yolu yok çekeceksin / oğlum Bekir dedim kendi kendime, yolu yok - ^^

Yolu Yok Çekeceksin

yolu yok çekeceksin

KADER - Zeki Demirkubuz

Sen de anla artık. Başka yolu yok bunun. Yazıkmış, kılmış, tüymüş hepsi hesap edildi bunların ya. Her şeye hazırım diyorum sana. De ki iyilik ediyorsun, de ki sevap işliyorsun. Herkesin inandığı bir şey vardır bu koduğumun hayatında. Benimkisi de sensin, ne yapayım? Geçen gece çocuk hastaydı. İlacı bitmiş, almak için dışarı çıktım. Sağa sola saldırıp, nöbetçi eczane arıyoruz. Birden durup dururken içim cız etti. Bir baktım gene aynı karın ağrısı, öyle özlemişim ki seni. Dönerken bir meyhane gördüm. Bir tek içeri girdiğimi hatırlıyorum. Bir de rakıya yumulduğumu. Arkasından en az dört cigaralık. Sonradan gözümü bir açtım, karşıdan karlı dağlar geçiyor. Bir daha açtım, başımda bir çocuk, kalk abi diyor Kars’a geldik. Otobüsten indim, yürümeye başladım. Dedim, Allah’ım nerdeyim ben? Burası neresi? Sonra güçbela burayı buldum. Kapının önünde durup, düşündüm. Dedim Bekir, bu kapı ahiret kapısı burası Sırat Köprüsü. Bu sefer de geçersen, bir daha geri dönemezsin.  İyi düşün, dedim. Düşündüm, düşündüm ama olmadı, dönemedim. Sonra, bak oğlum dedim kendi kendime “yolu yok çekeceksin. İsyan etmenin faydası yok! Kaderin böyle. Yol belli, eğ başını usul usul yürü şimdi.”

Sonra, bak oğlum dedim kendi kendime. Yolu yok çekeceksin. İsyan etmenin faydası yok, kaderin böyle. Yol belli, eğ başını usul usul yürü şimdi
(Kader, )

     Paris' in Truvalı Helen' i, Romeo' nun Juliet' i, Kafka' nın Milena' sı Aşk  ve onun dönüştürdüğü kişiler ve ilişkilerle ilgili akla gelebilecek ünlü aşk-zedeler. Aşkzedeler ifadesi kulağa belki trajik gelebilir fakat bu kişilerin hayat hikayeleri zaten bir o kadar trajiktir. Aşk bu ya! Kendini filmlere, romanlara, şarkı sözlerine konuk ettirmiş, öyle ki kendisini mutlak surette tanımlatmıştır: aşk için ölmeli, aşk o zaman aşk! Aşk gerekirse uğrunda kendini feda edebilmek ve hatta sende olmayanı da aşık olunan kişiye sunmaktır. Peki bende zaten olmayanı nasıl sunarım? Fransız psikanalist Jacques Lacan bunu eksiklik ile açıklar. Kendindeki eksikliği ötekine ''sunmak'' ve ötekinde bu eksikliği tamamlamaya çalışma arzusunu belki de en iyi yansıtabilmiş, kült filmler arasında yerine alabilecek, yönetmenliğini Zeki Demirkubuz' un yaptığı Kader filmi Lacanyen aşk' ı ve arzu nesnesini ve jouissance' u sıradan ve bir o kadar samimi olarak izleyenlerine sunuyor. İşte Bekir' in Uğur' u, Uğur'un Zagor'u. Zagor'un Suç' u.

Eksik Olanın Döngüsü : Bekir – Uğur – Zagor

      Bekir – Uğur' un aşığı. Babasının açtığı halı dükkanını işleten, orta gelirli bir ailenin tek çocuğu ve göz bebeğidir.  İşten eve, evden işe o mekik dokuma içerisinde de sosyalleşmek için kahvehaneye giden, İstanbul' un varoşlarında bir mahalle' nin mazbut delikanlısıdır Bekir.

          Uğur –  Zagor' un aşığı. Yatalak babası, annesi, erkek kardeşi ve annesinin ilişki yaşadığı aynı zamanda yatalak olan babasının evdeki ihtiyaçları karşılayamadığı için kendine bunu görev edinmiş bir adam (Cevat) ile yaşar. Bekir ile aynı mahallededir ve ''mahallenin delikanlıları'' tarafından namı olan, mahallenin kötü kadınıdır Uğur.

       Zagor – Adı sadece işlediği suçlarla anılan, ömrünün neredeyse tamamını farklı illerin hapishanelerinde geçiren, Uğur' a pek bilinmez ama suça duyduğu arzusu aşikar olan karanlık bir karakterdir Zagor.

        Miller ()' a göre aşık olabilmek için kendinizdeki eksikliği kabul edip ötekine duyduğunuz ihtiyacı, onu özlediğinizi itiraf etmeniz gerekir. Yine Homer'a () göre  Lacan arzu ile eksikliği birbiri ile ilişkilendirir ve bu bağlamda arzuyu öznede ve de Öteki' nde (büyük harf ile olan öteki - simgesel) sembolik düzende eksik olan bir şeylerin dışa vurumu olarak görür Ve öznenin arzusunun oluşumu  Ötekinin arzusuna bağlıdır. ''Arzu Ötekinin arzusudur'' (Aktaran Tuzgöl, 48). 

Bekir' in Uğur' a eksikliğini tam bir teslimiyet ile dile getirdiği o sahneden replikler:

Uğur: Bekir, ne istiyorsun? Gerçekten ne istiyorsun Bekir? Bu iş nereye gidecek böyle?

Bekir: Nereye giderse

Uğur: Ne demek nereye giderse?!

Bekir: Öyle işte Olmuyor sensiz.

Jouissance: Zagor ve Suç İlişkisi

    Jouissance. Lacanyen psikanalizde kullanılan ve farklı dillere çevrilirken tam anlamını karşılayamadığı için çevirilmeden kullanılması yönünde önerilen bu kavram, Lacan' ın beden üzerinden deneyimlenen ve bir yasaya ve dolayısıyla bir sınıra dahil olmaması nedeni ile içinde acıyı da barındıran zevke karşılık gelmektedir (Evans, Aktaran Hekimoğlu ve Bilik, ). Jouissance kavramı cinsellik ile alınan hazzı karşılamaz. O, ölüm' ün ötesinde olana duyulan hazdır ve tatmini imkansızdır. Zagor karakteri de filmde bu hazzın peşinde izlenimini vermektedir. Onun ötekiye duyulan arzu olarak tanımlanabilecek bir ilişkisi yoktur Uğur ile. O  soyut olanın, görünmeyenin peşinde bir hazzı aramaktadır. Suç işlemek ve tekrar tekrar gerçekleştirmek pahasına gerekirse ölüm ile yüz yüze gelmek.

       Bekir arzusunun (Uğur' un) peşinden şehir şehir dolaşırken, Uğur da arzusunun (Zagor' un) peşinden şehir şehir dolaşır. Zagor' un arzusu ise gösterilmeyendedir, o jouissance' u yani Suç' u için şehir şehir dolaşır

Kaynak:

Akarsu, Ö. (). Psikanaliz Bize Aşkı Öğret!. Jacques-Alain Miller ile Söyleşi. Sanatatak.

funduszeue.info

Evans, D. (). An introductory dictionary of Lacanian psychoanalysis. London: Routledge.

Hekimoğlu, E. C. ve Bilik, M. Z. (). Freud'dan Lacan’a kaygı. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi, 7(3),

funduszeue.info

Homer, S. (). Jacques Lacan. Ankara: Phoneix Yayınevi.

Tuzgöl, K. (). Lacanyen psikanalitik kuram ve öznenin konumu. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi,  1(1), 

funduszeue.info

                                                                                                                           Laçin Sevin

                                                                                                                             Psikolog

Hazzı acıda ve aşağılanmada aramanın, nihayetinde ölümü kovalamanın meşhur ikilisi: Uğur ile Bekir. Kader’de gençliklerine, Masumiyet’te orta yaşlarına tanık olduğumuz ikilinin öyküsü, bir şövalyenin evli ve soylu bir kadına umutsuzca âşık olduğu Ortaçağ romanslarının modern bir versiyonu âdeta.


Bu yazı, Altyazı’nın Haziran tarihli sayısında yayımlanmıştır.


Zeki Demirkubuz’un bir kadın yüzünden hayatı kaymış bahtsız erkek karakterlerinin muhtemelen en bahtsızı olan Bekir, uğrunda türlü cefalara katlandığı, kaç kere tövbe ederse etsin her seferinde yine peşine düşmekten kendini alamadığı Uğur’a Kader’in () finalinde şöyle der: “Dedim ‘Bekir, bu kapı ahret kapısı, bu köprü sırat köprüsü. Bu sefer de geçersen bir daha geri dönemezsin. İyi düşün’ dedim. Düşündüm, düşünüyorum, ama olmadı, dönemedim. Sonra ‘Bak oğlum’ dedim kendi kendime. ‘Yolu yok, çekeceksin, isyan etmenin faydası yok, kaderin böyle.’” Uğur, kaç kez kovup başından defetmiştir Bekir’i, kaç kez yeniden bulmuştur karşısında. Bu sefer acıyıp yanında kalmasına izin verir vermesine ama hiçbir zaman haddini aşmamak, hayatına kati suretle burnunu sokmamak şartıyla. 

Bekir neden karşılıksız bir aşk uğruna hayatını tüketir? Neden asla elde edemeyeceğini bile bile Uğur’un peşinde oradan oraya savrulur durur? Kaderi böyle olduğu için mi sahiden, yoksa asıl amacı Uğur’a kavuşmak, vuslata ermek olmadığı için mi? Kim bilir belki de arzunun girdabına kapılıp Uğur’un yörüngesinde dönmektir Bekir’e haz veren, arzunun o döngüsel hareketidir. Jacques Lacan’a göre arzu asla tatmin edilemez, dolayısıyla arzunun tatmini değil, sürekliliğidir esas olan. Zira asıl felaket, arzu duyulan “nesnenin eksikliği değil, nesneye fazla yaklaşmamız ve böylece eksiğin kendisini kaybetmemiz”dir, yani arzunun ortadan kalkmasıdır.1 Arzunun kaçınılmaz paradoksudur bu. İşte bu yüzdendir ki “arzunun şu karanlık nesnesi”nin daima ulaşılamaz olması gerekir –tıpkı Buñuel’in o absürd filmindeki gibi. Arzunun Şu Karanlık Nesnesi’nde (Cet Obscur Objet du Desir, ) Buñuel, arzunun tatmininin sürekli ertelendiği tutkulu bir aşk hikâyesi anlatır: Orta yaşı geçkin, varlıklı bir adamın güzeller güzeli genç sevgilisiyle sevişme arzusu, genç kadının kurnazca hileleriyle her defasında boşa çıkar. Keza Uğur da Bekir’in yakınlaşma teşebbüslerini şiddetle püskürterek, yani arzunun tatminini sonsuza dek erteleyerek Bekir’i parmağında oynatır. Aslına bakılırsa Uğur da Bekir gibi arzunun döngüsüne hapsolmuştur; sürekli hadise çıkarttığı için bir cezaevinden diğerine sürülen Zagor’un peşinde sürüklenir durur. Cinayetten müebbet hapse mahkûm olmadan önce bile başı beladan kurtulmayan bir kabadayıyı arzu nesnesi olarak seçerek asla vuslata ermemeyi en baştan garantilemiştir Uğur da.

Tahakküm ve İtaat

Kader’in açılış sekansında Bekir’in babasına ait mobilya mağazasına gelen Uğur’un kışkırtıcı tavırlarıyla Bekir’in aklını başından aldığını görürüz. Hem nesnel hem de Bekir’e ait öznel çekimler aracılığıyla Uğur, en baştan itibaren röntgenci erkek bakışının hedefindeki arzu nesnesi olarak konumlanır. Masumiyet’teki () o meşhur tiradında Bekir, Yusuf’a geçmişinden bahsederken o ilk karşılaşmadan sonra Uğur’un hep rüyalarına girdiğini söyler. Anlaşılan o ki Uğur, etten kemikten yapılmış gerçek bir kadın olmaktan çıkmış, bir fantezi nesnesine dönüşmüştür Bekir için. İşte bu yüzden hiç kimse, ailesinin Bekir’i görücü usulüyle evlendirdiği, dış görünüşüyle Uğur’a çok benzeyen karısı dâhil hiçbir kadın Uğur’un yerini tutamaz. Bekir’in gözlerini kör eden arzu, Uğur’u eşsiz ve biricik kılarak onu âdeta tapınılası yüce bir nesne konumuna yükseltir –tıpkı Ortaçağ romanslarına özgü klişelerden biri olan şövalye aşkında (courtly love) olduğu gibi. Öyle ki Uğur’la Bekir arasındaki ilişki, bir şövalyenin evli, hâliyle ulaşılamaz, soylu bir kadına duyduğu platonik, cinselliğe yer olmayan şövalye aşkının modern bir versiyonunu gibidir. Zira Bekir’in, aşkı uğruna gözünü kırpmadan en tehlikeli maceralara atılan, her türlü zorluğa göğüs geren bir şövalyeden pek farkı yoktur son tahlilde.

Masumiyet

Katı kurallara, yasaklara ve mahrumiyete dayalı şövalye aşkının, Žižek’in de vurguladığı gibi mazoşistik bir yönü vardır. Şövalye için mutluluk değil, bilakis dert ve tasa kaynağıdır bu aşk. Şövalye, aşkından sararıp solar, sevdiği kadının zalimliğinden yakınır ama yine de onun her türlü kaprisine boyun eğer, kendini onun hizmetkârı, hattâ kölesi olarak görür. Benzer şekilde Uğur’la Bekir’in ilişkisi de Uğur’un tahakkümü ve Bekir’in itaatine dayanır. Ne var ki bu efendi-köle ilişkisini sürdürmeye asıl hevesli olan Uğur değil, Bekir’dir aslında; bu demektir ki Uğur tarafından horlanıp aşağılanmayı arzulayan bizzat Bekir’in kendisidir. Aksi takdirde neden yıllar yılı bu ilişkiyi sürdürsün? Bu açıdan bakıldığında Bekir’in mazoşizm kavramına adını veren Sacher-Masoch’un ‘Kürklü Venüs’ romanının kahramanı Severin’i andırdığı söylenebilir. Hazzı acıda ve aşağılanmada arayan Severin, yalvarıp yakararak sevdiği kadını kendisine eziyet etmeye güçbela razı eder. Kader’in son sahnesinde Bekir de onu kapı dışarı etmesin, yanında kalmasına izin versin diye Uğur’a epey bir dil döker: “Sen de anla artık başka yolu yok bunun… Her şeye hazırım diyorum sana. De ki iyilik ediyorsun, de ki sevap işliyorsun.” Uğur, “insaniyetli olmaz” diye itiraz ederek Bekir’i evine, ailesine dönmeye ikna etmeye çalışır ama nafile. Denilebilir ki Sacher-Masoch’un romanındaki Severin gibi Bekir de sevdiği kadına sadist rolü biçtiği bir oyunda bile isteye mazoşist rolünü üstlenir. Žižek’in “şövalye aşkının mazoşistik tiyatrosu”2 adını verdiği bu oyunun kuralları en baştan bellidir. Uğur bütün kartlarını açık oynar; Bekir’i kandırmak, arkasından dolaplar çevirmek gibi bir derdi yoktur. Dolayısıyla Uğur, Üçüncü Sayfa’da () İsa’yı entrikalarına âlet edip yıkıma sürükleyen Meryem’in aksine tam anlamıyla bir femme fatale sayılmaz. Masumiyet’te Bekir’in her galeyana geldiğinde bağıra çağıra Uğur’u hayatını mahvetmekle suçlaması, kulağa pek inandırıcı gelmez bu yüzden.

Kutsal Bir Dava

Bekir, Uğur’a olan aşkını, uğrunda ölünecek kutsal bir dava gibi görür. “Herkesin inandığı bir şey vardır bu amına koyduğumun hayatında,” der Uğur’a, “benimkisi de sensin.” Çektiği acıların onu ‘Leyla ile Mecnun’ yahut ‘Kerem ile Aslı’ gibi efsaneleşmiş aşk hikâyelerindeki âşıklar mertebesine yükselttiğine inanır Bekir. Ne de olsa aşkı için her türlü eziyete katlanmış, kurşunlanmış, intihara kalkışmış, kaç kez ölümlerden dönmüştür o. Ama büyük aşk hikâyelerinin mutlu sonla bittiği nerede görülmüş? Nasıl Romeo Juliet’e, Kerem Aslı’ya kavuşamazsa, Bekir de Uğur’una kavuşamadan ölür. Uğur’un onu aşağılamasıyla sonuçlanan hararetli bir kavganın ardından ucuz bir otel odasında kafasına kurşun sıkarak can verir. Bekir’in en baştan beri arzuladığı böylesi bir ölümdür belki de, zira kıskançlık krizine kapılıp kavga çıkaran da, Uğur’a tecavüze yeltenip oyunun kurallarını ihlal eden de kendisidir. De Rougemont’un Ortaçağ romanslarındaki şövalyeler hakkında söyledikleri, Bekir için de geçerlidir: “aşka duyulan özlem, gizliden gizliye aşkı besleyecek engeller aramayı da beraberinde getirir&#; En büyük engel ölüm olduğuna göre hikâyenin bitiminde nihai amacın ölüm olduğu çıkar ortaya; en baştan beri arzulanan şey, ölümdür aslında.”3 Bekir’in Uğur’un peşinden atıldığı yolculuk, sonu ölüme çıkması kaçınılmaz bir özyıkım yolculuğundan başka nedir ki?

Kader

Bekir’le Uğur’un fırtınalı ilişkisinin ikinci ve son perdesini konu alan Masumiyet, Bekir’in ölümünden bir süre sonra Uğur’la Zagor’un, hem de tam birbirlerine kavuştukları sırada, bir çatışmada öldürülmeleriyle noktalanır. Yusuf’un –Zagor olduğunu bilmeden– cezaevi arkadaşı Orhan’ın babasının kapısını çaldığı final sahnesinde Zagor’un kefenlenmiş ölüsünü görürüz. Hikâyenin Zagor’la son bulmasından daha doğal bir şey olamaz, her şeyin başında Zagor vardır çünkü. Uğur’u ve onun ardı sıra Bekir’i, hattâ Yusuf’u peşinden sürükleyen, onları mıknatıs gibi kendine çeken, kısacası arzu anaforunun merkezinde yer alan karakterdir Zagor. Neticede Zeki Demirkubuz’un birçok filmi gibi Masumiyet ve Kader de ‘aşk’ ve ‘tutku’ söylemleriyle gözlerden gizlenen arzu dinamiklerini açık eder: Mutlu aşk yoktur, arzunun tatminini erteleyen o döngüsel hareket vardır sadece –ancak ölümle kırılacak o sonsuz döngü.


Notlar

1 Slavoj Zizek, Yamuk Bakmak, (İstanbul: Metis, ),

2 Slavoj Zizek, The Metastases of Enjoyment, (Londra ve New York: Verso, ),

3 Denis de Rougemont, Love in the Western World, (New Jersey: Princeton UP, ),


Masumiyet ve Kader, MUBI Türkiye’de izlenebiliyor.

E-Bülten'e Üye Olun

Altyazı'nın içeriklerinden ve etkinliklerinden haberdar olun.

Avatar
Coşkun Liktor

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatında yüksek lisans, Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Medya Araştırmalarında doktora yaptı. Bir süre öğretim üyesi olarak çalıştı. Sinema, edebiyat, eleştiri ve kültür kuramları üzerine düşünüyor ve yazıyor.

Coşkun Liktor

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası