astronotlar uzayda nasıl yemek yer / NASA'dan 1 milyon dolarlık soru: Astronotlar uzayda nasıl beslenecek? | Independent Türkçe

Astronotlar Uzayda Nasıl Yemek Yer

astronotlar uzayda nasıl yemek yer

Kaynak: NASA

3 Nisan Pazartesi günü NASA, Artemis 2 görevinde yer alacak astronotların isimlerini açıkladı. Görevde uçuş uzmanları; Christina Hammock Kock ve Jeremy Hansen olacak. Pilot koltuğunda Victor Glover yer alırken, görevin komutanlığını ise Reid Wiseman üstlenecek.

Artemis 2 ekibi: (soldan sağa) Christina Koch, Victor Glover, Reid Wiseman (oturan) ve Jeremy Hansen.

Dört astronottan oluşan mürettebat, NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Launch Complex 39B'den yaklaşık 10 günlük bir görev için havalanacak ve NASA’nın mega Ay roketinin üzerinde Dünya'nın yerçekimi kapsamının ötesinde parlayacak. Yaklaşık iki gün boyunca, Orion'un sistemlerini kontrol edecekler ve Ay'a doğru harekete başlamadan önce Dünya'ya nispeten yakın bir yerde bir hedefleme testi yapacaklar.

Artemis 2 astronotları, Houston’da bulunan NASA Johnson Space Center’daki Orion simülatöründe.

Orion'un Avrupa Uzay Ajansı yapımı hizmet modülü, uzay aracına Dünya yörüngesinden kurtulmak ve Ay'a rotasını ayarlamak için gereken büyük itişi sağlayacak. Bu ay-ötesi enjeksiyon yanması, astronotları yaklaşık dört günlük bir gidiş yolculuğuna gönderecek ve onları Ay'ın uzak tarafına götürecek ve sonunda Dünya'dan milden fazla uzanan bir sekiz rakamı oluşturacaklar. Ekip, maksimum mesafelerinde Ay'ın yaklaşık mil ötesine uçacak. Yaklaşık dört günlük dönüş yolculuğu boyunca astronotlar, uzay aracının sistemlerini değerlendirmeye devam edecek.

Mürettebat, San Diego açıklarında Pasifik Okyanusu'na inmeden önce Dünya atmosferi boyunca yüksek hızlı, yüksek sıcaklıktaki yeniden girişe dayanacak ve onları getirecek olan NASA ve Savunma Bakanlığı personelinden oluşan bir kurtarma ekibi tarafından karşılanacak.

NASA, sorasında Artemis III Görevi ile ise insanları Ay yüzeyine tekrardan indirmeyi planlıyor. Ancak bu görevin en erken  ya da ’da yapılması beklenmekte.


Artemis III görevi için önerilen görev planı

Astronotlar Uzayda Ne Yer?

Uzayda yemek yemek çoğu insanın merak duyduğu konular arasında yer almaktadır. Bu durumun nedeni olarak ise, uzayda atmosfer şartlarından dolayı yiyeceklerin havada asılı kalmaları ve bozulmaya uğramaları gösterilmektedir. Fakat gelişen teknoloji ile birlikte, astronotların yemekleri özel teknikler ile vakumlanarak hazırlanmakta ve bu sayede astronotların pek çok çeşitte besini bozulmadan tüketmeleri sağlanabilmektedir.

Astronotlar Uzayda Nasıl Beslenirler?

Astronotlar, uzaya çıktıklarında günlerce hatta aylarca orda kalabilmektedirler. Bu anlamda astronotların yemek ihtiyaçları giderilmesi adına bilim insanlarının bazı yöntemler geliştirdikleri görülmektedir. Bu yöntemlerden ilki, astronotların yemeklerinin diş macunu benzeri tüplere konulmasıdır. Sonrasında ise bu şekilde yemek yemenin fonksiyonel olmaması sebebi ile bilim adamlarının geliştirme çalışmalarına devam ettikleri görülmektedir.

Bilim insanlarının çalışmalarını sürdürmelerinin ardından yiyecekler için özel bir vakumlama sistemi tasarlanmıştır. Bu sistem, yiyeceklerin önce pişirilmesini, sonrasında ise dondurularak vakumlanmasını içermektedir. Dondurularak kurutulmuş yiyecekler, uzun süre buzdolabında durmalarına gerek kalmadan tazeliklerini koruyabilmektedirler.

Astronotlar, bu donmuş ve kurutulmuş yiyeceklerin üzerine su püskürterek ya da sıcak suda çözerek yiyebilmektedirler.

Astronotların Uzayda Yedikleri Yemekler Nelerdir?

Astronotların yemeği genellikle besin içeriği yüksek yiyeceklerden oluşmaktadır. Özel yöntemler ile kurutularak ve dondurularak hazırlanan yemeklerde en çok meyvelerin, sıcak yemeklerin, gevreklerin yer aldığı görülmektedir. Uzay mekiklerinin içerisinde mutfak bulunması sebebi ile, astronotların yemeklerini tatlandırabilmeleri ve su ile ısıtabilmeleri sağlanmaktadır. Aynı zamanda astronotların beslenme süreçleri içerisinde vitamin ve mineral takviyelerinden de destek aldıkları bilinmektedir.

Astronotlar Uzayda Nasıl Yemek Yerler?

Uzay yemeği olarak bilinen yemeklerin tüketilmesi sırasında bazı durumların yaşanmaması adına özel malzemelerin kullanıldığı görülmektedir. Bu duruma örnek olarak, sıvı tuz kullanımı verilebilmektedir. Baharatların toz halinde kullanılması durumunda, atmosfer nedeni ile havaya kalkmaları gözlemlenebilmektedir.

Bu sebeple sıvı tuz kullanımı gibi pek çok yiyecek maddesinin uzayda kullanılmaya uygun olarak üretildiği görülmektedir. Aynı zamanda yiyeceklerin pişirilmesi ve ısıtılması konusunda ise daha çok mikrodalgalardan yardım alındığı görülmektedir. Kurutulmuş meyve, atıştırmalık gibi yiyecekler ise ısıtılmadan ya da çözdürülmeden yenebilmektedir. Et ve et ürünlerinin dondurulmuş olmaları nedeni ile, genellikle mikrodalgada çözdürülmeleri sağlanmaktadır.

Astronotlar Uzayda Nasıl Yer?

Soruyu sorduysanız, "Astronotlar uzayda nasıl yer?" Yaklaşık elli yıl önce, cevap bugün olduğundan çok farklı olurdu. Uzay yolculuğunun ilk yıllarında, astronotlar susuz, macun benzeri yiyecekleri tüplerden emmek için pipetler kullandılar. Bugün uzay mekiği üzerindeki astronotlar, Dünya'da yaptıkları gibi, aynı şekilde yiyecek yerler.

Düşük yer çekimli bir ortamda, yiyecek ve içecekler doğru şekilde kullanılmadıklarında kolayca süzülürler. Bu problemle mücadele etmek için, gıda dikkatli bir şekilde muhafaza edilir ve içecekler dehidrate tozlar halinde paketlenir. Astronotlar, içmeden önce özel bir tüple içeceklere su ekliyor.

-Yiyecekler, bozulmalarını önlemek için kısmen veya tamamen kurutulur. Etler, daha uzun bir raf ömrü sağlamak için mekiğe konmadan önce radyasyona maruz kalırlar.

Astronotlar, Dünya'da olduğu gibi, günde üç öğün (artı periyodik atıştırmalıklar) yerler. Yemekler, astronotların onları yiyeceği sırayla düzenlenir ve bir ağ tarafından tutulan dolabın tepsisinde saklanır, böylece uzaklaşmazlar. Yemek zamanı etrafta dolanırken, astronotlar mekiğin middeliğinde galley alanına gider. Orada, hem sıcak hem de soğuk suyu dağıtan bir rehidrasyon istasyonundan, dondurularak kurutulmuş yiyeceklere ve susuz içeceklere su ekliyorlar. Yiyecekleri ila derece Fahrenheit arasında tutulan basınçlı hava konveksiyon fırınında ısıtırlar. Ortalama bir yemeği sulandırmak ve ısıtmak yaklaşık 20 ila 30 dakika sürer.

Astronotlar bireysel yiyecek kaplarını kumaş tutturucuları bulunan bir yiyecek tepsisine tuttururlar. Tepsinin kendisi ya duvara ya da astronotların kucaklarına bağlanır. Astronotlar yemek paketlerini makasla açıp bir bıçak, çatal ve kaşıkla yiyorlar.

Her mekik, görev süresinin sonuna kadar yetecek kadar yiyecek hazırlar, ve sonra bazıları. bir Safe Haven yiyecek sistemi Mürettebatın acil bir durumla karşılaşması halinde, her astronotun ekstra üç haftalık gıda ile - günde 2, ekstra kalori - sağlar. Bu yiyecekler genellikle daha uzun bir raf ömrü için susuz hale getirilir.

Astronotların yemek için bol miktarda yiyeceği olabilir, ancak uzayda olmak, iştahlarına bir damper koyabilir. Yer çekimi olmadan, yiyecek aromaları burnuna gelmeden önce uzaklaşırlar. Yemekleri çok iyi koklayamayacağınız zaman, tadı da tatmazsınız. Ve sıvılar astronotların vücutlarının üst yarısına yükselme eğiliminde olduğu için, mürettebat üyeleri genellikle sürekli tıkanık burunlara sahiptir. Tuz, karabiber, ketçap, hardal ve mayonez, yiyeceklerin lezzetini arttırmak için kullanılabilir, ancak o zaman bile, baharatlar karasal muadillerinden farklıdır - tuz ve karabiber sıvı içinde süspanse edilmeli ve böylece parçacıklar yüzdürülmez..

Bu nedenle astronotlar, çeşitli çekişmeler ve paketleme püf noktaları yardımıyla oldukça normal yiyecekler yiyebilirler. Ama döktüklerinde ya da sahtekar, yüzer köfte, uzay kıyafetleriyle temas kurduğunda ne olur? Öğrenmek için sonraki bölüme gidin.

Uzayda Temiz Tutmak

Astronot Charles Conrad Jr, Skylab 2 komutanı, duş tesisindeki sıcak duştan sonra kamera için gülümsüyor.

Astronot Charles Conrad Jr, Skylab 2 komutanı, duş tesisindeki sıcak duştan sonra kamera için gülümsüyor.

Astronotlar kişisel hijyeni konusunda dikkatli olmazlarsa, uzay mekiği ya da Uluslararası Uzay İstasyonunun sıkışık yerlerinde, haftalar hatta aylar boyunca bir süre yaşamak sizi rahatsız edebilir. Kirli yaşam mikropları yayabilir - ki bu aslında uzayda daha hızlı çoğalır - ve astronotları hasta edebilir.

Yine de, uzayda yıkamak zor olabilir. Temiz tutmak için mekik astronotları diş fırçası, diş macunu, diş ipi, tarak, ustura ve diğer eşyaları içeren kişisel hijyen setini getiriyor.

-

Astronotlar, suyun yüzmesini önlemek için plastik bir manşonla çevrelenmiş büyük bir silindirde duş alır. Kendilerini durulamak için bir nozuldan su ile püskürtüyorlar ve daha sonra tüm suyu cildinden emmek için bir vakum hortumu eki kullanıyorlar. Saçlarını yıkamak için durulamayan şampuan kullanıyorlar.

Astronotlar her iki günde bir gömleklerini, çoraplarını ve iç çamaşırlarını ve haftada bir kez pantolonunu değiştirir. Çamaşır makinesi bulunmadığı için, kıyafetleri tek kullanımlık hale gelir - kirli kıyafetlerini plastik torbalara koyup fırlatırlar.

Kendilerini temiz tutmanın yanı sıra, astronotlar da yaşam alanlarını spy-and-span tutmak zorunda. Servis ekibinin her bir üyesi çöp toplama ve yemek alanını, duvarları, zeminleri ve hava filtrelerini temizlemeyi içeren temizlik görevlerini üstlenir. Temizlemek için, astronotlar denilen sıvı bir deterjan püskürtün biyosit yüzeylerde ve sonra silin. Hava filtrelerini temizlemek için elektrikli süpürge kullanırlar.

Astronotlar, yiyecek paketlerini servis tabanındaki bir çöp sıkıştırıcısına atıyorlar. Mutfak eşyaları ve tepsileri ıslak mendillerle temizlerler.

Bir septik tank veya kanalizasyon sistemi olmadan, tuvaletlerdeki atıkların da gitmesi gereken bir yere ihtiyaçları vardır. Düşük yerçekimi ortamından ötürü, tekneler tuvalete akıtmak için su yerine havayı kullanırlar. Tuvaletteki hava, bakterileri ve kokuları gidermek için filtrelenir ve daha sonra oturma odasına geri gönderilir. Katı atıklar mekik arazileri ve sıvı atıklar uzaya gönderilinceye kadar gemide depolanır.

Uzayda yemek yeme ve temiz tutma hakkında daha fazla bilgi edinmek için, bir sonraki sayfadaki bağlantılara bakın.

Kaynaklar:

  • "Uzayda Yemek" NASA. //funduszeue.info
  • "Uzay Hijyeni" NASA. //funduszeue.info
  • "Uzay istasyonu." PBS. //funduszeue.info
  • "Uzay Uçuşu için Gıda" NASA.//funduszeue.info

-


Video Takviyesi: 10 Adımda Astronotlar Uzayda Nasıl Yaşar ?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.