklı durumlar nedeni ile meydana gelebilir. Bu yüzden çocuklarda topuk ağrısı ve üstüne basmakta zorluk gibi bir belirti fark edildiğinde, mutlaka doktora danışılması gerekir.

Topuk Dikeni Nasıl Teşhis Edilir?

Topuk dikeni, tıbbi geçmişe ve fiziksel muayeneye göre teşhis edilir. Muayene sırasında doktorunuz ayağınızdaki hassasiyet alanlarını kontrol eder. Ayak röntgen ve ultrasonu çekilebilir. Stres kırığı ya da başka bir sorunun topuk ağrısına neden olup olmadığından emin olmak için, MR-manyetik rezonans görüntüleme tetkiki yapılabilir.

tt

Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk dikeni olan çoğu insan; dinlenme, ağrılı bölgeye soğuk tedavisi uygulama, gerdirme egzersizleri, atel kullanımı ve ilaçlardan oluşan tedaviler ile birkaç ay içinde iyileşir. Ağrı hafiflemezse, doğrudan topuk bölgesindeki bağın hasarlı kısmına steroid enjeksiyonu uygulanabilir. Enjeksiyonlar, topuk dikenini tamamen iyileştirmez, ancak ay boyunca ağrıyı hafifletebilirler. Ayak tabanı altındaki kasları zayıflatabileceği ve muhtemelen yırtılmasına neden olabileceği için birden fazla kortizon enjeksiyonu önerilmez. Aynı zamanda, doku iyileşmesini desteklemek için hastanın kendi kanından elde edilen TZP yani trombosit açısından zengin plazma enjeksiyon tedavisi önerilebilir. Özellikle ultrason eşliğinde yapılan TZP enjeksiyonu ile plantar fasyadaki hasarlı alan görülerek direk oraya müdahale edildiğinden, daha olumlu sonuçlar elde edilebilir.

Fizik tedavi, topuk dikenitedavisinin önemli bir parçasıdır. Fizik tedavi ile ayak tabanındaki kasların ve aşil tendonların güçlenmesi sağlanır. Alt bacak kaslarını güçlendirmek için uygulanan fizik tedaviler ise yürüyüşü dengeler ve ayak tabanındaki baskıyı azaltmaya yardımcı olur.

tt

 

Uygulanabilecek diğer bir topuk dikenitedavisi ise ESWT ekstrakorporeal şok dalgasıdır.

Bu tedavide, iyileşmeyi uyarmak için ses dalgaları topuğun ağrıyan bölgesine yönlendirilir. Bir seans 5 dakika kadar sürer, hastaların durumuna göre seans uygulanabilir.

 

 

Ayrıca doktorunuz, gece uyurken baldırınızı ve ayak kemerini geren bir atel takmanızı tavsiye edebilir. Böylece sabah kalkınca üzerine basma zorluğu da azalmaya başlar.

Vücudunuza yüklenen basıncı ayaklara daha eşit bir şekilde dağıtmaya yardımcı olmak için hazır veya özel olarak oluşturulan tabanlık veya topuk ortezleri de topuk dikenitedavisinde kullanılabilir.

Uygulanan cerrahi dışı topuk dikeni tedavileri ile sonuç alınamazsa, düşünülmesi gereken sonraki seçenek ameliyattır.

Topuk Dikeni Ameliyatı

Topuk dikeni ameliyatı, sadece ağrının şiddetli olduğu veya 6 ile 12 aydan fazla sürdüğü durumlarda yapılır. Topuk dikeni ameliyatındaayak tabanındaki bağları gevşetmek için, topuk kemiğinden plantar fasya dokusu kısmen ayrılır. Bu işlemle birlikte gerginlik azalmış olur, ancak ayak kemeri zayıflayabilir ve işlevini kaybedebilir. Cerrahi tedavi aynı zamanda, kronik ağrı ve sinir hasarına neden olabilir, bu nedenle diğer topuk dikeni tedavi seçenekleri denendikten sonra ameliyata karar verilir.

Topuk dikeni ameliyatı; açık ya da kapalı ameliyat olarak uygulanabilir. Kapalı cerrahi geçiren hastalar, ameliyattan hemen sonra minimum ağırlık taşıma aktivitelerine başlayabilir ve ayaklarına doğru şekilde uyum sağlayan normal ayakkabılar giyebilir. Çoğu insan ameliyattan sonraki üç ile altı hafta içinde normal aktivite düzeyine dönebilir.

tt

 

Açık cerrahi geçiren hastalar, vücut ağırlıklarını ayaklardan uzak tutmak ve dokuların düzgün bir şekilde iyileşmesini sağlamak için ameliyattan sonra iki ile üç hafta boyunca bot şeklinde ortez giymelidir.

 

 

 

Topuk Dikeni Ağrısını Azaltmak İçin Öneriler

tt

Nazikçe yapılan germe ve esneklik egzersizleri, topuk dikeni ağrısını hafifletmeye ve hatta önlemeye yardımcı olabilir. Baldır ve ayak tabanı kaslarını germek, kasları gevşetmeye ve topukağrısını azaltmaya yardımcı olur. Ağrının geri gelmesini önlemek için, egzersizlere başlamadan önce mutlaka germe egzersizi yapmayı unutmayın.

Topuk ağrısının şiddetli olduğu dönemlerde, koşu gibi belirli aktivitelere ara vermek önemlidir. Yüzme ve diğer düşük etkili aktiviteler, topukdikeni ağrısını kötüleştirmeden egzersiz yapmanızı sağlayabilir.

Topuk dikeni ağrısını azaltmak için aşağıdaki kişisel bakım ipuçlarını deneyebilirsiniz;

  • Sağlıklı kilonuzu koruyun. Vücut ağırlığı ne kadar fazla ise topuklara uygulanan baskı da o kadar artar.
  • Destekleyici ayakkabılar seçin. Düşük ile orta topuklu, kalın tabana ve iyi kavis desteğine sahip ayakkabılar tercih edin. Çıplak ayakla yürümeyin.
  • Spor aktivitelerinizi değiştirin. Yürümek veya koşmak yerine yüzme veya bisiklete binme gibi düşük etkili sporlar yapmayı deneyin.
  • Ağrılı bölgeye soğuk uygulayın. Ağrılı bölgenin üzerine günde üç veya dört kez, 15 dakika boyunca bezle kaplı bir buz torbası tutun. Soğuk tedavisi, ağrıyı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Beslenmeye dikkat edin. Topuk dikenini iyileştirmek veya önlemek için beslenmenin etkisi konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da C vitamini, çinko, glukozamin, bromelain ve balık yağı gibi takviyeleri almak doku onarımı ve iyileşmesine yardımcı olabilir. Takviye kullanımından önce mutlaka doktorunuza danışın.

Topuğunuzda, sabah erken saatlerde veya bir süre oturduktan sonra daha kötü hissettiğiniz keskin bir ağrı yaşıyorsanız bu belirtiler topuk dikenini işaret edebilir. Topuk dikenini görmezden gelmek, hareketlerinizi engelleyebilecek kronik topukağrısına neden olabilir. Topuk dikeni, genellikle uygun tedavi ile birkaç ay içinde iyileşir ve nadiren ameliyat gerektirir.

Kemik, kas ve eklem sağlığınızla ilgili yakınmalarınız varsa, Turan&Turan Kemik Kas Eklem Sağlığı merkezimize ulaşabilirsiniz.  İletişim için lütfen tıklayın.

Pek &#;ok kişide g&#;r&#;l&#;yor! Topuğunuzda diken batması hissi varsa…

Sağlık

İHA, Fotoğraf: Ingimage

Haber Giriş: -  

AYAKTAKİ ‘DİKEN’ AĞRISI

Topuk dikeni, topuk kemiği üzerinde oluşan küçük bir kemiksi çıkıntıdır. Bu çıkıntı, ayak kemiğinin sürekli zorlanması nedeniyle bölgede kalsiyum birikmesi yüzünden meydana gelir. Kemik çıkıntısıyla ilgisi olmayan ve ayak kemerindeki dokunun iltihaplanması anlamına gelen plantar fasiit de topuk dikeni olarak adlandırılır.

Ayak kemeri dokusunun iltihaplanmasına topuk dikeni denmesinin nedeni bu iltihabın (tedavi edilmezse) bir süre sonra bazı hastalarda kemiksi çıkıntının oluşmasına yol açmasıdır. Orta yaşlı kadın ve erkeklerde sık rastlanan bu durum, hemen her yaş grubunu etkileyebilir. Pek çok kaynakta, kadınların topuk dikeninden daha çok şikayetçi olduğu belirtilmiştir.

Topuk dikeni nedenleri

Topuk dikeninin oluşması bir anda gerçekleşmez. Aksine aylar süren bir zamana yayılır. Genel olarak ayak kas ve bağlarının zorlanması, topuk kemiğini saran zarın aşınması sonucu ortaya çıkar. Topuk dikenine özellikle koşma ve sıçrama aktivitelerine büyük zaman ayıran sporcularda sık rastlanır. Aşağıdaki faktörlerin de etkisi vardır:

- İleri yaş

- Topuk kemiğine, bağlara ve topuk yakınındaki sinirlere fazla baskı yapan yürüme bozuklukları

- Ayak kemerinin çökmesi

- Uzun yürüyüşler yapmak

- Aşil tendon gerginliği

- Sert zeminde koşma ve sıçrama hareketleri yapmak

- Ayağa uymayan, küçük gelen ve ayak kemerini gerektiği gibi desteklemeyen ayakkabılar

- Fazla kilolu ve obez olmak

- Yaşlanmayla birlikte esnekliğini kaybeden ayak tabanı zarı ve topuktaki koruyucu yağ yastıkçığının incelmesi

- Diyabet

- Günün büyük kısmını tek ayak üzerinde geçirmek

- Ayak kemerinin çok yüksek ya da düz olması

- Henüz kaslar hazır olmadığı halde, aniden yoğun bir fiziksel aktiviteye girişmek.

Nasıl bir ağrı?

Topuk dikeni koşarken veya yürürken ağrı yapabilir. İltihap, kemiksi çıkıntı oluşacak kadar ilerlemişse, topuktaki ağrının nedeni genelde çıkıntının zarar verdiği yumuşak doku zedelenmesidir. Topuk dikeni ağrısı şöyle tarif edilir: Özellikle sabah uyanıldığında ayağa kalkar kalmaz topuklarda iğne batmış ya da bıçak saplanmış gibi bir acıdır. Günün ilerleyen saatlerinde bu acı, künt bir ağrıya dönüşür. Ağrı, sert zeminde yürürken, merdiven çıkarken ya da ağır yük kaldırıldığında kötüleşir. Uzun saatler oturduktan sonra ayağa kalkıldığında keskin acı geri döner. Topuk dikeni ağrısı, kişinin yürümesini ve günlük işlerini sürdürmesini zorlaştıracak kadar kötüleşebilir.

Tedavi süreci nasıl işliyor?

Tedavide ilk adım, ayak tabanında çalışma düzeni bozulan kasa yönelik olarak ‘aşil germe egzersizleri’ne başlanmasıdır. Buradaki amaç, plantar fasianın uzatılmasıdır.

Hastaların büyük bölümünde eşlik eden basma kusuru olduğu için yürüme analizleri yapılarak sorunlar ortaya konur. Kişiye özel tabanlıklarla hastanın yürümesiyle ilgili sorunlar giderilir. Hangi ayakkabıyı kullanmalarına dair tavsiye verilir. Günde 3 - 4 kez buz uygulaması önerilir. Altı haftanın sonunda hastaların yüzde 85’i rahatlar.

Bu tedaviden fayda görmeyen hastalar kas egzersizlerine, fizik tedavi programlarına ve gece ateli olarak adlandırılan ayağın gece belli bir pozisyonda durmasını sağlayan cihaz önerilir. Hastaların yarısında bu yöntemler başarı sağlar.

Üçüncü aşamada enjeksiyonlar devreye girer. Doktorun tercihine göre kortizon ya da PRP enjeksionları denenebilir. Ancak burada önem olan, hangi ek tedavi tercih edilirse edilsin, hastaların egzersiz yapmaya ve tabanlık kullanmaya devam etmeleridir.

Ameliyat ne zaman yapılır?

Kişiye özel tabanlıklar, fizik tedavi, gece ateli, kortizon yada PRP enjeksionları gibi yöntemlere yanıt alınamadığında, cerrahi tedavi düşünülebilir. Bunun nedeni, kasın kısalmasıyla beraber çok yakınından geçen sinirin de sıkışmasıdır. Operasyonla hem sinirin hem de kısalan kasın gevşetilmesi sağlanır. Kapalı yada açık yöntemle yapılan bu ameliyatlar sonrasında hastaların 15 gün istirahat etmesi gerekir. Ayrıca altı hafta boyunca ‘ameliyat sonrası ayakkabısı’ kullanılır. İyileşme süresi üç aydır. Bunlara ek olarak fizik tedavi de önerilebilir.

Korunmak için tavsiyeler

- Topuk dikeni için önerilen egzersizlerin hangileri olduğunu iyi bir fizyoterpistten veya doktorunuzdan öğrenin. Sabah yataktan kalkmadan yapacağınız esneme hareketleri ayağı ve baldırları gevşeterek, güne daha kolay başlamanızı sağlayabilir. Egzersizlerin gün içerisinde birkaç defa tekrarlanması gerekebilir.

- Spor yapıyorsanız, ana hareketlere geçmeden önce ısınma ve sonrasında soğuma hareketleri yapmayı ihmal etmeyin.

- Eğer koşu egzersizi yapıyorsanız haftada birkaç kez kısa mesafe koşmak, haftada tek sefer uzun bir koşuya çıkmaktan daha iyidir.

- Aniden başlayan bir ağrı varsa, geçene kadar ayağınızı dinlendirin. Dinlenme esnasında ayağınıza buz uygulaması yapabilirsiniz. Fazla sıkı sarmamak şartıyla, elastik bir sargı beziyle ayağınızı destekleyebilirsiniz. Altına bir sandalye ya da yastık koyarak ayağınızı biraz yüksekte tutmanız da işe yarar.

- Ayakkabı alırken ayağınıza uygun, sağlığınızı gözeten ve kaliteli ürünler seçmeye özen gösterin.

- Topuğu desteklemek için ayakkabınızın içine topuk dikeni yastığı denilen koruyuculardan yerleştirebilirsiniz.

- Ayakkabı içine ayak kemeri destekleyicisi koyabilirsiniz.

- Tabanı sert ve topuklu olan ayakkabıları giymekten kaçının.

- Eğer fazla kilonuz varsa, ideal kilonuza düşün.

- Doktorunuzun verdiği iltihap giderici ilaçlar iyileşmeyi hızlandırabilir.

-Topuk dikeni tedavisi için son yıllarda ESWT (şok dalgası tedavisi) ve PRP (özel bir solüsyon enjeksiyonu) öne çıkıyor.

nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.