hususi pasaport defter bedeli 2018 / Güncel Pasaport Harçları ve Cüzdan Bedeli - VERGİ DOSYASI

Hususi Pasaport Defter Bedeli 2018

hususi pasaport defter bedeli 2018

VERGİ DOSYASI

HARÇLAR

ByDr. Hasan AYKINon

Pasaport Harçları ve Pasaport Defter Cüzdan Bedeli

Pasaport; ilgili ülke yetkili makamlarca verilen ve hamillerine bir ülkenin milli hudutlarından diğerine geçmeyi sağlayan belgedir.  Türkiye&#;de umuma mahsus pasaport alabilmek için pasaport harcı ve pasaport cüzdan bedeli ödenmesi gerekir.

sayılı Kanuna göre, Türk vatandaşları ile yabancılar Türkiye’ye girebilmek ve Türkiye’den çıkabilmek için yolcu giriş – çıkış kapılarındaki polis makamlarına usulüne uygun ve muteber pasaport veya pasaport yerine geçerli bir vesika ibraz etmeye mecburdurlar.

Türk hukukunda pasaportlar:

I – Diplomatik pasaportlar; (Pasaport Harcı Ödemez)

II- Hususi damgalı pasaportlar; (Pasaport Harcı Ödemez)

III – Hizmet damgalı pasaportlar; (Pasaport Harcı Ödemez)

IV – Umuma mahsus pasaportlar. (Pasaport Harcı Öder.)

olmak üzere 4 farklı türdedir.

Yukarıdaki pasaportlardan ilk üçünden birine sahip olanlar pasaport harcı ödemez. Ancak, umuma mahsus bir pasaport alacaksanız pasaportun süresine göre farklı tutarlarda harç ödemeniz gerekir.

Umuma mahsus münferit ve müşterek pasaportlardan sürelerine göre, yılı için aşağıda belirtilen tutarlarda pasaport harcı alınır:

  • 6 aya kadar olanlar: ,00 TL.
  • 1 yıl için olanlar : ,40 TL
  • 2 yıl için olanlar : ,50 TL
  • 3 yıl için olanlar : ,90 TL
  • 3 yıldan fazla süreli olanlar : ,60 TL
SüreHarçDefterToplam
6 Ay,00 TL,50 TL,50 TL
1 Yıl,40 TL,50 TL,90 TL
2 Yıl,50 TL,50 TL,00 TL
3 Yıl,90 TL,50 TL,40 TL
3+ Yıl,60 TL,50 TL,10 TL

Umuma mahsus münferit ve müşterek pasaportlardan sürelerine göre, yılı için aşağıda belirtilen tutarlarda pasaport harcı alınır:

  • 6 aya kadar olanlar: ,40 TL.
  • 1 yıl için olanlar : ,80 TL
  • 2 yıl için olanlar : ,80 TL
  • 3 yıl için olanlar : ,50 TL
  • 3 yıldan fazla süreli olanlar : ,00 TL

Umuma mahsus münferit ve müşterek pasaportlarda pasaportta kayıtlı her kişi için ayrı ayrı harç alınır. Refakatte kayıtlı 7 yaşından küçük çocuklardan harç alınmaz.

Süre uzatımları da aynı miktarda harca tabidir

İlk defa pasaport alıyorsanız, bir de pasaport defter bedeli (cüzdan bedeli) ödemeniz gerekir. yılı için cüzdan bedeli TL’dir.

Pasaport harç ve pasaport defter bedeli  bankalar aracılığı ile de ödenebilmektedir.

funduszeue.info

KONUYLA İLGİLİ YAZILAR

Yeşil Pasaport Başvurusu

ÖNEMLİ UYARILAR 

1.Yurtdışı Çıkışlar İçin Önemli Uyarı (Yeşil Pasaport Asgari Geçerlilik Süreleri - TIKLAYINIZ)

2.Dış Ticaret Sermaye Şirketleri (DTSŞ) ve Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDŞ) İçin Önemli Uyarı – Her Yıl 5 Şubat Tarihine Kadar Tekrarlanması Gereken İşlemler – TIKLAYINIZ

3. Bildirim Yükümlülüğü İçin TIKLAYINIZ

4. Yenileme İşlemleri İçin TIKLAYINIZ

5. Başvuru Süreleri için TIKLAYINIZ

6. Süresi Henüz Dolmadan Hasar gören,Sayfaları Dolan,Kaybolan/İsimSoyad Değ. Olan Yeşil Pasaportlar

7. Bölge Müdürlüğü ve Ticaret Bakanlığı'na Başvurularda Kullanılabilecek Dilekçe Örnekleri 

8.Türk Vatandaşlarının Tabi Olduğu Vize Uygulamaları

 

GENEL BİLGİLER

Sayın Üyemiz,

“İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Karar ( / )”  tarihli sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Karar ile;

- Son 3 takvim yılı itibariyle (örneğin yılı için , ve yılları) yıllık ortalama ihracatı; (örneğin yılı içinde başvuracak firmanın , ve yılları ihracatları toplanıp, 3'e bölündüğünde aşağıdaki rakamlar olmalıdır)

● Bin ABD doları ile - 10 milyon ABD doları arasında (10 milyon ABD doları dahil) olan firmalara 1 (bir),

● 10 milyon ABD doları üzeri ile 25 milyon dolar arasında (25 milyon ABD doları dahil) olan firmalara 2 (iki),

● 25 milyon ABD doları üzeri ile 50 milyon dolar arasında (50 milyon ABD doları dahil) olan firmalara 3 (üç),

● 50 milyon ABD doları üzeri ile milyon dolar arasındaki ( milyon ABD doları dahil) firmalara 4 (dört),

● milyon dolar üzerinde ihracatı olan firmaların ise 5 (beş) yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebilecektir.

(Her yıl içinde bulunulan yıl hariç, ondan önceki üç yıl dikkate alındığından; örneğin yılı için , ve yılları ortalaması dikkate alınacak olup, yılı ihracatları hesaplamaya dahil edilmemektedir)

- Firmalar, [email protected] adresine e – posta göndererek firmalarının yeşil pasaport kontenjanlarını sorabilirler. (e – postada firmalarının vergi numaralarını ve unvanlarını belirtmelidirler)

(Bu konuda telefonda sözlü olarak bilgi verilememektedir.)

- Pasaport başvurusu üye olunan İhracatçı Birliği'ne yapılır. ([email protected] adresine yeşil pasaport kontenjanı olup olmadığını soran firmalara, kontenjanları olması halinde kaç kontenjanı olduğu ve başvuru için gerekli belgeler e – posta ile gönderilecektir.)

- Her yıl ihracat yapma şartı yoktur. Her yıl yukarıda belirtilen tutarda ihracat yapma şartı da yoktur. Örneğin firma, ve yılında hiç ihracat yapmamış olsa dahi yılında 1,5 Milyon Dolar ihracat yapmış ise 1,5 Milyon Dolar / 3 = Bin ABD Doları tutarına ulaşmış olacağından bir kontenjanı olacaktır. Ya da, örneğin  yılında Bin ABD Doları, yılında Bin ABD Doları ve Yılında 1 Milyon ABD Doları ihracat yapan bir firma toplamda 1,5 Milyon ABD Doları ve dolayısıyla 1,5 ABD Doları / 3 = Bin ABD Dolarına ulaşmış olacağından yine bir kontenjanı olacaktır.

- Yukarıda belirtilen ortalamalarda ihracat yapan firmaların kontenjanları resmi Dış Ticaret İstatistikleri esas alınarak T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından kendiliğinden sisteme tanımlanmaktadır. Firmaların, rakamlarının sisteme yüklenmesi için herhangi bir işlem yapmaları gerekmemektedir.

- Yeşil Pasaport Almaya Engel Durumlar İçin TIKLAYINIZ.

- / sayılı Karar uyarınca hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eş ve çocuklarına hususi damgalı pasaport verilmez.

 - Serbest Bölgede faaliyet gösteren firma yetkilileri de şartları karşılamaları kaydıyla hususi damgalı pasaport alabilecektir.

- Dış Ticaret Sermaye Şirketleri (DTSŞ) veya Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDŞ) ya da bu şirketler aracılığıyla ihracat yapan şirketler de yeşil pasaporta hak kazanabilirler. Ancak, bunun için Dış Ticaret Sermaye Şirketleri (DTSŞ) veya Sektörel Dış Ticaret Şirketlerinin (SDŞ) her yıl 5 Şubat tarihine kadar tekrarlanması gereken işlemler için TIKLAYINIZ.

- İhracat yapan firmaların sahipleri, ortakları veya çalışanlarına hususi damgalı pasaport verilebilir. Firmanın sahip veya ortaklarının bir tüzel kişi olması halinde bu tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanlarına da hususi damgalı pasaport verilebilir. (Örnek için TIKLAYINIZ).

 - Firmaların hissedarları ya da e – sgk listesinde yer alan çalışanları yeşil pasaport hakkında yararlanabilir. Bir hissedar ya da firmanın e – sgk listesinde yer alan çalışanı, yeşil pasaport aldıktan sonra yeşil pasaporta hak kazanan şirketteki hisselerinin tamamını devrederse ya da e – sgk listesinde yer alan çalışan pasaporta hak kazanan şirketin e – sgk listesinden ayrılırsa, FİRMA bu durumu DERHAL formunu onaylayan Bölge Müdürlüğü'ne BİLDİRMEKLE yükümlüdür.

Hissedar ya da çalışan ise böyle bir durumda Derhal pasaportunu İADE etmekle yükümlüdür.

İADE yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firma yetkililerine ve BİLDİRİM yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firmanın diğer yetkililerine 4 (Dört) yıl müddetle hususi damgalı pasaport verilmez.

- Hususi damgalı pasaport 4 yıl süre ile geçerli olacaktır.

( tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan sayılı kanunla ihracat yapan iş insanlarına verilen hususi damgalı pasaport hakkı süresi 2 yıldan 4 yıla çıkartılmıştır.)

- Mezkur yılda (Örneğin yılında) hak kazanılan ancak cari yıl içerisinde kullanılmayan (Örneğin yılında – 31 Aralık tarihine kadar kullanılmayan) pasaport haklarının bir sonraki yıla (Örneğin yılına) devredilmesi mümkün değildir. Bu durumda; firma, örneğin yılı başvurusu için Şubat ayının son haftasında kontenjanlarının açıklanmasını bekleyecek ve kontenjanı varsa başvurusunu gerçekleştirecektir).

BAŞVURU SÜRECİ

1. Öncelikle firma, [email protected] adresine, firmasının vergi no'sunu ve unvanını da belirterek e – posta göndermeli ve kontenjanı olup olmadığını sormalıdır.

Firmanın kontenjanı varsa, kendisine kontenjan sayısı ve gerekli belgeler e – posta ile gönderilecektir. Ya da kontenjanı olduğunu öğrenen firma aşağıda belirtilen belgeleri kullanabilir.

Firma, belgelerini hazırladıktan sonra evraklarını kargo ile İhracatçı Birliği'ne gönderebilir ya da İhracatçı Birliği'ne elden teslim edebilir.

Firmanın teslim ettiği evraklarda eksik ya da yanlışlık varsa, evrakları tamamlatılır. Evraklar tam ise İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri'ne veya İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısına imzalatıldıktan sonra onay için Bölge Müdürlüğü'ne (Bursa) gönderilir.

2. Firmanın evrakları Bölge Müdürlüğü tarafından onaylandıktan sonra, onaylı formlar Bölge Müdürlüğü tarafından doğrudan firmanın adresine gönderilir.

3. Onaylı evraklar firmaya ulaştıktan sonra pasaport alacak kişinin kendisi bir üst maddede belirtilen Bölge Müdürlüğü'nce onaylı evraklarla birlikte funduszeue.info linkinden randevu aldıktan sonra şahsen İl Nüfus Müdürlüğü'ne başvurmalıdır. (İl Nüfus Müdürlüğüne Giderken Gerekli Belgeler ve Diğer Detaylar için TIKLAYINIZ.)

(Bölge Müdürlüğünce onaylanan evraklar, formun sağ üst köşesine Bölge Müdürlüğü tarafından vurulacak Bölge Müdürlüğü Onay Tarihi kaşesinden itibaren 60 gün geçerlidir. Bu nedenle müracaat sahibi tarafından İl Nüfus Müdürlüklerine yapılacak başvuruların formun geçerlilik süresi içinde yapılmasına dikkat edilir.)

GEREKLİ OLAN BELGELER

İhracatçı Birliği'ne sunulacak belgeler:

1- Başvuru Dilekçesi

2- Talep Formu (Önlü Arkalı Tek Sayfada Çıktı Alınmalıdır)

3- Pasaport alacak kişinin Nüfus Cüzdanı / Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Fotokopisi

4- Şirketin İmza Sirküleri ASLI ya da SURET ASLI (Noterin ıslak imzası olmalıdır, fotokopi kabul edilmez),

5- Pasaport alacak kişi şirketin HİSSEDARI İSE Ticaret Sic. Gaz. fotokopisi, pasaport alacak kişi şirketin ÇALIŞANI İSE son üç aya ait şirketin E - SGK BİLDİRGELERİ (ücretler ve ikramiyeler kısmı kapatılabilir, diğer kısımlar açık olmalıdır, bildirge çok sayfadan oluşuyorsa ilk sayfa mutlaka olmak kaydıyla, pasaport alacak kişinin yer aldığı sayfanın gönderilmesi yeterli olacaktır), 

Hususi Damgalı Pasaport Talep Formu'nun doldurulmasına ilişkin KILAVUZ için TIKLAYINIZ.

6- Yukarıdaki belgelerin incelenmesi neticesinde başkaca bir belgeye ihtiyaç duyulursa o da ayrıca istenecektir,

ÖNEMLİ NOTLAR:

1. Yeşil Pasaport Talep Formu'nun arka yüzünde sayılan 4 adet belge (yani iki adet biyometrik fotoğraf, pasaport cüzdan bedeli dekontu, nüfus cüzdanı aslı ve önceki pasaportlar) bize (UİB – Bursa) gönderilmeyecektir. Söz konusu belgeler, ikinci aşamada pasaport alacak kişi şahsen İl Nüfus Müdürlüğü'ne giderken yanında bulunması gereken belgelerdir.

2. Pasaport Talep Formu üzerinde silinti, kalıntı, daksil ya da karalama bulunmamalıdır!

3. Talep formunda yer alan Bölge Müdürlüğü Onay Tarihi kısmına tarih yazılmayacaktır, o kısma tarihi onay aşamasında Bölge Müdürlüğü kendisi yazacaktır ve Bölge Müdürlüğü'nün yazdığı tarihten itibaren form 60 gün süre ile geçerli olacaktır. 60 günlük sürenin geçmesi halinde İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü pasaport vermeyecektir. Böyle bir durumda, yani 60 günlük sürenin geçirilmesi halinde fotoğraflı talep formu aslı kesinlikle kaybedilmemelidir. 60 günlük sürenin geçmesi nedeniyle yeni bir başvuru yapılabilmesi için süresi geçen talep formunun aslının Bölge Müdürlüğüne teslim edilmesi gerekmektedir. (Talep Formu Aslının kaybedilmesi halinde işlemler daha uzun sürecektir)

4. “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Karar”ın ( / ) 10 uncu maddesi gereğince yeşil pasaport alan kişi, yeşil pasaporta hak kazanan firmanın ortağı olarak başvuruda bulunduysa ortaklığından, çalışanı olarak başvurduysa çalışanlığından ayrılması halinde firma tarafından durumun derhal formu onaylayan Bölge Müdürlüğü'ne bildirilmesi zorunludur. Aynı şekilde, pasaport alan kişi de pasaporta hak kazanan şirketin ortağı / çalışanı olma şartını kaybetmesi halinde hususi damgalı pasaportunu derhal iade etmekle yükümlüdür. İade yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firma yetkililerine ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firmanın diğer yetkililerine 4 (dört) yıl müddetle hususi damgalı pasaport verilmez.​

 

Yeşil pasaport başvurusu ile ilgili sorularınız için; [email protected] adresine e – posta gönderebilirsiniz.

 

 

İlgili Dosyalar

1-Basvuru_Dilekcesidocx 18 KB 2-Talep_funduszeue.info 72,4 KB 3-Yesil_Pasaport_Talep_Formunun_Doldurulmasına_iliskin_Kilavuzpdf ,7 KB 4-İhracat&#;ılara_Hususi_Damgalı_Pasaport_Verilmesine_İlişkin_Esaslar_Hakkınpdf ,5 KB

 

1- TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar,

2- Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan veya  bu kadro derecesinden çalışmakta     iken EMEKLİ olan devlet memurları.

3- ve 3. derece kadro karşılığı çalışan ve bu derecelerde sözleşmeli olarak çalışmakta iken EMEKLİ olan devlet memurları.

4- Kadro karşılığı olmaksızın çalışıp emekli kesenekleri 1,2 ve 3. derece üzerinden kesilerek T.C. Emekli Sandığına yatırılan çalışanlar ile bu durumda çalışırken EMEKLİ olan sözleşmeli devlet memurları

5- Görevleri Süresince İl, İlçe ve 1. Kademe Belde Belediye Başkanları

6- Özelleştirme kapsam ve programına alınan/özelleştirilen T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından;

· Özelleştirilmeden önce hususi pasaport alma hakkını elde etmiş bulunmak,

· Kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşu olmak,

· Sosyal Güvenlik yönünden T.C. Emekli Sandığına bağlı olmak,

· Kamu görevlisi olmak,

· Sayılı İş Kanununa tabi olmak şartlarının tamamını taşıyan ve bu şartları taşırken EMEKLİ olan veya ÇEKİLEN personel.

7- Özelleştirilen Türk Telekom Müdürlüğü çalışanlarından;

· Özelleşmeden önce hususi damgalı pasaport alma hakkını elde ekmiş bulunmak,

· sayılı İş Kanununa geçtikten sonra da T.C. Emekli Sandığı ile ilgisi devam etmek,

· Sosyal güvenlik yönünden T.C. Emekli Sandığına bağlı olmakla birlikte emekli keseneklerinin 1. 2. veya 3. derecelerden herhangi birinde olması.

· Toplu iş sözleşmesine taraf olmamak

· Kapsam dışı Personel statüsünde çalışması şartlarının tamamını taşıyan veya bu şartları taşırken emeklilik/çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılanlar.

8- Yukarıdaki 1,2,3,4,5,6 ve 7. maddede belirtilen şartları taşıyanların eşlerine, reşit olmayan çocuklarına ve evli bulunmayan, iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden kız ve erkek çocuklarına (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.

9- 18 yaşını doldurmuş olsa dahi evli bulunmayan, iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği (tam teşekküllü Devlet Hastanesinden alacakları) sağlık kurulu raporu ile belgelenen hak sahibinin çocuklarına yaş sınırı olmaksızın Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.

Hususi Pasaportlar 5 yıllık süreyle verilir. İl, İlçe ve 1. Kademe Belde Belediye Başkanlarına ise görevleri süresince hususi pasaport tanzim edilir.

 

HUSUSİ BELGELİ PASAPORT

 

Hususi Pasaport Almak için gerekli belgeler nelerdir?

 

1- Çalışanlar İçin; Hak sahibi memurun çalıştığı kurumun İl Müdürlüğü veya Bölge Müdürlüğü veya Genel Müdürlüğünce tanzim edilerek daha önce imza sirküsü (İmza örneği) Pasaport Şube Müdürlüğüne gönderilmiş olan yetkili tarafından onaylanmış, hak sahibi ile birlikte pasaport alacak diğer aile fertlerinin kimlik bilgileri kaydedilerek fotoğrafları mühürlenmiş Hususi Pasaport talep formu.

2- Emekliler İçin; Emekli olduktan sonra bir defalığına mahsus emekli olduğunuz kurumunuzdan (Örneğin Öğretmenler İl Milli Eğitim Müdürlüğünden, Doktorlar İl Sağlık Müdürlüğünden) Emekli olduğunuz tarihteki kadro derecenizi gösterir yazı getirmelisiniz ve tereddüt edilmesi halinde tekrar kurumumuzca belge talebinde bulunulabilecektir.

3- İstifa/Müstafi Olanlar İçin; İstifa/Müstafi olarak bir defalığına mahsus kurumunuzdan (Örneğin Öğretmenler İl Milli Eğitim Müdürlüğünden, Doktorlar İl Sağlık Müdürlüğünden) İstifa/Müstafi olduğunuz tarihteki kadro derecenizi gösterir yazı getirmelisiniz ve tereddüt edilmesi halinde tekrar kurumumuzca belge talebinde bulunulabilecektir.

4- Hak Sahibi Vefat/Merhum Olanlar İçin; Hak sahibi eşiniz vefat ettikten sonra bir defalığına mahsus; eşinizin çalıştığı kurumundan (Örneğin Öğretmenler İl Milli Eğitim Müdürlüğünden, Doktorlar İl Sağlık Müdürlüğünden) vefat ettiği tarihteki kadro derecesini gösterir belge getirmelisiniz ve tereddüt edilmesi halinde tekrar kurumumuzca belge talebinde bulunulabilecektir.

ÖNEMLİ: Emekli/Müstafi hak sahibinin eş ve çocukları hususi damgalı pasaport talebinde bulunuyor ise 

* Hak sahibinin başvuru esnasında şahsen veya noterce tanzim edilen 18 yaşından küçükler için muvafakatı ve vekaleti, 18 yaşından büyükler için sadece vekaleti aranılacaktır. 

* Emekli/Müstafi hak sahibinin vefatı halinde ergin olan çocuklar için muvafakat aranmayacak, ergin olmayan çocuklar için sağ olan ebeveynin yada yasal temsilcinin muvafakatı aranılacaktır. 

Vefat eden hak sahibinin sadece, başkaları ile evlenmemiş eşleri hususi pasaport alabilirler. Hak Sahibi çocukları, vefat eden ebeveynlerinden yararlanarak hususi pasaport alabilirler.

Yukarıda belirtilen evraklarla birlikte getirmeniz gereken diğer evraklar;

1. 1 adet BİOMETRİK fotoğraf (5x6 ebadında arkası beyaz fon, tam cepheden iki kulak görünecek şekilde, başörtülü bayanların için saç ve kulak diplerinden ve çene altından bağlanmış şekilde olmalı ve beyaz başörtülü olmamalıdır.)

2. T.C. Nüfus Cüzdanı aslı (Nüfus cüzdanın aslı olması, cüzdanda T.C. Kimlik numarası bulunması,Kimliğin yıpranmamış ve Kimlikteki fotoğrafın eski olmaması gerekmektedir.)

 

 

 

Reşit( Yaş Arası Çocuklar)Çocukların Ebeveynlerinden Yararlanarak Hususi Pasaport Alabilmeleri İçin Gerekli Şartlar;


1- İş sahibi olmamaları (Çalışmamak, herhangi bir iş sahibi olmamak ve herhangi bir emekli maaşı almamak)
2- Bekar-olmaları.

3- 25 Yaşını doldurmamış olmaları

4- Öğrenci olmaları gerekmektedir. Öğrenci olduğuna dair yeni tarihli öğrenci belgesi aslı (Mutlaka aslı olmalı, internet çıktısı kabul edilmemektedir.)

5- Stajer olarak çalışanlardan Sosyal Güvenlik Kurumundan ıslak imzalı kaşeli mühürlü stajer olduğunu gösterir belge istenmektedir.


Reşit olmayan Çocukların Ebeveynlerinden Yararlanarak Hususi Pasaport Alabilmeleri İçin Gerekli Şartlar;


1- Anne –Baba muvafakati (Anne-Baba bu işlemi noterden yapabileceği gibi müracaat sırasında hazır bulunması halinde birimimizce muvafakat hazırlanmaktadır. Anne-baba ayrı ise velayet hakkı kendisinde olan ebeveynin tek başına muvafakati yeterlidir.)
2- Reşit olmayan çocuğunuzun öğrenci olduğuna dair belge getirmeniz halinde 5 yıllık, öğrenci belgesi olmaması halinde 18 yaşını dolduruncaya kadar pasaport düzenlenir.
3- Reşit olmayan ve kısıtlı bulunan çocuklar için pasaport müracaatı sırasında hak sahibi pasaport alsın veya almasın mutlaka bulunmalıdır. (Hak sahibi gelmezse işlem yapılamaz)

 

Özründen Dolayı Sürekli Bakıma Muhtaç Olan Çocukların Ebeveynlerinden Yararlanarak Hususi Pasaport Alabilmeleri İçin Gerekli Şartlar; 

 

1- İş sahibi olmamak (Çalışmamak, iş sahibi olmamak veya herhangi bir maaş almamak)
2- Bekar-olmak
3- Hak sahibi ebeveyni ile birlikte yaşamak
4- Bedensel, zihinsel veya ruhsal özründen dolayı sürekli bakıma muhtaç olduğunu, yetkili sağlık kuruluşundan alınan Doktor Raporu ile belgelemek koşulu ile hususi pasaport alabilirler. Raporda çocuğunuzun sürekli bakıma muhtaç olduğu belirtilmelidir.

 

 

Dikkat Edilecek Önemli Hususlar

 

  • Hususi pasaport almaya hakkı bulunan personelin bağlı bulunduğu kurum/kuruluşun düzenli olarak her yıl, değişiklik olması halinde ise derhal, pasaport alma talebinde bulunan personelleri ile ilgili tanzim edilecek pasaport talep form veya belgelerini imzalamaya yetkili kılınan kimselerin imza sirkülerinin düzenli olarak, Pasaport Şube Müdürlüğüne göndermeleri ve pasaport talep form veya belgelerinin bu imza sirküleri gönderilen yetkililerce imzalanarak onaylanması gerekmektedir.
  • Aksi halde imza sirküleri gönderilmemiş olan veya daha önce gönderilen imza sirküsünün bir yıllık geçerliliğinin sona ermesi nedeniyle pasaport talep eden personelinizin evrakları işleme alınmaz.
  • Merkez ve taşrada bulunan tüm kurumlar çalışan ve emekli olan personelin hususi damgalı pasaport belve talep formu ve belgelerini imzalamaya yetkili kılınan kişilerin imza sirkülerini birer yıllık dönemler halinde her yılın 1 Ocak tarihine kadar bulundukların yerin İl Nüfus Müdürlüğüne göndermeleri gerekmektedir.
  • Hak sahibi ebeveynin vefat etmesi halinde çocukları hususi damgalı pasaport alabilirler. Vefat eden hak sahibinin sadece başkası ile evlenmemiş olmak kaydı ile eşleri hususi pasaport alabilirler.
  • Pasaport talep formlarına memurların bizzat iktisap ettiği kadro dereceleri (Örneğin; sayılı DMK’ya tabi 1. veya 2. veya 3. kadro derecededir şeklinde) yazılmalı, maaş kesenekleri /emeklilik kesenekleri (Örneğin: “1. derecenin 2. kademesi” veya “2/3” veya “2. derece 2. kademededir” gibi ) yazılmamalıdır.
  • Memurların maaş dereceleri ile kadro derecelerinin farklı şeyler olduğu ve hususi pasaport işlemlerinde maaş derecelerinin dikkate alınmadığı unutulmamalıdır. Maaş dereceleri 1 veya 2 veya 3. derece olan bazı memurların kadro dereceleri 4. veya funduszeue.info daha düşük bir derece olabildiği için hususi damgalı pasaport talep formu/belgelerinde personelin bizzat iktisap ettiği kadro dereceleri yazılarak onaylanmalı, personelin maaş veya emekli keseneğine bakılarak hususi pasaport formu /belgesi tanzim edilmemelidir.
  • Reşit olmayan çocuğunuza her pasaport aldığınızda yeniden muvafakatname vermelisiniz.
  • Belediye personellerinin formlarında mutlaka sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi oldukları ve kadro derecelerinin 1. veya 2. veya 3. derece olduğu belirtilmelidir.
  • Pasaportunu kaybedenler en kısa sürede Müdürlüğümüze veya en yakın Polis birimine müracaatta bulunmalıdır.
  • Hususi damgalı (Yeşil) pasaportlar harçtan muaftır. Bu nedenle hususi pasaport alacaklar sadece cüzdan bedeli olarak belirlenen ücreti  ödeyip makbuzunu getireceklerdir. Bunun dışında hiçbir ücret ödenmemelidir. Banka veya Maliye veznelerine hususi pasaport alacağınızı söyleyerek sadece pasaport cüzdan bedeli ödemeli, bunun dışında talep edilse bile başka ücret yatırmamalısınız. Bankaya veya Maliye veznelerine yatırılan ücretin funduszeue.info (Pasaport Satış Bedeli) olarak ödenmesi gerekir. funduszeue.infoÇ.BDL ( Pasaport Harç Bedeli) olarak yatırılan makbuzlarla hususi pasaport işlemi yapılmaz.
  • Hususi Pasaportlar hak sahibi memur/emekli/istifa olanlar ve eşleri için 5 (Beş) yıllık süre ile verilir.
  • Ancak çocuklar için, diğer şartları taşımaları koşulu ile 18 ve 25 yaş sınırı,
  • Belediye Başkanları için ise görev süreleri dikkate alınarak süre belirlemesi yapılır.

 

 

Pasaport Harcı Online Ödeme

Pasaport harcı anlaşmalı bankaların şubeleri, PTT şubeleri ve İnternet vergi dairesi üzerinden ödenebiliyor. Online olarak ödeme yapmanın tek yolu İnternet vergi dairesidir.

İnternet vergi dairesinden pasaport harç ve değerli kağıt bedeli kredi kartı veya banka kartı üzerinden 7/24 olarak ödenebiliyor. (Gelir İdaresi İnternet Vergi Dairesine ulaşmak için linki tıklayın)

Pasaport Harç Yatırma

Pasaport değerli kağıt bedeli yani defter bedelini online ödemek için; pasaport değerli kağıt ödeme seçeneğini seçmeniz ve ve açılan ekranda aşağıdaki bilgileri doldurmanız gerekir;

  • T.C. Kimlik numarası,
  • Ad-soyad,
  • İl ve Vergi Dairesi/Malmüdürlüğü*.

* Şehrinizde bulunan Vergi dairelerinden/Malmüdürlüklerinden sadece harç ve değerli kağıt bedeli tahsilatına yetkili olan Vergi Daireleri/Malmüdürlükleri listelenmektedir. İkametgahınıza veya iş yerinize en yakın Vergi Dairesini seçebilirsiniz. 

Umuma Mahsus pasaport harcını online ödemek için ise; umuma mahsus pasaport harcı ödeme seçeneğini seçip yukarıdaki bilgilere ek olarak pasaport süresi seçmeniz gerekir. 

Pasaport Harç Ücreti Yatırılabilecek Bankalar

Abank
Akbank
Aktif Bank
Albaraka
Anadolubank
Burgan Bank
DenizBank
Finansbank
Garanti Bankası
Halkbank
HSBC
ING Bank
ICBC Turkey
İş Bankası
Odeabank
Şekerbank
TEB
Türkiye Finans
VakıfBank
Vakıf Katılım
Yapı Kredi
Ziraat Bankası
Ziraat Katılım

E-Pasaport (İkinci Nesil Pasaport) Nedir?

tarihinden sonra verilmeye başlanan içerisinde yonga (çip) bulunan, güvenlik açısından yüksek ikinci nesil pasaportlardır. Ayrıca Avrupa Birliğinin vize serbestliği kriterlerini de karşılamaktadır.

Mevcut Pasaportlar E-Pasaport ile Değiştirilmeli mi?

Mevcut cipsiz pasaportlar kullanım sürelerinin sonuna kadar geçerli. Ancak değiştirmek istenmesi durumunda mevcut pasaportun geçerlilik süresi e – pasaporta harç bedeli alınmadan aktarıfunduszeue.info defter bedelini ödemeniz gerekir. 

Pasaport Türleri

1-Bordo Pasaport (Umuma Mahsus)

Herhangi bir kamu hizmet görevi veya 1,2 ve 3 seviye memur olmayan tüm Türk vatandaşlarına verilen pasaport Umuma (Kamuya) Mahsus Pasaport olarak nitelendirilir. Pasaport renginin bordo olmasından dolayı da bordo pasaport olarak nitelendirilir. 

Tüm pasaport türleri hakkında daha detaylı bilgi almak için pasaport türleri sayfamızı ziyaret edin. 

2-Yeşil Pasaport (Hususi)

Kadro derecesi 1,2 ve 3 olan memurlar ile eski bürokratlara verilen pasaportlarıdır. Birçok ülkeye vizesiz veya sınır kapsında vize uygulaması ile girilebiliyor. Ayrıca hususi pasaportlardan harç bedeli de alınmıyor.

3-Gri Pasaportu (Hizmet)

İdare ve belediyelerin herhangi bir vazife ile yurt dışına gönderdikleri kişilere verilen pasaporttur. Hizmet pasaportlardan harç bedeli de alınmıyor.

4-Siyah Pasaport (Diplomatik)

Aktif görevde olan TBMM meclis üyeleri, bakanlar, valiler, orgenerallere, oramirallere, mahkeme başkanları vb. ile üst düzey emekli devlet yetkililerine verilir. 

5-Kırmızı Pasaport (Geçici)

Herhangi bir şekilde pasaport yurt dışında kaybedilmesi veya çalınması durumunda ülkenize dönmeniz için tek kullanım olarak verilen pasaporttur.

6-Yabancılara Mahsus Pasaport

Türk vatandaşı olmayan herhangi bir kişinin Türkiye giriş veya çıkış yapması için geçici olarak verilen pasaporttur. 

Yurt dışı gezilerinde zorunlu olan seyahat sigortası neleri kapsar ve teminatları nelerdir öğrenmek için ilgili sayfamızı ziyaret edin.

Pasaport Başvurusu Nereye Yapılır?

Yeşil ve gri pasaportlar için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine başvurulur.
Bordo (Umuma mahsus) pasaportlar içinİl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine başvurulur.
Siyah (diplomatik) pasaport için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine başvurulur.
Kırmızı (Geçici) pasaport başvurusu içinDış Temsilciliklere başvurulur.

Pasaportlarda Kaç Sayfa Var?

Pasaport Türleri
Vize Sayfa Sayısı
Tüm
Bordo Pasaport (Umumi)
35
38
Yeşil Pasaport (Hususi)
2730
Gri Pasaport (Hizmet Damgalı)
2730
Siyah Pasaport (Diplomatik)2428

Mevcut Pasaportların Süresi Uzatılabilir mi?

Mevcut pasaportların süresi uzatılamıyor. Pasaport süresi dolduğunda yeni pasaport almak için başvuruda bulunmak gerekiyor. 

Pasaport Yenileme Ücreti

Pasaport yenileme işlemlerinde her başvuru için yeni pasaport düzenlendiğinden pasaport yenileme ücreti standart pasaport fiyatları ile aynıdır. 

Pasaport Geçerlilik Süresi

Yaş
En Uzun Geçerlilik Süresi
18 yaşından küçük
5 Yıl
18 yaşından büyük
10 yıl

Yukarıdaki bordo pasaport geçerlilik süreleri 18 yaşından küçükler için maksimum 5 yıl 18 yaşından büyükler için maksimum 10 yıl süreyle alınabilir. Yeşil, gri ve siyah pasaportlar minimum 6 ay maksimum 5 yıllık verilmektedir.   

Pasaportun Kaybolması veya Çalınması

Pasaportların kaybolması veya çalınması durumunda sahtecilikte kullanılmaması için en yakın başvuru merkezine giderek gerekli bildirimlerin yapılması gerekli.

Pasaportun Yırtılması veya Yıpranması Durumunda

Pasaportun herhangi bir sayfasının yırtılması veya sayfalardaki bilgilerin okunması zorlaştıracak şekilde yıpranma olması durumunda, sadece defter bedeli ödenerek pasaportun yenilenmesi gerekiyor. Çıkarılacak pasaportun geçerlilik süresi ise eski pasaport ile aynı oluyor. 

Öğrenci Pasaportu

25 yaşını doldurmamış öğrenciler sadece defter ücretini yani pasaport harç ücreti ödemeden Umuma Mahsus Pasaport diğer ismi ile bordo pasaport alabiliyor. Öte yandan öğrenci pasaportlarının geçerlilik süresi kişinin 25 yaşına girmesi ile son buluyor. Ayrıca yurt dışında eğitimi devam eden ve sosyal menfaat kapsamında yurt dışında çıkan öğrenciler yaş sınırı olmadan pasaport harcından muaftır.

Öğrenci pasaportu hakkında detaylı bilgi almak için harçsız öğrenci pasaportu  sayfamızı ziyaret edin. 

Pasaport Çıkarma İşleminde Çocuğunda Hazır Bulunması Gerekiyor

Pasaport çıkartılacak kişi 18 yaşından ufak olsa bile biyometrik fotoğrafları çekilerek pasaport çıkarma işlemine getirilmeli. 7 yaşından küçük olan çocukların parmak izi de alınmadığı için doğrudan bir işlemi olmamakla birlikte pasaport işlemlerinde çocuğun fiziki olarak varlığı fotoğrafı teyit edilmek isteniyor.

Çocuk Pasaport Anne ve Baba İzni

Reşit olmayan yani 18 yaşından küçük bireylere pasaport çıkarabilmek için anne ve babanın ayrı ayrı izin (muvafakat belgesi) vermesi gerekiyor. Muvafakat pasaport çıkartılırken Nüfus Müdürlüğünden verilebildiği gibi noter üzerinden de belirli bir ücret karşılığında verilebiliyor. Sonuç olarak 18 yaşından küçük çocuklar için anne, baba ve çocuğun pasaport çıkartılırken Nüfus Müdürlüğünde hazır olması (veya anne babanın vekalet vermesi) gerekiyor.

Vize İşlemleri

Pasaport alım işlemi tamamlanmasının ardından vize istenilen ülkelere vize başvurusunda bulunmak gerekiyor. Vizeler ise seyahat amacı ve süresine 5 gruba ayrılıyor. Bunlar:

  1. Turistik/İş Adamı Vizesi
  2. Resmi Görev Vizesi
  3. Eğitim Vizesi
  4. Çalışma Vizesi
  5. Diğer Vizeler

Schengen vizesi ve diğer vize çeşitleri hakkında detaylı bilgiyi ilgili sayfamızdan alın.

Kaynaklar: 

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Pasaport Sıkça Sorulan Sorular

funduszeue.info Pasaport Türleri 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası