lif zedelenmesi belirtileri / Kas Yırtılması Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? – Özkaya Tıp Merkezi

Lif Zedelenmesi Belirtileri

lif zedelenmesi belirtileri

Son Güncellenme Tarihi: 18/02/

Kas yırtılması kasların zorlanması, ani ve ağır hareketler yapılması sonucunda meydana gelen yırtılmalar olarak isimlendirilir.

Aslında yaralanmaların meydana gelmesinde iki ama etken vardır. Birincisi; kasların ve liflerin ciddi derecede zorlanmasıdır.

İkinci sebep ise; kasların bir anda ani şekillerde kasılmasıyla ortaya çıkar. Yaralanmalar oluşurken kan damarlarının da hasar görme ihtimali vardır.

Kas Yırtılması Neden Olur?

Halk arasında lif kopması ya da kas çekilmesi olarak bilinen bu durumların ortaya çıkmasında çok sayıda faktör söz konusu olur.

Genel olarak bakıldığında aktif bir şekilde spor yapan kişilerde bu vakaların daha sık meydana geldiği görülür.

Ağır kaldırma, fazla yorgun olma gibi durumların yanı sıra kaza ve olası tramva gibi zamanlarda da bu vakalarda rastlama olasılığı vardır.

Özellikle sporcularda ya da evde kendi halinde egzersiz yapan kişilerde her gün yapılan rutin hareketlerin yanı sıra ekstra farklı denemeler yapıldığı zamanda kas yırtılması ortaya çıkabilir.

Yırtılmalar ise genellikle voleybol, futbol, halter, yüzme ya da tenis gibi yoğun efor sarf edilmesi gereken spor faaliyetlerinde meydana gelir.

Kas yırtılmaları hayati bir önem taşımaz. Bundan dolayı da pek çok kişi tarafından hafif bir olaymış gibi algılanır ve çoğu zaman ihmal edilir.

Kas yırtılmalarının oluşmasındaki sebeplerden biri de kişilerin spor aktivitelerine yeteri kadar ısınmadan başlanmasıdır.

Uzmanlar tarafından verilen bilgilere göre kaslar soğuk şekilde oldukları zaman yırtılma ya da yaralanma gibi durumlara daha müsait olurlar.

Bu nedenle spor aktivitesi yapmadan önce ısınma hareketleriyle başlayıp, yeteri kadar ısındıktan sonra asıl spor hareketlerinize geçiş yapabilirsiniz.

Kas Yırtılmalarının Derecelerine Göre Sınıflandırılması

Kas yırtılması için bazı dereceler belirlenmiştir. Bu derecelere göre doktorlar daha rahat teşhis edebilmektedir. Aynı zamanda tedavide tercih edilecek yöntemi de derecelere göre daha rahat belirleyebilirler.

Kas yırtılmaları genel anlamda iki farklı gruba ayrılır. Bu grupların birincisi aşırı gerdirme olarak tanımlanır. İkincisi ise kasların oldukça şiddetli bir şekilde gerilmesi olarak tabir edilir.

Derecelerine göre kas ve lif yaralanmaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Birinci Derece: Hafif şiddetli olarak seyreden ve birkaç kas ya da lifin zede görmesiyle meydana gelir. Birinci derecede yaralanmalar olduğu zaman kas ve lifler görevini yerine getirebilirler. Bölgedeki ağrı derecesi de oldukça hafiftir.
  • İkinci Derece: Birinci dereceye oranla daha çok kasın ve lifin zarar görmesiyle ortaya çıkar. Ağrı ve sızı oranı da birinci dereceye göre daha fazladır. Bununla beraber bölgede morarma ya da şişlikler de gözlenir.
  • Üçüncü Derece: Kasların ve liflerin komple kopmasıyla oluşur. Kaslar ve lifler yoğun bir şekilde gerilince kopma meydana gelir. Kopma sırasında vücuttan patlama tarzı bir ses duyma ihtimali de vardır. Üçüncü derece yaralanmalarda kas ve lifler işlevlerini yerine getiremez. Ayrıca şiddetli ağrının yanı sıra hem şişlik hem de tende renk değişikliği gibi durumlarda görülür.

Kas Yırtılmasının Belirtileri Nelerdir?

  • Yaralanmanın derecesine göre farklı şiddetlerde ağrı
  • Hareket etmekte ve güç uygulamakta kısıtlılık
  • Yaralanmanın meydana geldiği bölgede şişlik, morarma ve ten renginde değişiklik
  • Çok sık görülmemekle beraber bazı durumlarda yoğun bir şekilde kanama
  • Kasların ve liflerin birbirleri arasında farklı renklere geçmesi
  • Yaralanmanın olduğu bölgelerde kramp
  • Kas ve lif bütünlüklerinde bozukluklar
  • Yaralanma görülen bölgeye hafif dokunulduğu zaman boşluk varmış gibi bir his oluşma

    Kas Yırtılması Tanısı Nasıl Konur?

Kas yırtılması yaşadığına dair herhangi bir şüphesi olan kişilerin kesin tanı için mutlaka uzman doktora görünmeleri gerekir. Özkaya Tıp Merkezi tüm alanlarda uzman hekimlerin bulunduğu geniş kadrosuyla hastalara hizmet verir.

Tanı sürecinde öncelikle doktor muayenesi gerekir. Muayene ilk olarak hastanın öyküsü dinlenir. Ardından hasarın oluştuğunu düşünüldüğü yer elle muayene edilir. Muayene yöntemleri hekimlerin tarzına göre değişiklik gösterebilir.
Muayenenin ardından birtakım tetkikler yapılarak yaralanma tanısı kesin olarak konur. İstenilen tetkikler ultrason, Mr, röntgen ya da farklı film çeşitleri olabilir.
İstenecek tetkikler doktorlar karar verir. Çıkan sonuçlar neticesinde yaralanmanın derecesi tespit edilir. Ardından tedavi süreyle ilgili detaylar başlar.

Kas Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?

Kas yırtılması, derecesi fark etmeksizin mutlaka fizik tedavi uzmanı tarafından incelenmelidir. Özellikle şişlik, morarma ve kanama gibi ciddiyet gerektiren durumların söz konusu olmasında bir an önce muayene olmakta fayda vardır.

Elle yapılan muayeneler bazı tetkiklerle desteklenir. Ardından hastanın bir an önce dinlenme moduna geçiş yapması gerekir. Kanama varsa kanamanın önüne geçmek adına bazı tedbirler alınır.

Buz kompres ve fizyoterapi gibi yöntemler ilaç tedavisiyle de desteklenir. Kullanılacak ilaçlar arasında hap ve şurubu yanı sıra bölgeye masaj halinde uygulanmak üzere krem seçenekleri de vardır. Gün içerisinde de zaman zaman bölgeye masaj yapmak daha kısa süre içerisinde iyileşmesini sağlar.

Kas yırtıkları, günümüz dünyasının getirdiği önemli problemlerden olan hareketsizliklere ve oturuş bozukluklarına bağlı olarak çok daha sık görülmeye başlamıştır. Bu tarz yırtıklar insan yaşamını tehdit etmediği için her ne kadar fazla ciddiye alınmasa da, özünde ciddi rahatsızlıkları işaret edebilir. Bir sporcu için kas yırtılması, egzersizleri yanlış yaptığının bir göstergesi olabilirken, bir ofis çalışanı için kas yırtığı, oturuş bozukluğuna dikkat etmesi gerektiğini işaret eder. Hangi seviyede olursa olsun, kas yırtılmaları ciddiye alınmalıdır ve bir doktor kontrolünden geçmekte yarar vardır.

Kas Yırtıkları Nedir?

Kaslar liflerden oluşmaktadır. Bütün iskelet sistemi yapısında bulunurlar ve insanoğlunun hareket etmesini sağlarlar. Nedeni her ne olursa olsun, lifleri kopacak seviyede zorlayan her durum, kas yırtılmasına sebep olabilir. Beraberinde kanamalara da neden olur. Böylece şişlikler ve ağrılar meydana gelir. Kaslarda yaşanan yırtılmalar, aşırı kanlanma nedeniyle kolay iyileşmektedir.

Kas Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

Kas yırtığı belirtileri genellikle her insanda aynı düzlemde ilerler. Fakat yırtılmanın boyutuna bağlı olarak semptomların şiddeti değişiklik gösterebilir.

  • Kasın ağrıması ve hassaslaşması
  • Şişme ve renk farklılığı oluşması
  • Basit hareketleri yaparken zorlanma, kramp girmesi
  • Kas gücünün bariz şekilde azalması, ağır yırtıklarda fonksiyon kaybı
  • Yırtılmanın yaşandığı kasta boşluk ya da eziklik hissi

Bütün bu belirtiler lif yırtılması gibi durumları işaret etmektedir. Bu tarz belirtilerin şiddetinin düşük olması, insanlar arasında küçümsenen bir durum olmasına neden olsa da, ileri seviye yırtıkların hareket kayıplarına yol açabileceği unutulmamalıdır. Örneğin omuzda kas yırtılması belirtileri arasında olan ödem oluşması halinde, bütün bir kolun hareketliliği zarar görebilmektedir. Çünkü omuz kas yırtığı, kolun diğer bölgelerindeki hareketliliği de etkiler.

Kas Yırtıkları Neden Oluşur?

Kas yırtılmalarının genel sebebi, aniden gelişen ters hareketlerdir. Yırtılmaların nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bir sporcu için ters bir hareket yapmak yırtılmaya sebep olabilirken, yaşlı bir insan için basit bir hareket bile yırtılma yapabilir. Bazı insanlar da mesleki olarak gerekliliği olan bir işi yaparken kas yırtılmasıyla karşı karşıya kalabilir. Isınmadan gerçekleştirilen ani hareketler ve egzersizlerde, yırtılmalar kaçınılmazdır.

Kas Yırtığı Tedavi Yöntemleri

Kas yırtığı tedavisinde çoğu hastaya ortak tedavi yöntemleri uygulanır. Burada önemli olan yırtığın bölgesidir. Omuzda kas yırtılması yaşayan biri ile kolda kas yırtılması ya da bacakta kas yırtılması yaşayan birine aynı tedavi uygulanamayabilir. Bir başka deyişle yırtılmanın bölgesine göre kas yırtığı ameliyatı farklılık gösterir. Günümüzde kas yırtılmaları genellikle artroskopik (kapalı ameliyat) yöntemleriyle tedavi edilmektedir. Ancak doktorlar her zaman cerrahi yollara başvurmazlar. Yırtık bölgesine soğuk uygulaması yapmak, yırtılan kası bandajla sıkıştırmak ve yırtık olan bölgeyi kalp seviyesinin üzerinde tutmaya dikkat etmek faydalı olacaktır. Bandaj yapıldıktan sonra ağrılar artarsa ya da şişme meydana gelirse, bu yöntemin faydası yok demektir. Böyle durumlarda bandaj uygulamasından vazgeçilmelidir. Günümüzde en popüler kas yırtığı cerrahilerinden birisi de, omuz yırtığı ameliyatı olmuştur.

Omuz Yırtığı Ameliyatı

Bir omuz yırtığında cerrahi yöntemler elzem hale gelmişse, uzman bir ortopedi ve travmatoloji uzmanı süreci üstlenmelidir. Omuz için uygulanabilecek ortopedik ameliyatlar şunlardır:

  • Kemik çıkıntılarının tıraşlanması
  • Rotator manşet yırtıkları
  • Bağ tamiri yapılması
  • Labrum yırtıklarının tamirinin yapılması
  • Kist eksizyonu
  • Tekrarlayan omuz çıkıkları tedavisi
  • Eklem içi enflamasyonu temizliği ve serbest kıkırdak temizliği

Omuzda Kas Yırtığı Cerrahisi Sonrası

Hastaların bir geceliğine hastanede kalması faydalı olmaktadır. Hastaya antibiyotikler ve ağrı kesiciler reçete edilebilir. Hastaya kol gövde bandajı yapılır ve yatarak istirahat etmesi istenir. Kapalı yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlarda iyileşme çok daha hızlıdır. Ancak hastanın birkaç hafta istirahat etmesi yine de çok önemlidir. Aynı şekilde doktorların yönlendirdiği şekilde buz uygulaması yapmak, şişliklere iyi gelecektir. Öte yandan cerrahın önerdiği süre boyunca omuz askısı kullanmak gerekebilir. Omuz kas yırtığı ameliyatı sonrası yapılan fizik tedavi işlemleri de iyileşme sürecini hızlandırır. Omuz kas yırtığı egzersizleri sayesinde bölgedeki kaslar güçlendirilerek omzun eski kuvvetinin geri getirilmesi sağlanır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kas yırtılması kaç günde iyileşir?

Hafif dereceli kas yırtığı durumlarında haftada düzelebilirken, daha ciddi kas yırtılmalarında süre 6 haftaya kadar uzayabilir.

Kas kopması nasıl anlaşılır?

Kopma esnasında gelen ses, bölgedeki ağrı ve şişlikle anlamanız mümkün.

 

Avicenna Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Doktorları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası