karadeniz ile azak denizini birbirine bağlayan boğaz / Rusya'nın Kerç Boğazı ve Azak Denizi'nden sonra hedefi Karadeniz -Görüş | Euronews

Karadeniz Ile Azak Denizini Birbirine Bağlayan Boğaz

karadeniz ile azak denizini birbirine bağlayan boğaz

Rusya'nın Kerç Boğazı ve Azak Denizi'nden sonra hedefi Karadeniz -Görüş

Ukrayna ve Rusya 2003 yılında Azak Denizi ve Kerç Boğazı’nın ortak kullanımına ilişkin bir anlaşma imzaladı. Ukrayna’yı bu anlaşmayı imzalamaya Rusya’nın Kerç Boğazı’nın girişindeki Tuzla Adası’na askeri üs kurma talebi zorladı. Bu anlaşmaya göre; Kerç Boğazı ve Azak Denizi Rusya ve Ukrayna’nın ortak iç denizi olarak kabul edilmekte, her iki tarafın savaş ve devlet gemilerine Azak Denizinde seyir serbestisi tanımaktaydı. Üçüncü ülkelere ait savaş gemilerinin Kerç Boğazı’ndan geçişi ve Azak Denizinde bulunuşu ise her iki ülkenin onayına bağlanmış, Kerç Boğazına ilişkin düzenlemelerin karşılıklı mutabakatla yapılacağı karara bağlanmıştı.

Rusya'nın Azak Denizinden sonraki hedefi Karadeniz’dir. Yaptırımlar ağırlaştırılmadıkça Rusya’yı durdurmak hayal.

Mehmet Cem Demirci Deniz güvenliği uzmanı

2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhakı, taraflar arasında yüksek sesle dile getirilmese de söz konusu anlaşmayı fiilen geçersiz kıldı. Ukrayna hem Kerç Boğazı hem de Azak Denizinin BM Deniz Hukuku Sözleşmesine (BMDHS) tabi olmasının getireceği avantajları da hesaba katarak, 2016 yılında Azak Denizi ve Kerç Boğazı’nın hukuki statüsü için BM Deniz Hukuku Mahkemesine başvurdu. Rusya Kerç Boğazı’nın uluslararası bir boğaz olmadığını öne sürerek bu talebe itiraz etti. Mahkemenin konuya ilişkin kararını 2019 yılında açıklaması bekleniyor.

Rusya çatışmayı denize taşıyor

Sorunun uluslararası boyuta taşınması Rusya’nın faaliyetlerine hız verdi. Nisan 2018’den itibaren Rusya, Kırım ile anakarayı birbirine bağlayacak olan, Kerç Boğazında inşa ettiği köprünün güvenliğini bahane ederek Ukrayna’nın Azak Deniz’inde bulunan Mariupol ve Berdyans Limanlarına yönelik ticari gemileri durdurup aramaya başladı. Ukrayna’nın çelik ve tahıl ihracatı bu limanlardan yapıldığından, aramalar nedeniyle meydana gelen gecikmeler ekonomik kayba neden oldu. Söz konusu limanlara ilişkin ticari gemi trafiği Nisan 2018 öncesine göre %20 azaldı.

Ayrıca, 1993 yılında yapılan anlaşma ile Azak Denizindeki balıkçılık faaliyetleri ve avlanma kotaları düzenlenmiş olmasına rağmen, Rus Sahil Güvenlik Botları birçok Ukraynalı balıkçının teknesine el koydu.

Ukrayna Kerç Boğazı’ndan geçiş hakkı öncelikli olmak üzere, Azak Denizi’ndeki balıkçılık haklarının korunması, denizden gelebilecek olası bir Rus işgalinin engellenmesi için 2020 yılına kadar Berkyands Limanı’nda 30 süratli bottan oluşan bir filo kurma kararı aldı. Bunun ilk adımı olarak da 8 Eylül 2018 tarihinde iki silahlı botu Berkyands Limanı’na konuşlandırdı.

Bu planın devamı olarak 25 Kasım 2018'de Ukrayna’ya ait iki silahlı bot ve bir römorkör Berkyands Limanı’na gitmek için Kerç Boğazına doğru ilerlerken Rus karasularını ihlal ettikleri ve zararsız geçişi zararlı hale getirdikleri gerekçesi ile, Rus Sahil Güvenliği gemileri tarafından zorla durdurularak el koyuldu. Yaşanan çatışma sonucunda 3 Ukraynalı denizci de yaralandı.

Gemilere el konulması uluslararası hukuka uygun mu?

Rus Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Ukrayna gemilerinin Rus karasularına izinsiz girdiği, 1982 tarihli Birleşmiş Deniz Hukuku Sözleşmesine (BMDHS) göre zararsız geçişin Ukrayna gemilerini saldırgan tutumu dolayısıyla bozulduğu, bu nedenle gemilerin faaliyetlerinin engellendiği ve el konulduğu ifade edildi.

Uluslararası yazılı hukuk metinleri ve teamül hukuku (çok uzun zamandan beri uygulanan ve kabul gören yazılı olmayan hukuk kuralları) kurallarına göre bir savaş gemisi bayrağını taşıdığı ülkenin toprağıdır ve onun egemenliğini temsil eder. Hiçbir şart ve koşul altında bir savaş gemisine el konulamaz. Kaldı ki BMDHS hiçbir şekilde zararsız geçişin bozulması durumunda savaş gemisine el konulmasına da izin vermemektedir. Teamül Hukuku kurallarına göre zararsız geçisin bozulduğunu iddia eden sahil devleti, ancak o savaş gemisinden karasularını terk etmesini isteyebilir. Normal koşullar altında bir ülkenin savaş gemisine el konulması savaş sebebidir (casus belli)*

Ukrayna gemilerine el konulmasını hiçbir uluslararası hukuk kuralıyla açıklamak mümkün değildir. Aksine BMDHS herhangi bir ülkeye ait limanlarının açık denizle bağlantısının kesilmesini ve bu amaca yönelik her türlü hareketi yasaklamaktadır. Bu nedenle Rusya’nın Ukrayna’nın Azak Denizinde bulunan limanlarının açık denizle bağlantısının kesilmeye çalışması BMDHS'ne aykırıdır.

Rusya 2008 yılında Gürcistan müdahalesinden sonra yakın çevresi olarak tanımladığı ülkeleri etki alanına dahil etme politikası yürütmektedir. Rusya’nın şu ana kadar yapmış olduğu faaliyetlere bakıldığında uluslararası hukuka uymak gibi bir kaygı taşımadığı görülmektedir.

Rusya’nın nihai hedefi nedir? NATO buna engel olabilir mi?

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik politikasının esası yapmış olduğu faaliyetler ile Ukrayna’nın devlet egemenliğini erozyona uğratmak, Ukrayna’yı kendi topraklarını bile yönetemeyen bir hale getirmektir. Ukrayna gemilerine el koyarak da kısmi olarak bu amacına ulaştığı söylenebilir. Bundan sonraki aşamanın Azak Denizinde bulunan Mariupol ve Berdyans Limanlarını ele geçirerek nihayetinde Azak Denizini bir Rus gölüne dönüştürmek olması kimseyi şaşırtmamalıdır.

Ukrayna için kendi imkanları ile Rusya gibi bir devlete karşı koymak mümkün olmadığından, AB ve NATO desteğini kazanmak öncelikli dış politika hedefi haline geldi. Kırım’ın ilhakından sonra AB tarafından uygulanan yaptırımlar, NATO gemilerinin Ukrayna Limanlarını ziyareti, her fırsattan istifadeyle Ukrayna’ya yapılan destek açıklamaları Rusya’yı caydıramadı. Soğuk Savaş yıllarından itibaren NATO’nun en geniş katılımlı tatbikatı olan Trident Juncture Tatbikatının ana hedefi Rusya’yı saldırgan tutumundan vazgeçirmek ve caydırmak olarak açıklanmıştı. Ancak; üzerinden daha bir ay geçmeden Rusya’nın Ukrayna gemilerine el koyması, NATO’nun Rusya’yı caydırma konusunda ne kadar başarılı olduğunu ortaya koydu.

Rusya için uluslararası hukuk ve iş birliği ne ifade ediyor? Türkiye bunu nasıl yorumlamalı?

Soğuk Savaş döneminden sonra Karadeniz’e kıyıdaş ülkelerin katılımıyla oluşturulan deniz güvenliği harekatları özelinde konuyu değerlendirecek olursak, Rusya için güçsüz olduğu dönemlerde uluslararası hukuk bir koruma kalkanı, güçlendiğinde ise sadece yazılı metinlerden ibarettir. Karadeniz’de her krizden sonra Montrö Boğazlar Sözleşmesi gündeme gelmektedir. Rusya Montrö Sözleşmesine; yabancı savaş gemilerinin Karadeniz’de bulunacakları gün sayısını, toplam tonajları kısıtlamış olması, uçak gemileri ve denizaltıların geçişini yasaklaması nedeniyle, şimdilik itiraz etmemektedir. Zamanı geldiğinde Rusya Montrö’ye itiraz edecektir. Ukrayna’nın Azak Denizinde düştüğü yalnızlığa düşmemek için, Türkiye Rusya ile ilişkilerini tarihi tecrübelerine göre yeniden değerlendirmelidir.

Sonuç

Rusya’nın Ukrayna gemilerine el koymasını herhangi bir hukuk ile izah etmek mümkün değildir. Rusya Azak Denizini ve limanlarını tam kontrolüne almak istemektedir. Azak Denizinden sonraki hedefi ise Karadeniz’dir. Ukrayna’nın tek başına bu gidişe dur demesi mümkün değildir. 25 Kasım’dan sonra yapılan açıklamalardan anlaşılacağı üzere, yaptırımlar ağırlaştırılmadıkça, NATO Rusya’yı Ukrayna’nın toprak bütünlüğü için her türlü askeri tedbirleri alacağı konusunda ikna etmedikçe, Rusya’yı durdurmak hayalden ibarettir. Rusya saldırgan tutumunu sürdürecek, askeri ve ekonomik olarak Ukrayna’yı yıpratmaya devam edecektir.

Türkiye, Ukrayna ile Gürcistan’ın başına gelenlerden ders alarak kendi güvenliğinin sigortası NATO üyeliğini tartışmaya açabilecek her hareketten kaçınmalı, S-400 alımı başta olmak üzere Rusya ile ilişkilerini yeniden değerlendirmelidir.

*Casus belli: Türkçe'ye savaş sebebi olarak çevrilen uluslararası ilişkilerde kullanılan terim.

Yazar: Mehmet Cem Demirci, Deniz güvenliği uzmanı

Yorum sayfamızda yayınlanan makaleler, Euronews'ün editoryal görüşünü yansıtmaz.

6. . Karadeniz'e komşu devletlerin açık deniz ve okyanuslara ulaşabilmek için tek çıkış noktasıdır. . Basra Körfezi'ndeki petrol

Soru:

6. . Karadeniz'e komşu devletlerin açık deniz ve okyanuslara ulaşabilmek için tek çıkış noktasıdır. . Basra Körfezi'ndeki petrol ve doğal gazın uluslararası pazarlara ve enerji tüketim merkezlerine ulaşmasını sağlar. Kuzey Denizi ile Baltik Denizi arasında

6. . Karadeniz'e komşu devletlerin açık deniz ve okyanuslara ulaşabilmek için tek çıkış noktasıdır. . Basra Körfezi'ndeki petrol ve doğal gazın uluslararası pazarlara ve enerji tüketim merkezlerine ulaşmasını sağlar. Kuzey Denizi ile Baltik Denizi arasında, Almanya'nın kuzeyinde yer alır. Karadeniz ile Azak Denizi'ni birbirine bağlayan, Azak Denizi'nin tek çıkış noktasıdır. Yukarıda özellikleri verilen su yolları arasında aşağıda- kilerden hangisi yoktur? A) Cebelitarık Boğazı B) Kerç Boğazı C) Kiel Kanali D) Hürmüz Boğazı E) İstanbul Boğazı

Karadeniz kıyı şeridinin tanımı. Kara Deniz. Kırım'daki güzel yerlerin fotoğrafları

Kuzeyde, Kerç Boğazı aracılığıyla Azak Denizi'ne bağlanır. Büyük bir toprak parçası - Kırım Yarımadası - deniz yüzeyini derinden kesiyor. Rezervuarın kıyısında Rusya, Gürcistan, Abhazya (kısmen tanınan bir devlet), Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna gibi ülkeler var.

Coğrafi veriler

ABD Coğrafi Rehberine göre Karadeniz'in alanı 436,4 bin metrekaredir. km (168.5 bin mil kare). Maksimum derinlik 2212 metredir (7257 fit). Ortalama derinlik 1240 metreye (4067 fit) karşılık gelir. Genel hacim tuzlu su 547 bin metreküp eşittir. km. Batıdan doğuya en büyük uzunluk 1175 km'dir. Kuzeyden güneye maksimum uzunluk 580 km'dir. Rezervuar, 150 metreden daha derin bir derinlikte, derin suların hidrojen sülfür ile doygunluğu nedeniyle yaşam olmaması nedeniyle dikkat çekicidir.

Sahil şeridi hafif girintili çıkıntılıdır. Toplam uzunluğu 3.4 bin km'dir. Mevcut büyük koylar Sinopsky, Samsunsky, Feodosia, Varna, Tendrovsky, Burgassky, Kalamitsky, Yagorlytsky gibi. Kuzey ve kuzeybatı bölgelerinde, nehirlerin birleştiği yerde haliçler taşar. Bir sürü bataklık ve acı alan. Batı ve kuzeybatı kıyıları alçaktır, bazı yerlerde uçurumlar vardır.

Güneyde ve doğuda, Pontik ve Kafkas dağlarının mahmuzları denize yaklaşır. Kırım'da sahil alçaktır, yarımadanın sadece güney kısmı dağlık kıyıları ile dikkat çeker. Benzer bir kabartma, Kırım'ın batısındaki Tarkhankut Yarımadası'nda da görülmektedir.

adalar

Birkaç ada var. En büyük ada 62 metrekare alana sahip Dzharylgach'tır. km. Skadovsky bölgesinin bir parçasıdır. Herson bölgesi. İki koy tarafından yıkanır - Dzharylgachsky ve Karkinitsky. 2009'dan beri adada bir milli doğa parkı bulunmaktadır.

Diğer adalardan biri Serpentine olarak adlandırılabilir. bir parçasıdır Odessa bölgesi, haç şeklindedir ve alanı 20.5 hektardır. Bu arazi parçası üzerinde Beloe köyü var.

Bir diğeri büyük ada Berezan denir. Ochakov şehrine 8 km uzaklıkta denizde yer almaktadır. Nikolaev bölgesine aittir. 1 km uzunluğunda ve 500 metre genişliğindedir. Ada ıssızdır ve Ukrayna Bilimler Akademisi kapsamında tarihi ve arkeolojik bir rezerv statüsüne sahiptir.

Haritada Karadeniz

nehirler

çok büyük tuzlu su Tuna, Dinyeper ve Dinyester gibi büyük Avrupa nehirleri buraya akar. Bunlara ek olarak, Inguri, Mzymta, Rioni, Kodor doğudan denize akar. Büyük Kafkasya Sıradağlarında ortaya çıkarlar. Sakarya, Chorokh, Yeshilyrmak rezervuarın güney kısmına akar. Chorokh Nehri Gürcistan topraklarına, diğer ikisi ise Türkiye topraklarına akar.

Güney Böceği sularını taşır Kuzey kısım rezervuar. Bu nehir tamamen Ukrayna topraklarından akar. 806 km uzunluğa sahiptir. Batıda, Bulgar nehirleri Veleka ve Kamchia denizi besler.

Yıllık akış yaklaşık 310 metreküptür. km. Aynı zamanda, tüm suyun %80'i Dinyeper ve Tuna'dan sağlanmaktadır. Rezervuarın pozitif bir su dengesine sahip olduğuna dikkat edilmelidir. Net su çıkışı 300 metreküptür. yılda km. Su, Boğaziçi'nden Marmara Denizi'ne ve daha sonra Ege ve Akdeniz'e gider. Aynı zamanda ikili bir hidrolojik değişim söz konusudur. Akdeniz'den Karadeniz'e daha fazla tuzlu ve sıcak su akar.

Şehirler

Üzerinde deniz kıyısı birçok büyük şehir var. Bunların en büyüğü 13,6 milyonluk nüfusuyla İstanbul'dur (Türkiye). İkinci sırada ise 1 milyonluk nüfusu ile Odessa (Ukrayna) yer alıyor. Üçüncü sırada ise 535.4 bin kişilik nüfusa sahip Türk şehri Samsun yer alıyor.

Ardından Bulgar Varna geliyor. 474 bin nüfusa ev sahipliği yapmaktadır. Beşinci sırada ise 379 bin kişilik nüfusuyla kahraman şehir Sivastopol yer alıyor. Ardından Soçi (Rusya) - 343,3 bin kişi, Trabzon (Türkiye) - 305 bin kişi, Köstence (Romanya) - 284 bin kişi, Novorossiysk (Rusya) - 242 bin kişi, Burgaz (Bulgaristan) - 224 bin kişi geliyor.

Karadeniz sahilinde

İklim

Rezervuar üzerinde hüküm süren iklim büyük ölçüde şunlara bağlıdır: Atlantik Okyanusu. O kasırgalar doğar, sonra yağmurları ve fırtınaları denize getirir. Soğuk hava kütleleri kuzeyden gelir. Güneybatıdan ılık rüzgarlar eser. Bütün bu çeşitlilik sıcak ve kuru bir yaz havası. Kış gelince, sıcak ve nemli.

Kış sıcaklıkları eksi 1 ila artı 5 santigrat derece arasında değişir. Çok nadiren eksi 10 santigrat dereceye düşer. Sadece kar yağar kuzey bölgeleri. Ortalama yaz sıcaklığı 24-25 santigrat derecedir. Maksimumda, 37 santigrat dereceye yükselir. Sahilin en sıcak kısmı, yıllık ortalama sıcaklığın 17 santigrat derece olduğu Kafkasya'dır.

Karadeniz'in güney kesiminde, iklim kuzey kesime göre daha ılımandır. Ayrıca daha az nemlidir. Yağış daha eşit düşer. Sadece kışın değil, yazın da mümkündür. Karadeniz suyu kışın donmaz. Kuzey bölgelerinde sadece birkaç on yılda bir, çok soğuk bir kışta su buzla kaplanabilir. ortalama sıcaklık su 7-8 santigrat derecedir.

Ekoloji

Genel olarak, rezervuardaki ekolojik durum elverişsizdir. Birçok kirli nehir denize akar ve ayrıca nitrat ve fosfatla doymuş alanlardan akar. Bu, fitoplanktonun büyümesini kışkırtır. Su şeffaflığı azalır, çok hücreli algler ölür. Sular petrol ürünleri, kanalizasyon, inşaat atıkları ile kirleniyor. Son zamanlarda yunus, ton balığı, uskumru sayısı gözle görülür şekilde azaldı. Ama çok fazla denizanası vardı. Şu anda, Karadeniz sularının ana canlı organizmalarıdır.

Bazı uzmanlar, son 10 yılda rezervuarın ekolojik durumunun kötüleştiğine inanıyor. Hatta Karadeniz sularının dünyanın en kirli suları arasında olduğu yönünde bir görüş bile var.

Buna uygun olarak, Karadeniz'in çevrenin korunmasına ilişkin uluslararası bir sözleşme kabul edilmiştir. Toprakları rezervuarla temas halinde olan altı ülke tarafından imzalandı. Yakın gelecekte olumlu sonuçlar vermesi gereken bir çevre programı geliştirilmiştir.

Kara Deniz orta enlemlerde, yaklaşık olarak 41 ve 47 derece kuzey enlemleri ile 28 ve 42 derece doğu boylamları arasında yer almaktadır. Kuzey kıyıları Ukrayna'ya, doğusu - Rusya, Gürcistan ve Abhazya'ya, güneyi - Türkiye'ye, batısı - Romanya ve Bulgaristan'a aittir. Neredeyse 400 km boyunca Karadeniz yıkar Krasnodar bölgesi, iklimini olumlu yönde etkiliyor. boğazlardan istanbul boğazı, Çanakkale Ve aracılığıyla Marmara Denizi Karadeniz suları Akdeniz ile birleşir ve Kerç Boğazıİle Azak Denizi.

Kara Deniz eski zamanlardan beri insanlık tarafından bilinen! Binlerce yıl ve yüzyıllar boyunca, birkaç isim değiştirdi. İlk Yunan denizciler buna Pont Aksinsky yani misafirperver olmayan. Ancak, daha sonra eski Yunanlılar fikrini değiştirdi ve onu aramaya başladı. Pont Aksinsky yani misafirperver bir deniz. Rusya'da eski günlerde Kara Deniz aranan Pontus, birlikte Rusça Deniz yoluyla.

Bilim adamları modern ismi farklı şekillerde açıklar. Bazıları - Türkler aradı Karadeniz, yani, misafirperver olmayan "Kara" Deniz, çünkü kıyılarına gelen tüm fatihler, içinde yaşayan kabilelerden kesin bir geri dönüş aldı. Başka bir hipoteze göre, isim fırtınalarla ve bir fırtına sırasında suyun kararmasıyla ilişkilendirilir. Ve Karadeniz'in büyük bir derinliğine indirilen metal nesnelerin hidrojen sülfürün etkisi altında kararmasıyla bağlantılı üçüncü bir versiyon var.

Karadeniz kıyısı boyunca yelken açan eski Yunanlılar, burada İskitler, Tauryalılar ve doğuda - Kolhislilerin yerleşimlerini gördüler. Bu kabilelerin adını Yunanlılar Karadeniz kıyısı Kavakaza kolşis, Kırım - Boğa burcu, ve Kuzey Denizi - İskit.

Karadeniz Koyları

Karadeniz'de birkaç koy var, bunların en büyüğü Odessa, Karkinitsky, Kalamitsky, Feodosia, Tamansky ve Sinopsky. Gemileri almak için koylardan en uygun olanı Tsemesskaya ve Gelendzhikskaya.

Karadeniz, en büyük adalarda fakirdir - serpantin(0,17 km kare). Yarımadalardan en önemlisi - Kırım, Kerç ve Taman.

Karadeniz'in Özellikleri

Karadeniz'in toplam alanı 413.488 km²'dir. Su hacmi 537.000 metreküptür. km. deniz temsil eder derin depresyon oldukça düz bir tabana ve dik eğimlere sahip dikdörtgen şekil (6 ila 20 derece). En büyük derinlik 2245 m, ortalama 1271 m'dir.

Karadeniz'e akıyorlar Tuna, Dinyester, Güney Böceği, Dinyeper, Rioni, Chorokh, ve içinde Krasnodar Bölgesi- 80'den fazla küçük nehir. Nehir akışının yarısı Tuna Nehri'ne düşüyor. Karadan Karadeniz'e yıllık akış 400 metreküptür. km, aynı miktarda deniz yüzeyinden buharlaşır. Karadeniz, yılda 175 metreküp alıyor. km tuzlu Akdeniz suyu ve 66 ku. Düşük tuzluluk Azak su km.

Karadeniz suyu en çok sodyum klorür (toplam tuz içeriğinin %77,8'i), magnezyum klorür (%10,9), kalsiyum sülfat (%3,6) içerir.Ayrıca Karadeniz suyu yaklaşık 60 kimyasal element daha içerir: iyot , brom, gümüş, radyum vb.

Karadeniz ülkemizdeki en sıcak denizdir. Kışın açık kısımda sıcaklık +6,7 derece, güneyde + 8,10 derece, kuzeybatı kesimde genellikle -1'e düşer ve orada buz hızlı buz oluşur. Yaz aylarında, su sıcaklığı ortalama +24 derecedir, Sochi yakınlarında +28 dereceye kadar ısınabilir. 50-70 metre derinlikte sıcaklık +6-7 derece sabittir.

Karadeniz'deki yüzey akıntıları zayıftır, hızları genellikle 0,5 m/s'yi geçmez. Yüzey akıntılarının ana nedenleri nehir akışı ve rüzgardır.

Karadeniz ve Azak Denizi'ndeki gelgitler çok zayıf bir şekilde ifade ediliyor. Genlikleri 3-10 cm'dir Deniz seviyesindeki laik değişiklikler - yüz yılda 20-50 cm'lik bir artış.

Karadeniz'de fırtınalar sırasında 10 m yüksekliğe ve 150 m uzunluğa kadar dalgalar gelişir. Dalgalar genellikle çok daha küçüktür.

Kıyıya vuran dalgaların gücü muazzam. Sochi bölgesinde, 1 km kare başına 20 tona ulaşıyor. m.

Karadeniz Florası oldukça zengin ve çeşitli. Kıyı sularında kahverengi alg çalılıkları vardır - sistoriyazis. Kumlu ve çamurlu arazilerde, deniz otuyla dolu su altı tarlaları var - zosterler. Daha derinlerde geniş kırmızı alg çalılıkları var - filofora.

Karadeniz faunası çok çeşitlidir, ancak hidrojen sülfürün varlığı nedeniyle, esas olarak 200 metrelik üst su tabakasında yoğunlaşmıştır.

Kitapların materyallerine dayanarak: Korovin V.I. Krasnodar Bölgesi'nin doğası. Krasnodar: Yayınevi Kitabı, 1979

Bazen doğanın, insanın ve modern makinelerin yardımı olmadan, benzersiz, benzersiz bir şekilde nasıl kendi kendine yaratabildiğini merak ediyorsunuz. doğal nesneler. Bazıları doğaüstü hiçbir şeyin olmadığını düşünecek. doğal anıtlar, bölgeler ve cazibe merkezleri mevcut değildir, verili olarak ele alınmalıdır. Okyanuslar, denizler, koylar, dağlar, şelaleler, çöller - tüm bunlar öznel görüşlerine göre sıradan.

Bununla birlikte, gezegendeki çoğu insan için, bizi çevreleyen ve doğanın yarattığı her şeyin benzersiz, ilahi, güzel ve keyifli olarak görüldüğünü belirtmekte fayda var. Bugün, iki denizin mucizevi bir şekilde birleştiği yer olan Taman Körfezi'nden bahsedeceğiz. Suyla ilgili sırrı bu bölümde açığa çıkaracağız. benzersiz yer, tamamen çimlerle kaplı günü konuşalım ve Taman Yarımadası'nın turistleri ve sakinlerinin körfez hakkında nasıl konuştuğunu konuşalım.

Küçük bir coğrafi referans

Taman Körfezi aynı adı taşıyan yarımadadaki Krasnodar Bölgesi'ne çok yakın bir konumdadır. Taman Yarımadası birçok kişi tarafından sevilen iki deniz arasında uzanır Rus turistler ve sadece su alanında Azak ve Siyah değil, Bu arada, Azak Denizi son zamanlarda Azak Denizi'ne dönüştü. tatil bölgesi, çünkü birçok turist tuzlu bir vahada yaz tatili geçirmek için harika bir yer görebildi. Yarımadanın merkezi, Krasnodar Bölgesi'nin idari birimi olan Temryuk şehridir. hakkında konuşmak ana şehir Taman Yarımadası, oldukça eski olduğunu belirtmek isterim. Kuruluş tarihi 1556'dır ve aslında Rusya'nın birçok şehri, oluşumlarını 17. hatta 18. yüzyıllardan saymaya başlar.

Boyutlar

Taman Körfezi'nin kendisi küçüktür: uzunluğu yaklaşık 16 km'dir ve giriş noktası 8 km'dir. Buradaki derinliğin 5 metreye ulaştığını söylemekte fayda var. Taman Yarımadası ovaların hakimiyetindedir. Bazı yerlerde devasa haliçler (toprağın deniz seviyesinin altında battığı doğal vahalar) oluşmuştur. Bununla birlikte, bu rezervuarlar, boyutlarına rağmen (7 km veya daha fazla uzunluk) çok sığdır.

Körfezin çevresine dağılmış yerleşimler

Taman Körfezi, kıyılarında birkaç önemli yerleşim yeri barındırmaktadır: Taman'ın kendisi, Volna Revolyutsii köyü, Sennoy, Yubileiny, Primorsky ve Garkusha. Burası hiçbir zaman turistler için favori bir bölge olmadı ve şimdi de değil. Resmi olmayan bazı verilere göre, tüm yaz döneminde yarımadanın her köyüne yaklaşık 50-100 bin kişi geliyor. Bu rakam ziyaret sayısıyla birlikte gülünç görünüyor Karadeniz tatil köyleriÜlkemiz.

Sovyet döneminde, Taman Körfezi'ne böyle bir turist akını, birçok yerel sakini yiyecekten mahrum etti, çünkü yerleşim yerlerine yerel sakinlerin sayısına göre yiyecek getirildi. Ancak, hiç kimse açlık çekmedi, çünkü her evin yan çiftlikleri vardı. Şimdi çok yerliler büyük bir zevkle ziyaretçilere minimum bir ücret karşılığında konut sağlayacaktır.

Tuz mu tatlı su mu?

Birçok insan Taman Körfezi'nde ne tür su olduğu sorusuyla ilgileniyor. Kesin cevap tuzludur, ancak son zamanlarda bu tartışılabilir ve bu nedenle. Körfezde iki deniz buluştuğu için: Azak ve Kara ve körfezin su alanı esas olarak Azak yarısında yer aldığından, sonuç kendini gösteriyor. Azak Denizi daha taze olarak kabul edilir, ancak tamamen tuzsuz olarak adlandırılamaz ve bildiğiniz gibi Karadeniz tuzludur.

Azak Denizi'nde tatlı su balıkları yaşar ve avlanma açısından haklı olarak ülkenin en zengin yerlerinden biri olarak kabul edilir. Bunun nedeni, denizin çok sayıda nehir koluna sahip olmasıdır. Bir zamanlar makalede fotoğrafı görülen Taman Koyu daha tatlı suya sahipti ve balıkçılar arasında ünlüydü. Zamanla, Karadeniz'den giderek daha fazla su körfeze girdi, orada karıştı ve tatlı su balıklarının yerini aldı. Şimdi neredeyse gitti, ama turistler arttı. Belki de şimdi tuzluluğundan dolayı körfezi tamamen Karadeniz olarak görüyorlar.

Eşsiz alt

Taman Körfezi'nin dibi tamamen çimlerle kaplıdır. Şaşırtıcı görünebilir, ancak bir şekilde mucizevi bir şekilde suya adapte oldu ve orada harika hissediyor. Birçok turist, suya girerken onlara eşlik eden bu gıdıklama hissinden başlangıçta korkar. Dipte otların yetişmediği yer, çiğnenmiş geniş bir şiştir. Bu tür pürüzsüz alt yüzeyler, yüzücülerin toplu olarak tıkandığı yerlerde oluşur.

Taman Körfezi'nin dibinin bir başka benzersiz özelliği, eski kil testi ve amfora parçalarının çim, kaba kum ve çakıl taşları arasında bulunmasıdır. Arkeologlar için bu kadar küçük kayıp kalıntı parçalarının hiçbir değeri yoktur. Ancak antik dönemden kalma kahverengi kalıntıların ayaklarınızın altında olması burayı gerçekten eşsiz kılıyor. Bu arada, birçok kişi Taman Körfezi'nin hangi deniz olduğunu bilmek istiyor. Daha doğrusu, bir tür denizin parçası olarak kabul edilebilir mi? Yani, körfez gerçeğine rağmen çoğu kısım için Azak Denizi'nde yatıyor, birçoğu onu iki denizin birleştiği yer olarak görüyor: yukarıda bahsedilen ve Kara.

Neden birçoğu şimdi Kerç Boğazı'nın sularında dinleniyor?

Günümüzde birçok insanın şehirlerin koşuşturmacasından uzaklaşmayı tercih etmesi ve büyük metropol alanlar deniz kenarındaydı, ama aynı zamanda her tatili yeni bir yerde geçirerek, keşfedilmemiş izlenimlerin tadını çıkarırken, çok sayıda turist Taman Körfezi'ni keşfetti. İnternette bulunan incelemeler, gelecek yıl oraya gitmek için olumlu ifadeler ve güvencelerle doludur. Turistler, körfezin seyrekliği ve sarp sahilin muhteşem güzelliği ile cezbedilir.

Dünyanın birçok denizi arasında (50'den fazla var), iç denizler denilen özel bir grup, bir dereceye kadar kara ile çevrilidir. Sadece Avrupa'da Beyaz, Baltık, Akdeniz ve Marmara Denizlerini içeren bu grupta Karadeniz, Okyanustan izolasyon açısından sadece Azak Denizi'nden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Aslında Boğaziçi Boğazı, Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı, Akdeniz ve Cebelitarık Boğazı ile Atlantik Okyanusu'ndan ayrılmaktadır. Aynı derecede zor bir su yolu Karadeniz'den Hint Okyanusu'na uzanır.

Boyutlar: Karadeniz'in yüzölçümü 423.000 km, su hacmi 547.000 km'dir. En büyük derinlik 2.212 m Uzunluk kıyı şeridi Karadeniz, son tahminlere göre 4340 km'ye ulaşıyor.

İstanbul Boğazı veya İstanbul Boğazı, aslında, 31 km uzunluğunda, 35 ila 0,7 km genişliğinde ve minimum 50 m derinliğinde dar bir kanaldır.Karadeniz'in karşı tarafında, onu Boğaz'a bağlayan Kerç Boğazı bulunur. Azak Denizi. Bu boğazın uzunluğu yaklaşık 45 km, genişliği 3.5 ila 42 km arasında ve minimum derinlik sadece 10 m'dir.Ancak, küçük Azak Denizi (yaklaşık 39.000 km "yüzey) sığdır ve maksimum derinlik 13 m rezervuarın tam merkezinde çok sınırlı bir alanda bulunabilir.

Denizin kıyı şeridi, denize derinden çıkıntı yapan birkaç koy, yarımada ve burun oluşturur. En büyük yarımada, batıda Tarkhankut yarımadasıyla ve doğuda Kerç yarımadasıyla biten Kırım yarımadasıdır. doğu tarafından Kerç Boğazı Taman Yarımadası'nda yer almaktadır. En çıkıntılı pelerinler: Bulgaristan'da Kaliakra, Romanya'da Midia, büyük çeşme, Ukrayna'da Tarkhankut, Khersones, Methan ve Chauda, ​​Rusya'da Utrish ve Myskhako, Gürcistan'da Pitsunda, Türkiye'de Cham, Bafra, Boztepe, Iidzheburun ve Oludzhs. En büyük koy ve koylar: Bulgaristan'da Burgaz ve Varna koyları, Romanya'da Mamaia koyu, Ukrayna'da Odessa, Teidrovsky, Egorlytsky, Dzharylgachsky, Karkipitsky, Kalamitsky ve Feodosia koyları, Rusya'da Novorossiysk ve Gelendzhik koyları, Türkiye'de Samsun ve Sinopsky koyları.

Karadeniz kıyılarının peyzaj çeşitliliği çok fazladır. Var yüksek dağlar ve geniş vadiler, subtropikal bitki örtüsüne sahip nemli alanlar ve kurak bölgeler, çok sayıda haliç, lagün ve nehir deltaları.

Karadeniz, kıta kökenli adalar bakımından zengin değildir. Bunların en büyüğü, 1,5 km alana ve deniz seviyesinden 40 m yüksekliğe sahip Yılan Adası (eski zamanlarda, Levka, Fidonisi), Tuna Deltası'nın Chilia kolunun 37 km doğusunda yer almaktadır. . Başka bir ada, Berezan,
yaklaşık 0,5 km "ve yüksekliği 20 m'ye kadar olan bir alana sahip, Berezan halicinin ağzından 1 km uzaklıkta yer almaktadır. Başka bir ada olan Kefksn, kıyıya yakın, 90 km doğusunda yer almaktadır. Boğaz'a giriş Burgaz Körfezi'nde çok küçük birkaç ada, aslında kayalar mevcuttur.

Akıntılarla yıkanan kumlu adalar hatırı sayılır boyutlara ulaşabilir. Bunlar: Tepdrovsky Adası veya Tendrovskaya Spit, yaklaşık 65 km uzunluğunda ve yaklaşık 30 km alanda, Dzharylgach Adası, 42 km uzunluğunda, yaklaşık 25 km alana sahip, Dolgiy Adası, 3.5 km alana sahip, ve diğerleri, tümü denizin kuzeybatı kesiminde.

Herhangi bir denizde raflar vardır - kıtaların su altında devamı. Derinliği 200-150 m'den az olan bölgelerdir Karadeniz'de, sularının özelliğinden dolayı, dipte zengin yaşamın yaşadığı yegane alanlar şelflerdir. Karadeniz rafının toplam alanı yaklaşık 100.000 km'dir, bunun 64.000 km'si denizin kuzeybatı kesiminde, Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan kıyılarının karşısında yer almaktadır. Rafın genişliği bazı yerlerde 150-180 km'ye ulaşır. Dağlık araziye bitişik diğer alanlarda, raf 10'a ve bazı yerlerde - 2 km'ye daralır.

Merkezi kısmı denizler - alan 2000-2212 m derinliğe sahip, temelde 2 ila 15 (!) kilometre kalınlığında bir tortu tabakasıyla kaplı hafif çöküntü ve yükseltilere sahip düz bir tabandır. Bazı araştırmacılar, Karadeniz derin su havzasını Tethys Denizi'nin kalıntısı olarak görmektedir.


Kırım'ın tuhaf, girintili çıkıntılı kıyıları, bu özelliğiyle denizcileri ve sahile gidenleri kendine çekiyor. Çok sayıda koy, her ikisini de uygun bulmanızı sağlar demirleme, ve kıyı şeridi, dalgaların öfkesine tabi değil. Karadeniz'in Kalamitsky Körfezi büyük değildir, ancak kıyıları eşsiz doğal köşelerdir.

Haritada Kalamitsky Körfezi nerede?

Batı Kırım'da bulunur. Bankalarında Zaozernoye ve Saki, Novofedorovka, Nikolaevka ve Beregovoye, Sandy ve.

Coğrafi ayrıntılar ve özellikler

Tartışma burada başlıyor. Klasik - eski - kaynaklar her zaman körfezin Evpatoria ve burunları ile sınırlı olduğunu belirtmişlerdir. Böylece önemli bir yer kaplar. batı kıyısı Kırım yarımadası. Ancak, modern veriler bu rakamları "keser". Onların görüşüne göre, körfez Chersonesus'a “ulaşmaz” ve sınırıdır.

Vermek Kısa Açıklama Körfez kolaydır. Daha küçüktür, biraz karaya uzanır - 13 km, ancak geniş bir girişi vardır - modern verilere göre, 41 km. Derinlikler farklıdır, maksimum 30 m, bu nedenle ağır gemiler bile karaya oturma tehlikesiyle karşı karşıya değildir. Sahilin yüksekliği kuzeyden güneye doğru yükselir. Cape Evpatoria bölgesinde, geniş plajları olan eğimli, kumludur. Güney ucunda sahil yükselir, Lucullus çıkıntısının yakınında 15 m.

Kalamitsky Körfezi yakınında birkaç tuz gölü vardır:

  • Yaly-Moynaksky (Büyük ve Küçük),
  • saki,
  • Bagails.

Bir hidrografik çalışma, bir zamanlar limanın bir bölümünü oluşturmaları gerektiğini, ancak kelimenin tam anlamıyla birkaç metre genişliğindeki aşırı yükler tarafından ondan ayrıldığını kanıtlıyor. Sonuç olarak, dolgu ve dip siltlerinin özellikleri değişti. Bunlara genellikle ateş denir.

Kırım'daki Kalamitsky Körfezi, Karadeniz'in çok temiz bir su alanı olarak kabul edilir.
Bu, büyük ölçüde, birleşme noktasından uzakta yer almasından kaynaklanmaktadır. Nehirler ve Batı Bulganak, bugünkü sınırları içinde doğrudan içine akar, ancak içinde getirilen toprakta güçlü bir süspansiyon oluşturamazlar. Suyun saflığı, bölgenin sadece turistik cazibesini değil, aynı zamanda doğal zenginliğini de açıklıyor.

Karşılıklı münhasır transferler

Kalamitsky Körfezi bölgesi, filologlara uzun süredir çok iş veriyor. Adının kökenini ve anlamını belirlemenin hiçbir yolu yoktur. Evet, herkes ortaçağın varlığını biliyor, ancak nedense tahkimat da bu şekilde adlandırıldı! Farklı dillerden ödünç alınan birçok birbirini dışlayan versiyon vardır: “güzel”, “iyi, rahat pelerin” ve hatta “talihsizlik, felaket”. Bilmece de pek çok farklı tanım gibi aynı yere atfedilebilir.

Soruları ve "Lucullus" adını yükseltir. Pek çok kişi lezzetli yemek yemeyi seven Romalı komutan Lucullus'un varlığını duymuştur. Muhtemelen bu bölgeleri ziyaret etmiştir, ancak arazi çıkıntısı hala ona benzemiyor. Aslında, ilk başta ünlü haritalar Tatar - Uluk-Kol'da çağrıldı. Yakınlarda gerçekten de bu isimde (“uzun kollu”) bir ışın var. Muhtemelen daha sonra, ilk Rus yerleşimciler için sindirilemeyen isim, bir Roma askeri adamının daha müzikal bir soyadı olarak değiştirildi.

Yaşam ve sağlığın korunması

Kalamita Koyu temizliği ile ünlü olduğu için bu kısımlarda dinlenmek özellikle sağlık açısından faydalıdır. Haliç gölleri (diğerlerinden en ünlüsü, ancak benzer şekilde kullanılan silt), sinir sistemi, cilt, kas-iskelet sistemi ve solunum organlarının birçok hastalığının tedavisinde kullanılan şifalı bir çamur kaynağıdır.
Temiz hava ve su iyileştirici etkiyi tamamlar.

Nispeten çabuk ısınır. banyo mevsimi uygun yıllarda, burada Mayıs'tan Eylül'e kadar sürer. Evpatoria plajları iyi bir şöhrete sahiptir - kum, tatilciler için çakıl taşlarından çok daha uygundur. Birçoğunun denize yumuşak bir girişi vardır - bu, şehrin özellikle bir çocuk tatil yeri olarak tavsiye edilmesinin nedenlerinden biridir. Mahalle, güzel ve geniş plajları ile ünlüdür (adı kendisi için konuşur). Küçük köy Yevpatoria kadar ünlü değil, ama daha iyisi için - fiyatlar daha düşük ve daha fazla yer var.

Tatilcilerin yanı sıra saf su beğenildi Deniz yaşamı. Denizin kara ile etkileşime girdiği sistemi korumak için Cape Lucullus'ta bir rezerv oluşturuldu. Kıyı kompleksi, doğal bir anıt olarak kabul edilmektedir. sebze ve hayvan dünyası burada nadir türler de dahil olmak üzere çok zengindir. Bahar adonisi (Adonis) burada yetişir, bozkır bendi, toy kuşu, bozkır kartalı, dört şeritli yılan, bozkır engerek bulunur.

Lucullus yakınlarında, arkeologlar İskit zamanına ait büyük bir yerleşimin kalıntılarını keşfettiler. Geleneksel olarak, buna Ust-Alminsky denir. Şimdiye kadar arkeolojik sit alanı yazılı bilgilerden tespit edilemedi, ancak oldukça geniş bir politika olduğu açık. Bu nesne erken bir çalışma gerektiriyor - deniz erozyonunun bir sonucu olarak önemli bir kısmı zaten kayboldu.

Nasıl gidilir (oraya gidilir)?

Kalamitsky Körfezi'ne Kırım'ın herhangi bir köşesinden ulaşabilirsiniz, bu yönde otobüsler Simferopol, Yalta, Sivastopol, Feodosia ve hatta Kerç'ten nadir değildir.

Simferopol'den, buradaki çok çekici olanlardan birine araba ile nasıl gidileceğini harita üzerinde göstereceğiz:

Turist için not

  • Adres: Batı Kırım, Rusya Federasyonu.
  • GPS koordinatları: 45.002367, 33.566267.

Ziyaretçiler, Kırım Kalamitsky Körfezi ve Karadeniz çevresinin konukların sağlığını iyileştirmeye ve bölgenin biyolojik çeşitliliğini uzun süre korumaya yardımcı olabilmesi için kültürel davranmalıdır.



nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası