hamilelikte bel ağrısı nasıl olur / Hamilelikte Belde Ağrı | Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte Bel Ağrısı Nasıl Olur

hamilelikte bel ağrısı nasıl olur

Hamilelikte Bel Ağrısı Olur Mu, Ne Zaman Ve Ka&#;ıncı Haftada Başlar? Gebelikte Bel Ağrısı Nedenleri

Hamilelikte Sağlık

Haber Giriş: -  

Hamilelikte bel ağrısı neden olur, ne zaman başlar? Gebelikte bel ağrısı için hangi doktora gidilir?

Bel ağrısı, hamilelik sürecinde en sık karşılaşılan ağrı çeşitlerinden bir tanesidir. Anne adaylarının hemen hepsi gebeliğin büyük bir bölümünde bel ağrılarından şikayetçi olurlar. Özellikle bebeğin büyüyüp karnın şişmeye başlamasıyla birlikte bu ağrılar dayanması güç bir hal alabiliyor. Leğen kemiği çevresi ya da bel bölgesinde yoğun olarak hissedilen ağrılar ile nasıl baş etmesi gerektiği yönünde araştırma yapan anne adaylarının soru işaretlerini gidermek üzere bu içeriği hazırladık. Hamilelikte bel ağrısı rehberi olarak hazırladığımız bu içerikten bel ağrıları ne zaman başlar ve nasıl geçer soruları başta olmak üzere tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

HAMİLELİKTE BEL AĞRISI NE ZAMAN BAŞLAR?

Bel ağrıları, hamilelik sürecinde hormonlardaki yaşanan değişime, stres ve kaygıya, kilo alımına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Söz konusu faktörler bel ağrılarının ortaya çıkacağı zaman dilimiyle birlikte şiddetini de belirleyici düzeyde rol oynar. Fakat bir tarih aralığı belirtmek gerekirse bel ağrılarının ortaya çıktığı zaman dilimi özellikle 24 ve Haftadan sonradır. Hafta itibarıyla anne adayının vücut ağırlığı fark edilir düzeyde artış gösterdiğinden, bu dönemde sıklıkla bel ağrısı ile karşılaşılması mümkündür. Dolayısıyla hamileliğin ilk haftalarında bel ağrısı olur mu sorusu genellikle hayır olarak yanıtlanır. Fakat bu durum kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir.

HAMİLELİKTE BEL AĞRISI NEDEN OLUR?

  1. Kilo alımı: Hamilelik sürecinde kilo alımına bağlı olarak göbek giderek şişkinleşir ve büyür. Bu da vücudun duruş şeklini değiştirir. Vücuttaki duruş bozuklukları da bel ağrısı gibi problemleri doğurur.
  2. Hormon değişimleri: Gebelik sürecinde relaksin, progesteron, östrojen düzeylerinde artış söz konusu olur. Bu hormonlardaki değişimler eklemlerde gevşemeye ve bel ağrısının gelişmesine katkıda bulunur.
  3. Rahmin büyümesi: rahmin büyümesiyle birlikte aort gibi büyük damarlarda baskı oluşur. Bu da bel ağrısı yaratır.
  4. Stres: Stres ve psikolojik gerginlikler vücudu doğrudan etkiler. Bu etkilerden bir tanesi de bel bölgesinde meydana gelen ağrılar olabilir.

HAMİLELİKTE BEL AĞRISI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Anne adaylarının, vücutlarını dinlendirdikleri takdirde etkisini yitiren bel ağrısından ötürü endişelenmeleri gerekmez. Fakat tekrarlayan ve rahatsızlık yaratan ağrılar için zamanında önlen alınmalıdır. Günlük rutin işleri yapmayı engelleyen bel ağrıları için mutlaka bir doktor yardımı alınmalıdır. Anne adayları bu tip ağrılar için bir kadın hastalıkları ve doğum hekimine ya da aile sağlığı merkezine başvurabilirler. Burada ilk muayeneyi gerçekleştiren doktor gerekli görmesi halinde anne adayını bir fizyoterapi uzmanına yönlendirebilir.

HAMİELİKTE BEL AĞRISI NORMAL Mİ?

Hamileliğin beşinci ayından itibaren başlayıp yedinci ayından sonra şiddetini artıran bel ağrıları gebeliğin sona ermesi yani doğumla birlikte sona erer. Bu açıdan bakıldığı zaman bel ağrısı, gebeliğin kaçınılmaz bir şikayetidir. Bu ağrılar genellikle doğumdan sonraki ilk üç ay içerisinde ortadan kaybolur. Dolayısıyla gebelik sürecinde bu tip bel ağrılarının görülmesi normaldir. Hamilelikte bel ve kasık ağrısı, çoğu anne adayının başına gelen olağan bir durumdur.

HAMİLELİKTE BEL AĞRISI NASIL GEÇER?

Hamilelikte bel ağrısı nasıl giderilir sorusunu yanıtlamadan önce söz konusu ağrının doğum belirtisi olup olmadığı tespit edilmelidir. Eğer anne adayı gebelikte 38 haftayı doldurmuş ise ve aniden başlayan bir bel ağrısı mevcut ise düşük bir ihtimal de olsa bu durum doğum belirtisi olabilir. Eğer şartlar oluşmamış ve beldeki ağrı doğum belirtisi değil ise bu durumda yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Yatarken dizlerinizin arasına bir yastık koyup bacaklarınızı destekleyin. Bu pozisyon sayesinde bacaklarınızın belinize yük bindirmesine engel olmuş olacaksınız. Bu sayede bel omurlarınız ve kaslarınız rahatlamış, dolayısıyla bel ağrısı probleminin önüne geçilmiş olacak.
  2. Fazla kilo almamaya özen gösterir. Beslenme programını doktorunuzla birlikte oluşturmaya ve programa sadık kalarak hem kilonuzu korumaya hem de bebeği sağlıklı bir şekilde beslemeye çalışın. Sizin kilonuzu korumanız kadar bebeğin de sağlıklı bir şekilde beslenmiş ve ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri alabilmiş olması gerekir.
  3. Bel ve sırt kaslarınızı bir uzman kontrolünde güçlendirmeye çalışın.
  4. Strese bağlı ağrılar yaşıyor iseniz önce strese maruz kaldığınız konu, ortam ve benzeri etkenlerden uzaklaşmaya çalışın. Bu gibi durumlarda ılık bir duş alabilir ya da sıcak su ve kompres ile bölgedeki kasları ısıtabilirsiniz.
  5. Düzenli olarak yoga yapmaya çalışın. Hamile yogası hem nefes alışınızı iyileştirerek stresle baş etmenize yardımcı olur, hem duruşunuzu düzeltir, hem de vücudunuzu güçlendirerek daha dengeli olmanıza yardımcı olur.

Gebelikte bel ağrısı nasıl geçer?

Gebeliğe bağlı bel ağrısı, hamile kadınlar arasında yaygın bir şikayettir ve potansiyel olarak yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkileyebilir. Peki, gebelikte bel ağrısı nasıl geçer?

funduszeue.info

Yayınlanma: - 19 Ağustos Güncellenme:

Gebelikte bel ağrısı nasıl geçer?

Gebelikle ilişkili bel ağrısı, hamileliklerin % ’inde meydana gelen yaygın bir şikayettir. Bel ağrısı, bel alt bölgesinde genellikle eksenel veya parazagital rahatsızlık olarak tanımlanır. Özellikle hamileliğin son aylarında görülen bu ağrılar hamileliği daha da zorlaştırabiliyor. Peki, gebelikte bel ağrısı nasıl geçer?

GEBELİKTE BEL AĞRISI

Çoğu anne adayı, hamilelik sürecinde bel ağrısı yaşar. Bu ağrı çoğunlukla gebeliğin 4. ayından itibaren başlar. Ağrının en çok hissedildiği yer, genellikle leğen kemiği (pelvis) ile omurganın birleştiği bölgedir. Gebelik sırasında leğen kemiği bölgesindeki eklemler ve bağ dokuları, bebeğin leğen kemiğinden geçmesi için yumuşamaya başlar. Rahim genişledikçe karın organları yer değiştirir. Vücudun ağırlık merkezinde kayma olur. Buna bir de büyüyen karnı taşıma sorunu eklenir. Bunların sonucunda da bel ve sırt ağrıları oluşur. Gebelikte bel ağrısına sebep olan pek çok etken bulunmaktadır. Bel ağrısı şikâyetlerinden kurtulmak için yapılması gereken ilk şey bel ağrısını tetikleyen faktörlerden uzak durmaktır.

GEBELİKTE BEL AĞRISI NEDENLERİ

– Kilo

Hamilelik süresince anne adayları kilo civarında kilo alır. Omurganın bu kilonun baskısı altında kalması ile bel ağrısı şikayeti ortaya çıkabilir. Bebeğin yerleştiği rahmin ağırlığının da pelvis içerisindeki damar ve sinirlere baskı yapması, bele vuran ağrıya neden olabilir.

– Hormonal değişimler

Hamilelikte tüm hormon sisteminde birtakım değişimler oluşur. Özellikle progesteron ve relaxin hormonunun salgılanması, kalça kemiği ve omurganın eklem yerlerinde gevşemeye neden olur. Bu gevşeme nedeniyle omurga ve eklemlerin stabilitesi azalır ve bel ağrısı oluşur.

– Duruş değişiklikleri

Karın boşluğunda yerleşen rahim ve içerisindeki bebek büyüdükçe, ağırlık merkezi öne doğru kayar. Buna bağlı olarak omurgaya öne doğru binen yük artar. Anne adayı fark etmese de bu yük karşısında karşı duruş pozisyonunu değiştirir, bu da bel bölgesinde en yoğun olmak üzere, kas ve eklem ağrılarına neden olur.

– Stres

Duygusal stresin arttığı durumlarda kas spazmları da sıklaşır. Bu spazmlar özellikle bel ve boyun bölgesinde ağrıya neden olabilirler.

GEBELİKTE BEL AĞRISI NASIL GEÇER?

Gebelik döneminde bel ağrısını geçirmek ya da hafifletmek için bazı yöntemler mevcuttur. Ancak geçmeyen ve gittikçe şiddetlenen bel ağrısı şikâyetlerinin yaşanması durumunda acilen uzman bir doktora başvurulmalıdır. Özellikle geçmeyen bel ağrısına vajinal kanama da eşlik ediyor ise erken doğum riski taşıdığı unutulmamalıdır. Şimdi gebelikte bel ağrısı için yapılması gerekenlere bir bakalım…

– Hamilelikte bel ağrılarından kurtulmak için öncelikle yapılması gereken şey bel kaslarını güçlendirecek egzersiz hareketlerinin yapılmasıdır.
– Hamileler duruşuna, oturuş pozisyonuna ve ani hareket etmemeye çok dikkat etmelidir. Uzun süre aynı pozisyonda kalmak bel ağrısı şikayetlerini tetiklemektedir.
– Hamilelik sırasında tavsiye edilen kilo alımına dikka edin. Ekstra alınacak kilolar sırtınızı ve belinizi zorlayarak ağrıya sebep olur.
– Sandalyede otururken bel yastığı kullanın.
– Bel ağrılarını tetikleyen bir diğer etken ayakkabı seçimidir. Ortopedik ve rahat bir ayakkabı bel ağrılarını önemli derecede azaltabilir.
– Rahat bir uyku düzeni oluşturarak bel ağrılarını azaltabilirsiniz. Özellikle uzmanlar, anne adaylarına en ideal uyku pozisyonu olarak sol ve yan tarafa yatarak uyumamayı tavsiye ederler. Bu bel bölgenizin rahatlamasına yardımcı olur. Ayrıca yatarken karın altına ya da bacakların arasına yastık koyarak destek sağlanması da rahat bir uyku için önerilmektedir.
– Her gün düzenli olarak 15 – 20 dakika esneme hareketleri yapmak gün içinde bel ağrısı şikayetlerini önemli derecede azaltacaktır.
– Bel ağrısını geçirmek için bel ve sırt bölgesine masaj yapmak ağrılarınızı hafifletebilir.
– Sıcak havlu ve kompresler ya da soğuk uygulamaları bel ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir. Doktorunuz ya da fizyoterapistinize danışmadan uygulama yapmayın.
– Uzun süre ayakta hareketsiz kalmayın.
– Uzun oturma ve ayakta durma sırasında bir ayağınızın altına basamak koyarak kaslarınızı gevşetmeye çalışın.

Hamilelikte kaşıntı neden olur? Kaşıntı tedavisiİlginizi ÇekebilirHamilelikte kaşıntı neden olur? Kaşıntı tedavisi

AğrıanneBebekbel ağrısıEgzersizgebelikhamilehamilelikuygulama

Gebelikte Bel Ağrıları

Gebelik ilerledikçe büyüyen rahimin etkisiyle vücudun ağırlık merkezi değişir. Buna bağlı olarak belde bulunan tüm kasların yükü artar.

Bunun yanında başta pelvis kemiklerinde yer alan eklemler olmak üzere tüm eklemlerde hormonların etkisiyle doğuma hazırlık yapmak üzere gevşeme meydana gelir. Tüm bunlar anne adaylarında bel ağrısı (lumbalji) şikayetlerinin sık yaşanmasına neden olur.


Video: Tansiyonda düşme, halsizlik, uykuya eğilim, bel ağrısı gibi belirtiler gebeliğin doğal bir parçasıdır.

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Bel ağrısı şikayetlerini daha az yaşamak için alabileceğiniz önlemler

  • Ayakkabı kullanımı: 
    Tüm gebelik döneminiz boyunca alçak topuklu ayakkabılar tercih etmelisiniz. Hem yüksek topuklu, hem de topuksuz ayakkabılar bel kemiklerini birbirine bağlayan ligamentlerin (bağların) üzerine binen yükü artırarak belağrısı şikayetlerini artırabilirler.

  • Doğru bir postür ("duruş şekli") ve kaslarınız: 
    Vücudunuza "doğru" şekil vermek, omurga ve belde yer alan kemiklere, kaslara ve ligamentlere (bağlara) ağırlığın eşit bir şekilde dağıtılması açısından çok önemlidir. Doğru bir duruş şekli, kamburunuzu çıkarmadan, ya da omuzlarınızı gereğinden fazla yükseltmeden ve arkaya atmadan oluşan doğal duruş şeklidir. Bu duruş şeklinde "göbeğinizin" çıkmasına serbestlik tanımalı ve vücudunuzdaki tüm kaslara ve özellikle belden yukarıda yer alan kaslarınızın gereksiz yere kasılmasını engelleyecek bir şekil vermelisiniz. 

Şu andan itibaren günün belli saatlerinde ayakta dururken, yürürken, otururken ya da yatarken tüm vücut kaslarınızı teker teker bilinçli olarak gözden geçirin ve hangilerinin gereksiz yere kasılı olduğunu anlamaya çalışın. Gereksiz yere kasılı duran kaslar belağrısı dışında yorgunluk, gerginlik hissi, sırt ağrıları ve uykusuzluğa da neden olabilirler.

Bedeninizin taşıyabileceğinden daha ağır nesneler kaldırmamalı, yerden bir nesne alırken vücudunuzu belinizden değil dizlerinizden bükmelisiniz.



Bel kaslarınızı güçlendirmek ve bel ağrısını azaltma egzersizleri

1-Çömelme egzersizleri: 

Bu egzersizler hem bel ve bacak kaslarınızı hem de doğum yaparken kullanacağınız kasları güçlendirmenize yardımcı olur.

Resimde gördüğünüz gibi ayaktayken bir sandalye ya da başka bir sabit nesneden ellerinizle destek alın. Topuklarınızın üzerinde yavaş yavaş çömelin ve çömelme esnasında bacaklarınızı birbirinden hafifçe ayırın. Bu esnada ayak tabanınızın yere tümüyle basmasına dikkat edin. Daha önceden yere koyduğunuz bir nesneyi bu şekilde eğilerek yerden alın ve yine yavaşça doğrularak başlangıçtaki pozisyona dönün. 

Bu egzersizi her seferinde yorulduğunuzu hissedene kadar (örnek: her seferinde kez), günde üç kez uygulayabilirsiniz.

 

2-Bel ve kalça yükseltme egzersizleri: 

Aşağıdaki egzersizler belinizde bulunan kas ve ligamentlerin (bağların) esnekliğini artırmak yanında karın kaslarınızı da güçlendirir. Bu da bel ağrınızı gidermesi yanında, vücut şeklinizin "düzelmesine" önemli katkılarda bulunur.

a-ayakta bel ve kalça yükseltme: 

sağlam bir yerden (koltuk, sandalye) destek alın. Destek aldığınız yerin yarım metre gerisinde durun ve şekilde görüldüğü gibi dirseklerinizi dik tutarak egzersize başlayın. Kalçanızı kademeli bir şekilde arkaya doğru hareket ettirirken dizlerinizi hafifçe bükün ve karın kaslarınızı gevşetin. Bu konumda birkaç saniye kaldıktan sonra şimdi de belinizi öne doğru almaya başlayın ve sanki biri sizi aşağıdan (kalçalarınızdan) yukarıya kaldırmaya çalışıyormuş gibi kalçanızı yükseltin. Bu pozisyonda da birkaç saniye kaldıktan sonra egzersizin başına dönün.


b-yatar konumda bel ve kalça yükseltme: 

Bu egzersizi şimdi de yatar konumdayken uygulayın.

Yere uzandıktan sonra dizlerinizi şekildeki gibi bükün ve bel ve karın kaslarınızı kullanarak belinizi yerden yükseltin, bu konumda birkaç saniye kalın ve tekrar istirahat konumuna dönün.


c-diz-dirsek pzoisyonuda bel ve kalça yükseltme: 

Kollarınız ve bacaklarınızı üzerinde şekildeki gibi çömelin. Bu esnada dirsekleriniz bükülmemeli ve bacaklarınız hafifçe aralanmış olmalıdır. Nefes alırken karın kaslarınızın yardımıyla belinizi şekildeki gibi aşağı çekerek bir kavis verin. Nefesinizi birkaç saniye tuttuktan sonra nefesinizi verirken belinizi yeniden orijinal konumuna getirin.

Bu 2. grupta yeralan egzersizleri de her seferinde yorulduğunuzu hissedene kadar (örnek: her seferinde kez), yine günde üç kez uygulayabilirsiniz.

Yukarıda öğrendiğiniz bu egzersizlerin uygulanması esnasında olağandışı bir ağrı ya da başka bir sorun yaşarsınız doktorunuza mutlaka haber verin.

Doktorunuz gerekli durumlarda sizi bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanına yönlendirebilir.


Video: Hamilelikte en sık sorulan soru: ağrı (kasıklarda, belde, karında batma ve acı, vajinada dolgunluk)



İLGİLİ KONULAR:



nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.