domuzun sevmediği bitkiler / Çiftçiden domuzlardan korunmak için ilginç yöntem - Gündem Haberleri

Domuzun Sevmediği Bitkiler

domuzun sevmediği bitkiler

Yaban domuzlarına yenildim

23 Ocak
Murat PİLEVNELİ

Geçen haftaki yazımda havaların ılık geçmesiyle tek tük sürgün vermiş hatta açmış soğanlı bitkilerimden söz etmiştim. Evet, artık o bitkiler yok, çünkü yaban domuzları acıkınca hepsini afiyetle yemişler. Arazide sulak bir alan var. Su gelen yerin etrafı da domuz ayakları izleriyle bezenmiş bir halı gibi olmuş. Acilen önlem almam lazım. Domuzun sevmediği bitkileri internetten araştırıyorum. Tavşanın ve geyiğin sevmediklerini biliyorum ama iş işten geçmiş. Bu sene lale, sümbül, nergis yok.
İlgilenenler için tavşanların sevmediği birkaç örnek: Kış sümbülü, bergenia, şakayık, astilbe, mor çiçekli agaphanthos, küçük çiçekli papatya asterler Geyikler de gelincik, iris (süsen), digitalis (çan çiçeği) pek sevmezmiş. Ama ne fayda kimse yaban domuzunu galiba düşünmemiş.
Geçen hafta bir bahçe bitirdim, çok güzel oldu. Özellikle çirkin bir beyaz duvarın önüne phormium ve kızılcıkları öbek öbek yerleştirdim. Çok keyif aldım, bu gazla güzel bir bayram geçirmek hakkımdı.Diktiklerimin içinde Japonların geleneksel ve kışın çiçek açan iki bitkisini de kullandım. Biri hamamelis, diğeri de chimonanthus praecox.
İkisi de mis gibi kokuyor. Hamamelisin Türkçesini bilmiyorum ama İngilizceden çevirisi "cadı fındığı" ya da "cadı çalısı". Bu hafta tanıtmak istediğim bitki de bu.
Hamamelis yaprağını döken bir tür çalı. 4 - 5 metreye kadar gelişebiliyor. Kışın bu döneminde çalısına göre açık sarı, altın, portakal, bakır ya da kan kırmızısı renginde ilginç küçücük çiçekler açar. Kar ya da don çiçekleri etkilemez. Aşırı bir zarar olursa ilkbaharda biraz budanabilir. Hamamelisin kış çiçekleri kadar sonbaharda yapraklar dökülürken aldığı renkler de muhteşemdir. Altın gibi hatta kırmızı bile olan yapraklar döküldüğü zaman kolay çürümez, yemyeşil çimlerde müthiş durur. Yarı gölgeden tam güneşe, özellikle besince zengin asitli topraklarda gelişir. Aman, kireçli topraklara dikmeyin. Gelişimi için potasyumca zengin gübre ister. Çelikle üretimi çok zor, bu yüzden dalından havadan köklendirmeyi denemelisiniz. Piyasada 7 milyon liradan başlayan fiyatlarla bulabilirsiniz. Tamam, pahalı ama çok güzel, hemen bana kızmayın. Gelişimi yavaştır, daimi yeşil çamlarla, kızılcıkların sarı dallısıyla müthiş durur.
Haftaya sözünü ettiğim, daha da ilginç olan çiçekli chimonanthus preacox'u tanıtacağım.

&#;eltik tarlasında m&#;zik eşliğinde domuzla m&#;cadele

ÇANKIRI

Türkiye'nin önemli çeltik üretim alanlarından Çankırı'da çiftçiler, domuzların tarlalarına zarar vermemesi için müzik eşliğinde nöbet tutuyor.

Kızılırmak ilçesine bağlı Karamürsel köyünde çeltik üreticileri, tarlalarına zarar veren domuzlarla baş edebilmek için pek çok yöntem deniyor.

Çiftçilerden Dündar Çayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeltiğin olgunlaşma dönemine girmesinden itibaren nöbet tutmaya başladıklarını dile getirdi.

Domuzların çeltik tarlalarına girerek ürünlerine zarar verdiğini vurgulayan Çayan, "Tarlaya giren domuz ürünlere zarar veriyor. Bir domuz senede 27 yavru yapıyor. Buna bir an önce önlem alınmazsa sene sonra yüzde 50 kaybımız yüzde 'e kadar çıkabilir. Böyle giderse bölgede çeltik ekimi sona erer" ifadelerini kullandı.

Çayan, domuzların sürü halinde gelip tarlalara zarar verdiğini, ürünlerin zarar görmemesi için gece gündüz tüfekle nöbet tuttuklarını kaydetti.

Sabaha kadar tarlanın etrafında dolaştıklarını dile getiren Çayan, şöyle konuştu:

"Domuz sesi duyduğumuzda korkup kaçmaları için havaya ses mermileri ile ateş ediyoruz. Tarlanın farklı yerlerine renkli lambalar asıyoruz. Lambalar sabaha kadar yanıp sönüyor ayrıca bazı yerlere de teyp koyup sesini açıyoruz. Sabaha kadar müzik çalıyor. Bazı yerlere de korkuluklar, şeritler yapıyoruz. Bu sayede domuzları uzaklaştırmaya çalışıyoruz. Domuzlar daha çok geceleri çıkıyor ama biz gündüz de tarlalara gelip gidiyoruz. Tarlaların başında 24 saat domuz nöbetindeyiz."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası