rukiye türkmen / Ana sayfa | İSTANBUL, TÜRKİYE CUMHURİYETİ - TÜRKMENİSTAN BAŞKONSOLOSLUĞU

Rukiye Türkmen

rukiye türkmen

kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir
  1. Issues of Turkmen-Emirati academic cooperation discussed in the UAE

    21 Haziran

  2. The delegation of Turkmenistan takes part in the High-Level Counter-Terrorism Week at the UN Headquarters

    20 Haziran

  3. The President of Turkmenistan received the Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the French Republic

    19 Haziran

  4. Multifaceted cooperation with the European Parliament was discussed at the MFA of Turkmenistan

    19 Haziran

turkmenistan-gazinin-turkiye-ve-avrupaya-ulastirilmasi-tarihi-oneme-sahip-bir-g

T&#;rkmenistan gazının T&#;rkiye ve Avrupa'ya ulaştırılması tarihi &#;neme sahip bir girişim

Uzmanlar, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası enerji kriziyle sarsılan Avrupa'nın enerji g&#;venliği a&#;ısından T&#;rkmenistan gazının, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) &#;zerinden T&#;rkiye ve Avrupa'ya taşınmasını "tarihi bir olay" şeklinde nitelendirdi.

15 Aralık

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası enerji kriziyle sarsılan Avrupa'nın enerji güvenliği açısından Türkmenistan gazının, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya taşınmasını "tarihi bir olay" şeklinde nitelendiren uzmanlar, kıta ülkelerinin enerji darboğazını aşmak ve kaynak çeşitlendirmesini sağlayabilmek için bu girişimi desteklemesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dün Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov'un ev sahipliğinde Türkmenistan'ın Avaza bölgesinde düzenlenen "Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları 1. Zirvesi'nde" bir araya gelmiş ve Türkmenistan gazının Türkiye ve Avrupa'ya ulaştırılması için üç ülke arasında "Enerji Alanında İşbirliğinin Geliştirilmesine Dair Mutabakat Zaptı" imzalanmıştı.

Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü Araştırma Görevlisi Gulmira Rzayeva, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkmenistan'ın büyük bir doğal gaz rezervine sahip olduğunu ve her yıl Rusya ve Çin'e milyarlarca metreküp gaz ihraç ettiğini söyledi.

Rzayeva, Türkmen gazının önce Azerbaycan'a oradan da TANAP üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) olarak taşınmasının maliyet açısından uygun olmadığını ancak boru hattı inşa edilerek bu sevkiyatın yapılmasının daha uygun olduğunu dile getirdi.

Bu girişim kapsamında Türkmenistan'ın kara ve Hazar Denizi'ndeki tesislerinde gaz üretim alanlarına ilave yatırım yapılması gerekebileceğine dikkati çeken Rzayeva, Türkmenistan'ın daha önce de doğal gaz satışı konusunda istekli olduğunu ancak Rusya'nın baskısı nedeniyle bu konuda adım atamadığını ifade etti.

Rzayeva, Türkiye'nin siyasi ve askeri bakımdan Türkmenistan'ı koruma konusunda kararlı olduğuna işaret ederek, "O yüzden bugün bu tarihi fikir hayata geçirildi. Ben bunu tarihi bir olay olarak adlandırıyorum." diye konuştu.

Türkmenistan gazının Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye'den oluşan bir konsorsiyumla ilk başta 10 milyar metreküp gibi bir hacimle taşınabileceğini kaydeden Rzayeva, Türkmenistan gazının Türkiye için diğer gaz tedarik ülkelerinden maliyet göz önüne alındığında daha uygun olabileceğini dile getirdi.

Rzayeva, Türkmen gazının uygun bir fiyattan temin edilmesi durumunda Türkiye'nin gaz aldığı diğer ülkelere karşı elinin güçleneceğini belirterek, "Bu da Türkiye'yi ne yapar? Bölgenin hatta dünyanın endüstri bakımından en zengin ülkelerinden yapar. Türkiye zaten bugün çok üretiyor, ihraç ediyor ama bunun için gaz lazım. Eğer Türkiye'nin gazı olursa Almanya'nın yerini alabilir. Gelecekte bu kaynaktan daha çok gaz tedarik edilebilir, 30 milyar metreküp kadar, ki Türkmenistan'ın böyle bir potansiyeli var. Bu, tabii Türkiye'nin vasıtasıyla Avrupa'ya ihraç edilebilir. " diye konuştu.

Türkiye'nin, Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF gibi gaz fiyatlarının belirlendiği ve büyük gaz firmalarının yatırım yaptığı bir merkeze dönüşmesinin uzun vadede mümkün olabileceğini kaydeden Rzayeva, "Türkiye, Rusya'nın gazını, Türkmen gazını alarak ve LNG temin ederek bunları Avrupa'ya ihraç ederse, bu Türkiye'yi büyük bir gaz ihracatçısına çevirebilir, belki de en az Rusya kadar önemli bir gaz ihracatçısına dönüştürebilir." ifadelerini kullandı.

"Avrupa'nın bu girişimi desteklemesi gerekir"

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Petrol ve Gaz Direktörü Sohbet Karbuz da Türkmen gazına ilişkin yapılan zirveyi "güzel bir gelişme" olarak nitelendirerek, Türkmenistan'dan ve Türkmenistan ile Azerbaycan'ın Dostluk Sahası'ndan sevk edilecek gazın miktarının netleşmesi gerektiğini söyledi.

Bundan sonraki adımlarda ise gaz sevkiyatının yapılabilmesi için gerekli teknik ve alt yapı yatırımlarının yapılması gerektiği ve bunun da belirli bir zaman ve maliyet anlamına geldiğini kaydeden Karbuz, Türkmenistan gazının bir boru hattıyla Avrupa'ya ulaştırılabilmesine ilişkin "Avrupa'daki enerji krizinin çözümüne kesinlikle faydası olabilir. Avrupa'nın bunu desteklemesi gerekir. Çünkü Avrupa için Güney Gaz Koridoru öncelikli bir projedir." ifadelerini kullandı.

Karbuz, Azerbaycan ve Türkiye üzerinden alınacak doğal gazın Avrupa için ABD'den LNG almaktan veya spot LNG piyasasına güvenmekten çok daha mantıklı olduğunu vurgulayarak, "Bu, Avrupa için çok daha güvenlidir. Avrupa için çok daha emin ve güvenli bir çözümdür. Miktar olarak büyük olmasa dahi şu anki konjonktürde Avrupa için her milyar metreküpün önemi var." dedi.

Güneydoğu Avrupa ülkelerinin güvenilir bir ülke ve koridora ihtiyaç duyduğunu ve bu girişimin söz konusu ülkelere bir merhem olabileceğini dile getiren Karbuz, Avrupa'nın temel probleminin, kıta içerisinde Rusya'ya en çok bağımlı olan ülkelere yeni gaz tedarik kolları oluşturmak olduğunu ifade etti.

Karbuz, bu ülkelerin tedarik problemlerine dikkati çekerek, "Bunların hepsinin LNG'ye erişimi yok. Özellikle Balkanlar, Romanya, Bulgaristan olsun, Ukrayna olsun. Bu girişim, bunlar için çok daha önemlidir." diye konuştu.

Türkmenistan, Rusya ve Çin'e 'de 40 milyar metreküpten fazla gaz ihraç etti

Türk Devletleri Teşkilatı'nın gözlemci üyesi statüsünde bulunan Türkmenistan, dünyanın önemli gaz tedarikçileri arasında yer alıyor. Türkmenistan’ın yaklaşık 13,6 trilyon metreküplük ispatlanmış gaz rezervi bulunuyor.

Türkmenistan, ’de 79,3 milyar metreküp gaz üretirken, bu gazın 36,7 milyar metreküpünü kendi kullandı. Ülke, Çin’e 31,5 milyar metreküp, Rusya’ya ise 10,5 milyar metreküp gaz ihracat etti. Ülke ayrıca İran’a da gaz ihraç ediyor.

Türkiye, Türkmen gazı için işbirliğine hazır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan'daki zirvede gaz konusundaki işbirliğiyle ilgili "Türkmen doğal gazının da Batı pazarlarına aynı şekilde nakline yönelik çalışmalara artık başlamamız gerekiyor. Hazar'daki dostluk sahasında da Türkmen ve Azerbaycanlı kardeşlerimizle işbirliğine hazırız." açıklamasında bulunmuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Türkmenistan doğal gazının üç ülkenin yararına olacak şekilde ortak adımlar atmaya hazır olduklarını belirterek bu konuda bir çalışma grubu oluşturma kararı aldıklarını söylemişti.

Türkmenistan Vatandaşları İçin Türkiye Oturum İzni

Türkiye’de Oturum İzni yabancı ülke vatandaşlarına düzenlenen, ülkede ikamet etme hakkı tanıyan bir izin belgesidir. Türkiye’de kısa süreli oturum izni, aile oturum izni, öğrenci oturum izni, uzun süreli oturum izni, insani oturum izni ve insan ticareti mağduru oturum izni alarak kalabilirler. Geçerli oturum izni sahibi Türkmenistan vatandaşları Türkiye sınır kapılarından vize almadan giriş yapılabilir. Türkmenistan vatandaşının Türkiye’de sahip olduğu çalışma izni veya çalışma izni muafiyet belgesi, oturum izni yerine sayılır.

Türkiye’de, vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak Türkmenistan vatandaşlarının oturum izni almaları zorunludur.
Oturum izni başvurusu,Türkmenistan'daki Türk temsilciliklerinde yapılır. Ancak, oturum izni başvurusu yapmadan Türkiye’ye vize süresiyle veya vize muafiyetiyle gelen Kazakların oturum izni başvuruları, ikinci bir düzenlemeye kadar Valiliklerce de alınmaya devam edilecektir. Oturum izni için başvuracak Türkmenistan vatandaşlarında, talep ettikleri oturum izni süresinden altmış gün daha uzun süreli pasaport ya da pasaport yerine geçen belgeye sahip olmaları şartı aranır.

Türkiye içinden başvuruların, Türkmenistan vatandaşının sahip olduğu vize süresinin ya da vize muafiyetinin sona ermesinden önce yapılması esastır. Oturum izni başvuruları, en geç doksan gün içinde sonuçlandırılır. Oturum izinleri, kalış amacına uygun ve her yabancı için ayrı düzenlenir. Oturum izin belgeleri, ikamet adreslerine gönderilmektedir. Oturum izni başvuru ve uzatma başvuruları e-ikamet üzerinden yapılır.

Türkmenistan Vatandaşları İçin Türkiye Oturum İzni

İlk defa oturum iznine başvuran Türkmenistan vatandaşlarının sistem tarafından kendilerine verilen randevu gün ve saatinde bulunduğu ildeki İl Göç İdaresinde bulunması gerekmektedir. Oturum izni uzatma başvurusunda bulunulması halinde istenen evraklar PTT iadeli taahhütlü veya kargo aracılığıyla ikamet edilecek ildeki İl Göç İdaresi'ne gönderilmelidir.

Türkmenistan vatandaşlarının oturum süresinin dolmasına altmış gün kalmasından itibaren oturum izni uzatma başvurusunda bulunmaları gerekir. Uzatma başvurusu, her durumda oturum izni süresi dolmadan önce yapılmalıdır. Oturum izni uzatma başvurusu yapıldığında e-ikamet sisteminden herhangi bir ücrete tabi olmayan müracaat belgesi verilir. Bu belge, oturum izni süresi sona ermiş olsa dahi uzatma talebi sonuçlanıncaya kadar Türkiye’de yasal kalış hakkı sağlar. Türkmenistan vatandaşlarının ülkemizden çıkış yapmak istemesi halinde sahip oldukları müracaat belgesini bulundukları ildeki İl Göç İdaresi'ne onaylatmaları gerekmektedir.

Türkmenistan Vatandaşları İçin Türkiye'de Kısa Dönem Oturma İzni Nasıl Alınır?

Maksimum bir yıl süre için verilen "kısa dönem oturma izni" almak için, Türkiye’de taşınmaz malı bulunan ve Türkiye’de ticari bağlantı veya iş kuracak Türkmenistan vatandaşlarının aşağıdaki belgeleri ilgili İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim etmesi gerekmektedir:

Türkiye oturum izni ilk başvurusu için gereken belgeler aşağıdaki gibidir.

  1. Oturma izni başvuru formu
  2. Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  3. Dört adet vesikalık fotoğraf
  4. Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan       
  5. Konutun başvuru sahibine ait olduğunu gösteren resmi belge*
  6. Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):
  7. o İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış provizyon belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge
  • Özel sağlık sigortası

Türkiye Oturum İzni Uzatma Başvurusu İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

  1. Oturma izni başvuru formu
  2. Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  3. İki adet vesikalık fotoğraf
  4. Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan 
  5. Konutun başvuru sahibine ait olduğunu gösteren resmi belge*
  6. Önceki oturma izni belgesinin ibrazı**
  7. İdarenin talep etmesi halinde temas kurulacak kişi veya şirketlerden alınacak davet mektubu veya benzeri belgeler**
  8. Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):
  • İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış provizyon belgesi
  • Uzatma süresini kapsayan özel sağlık sigortası

* Türkiye’de taşınmaz malı bulunan yabancı uyruklular için gerekmektedir.

** Türkiye’de ticari bağlantı veya iş kuracak yabancı uyruklular için gerekmektedir.

Türkmenistan Vatandaşları İçin Türkiye'de Uzun Dönem Oturma İzni Nasıl Alınır?

Uzun dönem oturma izni almak için Türkiye’de en az sekiz yıl kesintisiz ikamet etmiş olmak şarttır. Bu şartı karşılayan Türkmenistan vatandaşlarının aşağıdaki belgeleri ilgili İl Göç İdaresi'ne teslim etmeleri gerekmektedir. Türkiye uzun dönem oturum izni ilk başvurusu için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir.

  1. Oturma izni başvuru formu
  2. Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  3. Önceki oturma izni belgesinin ibrazı
  4. İki adet vesikalık fotoğraf
  5. Başvuru sahibinin son üç yıl içerisinde kamu kurum ve kuruluşlarından sosyal yardım almadığını gösteren belge
  6. Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan
  7. Adli sicil kaydı
  8. Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):
  9. o İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış provizyon belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge
  • Özel sağlık sigortası
  • Başvuru sahibinin Adres Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olduğunu gösteren belge

Uzatma Başvurusu: Süresiz verilir, uzatılmaz.

İkamet/Oturma İzninden Muaf Tutulan Yabancılar Kimlerdir?

  • Vize süresi veya vize muafiyeti süresince Türkiye’de bulunanlar,
  • Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler,
  • Uluslararası koruma başvurusu “kayıt belgesi” bulunanlar,
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı anlaşmalarla ikamet izninden muaf tutulanlar (Türkiye’deki görevleri sona erdikten sonra Türkiye’de kalmaya devam edeceklerse, herhangi bir ikamet izni türünü almak üzere, en geç on gün içinde ikamet edeceği valiliğe başvurmakla yükümlüdürler.)
  • Türkiye’de görevli diplomasi ve konsolosluk resmi memurları ile bunların eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları çocuklarıyla sınırlı olmak üzere, ailelerinden Dışişleri Bakanlığınca bildirilenler (Türkiye’deki görevleri sona erdikten sonra Türkiye’de kalmaya devam edeceklerse, herhangi bir ikamet izni türünü almak üzere, en geç on gün içinde ikamet edeceği valiliğe başvurmakla yükümlüdürler.)
  • Uluslararası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerinde çalışan ve statüleri anlaşmalarla belirlenmiş olanlar (Türkiye’deki görevleri sona erdikten sonra Türkiye’de kalmaya devam edeceklerse, herhangi bir ikamet izni türünü almak üzere, en geç on gün içinde ikamet edeceği valiliğe başvurmakla yükümlüdürler.)
  • “Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kimlik Belgesi” olanlar
  • “Uluslararası Koruma Statüsü Sahibi Kimlik Belgesi” sahibi olanlar
  • “Vatansız Kişi Kimlik Belgesi” olanlar
  • Geçerli çalışma iznine sahip olanlar

Türkmenistan Vatandaşları İçin Türkiye Oturum İzni

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir