bebeklerde egzama geçermi / Bebek Egzaması | BIODERMA

Bebeklerde Egzama Geçermi

bebeklerde egzama geçermi

Atopik Dermatit Yani Egzama Nasıl Bir Hastalıktır?

Atopik dermatit kalıtımsal olarak yatkınlığı olan çocuklarda bazı çevresel etkenler bir araya geldiğinde ortaya çıkar. Genellikle çocuklarda 6 aylıktan önce başlar. Ancak 5 yaşına kadar olan herhangi bir dönemde de çıkabilir. Temel olarak cilt bütünlüğünde ve fonksiyonlarda bozukluk vardır.

Belirtileri Nelerdir?

Atopik dermatit kronik yani müzmin bir hastalıktır. Ciltte iyileşme ve tekrarlama dönemleriyle seyreden kaşıntılı kuruluk, kızarıklık, pütürlenme ve bazen sulantılı yaralar şeklinde görülür.

Atopik Dermatit Vücudun Hangi Kısımlarını Tutar?

Egzama bebeklerde daha çok yüz ve kol-bacakların dış yüzlerinde olur. Daha büyük çocuklarda dirsek içi, diz arkası, koltukaltı gibi katlantı bölgeleri daha sık tutulur. Gövde ve saçlı deri tutulumu da görülebilir. Bazı çocuklarda meme başı çevresi ve göz çevresi özellikle etkilenebilir. Bez bölgesi en az etkilenen bölgedir.

Atopik Dermatit Geçer mi?

Atopik dermatitli çocukların %80’i adölesan dönemden önce iyileşir. Çocukların çoğunda belirtiler ilk 3 yaş içinde kaybolur. Nadiren ileri yaşlarda hastalık devam edebilir. Daha sık olarak ciltte kuruluk ve hassasiyet hastalık belirtileri ortadan kalktıktan sonra da devam edebilir. Bu nedenle cilt bakımına belirtiler ortadan kalktıktan sonra da devam edilmelidir.

Atopik Dermatit Bulaşıcı mıdır?

Bulaşıcı değildir. Yaralı cilt mikrop kapmaya duyarlı hale geldiğinde bazen temasla yayılmaya eğilimli mikrobik yaralar görülebilir. Bu durumda antibiyotikli kremlerle tedavi gerekir.

Atopik Dermatitli Hastalarda Besin Alerjisi Olur mu?

Evet, atopik dermatiti olan çocuklarda besin alerjisi olabilir ve bu besini tüketmek şikayetlerini arttırabilir. En sık süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, balık ve soya alerjileri görülür. Bu alerjilerin varlığının saptanması ve hastanın tedavi ve izleminin yapılması için bir alerji uzmanının değerlendirmesi ve hastayı izlemesi gereklidir. Gerekli değerlendirmeler yapılmadan hastanın besinlerinin kesilmesi, beslenme bozukluğuna ve büyüme geriliğine neden olabilir. Besin alerjisi saptandığında sorumlu besin ve bu besinin içine girdiği tüm gıdaların diyetten çıkarılması gerekebilir. Böyle durumlarda bu besinin çıkarılmasıyla ortaya çıkan eksikliğin uygun gıdalarla tamamlanması önemlidir. Atopik dermatit ve besin alerjisi olan hastalarda besin kesilse bile cilt lezyonları ortaya çıkmaya devam edebilir. Bunun için diğer tedavi ve önlemlerin uygulanmaya devam edilmesi önemlidir.

Atopik Dermatit Başka Alerjilere Bağlı Olur mu?

Bazen hava yoluyla alınan alerjenler ve temas edilen alerjenler de atopik dermatit şikayetlerini arttırabilir. Bu durumun alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve bir duyarlılık saptanırsa temasın azaltılması için önlemlerin alınması gereklidir. En sık ev tozu akarı ve küf mantarıyla duyarlılık görülür. Bazen hayvan alerjenleri etkili olabilir. Cilde temasa bağlı olarak nikel başta olmak üzere bazı metaller ve kimyasallarla temas şikayetlere neden olabilir. Bu durumun yama testi denilen bir test ile saptanması ve saptanırsa temasın engellenmesi gerekir.

Alerjisi Olmayanlarda Da Atopik Dermatit Olur mu?

Evet. Hiçbir alerjisi olmayan hastalarda da atopik dermatit görülebilir.

Çocuğumun Giyiminde Nelere Dikkat Etmeliyim?

Alerjisi olan maddeler dışında bazı etkenler şikayetlerini arttırabilir. Terleme, sıcak ortamlar, tüylü-kürklü-yünlü kumaşlarla temas, cilde yapışan giysiler, naylon içerikli giysiler şikayetleri arttırabilir. Bu nedenle pamuklu, hafif ve bol giysiler tercih edilmelidir. Giysiler yıkandıktan sonra iyi durulanmalıdır. Bazen kullanılan deterjan ve yumuşatıcılar şikayetleri arttırabilir. Böyle bir durum dikkat çekerse ürün değiştirilmelidir. Yumuşatıcı kullanılmaması ve deterjan yerine sabun tozu kullanılması tercih edilebilir.

Çocuğumun Beslenmesinde Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bazı gıdalar alerji olmasa da şikayetleri arttırabilir. Baharatlı gıdalar, portakal domates gibi asitli gıdalar, kakaolu gıdalar çok miktarda ve sık tüketildiğinde sorun oluşturabilir. Bu gıdaların fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Alerjisi olan bir gıda varsa bu gıdanın doktor önerilerine göre diyetten çıkarılması ve yerine uygun gıdaların diyete eklenmesi önemlidir.

Atopik Dermatitli Çocuğuma Aşılarını Yaptırabilir miyim?

Çocuğunuzda besin alerjisi saptandıysa aşılarıyla ilgili doktorunuzun görüşünü almalısınız. Besin alerjisi saptanmadıysa aşılarını normal düzeninde yaptırabilirsiniz.

Çocuğum Denizde Ve Havuzda Yüzebilir mi?

Deniz ve havuzda yüzmesinde sakınca yoktur. Ancak kurumaya ve klora bağlı şikayet artışı görülebileceğinde yüzme sonrası duş alınması ve sonrasında vücut henüz nemliyken atopik dermatitli çocuklara uygun nemlendiricilerle nemlendirme uygulanması önemlidir.

Çocuğum Spor Yapabilir mi?

Spor yapmasında sakınca yoktur. Ancak terleme şikayetlerini arttırabilir. Sıkı giysiler giymemesi, pamuklu giysileri tercih etmesi, spor sonrası duş alınması ve sonrasında vücut henüz nemliyken atopik dermatitli çocuklara uygun nemlendiricilerle nemlendirme uygulanması önemlidir.

Güneş Çocuğum İçin Zararlı mı?

Çocuğun güneşlenmesi D vitamini sentezi için önemlidir. Ancak güneşlenme için akşam saatleri tercih edilmeli, özellikle öğlen saatlerinde gölgede bulunulmasına dikkat edilmesi önemlidir. Yüksek koruma faktörlü ve çocuklara uygun güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Çocuğuma Banyo Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Banyo sırasında çok sıcak su kullanılmaması, sert tahriş edici ürünler kullanılmaması önemlidir. Temizleyici olarak atopik dermatitli çocuklara uygun şampuanların tercih edilmesinde yarar vardır. Banyo sonrası henüz vücut nemliyken atopik dermatitli çocuklara uygun nemlendiricilerle nemlendirme uygulanması önemlidir. Cildi çok kuru çocuklar için banyo yağları banyo suyuna katılarak kullanılabilir.

Çocuğumun Cilt Bakımı İçin Nelere Dikkat Etmeliyim?

Cildin kurumaması atopik dermatitte tedavinin en önemli parçasıdır. Günlük olarak atopik dermatitli çocuklara uygun nemlendirici kremlerin tüm vücuda uygulanması gereklidir. Sık kuruma halinde nemlendirme tekrarlanabilir.

Çocuğuma Kortizonlu Kremler Öneriliyor. Bu Kremler Çocuğuma Zarar Verir mi? Bu Kremleri Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Kortizonlu kremler atopik dermatit tedavisinde önemli bir yere sahiptir ve gerekli olduğunda kullanımı kaçınılmazdır. Uygun şekilde kullanıldığında önemli yan etki beklenen ilaçlar değildir. Doktorunuz önerdiğinde kremleri yalnız lezyon olan bölgelere, ince bir tabaka halinde uygulayınız. Aynı bölgeye 1 haftadan uzun uygulama genellikle önerilmez ve bu uygulamadan sonra aynı bölgeye en az bir hafta süreyle tekrar kortizonlu krem uygulanmamasında yarar vardır.

Balık Yağı Çocuğum İçin Yararlı mı?

Haftada 2 kez balık tüketilmesi alerjisi olmayan çocuklarda sağlıklı büyümeleri için önemlidir. Balık yağının içeriğinde bulunan omega yağ asitlerinin bağışıklık sisteminin sağlıklı işleyişinde yararlı olduğu yönünde çalışmalar mevcuttur ancak atopik dermatitte yararlı olduğunu belgeleyen kesin kanıtlar yoktur.

Probiyotikler Çocuğum İçin Yararlı mı?

Probiyotiklerin bağışıklık sisteminin sağlıklı işleyişinde yararlı olduğu yönünde çalışmalar mevcuttur ancak atopik dermatitte yararlı olduğunu belgeleyen kesin kanıtlar yoktur.

Çocuğumun Yaralarından Cildinde İz Kalır mı?

Uygun tedavi ve cilt bakımı yapıldığında atopik dermatite bağlı cilt lezyonları genelde iz bırakmazlar. Normal lezyonların üzerine ikincil cilt sorunları eklendiğinde nadiren bu sorunla karşılaşılabilir. Bu nedenle uygun tedavi ve düzenli cilt bakımı önemlidir.

Atopik Dermatite Bağlı Olarak Çocuğumda Başka Sağlık Sorunları Gelişebilir mi?

Atopik dermatitte cilt lezyonları cildi hasas hale getirir. Bu nedenle bazen üzerine cilt enfeksiyonları eklenebilir. Bu durum kendini sarı sulantılı yaralarla gösterebilir. Doktorunuza danışarak uygun tedavi uygulanmalıdır

Atopik dermatiti olan çocuklarda ileri yaşlarında alerjik rinit ve astım gelişme riski diğer çocuklardan biraz daha fazladır. Bu nedenle çocuğunuzda inatçı burun şikayetleri olursa, zatüre veya bronşit tanısı alırsa, hava yoluyla ilaç tedavisi önerilirse, uzayan tedaviye cevap vermeyen öksürük şikayeti olursa, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetleri olursa alerji doktorunuza başvurmanız gereklidir. Her atopik dermatiti olan çocuğun ilerde bu hastalığa yakalanma durumu olmadığı hatırlanmalıdır. Atopik dermatit genellikle geçici, iz bırakmayan, iyi seyirli bir hastalıktır.

Bebek ve Çocuklarda Egzama

Egzama (atopik dermatit), cildin kaşınmasına, kurumasına ve çatlamasına neden olan yaygın bir cilt reaksiyondur. Bebeklerde ve çocuklarda egzama özellikle  oldukça yaygındır. Egzama, cildin kızarmasına, kaşınmasına ve iltihaplanmasına neden olan bir grup rahatsızlığın adıdır. Milyonlarca çocukta, egzama atopik dermatiti vardır. Egzama, çocuğunuz büyüdükçe çok farklı görünebilir ve davranabilir. Çocuğunuz büyüdükçe ve değiştikçe daha iyi tedavi edebilmeniz ve yönetebilmeniz için, çocuğunuzun hangi egzama türlerine sahip olabileceğini ve ayrıca semptomlarını ve tetikleyicilerini anlamak önemlidir. Egzama, cilt bariyerindeki sorunlardan kaynaklanır. Egzamalı birçok çocuk, cildin dış tabakasında yeterince “filaggrin” adı verilen özel bir proteine sahip değildir. Filaggrin, cildin vücut ve çevre arasında güçlü bir bariyer oluşturmasına yardımcı olur. Bu proteinden çok azına sahip cilt, su tutmakta zorlanır. Egzamada hem kişinin genleri hem de çevresi rol oynar. Genellikle ailelerde görülür ve astım ve alerjik rinit (saman nezlesi ve mevsimsel alerjiler) gibi diğer alerjik durumlarla ortaya çıkma eğilimindedir. Egzamalı çocukların çoğunda besin alerjisi vardır, ancak yiyeceklerin kendisi egzamaya neden olmaz. Çocuğunuzun ne tür egzaması olduğundan emin olmanın tek yolu bir çocuk alerji uzmanı ile görüşmektedir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Egzama Belirtileri

Bebeğin yüzünde, gövdesinde veya vücudunda; ağrılı, kaşıntılı bir döküntü egzama olabilir. Egzama belirtilerinin şiddeti kişiden kişiye değişebilir ve bazı çocuklarda şiddetli belirtiler olabilir. Egzama bebeklerde ve yürümeye başlayan çocuklarda daha büyük çocuklara göre farklı görünür ve farklı davranır. Egzamanın yeri ve görünümü büyüdükçe değişir. Egzamanın bebeklerde ve çocuklarda ne gibi belirtiler verdiği şu şekilde detaylandırılabilir:

Bebekler (ilk 6 ay)

Egzama genellikle yüz, yanaklar, çene, alın ve saçlı deride görülür. Ayrıca vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir, ancak genellikle nemin cildi koruduğu bebek bezi bölgesine yayılmaz. Bu aşamadaki cilt de daha kırmızı görünme eğilimindedir.

Bebekler (6-12 ay)

Bu aşamada egzama genellikle bebeğinizin dirseklerinde ve dizlerinde, yani emekledikçe kaşıması veya ovması kolay yerlerdir. Egzama döküntüsü enfekte olursa, ciltte sarı bir kabuk veya çok küçük “irin çıkıntıları” oluşturabilir.

Yeni yürümeye başlayan çocuklar (2-5 yaş)

Atopik dermatit sıklıkla çocuklarda yüzü etkiler, küçük çıkıntılı kırmızı lekeler olarak görülebilir. İki yaş civarında, yürümeye başlayan çocuğunuzun egzaması daha çok dirsek ve dizlerin kırışıklarında veya bileklerinde, ayak bileklerinde ve ellerinde ortaya çıkar. Ayrıca, yürümeye başlayan çocuğunuzun ağzının ve göz kapaklarının etrafındaki deride de görülebilir. Çocuğunuzun cildi bu aşamada kuru ve pullu görünmeye başlayabilir ve daha derin çizgilerle kalınlaşabilir.

Çocuklar (5 yaş +)

Egzama genellikle dirseklerin veya dizlerin kıvrımlarında görülür. Bazen sadece bir çocuğun elinde oluşur, insanların en az% 70’i hayatlarının bir döneminde el egzaması geçirmiştir. Çocuğunuzun kulaklarının arkasında, ayaklarında veya kafa derisinde kızarıklık ve kaşıntılı lekeler de atopik dermatitin bir belirtisi olabilir. Ancak bunlar, egzamayla var olabilen seboreik dermatit gibi başka bir durumun belirtileri de olabilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Görülen Egzamanın Nedenleri

Egzamanın kesin nedeni bilinmemektedir, ancak egzamaya neden olan pek çok etken vardır. Atopik egzama, genellikle alerjisi olan kişilerde ortaya çıkar. “Atopik”, alerjenlere duyarlılık anlamına gelir. Egzama genetik olabilir ve aileden geçebilir. Genellikle astım ve mevsimsel alerji gibi diğer durumlarla birlikte gelişir. Atopik egzama belirtilerinin, genellikle sabunlar, deterjanlar, stres ve hava durumu gibi belirli tetikleyicileri vardır. Bazen besin alerjileri, özellikle şiddetli egzaması olan küçük çocuklarda rol oynayabilir.

Egzama Teşhisi

Egzamayı teşhis etmek için kullanılan spesifik bir test yoktur. Çocuk alerji uzmanınız, döküntüye bakacak ve semptomlar, çocuğunuzun geçmiş sağlığı ve ailenizin sağlığı hakkında sorular soracaktır. Aile üyelerinin herhangi bir atopik durumu varsa, bu durum teşhiste önemli bir unsurdur. Çocuk alerji uzmanınız, diğer hastalıkları dışlamak için test yapabilir. Besin alerjileri özellikle çocuklarda egzamaya neden olan yaygın durumlardan biridir. Bu sebeple alerji uzmanınız besin alerjisi testi yaparak bu durumu dışlayabilir ya da dahil edebilir. Çocuk alerji uzmanınız yapacağı test ve izleyeceği yöntemler, çocuğunuzun yaşına, belirtilerine ve mevcut durumuna göre değişkenlik gösterebilir. 

Egzama Tedavisi

Egzamanın kesin bir tedavisi yoktur. Ancak belirtilerin azalmasına ve şiddetinin düşmesine yönelik uygulanabilecek yöntemler ve kullanılacak ilaçlar vardır. Çocuk alerji uzmanınız, semptomların ne kadar şiddetli olduğuna, çocuğunuzun yaşına ve kızarıklığın nerede olduğuna bağlı olarak farklı tedaviler uygulayabilir. Bu ilaçlardan bazıları topikaldir ve cilde uygulanır, bazıları ise ağızdan alınır. Egzamada cildi sık sık nemlendirmek önemlidir ve bu sebeple topikal merhemler önerilebilir. Ağızdan alınan ilaçlar ise kaşıntıyı önleme konusunda yardımcı olur ve çocuğunuzun rahat etmesini sağlayabilir. Diğer tedavi türleri ise şunları içerebilir:

Fototerapi: Ultraviyole ışıkla tedavidir.

Islak sargılar: Cildin tahriş olmuş bölgelerine nemli bezler yerleştirilir.

Ağartma banyoları: Çok seyreltilmiş ağartma çözeltisinde banyo yaptırılır. 

Ebeveynler Neler Yapabilir?

Çocuğunuzun cildinin kurumasını veya kaşınmasını önleyerek ve alevlenmelere neden olan tetikleyicileri dışlayarak egzamayı önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olabilirsiniz. Bu konuda şunları yapabilirsiniz:

  • Çocuklarınıza ılık suda kısa banyo yaptırmalısınız.. Hafif kokusuz sabunlar veya sabun olmayan temizleyiciler kullanın ve krem ​​veya merhem sürmeden önce cildi kurulayın. 
  • Çocuklarınıza pamuktan yapılan, yumuşak ve nefes alan giysiler giydirmeyi tercih edin. Yün veya polyester çok sert veya rahatsız edici olabilir.
  • Cildin çizilmesinden kaynaklanan hasarları önlemek için çocuğunuzun tırnaklarını kısa tutun. 
  • Geceleri kaşınma sorunu varsa, çocuğunuzun eldiven giymesini sağlayın. Kaşıma egzamayı kötüleştirebilir 
  • Çocuklarınızın, alevlenmelere yol açabilecek aşırı ısınmadan kaçınmasını sağlayın.
  • Çocuklarınıza bol su içirin.
  • Evinizdeki bilinen alerjenlerden kurtulun ve çocuğunuzun polen, küf ve tütün dumanı gibi diğer alerjenlerden kaçınmasına yardımcı olun.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası