malulen emeklilik avantajları / Malulen emeklilik ile engelli emekliliği arasındaki fark nedir? | Independent Türkçe

Malulen Emeklilik Avantajları

malulen emeklilik avantajları

Engelli &#;alışan Hakları

Engelli kadrosundan işe başlayanlar ile işe başladıktan sonra engelli olanlar engelli memur olarak aynı haklara sahip olurlar.
• İşe girişlerinde %60 ve üzerinde engel oranına sahip olanlar malulen emeklilik hakkına sahip değillerdir. Ancak işe girişten sonra engelli hale gelip %60 ve üzerinde çalışma gücünü kaybedenler malulen emeklilik hakkını elde ederler. Bu kişilerin en az 10 yıllık sigortalılık süresine sahip olmaları gerekir. Başkasının bakımına muhtaç hale gelen malul çalışanlar için bu süre aranmaz diğer şartların uygun olması halinde malulen emekli edilirler.
• Sonradan %60’ ın altında engel oranına sahip olanlar ile işe engelli kadrosundan girenler işe giriş tarihlerine göre erken emeklilik haklarını elde ederler. öncesi işe girmiş memurlar için Sayılı Yasa hükümleri, sonrası işe girenler için Sayılı Yasa hükümleri uygulanır. Buna göre 1 Ekim öncesi işe girmiş engelli memurların tamamı 15 yılda emekli olurken, sonrası işe girenler engel oranlarına göre kademeli ( sene arası) erken emeklilik hakkı elde ederler.
• İşe girdiklerinde engelli oldukları halde engel durumlarını beyan etmeyip engelli kadrosunda olmayanlar doğuştan ya da işe girmeden önce engelli olduklarını gösteren raporlarını Sosyal Güvenlik Kurumu ya ilettikleri takdirde uygun görülürse erken emeklilik hakkını alırlar.
•Doğuştan ya da işe girmeden önce malul durumda engelli oldukları Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca tespit edilenler (raporlarını sunmayıp sağlam olarak işe girenler) sonradan bu raporlarını sunduklarında da malulen emekli olamazlar.
TSK da çalışanların malulen emeklilik işlemlerinde maluliyet tespiti Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre yapılmaktadır. Engel oranı %60 ve üzerinde olanların malulen emeklilik hakkı elde edebilmesi için mutlaka Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre değerlendirilmesi ,dolayısıyla sağlık raporlarının tam teşekküllü asker hastanelerinden alınması gerekir.
TSK da engelli kadrosunda olan memurlar sonradan başka bir hastalığa bağlı engele sahip olurlarsa sadece bu engelin Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre değerlendirmesi sağlıklı çalışanların değerlendirildiği maddelere göre yapılır.
Asker hastaneler dışında alınmış sağlık raporlarının asker hastanelerde onaylanma şartı (TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre değerlendirilmesi) Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Muayene Yönergesine göre zorunludur.
Erken emeklilik ve maluliyet için alınmış raporların Sosyal Güvenlik Kurumu ya bağlı olan Sağlık Kurulunca değerlendirildiği, gerekirse tekrar raporlanma istenebileceğini ve son kararın bu sağlık kuruluna ait olduğu da bilinmelidir.
• İş Kanuna tabi olan engelliler de işe giriş tarihlerine göre düzenlenmiş kademeli erken emeklilik hakkına sahiptirler. Ancak erken emeklilik hakkı için 1 Ekim öncesi işe girmiş olanların mutlaka vergi indirimi hakkını almış olmaları gerekir. 1 Ekim sonrası işe giren SSK' lı çalışanlar ile Bağ-Kur ve Emekli Sandığına tabi çalışanlar vergi indirimi belgesi almak zorunda değildirler.
Bağ-Kur engelli emekliliği hakkı 1 Ekim sonrası sayılı yasa ile tanımlanmıştı.
 

İstihdam

Elli ve üzeri çalışanı bulunan özel sektör iş yerlerinde en az %3,kamuda %4 engelli personel çalıştırılması zorunludur. %3′lük yasal kotanın üzerinde engelli personel çalıştıran özel şirketlerin fazladan çalıştırdıkları engelli personele ait sigorta primlerinin tamamı Hazinece karşılanmaktadır.
 

Engelli Memurun Tayin Hakkı

Devlet Memurları Kanunu 72 .Madde “İlgili mevzuatı uyarınca verilecek rapora göre kendisi, eşi veya birinci derece kan hısımlığı bulunan bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri engelli olan memurların engellilik durumundan kaynaklanan yer değiştirme taleplerinin karşılanması için düzenlemeler yapılır.”
Memurlar çalıştıkları kurumlarda atama ve yer değişikliğini belirleyen kurum içi yönetmeliklere de tabidirler. Devlet Memurlarının Yer Değiştirmesi Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik Değişikliği 16 Ağustos "
 

Engellilik Durumuna Bağlı Yer Değişikliği

• EK MADDE 3- İlgili mevzuatına göre alman sağlık kurulu raporunda en az yüzde kırk oranında engelli olduğu belirtilen memurlar ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan memurlar engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak yer değiştirme talebinde bulunabilir.
Not: Bakmakla yükümlülük Sosyal Güvenlik Kurumu yönünden çalışanın üzerinden sağlık yardımından yararlanma şartıdır. (Ayşe Sarı)
Bu kapsamdaki talepler bu Yönetmelikte yer alan kısıtlayıcı hükümlere tabi olmaksızın kurumların kadro imkanları ve teşkilat yapıları dikkate alınarak karşılanır ve bu haktan bir defadan fazla yararlanılamaz.
Not: Bir kereye mahsus bu haktan yararlanan memur tekrar atama istediğinde engellilik nedeniyle atama talep funduszeue.info durumda yönetmeliğin diğer hükümlerine tabi olur. (Ayşe Sarı)
Memurun kendisinin veya beraber yaşadığı eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının engellilik durumunun tedavisi sebebiyle yer değişikliğini talep etmesi halinde, yer değiştirme suretiyle atama yapılacak yerin, memurun ve bu fıkra kapsamındaki yakınlarının engellilik durumuna uygun olması esastır. Engellilik durumu devam ettiği sürece kurumlarca isteği dışında memurun yeri değiştirilmez. Engellilik durumu ortadan kalkan memurlar hakkında bu Yönetmelikte yer alan diğer hükümler uygulanır."
 

Engelli Memurun Nöbet Durumu

Engelli memura kendi isteği dışında gece nöbet ve fazla mesai hizmeti yaptırılamaz. (Devlet Memurları Kanunu)
 

Engelli Çalışanlara Erken Emeklilik

%40 ve üzeri çalışan tüm engellilere erken emeklilik hakkı verilmiştir. 1 Ekim öncesi işe girenler için 15 yıl, 1 Ekim sonrası işe girenler için engel oranlarına göre kademeli erken emeklilik hakkı getirilmiştir.
 
 

Engelli Çalışanların Gelir Vergisi İndirimi

%40 ve üzeri tüm engelli çalışanlar gelir vergisi indiriminden yararlanıfunduszeue.info için engelli raporu,çalışma belgeleri ile ilgili vergi dairesine bir dilekçe ile başvurulmalıdır.
Engel oranı:
• % arası olanlar funduszeue.info,
• % olanlar funduszeue.info,
• %80 ve üzerinde olanlar funduszeue.info vergi indiriminden yararlanır.
 

Engelli Memurun İzin Hakkı

• Mayıs Engelliler Haftasının ilk günü ile 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde kamuda görev yapan tüm engelliler idari izinli sayılır.
• Olumsuz hava koşulları nedeniyle valiliklerce okulların tatil edilmesi halinde aynı bölgedeki kamu görevlisi engelliler, ayrıca bir talimat ve talebe gerek kalmadan, belirlenen tatil süresince idari izinli sayılacaktır. ’’ Devlet Memurları Kanunu Madde Ancak engelliler için; engel durumu, hizmet gerekleri, iklim ve ulaşım şartları göz önünde bulundurulmak suretiyle günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme süreleri merkezde üst yönetici, taşrada mülki amirlerce farklı belirlenebilir.
• Görme engelliler ,az görenler,gece körlüğü olanlar ve yürüme engelliler kış saati uygulanan,mesai saatleri bitiminin akşam karanlığına denk geldiği sürece mesai başlangıç ve bitiş saatlerinin düzenlenmesini talep edebilirler.
Devlet Memurları Kanunu Madde Engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi funduszeue.info göre engellilerin çalıştırılamayacağı saatler akşam ile sabah arasındaki saatlerdir. Bu saatler İş Kanununda yer aldığı gibi Devlet Memurları Kanununda yer almaz. Ancak bu konuda Devlet Personel Başkanlığının 18 Eylül tarihli mütalaası bu saatleri teyid etmekte ve memurlar için de İş Kanununda belirtilen saatlerin ana alınması gerektiği ifade edilmektedir.
Not: Memurlar için gece saatlerinin tanımlanmasına ait görüş talebi SİME-SEN tarfından yapılmıştır. Anayasa Madde 2. Fıkra:’’Bedenî veya ruhî yetersizliği olanların çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar''.
 

Yetim Maaşı

Engelli çocuğun engel oranının %60 ve üzeri olması halinde çalışan anne ya da babasının vefatı halinde çocuğa yetim maaşı bağlanıfunduszeue.info ve babasının her ikisin de memur olması halinde;sadece talep halinde maaşı yüksek olan anne ya da babasının üzerinden maaş bağlanıfunduszeue.info ve babası ayrı sigorta kollarında iseler (biri SSK,diğeri Emekli Sandığı) malul çocuk her ikisi üzerinden yetim maaşı alıfunduszeue.infoi çocuğun engel oranı %60’ın altında ise engelli çocuk Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından malul olarak kabul edilmediği için çocuğa yetim maaşı bağlanmamaktadır.
Eylül Torba Yasa ile Sayılı Yasanın ilgili maddesindeki malul kelimesi yerine ‘’ağır engelli ‘’ifadesi yazılmıştır. Buna göre yetim aylığı bağlanma şartı çocuğun ağır engelli olması ile mümkün olabilecektir. Anne veya babasının üzerinden sağlık yardımına devam etme hakkı olan kız ve erkek çocuklar çalışmaya başladıklarında anne veya babalarının vefatı halinde yetim aylığı hakkını funduszeue.info işten çıktıklarında yetim aylığı tekrar bağlanıfunduszeue.info durumun bir istisnası anne ya da babası 1 Ekim öncesi vefat edip yetim aylığı başlanmış olan yetim çfunduszeue.info çocuklar çalışsalar bile yetim aylığı alıfunduszeue.info emekli olduklarında kesilir.
Yetim kız ve erkek çocuklardan ağır engelli olup yetim aylığına devam edenler evlenseler dahi yetim aylıkları kesilmez.
 

Özel Sektörde Çalışan Engelliler

Engellilerin çalıştığı kamu kurum ve kuruluşu özelleştirme kapsamındaysa, kapatma ve tasfiye halleri dışında engelli çalışan işten çıkartılamaz .Kapatma veya tasfiye halinde işine son verilen engelli vatandaşlar ildeki Türkiye İş Kurumuna başvurmalıdır. Bu durumda iş kaybı tazminatı, kurumun diğer çalışanlara tanıdığı hakların iki katı oranında ödenmektedir.
 

Malulen Emeklilik

İşe girdikten sonra engelli hale gelenlerden engel oranı%60’ın altında olanlar engelliler için erken emeklilik hakkını alırken, engel oranı (iş gücü kaybı oranı) %60 ve üzeri olanlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından malulen emeklilik hakkını alırlar.
TSK’ da çalışanlar malulen emeklilik için 3 Ağustos tarihli Maluliyet Yönetmeliğinin Maddesine göre:(4) Maluliyet kararlarında; b)’’ Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışan askeri ve sivil personel ile askerlik görevi ile yükümlüleri için, 8/10/ tarihli ve 86/ sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ana alınır’’ ifadesine dayanarak malulen emekli olurlar
• EKPSS Yönetmeliği Madde 16 ? (1) Kamu kurum ve kuruluşları çalışma yerlerini ve eklentilerini, engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirmek, engellilerin çalışmalarını kolaylaştıracak gerekli tedbirleri almak ve engellilerin görev yaptıkları kadronun gereği olan işleri yapabilmeleri için engel durumlarına göre gerek duyulan yardımcı ve destekleyici araç ve gereçleri temin etmek zorundadır. (2) Engelliler, engelliliklerini artırıcı ve ek engel getirici işlerde çalıştırılamaz.
 

Hangisi avantajlı: Normal emeklilik mi, malül emekliliği mi?

SORU: Sayın ilgililer

Ben % 55 engelliyim. sosyal güvencem e tabi devlet memuru ve emekli sandığı. Kamuda mühendis kökenli şube müdürüyüm, 27 yıl 8 ay hizmetim var. Yaş açısından da emekli olmayı hak ediyorum.

Soracağım soru ise ben ikramiye ve maaş açısından malulen mi emekli olayım yani engelli yoksa normal dilekçemi verip emeklimi olayım hangisi benim için avantajlı olur. Cevaplarsanız funduszeue.infoARIMLA

CEVAP: Sorunuz özelinde Malül olarak emeklilik mi avantajlı, yoksa normal emeklilik mi avantajlıdır? Konusunu sayılı funduszeue.info Sandığı kuralları kapsamında değerlendirmekteyiz.

Normal emeklilik için memurun hizmet yılını ve yaşını tamamlaması gerekir.

Malulen emeklilik için de, memurun sağlık durumunun SGK. Sağlık Kurulu tarafından incelenmesi gerekir. SGK. Sağlık Kurulu memurun malul olduğunu kabul ederse, memurun 10 hizmet yılının bulunması yeterlidir.

Hem normal emeklilik aylığı ve ikramiyesinin hesaplanması, hem de malullük emekli aylığı ve ikramiyesinin hesaplanması aynıdır. Emekli Sandığı Kanununda farklı bir hesaplama bulunmamaktadır.

Hesaplama kriterlerinde memurun;

1- Hizmet Süresi

2- Derece ve Kademesi,

3- Göstergesi ve Ek Göstergesi,

4- Taban ve Kıdem Aylığı göstergeleri,

5- Başbakanlık Müsteşarı aylığı esas alınarak bulunan belirli tutar ( sayılı Kanunun Ek 70 nci maddesine göre hesaplanan tutardır)

6- Aylık ve ikramiyenin hesap edildiği, yani emekli olduğu tarihteki geçerli olan memur maaş katsayısı,

bulunur.

Normal emeklilik ve malulen emeklilikte bu sistem üzerinden bulunan tutarlar ödenir, herhangi bir vergi indirimi, ilaveli bir ödeme bulunmaz.

funduszeue.info adresimizden maaş ve ikramiye tutarlarınızı hesaplayabilirsiniz.

Bizim hesaplamamızda normal emekli de olsanız, malulen emekli de olsanız güncel memur maaş katsayısı üzerinden alacağınız tutarlar;

TL. AYLIK, TL. İKRAMİYE

Şayet, 28 yılınızı tamamlarsanız, aylık tutarınız TL. ikramiye tutarınız da TL. olur, Ocak ayındaki artışlarla birlikte bu tutarlar biraz daha artar. Tavsiyemiz 28 yılınızı doldurduktan sonra ister normal emeklilik, isterse malulen emeklilik tercihinizi kullanabilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Malulen emekli nelerden faydalanır, vergi indiriminden faydalanabilir mi? Malulen emekli sosyal yardım alabilir mi?

Çal&#;&#;maya ba&#;lad&#;ktan sonra i&#; kazas&#;, hastal&#;k, engel gibi sebeplerle i&#; gücü dü&#;en bireylere malulen emeklilik ile erken emeklilik f&#;rsat&#; tan&#;n&#;yor. Bu ki&#;iler, kontrolleri alt&#;nda olmayan sebeplerden dolay&#; emekli olmak zorunda kald&#;klar&#; için de onlara belli ba&#;l&#; yard&#;mlar&#; alabilirler. Öncelikle, sigortal&#; çal&#;&#;an bireylerin malulen emekli olabilmesi için belli &#;art ve kurallar bulunuyor. Bu &#;artlar ki&#;inin mesle&#;i, sigorta tipi ve di&#;er birçok etkene göre de&#;i&#;iklik gösteriyor. Ancak temel kabul edilen ve herkesin sahip olmas&#; gereken üç &#;art var:

  • Malulen emekli olacak ki&#;inin en az 10 y&#;l sigortal&#; çal&#;&#;ma geçmi&#;inin olmas&#;.
  • Malulen emekli olacak ki&#;inin en az gün ödenmi&#; priminin olmas&#;.
  • Malulen emekli olacak ki&#;inin i&#; gücünü, sigortal&#; çal&#;&#;maya ba&#;lad&#;ktan sonra, i&#; kazas&#;, hastal&#;k veya engel sebebiyle en az %60 oran&#;nda kaybetmi&#; olmas&#;.

Bu kurallar, bazen farkl&#; &#;artlar alt&#;nda de&#;i&#;iklik gösterebiliyor. Örne&#;in, a&#;&#;r engelli oldu&#;u raporlanan bir birey için 10 y&#;ll&#;k sigortal&#; çal&#;&#;an olma zorunlulu&#;u bulunmayabiliyor. Gerekli &#;artlar&#; sa&#;layan ve malulen emekli olma hakk&#; kazanan ki&#;iler ise birçok farkl&#; indirim ve haktan faydalanabiliyor.

Malulen emekli olan vergi indiriminden faydalanabilir mi?

Malulen emekli olma hakk&#; kazanan ki&#;iler vergi indiriminden faydalanabiliyor. Ancak kanunlara göre bu indirimden faydalanabilmek için malulen emekli ki&#;inin özür raporu ile yak&#;n&#;ndaki defterdarl&#;k ya da vergi dairesine ba&#;vuruda bulunmas&#; gerekiyor. Kanun'a göre malulen emekli olan ki&#;i çal&#;&#;ma gücünün en az %49 oran&#;nda kaybetmi&#;se gelir vergisinde engellilik indirimi uygulanabilir.

Malulen emekli nelerden faydalan&#;r?

Malulen emekli ki&#;iler, vergi indirimi ve muafiyeti gibi haklardan faydalanabiliyor. Buna ek olarak malulen emekli olan ki&#;inin engelli ve malul haklar&#;ndan yararlanabilmesi için sigortal&#; bir &#;ekilde çal&#;&#;&#;rken sakatlanmas&#; gerekir. Vergi indirimi d&#;&#;&#;nda malulen emeklilere Sosyal Yard&#;mla&#;ma ve Dayan&#;&#;ma Vak&#;flar&#; (SYDV) taraf&#;ndan herhangi bir sosyal yard&#;m yap&#;lmaz. Ki&#;inin a&#;&#;r engelli raporu varsa ve bu rapor sa&#;l&#;k kurulu taraf&#;ndan onaylanm&#;&#;sa, hanede ki&#;i ba&#;&#; gelirin ayl&#;k TL'den dü&#;ük olmas&#; ve bak&#;ma muhtaç olmas&#; durumunda bak&#;m ayl&#;&#;&#; için ba&#;vuru yapabilirler.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Deutsche Rentenversicherung

Emekli Maaşı

Asgari sigorta süresi

Emekli maaşı hakkı her şeyden önce bekleme süresi doldurulduğunda kazanılabilir. Bekleme süresi, yasal emeklilik sigortasına ilişkin belirli bir asgari sigorta süresini tanımlar. Bu asgari sigorta süresi, emeklilik hukukuna uygun sürelerin tutarına, özellikle de ödenen primlerin tutarına göre belirlenir.

Emekli maaşı türüne göre bir emekli maaşı hakkı için bekleme süresi 5, 20, 25, 35 veya 45 yıldır.

İlgili bekleme süresinin doldurulup doldurulmadığı kontrolü yıl değil, ay cinsinden gerçekleşir. Bu en küçük zaman birimidir; yani gün cinsinden bir hesap yapılmaz. Her yıl için 12 ay esas alınır. Emeklilik hukukuna uygun süre olarak sadece kısmen geçirilen bir takvim ayı, tam ay olarak sayılır.

5 yıllık bekleme süresi

Genel 5 yıllık bekleme süresinin doldurulması,

  • normal yaşlılık maaşı,
  • kısmi veya tam iş gücü kaybından ötürü emekli maaşı ve
  • ölüm nedeniyle emekli maaşı için önkoşuldur.

5 yıllık genel bekleme süresi için prim süreleri ve yedek süreler (örneğin eski Alman Demokratik Cumhuriyeti'ndeki politik takipler) içeren takvim ayları dikkate alınır.

20 yıllık bekleme süresi

20 yıllık bekleme süresi, tam işgücü kaybının genel bekleme süresinden önce gerçekleşmesi ve o zamandan beri kesintisiz sürmesi durumunda, tam işgücü kaybından ötürü emekli maaşı için önkoşuldur. Bu süre için de prim süreleri ve yedek süreler (örneğin eski Alman Demokratik Cumhuriyeti'ndeki politik takipler) içeren takvim ayları dikkate alınır.

25 yıllık bekleme süresi

25 yıllık bekleme süresi,

  • uzun yıllar yeraltı ocağında çalışan madenciler için yaşlılık maaşı ve
  • 50 yaşından itibaren madencilere yönelik emekli maaşı için önkoşuldur.

25 yıllık bekleme süresi için yeraltı ocağında sürekli çalışmayı kapsayan istihdama yönelik prim süreleri ve madencilikle ilgili yedek süreleri içeren takvim ayları dikkate alınır.

35 yıllık bekleme süresi

35 yıllık bekleme süresi,

  • uzun yıllar sigortalı olanlar için yaşlılık maaşı ve
  • ağır derecede engelliler için yaşlılık maaşı için önkoşuldur.

35 yıllık bekleme süresi için emeklilik hukukuna uygun tüm süreler dikkate alınır. Emeklilik hukukuna uygun süreler prim süreleri ve yedek sürelerin (örneğin eski Alman Demokratik Cumhuriyeti'ndeki politik takipler) yanı sıra dikkate alınan ve itibar edilen sürelerdir. Dikkate alınan süreler örneğin hasta, hamile, işsiz olduğunuz veya eğitim ve yükseköğrenim aldığınız süreler olabilir. İtibar edilen süreler ise örneğin henüz 10 yaşında olmayan çocukların yetiştirilmesine ilişkin sürelerdir.

45 yıllık bekleme süresi

45 yıllık bekleme süresi, bilhassa uzun yıllar sigortalı olanlar için yaşlılık maaşı için önkoşuldur 45 yıllık bekleme süresi için sigortalı istihdam, faaliyet veya çocuk yetiştirme (azami çocuk üç yaşını doldurana kadar) için ödenen zorunlu primleri, yedek süreleri (örneğin eski Alman Demokratik Cumhuriyeti'ndeki politik takipler) ve itibar edilen süreleri (örneğin henüz 10 yaşında olmayan çocukların yetiştirilmesi) içeren takvim ayları dikkate alınır.

itibarıyla ek olarak örneğin iş teşviki ücret tazminatı süreleri, hastalık ve geçici ödeme hizmetleri (dikkate alınan süreler ise) ve gönüllü primleri içeren takvim ayları da dikkate alınır. Gönüllü primlerin ancak sigortalı bir istihdam veya faaliyet için en az 18 yıllık zorunlu prim ödemesinin mevcut olması halinde dikkate alındığını unutmayın.

45 yıllık bekleme süresi için özellikle şunlar dikkate alınmayabilir:

  • Şayet ücret tazminatı alımı işverenin iflası veya tamamen tasfiye olmasına bağlı değilse, emekli maaşı başlangıcından önceki son iki yılda iş teşviki ücret tazminatı alımından kaynaklanan zorunlu prim süreleri ve dikkate alınan süreler
  • Aynı zamanda işsizlik nedeniyle dikkate alınan süreler söz konusu değilse, emekli maaşı başlangıcından önceki son iki yıldaki gönüllü prim ödemelerini içeren takvim ayları
  • İşsizlik yardımı veya işsizlik yardımı II alımından kaynaklanan süreler

Deutsche Fassung

İşgücü kaybı nedeniyle emekli maaşı

İşgücü kaybı nedeniyle emekli maaşı alabilmek için beş yıllık genel bekleme süresini doldurmanız gerekir. Bu bekleme süresi örneğin prim süreleriyle doldurulur. Ayrıca, işgücü kaybı oluşmadan önceki beş yıl içinde, üç yıl boyunca zorunlu prim ödemiş olmanız gerekir. Bunun için sadece işçi olarak bağımsız bir istihdamdan kaynaklanan primleriniz değil, aynı zamanda örneğin çocuk yetiştirme ve hastalık yardımı veya işsizlik yardımı alımı süreleri de sayılır.

Emeklilik sigortası kurumunuz, işgücü kaybınıza rağmen halen çalışıp çalışmayacağınızı veya bir işyeri bulup bulamayacağınızı ve bunların hangi kapsamda gerçekleşeceğini tespit eder. Kurum buna ilişkin kararını raporlar veya tıbbi belgeler (örneğin hastane raporları, sağlık sigortası belgeleri) aracılığıyla verir.

İşgücü kaybı nedeniyle emekli maaşını en fazla üç yıl boyunca alabilirsiniz (geçici emekli maaşı). Maaş alım sürenizi, emeklilik kararınızda gösterebilirsiniz. Koşulların önceki gibi olması durumunda, geçici emekli maaşının süresi uzatılabilir.

Kısmi işgücü kaybı nedeniyle emekli maaşı, tam işgücü kaybı nedeniyle alınan emekli maaşının yarısı kadardır. Geçim denkleştirmesi yerine geçer. Halen mevcut işgücünüzle mümkünse (kısmi zamanlı) bir iş bulmanız ve emekli maaşınıza ek gelir elde etmeniz gerekir.

Lütfen dikkat edin: Emekli maaşının yanı sıra bir meslek icra edebilirsiniz. Ancak bunu önceden göstermeniz gerekir. Bu durumda emeklilik sigortası kurumu, emekli maaşı hakkınızın devam edip etmediğini ve gelirin emekli maaşı miktarı üzerinde etkisi olup olmadığını kontrol eder. 1 Temmuz itibarıyla yeni ek gelir düzenlemeleri mevcuttur. Bu konuda emeklilik sigortası kurumunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Mesleki yeteneklerin azalması durumundaki madenciler için emekli maaşı

Bu emekli maaşı için koşullar işgücü kaybı nedeniyle emekli maaşıyla aynıdır. Ancak burada, işgücü kaybı yerine madencilikte mesleki yeteneklerin azalması durumunun söz konusu olup olmadığı kontrol edilir.

Deutsche Fassung

Yaşlılık maaşları

Normal yaşlılık maaşı

Normal yaş sınırına ulaştıktan sonra yaşlılık maaşı almaya hak kazanabilirsiniz. Bunun için prim süreleriyle birlikte beş yıllık genel bekleme süresini doldurmanız gerekir. 'den önce doğan sigortalılar için normal yaş sınırı 65 yaşın sonudur.

'den sonra doğan sigortalılar için normal yaş sınırı 'den itibaren adım adım yükseltilmektedir. yılında doğan biri için yaş sınırı 65 yıl bir aydır. yılında doğan sigortalılar için normal yaş sınırı 65 yıl iki aydır. Devam eden doğum yıllarında normal yaş sınırı öncelikle bir ay, daha sonra her doğum yılı için kademeli olarak iki ay yükselir. Dolayısıyla, ve daha sonraki doğum yılları için normal yaş sınırı 67 olur.

Uzun yıllar sigortalı olanlar için yaşlılık maaşı

35 yıllık asgari sigorta süresini (bekleme süresi) geçirdiyseniz, 63 yaşını tamamladıktan sonra bu yaşlılık maaşını almaya -kesintilerle birlikte- hak kazanabilirsiniz. Bu süreye diğerlerinin yanı sıra zorunlu prim süreleri, gönüllü primler, okul, meslek okulu ve yüksekokul süreleriyle çocuk yetiştirme süreleri de dahildir (emeklilik hukukuna uygun süreler).

Bu kesintisiz yaşlılık maaşıyla ilgili yaş sınırı 'den itibaren yükseltilmektedir. Erken maaş alımında azami %7,2 olan kesintiler her yükselme ayında %0,3 artar. yılında doğan sigortalılar bundan etkilenir. Ocak 'da doğanlar için yaş sınırı bir ay, Şubat 'da doğanlar için iki ay ve Mart ila Aralık 'da doğanlar için üç ay yükseltilir. Erken yaşlılık maaşlarındaki bu hızlı yükseltmeyle ve doğum yılları için yapılmayan yükseltmenin telafisi 'den itibaren bu emekli maaşı türü için yapılmış ve normal yaş sınırının yükseltilmesine ilişkin uyum sağlanmıştır. Mart 'dan sonra doğan sigortalılar için yükseltme, normal yaş sınırındaki yükseltmeye paralel olarak gerçekleşir. ve daha sonraki yıllarda doğan sigortalılar için 67 yaş sınırı geçerlidir.

Bilhassa uzun yıllar sigortalı olanlar için yaşlılık maaşı

'den itibaren, 1 Temmuz itibarıyla hafifleştirilmiş koşullar altında alabileceğiniz, özellikle uzun yıllar sigortalı olanlar için yaşlılık maaşı mevcuttur. Örneğin sigortalı istihdam, serbest meslek, bakım, işsizlik, hatalık veya çocuk yetiştirme süresi dolayısıyla minimum 45 yıl zorunlu prim ödemeniz varsa, herhangi bir kesinti yapılmaksızın 63 yaşında emekli olabilirsiniz.

doğum yılı itibarıyla kesintisiz emeklilik için bu yaş sınırı adım adım artar. veya daha sonra doğanlar için bu sınır 65'tir.

Bilhassa uzun yıllar sigortalı olanlar için yaşlılık maaşı hakkı -kesintilerle birlikte olsa dahi- daha önceden kazanılamaz.

Ağır derecede engelliler için yaşlılık maaşı

Bu emekli maaşını -kesintilerle birlikte- 60 yaşını tamamladıktan sonra alabilirsiniz. Bekleme süresi olarak, emeklilik hukukuna uygun tüm sürelerle doldurabileceğiniz 35 yıl gereklidir. Aynı zamanda en az 50 sakatlık derecesine (GdB) sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekir. 'den itibaren hem erken hem de kesintisiz emekli maaşı almak için yaş sınırı yükseltilmiştir. Bundan doğum yılı etkilenmektedir. Yine burada da yükselme önce hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Bu nedenle Ocak ila Haziran arasında yaş sınırı toplam 6 ay yükseltilmiştir. Haziran 'den sonra doğan sigortalılar için yükseltme, normal yaş sınırındaki yükseltmeye paralel olarak gerçekleşir. ve daha sonraki yıllarda doğan sigortalılar için 65 yaş sınırı geçerlidir. Ağır derecede engelliler için yaşlılık maaşı hakkı üç yıl erken -kesintilerle birlikte- kazanılabilir.

Uzun yıllar yeraltı ocağında çalışan madenciler için emekli maaşı

Uzun yıllar yeraltı ocağında çalışan madenciler, 60 yaşını tamamlamaları ve 25 yıllık bekleme süresini geçirmeleri halinde bu yaşlılık maaşını almaya hak kazanırlar.

Deutsche Fassung

Ölüm nedeniyle emekli maaşı

Dul emekli maaşı

Ölen eşiniz veya resmi arkadaşınız kendi prim süreleriyle birlikte beş yıllık genel bekleme süresini (asgari sigorta süresi) doldurmuş olmalıdır. Bununla birlikte, ölüm tarihi itibarıyla eşiniz veya resmi hayat arkadaşınızla en az bir yıl evli kalmış olmanız veya resmi hayat arkadaşlığı yaşamış olmanız gerekir.

Ayrıca dul olarak yeniden evlenmemiş veya hayatta kalan hayat arkadaşı olarak yeni bir hayat arkadaşlığı kurmamış olmanız gerekir. Emekli maaşı hakkının süresi ve miktarı hususunda büyük ve küçük dul emekli maaşı olarak farklılıklar vardır. Büyük dul emekli maaşını,

  • 47 yaşını tamamladıysanız veya
  • çocuk yetiştiriyorsanız veya
  • işgücü kaybınız varsa alırsınız.

Küçük dul emekli maaşı en fazla 24 takvim ayı, büyük dul emekli maaşı ise sınırsız süre için ödenir. Emekli maaşı, ölen kişinin emeklilik hukukuna uygun sürelerine göre hesaplanır ve farklı miktarlardadır. Küçük dul emekli maaşı ölen kişinin emekli maaşının %25'i, büyük dul emekli maaşı ise %55'i (belirli durumlarda %60'ı) tutarındadır.

Çocuk yetiştirme emekli maaşı

Çocuk yetiştirme emekli maaşına,

  • eşinizden 30 Haziran 'den sonra ayrıldıysanız,
  • ayrıldığınız eşiniz öldüyse,
  • yeniden evlenmediyseniz,
  • çocuk yetiştiriyorsanız ve
  • ayrıldığınız eşinizin ölüm tarihi itibarıyla emeklilik hukukuna uygun sürelerden (örneğin prim süreleri) kaynaklanan beş yıllık genel bekleme süresini doldurulduysa hak kazanırsınız.

Belirtilen koşullar altında resmi hayat arkadaşı olarak, boşanma veya evlilik yerine bir hayat arkadaşlığının sonlandırılması veya kurulması durumunda da çocuk yetiştirme emekli maaşı alma hakkınız bulunur.

Hem dul emekli maaşı hem de çocuk yetiştirme emekli maaşınız için kazancınız dikkate alınır. Emeklilik sigortası, başvuru sürecinde hayatta kalanların örneğin istihdamdan kaynaklanan gelir, serbest meslek kazanç, emekli maaşı, sağlık yardımı vb. gelirlerini tespit eder. Dul veya yetim emekli maaşı ya da çocuk yetiştirme emekli maaşı alan herkes, kendi gelirinin dikkate alınmadığı miktara kadar vergiden muaf bir meblağ almaya hak kazanır. Vergiden muaf meblağın üzerindeki gelirlerin %40'ı kazanç hesabında dikkate alınır.

Yetim maaşı

Ölen bir sigortalının çocuğu olarak, ölen kişinin esas olarak prim süreleriyle birlikte beş yıllık bekleme süresini doldurmuş olması halinde, yetim maaşı (yarım veya tam yetim maaşı) alabilirsiniz. Yetim maaşı alma hakkınız 18 yaşını tamamlayana kadar sürer. Bununla birlikte,

  • eğitim veya meslek eğitimi alıyorsanız veya
  • gönüllü sosyal veya ekolojik yılı tamamlıyor ya da federal gönüllü hizmet sunuyorsanız veya
  • fiziksel, zihinsel ya da ruhsal engelden ötürü kendi geçiminizi sağlayamıyorsanız, en fazla 27 yaşını tamamlayana kadar bu emekli maaşını alabilirsiniz.

Gönüllü askerlik hizmeti sırasında yetim maaşı alma hakkınız yoktur. Eğitim alınması durumunda, 1 Temmuz tarihinden önce askeri veya hizmet sunmakla yükümlü olduysanız, yetim maaşı hakkı 27 yaşın ilerisine de uzayabilir. Ayrıca, örneğin iki eğitim veya askerlik hizmetiyle eğitim başlangıcı arasında geçen en fazla dört takvim aylık geçiş süreleri için de yetim maaşı ödenebilir. Lütfen emeklilik sigortası kurumunuza danışın.

Dul emekli maaşı tazminatı

Bir dul olarak yeniden evlenir veya yeni bir hayat arkadaşlığı kurarsanız, dul emekli maaşı alma hakkınız düşer. Ancak bu durumda, son 12 aylık ortalama emekli maaşı tutarının 24 katı kadar bir tazminat alma hakkına sahip olursunuz. Bu sadece ilk yeniden evlilik veya hayat arkadaşlığı kurulması için geçerlidir.

Deutsche Fasung

Temel emeklilik aylığı

Uzun yıllar çalışmış ve ortalamanın altında kazanmış olan herkes, gelecekte temel bir emeklilik maaşı almalıdır. Alman Federal Meclisi, Temmuz yılının başında bu konuda anlaşmaya vardı. Temel emeklilik maaşı bağımsız bir yardım değil, mevcut emeklilik maaşına bir artı edimdir. Yasal emeklilik maaşı ile birlikte ödenecektir. Aylığın miktarı kişinin kendi durumuna göre belirlenir. Temel Emeklilik Yasası 1 Ocak 'de yürürlüğe girecektir.

Ek ödeneği alabilmek için, en az 33 yıllık temel emeklilik dönemleri denilen sürelere sahip olmak gerekir. Bunlar, örneğin, çalışarak geçirilen ve zorunlu primlerin ödenmiş olduğu süreler, çocuk yetiştirme süreleri ve bakım dönemleri ile hastalık veya rehabilitasyon yardımı alınan dönemleri ve ayrıca hastalık veya rehabilitasyon için edim alınan süreleri içerir. Yurtdışında kazanılan sigortalılık süreleri de, eğer bu süreler Avrupa Hukuku veya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi kapsamında emeklilik için dikkate alınacaksa dahil edilebilir. Ortalama olarak, çalışma hayatı boyunca elde edilen gelir, ortalama kazancın yüzde 80'inden fazla olmamalıdır.

Alman Emeklilik Sigortası şu anda Almanya'da yaklaşık 1,3 milyon kişinin temel emeklilikten yararlanacağını varsaymaktadır. Ek ödeneğin ayda ortalama 75 Euro tutması bekleniyor. 

Emeklilik sigortası, süreleri otomatik olarak belirler ve tüm emekliler için diğer önşartları da kontrol eder. Yeni ödeneği almak için kimsenin emeklilik sigortası şirketine dilekçe vermesi ve başvuruda bulunması gerekmez. Yurtdışında yaşayan emekliler de, temel emeklilik ek ödeneği alabilmeleri durumunda ise, Alman Emeklilik Sigortası tarafından kendileriyle otomatik olarak iletişime geçilecektir. Yaklaşık 26 milyon sigortalının emeklilik hesabının kontrol edilmesi gerektiğinden, ilk temel emeklilik aylık kararlarının gönderilebilmesi olası yılının ortasına kadar sürecektir. Ocak 'den itibaren hak edilen miktarlar her durumda geriye dönük toplu olarak ödenecektir. 

Alman Emeklilik Sigortası, kişisel hak veya temel emeklilik ödeneğinin kişisel miktarları hakkındaki soruları şimdilik yanıtlayamıyor. Alman Emeklilik Sigortası bu konudaki her şeyi halledecek ve temel emeklilik hakkı olan herkese mümkün olan en kısa sürede ödeme yapacaktır.

Deutsche Fasung

Esnek emekli maaşı

Erken yaşlılık maaşı ve ek gelir

1 Temmuz itibarıyla emekliler, erken yaşlılık maaşıyla yılda avro hesapta dikkate alınmayan ek gelir elde edebilirler. Üstelik bu düzenleme standart olarak eski ve yeni eyaletlerde geçerlidir. Şimdiye kadar uygulanan avroluk aylık sınır artık mevcut değildir.

avroluk tutarın üzerinde kalan gelirler %40 oranında emekli maaşına yansıtılır. Bununla birlikte, ek gelir için bir üst sınır da vardır. Düşürülmüş emekli maaşı ve ek gelir birleştiriliyorsa ve bu tutar son 15 yılın en yüksek kazancını aşıyorsa, bunun üzerindeki tutar % oranında kalan kısmi emekli maaşına yansıtılır.

Yaşlılık maaşına ilaveten yılda avrodan fazla gelir elde edeceğinizi önceden bilmeniz durumunda, kısmi emekli maaşının miktarını ve dolayısıyla ek gelir sınırını kendiniz belirleyebilirsiniz. Kısmi emekli maaşı, tam emekli maaşının en fazla %10'u tutarında olabilir. Kısmi emekli maaşınızın miktarını ve bundan kaynaklanan ek gelir sınırını ilerisi için dilediğiniz zaman yeniden belirleyebilirsiniz.

Erken tam yaşlılık maaşı alanlar için de gönüllü sigorta

Emeklilik maaşı, ek gelire alternatif olarak gönüllü primler aracılığıyla da yükseltilebilir. Erken yaşlılık maaşı alanlar, normal yaş sınırına ulaşana kadar gönüllü prim ödemesi gerçekleştirerek ilerideki normal yaşlılık maaşlarını artırabilirler. Bu düzenleme şimdiye kadar sadece kısmi yaşlılık maaşı alanlar ve iş gücü kaybından ötürü emekli olanlar için geçerliydi. Ocak 'den itibaren erken tam yaşlılık maaşı alanlar da gönüllü olarak sigorta yaptırabilirler. Prim ödemesinin kimler için faydalı olabileceğini emeklilik sigortası kurumunuzdan öğrenebilirsiniz.

Normal yaş sınırından sonra çalışma

Normal yaşlılık maaşınızı ileride alacaksanız ve bir süre daha çalışmak istiyorsanız, bunun sizin için avantajları vardır: Normal yaş sınırınızdan sonra halen çalıştığınız ve emekli maaşı almadığınız her ay için, %0,5 oranında emekli maaşı katkısı uygulanır. Yani, emekli maaşınızı bir yıl geciktirirseniz, sadece bunun için %6 katkı elde edersiniz.

Buna ilaveten emekli maaşı, emeklilik sigortasına ilişkin devam eden prim ödemesi nedeniyle de artar. İşsizlik sigortası primlerini ise artık ödemenize gerek kalmaz.

Normal yaşlılık maaşının yanı sıra çalışma

Normal yaş sınırına ulaştıysanız, takip eden aydan itibaren sınırsız miktarda ek gelir elde edebilirsiniz. Sigortasız olduğunuz ve dolayısıyla kendiniz emeklilik primi ödemediğiniz için, ek gelirin artık yaşlılık maaşınız üzerinde herhangi bir etkisi olmaz.

Ancak, işvereninize sigortasızlıktan feragat etmek ve emeklilik sigortası için kendi primlerinizi ödemek istediğinizi bildirme seçeneğine sahip olursunuz. Bu geriye dönük değil, sadece gelecek için gerçekleşir. Emekli maaşınız sizin tarafınızdan ve işvereniniz tarafından ödenen primler dolayısıyla yükselir.

Emekli maaşı kesintilerinin denkleştirilmesi

Normal yaşlılık sınırına ulaşmadan önce bir yaşlılık maaşı alıyorsanız, genel olarak önceden emekli maaşı aldığınız her ay için %0,3 oranında bir kesintiye maruz kalırsınız. Ancak, bu kesintileri tamamen ya da kısmen ve 50 yaşından itibaren özel bir ödemeyle telafi edebilirsiniz. Özel bir ödeme gerçekleştirdiyseniz ve erken emekliye ayrılmadıysanız, bu primler ilerideki emekli maaşını artırır. Ancak bunlar geri ödenmez.

Emekli maaşı kesintilerinizi denkleştirmek için harcamanız gereken tutarı öğrenmek mi istiyorsunuz? Öyleyse özel bir emeklilik bilgilendirmesi için emeklilik sigortası kurumunuza başvurabilirsiniz. Burada dilediğiniz erken emeklilik başlangıç tarihindeki emekli maaşı miktarı, emekli maaşındaki bundan kaynaklanan azalma ve emekli maaşındaki azalmayı denkleştirmek için gönüllü olarak ödeyebileceğiniz tutar hakkında bilgilendirilirsiniz.

Deutsche Fassung

Emekli maaşı ve kazançlar

İşgücü kaybı nedeniyle emekli maaşı ve ek gelir

İşgücü kaybı nedeniyle emekli maaşı almanız durumunda da, sağlık durumunuz el verdiği sürece ek iş yapabilirsiniz. Sadece belirli bir kapsamda ek gelir elde edebilirsiniz. Ancak, gelirinizin miktarı emekli maaşınızın miktarını etkilemez. Belirli şartlarda emekli maaşınız devre dışı dahi kalabilir. Bu örneğin tam işgücü kaybı veya iş göremezlik nedeniyle emekli maaşının sadece sağlık durumunuz nedeniyle ödenmediği, emekli maaşı hakkı için iş piyasası koşullarının da dikkate alındığı durumlar için geçerlidir. Ek geliriniz belirli sınırları aştığında, emeklilik maaşınızı etkiler. Bu etki, emekli maaşınızın yalnızca kısmi emekli maaşı olarak daha az miktarda ödenebileceği ya da artık hiç ödenemeyeceği anlamına gelir. İşgücü kaybı nedeniyle tam emekli maaşı alımı için ek gelir sınırı aylık brüt avrodur. Bu sınır yılda iki kez iki katına kadar aşılabilir.

1 Temmuz itibarıyla emekliler, tam işgücü kaybı emekli maaşıyla yılda avro hesapta dikkate alınmayan ek gelir elde edebilirler. avroluk tutarın üzerinde kalan gelirler %40 oranında emekli maaşına yansıtılır.

Ek gelirden bağımsız olarak, çalışma süresine göre belirli şartlarda emekli maaşı hakkınızı riske atabileceğinize dikkat edin!

Yaşlılık maaşı ve ek gelir

Normal yaş sınırına ulaşmış olmanız durumunda, genel olarak sınırsız ek gelire sahip olabilirsiniz.

Normal yaş sınırı, ne zaman doğduğunuza bağlıdır. 'den önce doğanlar için bu sınır 65'tir. ila yılları arasında doğduysanız, normal yaş sınırı kademeli olarak yükselir. veya daha sonra doğanlar için bu sınır 67'dir. Örneğin yılında doğanlar için normal yaş sınırı 65 yıl 6 aydır.

Esas normal yaş sınırına ulaşmadan önce bir yaşlılık maaşı alıyorsanız, ek gelir hususunda özel düzenlemeler geçerlidir.

Ek gelire bağlı olarak yaşlılık maaşı tam -tam emeklilik maaşı- veya azaltılmış bir şekilde -kısmi emekli maaşı- ödenir. Belirli şartlar altında emekli maaşının devre dışı kalması söz konusu olabilir.

Emekli maaşınızı tam olarak almak istiyorsanız, ek gelir sınırı aylık brüt avrodur. Bu sınır yılda iki kez iki katına kadar aşılabilir.

1 Temmuz itibarıyla emekliler, erken yaşlılık maaşıyla yılda avro hesapta dikkate alınmayan ek gelir elde edebilirler. avroluk tutarın üzerinde kalan gelirler %40 oranında emekli maaşına yansıtılır.

Ölüm nedeniyle emekli maaşı ve kazançlar

Dul ve çocuk yetiştirme emekli maaşında kazancınız ancak belirli bir vergiden muaf meblağı aşıyorsa emekli maaşı için dikkate alınır. Yetim maaşı için 1 Temmuz 'ten itibaren kazançlar dikkate alınmaz. Sigortalının ölümünden sonraki ilk üç takvim ayında (ölüm çeyrek yılı) dul emekli maaşı için de kazançlar dikkate alınmaz.

Deutsche Fassung

Rehabilitasyon

Ein Mann wird beim Training seiner Schulter betreutEin Mann wird beim Training seiner Schulter betreut

Rehabilitasyonun amacı, çalışma hayatına kısmen veya tamamen (yeniden) uyum sağlamanızdır. Şu temel ilke geçerlidir: Rehabilitasyon, emekli maaşından önce gelir. Bu, şu demektir: İşgücü kaybı nedeniyle emeklilik maaşı ödenmeden önce, bir rehabilitasyonun uygun olup olmayacağı ve bu şekilde iş görebilirliğin yeniden kazanılıp kazanılamayacağı kontrol edilir.

Rehabilitasyon hizmeti alabilmek için kişisel ve sigorta hukukula ilgili koşulları karşılamanız gerekir. Öte yandan, rehabilitasyon tıbben gerekli olmalıdır. Bunun için en iyisi güncel bir teşhis raporu veya sağlık raporu sunmanızdır. Bununla birlikte, kanuni emeklilik sigortasında belirli bir asgari sigorta süresini (bekleme süresi) tamamlamış olmanız gerekir.

Her rehabilitasyon hizmeti için başvuruda bulunmalısınız. Ayrıca, herhangi bir hariç tutulma nedeni söz konusu olmamalıdır. Bir hariç tutulma nedeni, örneğin yaş nedeniyle tam miktarda emekli maaşı alımı olabilir.

Kanuni emeklilik sigortası rehabilitasyonla ilgili farklı hizmetler sunar:

Önleme

Önleme, sağlık sorunlarınızla etkin bir şekilde mücadele etmenize ve gelecekte (mesleki) günlük yaşantınızı daha iyi idare etmenize yardımcı olur. Sağlıklı beslenme, düzenli hareket ve gevşeme egzersizleri yaşantınızı yeniden dengeye sokabilir. Özyönetime dair psikolojik stratejiler, sabırlı olmanıza ve uzun vadede daha sağlıklı bir yaşam tarzına ayak uydurmanıza yardımcı olur. Böylece uzun süreli hastalıkları önler ve çalışma hayatından erken bir yaşta ayrılmak durumunda kalmazsınız.

§ 14 Md.1 SGB VI uyarınca iş görebilirliğin güvenceye alınmasına ilişkin tıbbi hizmetleri (önleme) işinizi tehlikeye sokacak aşağıdaki gibi ilk sağlık problemlerini yaşadığınızda alabilirsiniz:

  • Sık tekrarlayan ağrılar
  • Psikolojik etkilerin başlaması
  • Ağırlık, metabolizma veya solunum yollarıyla ilgili problemler

Bununla birlikte, kanuni emeklilik sigortasında belirli bir asgari sigorta süresini (bekleme süresi) tamamlamış olmanız gerekir.

Önleme hizmetleri için başvuruda bulunulması gerekir.

Tıbbi rehabilitasyon

Tıbbi rehabilitasyon genel olarak üç hafta sürer. Yatılı olarak bir rehabilitasyon kliniğinde, ancak giderek artan bir şekilde kısmen yatılı veya ikamet yerinde ayakta gerçekleşir. Tıbbi rehabilitasyon hizmeti en erken dört yılın sonunda yeniden alınabilir. İstisnası: Sağlık nedenlerinden ötürü daha erken alınması gerekiyorsa.

Çalışma hayatına katılım

Çalışma hayatına katılım hizmetleri, hastalık veya engele rağmen çalışma hayatına mümkün olduğunca sürekli bir şekilde uyum sağlamanıza yardımcı olur. İşyerinde alınması gereken önlemlerin yanı sıra, size tamamen yeni mesleki bakış açıları kazandıracak olan eğitim ve ilave eğitim hizmetleri de vardır.

Tamamlayıcı hizmetler

Tamamlayıcı hizmetler arasında en başta maaş ödemesinin sona ermesinin ardından emeklilik sigortasının rehabilitasyon sırasında sizin için gerçekleştirdiği geçici ödeme gelir. Ayrıca gerekli seyahat masraflarını ve -münferit durumlarda- ev hizmetçisi de alabilirsiniz.

Diğer hizmetler

Diğer hizmetler arasında örneğin kanser hastalıklarından sonraki rehabilitasyonlar ve sigortalıların çocuklarına yönelik tedaviler yer alır. Çocuklara yönelik tedaviler, iş görebilirliğin ileride kısıtlanmasını önlemeyi amaçlar.

Deutsche Fassung

Kurumsal hizmet

Eine Frau hält vor ihren Kollegen einen Vortrag über AltersrenteEine Frau hält vor ihren Kollegen einen Vortrag über Altersrente

Deutsche Rentenversicherung ülke çapında işletmeler için ücretsiz danışmanlık, çıkar temsilciliği ve işyeri hekimliği gibi kurumsal hizmetler sunar

Emekli maaşı, yaşlılık önlemi ve prim tahsilatı gibi klasik danışmanlıkların yanı sıra, "sağlıklı çalışanlar" konusu da kurumsal hizmetlerin merkezinde yer alır. Bu konu, rehabilitasyon ve yeniden uyum sağlamayla ilgili tüm hizmet tekliflerini kapsar. Bunlar arasında, işyerinde uyum sağlama yönetimine ve işyerinde sağlık yönetiminin tesisine ilişkin bilgilendirmelerle önleme hizmetleri ve tıbbi ve mesleki rehabilitasyon danışmanlığı yer alır.

Bu hizmetlerle önleme veya rehabilitasyon ihtiyaçlarının erken teşhisi, kurumlarca sunulması gereken hizmetlerden erken faydalanılması ve böylece ilgili işyeri çalışanlarının iş görebilirliklerinin güvenceye alınması amaçlanır..

Deutsche Fassung

Prim iadesi

Normal yaş sınırına ulaştığınızda, beş yıllık genel bekleme süresini (yani asgari sigorta süresi) doldurmadıysanız ve bu nedenle emekli maaşı hakkına sahip değilseniz, primlerinizi geri alabilirsiniz. Bu durum, ölen kişinin bekleme süresini doldurmadığı durumlarda, hayatta kalan aile fertleri ve hayatta kalan resmi hayat arkadaşı için de geçerlidir.

Sigorta yükümlülüğünüzü nihai olarak sonlandırdığınız istisnai durumlarda da prim iadesi alabilirsiniz. Bunun için belirli koşullar karşılanıyor olmalıdır.

Deutsche Fassung

Başvuru yapma

Eine Frau hält Informationsmaterial in den Händen und bedient einen LaptopEine Frau hält Informationsmaterial in den Händen und bedient einen Laptop

Emekli maaşı, rehabilitasyon veya prim iadesi gibi kanuni emeklilik sigortasına ilişkin hizmetler için başvuruda bulunulması gerekir. Bu hizmetler genel olarak "görev gereği" sunulmaz. İlgili hizmetin alınabilmesi için hizmet şartlarının karşılanması tek başına yeterli değildir.

Yasal emeklilik sigortasında hizmet başvurusu şekle bağlı değildir; örneğin sözlü olarak veya e-posta aracılığıyla da yapılabilir. İşlemlerin doğru bir şekilde yapılabilmesi için yine de gerekli başvuru formlarının doldurulması ve imzalanması gerekir.

15 yaşını tamamlamış her sigortalı veya hak sahibi başvuruda bulunabilir. Kanuni veya yetkili bir temsilci de başvuru yapabilir. Emeklilik sigortası hizmetleri için sosyal hizmetler veren herhangi bir ofise başvuruda bulunulabilir. Gerçek bir sorumluluğa bağlılık söz konusu değildir. Bölgesel il veya belediye idareleri, Alman dış temsilcilikleri ve sigorta daireleri de emeklilik başvurusu alma yetkisine sahiptir.

İşlemlerin mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesi için emeklilik başvurusunun kimlik belgesi, doğum belgesi, ölüm belgesi, sigorta belgesi ve öğrenim belgesi gibi gerekli belgelerin orijinalleri ibraz edilerek doğrudan örneğin sorumlu emeklilik sigortası kurumuna, ikametinize yakın bölgesel bilgi ve danışmanlık merkezilerine veya gönüllü faaliyet yürüten sigorta danışmanlarına yapılması yararınızadır. Lütfen dikkat: Başvurunuzun gecikmesi, emekli maaşı ödemesinin geç başlamasına neden olabilir.

Rehabilitasyon ve katılım hizmetleri başvuruları, rehabilitasyon kurumlarının müşterek hizmet ofislerine ve rehabilitasyon danışmanlarına da yapılabilir.

Deutsche Fassung

Emekli hastalık ve bakım sigortası

Emeklilik başvurusuyla birlikte emekli hastalık ve bakım sigortası için de bir başvuru formu doldurmanız gerekir. Sağlık sigortanız bir emekli olarak sigorta yükümlüsü olduğunuza karar verirse, emeklilik sigortası kurumu bir mesaj alır ve aylık emekli maaşından bir prim tutarı keserek sağlık sigortasına iletir. Sigorta yükümlüsü değilseniz, isteğe bağlı olarak kanuni bir sağlık sigortasına üye olabilir veya özel sigorta yaptırabilirsiniz. Sigorta yükümlüsü bir emekli olarak sağlık sigortasına primin yarısını, bakım sigortasına ise tamamını ödersiniz. Sağlık sigortası priminin diğer yarısını emeklilik sigortası kurumunuz karşılar. Örneğin özel sağlık sigortasına sahip olduğunuz için emekli sağlık sigortasına geçirilemediğiniz durumlarda, emeklilik sigortası kurumunuzdan başvurunuz üzerine sağlık sigortası primi için bir katkı alabilirsiniz.

Deutsche Fassung

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası