anti hbs / Anti HBS Nedir, Anti HBS Pozitif ve Negatif Ne Anlama Gelir? | Bahçeci Tüp Bebek

Anti Hbs

anti hbs

Anti HBS nedir? (Anti HBS değeri kaç olmalıdır?)

Hepatit B virüsü kan yoluyla kolaylıkla bulaşabilen bir virüs türü olarak biliniyor. Çoğu zaman gribal enfeksiyona oldukça benzeyen semptomlar ile kendini belli eden hepatit B virüsü bazı hastalarda vücutta herhangi bir belirti göstermiyor. Bu nedenle anlaşılması da güçleşebiliyor. Hepatit B virüsü; cinsel ilişki, kontrol edilmemiş kan naklinin yapılması, sterilize edilmemiş olan tıbbi ürünlerin kullanılması, annede hepatit B virüsünün olması ve doğum sırasında bebeğe geçmesi, kullanılmış enjektörün paylaşımı, tıraş bıçağı ya da diş fırçası gibi eşyaların paylaşılması gibi durumlar karşısında bulaşabiliyor.

ANTİ HBS NEDİR?

Anti HBS, vücudun hepatit B virüsüne karşı verdiği savaşın karşısında enfeksiyonun tamamen temizlendiğinin haberini veriyor. Kan numunesi alınarak gerçekleştirilen anti HBS pozitif ya da negatif sonuç veriyor. Test sonucu kişinin söz konusu virüse karşı bağışıklığının olup olmadığının anlaşılmasını sağlıyor.

Vücut tarafından geliştirilip bir savunma mekanizması oluşturan antikorlara Anti HBS deniyor. Bu antikorlar aynı zamanda vücutta kalıcı bağışıklık oluşmasını sağlıyor. Böylece vücut hepatit B virüsü ile karşılaştığında virüs yüzeyinde bulunan antijenlere karşı antikor üretmeye hazır oluyor.

Anti HBS nedir? (Anti HBS değeri kaç olmalıdır?) - 1

ANTİ HBS POZİTİF VE NEGATİF NEDİR?

Test vücuttaki virüsü etkisiz hale getiren antikorların düzeyini ölçüyor. Bu nedenle sonucun pozitif olması endişe gerektiren bir durum oluşturmuyor. Hatta anti HBS değeri pozitif olması vücudun hepatit B virüsüne karşı direncli olduğu anlamına geliyor.

Kişinin vücudunun hepatit B virüsüne karşı direncinin olmaması anlamına gelen negatif sonuç ise genellikle daha önce aşı yaptırmamış olan kişilerde çıkıyor.

ANTİ HBS DEĞERİ NE KADAR OLMALIDIR?

Yapılan kan test ile sonuç kısa zamanda çıkıyor. Bu sayede vücuttaki anti HBS yüksekliği tespit edilebiliyor. Aşı yaptırmayan kişilerde sonuç 5 mIU/ml olurken yaptıranlarda ise anti HBS pozitif yani 12 mIU/ml oluyor.

Aşıyı yaptıran ancak aşının tutmadığı kişilerde ise sonuç 5 mIU/ml ila 12 mIU/ml arasında çıkabiliyor. Bu sonuç "belirsiz" olarak kabul ediliyor.

Anti HBS yüksekliği 100 mIU/ml hatta 1000 mIU/ml arasında olması normal sayılıyor.

Hepatit B için bir kan testi var mıdır?
Doktorunuz veya sağlık kliniğinizin isteyebileceği, "hepatit B kan paneli" adında basit bir hepatit B kan testi vardır. Bu kan örneği doktorunuzun ofisinde alınabilir.

Bu kan paneli sık kullanılan 3 testten oluşur. Doktorunuz bazen ilk ziyaretinizden sonra hepatit B durumunuzu doğrulamak için altı ay sonra tekrar kanınızı test etmek isteyebilir. Hepatit B ile yakın zamanda enfekte olduğunuzu düşünüyorsanız virüsün kanınızda saptanması 9 haftaya kadar sürebilir.

Hepatit B kan testi sonuçlarınızı anlamak kafa karıştırıcı olabilir ve bu nedenle tanınızdan emin olmak gerekir – hepatit B enfeksiyonunuz mu var, hepatit B enfeksiyonundan iyileştiniz mi yoksa kronik hepatit B enfeksiyonunuz mu var?

Ayrıca hangi testlerin pozitif veya negatif olduğunu tam olarak anlamak için kan testlerinizin yazılı bir kopyasını istemeniz faydalıdır.


"Hepatit B kan panelini" oluşturan üç test nedir?
Hepatit B kan paneli için sadece tek kan örneği gerekir ama son tanıyı koymak için gerekli üç testi içerir:

• HBsAg (hepatit B yüzey antijeni)
• HBsAb veya anti-HBs (hepatit B yüzey antikoru)
• HBcAb veya anti-HBc (hepatit B çekirdek antikoru)


Hepatit B yüzey antijeni (HBsAg) nedir?
"Pozitif" veya "reaktif" bir HBsAg test sonucu kişinin hepatit B virüsü ile enfekte olduğunu gösterir ve bu "akut" veya "kronik" bir enfeksiyon olabilir. Enfekte kişiler virüsü kanları yoluyla başkalarına geçirebilir.


Hepatit B yüzey antikoru (HBsAb veya anti-HBs) nedir?
"Pozitif" veya "reaktif" HBsAb (veya anti-HBs) test sonucu kişinin hepatit B aşısına başarıyla tepki gösterdiğine veya akut bir hepatit B enfeksiyonundan iyileştiğine işaret eder. Bu sonuç (negatif bir HBsAg sonucuyla birlikte) gelecekteki bir hepatit B enfeksiyonuna karşı bağışık (korunmuş) olduğunuzu gösterir.


Hepatit B çekirdek antikoru (HBcAb) nedir?
HBcAb, virüsün bir parçası olan bir antikordur - koruma sağlamaz. "Pozitif" veya "reaktif" HBcAb (veya anti-HBc) test sonucu geçmişte veya mevcut bir enfeksiyona işaret eder. Bu test sonucunun yorumlanması diğer iki testin sonuçlarına bağlıdır. Koruyucu yüzey antikoruyla (pozitif HBsAb veya anti-HBs) birlikte bulunması önceki enfeksiyon veya iyileşmeye işaret eder. Kronik enfeksiyonlu kişilerde genellikle virüsle birlikte bulunur (pozitif HBsAg).

Is there a blood test for hepatitis B?
There is a simple hepatitis B blood test that your doctor or health clinic can order called the “hepatitis B blood panel”. This blood sample can be taken in the doctor’s office.

There are 3 common tests that make up this blood panel. Sometimes the doctor may ask to check your blood again six months after your first visit to confirm your hepatitis B status. If you think you have been recently infected with hepatitis B, it can take up to 9 weeks before the virus will be detected in your blood.
Understanding your hepatitis B blood test results can be confusing, so you want to be sure about your diagnosis – are you infected with hepatitis B, have you recovered from a hepatitis B infection, or do you have a chronic hepatitis B infection?

In addition, it is helpful if you request a written copy of your blood tests so that you fully understand which tests are positive or negative.


What three tests make up the "hepatitis B blood panel"?
The hepatitis B blood panel requires only one blood sample but includes three tests that are needed to make a final diagnosis:

• HBsAg (hepatitis B surface antigen)
• HBsAb or anti-HBs (hepatitis B surface antibody)
• HBcAb or anti-HBc (hepatitis B core antibody)


What is the hepatitis B surface antigen (HBsAg)?
A "positive" or “reactive” HBsAg test result means that the person is infected with the hepatitis B virus, which can be an "acute" or a "chronic" infection. Infected people can pass the virus on to others through their blood.


What is the hepatitis B surface antibody (HBsAb or anti-HBs)?

A "positive" or “reactive” HBsAb (or anti-HBs) test result indicates that a person has either successfully responded to the hepatitis B vaccine or has recovered from an acute hepatitis B infection. This result (along with a negative HbsAg result) means that you are immune to (protected from) a future hepatitis B infection.


What is the hepatitis B core antibody (HBcAb)?
The HBcAb is an antibody that is part of the virus- it does not provide protection. A "positive" or "reactive" HBcAb (or anti-HBc) test result indicates a past or present infection. The interpretation of this test result depends on the results of the other two tests. Its appearance with the protective surface antibody (positive HBsAb or anti-HBs) indicates prior infection and recovery. For chronically infected persons, it will usually appear with the virus (positive HBsAg).

Anti HBS nedir? Anti HBS yüksekliği veya düşüklüğü ne demek?

Bir virüs olarak öne çıkan hepatit B pek çok insanın yaşamında hayatı bir risk teşkil edebilmektedir. Bu doğrultuda yapılacak olan testler ve tahliller doğrultusunda tedavinin uygulanması oldukça önemlidir. Yapılacak tedavinin ele alınabilmesi için ise Hepatit B virüsü adına testlerden biri de Anti HBS olarak öne çıkıyor. Eğer Hepatit B konusunda bir kişide şüphe duyulursa eğer hemen o kişi üzerinde Anti HBS uygulaması yapılır. Ve böylece ölçülen değer üzerinden bu hastalığa kişinin yakalanıp yakalanmadığı ortaya çıkarılır.

Anti HBS nedir?

Hepatit B enfeksiyonu ile beraber buna paralel olarak yapılan ölçüm Anti HBS olarak bilinmektedir. Ele alınan Anti HBS testi ile beraber kişinin bu virüsü vücudundan atıp atmadığını; bağışıklık sisteminin bu konuda ne kadar güçlü olduğunu gösteren bir yapı olarak öne çıkıyor. Özellikle karaciğer nakli olan hastalar için bu sorunun yeniden tekrarlanmaması adına Anti HBS testi gerçekleştirilir. Bu test aynı zamanda immunoglobulin tedavisinde de önemli bir potansiyel teşkil etmektedir.

Hepatit B aşısı yaptıran kişilerdeki sağlıklı durumun hastalarda aynı bağışıklığa sahip olup olmadığının anlaşılması için, anti HBS testi ele alınmaktadır. Böylece kişinin önceden bu hastalığı geçirip geçirmediği ya da yapılan testin ne kadar etki sağladığı açık şekilde ortaya çıkabilmektedir. O yüzden belli bir değere sahip olması gereken sağlıklı durum konusunda bu test uzman doktorlar kontrolü altında ele alınarak uygulanmaktadır.

Anti HBS yüksekliği veya düşüklüğü ne demek?

Bir kişide yapılan Anti HBS testi pozitif çıkması yani yüksek olması, bireyin Hepatit B hastalığına karşı bağışıklık kazandığını anlatır. Bu hastalığa karşı bağışıklık elde etmiş olan kişinin anti HBS değeri yüksek çıkar. Aynı zamanda kişinin bu hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık kazanmış olduğu da anlaşılır. O yüzden yapılan testin derecesinde sağlıklı bireyde anti HBS yüksek çıkmaktadır.

Fakat gerçekleştirilen Anti HBS testi ile beraber düşük yani teslim negatif çıkması, kişinin bu hastalığa karşı bağışıklık sisteminin güçlü olmadığını anlatmaktadır. Yapılan anti HBS testi ile beraber bu durum negatif oluşması, Hepatit B hastalığına karşı kişinin bağışıklık sisteminin güçsüz olduğunu gösterir. Bu doğrultuda vücut antijene karşı antikor üretimi gerçekleştirmez ve yapılan test düşük çıkar. Aynı zamanda Anti HBS testi Hepatit B hastalığı açısından kişinin daha önce aşı olup olmadığını ortaya çıkarmaktadır. Diğer yandan bu enfeksiyon ile bireyin daha önce karşılaşıp karşılaşmadığı da anlaşılabiliyor.

Tabii eğer daha önce hasta bu aşıdan olmamış ise yine anti HBS testi düşük çıkabilmektedir. Yani bu doğrultuda anti HBS virüsünü daha önce geçirilmemiş olması şeklinde kabul edilebilmektedir. Bu da her ne kadar kişinin sağlıklı olduğunu gösterse bile hastalığa yakalanma durumunda söz konusu olduğunu dile getirmek mümkün.

Anti HBS normal değeri kaç olmalı?

En çok merak edilen konular arasında Anti HBS normal değerinin kaç olması şeklinde öne çıkıyor. Bu doğrultuda Hepatit B aşısının yapılıp yapılmadığına bağlı olarak kişiden kişiye bu değer değişkenlik gösterebilmektedir. Aşı yapılmayan insanlarda anti HBS testi < 5 MLU/ml gibi bir sonuç çıkıyorsa negatiftir. Aşı yapılmış olan kişilerde ise Anti HBS testi > 12 MLU/ml üzerinden pozitif değer çıkmaktadır. Genel olarak Anti HBS testi üzerinden kişi eğer pozitif çıkar ise o zaman Hepatit B hastalığına karşı bağışıklığı olduğunu göstermektedir.

Tam tersi Anti HBS testinin negatif çıkması sayısı bu hastalığa karşı bireyin bağışıklık sistemi bulunmadığını gösterir. Tabii bazı durumlarda ele alınan test 100 ile 1000 arasında çok yüksek değerler ortaya çıkarabilmektedir. Böyle bir durumun meydana gelmesi ise testi yaptıran kişilerin Hepatit B hastalığına karşı bağışıklığı olduğunu anlatmaktadır. Bu hastalığın getirdiği sonuçlarla karşı karşıya kalmamak için mutlaka teslim yapılması gerekmektedir. Uzman bir doktor kontrolü altında gerekli testler ile beraber diğer farklı tahlillerin de ele alınması büyük öneme sahiptir.

Anti HBs Nedir?

Hepatit B virüsü Hepadnaviridae ailesine ait bir DNA virüsüdür. Hepatit B virüsünde antijenik özellikte çeşitli proteinler bulunur. Bunlardan birisi de virüsün yüzeyinde yer alan ve İngilizce ‘surface’ (yüzey) kelimesinin baş harfinden köken alan S proteinidir. Bu protein yapıya karşı vücutta antikor oluşup oluşmadığını anlamanın yolu kanda Anti HBs değerine bakmaktır.


Anti HBs Pozitif Ne Demektir?

Anti HBs pozitif demek, Hepatit B virüs enfeksiyonuna karşı, kandaki değeri ile de ilişkili olmak üzere, genel anlamda kişinin Hepatit B virüs enfeksiyonuna karşı korunmakta olunduğunun bir göstergesidir. Hepatit B virüsü, vücuda girdikten sonra semptomatik/asemptomatik akut viral hepatit B virüs enfeksiyonuna yol açar. Akut viral hepatit B virüs enfeksiyonu gelişen bir kişide en geç 6 ay içerisinde Anti HBs testi kanda pozitif olarak saptanırsa bu durum hastalıktan iyileşildiğinin bir göstergesidir. Yani Hepatit B virüs enfeksiyonuna maruz kalan bir kişide bir süre sonra (en geç 6 ay içinde) kanda Anti HBs pozitif olarak saptanıyorsa bu durum; Hepatit B virüs enfeksiyonundan iyileşildiğini ve buna karşı korunulduğunu, bir daha hastalığa yakalanılmayacağını ve artık bulaştırıcılığın söz konusu olmadığını gösterir.

Anti HBs pozitifliği hastalığa yakalanmaksızın da sağlanabilir. Bu da Hepatit B virüsüne karşı mevcut aşılar ile aşılama şeması çerçevesinde dozlar tamamlanarak sağlanır. Zira aşı ile amaçlanan Hepatit B virüsünün S proteinine karşı antikor oluşumunun (Anti-HBs) sağlanmasıdır. Ancak bunun için öncesinde kişinin Hepatit B virüsü ile karşılaşmadığı gösterilmelidir.

Hepatit B virüsünün S proteinine karşı antikor (anti HBs) ya hastalık bulaşarak vücuda giren Hepatit B virüsüne karşı aradan belirli bir süre (en geç 6 ay) geçtikten sonra ya da Hepatit B’ye karşı hastalanmaktan korumak amacıyla yapılan Hepatit B virüs aşılarının uygulanmaları sonucunda oluşur. Gerek hastalığı geçiren, gerekse Hepatit B aşıları ile aşılanan herkeste anti HBs gelişmeyebilir yani reaktifleşmeyebilir. Bu durum;

  1. Hastalığa yakalanan kişilerde hastalığın iyileşmediğinin, hastalığın kronikleştiğinin bir göstergesidir (aradan 6 ay ve daha fazla süre geçtikten sonra). Böyle kişiler hastalığı kan, çeşitli vücut sıvıları ve dokular aracılığıyla başkalarına bulaştırırlar. Yanı sıra zaman içerisinde böyle kişilerin bir kısmı karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gelişimine aday kişiler haline gelirler. 
  2. Hastalıktan korunmak amacıyla aşılanan kişilerde aşılanma sonucu istenilen etkinin oluşmadığının ve Hepatit B’ye karşı korunma sağlanamadığının bir göstergesidir.

Normal Anti HBs Değeri Kaç Olmalıdır?

“Anti HBs değeri kaç olmalı?” sorusuna verilecek cevap şöyle açıklanabilir: Gerek hastalığı geçirerek, gerekse aşı şeması sonrası kanda oluşacak Anti HBs değerinin ≥10 mIU/mL olması koruyucu düzeyde antikor oluştuğunun bir göstergesidir. Değerin bu düzeyin altında yani <10 mIU/ml olması istenen bir durum değildir. Anti HBs değeri 10 mIU/ml ve üzerinde (10 – 100 mIU/ml) bir değerde saptanan bir kişide yıllar içerisinde <10 mIU/ml’e düşebileceği akılda bulundurulmalıdır. Böyle durumlarda bir doz hatırlatma Hepatit B aşısı uygulaması gerekli olabilir. “Anti HBs 1000 ne anlama geliyor?” sorusuna karşılık şöyle bir cevap verilebilir: Anti-HBs değerinin koruyuculuğundan bahsedildiğinde değerin ≥10 mIU/mL’nin üzerinde herhangi bir değerde olması ile bu değerin 1000 mIU/mL düzeylerine ulaşması arasında bir fark yoktur. Bu durum vücuda giren virüse karşı oluşan antikorun miktarını gösterir. Ancak Anti-HBs değerinin ≥10 mIU/mL değerinde olması yeterli düzeyde bir koruyuculuğun olduğunun göstergesidir.

Anti HBs Negatif Ne Demektir?

Hepatit B virüs enfeksiyonunu serolojik olarak değerlendirirken tek başına Anti HBs yeterli bir bilgi sunmaz. Bu değerlendirilirken Hepatit B virüsüne ilişkin diğer serolojik testler de bir arada değerlendirilir. Birlikte değerlendirme yapıldığında Anti HBs negatif sonucu Hepatit B virüsü ile daha önce hiç karşılaşılmamış, enfekte olunmamış bir durumu açıklamakla birlikte, daha önce karşılaşılmış ancak virüsün vücuttan temizlenemediği, kronikleştiği ve bulaştırıcılığının devam ettiği durumuna da işaret edebilir. Bu durumu da yine hem hastanın hikayesinden hem de serolojik testleri değerlendirerek anlamak mümkündür.

Bir kişinin Hepatit B virüsü ile daha önce karşılaşıp/karşılaşmadığı ya da Anti HBs’nin hastalığı geçirerek mi yoksa aşı ile mi pozitifleştiğini kanda serolojik göstergelere bakarak anlamak mümkündür. Şöyle ki;

Serolojik göstergelerHepatit B virüs ile hiç karşılaşmamış kişiHepatit B virüs ile enfekte olmuş ve korunmuş kişiHepatit B virüs aşısı ile aşılanarak korunmuş kişi
HBs AgNegatifNegatifNegatif
Total Anti-HBcNegatifPozitifNegatif
Anti-HBsNegatifPozitifPozitif

Hepatit B Virüs Enfeksiyonu

Hepatit B virüsünün neden olduğu enfeksiyon hastalığı dünyada yaygın olarak görülmektedir. Virüsün bulaşması sıklıkla; enfekte anneden bebeğe doğum sırasında, yine enfekte kişi ile cinsel ilişki sonucu, virüsü içeren kan ve vücut sıvıları ile bütünlüğü bozulmuş deri ve mukozalara temas ile ya da enfekte kan ve vücut sıvısı içeren bir iğnenin madde bağımlılarında olduğu gibi ortak şekilde kullanılması ve damar içerisine uygulanması sonucu oluşur. Bunun dışında da enfekte tıbbi aletlerin ya da ortak kullanılan bazı araç ve gereçlerin sterilize edilmeden kullanılması da Hepatit B virüsünün bulaşmasına yol açar.

Virüs vücuda girdikten sonra hedef organ karaciğerdir. Oraya ulaşınca akut ve kronik enfeksiyon hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. Dünyada 300 milyona yakın kişinin kronik Hepatit B virüs enfeksiyonu ile yaşadığı ve yine her yıl ortalama 1,5 milyon kişinin Hepatit B virüsü ile enfekte olduğu tahmin edilir. Takip edilmeyen kronik Hepatit B virüs enfeksiyonları zaman içerisinde olgularda siroz ve karaciğer kanseri gelişimi ile sonuçlanır. Bu durum hayatı tehdit eder niteliktedir.

Hepatit B virüs enfeksiyonu tanısı, hastanın yakınmaları, fizik muayene bulguları ve laboratuvar testlerinin bir arada değerlendirilmesi ile konulur. Virüs vücuda yukarıda belirtildiği gibi girdikten sonra önce akut viral Hepatit tablosuna neden olur. Bu durum 5 yaşı üstü çocuk ve erişkinlerde yüzde 90 oranında yakınmaların görülmesine neden olur ve 6 ay içerisinde virüsün vücuttan temizlenmesi ile sonuçlanır. Bu yaş gruplarında kronik viral Hepatit B enfeksiyon gelişimi yüzde 10’dur. Bebeklikte hastalığa yakalananlarda ise akut viral Hepatit B yüzde 90 semptomsuz seyreder. 5 yaşlarına gelindiğinde bunların yüzde 20’sinde enfeksiyon kronikleşir. 

Sepmtomatik akut viral Hepatit B enfeksiyonunda en sık görülen yakınmalar şunlardır:

  • Halsizlik, yorgunluk, bitkinlik
  • İştahsızlık
  • Vücut normal ısısında hafif artış (38 dereceye kadar)
  • Mide bulantısı, kusma
  • İdrar renginde koyulaşma
  • Vücutta deride ve gözlerde sararma
  • Kas ve eklem ağrısı

Akut viral Hepatit seyri sırasında nadiren akut karaciğer yetmezliği gelişebilir. Böyle bir durumda;

  • Bilinç değişikliği,
  • Kanamaya eğilimde artış, görülebilir.

Akut viral Hepatit B enfeksiyonu olan hastaların muayenesinde en tipik bulgu karaciğer büyüklüğüdür. Buna dalak büyüklüğü eşlik edebilir. Laboratuvar incelemelerinde ise karaciğer enzimlerinde belirgin bir artış söz konusudur. Normalin 10 katından daha fazla bir yüksekliğe ulaşır. Yukarıdaki yakınmaları ve fizik muayene bulguları olan olgularda kesin tanı seroloji sonuçları ile konulur. Akut viral Hepatit B enfeksiyonu olgularında;

  • Hbs Ag Pozitif
  • Anti - Hbc IgM Pozitif
  • Anti - Hbs Negatif olarak saptanır. Hbs Ag testi de pozitiftir.

Akut viral Hepatit B enfeksiyonu geçiren bir kişide yakınmalar haftalarca, bazen ayları bulan sürelerde devam edebilir. Olguların yüzde 90’ında en geç 6 ay içerisinde serolojik göstergelerin;

  • Hbs Ag Negatif
  • Anti - Hbc Total Pozitif
  • Anti - Hbs Pozitif olarak saptanması hastalıktan iyileşmenin gerçekleştiğinin göstergesidir.

Akut viral Hepatit B enfeksiyonu geçiren bir kişide başlangıçtan 6 ay sonra hala daha serolojik göstergeler;

  • Hbs Ag Pozitif
  • Anti - Hbc Total Pozitif
  • Anti - Hbs Negatif ise bu durum hastalığın kronikleştiğini gösterir.

Kronik Hepatit B virüs enfeksiyonunda olgularda herhangi belirgin bir yakınma olmayabilir. Kişiler bazen kendilerini yorgun, halsiz hissedebilirler. Ancak akut viral Hepatit B’de görülen yakınmaların çoğu yoktur. Hastalık sırasıyla 4 farklı süreçte gelişir. Bunlar; immun tolerans dönem, immun aktif dönem, immun eliminasyon dönemi ve reaktivasyon dönemi. Bu dönemler serolojik testler ile saptanır ve bunların saptanması tedavinin gerekip gerekmediğinin belirlenmesi açısından önemlidir. Bu nedenle kronik Hepatit B virüs enfeksiyonu tanısı konulan kişiler belirli aralıklarla takipleri yapılmalıdır. Bu yapılmadığı, tedavi edilmesi gerektiği dönemde tedavilerin uygulanmadığı uzamış olgularda karaciğer sirozu ve hepatoselüler kanser gelişimi ile karşı karşıya kalınır. Serolojik testleri;

  • Hbs Ag Negatif
  • Anti - Hbc Total Negatif
  • Anti - Hbs Negatif olarak saptanan kişiler Hepatit B virüsü ile hiç karşılaşmamış demektir.

Böyle kişilerin Hepatit B enfeksiyonuna karşı aşı yapılarak korunmaları sağlanmalıdır. Normal sağlıklı bireylerde Hepatit B virüsüne karşı koruyuculuğun oluşabilmesi için belirli aralıklarla yapılan 3 doz Hepatit B aşısına gereksinim vardır. Aşı uygulamaları sonrası Hepatit B virüsüne karşı vücutta koruyuculuğun oluşup oluşmadığı Anti Hbs testinin sonucuna göre değerlendirilir. Aşılar tamamlandıktan sonra seroloji sonucu Anti Hbs pozitif olmuş  ve düzeyi de ≥10 mIU/mL ise bu kişinin Hepatit B virüse karşı korunduğunun göstergesidir. Bir diğer anlatımla böyle bir kişinin vücuduna Hepatit B virüsü bulaşsa bile mevcut antikorlar (Anti Hbs) sayesinde vücuda giren virüs nötralize edilecek ve hücreye giremeyecek, hastalık oluşturamayacaktır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir