saç kazıtmak faydalımı / Saçı kazıtmak dökülmeyi önler mi? - Sağlık Haberleri

Saç Kazıtmak Faydalımı

saç kazıtmak faydalımı

Saçı Kazıtmanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Saçlarınızı kazıtmayı düşünüyor ancak buna bir türlü cesaret edemiyorsanız, kafanızda bir sürü soru işareti olmalı. Çevremdeki insanlar ne düşünecek? Bana yakışacak mı? Soğuk ve sıcaktan nasıl etkilenirim? Gün sonunda kararınız ne olursa olsun, saç stili kişisel bir tercihtir ve önemli olan sizin nasıl hissettiğinizdir. Peki ama kazıttıktan sonra iyi hissedecek misiniz? Bunu öğrenmenin en iyi yolu, artı ve eksilerine göz atarak sizin için uygun olup olmadığına karar vermektir.

Saçlarını kazıtarak imaj değişikliği yapan erkeklerin sayısı her geçen yıl artıyor. Kimileri çeşitli saç sorunları nedeniyle bu yola başvururken, kimileri yalnızca stil değişikliği için dazlak olmayı tercih ediyor. Ayrıca, saç çıkaracağını veya gürleştireceğini düşünerek saçlarını kazıtanların olduğunu da unutmamak gerek. Sonuç olarak, herkesin farklı bir beklentisi var ancak ustura saç tıraşından sonra ortaya çıkan eksi ve atılar herkes için aynı. İşin püf noktası, sizin için avantajlarının mı yoksa dezavantajlarının mı ağır bastığı. Öyleyse, saç kazıtmanın faydalarına ve olası zararlarına hep birlikte göz atarak sizin için uygun olup olmadığını anlamanıza yardımcı olalım…

Makaleye Genel Bakış

Saçları Kazıtmanın Faydaları

Saçlarını kazıtıp kazıtmamak konusunda ikilemdeyseniz, tıraş sonrası sizi nelerin beklediğini bilmek istiyor olabilirsiniz. Öncelikle, elde edeceğiniz kazanımlarla başlayalım.

Taramak ve şekillendirmekle uğraşmayacaksınız

Saçı kazıtmanın ilk avantajı artık saç taramakla veya şekillendirmekle uğraşmayacak olmanızdır. Fön makinenizi, taraklarınızı, jölenizi, spreyinizi ve aklınıza gelebilecek diğer tüm saç bakım ürünlerinizi, en alt çekmecenizde kaderine terk edebilirsiniz. Saçsız olduğunuzda neredeyse hiç bakım yapmanız gerekmez. ”Yıka ve çık” diye işte buna denir!

Zaman ve paradan tasarruf edeceksiniz

Saç bakım ürünlerine artık ihtiyacınız olmadığına göre bunlara harcayacağınız para cebinizde kalacak. Ayrıca, berber masrafından da kurtulabilirsiniz. İster inanın ister inanmayın, evde jiletle saç tıraşı aslında düşündüğünüz kadar zor değil. Yalnızca ilk denemelerde acemilik çekebilirsiniz. Birkaç pratiğin ardından saçlarınızı kazımak konusunda uzmanlaşacaksınız ve tıraşınız 15 dakikadan daha fazla sürmeyecek. Diğer günlerde saç şekillendirmek için ayna karşısında uğraşmayacağınız için zamandan da tasarruf etmiş olacaksınız.

Düzensiz dökülen saçların oluşturduğu kel yamalardan kurtulacaksınız

Saçların dökülmesi tamam ama düzensiz şekilde dökülmesi başlı başına bir sorun. Alopesi areata gibi sağlık sorunları ve genetik faktörler nedeniyle düzensiz saç dökülmesi yaşayabilirsiniz. Bu olduğunda, saçlarınızın bazı kısımlarında kel yamalar oluşur. Saçları kazıtmak bu sorunu çözmenin en pratik yoludur. Ayrıca, saç gülü veya saç döneri (Kafadaki diğer saçlardan farklı açıyla büyüyen küçük bir saç bölümü) ismi verilen durumdan muzdaripseniz, ustura tıraşı geçici ancak etkili bir çözümdür.

Yıkama ve kurutma zorluğunu ortadan kaldırmış olacaksınız

Saçlarınızı şampuanlamanın ve sonrasında kurutmanın hayatınızın bir parçası olduğunun farkında mısınız? Saçlarınızı kazıtmaya karar verdiğinizde, kurutma zahmeti tamamiyle ortadan kalkacak, yıkama işlemi ise olabildiğince basit hale gelecektir. Aslında, saç tipinize uygun şampuan arama derdiniz bile kalmayacak. Bir güzel haber daha istiyorsanız; siyah gömleğinizin omuz kısmında gördüğünüz o sinir bozucu kepeklerle vedalaşacaksınız.

Yeni bir imaj yapacak ve daha genç görüneceksiniz

Büyük ihtimalle, 40’lı yaşlara adım attığınızda, gençlik yıllarınıza ait sık saçlı fotoğrafınıza bakıp iç geçireceksiniz. Şimdiki haliniz ne kadar yaşlı gösteriyor değil mi? Bunun en büyük nedeni, saçlarınızın bir kısmının dökülmüş veya seyrelmiş olmasıdır. Saçlarınızı kazıtarak 20’li yaşlarınıza geri dönemeyeceksiniz ama daha genç ve dinamik görüneceğiniz kesin.

Genç görünmek şurada dursun, saçınızı kazıtarak elde edebileceğiniz bir diğer kazanımsa daha çekici olacağınız. Kulağa gerçekçi gelmeyebilir ama bu iddiamızın arkası boş değil. 2012 yılında yapılan bir çalışma saçlarını kazıyan erkeklerin çekici baskın özelliklere sahip olarak görüldüğünü ortaya koyuyor. (Kaynak) Yani, hem alfa, hem de öz güveni yüksek bir erkek izlenimi oluşturacaksınız. Bizden söylemesi!

Çok havalı ve kariyer yapmış kel insanlar var

Bildiğiniz büyük şirketlerin yöneticilerini bir düşünün. Kaç tanesi dazlak? Saçlarını kazıyan insanların daha baskın, erkeksi ve liderlik rollerine daha uygun olarak algılandığı sonucuna varan pek çok psikolojik çalışma var ve aslında gerçekten de kariyer yapmış insanların önemli bir kısmı saçlarını jiletle tıraş ediyor. Elbette, saçınızı kazıdığınızda CEO’luğa yükselemeyeceksiniz belki ama iş ve sosyal hayatlarında kellerin önemli görevler üstlendiğine dikkat çekmek istiyorum. Ayrıca, spor, iş, sinema ve eğlence dünyasında çok sayıda saçsız ünlü var. Dürüst olmak gerekirse, hepsi de oldukça havalı.

Saçları Kazıtmanın Zararları

Saç kazıtmanın faydalarını okuduktan sonra gaza gelerek berberin yolunu tutmaya hazırlanıyor olabilirsiniz ancak yine de acele etmeyin derim. Zira, bu işin avantajı olduğu kadar dezavantajı da var. İşte, dazlak olmanın birkaç handikapı.

Soğuk ve sıcaktan hemen etkileneceksiniz

Saçlarınız, kafanızı olumsuz hava şartlarından koruyan bir bariyer gibi çalışır. Evet, kutup tilkilerinin kürkü gibi! Saçınızı kazıdığınızda en ufak rüzgarı bile hissedeceksiniz ve ayrıca güneş ışınları kafanızı kavuracak. Önlem almak için kışın yün şapkalara, yazın ise siperlikli şapkalara veya koruyucu güneş kremlerine ihtiyacınız olacak.

Kafa şekliniz uygun değilse size yakışmayacak

Kellik doğası gereği erkeklere yakışsa da bu herkes için geçerli olduğu anlamına gelmiyor. Özellikle, uzun kafa tipine sahipseniz istediğiniz görünümü yakalayamayabilirsiniz. Ayrıca, kafanızdaki yumruları veya tümsekleri gördüğünüzde şaşırabilirsiniz. Merak etmeyin, kimsenin kafası tornadan çıkmış gibi değil ancak sizdeki tümsekler biraz fazlaysa göz tırmalayabilir. Yani evet, üzgünüm ama günün sonunda haydut gibi görünme olasılığınız var.

Saç kazımak süreklilik gerektirir

Yalnızca bir kereliğine saçınızı kazıtmak istiyorsanız bunda sorun yok ama bu stili sürekli devam ettirmek istiyorsanız tıraş bıçağı yakın arkadaşınız olacak. Pürüzsüz bir görünüm için haftada 2 veya 3 kez saçınızı kazımanız gerekebilir. Bunun nedeni, makas kesimine kıyasla jiletle yapılan tıraş sonrası saçların daha hızlı uzuyor olmasıdır.

Cilt sorunlarına yol açabilir

Saçı sürekli kazımak, kafa derinizi tahriş edebilir ve kuruluğa neden olabilir. Ayrıca, nadiren de olsa kıl dönmesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Saç derinizi sağlıklı tutmak ve jiletin olumsuz etkilerine önlem almak için her tıraş sonrası nemlendirici losyon veya krem kullanmanız gerekebilir.

Olumsuz yorumlarla karşılaşabilirsiniz

Çevrenizdeki insanların gözü sizi saçlı görmeye alıştı ve böylesi bir değişiklik olumsuz yorumları beraberinde getirebilir. Ancak gerçek şu ki, sizi eleştiren veya alay konusu yapan o insanların, saçlarını kazıtmak için bile öz güvenleri yok. Bu nedenle, çevrenizdeki insanların ne dediğine takılmayın. Önemli olan şey onların ne dediği veya düşündüğü değil, sizin nasıl hissettiğinizdir.

Saçları Kazıtmak Saçı Gürleştirir mi?

Saçlarını kazıtmayı düşünen çoğu erkek veya kadının amacı seyrek olan saçlarını gürleştirmek istemeleri. Peki ama bu yöntem gerçekten işe yarayabilir mi? Üzgünüm ama hayır! 1 kez değil 100 kez bile kazıtsanız, saçlarınız gürleşmez. Saçı kazıtmak, saç dökülmesini durdurmaz, ince saç tellerini kalınlaştırmaz, yeniden saç çıkmasını sağlamaz. Kısacası, mevcut saç durumunuzu iyileştirmek için kazıtmayı düşünüyorsanız işe yaramayacak.

Aslında, saç dökülmesi bir kez başladığında yapılabilecek çok az şey var. Yine de bir doktora görünmek isteyebilirsiniz. Zira, vitamin eksikliğinden saç derisi sorunlarına kadar pek çok şey saç kaybına neden olabiliyor. Doktorunuz bazı vitamin takviyelerini almanızı isteyebilir veya minoksidil (rogaine) gibi ilaçları reçeteleyebilir. Son çare olarak ise protez saç kullanmayı veya daha gerçekçi bir çözüm için saç ektirmeyi düşünebilirsiniz.

Saç Kazıtmak Ne İşe Yarar?Saçı Kazıtmak Dökülmeyi Önler mi?Saçı Kazıtmak Saç Çıkarır mı?

Bebeğin Saçını Kazıtmak Saçı Gürleştirir Mi?

Bebeklerin saçını kazıtmanın daha hızlı uzamasını ve gürleşmesini sağladığı yönünde bir inanış vardır. Bu nedenle de ebeveynler 'Bebeklerin saçı ne zaman kesilir?', 'Bebek saçı ne zaman kazıtılmalı?' gibi soruları sıklıkla sorarlar. Peki, bu inanış aslında doğru mu? Gelin bebeklerin ilk saç kesimine ve kazıtmanın gürleştirip gürleştirmediğine birlikte bakalım.

Bebeklerin Saçını Kazıtmak Doğru Mu?

Doğru soru kesinlikle bu olmalı ve cevabı: '

  • Hayır!' Sanılanın aksine bebeklerin saçını kazıtmak da kestirmek de doğru değildir.
  • Özellikle kış aylarında doğan bebekler için ilk 6 ay bebeğin saçını kazıtmak da kestirmek de doğru değil.
  • İlk 6 ay boyunca bebekler vücut ısılarını dengelemekte zorlandıkları için, saçlarını kazıtmak ya da kestirmek daha fazla ısı kaybına neden olabilir.

Saç Kazıtmak Saçın Gürleşmesini Sağlar Mı?

Bebeklerin saçını kazıtmanın yanlış bir karar olduğuna yukarıda değindik. Ancak yine de kazıyınca gürleşir mi, diye merak edenler için açıklayalım;

  • Hayır! Bebeğin saçını kazıtmak saçların daha erken çıkmasını sağlar ama gürleştirmez.
  • Daha erken uzaması ise aslında bir yanılgıdır; çünkü bebekler ilk doğduklarında saç folikülleri henüz uyarılmamıştır ve bu nedenle 4-6 ay kadar bir süre saçları uzamayabilir. Bebeğin saçlarını kazıtmak ise folikülleri uyaracağı için bu süreyi öne çekebilir. İkinci, üçüncü kez bebeğin saçını kazıtmak ise maalesef hiçbir değişikliğe neden olmayacaktır.
  • Bebeklerin saçı kazınınca daha gür çıktığı algısının nedeni ise vücuttaki diğer kıllarda olduğu gibi saçta da yeni çıkan saçların daha koyu renk çıkmasıdır.
  • Daha koyu renk olan saçlar ister istemez daha gürmüş yanılgısını da beraberinde getirir. Halbuki saçı kazıtılan bebeğin ne saçlarının gürlüğünde bir değişiklik olmaz.

Peki bebeğin saçını kazıtmak gürleştirmiyorsa, bebeğin saçının gürleşmesi için ne yapabiliriz?

kazitilan bebek saci

Bebeklerin Saçları Nasıl Gürleşir?

Öncelikle bebeğinizin saçını gürleştirmek için kesinlikle doğal ve sağlıklı yöntemler denemeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Bebeğinizin saçını gürleştirmek için sürdüğünüz bir bitki ya da kürün bebeğinize alerji yapma ihtimali her zaman geçerli. O yüzden, öncelikle 'Bebeğimin saçı neden seyrek çıkıyor?' sorusuna yanıt bulmalı sonrasında da soruna yönelik doğal ve sağlıklı yöntemleri denemelisiniz.

Bebek Saçları Neden Seyrek Olur?

  • Eğer bebeğiniz 0-6 aylıksa saçlarının seyrek olması çok normaldir çünkü henüz saç folikülleri uyarılmamıştır.
  • Yaklaşık 4. aydan itibaren ise bebek saçı denilen saçlar dökülecek ve yerine daha gür saçlar gelecektir. Bu nedenle, henüz endişelenmenize gerek yok.
  • 6 aylık bebeklerde seyrek saçın en yaygın nedeni demir ya da vitamin eksikliğidir.Ek gıdaya geçiş dönemi olarak adlandırılan bu dönemde bebeklerde demir ve vitamin eksikliği hem çok yaygındır hem de  saç seyrekliğine ve güçsüzlüğüne neden olur.
  • Bir diğer önemli neden ise genetik faktörlerdir. Eğer bebeğinizin kan değerlerinde eksiklik yoksa ve bir deri hastalığına sahip değilse bebeğinizin saçları genetik nedenlerle belli bir yaşa kadar seyrek olabilir. 

bebek saaci gurlesmesi icin

Bebek Saçlarını Gürleştirmek İçin Yöntemler

Öncelikle 6. aydan önce endişelenmemeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Sonrasında ise;

  • Öncelikle bebeğinize kan testi yaptırmalısıanız ki demir ya da vitamin eksiği olup olmadığından emin olun. Demir ve vitamin eksikliğine bağlı seyrek bebek saçları yalnızca beslenme tablosundaki değişiklikler ile çözülebilir.
  • Doktorunuza danışarak vitamin takviyeleri almaya da başlayabilirsiniz.
  • Bebeğiniz ek gıdalarını iştahla yese bile anne sütü yerine kullandığınız mama bebeğinizin ihtiyaçlarına yönelik olmayabilir. Bebek Mamaları Karşılaştırması yazımıza göz atarak, bebeğinizin ayına ve ihtiyaçlarına uygun bir mamaya geçmeyi düşünebilirsiniz.
  • Eğer bebeğiniz 1 yaşından büyükse ve hâlâ seyrek bebek saçları varsa, dermatoloğa danışmalı ve bebeğinizin bir deri hastalığı olup olmadığına emin olmalısınız.
  • Eğer bebeğinizi 2 günden daha sık aralıklarla yıkıyorsanız, bu aralıkları uzatmayı ya da en azından şampuanı 2-3 günde bir kullanmayı düşünebilirsiniz. Bebek şampuanları her ne kadar bebeğinizin hassas cildine göre üretilse de sık kullanıldığında kuruluğa neden olur. Hele ki bebeğinizin de kuru bir cildi varsa sonuç seyrek ve cansız saçlar olabilir. 
  • Bebeğinizin saçının gürleşmesi için badem yağı ya da aleo vera gibi ürünler kullanmamalısınız. Bazı bireylerin bu ürünlere alerjisi vardır ve alerjik reaksiyonlar bebeklikte tehlikeli olabilir.
  • Bebeklerin saçını kazıtmak her ne kadar saçı gürleştirmese de saç rengini koyulaştıracağı için daha gür bir görünüme neden olur. Eğer bebeğiniz 1 yaşından büyükse bu yöntemi de deneyerek bir göz yanılması yaratabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerin saçını kazıtmak saç rengini değiştirir mi?

Evet, bebeğinizin saçını kazıttığınızda yeni saçları daha koyu renk çıkar. Bu da kazıtılan saçların daha gür gibi gözükmesine neden olabilir.

Bebeklerin saçı kazıtılmalı mı?

Hayır. Bebeklerin saçını kazıtmak, saçın daha gür olmasını ya da hızlı çıkmasını sağlamaz. Yalnızca yeni çıkan saçları daha koyu olduğu için daha gür gibi gözükür; aslında gürlüğü aynıdır.

Bebeklerin saçını kazıtmak zararlı mı?

0-6 aylık bebekler için saç kazıtmak zararlıdır. Bebekler ilk 6 boyunca vücıt ısılarını dengelemekte zorlanırlar ve kazınan saçlar da ısı kaybını daha çok arttırır. Bu nedenle, eğer bebeğinizin saçını kazıtmayı düşünüyorsanız en az 6 aylık olmasını beklemelisiniz.

Bebeklerin saçını kazıtmanın faydaları nelerdir?

Bebeğinizin saçını kazıtmanın tek faydası saçlarının daha koyu renk ve zamanından önce çıkmasını sağlamaktır. Ancak, saç kazıtmak bebeğin saçını gürleştirmez. 

Bebeğin saçını kazıtmak saçı gürleştirir mi?

Haberin Devamı

Halk arasında bebeğin saçını kazıtmanın, saçı gürleştirdiğine ve kalınlaştırdığına dair yaygın bir inanış mevcut. Peki, bu inanış ne kadar doğru? Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Naci Çelik, merak edilen bu sorunun yanıtını veriyor.

Saç gelişimi anne karnında başlar. Bebeğin saçlı veya saçsız doğumunda anne karnındaki başın pozisyonu önemlidir. Doğum sonrası bebeklerin saçları hemen uzamayabilir çünkü saç folikülleri henüz uyarılmamıştır. Saçların kazıtılarak bu uyarının verilmesi, saçların daha hızlı uzamasına neden olabilir. Ancak saçları kazıtmasanız da zaten zaman içinde bebeğin doğumla gelen saçları dökülüp hızlı bir uzama olması beklenen bir durumdur.

Bebeklerin saçlarının 4. ay civarında dökülüp özellikle kafalarının arka kısmında kel alanların olması, başın çarşafa sürtünmesi ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu, tamamen bebeğin anne karnında yükselen hormonlarının doğumla birlikte düşmesine bağlı bir olaydır ve kendini bu aylarda gösterir. Yani ailelerin, “Bebeğimin saçları daha hızlı uzadı” dedikleri şey budur.

Kazıtma işlemi saçların daha gür çıkmasına neden olur mu?

Bu olayın sebebi kazıtmayla birlikte olan değişik boylardaki saçların aynı anda uzamasıdır. Ayrıca bebeğin yeni saçları genellikle daha koyu renkte çıkar ve göz aldanması nedeniyle saçlar daha gür görünür.

Bu, cevabı fazla iyi bilinmeyen bir sorudur. Bu soruyu herhangi bir uzmana, dermatoloğa, plastik cerraha veya saçla ilgili araştırmalar yapan bir bilim adamına sorduğunuz takdirde tek bir cevap alırsınız: “Kesinlikle hayır.”

Sonuç olarak bebeklerin saçlarının kazıtılması, gürleşmeye neden olmaz ve hiçbir faydası da yoktur.

#Bakım#Saç#Saç Bakımı

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Saçı kazıtmak dökülmeyi önler mi?

Saçı kazıtmak dökülmeyi önler mi?

Saçı kazımak saç dökülmesini engeller mi? Cildiye Uzman Dr. Hasan Çayır, saç dökülmesi ile ilgili bilgiler verdi.

Batman’da özel bir hastanede görev yapan Cildiye Uzman Dr. Hasan Çayır, saç dökülmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Saç dökülmesinin kadın ve erkeklerde farklılık gösterdiğini, kadınlar da daha çok altta yatan nedenlerin, erkeklerde ise genetik bir yatkınlığın söz konusu olduğunu belirten Çayır, saçın insan imajının bir parçası olduğunu, kadın ve erkeklerin her zaman saçını önemsediklerini kaydetti. Kadın ve erkeklere günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğunu anlatan Çayır, "Saç dökülmesinde normalde günde 100 tele yakın dökülme olur bu normaldir. Ama 150 teli aşıyorsa bu anormal bir dökülmedir bunun araştırılması gerekmektedir. Bize gelen hastalarda gerçek anlamda bir saç dökülmesi olup olmadığını inceliyoruz. Hastanın saçının ne kadar döküldüğünü gözlemliyoruz. Hastayı muayene ederek yoğun bir dökülme var mı? Bölgesel bir dökülme mi bunu inceliyoruz. Bunun üzerine ihtiyaç halinde bir takım tetkiklere başvuruyoruz” dedi.

“HIZLI KİLO ALIP-VERME SAÇ DÖKÜLMESİNİ TETİKLİYOR"

Saç dökülmesi sorunuyla hastaneye başvuran kadınların özellikle kan eksikliği, tiroit hormonlarda bir anormallik olup olmadığını kontrol ettiklerini belirten Çayır, şunları kaydetti:

“Kadınlarda çinko seviyesi ve B12 vitamin eksikliklerine bakıyoruz. Bunlarla ilgili bir eksiklik varsa bunu yerine koyuyoruz. Bunun dışında hastada son 6 ay veya 1 yıl içerisinde hızlı kilo alıp verme problemi varsa bunun saç üzerine etkisi oluyor. Bayanların çok sıkı diyetler yapmaları, proteinden yoksun diyetler nedeniyle saç dökülmesine katkıda bulunuyor. Eğer bir anormallik yoksa hastalara destekleyici bir takım tedaviler uyguluyoruz. Bayanlar saç dökülmelerindeki tedavileri genellikle iyi yanıt verirler ve belli bir toparlama olur.”

"STRESİN SAÇ DÖKÜLMESİNDE ETKİSİ VAR"

Stresin saç dökülmesindeki etkisinin büyük olduğunu anlatan Çayır, "Özellikle kronik anlamda stres yaşayan kişilerde vücut kortizon seviyesi yükselmektedir. Bu kortizon seviyesi de bir stres faktörüdür ve serbest radikallerin oluşumunu artırır ve bu da saçların büyüme fazından daha çok dinlenme fazına geçmesini sağlamaktadır” diye konuştu.

“SAÇI KAZIMAK SAÇIN DÖKÜLMESİNİ ÖNLEMEZ”

Saçları kazımanın saç dökülmesi üzerine bir etkisinin olmadığını da dikkat çeken Çayır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Saçı kazımak dökülmesine etkisi yoktur fakat saç kalitesi üzerine etkisi olabilir. Özellikle yıpranmış saçlarda yani saçını aşırı yıkayıp veya fazla aksesuar kullananlarda, çok fön çekenlerde saçlar kuruyup yıpranabiliyor. Bu tür durumlarda saçı kısaltmak saç kalitesini artırabilir. Fakat saçın dökülmesi üzerine bir etkisi yoktur. Sadece uzun saç döküldüğü zaman daha çok gözle görülebilir. Kısa saç döküldüğü zaman daha azı görünür.”

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir