kesin düşüğe sebep olan şeyler / Hamileliğin ilk üç ayında dikkat! Bu besin düşük riskine neden oluyor... - Hamilelik Haberleri

Kesin Düşüğe Sebep Olan Şeyler

kesin düşüğe sebep olan şeyler

Düşük Nedir?

Düşük, 20. haftadan önce spontan bir hamilelik kaybıdır. Bilinen gebeliklerin yaklaşık yüzde 10 ila 20'si düşükle sonuçlanmaktadır. Ancak gerçek sayı muhtemelen daha yüksektir, çünkü birçok düşük hamilelikte çok erken gerçekleşir ve kadın hamile olduğunu bile fark etmez.

Çoğu düşük, fetüs normal şekilde gelişmediği için ortaya çıkar.
Düşük yapmaya neyin neden olabileceğini, neyin riski artıracağını ve hangi tıbbi bakımın gerekli olabileceğini anlayabilmek için rutin muayeneler önem arz eder.

Gebelikte Düşük Belirtileri Nelerdir?

Çoğu düşük hamileliğin 12. haftasından önce ortaya çıkar.

Düşük belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

  • vajinal lekelenme veya kanama
  • karnınızda veya belinizde ağrı veya kramp
  • vajinanızdan doku veya sıvı boşalması, parça gelmesi
  • şiddetli karın ağrısı veya kramp
  • hafif - şiddetli sırt ağrısı
  • ateş
  • bulantı ve kusma

İlk üç aylık dönemde vajinal lekelenme veya kanama yaşayan kadınların çoğunun başarılı hamilelik geçirdiğini unutmayın.

Gebelikte Düşük Nedenleri Nelerdir?

Anormal genler veya kromozomlar

Çoğu düşük, fetüs normal şekilde gelişmediği için ortaya çıkar. Düşüklerin yaklaşık yüzde 50'si ekstra veya eksik kromozomlarla ilişkilidir. Çoğu zaman, kromozom problemleri, embriyo bölünüp büyüdükçe tesadüfen meydana gelen hatalardan kaynaklanır - ebeveynlerden miras alınan problemlerden değil. Yani siz ve eşiniz kromozomal olarak tamamen normal bir yapıya sahip olsanız bile embriyonun bölünmesi sırasındaki hatalar bebekte kromozom anomalisi olmasına neden olabilir.

Kromozomal anormallikler aşağıdakilere yol açabilir:
  • Boş gebelik kesesi. Boş gebelik kesesi embriyo oluşmadığında ortaya çıkar.
  • Rahim içi fetal ölüm. Bu durumda, bir embriyo oluşur ancak gelişmeyi durdurur ve herhangi bir gebelik kaybı belirtisi ortaya çıkmadan ölür.
  • Molar gebelik ve kısmi molar gebelik. Molar hamilelikte, her iki kromozom seti babadan gelir. Molar gebelik, plasentanın anormal büyümesi ile ilişkilidir; genellikle fetal gelişme yoktur.

Kısmi bir molar gebelik, annenin kromozomları kaldığında ortaya çıkar, ancak baba iki set kromozom sağlar. Kısmi molar gebelik genellikle plasentanın anormallikleri ve anormal bir fetus ile ilişkilidir.

Molar ve kısmi molar gebelikler, geçerli gebelikler değildir. Molar ve kısmi molar gebelikler bazen plasentanın kanserli değişiklikleri ile ilişkili olabilir.

Anne sağlık koşulları

Bazı durumlarda, annenin sağlık durumu düşüklere yol açabilir. Örnekler:

  • Kontrolsüz diyabet
  • Enfeksiyonlar
  • Hormonal problemler
  • Rahim veya serviks problemleri
  • Tiroid hastalığı

Düşüğe neden olan risk faktörleri nelerdir?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler düşük yapma riskini artırır:

  • Yaş. 35 yaşından büyük kadınların düşük yapma riski genç kadınlardan daha yüksektir. 35 yaşında yaklaşık yüzde 20 riskiniz var. 40 yaşında, risk yaklaşık yüzde 40'tır. Ve 45 yaşında, yüzde 80 civarında.
  • Önceki düşükler. Art arda iki veya daha fazla düşük yapmış kadınların düşük yapma riski daha yüksektir.
  • Kronik Durumlar. Kontrolsüz diyabet gibi kronik bir durumu olan kadınların düşük yapma riski daha yüksektir.
  • Rahim veya servikal problemler. Bazı uterus anormallikleri veya zayıf servikal dokular (yetersiz serviks) düşük yapma riskini artırabilir.
  • Sigara, alkol ve yasadışı uyuşturucular. Hamilelik sırasında sigara içen kadınların düşük kullanma riski sigara içmeyenlere göre daha fazladır. Ağır alkol kullanımı ve yasadışı uyuşturucu kullanımı da düşük yapma riskini artırır.
  • Ağırlık. Düşük kilolu veya aşırı kilolu olmak düşük yapma riski ile bağlantılıdır.
  • İnvaziv prenatal testler. Koryonik villus örneklemesi ve amniyosentez gibi bazı invaziv prenatal genetik testler hafif düşük riski taşır.

Düşük semptomları nelerdir?

Düşük yapan bazı kadınlar, septik düşük olarak da adlandırılan rahim enfeksiyonu geliştirir. Bu enfeksiyonun belirtileri ve semptomları şunları içerir:

  • Ateş
  • Titreme
  • Alt karın hassasiyeti
  • Kötü kokulu vajinal akıntı

Düşük önlenebilir mi?

Genellikle, düşükleri önlemek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Sadece kendinize ve bebeğinize iyi bakmaya odaklanın:

  • Düzenli doğum öncesi bakım alın.
  • Sigara, alkol ve yasadışı uyuşturucu kullanımı gibi bilinen düşük risk faktörlerinden kaçının.
    Günlük multivitamin alın.

Kronik bir durumunuz varsa, kontrol altında tutmak için sağlık ekibinizle birlikte çalışın.

Erken dönem hamileliklerde düşük riskine dikkat

20. hamilelik haftasından ya da bebek 500 gram ağırlığa ulaşmadan önce hamileliğin herhangi bir nedenle sonlanması düşük (tıbbi literatürde “abortus”) olarak adlandırılmaktadır. Oluşan düşüklerin büyük çoğunluğu ise erken dönem hamileliklerde meydana gelmektedir. Hamilelik haftası ilerledikçe düşük olma riski de azalmaktadır.

Düşük nedenleri farklı olabiir

Erken haftalarda oluşan düşüklerin yüzde 80–85 oranında altında yatan neden kromozomal anomalilerdir. Düşüğe neden olan bu kromozomal anomaliler yumurta ile spermin birleşme aşamasında oluşmaktadır, çoğunlukla anne ve babanın kromozomal yapısında bir anomali saptanmamaktadır. Anomalili sperm veya yumurtadan oluşan ya da birleşme sırasında anomali gerçekleşen embriyoların büyük çoğunluğu düşük ile sonuçlanmaktadır. Kromozom anomalilerine bağlı gelişen düşükler ailevi geçiş göstermezler ve tamamen şanssızlık eseri, rastlantısal olarak ortaya çıkarlar.

Diğer düşük nedenleri arasında hamileliğin erken dönemlerinde kullanılan ilaçlar, alkol, sigara, uyuşturucu, radyasyon gibi çevresel faktörler, rahimdeki doğumsal anomaliler, hamileliğin büyümesini engelleyebilen myomlar ve rahim içi yapışıklıklar (asherman sendromu), geç düşüklere neden olan servikal yetmezlik, enfeksiyonlar sayılabilir. Ayrıca  annede var olan kronik sistemik hastalıklar (böbrek hastalığı, şiddetli hipertansiyon, sistemik lupus) ve hormonal bozukluklar (polikistik over sendromu, troid bozuklukları, progesteron ve HCG eksikliği) düşüklerin ardında yatan neden olabilir.

Düşük belirtileri nelerdir?

Vajinal kanama ve kasık ağrısı düşük için ilk belirtilerdir. Kanama ile birlikte çeşitli doku parçaları da gelebilir. Hamilelik esnasında vajinal kanaması ve kasık ağrısı olan anne adayları vakit kaybetmeden doktorlarına başvurmalı ve hamileliğin gidişatı kontrol edilmelidir.

Düşük tanısı, fiziki muayene, klinik belirtiler ve laboratuar sonuçlarına göre konulur. Çok erken hamileliklerde kanda β-hCG düzeyine bakılarak hamileliğin devam edip etmediği belirlenmelidir. Eğer hamilelik ultrasonda görülebiliyorsa β-hCG testine gerek kalmadan, ultrason değerlendirmesi ile bebeğin varlığı araştırılır, kalp atışlarına bakılır. Kalp atışı izlenemeyen, gebelik kesesi düzensizleşmiş hamileliklerde düşük teşhisi ultrasonla da konulabilir.

Düşük sonrası riskler nelerdir?

Düşük geçirme kadınlar üzerinde fiziksel ve psikolojik birçok olumsuz etkiye neden olabilmektedir. Hamilelik, doğal olarak sağlıklı bir çocuk beklentisini doğurmaktadır. Düşük ile sonuçlanan hamileliklerde anne adayı hem mevcut hamileliğin kaybedilmesi, hem de gelecekteki hamileliklerin sağlıklı devamlılığı konularında kaygı yaşayacaktır.

Düşük yaşanması durumda bir sonraki hamileliğin düşükle sonlanma riski son derece azdır. Ancak üst üste iki ya da daha fazla düşük yaşanması durumunda gelecekteki hamileliklerin düşük ile sonlanma riski yükselecektir. Bu nedenle tekrarlayan düşüklerin altta yatan nedenlerinin ortaya konulması önemlidir.

Düşükler sonrasında tablonun erken tanınması ve olabildiğince erken dönemde hamileliğin kürtaj ile sonlandırılması önemlidir. Fetus ve plasentaya ait dokuların rahim içinde kalması hem kanama, hem de enfeksiyon açısından riski arttıracaktır. Kanama uzun sürdüğünde kansızlığa neden olabilmektedir. Enfeksiyon ise rahim içinde ve tüplerde yapışıklıklara yol açarak gelecekteki hamilelikleri de engelleyebilen tablolara yol açabilir.

Bu nedenle düşük durumunda hamileliğin olabildiğince erken şekilde sonlandırılması önemlidir. Kürtaj mutlaka steril ameliyathane şartlarında ve uzman hekimlerce yapılmalıdır. Muayenehane ve poliklinik şartlarında, sterilitesi yetersiz koşullarda uygulanan kürtajlarda enfeksiyon riski yüksek olacaktır.

Bunlar da söz konusu olabilir:

Boş Hamilelik: Gebelik kesenin oluşmasının ardındanf etusun (bebeğin) oluşmaması durumuna verilen addır. Ultrasonda hamilelik kesesinin görülmesinin ardından on gün içinde fetusun oluşmaması ile tanısı konulabilir. Takibi ihmal edilen vakalarda kanama ve kasık ağrısı belirtileri ortaya çıkabilmektedir.

Biyokimyasal Hamilelik: Fetus rahime ulaşıp rahim içi zarına (endometrium) gömüldüğünde hamilelik hormonları (β-hCG) salınmaya başlar, dolayısıyla erken hamilelik dönemlerinde fetus ve kesehenüz ultrasonda görülmeden önce kanda hamilelik testi (β-hCG) pozitif saptanabilir. β-hCG kan değeri 1000 IU/mLdeğerini aştığında gebelik kesesi ultrasonda izlenebilmelidir. Eğer hamilelik kanda saplanır, ancak ultrasonda görülmeden gelişimi durursa bu durum ”Bio kimyasal hamilelik” olarak adlandırılır.

 

Hamileliğin ilk üç ayında dikkat! Bu besin düşük riskine neden oluyor...

HAMİLELİKTE DİKKATLİ TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER

Bitki çayları

"Düşüğe neden olan bitkilerin başında ada çayı geliyor. Özellikle hamileliğin ilk 3 ayında ada çayının düşük riski oluşturduğu biliniyor. Adaçayında bulunan thujone isimli maddenin özellikle tansiyon riski olan hamilelerde plasentanın erken ayrılması yani düşüğe neden olabiliyor."

"Adaçayı dışında kantaron, biberiye, ısırgan otu gibi bitkilerden de uzak durulmasının faydası var."

Ananas

"Düşüğe neden olan meyvelerden biridir. Ananasın içerisinde bulunan bromelain isimli madde, rahim ağzında yumuşamaya ve rahimde kasılmalara neden olarak düşüğe sebep olabilir."

Maydanoz

"Maydanoz bu konuda biraz yanlış anlaşılmış bir sebze. Evet, maydanozun içerdiği apiol ve beta bisabolene isimli maddelerin düşüğe neden olma ihtimali söz konusu. Bu yüzden düşüğe sebep olan yiyecekler denince akla ilk maydanoz geliyor. Bu yüzden özellikle ilk 3 ayda tüketilmesi biraz sakıncalı. Ancak yemeklerin içerisindeki bir miktar maydanozun düşüğe neden olmaz. Maydanozun tüketimini abartmadığın sürece bir sakıncası yoktur."

Kafein

"Hamilelikte sık kafein tüketmek düşüğe ya da düşük doğum ağırlıklı bebeğe neden olabilir. Her ihtimale karşı kafein tüketiminin sınırlandırılması daha iyi olacaktır. Kafein tüketimi günlük 200-300 mg geçmeyecek şekilde tüketmek mümkündür."

Cıva içeren balıklar

"Düşüğe neden olan yiyecekler arasında yoğun cıva içeren dip balıkları da var. Uskumru, kılıç balığı, ton balığı gibi dip balıkları yoğun miktarlarda cıva içerdikleri için hem düşüğe hem de bebeğin sinir ve beyin gelişimini olumsuz etkileme ihtimali var. Bu yüzden daha güvenli balıkları tüketerek hem besin maddelerinden faydalanabilir hem de düşük riskinden uzak durabilirsiniz."

Şekerli gıdalar

"Bütün şekerli gıdaların hamilelikte fazla tüketilmesi, birçok farklı soruna neden olabilir. Özellikle işlenmiş şekerli gıdalar, jelibonlar, şekerler ve bu gibi gıdaların sık sık tüketilmesi hem farklı hamilelik sorunlarına hem de düşüğe neden olabilir."

Karaciğer

"Gebelikte düşüğe neden olan yiyeceklerden bir diğeri de karaciğer. Düşüğe neden olma sebebi ise yoğun miktarda A vitamini içermesi. Bu yüzden fazla karaciğer tüketimi düşük ve sinir sistemi sorunlarına neden olabiliyor. "

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası