rahim duvarı kalınlaşması adet düzensizliği / Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi - Prof. Dr. Gamze Sinem

Rahim Duvarı Kalınlaşması Adet Düzensizliği

rahim duvarı kalınlaşması adet düzensizliği

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Rahim, kadın üreme organlarındandır. Hamilelik süresince bebeğin gelişimini sürdüğü organdır. Rahmin iç duvarı endometrium, dış duvarı myometrium olarak adlandırılmaktadır. Rahmin iç kısmı kastan oluşmaktadır. 28 günde bir meydana gelen adet döngüsündeki hormonal değişiklere bağlı olarak gebelik sürecine hazırlanmak için kalınlaşmaktadır. Hamilelik sürecinde rahim duvarı kalınlaşmaya devam eder.

Hamilelik meydana gelmemişse endometrium pulcuklar halinde dökülür ve incelir. Dökülen doku parçacıkları, biraz kanla birlikte vajinadan vücut dışına atılmaktadır. Rahim iç duvarının normalden fazla kalınlaşması tıpta endometrial hiperplazi olarak isimlendirilir. Östrojen hormonunun fazla salgılanmasıyla bölgede bulunan hücrelerin sayının artması ve salgı bezlerinin normalden daha çok büyümesiyle oluşmaktadır.

Rahim Duvarının Kalınlaşması Nasıl Anlaşılır?

Adet döneminde vücudun farklı bölgelerinden salgılanan hormonlar, rahmin iç kısmının kalınlaşmasına ve incelmesine neden olmaktadır. Bu dönemin ilk yarısında yumurtalık folikülünden salgılanan östrojen hormonu, rahim duvarının hamilelik ihtimalinden dolayı döllenen yumurtanın rahme tutunabilmesi için kalınlaşmasına neden olur. Gebelik meydana gelmezse progesteron hormon düzeyinde artış olur yani rahim duvarı incelenir. Östrojen ve progesteron hormonlarının dengesinin bozulması kalınlaşmaya neden olmaktadır. Görülen belirtiler ise şu şekildedir:

  • Normalden uzun süren adet kanamaları
  • Normalden farklı olarak adet kan miktarında artış görülmesi
  • Düzensiz adet kanamaları
  • Ağrılı adet dönemleri
  • 2 adet kanamasının 21 günden kısa süreli aralıklarla gerçekleşmesi
  • Adet dönemleri arasında kanama veya kahverengi lekelerin olması

Rahim Kalınlaşması Ne Zaman Tehlikelidir?

Ağrılı adet dönemleri ve düzensiz kanama nedeniyle rahim duvarı kalınlaşabilir bu durum sonucunda hayati risk oluşturacak düzeyde kan kayıpları meydana gelebilir ve tedavi edilmezse kansere neden olabilmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlığı Ağrı Yapar Mı?

Ağrılı adet dönemlerine ve düzensiz kanamalara neden olabilmektedir. Şiddetli olarak kan kayıplarının yaşanmasına neden olabilir.

Rahim Kalınlaşması Nasıl Geçer?

Tedavi yöntemi genellikle biyopsi materyalinin sonucuna göre belirlenmektedir. Bu nedenle alınan endometrium örneğinde kötü huylu bir hücreye rastlanmazsa daha basit yöntemler uygulanabilir. Kanserleşme belirtileri gözlemlenirse farklı tedavi yöntemlerine başvurulur.

Kişinin yaşında, mevcut sağlık durumuna, hormonal düzeyine, rahmin genel durumuna bağlı olarak farklı şekillerde tedavi uygulanabilmektedir. Genellikle ilaçlı tedavi uygulanır. Hormonal dengenin geri sağlanabilmesi için rahim içi araç, enjeksiyon uygulamaları, vajinal krem veya oral tablet gibi seçenekler bulunmaktadır.

İlaç tedavisinde östrojen etkisinin dengelenmesi amacıyla, progesteron hormonunu içeren ilaç tedavileri uygulanabilmektedir. Bazı durumlarda küretaj ve dilatasyon, rahim duvarı kalınlaşmasının tedavisi için yeterli olabilir bazı durumlarda ise özellikle hamilelik planlamayanlarda ve menopoz dönemi yakınlaşan kişilerde total histerektomi yöntemine başvurulabilmektedir. Bu yöntemde rahim tamamen alınır. Kapalı ameliyat yani laparoskopik cerrahi yöntemiyle yapılmaktadır. Hastanın yumurtalıkları alınmaz fakat doğurganlığını kaybetmesine yol açar. Bundan dolayı dikkatli karar verilmesi gerekilen bir durumdur.

Takip ile herhangi bir kötü huylu hücrenin tespit edilmediği veya belirli sınırlarda görülen basit kalınlaşmalarda, hastadan belirtileri takip etmesi önerilmektedir. Belirtiler azalabilir ve hormon dengesinin düzelmesiyle birlikte kalınlaşma geçebilir.

Cerrahi yönteminde ise rahim cerrahi olarak çıkarılır. Bu işleme ise histerektomi adı verilir. En son başvurulan tedavi yöntemidir.

Bahçeci Sağlık Grubu

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Tıpta endometrial hiperplazi olarak tanımlanan rahim duvarı kalınlaşması, endometriumun normalden fazla kalınlaşması durumudur. Rahmin iç dokusu anlamına gelen endometrium tabakasının, hormonal ya da diğer sebeplerle kalınlaşmasıdır. Rahim duvarının normalden fazla kalınlaşması, düzensiz kanamalar ve ağrılı adet dönemleri ile kendini gösterir. Altında yatan sebepler araştırılarak tedavi edilir.

Rahim Duvarı Nedir?

Kadın üreme organlarından biri olan, bebeğin gelişimi boyunca içinde bulunduğu rahim, gebeliğin olmadığı zamanlarda yaklaşık olarak yumruk büyüklüğündedir. Kas ve dokulardan oluşan rahim vajinaya açılır ve iç yüzeyi zar benzeri bez ve bağ dokularından oluşur. Endometrium olarak tanımlanan rahim duvarı, normalde aylık menstrüasyon döngüleri esnasında yumurtanın olgunlaşması için overlerden salınan östrojen hormonu sayesinde bir miktar kalınlaşarak, rahmi gebeliğe uygun hâle getirir. Yumurtlamanın ve rahim duvarının kalınlaşmasının ardından azalan östrojen ve artan progesteron hormonu bu kalınlaşmayı durdurur. Bir süre sonra, gebeliğin oluşmadığı durumda adet kanaması gerçekleşir. Kalınlaşan rahim duvarı da kan ile birlikte vajinadan atılır.

Doğurganlığın devam ettiği süre boyunca, bu döngü düzenli olarak devam eder. Her 28 günde bir gerçekleşen adet kanamaları arasındaki yaklaşık ilk 14 gün östrojen salgılanarak rahim duvarı kalınlaşır ve yumurtlama gerçekleşir. Bu süre boyunca yumurtanın döllenmemesi durumunda, takip eden 14 gün boyunca da progesteron salgılanarak kalınlaşan rahim duvarı vücuttan atılır. Östrojen hormonunun salgılanmasının ardından eğer progesteron salgılanmaz ise rahim duvarı vücuttan atılamayacağı için rahim duvarı kalınlaşması, yani endometrial hiperplazi oluşur. Aşırı kalınlaşan rahim duvarı progesteron hormonu etkisiyle olmasa da östrojen ile dökülmeye başlar, bu durum da düzensiz kanamaya yol açar. Ancak öncelikle rahim duvarı kalınlaşması ne demek bunu iyi anlamak gerekir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Her ay, düzenli olarak rahim duvarı bir miktar kalınlaşır ve kendini olası bir gebeliğe hazırlar. Korunmasız olarak gerçekleştirilen cinsel ilişki sonrası sperm hücresi ile döllenen yumurta, rahim duvarına tutunarak embriyonun gelişmesine olanak tanır. Ancak döllenme olmaması durumunda kalınlaşan rahim duvarı, salgılanan progesteron hormonu sayesinde çatlayarak dökülür. Adet kanaması ile birlikte vajina yolu ile vücuttan atılır. Menopoz dönemine kadar her ay, bu fizyolojik işlem düzenli olarak devam eder.

Rahim duvarı kalınlaşması nedenleri arasında genellikle progesteron hormonunun salgılanmaması görülür. Östrojen ve progesteron hormonunun uyumlu bir şekilde çalışmaması sonucunda oluşan rahim duvarı kalınlaşması ise kalınlaşan rahim duvarının vücuttan atılamaması durumudur. Endometrial hiperplazi kendini, adet kanamalarının normalden daha uzun ve ağır geçmesi olarak kendini gösterebildiği gibi, adet döngü aralıklarının 21 günden az olması şeklinde de ortaya çıkabilir. Adet dönemleri arasında kanama, lekelenme, normalden daha ağrılı adet görme ve kasık ağrısı da rahim duvarı kalınlaşmasının belirtilerini oluşturur. Menopoz sonrası dönemde oluşan kanamalarda da rahim duvarı kalınlaşması göz ardı edilmemelidir. Sanılanın aksine bu durum her zaman kansere işaret etmez. &#;Rahim duvarı kalınlaşması sonucu ne olur?&#; sorusunun cevabı ise çok ciddi kan kayıplarına yol açması ve buna bağlı gelişen komplikasyonlar olarak yanıtlanır. Ancak rahim duvarın kalınlaşması için hekime başvurulmaması son derece yanlıştır ve kanser oluşumuna yol açabilir. Bu yüzden adet kanamaları sırasında ve arasında fark edilen anormallikler için mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

Tedavi ilaçla olabileceği gibi cerrahi müdahale de gerektirebilir. Tedavi olmaktan çekinen hastaların sıklıkla sorduğu &#;Rahim duvarı kalınlaşması kansere yol açar mı?&#; sorunun cevabı, &#;Tedavi edilmediği durumlarda yol açabilir.&#; olarak yanıtlanır. Sıklıkla karşılaşılan &#;Rahim duvarı kalınlaşması gebeliğe engel mi?&#; sorusunun cevabı ise biraz daha karmaşıktır. Çünkü sağlıklı gebeliğin oluşması için rahim duvarının kalınlaşması gerekir. Ancak olması gerekenden daha fazla kalınlaşan rahim duvarı gebeliğe engel oluşturur. Rahim kalınlığının yaşa, hormonal seviyeye ve fiziki duruma göre değiştiği göz önüne alınırsa, kalınlığın standart olarak kaç mm. olduğunu söylemek güçtür.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Sebepleri Nelerdir?

Rahim duvarı kalınlaşmasının pek çok sebebi bulunur. Bunların başında menopoz dönemi gelir. Menopoz döneminde, vücutta progesteron üretilmez ve bu durum kontrol altına alınmaz ise rahim kalınlaşması meydana gelir. Bazı durumlarda azalan östrojen hormonu, ilaçla takviye edilerek yükseltilir. Ancak östrojen hormonunun tek başına yükseltilmesi rahim duvarının kalınlaşmasına sebep olacağından mutlaka progesteron ile desteklenmelidir. Diyabet, obezite, safra kesesinin yol açtığı rahatsızlıklar, tiroit bezinden kaynaklı hastalıklar, yumurtalık tümörleri, polikistik over sendromu gibi pek çok hastalık da rahim duvarının kalınlaşmasına neden olur. Geç yaşta menopoza giren, ilk adetlerini çok erken yaşta gören, 35 yaş üstünde olan, yukarıda belirtilen hastalıkların bir ya da daha fazlasına sahip kadınlar, ailesinde kolon, yumurtalık veya rahim kanseri öyküsü bulunan kişiler rahim duvarı kalınlaşması açısından risk altındadır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri

Endometrial hiperplazinin başlıca belirtisi, anormal kanamalardır. Bol miktarda ve düzensiz kanamaların varlığı, bu kanamaların normalden çok daha ağrılı olması, kasık bölgesinde hissedilen ağrının varlığı da rahim duvarı kalınlaşması belirtileri arasında yer alır. İki adet dönemi aralığının 3 haftadan az olması ya da bu dönemde kanama ya da kahverengi lekelenmeler oluşması da rahim duvarı kalınlaşması belirtileri arasındadır. Adet döngüsü hesaplanırken adet döneminin ilk gününden, bir sonraki dönemde görülen adetin ilk günü baz alınır.

Ayrıca menopoz sonrası görülen hemen hemen tüm kanamalar da rahim duvarı kalınlaşması belirtileri arasında yer alır. &#;Rahim duvarı kalınlaşması adet geciktirir mi?&#; sorusu da hekimlerin sıklıkla karşılaştığı bir diğer sorudur. Rahim duvarı kalınlaşması adet düzensizliklerine yol açtığı için, normalden erken ya da geç adet görülmesi oluşabilir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tanısı

Tanı için öncelikle hastanın öyküsü dinlenir ve vajinal ultrason yardımı ile rahim duvarı ölçümü yapılır. Hekimin gerekli gördüğü durumlarda ya da ultrasonda görülen bir kitlenin varlığında, kesin tanı için biyopsi ile parça alınıp patolojik inceleme yöntemine başvurulur. HSG olarak bilinen rahim filmi çekilebilir. Daha ayrıntılı inceleme gerekir ise histeroskopi ve kürtaj yöntemlerine de başvurulabilir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi

Rahim duvarı kalınlaşması tanısı konan hastalara, hastanın yaşına, hormonal düzeyine, rahmin durumuna göre farklı tedaviler uygulanır. &#;Rahim duvarı kalınlaşması nasıl tedavi edilir?&#; sorusunun tek bir cevabı yoktur. Hastanın durumuna göre uzman hekim farklı tedavi yolları izleyebilir. Bunlar östrojen karşısında yetersiz kalan progesteron ilaçları, halk arasında rahim duvarı kalınlaşması ameliyatı olarak bilinen dilatasyon ve küretaj ya da rahim alma olarak bilinen laparoskopi ile yapılan histerektomi yöntemleridir. İlaç ile hormonal dengenin sağlanması için tablet, enjeksiyon, vajinal krem uygulamaları olabileceği gibi, rahim içine yerleştirilen rahim içi araç ile de ilaçlı tedavi yapılabilir. Dilatasyon ve küretaj yöntemi kısa ve küçük bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntem ile rahim duvarı kürete edilerek inceltilir.

Diğer bir yöntem olan histerektomi ise genel anestezi altında yapılan bir operasyondur. Genellikle laparoskopik cerrahi yöntemiyle yapılan işlem sırasında rahim tamamen alınır. Ancak bu durum kadın infertilitesi gibi geri döndürülemez sonuçlara yol açacağından karar verme aşamasında dikkatli olunmalıdır.

Rahim duvarı kalınlaşması ile aklınıza takılan tüm sorularınız için 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası