yoksa nasıl yazılır / Yoksa ne demek? Yoksa kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir? - Mynet Eğitim

Yoksa Nasıl Yazılır

yoksa nasıl yazılır

Logo

Bağlaç Olan da / de’ninYazılışı

Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa. Konuşur da konuşur.

UYARI: Ayrı yazılan da / de hiçbir zaman ta / te biçiminde yazılmaz: Gidip de gelmemek var, gelip de görmemek var (Gidip te gelmemek var, gelip te görmemek var değil)

UYARI: Ya sözüyle birlikte kullanılan da ayrı yazılır: ya da

UYARI: Da / de bağlacını kendisinden önceki kelimeden kesme ile ayırmak yanlıştır: Ayşe de geldi (Ayşe’de geldi değil). Kitabın kapağına da dikkat et (Kitabın kapağına’da dikkat et değil).

Herkes Nasıl Yazılır? TDK Açıklaması ile Doğru Yazılışı Herkes Mi, Herkez Mi?

Herkes nasıl yazılır? TDK'ya göre doğru yazılışı herkes mi herkez mi? Çoğu kişi herkes kelimesinin doğru yazılış şeklini bilmemekle birlikte resmi belgelerde, sınavlarda bu hatayı yaparak sorun yaşar. Ya belgenin tekrar hazırlanmasıyla uğraşılması gerekir ya da sınavdan düşük not alınır. Herkes kelimesi de söylendiği gibi yazılmayan kelimelerdendir. Haberimizde bu kelimenin nasıl yazdıldığından bahsettik.

Herkes Nasıl Yazılır?

İlk olarak kelimenin anlamına bakalım. TDK'ya göre herkes; insanların bütünü anlamına gelmektedir. Bizler ise cümle içerisinde kullanırken, bir yerde bulunan insanların hepsi anlamında kullanırız.

Herkes kelimesinin yazılışı ilköğretimden başlanarak her sene Dil Bilgisi dersinde öğretilir. Buna rağmen bu kelime TDK'nın en çok yanlış yazılan kelimeler listesi arasında yer alır. Yapılan yazım yanlışları arasında akla ilk gelen kelimedir diyebiliriz. Kelime "herkez" olarak söylenilse de "herkes" olarak yazılmalıdır.

Herkez Nasıl Yazılır?

Kelimeyi söylerken son harfini z olarak söyleriz ancak yazıya dökerken doğru olan yazım şekli son harfinin s olması şeklindedir. Yani doğrusu herkes şeklindedir.

Herkez mi Herkes mi?

Herkez yanlış bir yazımdır. Kelimenin doğru yazım şekli herkes yani son harfi s olacak şekildedir.

Herkes Sözcüğü Kullanımına Örnek Cümleler

  • Herkes beni dinleyebilir mi?
  • Bir anda herkes ayağa kalktı.
  • Neden herkes İzmir'e gidiyor?
  • Duyduğuma göre konuşman çok başarılı geçmiş; herkes seni ayakta alkışlamış.

Hiçbir TDK yazılışı… Hiçbir nasıl yazılır, birleşik mi, ayrı mı?

Hiçbir yazımı TDK içerisinde en fazla yapılan aramalar arasında bulunuyor. Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı genellikle karıştırılırken kullanıcılar birleşik ve ayrı yazımda ikileme düşebiliyor. İşte Türk Dil Kurumu’nun bu kelimenin anlamını açıkladığı ve örnek verdiği bilgiler…

HİÇBİR TDK YAZIMI

Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde yer alan bilgilere göre bu kelime “Bir addan önce getirilerek o adın bildirdiği varlıktan bir tanesinin bile olmadığını anlatan bir söz” anlamına geliyor.

Örnek olaraksa "Fakat o bir çift gözü hayalinden, rüyasından hiçbir şey silemedi." örneği verilmiş.

HİÇBİR NASIL YAZILIR?

Bu kelimenin doğru yazılışı ise birleşik şekilde yazılmış olanı. Yani hiçbir kelimesinin birleşik yazımı doğru “hiç bir” şeklinde yazılması yanlış kullanım oluyor.

ÖRNEK 1: Öfkelendiğinde hiçbir şeyi gözü görmüyordu.

ÖRNEK 2: Acıktığımda hiçbir yemeği ayırt etmem.

ÖRNEK 3: Hiçbir çocuk mutsuz olmamalı.

Hiçbir DOĞRU

Hiç bir YANLIŞ

Sonuç olarak bu kelimeyi ayrı şekilde yazanlar yanlış kullanıl yapmış oluyor.

El Ele Nasıl Yazılır? TDK Açıklaması İle Elele Doğru Yazılışı Ayrı Mı, Birleşik Mi?

Giriş Tarihi: 11.4.2023 09:08Son Güncelleme: 11.4.2023 09:08

El ele nasıl yazılır sorusu; Türk dilinin içinde bulunan ve yazımı sıklıkla yanlış bilinen kelimeler üzerine kafa karışıklığı yaşayan bazı vatandaşlar tarafından, çoğu kez sorulmaktadır. Dilimizde yer alan bazı kelimeler, doğru yazılışları hakkında vatandaşları yanıltabilmektedir. Her insan, günlük yaşantıda sıklıkla kullandığı kelimelerin yazımlarında, küçük ya da büyük hatalardan kaçınmak istemektedir. Türkçe; oldukça fazla kelimeyi ve anlamı kendi içerisinde bulundurur. Dilimiz içerisindeki birçok kelimenin birleşik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiği konusunu, günümüzde birçok insan hala karıştırabilmektedir. Bu tür karışıklıkların önünü kesebilmek, mevcut dilimizi saf ve en doğru hali ile öğrenmemize ve tüm Dünya’ya en gerçek hali ile tanıtmamıza olanak sağlayacaktır. TDK’nın resmi sitesinden sözlük araması yapıldığında, bulunan her kelimenin doğru yazımları ve anlamları açıkça ifade edilmektedir. Peki, el ele nasıl yazılır? TDK elele ayrı mı yazılır, birleşik mi? Sizler için açıkladık...

El Ele Nasıl Yazılır? TDK Açıklaması İle Elele Doğru Yazılışı Ayrı Mı, Birleşik Mi?

TDK resmi sitesinden sözlük araması yapıldığında, anlamı; ''birbirinin elini tutarak'' şeklinde ifade edilen kelimenin doğru yazılışı ''el ele'' olacaktır. Fazla sayıda kişi tarafından, yazımı ''elele'' olarak bilinen el ele kelimesi ayrı yazılmalıdır. Türk dilinin özgünlüğünü kaybetmemesi için TDK'ya sıklıkla zaman ayırmalı ve dilimizi kendi içimizde hakim kılmalıyız. Günlük yaşamda sıklıkla kullanılan el ele kelimesi, Türk Dil Kurumu'na göre zarftır ve ayrı yazılması gerekmektedir. Türk Dil Kurumu; el ele kelimesinin doğru yazılışını ve kelimenin anlamını, sözlük kısmında açık ve anlaşılır şekilde ifade etmiştir. Türk dilinin içerisindeki tüm kelimeler, hangi alanlarda kullanılırsa kullanılsın, doğru anlamlarının bilinmesi büyük önem taşımaktadır. El ele kelimesinin cümle içerisindeki doğru ve yanlış örnekleri şu şekildedir;

  • DOĞRU: Öğrenciler, birbirleri ile el ele tutuşarak çember oldular.
  • YANLIŞ: Geçenlerde onu eski sevgilisi ile elele gördüm!

El Ele Nasıl Yazılır?

Türk dilinde bulunan çoğu kelime vatandaşların aklını karıştırmaya devam etmektedir. Bu kelimeler özellikle birleşik mi yoksa ayrı mı yazılması gerekiyor düşüncesi ile akıllara takılmaktadır. Türk dilini en saf, en özgün ve en doğru biçimde yanlışlarından arındırıp, hatalardan kurtaran TDK'ya göre bu kelime; ''el ele'' şeklinde yazılmalıdır;

  • DOĞRU: El ele
  • YANLIŞ: Elele

TDK'ya Göre El Ele Nasıl Yazılır?

Türk dilinin yanlışa sürüklenmemesinin önünü kapatan TDK'ya göre el ele kelimesinin doğru yazılışı ''el ele'' olacaktır. Elele şeklindeki yazımı, dil kurallarına aykırı olacaktır ve hatalı sayılacaktır. TDK kelime sözlüğünde ''elele'' araması yapıldığında herhangi bir sonuç alınamamaktadır fakat ''el ele'' araması yapıldığında; ''birbirinin elini tutarak'' anlamını taşıyan ''el ele'' kelimesi, doğru yazılışı ile görünmektedir.

ARKADAŞINA GÖNDER

El Ele Nasıl Yazılır? TDK Açıklaması İle Elele Doğru Yazılışı Ayrı Mı, Birleşik Mi?

SON DAKİKA

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası