plazma ile lcd arasındaki fark / Plazma ve LCD TV arasındaki fark nedir?

Plazma Ile Lcd Arasındaki Fark

plazma ile lcd arasındaki fark

plazma ekran ile lcd ekran arasındaki fark

  • aralarindaki en buyuk fark, kullanim acisindan, 30 inch ve kucuk ekranlarda lcd'nin daha iyi goruntu vermesi... tabi 30 inch ve buyuklerde plazmanin goruntu kalitesi lcd'yi solluyor...

    teknik olarak, plazmalar renk icin fosfor kullanirken, lcd'ler renk filtreleri kullaniyor... bu durumda plazmalarin daha dogal renkler vermesini sagliyor...
    birinde plazma halindeki ozel gazdan yararlanilirken oburunde sivi kristalden ararlaniliyor...

  • 10 kattan ba$layan bir fiyat farki.

  • plazma ve lcd arasındaki en önemli fark, çalışma prensipleridir.
    birinde elektronlar ısıtılan gazın plazma haline getirilmesiyle çıkarken (hence the name) diğerinde silikondan çıkar.
    plazma tvler çok enerji harcarlar. büyükçe bir plazma tv (küçüğü yok zati bunların) 400-500 watt civarı çekebilir.

    zararlıdır bu bütçeye ağır gelir türk çocuğuna.

  • plazma tvlerin sene hesabında dayanma süresi lcd lere göre çok daha uzundur. bir lcd televizyonda 5 seneden sonra görüntü kalitesinde düşüşler görülmeye başlar ve 10 seneyi çıkaramaz. oysaki plazmalar çok daha uzun yıllar kullanılabilirler. ama lcd gerçek renkleri verebilmesi açısından fiyatı ve kalitesi daha fazladır tabiki.

    edit : bu entryim tamamen yanlıştır. plazmaların ömrü lcd lerden daha evvel bitmektedir.
    evet kolpacıyım.

  • plazmasiz ogrenci evi olmaz, ama lcd'siz ogrenci evi olur.
    (bkz: plazmasiz ogrenci evi olur mu)

  • sanılanın aksine plazma tvler, lcd tvlere oranla daha az bir ömre sahip.plazma tvlerde fosfor yada titanyum dioksit gibi gazlar kullanılıyor ve bu gazların ortalama ömrü yaklaşık 5 yıl. gazlar özelliklerini yitirmeye başladığında televizyonun tamiri mümkün olmuyor ve direk çöpe gidiyor. bu yönden lcd tv ler biraz daha avantajlı. plazma tvlerin ortalama ömrü 25 bin - 30 bin saat arası, lcd tvlerin ise ekran kullanım süreleri yaklaşık olarak 50 bin - 75 bin saat.

    http://www.milliyet.com.tr/…oji/tek013/tekno98.html

  • daha cok televizyon izleyenler icin plazmayi,daha cok dvd film izliyenler icin ise lcd tvyi onerdi bir televizyon saticisi.

  • yaklasik 5-6 kat daha fazla guc tuketimi diyebiliriz. lcd koklayarak yakar, plazma hortumlar... olay budur.

  • zaman gectikce aradaki farklar da kapanıyor. kullanim omurleri gibi. lcd ve plazma televizyonların ureticileri altmis bin saatlik kullanim omrunu her iki tv icin de garanti ediyorlar. tabii bu markayla degisebiliyor. ne alisaniz alin panel ureticilerinin urunlerini satin almaya bakin. digerleri omur olarak yeterli degil. lcd televizyonlar son teknoloji olarak pazarlansalar da plazma teknolojisinden cok daha eskiler. 1888 yilinda ilk lcd ekranlar uretilmeye baslanmis. ilginc degil mi? buyuk ekran severler plazmadan sasmayin derim.

  • son ürünlerde ve yeni çıkacaklarda, lcd tv'lerin görüş açısı sorunun minumuna indirilmesiyle, plazma tv'lerin az ömürlülüğün ise büyük ölçüde azaltılmasıyla gitgide kapanan farktır.

  • Plazma mı? LCD mi? LED mi?

    Doğru boyut, doğru teknoloji, doğru donanım: Doğru televizyonu bulmak için bakmanız gereken her şey!

    Yayınlanma: 13:38 - 29 Mayıs 2013 Güncellenme:

    Plazma mı? LCD mi? LED mi?

    Günümüzde LCD, LED ve Plazma olmak üzere üç ana başlık altında toplayabileceğimiz panellere sahip televizyonlar rafları dolduruyor ve sundukları özelliklerle birlikte seçim aşamasında kullanıcıların kafasını bir hayli karıştırıyorlar. Her bir teknolojinin getirdiği avantajlar ve dezavantajlar bulunuyor elbette. Bu sebeple bir konuda biri diğerine üstünken, farklı bir alanda kolaylıkla mağlup olabiliyor. Örneğin LCD panelli televizyonlar eski bir teknolojiyi kullandıkları için LED ve plazmalara göre daha ucuz olurken, performans anlamında geri planda kalıyor. LED’ler ise yüksek dinamik görüntüleri, parlaklık seviyeleri ve enerji tüketimleriyle öne çıkıyorken, siyah seviyesi ise plazmanın gerisinde kalıyor.

    Plazmalar da enerji tüketimi konusunda dezavantaj yaratırken, özellikle kontrast oranlarıyla ve gerçeğe yakın görüntü sunmasıyla tercih ediliyor. Ayrıca artık televizyonlar sadece görüntü teknolojileriyle değil, bunun yanı sıra internete bağlanabilme, uygulamalara erişebilme, multimedya desteği gösterebilme ve 3D’ye uyumlu olabilme gibi pek çok ek özellikleriyle anılıyorlar. O nedenle alışverişe çıkmadan önce, önceliklerinizi belirlemeniz en iyisi olacaktır. Yüksek yenileme hızının önemi nedir? Güncel bir televizyonda hangi özelliklerin ve bağlantıların olması gerekir? 3 boyutlu görüntü ve SmartTV teknolojisi için fazladan para harcamaya değer mi? Bunlar ve daha pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilir ve size en uygun televizyonu seçebilirsiniz.

    Bu rehberi, bu yolda ilk adımı atabilmenizde size yarar sağlaması düşüncesiyle hazırladık. Eğer hazırsanız başlayalım…

    LCD teknolojisi nedir?

    Yaygın bir şekilde kullanılan LCD teknolojisi, açılımıyla Liquid Crystal Display olarak karşımıza çıkıyor. Bu teknolojinin temeline inecek olursak, sıvı kristal moleküllerine bağlı olarak çalıştığını söyleyebiliriz. Elektrikle etkileşime giren bu kristal moleküller ışığın geçişine izin verirler veya engellerler. Ayrıca geçişine izin verilen ışığın yoğunluğuna önem verilerek milyonlarca farklı renkte görüntüyü oluşturabilirler. Fakat bu kristallerin kendi ışıklarını üretemedikleri için bir arka ışığa ihtiyaç duyduklarını da söyleyelim.

    İnce yapılarından dolayı hem şık bir görünüme hem de kolay taşınabilirliğe sahip olan LCD televizyonlar, yüksek çözünürlükte görüntü sunmalarıyla yakından ve uzaktan bakıldığında ortaya iyi sonuçlar koyuyor. Fakat bu performans, ekrana tam karşıdan bakılmadığı anlarda değer kaybedebiliyor. LCD televizyonlar ayrıca, plazma televizyonlara kıyasla özellikle çok ışıklı ortamlarda daha az yansıma yapıyor. Enerji tüketimi konusunda ise LED’lere göre yüksek, plazmalara göre ise düşük enerji tüketimi sunabilen LCD televizyonlar, hızlı görüntülerde ise ne kadar iyi bir LCD panele sahip olursa olsun bir miktar bulanıklık sunabilir. Ayrıca bu teknolojiye sahip olan televizyonların, göreceli olarak eski bir teknolojiyi kullandıkları için LED ve plazmalara göre daha ucuz olduğunu da söyleyelim.

    LED teknolojisi nedir?

    LED televizyonlar da aslında birer LCD TV. Tek fark, ışık kaynağı olarak geleneksel CCFL yerine LED’i kullanıyor olması. Light Emitting Diode, yani Işık Yayan Diyot anlamına gelen LED teknolojisine sahip panellerde arka aydınlatma olarak floresan lamba yerine bir dizi LED kullanılmakta. Bu sayede ekrandaki görüntüyü oluşturan her bir piksel için ışık bu LED’ler aracılığıyla gönderilmektedir. LED panelli televizyonların en büyük avantajını, yansıtılan görüntü içinde siyah olan bölgelere ışık sağlayan LED’lerin tamamının kapatılması ile tam bir siyah değeri elde edebilmesiyle yarattığını söyleyebiliriz. Bu da elbette daha doygun bir görüntü sağlamaktadır. Daha yüksek kontrast oranlarına ulaşabilen LED TV’ler her ne kadar günümüzde artık daha çok panelin tamamı LED’lerle kaplı olan “Full LED TV”lerden oluşuyor olsa da, bir ara yalnızca kenardan aydınlatmalı “Edge LED” olarak da tabir edilen televizyon modelleriyle de büyük sükse yaptığını söyleyebiliriz. LED televizyonların ayrıca LCD televizyonlara göre düşük enerji tüketmeleri nedeniyle dikkat çektiklerini de belirtelim. Yine LCD televizyonlar gibi incelikleriyle dikkat çeken LED TV’ler, görüntü keskinlikleri ile tercih edilebilirler.

    Plazma teknolojisi nedir?

    Genel yapıları itibariyle iyonize gaz bulunan elektrik yüklü görüntü hücrelerden oluşan plazma paneller, görüntüyü doğrudan ekran hücrelerine yaydıkları için bu özellikleri sayesinde ekran üzerine inen görüntü karesi üzerinde herhangi bir detay kaybı veya keskinlik oluşturmuyor. Görüş açısını 175 dereceye kadar genişletebilmesiyle öne çıkan plazmalar, gerçek kontrast oranlarıyla da dikkat çekiyor. Her ne kadar bir sonraki adımda bahsettiğimiz panellerin artılarını ve eksilerini konuşacak olsak da, plazma panelli televizyonların görüntü performansı konusunda tercih edilebileceğini söyleyebiliriz. Ancak buna karşın yüksek enerji tüketimleri ve ekran yansıması konusunda sıkıntılar yaşatması nedeniyle tercih edilmeyebiliyorlar. Gerçi yakın zamanda ortaya çıkan Neoplazma teknolojisi ile yansıma sorununun önüne geçilebildiğini söyleyebiliriz. Neoplazma ile bir seviye daha atlayan plazma teknolojisi, aynı mantıkla çalışsa da daha uzun ömürlü bir kullanım sunmasıyla rahatlıkla tercih edilebilir.

    Panellerin artıları – eksileri

    Her ne kadar piyasada uç modeller bulunsa da LCD, LED ve plazma televizyonları genel olarak karşılaştırdığımızda az sonra bahsedeceğimiz sonuçlara ulaşmak mümkün gibi duruyor. Bu durumda, özellikle ışık ve parlaklık konusunda LED’lerin öne çıktığını söyleyebiliriz. Bu konuda LED’leri, LCD televizyonlar takip ediyor ve en geride ise plazmalar kalıyor. Siyah seviyesinde ise bu kez plazmalar atağa kalkıyor. Siyah seviyesinde LCD’leri rahatlıkla geride bırakan plazma teknolojisinin, son gelişmelerle birlikte bu alanda iyileştirmelere giden LED panellerle birlikte liderlik koltuğunda oturduğunu söyleyebiliriz. Aynı şekilde kontrast oranında da kaybeden LCD paneller oluyor. Yüksek kontrast oranıyla sunulan derinlik hissini en iyi yansıtan televizyonları ise, yine plazmalar oluşturuyor. Ancak burada bazı LED modellerin istisna yarattığını da belirtmemizde fayda var.

    Enerji tüketimi konusuna değinecek olursak, LED TV’lerin arka ışığı kapandığından dolayı çok daha az enerji harcadıklarını ve bunu LCD panellerin takip ettiğini söyleyebiliriz. Her ne kadar eskiye oranla daha az güç harcasalar da, plazma televizyonlar bu konuda iki teknolojinin gerisinde kalıyor. Diğer yandan özellikle Edge LED, yani kenar aydınlatmalı LED panellerde karşılaşılan ekranın bazı bölümlerinin diğer alanlara göre parlak kalması durumu ise, plazmalarda pek rastlamayacağınız bir durum. Bu nedenle bu konuda plazmalara güvenebileceğinizi söyleyebiliriz. Son olarak fiyata değinecek olursak, piyasadaki en ucuz televizyonları LCD panelli modellerin oluşturduğundan ve bunu LED TV’lerin takip ettiğinden bahsedebiliriz. Fiyat konusunda bazı durumlarda plazma televizyonlar az farkla LED’lerin ardından ikinci olarak gelebiliyor. (chip)

    diziparaseçimTeknoloji

    nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır