hamilelikte cinsellik / Cinsel Yaşam Hamileliğin Kaçıncı Ayına Kadar Devam Edebilir?

Hamilelikte Cinsellik

hamilelikte cinsellik

Hamilelikte cinsellik nasıl olmalı?

Hamilelik çiftler için hayatlarının önemli dönüm noktalarından biridir. Bu dönemde yaşanan kaygılar ve soru işaretlerinin giderilmesi ile çiftlerin ilişkileri daha sağlıklı bir hale gelir. Bu konulardan biri de hamilelikte cinsellikle ilgili sorulardır. İş hamilelikte cinsellikle ilgili 7 kritik soru ve cevapları...


1. Hamilelik cinselliği nasıl etkiler?

Hamileliğin psikolojisi ve fiziksel değişimleri bir takım değişikliklere yol açsa da cinselliğin devam etmesine engel bir durum yoktur. Partneri hamile olan bir erkek bazı tereddütlere sahip olabilir. Ne yapacağını bilmeyen erkek, bebeğe zarar verebileceğini düşünerek partnerinden uzak durmayı tercih edebilir. Hamilelik dışı zamanlarda cinsel isteği ifade eden ve başlatan taraf genellikle erkek olduğundan, erkeğin başlatmaması halinde kadın da istekli olduğunu ifade etmekten çekinebilir. Partnerinden uzak durduğunda ise kadın bu durumu artık çekici olmadığı, partnerinin kendisini istemediği ve hatta hayatında başka biri olduğu şeklinde yorumlayabilir. Cinsellik ruh hali ile direkt bağlantılı olduğundan, kadının ruh hali değişimleri oldukça istek de değişecektir. Unutulmaması gereken çok önemli bir konu cinselliğin her zaman tam bir seks olmayabileceğidir. Öpüşmek, hatta bazen sarılmak bile anne adayını mutlu edebilir. Bu öneri özellikle cinselliğin sakıncalı olduğu tıbbi durumlarda ilişkinin normal devamı için gereklidir.

2. Hamile kalındığında cinsel hayat sona ermeli mi?

Bebeğin içinde büyüdüğü amnion kesesi ve amniotik sıvı bebeği dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korur. Böylece ilişki ile gelen spermlerin bebeğe ulaşmasını da engeller. Ayrıca, hamilelikte çok yüksek düzeylere ulaşan progesteron hormonu servikste (rahim ağzı) çok yoğun sümüksü bir tıkacın oluşmasını sağlayarak birçok spermin rahime geçmesine izin vermez. Bu nedenlerle cinsel hayatın devam etmesinde sakınca yoktur. Ancak sıklığı ve idaresi kadının hakimiyetinde olmalıdır. Yorgunluk, bulantı, uyku ihtiyacı, ağrı gibi nedenlerle kadının sürekli hazır ve uygun olmayabileceği unutulmamalıdır.

3. Hamilelikte cinselliğin yasak olduğu durum var mıdır?

Gebeliğin öğrenildiği andan itibaren son aya dek güvenle cinsel hayat devam edebilir ve ettirilmesi önerilir. Ancak, ilk üç ayda kanama ve ağrı ile seyreden düşük tehdidi hallerinde doktor izin verene dek durdurulmalıdır. Önceki gebeliği düşükle ya da erken doğumla sonuçlanmış olanlar biraz daha dikkatli olmalı ve ilişki sırasında erkek her zamankinden daha dikkatli olmalıdır. Plasentanın aşağıda yerleştiği durumlarda (plasenta previa) doktorun izni ve görüşü alınmalıdır. Tüp bebek ya da doğal ikiz gebeliklerde, erken doğum tehdidi daha sık görüldüğü için mutlaka doktor tavsiyesi alınmalıdır. Şu hallerde ise cinsel hayat kesinlikle durdurulmalıdır:

  • Su kesesinin açılması
  • Vajinal kanama
  • Kesinleşmiş rahim boynu yetmezliği
  • Erkekte cinsel yolla bulaşan hastalık varlığı

4. Hamilelikte hormonların cinselliğe etkisi olur mu?

Gebelik başladığında hormonal etkilerle göğüslerde de büyüme ve hassasiyet başlar. Göğüslerdeki bu hassasiyet, cinsel uyarılabilirliği artırır. Bazı kadınlarda 3’üncü ayın sonuna doğru artan bir dürtü vardır. Gebelikte yükselen östrojen vajinal salgıları artırırken, progesteron hormonu salgıları daha koyu bir hale getirebilir. Vajina her zamankinden daha ıslak ama daha az kaygan olabilir. Gerekli olduğu hallerde bunun üstesinden gelmek için su bazlı kayganlaştırıcılar kullanılabilir.

5. Hamilelikte cinsel ilişki erken doğuma neden olur mu?

Normal bir gebelikte ilişki erken doğuma neden olmaz. Her ne kadar sperm içinde zengin olarak bulunan prostoglandin grubu maddeler zaman zaman rahim kasılmalarına neden olabilse de çoğu zaman bu kasılmalar geçicidir. Meme başlarının uyarılması hipofiz bezinden oksitosin denen bir hormonun salgılanmasını başlatır. Oksitosin hormonu, doğum başlatmak için kullanılan bir hormondur. Meme başı uyarımı kesilince salgı da durur ve çoğu kez doğum başlatacak güçte olmaz.

6. Doğumdan sonra cinsel hayat ne zaman başlar?

Doğumdan 6 hafta sonra cinsel hayat başlayabilir. Sezaryen ve normal doğum arasında fark yoktur. Normal doğum yapmış kadınlarda epizyotomi (kesi ve dikiş) yapılmışsa, cinsel hayat başlamadan önce doktora görünerek tam iyileşme olduğu ve sakınca olmadığı teyit edilmelidir. Sezaryen doğumda estetik dikiş tekniği ve rahim içinin operasyon sırasında çok iyi temizlenmiş olmasına dikkat edilmelidir. Bu sayede doğumdan hemen 4 hafta sonra kişinin akıntısı, kanaması bitmiş, dikişleri iyileşmiş ve cinsel hayata hazır hale gelebilir. Buna kadının da karar vermesi önemlidir. Süt verme, uykusuz geceler ve hormonal dalgalanma nedeniyle doğum sonrası olabilecek lohusalık bunalımı ve depresyon da partnerle ilişkiyi değiştirebilir.

7. Doğum sonrası adet periyodu nasıl olur?

Hamilelik ve sonrasında cinsellik dışında merak edilen bir diğer konu da doğumdan sonra adet kanamalarının başlamasıdır. Bu kanamalar genellikle 6-8 ay sonradır. Süt vermeyen kadınlarda bu süre daha kısa olabilir. Adet kanamalarının başlaması 1 yıla kadar da gecikebilir. Ancak, ilk adet kanamasından 14-15 gün önce yumurtlama olmuş demektir. Bu nedenle bazen hiç adet görülmeden tekrar hamile kalınabilir. Tüm bunlar göz önüne alınarak süt vermeyenlerde hemen, süt verenlerde doğumdan sonra 4-5’inci aylarda doktora başvurarak doğum kontrolü (kontrasepsiyon) seçenekleri konuşulmalıdır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Hamilelikte Cinsellik

Anne olmayı planlıyorsanız ya da henüz doğum yaptıysanız, bu dönemdeki cinsellik hakkında birçok yazı bulabilirsiniz. Ama annelik ve cinsellik genellikle kültürel ve sosyal eğilimler nedeniyle pek bağdaştırılmadığından bu konu üzerinde fazla konuşulmaz. Oysa cinsellik yaşamın her döneminde olduğu gibi gebelikte de göz ardı edilmemesi gereken doğal bir olaydır.

Bu konuda farklı görüşler vardır. Bazı hekimler gebeliğin son ayında ilişkiyi yasaklarken hakim olan genel görüş gebelik sorunsuz geçtiği sürece her dönemde ilişkiye girilebileceğidir.
Normal bir gebeliğin her döneminde ilişkiye girilebilir, cinsel birleşme ve orgasm olmanın da bebeğe bir zararı yoktur. Normal bir gebelik dediğimizde; düşük, erken doğum , kanama gibi komplikasyon ve risklerin az olduğu gebeliği anlıyoruz.
Tabii ki bazı durumlarda cinsel birleşmenin yasaklanması gerekebilir;

o Erken doğum ya da düşük tehtidi veya erken doğum ya da düşük öyküsü
o Açıklanamayan vaginal kanama
o Membran rüptürü, su gelmesi
o Servikal Yetmezlik ( Rahim ağzı yetmezliği)
o Plasentanın kısmen ya da tamamen rahim ağzını kapattığı durumlar ( Plasenta previa)

Doktorunuz böyle bir durum olduğunda cinsel birleşmeden kaçınmanızı isteyebilir.
Cinsellik normal desek de cinsel istekte dalgalanmalar görülebilir; istekte azalma ya da artma olabilir. Gebenin vücudunda oluşan değişiklikler, kendini, çekici bulmama ya da eşi tarafından beğenilmeme kaygıları; hormonal değişikliklere bağlı ortaya çıkan duygusal değişiklikler isteği azaltabilir.

Gebede özellikle ilk 3 ayda görülen bulantı, yorgunluk, uykuya eğilim, göğüs hassasiyeti gibi durumların yanısıra ilerleyen dönemde de bel ve karın çevresindeki genişleme, bel ağrısı, kilo alımı da cinsel istek ve hazzı etkileyebilir. Gerek anne gerekse baba adayı için cinsellikle ilgili en önemli çekince bebeğe zarar verme kaygısı ve annelik rolü ile cinselliği bağdaştıramama düşüncesidir. Bu düşünce ve kaygı iki taraf için de azımsanamayacak ölçüde önem taşır. Erkeğin de daha önce cinsel partneri olan eşinin artık bir anne adayı olması fikrine alışması zaman alabilir.

Gebeliğin ilerleyen döneminde, yaklaşık 4. aydan sonra, büyüyen rahimin ana toplardamara basısı nedeniyle sırtüstü yatmak uygun olmayacaktır, baş dönmesi, tansiyon düşmesi , fenalık hissi görülebilir. Bu nedenle bu aydan itibaren ilişki sırasında pozisyon değişikliği gerekebilir.

Oral sexin herhangi zararı yoktur ancak anal sex enfeksiyon riski ve hamilelikte ortaya çıkabilen hemoroidler nedeniyle önerilmez.
Vaginal kuruluk, yanma gibi şikayetlerin varlığında su bazlı kayganlaştırıcı jeller rahatlıkla kullanılabilir.

İlişki sırasında herhangi bir ağrı hisssetmeniz normal değildir. Orgazm sırasında rahimde kasılma olur ancak bunlar ağrılı değildir. Eğer düzenli kasılma ve ağrınız ya da kanamanız olursa mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekecektir.
Gebeliğin son döneminde , özellikle son haftalardaki cinsel ilişkinin, menideki prostaglandinler etkisi ile doğum kasılmalarını başlatıcı etkisi olduğu ileri sürülse de, bu durum kesin olarak kanıtlanmamıştır.

Unutmayın; Cinsel ilişki sadece birleşmeden ibaret değildir. Güzel bir dokunuş, öpücük, güzel bir söz de sizi etkileyebilir.
Cinsel isteğinizde azalma olduğunda bunu açıklıkla partnerinizle paylaşmalı eendişelerinizi dile getirmelisiniz. İlişkinizi cinsel birleşme olmadan da yürütebilir ve birlikte, sevdiğiniz aktiviteleri yaparak anne- baba olmanın heyecanını yaşayabilirsiniz.

Bu dönemde partnerinizin de cinsel isteğinde artma ya da azalma olabilir. Bazı erkekler hamilelik döneminde kendilerini eşlerine daha yakın hisseder ve vücudundaki değişikliklerle onu daha çekici bulabilirken bazıları da anne- baba olma kavramı baskısı ve anne ya da bebeğe zarar verme endişesiyle cinsellikten uzaklaşabilirler. Partneriniz sizi artık cinsel eş olarak değil de bir anne olarak algılıyor olabilir. En doğru yaklaşım bu konuyu karşılıklı olarak konuşup çözümlemektir.

Tıbbi olarak kısıtlanmış olması ya da cinsel isteksizliğiniz nedeniyle ilişkiden uzak duruyor olsanız da eşinizin de ihtiyaçları olduğunu umutmamalı ve ona zaman ayırmalısınız. İlgi ve sevginizi birçok şekilde ifade edebilirsiniz. Böyle durumlarde bebeğinizin varoluşuna sebep olan aşkınızı ve sevginizi hatırlayın. Birlikte geçirdiğiniz her anın tadını çıkarın. Uzun romantik yürüyüşler, mum ışığı ve sıcacık bir kucaklama size birbirinize ne kadar iyi geldiğinizi hatırlatacaktır..

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası