esesli hard disk / Hard Disk Modelleri, Fiyatları ve Yorumları - Trendyol

Esesli Hard Disk

esesli hard disk

Hard Disk

Temel bilgisayar bileşenleri arasında yer alan hard disk, verileri yedeklemenin pratik ve kullanışlı yollarından bir tanesidir. Söz konusu cihaz, müzik, oyun, fotoğraf, video ve belge depolamaya yarar. Böylece tüm verilerin uzun yıllar boyunca kalıcı olması mümkün hâle gelir. Teknoloji ve internet çağının hızla gelişmesi ile birlikte bilgisayarlar daha geniş bir depolama alanına ihtiyaç duymaya başlamıştır. Bu ihtiyacı kolayca karşılayan hard diskler, farklı teknik özellikleri ve avantajları sayesinde kullanıcıların beğenisini kazanır. Hard disk laptop ya da masaüstü bilgisayarların çalışma kapasitesi ile doğrudan ilişkilidir. Depolama alanı dolu bir bilgisayar zaman içerisinde ısınma problemi yaşayabilir. Bu durum, bilgisayarın yavaşlamasına ve performansının etkilenmesine neden olabilir. Kaliteli bir hard disk satın alarak bu gibi durumların önüne geçebilir, bilgisayarınızın kullanım ömrünü uzatabilirsiniz. Hard diskler bilgisayarınız kapalı olduğunda da verileri muhafaza eder. Bilgisayar açıldığında ise tüm veriler, hard disk sayesinde sistem belleğine ulaştırılır.

Hard diskler bilgisayarın performansını artırırken aynı zamanda yüksek kapasitedeki verilerin saklanmasını da sağlar. Her tip bilgisayar için uyumlu cihazlardan birini tercih edebilir, verilerinizi kolay bir biçimde depolayabilirsiniz. Hard disk çeşitleri dâhilî ve haricî olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılır. Dâhilî hard diskler, tercih ettiğiniz masaüstü ya da laptopların içerisine monte edilmiş hâlde bulunur. Diğer bir adı da sabit disk olarak bilinir. Bir hard disk GB, GB, GB, GB veya daha fazla depolama alanına sahip olabilir. Büyük boyutlu dosyalar yedeklemek isteyen kişiler ise 6 TB veya 8 TB hard disk modellerini tercih edebilir.

Haricî hard disk modelleri ise taşınabilir olduğu için dikkatleri üzerine çeker. 4 TB, 5 TB, 10 TB ve 16 TB hard disk çeşitleri bulunur. Bu ürünler aynı zamanda USB hard disk olarak da bilinir. Bunun sebebi, haricî modellerin USB kablosu ile bilgisayara bağlanmasıdır. Yanınızda taşıyabileceğiniz bu cihazlar, bulunduğunuz her yerde veri aktarımı yapabilmenizi sağlar. Böylece bilgisayarınız bozulduğunda önemli dosyalarınızı kaybetmemiş olursunuz.

Farklı Donanımlar İçin Hard Disk Modelleri ve Özellikleri Nasıldır?

Farklı Donanımlar İçin Hard Disk Modelleri ve Özellikleri Nasıldır?

Hard diskler, bazı unsurlara bağlı olarak çeşitlilik gösterebilir. Tercih edilecek her ürün, bilgisayar performansını artırarak kullanıcıya büyük bir kolaylık sağlar. Ayrıca verileri uzun yıllar boyunca saklayarak kolay ulaşım imkânı da sunar. Böylece yıllar öncesine ait belge, fotoğraf, müzik ve video gibi önemli dosyaların kaybolma riski ortadan kalkar. Cihazlar HDD hard disk ve SSD hard disk olmak üzere iki farklı kısma ayrılır. HDD diskler, veri okuma işlemini mekanik bir biçimde gerçekleştirir.

SSD cihazlar ise yeni nesil teknolojilere sahiptir. Tamamen dijital bir biçimde çalışarak hızlı veri okuma ve yazma imkânı sunar. Kapasite ve hızın yanı sıra pek çok farklı çeşitte tasarlanır. Mini sata ve M2 sata gibi modeller, hız ve kullanım kolaylığı bakımından kullanıcıların beklentilerini karşılar. Küçük boyutlu olan mini sata SSD'ler ise genellikle dizüstü bilgisayarlar ile kullanılır. Bu cihazı çantada hatta kıyafet cebinde bile taşıyabilir, bulunduğunuz her yerde veri aktarımı yapabilirsiniz.

Bilgi depolama görevi gören SSD, yenilikçi teknolojinin tüm imkânlarından faydalanmanızı sağlar. Yüksek grafikli oyunları oynamayı kolaylaştırarak keyifli vakit geçirmenize yardımcı olur. Aynı zamanda önemli programları kısa sürede çalıştırarak işinizin akıcılığını artırır. Hard disk PC ve dizüstü bilgisayarlarda rahatça kullanılabilir. Hem iş hem de kişisel hayatında zamanla yarışan kişilere en uygun çözümleri sunar. Örneğin 2TB hard disk modellerinden bir tanesini tercih ederek mühendislik ve grafik tasarım ile alakalı yüksek boyutlu dosyaları depolayabilirsiniz. Aynı zamanda sessiz çalışan cihaz, müzik kaydı yapan kişiler için de kullanışlı çözümler sunar. Tüm gününü bilgisayar başında geçiren yazılımcılar ise 12TB hard disk modellerini tercih edebilir.Söz konusu cihazlar çalışma şekli bakımından USB bellek, tablet ve akıllı telefonlar ile benzerlik gösterir.

SSD'ler oyun severler tarafından da tercih edilebilecek en iyi alternatifler arasında yer alır. Bu ürünler oyun bilgisayarlarında üst düzey bir performans göstererek beklentileri fazlası ile karşılar. Tercih edebileceğiniz 1 TB, TB veya 3 TB hard disk oyunları en iyi şekilde çalıştırır. Böylece her oyunu akıcı bir biçimde oynayabilir, bilgisayarınızın keyfini çıkarabilirsiniz. Yüksek depolama alanına ihtiyaç duymayan kullanıcılar için ise GB, GB ve GB hard disk modellerini tercih edebilir. GB laptop hard diskler ise dizüstü bilgisayar kullanıcılarının çok daha akıcı bir deneyim yaşamasına imkân tanır.

Hard Disk Alırken Dikkat Edilmesi Gerekilenler Nelerdir?

Hard Disk Alırken Dikkat Edilmesi Gerekilenler Nelerdir?

Bilgisayarların insan hayatını kolaylaştırması ile birlikte depolama teknolojilerinin kullanımında artış gözlemlenmiştir. Hem bilgisayara hem de kullanıcı tercihlerine bağlı olarak geliştirilen hard diskler, pratik çözümler sunar. Verilerin depolanmasını sağlayarak bilgisayar performansını artırır. Yeni bir disk alırken dikkat etmeniz gereken bazı kriterler mevcuttur. Bunları göz önünde bulundurarak kendiniz için uygun olan ürünü kolayca belirleyebilirsiniz.

Yeni bir depolama cihazı alırken öncelikle kullanım amacını belirlemek gerekir. Cihaz, düşük boyutlu dosyaları arşivlemek için kullanılacaksa GB ya da GB hard disk modellerine yönelebilirsiniz. Bunun dışında belgesel, video ya da film gibi dosyaları arşivlemek istiyorsanız 1TB laptop hard disk modellerini tercih edebilirsiniz. Kullanım amacı bilgisayarın sistem performansını artırmak ise SSD modellerinden birini tercih edebilirsiniz. Bu ürünler okuma ve yazma hızları yüksek olan cihazlardır. Böylece bilgisayarın donanımsal özelliklerini hızlandırarak verimli bir kullanım imkânı sunar. Bununla birlikte HDD modellerini de seçebilirsiniz. Ancak HDD alırken RPM hızına dikkat etmek gerekir. ''Revolutions per Minute'' olarak bilinen RPM, 1 dakika içerisinde gerçekleşen devir sayısına verilen isimdir. Bu nedenle RPM değeri yüksek olan bir model, işlemlerinizi daha hızlı bir biçimde gerçekleştirmenize imkân tanır.

PC ve laptop hard diskleri, birbirlerinden farklı boyutlara sahiptir. Bu sebeple tercih yaparken sisteminiz ile uyumlu modellere göz atmanız gerekir. Masaüstü bilgisayarlarda genellikle inç diskler kullanılır. Dizüstü bilgisayarlar için ise inç olan modeller idealdir. Çok uzun yıllardır kullandığınız bir bilgisayarınız varsa, IDE bağlantı noktasına ihtiyaç duyabilirsiniz. Yeni teknolojiye sahip bilgisayarlarda ise SATA standardı mevcuttur. SATA bağlantı yuvası SATA I, SATA II ve SATA III olarak üç kategoriye ayrılır. Aralarındaki fark ise yazma ve okuma performansını belirler. Bu cihazlar arasından bir seçim yapmadan evvel anakartınızın hangi model ile uyumlu olduğuna dikkat etmeniz gerekir.

Hard Disk Fiyat Aralıkları Nasıldır?

Hard Disk Fiyat Aralıkları Nasıldır?

Hard disk fiyatları pek çok değişkene bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Bunlar arasında RPM hızı, boyut, depolama alanı, sürüm uyumluluğu gibi unsurlar yer alır. Bu noktada önemli olan beklentilerin ve önceliklerin belirlenmesidir. Dilerseniz siz de Trendyol’da yer alan depolama cihazlarını inceleyerek kendiniz için uygun olan ürünü kolay bir biçimde bulabilirsiniz. Ayrıca diğer kişilerin yorumlarını inceleyebilir, satın almak istediğiniz cihaz hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Ardından bilgisayarınız performansını artıracak olan hard diski hızlı ve kolay bir biçimde satın alabilirsiniz.

SSD nedir? Nasıl takılır ve &#;alışır?

Haberin Devamı

Bilgisayarların olmazsa olmaz bir parçası haline gelen SSD, işletim sistemini daha hızlı çalıştırması gibi pek çok olumlu yönleriyle daha fazla tercih ediliyor. Son zamanlarda adı sık olarak duyulan SSD nedir ve ne işe yarar? Bununla birlikte bir SSD nasıl takılır ve çalışır? SSD ile ilgili bilinmesi gereken detaylar

SSD nedir ve ne işe yarar?

Sabit disk yerine kullanılan veri depolama birimine SSD (Solid-State Disk) yani Katı Hal Sürücü denir. Standard bir hard diskten daha hızlı çalışan elektronik depolama birimi SSD ile bilgisayar, daha hızlı çalışır. RAM'le aynı düzende çalışan SSD, gerekli uygulamaların daha hızlı yüklenmesini ve dosyaların da kısa sürede kopyalanmasını sağlar. Hard disklerden farklı çalışan SSD'de bir çeşit hafıza yongası olan epromlar yer alır. Standart bir hardiskte ise motor ve manyetik kafa gibi hareketli parçalar bulunur. Bu epromlar sayesinde hard diskteki veriler elektronik olarak kaydedilir. Ayrıca daha hızlı ve sessiz çalışır. Bununla birlikte dış darbelere karşı oldukça da dayanıklı olan SSD'lerdeki veriler zarar görmez. SSD'ler bilgisayardaki verilerin saklanmasını sağlar ve cihazın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. SSD ile kurulan işletim sistemi, bilgisayarın veri işleme, açılma ve kapanma sürelerini de kısaltır. Bununla birlikte bilgisayar daha sessiz çalışır.

Haberin Devamı

Standard hard disklerdeki veriler, plakaların üzerinde yer alan sektörlerde saklanır. Hard diskteki motorlar, bu plakaları döndürerek verileri okuma veya yazma kafasına okutur. Fakat, Hard disklerden farklı çalışan SSD'lerdeki veriler NAND flash denilen bellek yongalarında depolanır. SSD'de bulunan bellek yongaları, RAM'ler gibi hızlı çalışır. Fakat, RAM'lerden farklı bir şekilde çalışır. Bellek yongaları; volatil SDRAM‘ler ve flash yongaları olarak ikiye ayrılır. Volatil SDRAM'ler kısa süreli bilgileri tutarken, flash yongaları da uzun süreli bilgileri tutar. SSD'lerde de uzun süreli bilgi tutan flash yongalar kullanılır. RAM'ler gibi hızlı çalışan flash yongalarda elektrik kesintisi yaşandığı durumlarda bile verilerde kayıp olmaz. RAM'lerde ise bu durum tam tersidir. Elektrik bağlantısı ile bilgileri tutan RAM'ler akım gittiğinde bilgiler de silinir. SDD'lerde bulunan flash yongalar; MLC (Multi Level Cell) ve SLC (Single Level Cell) olarak ikiye ayrılır. Her bir hücrede 1 bit veri depoladığı için SLC bellekler daha az kapasiteye sahiptir. MLC bellekler ise her bir hücrede 3 bit ve üzeri veriyi tutabiliyor. MLC yongaları yüksek kapasiteli SSD'lerde tercih ediliyor. Fakat, SLC'ye göre performansı daha düşük.

Haberin Devamı

SSD nasıl takılır ve çalışır?

Bir dizüstü bilgisayarda genellikle 2,5 boyutunda SSD kullanılır. SSD hard disk kullanılmak isteniğinde bu boyutta olmasına dikkat edilmeli. Bilgisayara SSD takmadan önce içindeki veriler yedeklenmeli. Ardından batarya çıkarılır. Daha sonra sabit diskin üzerindeki kapağın vidaları özenle sökülür. Bir çerçevenin içinde bulunan sabit disk yuvasından çıkarılır. SSD'de bu çerçeveye yerleştirileceği için hard disk çerçeveden çıkarılır. SATA bağlantı noktalarına dikkat edilerek SSD hard disk bu çerçeveye sabitlenir. Daha sonra SSD sürücü kızağına yerleştirilir. Arka kapak kapatıldıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatılır.

Haberin Devamı

Masaüstü bilgisayarlarda ise SSD daha farklı bir şekilde takılır. 2,5 boyutunda giriş yeri olmayan masaüstü bilgisayarda 3,5 inç adaptör gereklidir. SSD'de bu adaptörün üzerine monte edilir. SSD adaptöre monte edildikten sonra tıpkı dizüstü bilgisayarlardaki gibi sabit disk yerine yerleştirilir. Ardından, kapağını kapatılıp cihaz çalıştırılır.

 Google News

Bilgisayarların ve depolama alanına ihtiyaç duyan tüm elektronik cihazların olmazsa olmazlarından olan HDD ( Harddisk ) ve SSD ( Solid State Drive )&#;leri performans, kullanım, fiyat, dayanıklılık, kapasite ve ses alanlarında değerlendirip farklarını konuşuyoruz.

Zaten hali hazırda Hard Diskler hayatımızda uzun bir süredir yer teşkil ediyor. Ama GB boyutlarda ama GB boyutlarda. Ardından yeni sistem olarak SSD diskler hayatımıza girmeye başladı. Bu diskler de performans açısından çok daha üstün konumda oldukları için genel kıyaslamayı dilerseniz birlikte yapalım.

hdd-ssd-diskler

OKUMA VE YAZMA HIZI FARKLARI

HDD Diskler: Birden çok parçası bulunan Hard Disklerin işlemleri gerçekleştirebilmesi adına parçalarının her birinin stabil bir şekilde çalışması gerekmektedir. HDD&#;lerin okuma-yazma hızlarındaki performansları ne kadar iyi olursa olsun SSD&#;lerin yanına varabilecek kadar değildir. HDD&#;lerin daha yüksek gecikme süreleri, daha uzun okuma-yazma süreleri, daha fazla performans kayıpları ve daha az zamanları bulunmaktadır.

Tüm bu işlemlere rağmen Hard Diskler&#;in IOP&#;leri ( saniyede yapılan girdi çıktı işlemlerine denir ) desteklemektedirler. Ancak Hard Disklerin başta da belirtmiş olduğum üzere performans açısından SSD disklerin yanına uğramaları bile düşünülemez.

SSD Diskler: SSD Diskler HDD Disklere göre daha az bileşenlerden oluştukları için performans açısından çok daha tutarlı ve daha kalitelidir. Ancak SSD diskler de kendi içlerinde değişiklikler gösterebilmektedirler. DRAM SSD&#;ler piyasada bilinen en yüksek hıza sahip depolama birimidir ancak NAND teknolojisine sahip SSD Diskler ise % 85 oranında çok daha fazla performans gösterdikleri için en iyisi olarak bilinir.

SSD Disklerin gecikme süreleri, daha hızlı okuma yazma serileri vardır ve çok daha iyi IOP desteklemesini sağlayabilirler. Okuma-Yazma kısımlarında HDD Diskler ile karşılaştıracak olursak örneğin 50 GB dosyayı HDD yazmak istediğinizde 15 dakika gibi bir süre gerekiyorsa, bu SSD Diskler&#;de 3 dakika gibi kısa bir süreye tekabül etmektedir.

hard-disk

KAPASİTE FARKLARI

Hard Diskler: Hard Diskler&#;in SSD Disklerden en büyük avantajları kapasitelerinin çok daha yüksek olmasıdır. Hali hazırda yüksek kapasiteli HDD Diskler daha ucuz olduğu gibi, GB&#;dan tutun da 6 TB&#;a kadar çıkabilen kapasiteleri bulunmaktadır. SSD Disklerin de bu taraftaki en büyük dezavantajlarından birisi de GB&#;lık diski 2 TB&#;lık HDD fiyatı ile neredeyse aynı alabiliyor olmamız diyebilirim.

Daha eski ve daha maliyeti ucuz bir teknoloji olduğu için HDD Diskler kapasite anlamında günümüzde hala çok tutulmakta olduğu gibi, mantıken alt yapı hazır olana kadar bu şekilde de devam edecek gibi görünüyor.

SSD Diskler: SSD Disklerin de 4 TB&#;lık depolama alanlarına ulaşmış olmaları bizi çok da sevindirmiyor. Bu tür boyuta sahip diskler dudak uçuklatan fiyatları ile piyasada satılırken, neredeyse bir gamer bilgisayarı fiyatına da SSD Disklerin olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak piyasada en çok satılan modeller olarak ve GB&#;lık SSD&#;ler yaygın olarak bulunmaktadır. Fakat kullanıcılar genel anlamda ve GB arası bir SSD Disk alıp bunu sadece işletim sistemi için kullanmak istiyorlar.

Kişisel dosyaların depolanabilmesi için büyük boyutlu daha uygun fiyatlı Hard Diskler tercih ediliyor. Açıkçası bu konuda şahsi fikrimi söyleyecek olursam 1 TB Hard Disk ile GB SSD Disk işinizi çok rahat görecektir.

intel-ssd-disk

DAYANIKLILIK FARKLARI

HDD Diskler: HDD&#;ler genel anlamda darbelere ve düşmelere karşı &#;çıtkırıldım&#; tiplerdendir. İşlem sırasında dahi HDD&#;yi ufak şekilde sarsmanız, bir daha o diski kullanamamak anlamına gelebilir ya da veri akışını bozabilirsiniz.

Yeni üretilen Hard Diskler her ne kadar bu soruna uygun koruna yöntemleri ile donatılıyor olsalar da, tam olarak güven verebiliyor diyemeyiz. Diğer yandan düzgün ve bakımlı kullanılan HDD Diskler&#;in ömürleri SSD&#;lere göre çok daha fazladır. Yani daha yavaş okuma-yazma işlemi yaptıklarından ömürleri daha uzun sürmektedir.

SSD Diskler: SSD Disklerin hareketli parçası bulunmadığı için sarsılma, düşme ve darbe alma durumlarında hem iç aksamlarının bozulması hem de veri akışının kaybolması gibi bir durum söz konusu değildir. Bu bakımdan daha güvenilir depolama alanı olarak görülmektedirler.

Hızlı okuma-yazma özelliği SSD hücrelerinin zamanla yıpranmasına neden olmaktadır. Bu durum da SSD Disklerin ömürlerini ne yazık ki kısaltmaktadır. Performans açısından daha yüksek, ancak dayanıklılık açısından daha düşüktürler.

hard-disk-yazma-kafasi
SES VE ISINMA FARKLARI

HDD Diskler: Ses, ısınma ve enerji kullanımı bakımından sınıfının en yaramaz cihazları diyebilirim. Hem daha fazla ses, hem daha fazla ısınma hem de daha fazla enerji kullanarak bilgisayarın içerisinde at koşturmaktadırlar. Ses konusu belki de bilgisayarların içerisinde bulunan fan veya ekran kartları kadar ses çıkartmasa da genellikle &#;veri yazarken&#; veya &#;okurken&#; çıkartmış oldukları ses bazen sinir bozucu olabiliyor.

Diğer taraftan plakanın dönüyor olması HDD&#;nin hafif bir şekilde titremesine neden olmaktadır. Enerji tüketimine değinecek olursak da 6 ve 8 Watt arası bir enerji harcamaktadırlar.

SSD Diskler: Benzetme yapacak olursak bir flaş bellek gibi çalışan SSD&#;ler, hareketsiz parçalardan oluştukları için titreşimde bulunamazlar. Bu nedenle SSD&#;lerden ses konusunda rahatsız olmamız gibi bir durum söz konusu değildir. Enerji tüketiminde ise ortalama 2 ve 4 Watt enerji ile çalışarak şuan piyasadaki en avantajlı disk türleridir.

KULLANIM ŞEKLİ FARKLARI

HDD Diskler: Hard Diskler, yapıları gereği çok fazla değiştirilebilir parçalardan oluşmadıları için &#;, &#; ve &#; ebatlarına sahip yapılarda ve yassı şekillerde üretilme zorunlulukları vardır. Çünkü içindeki dönen disk ve kafa mekanizması farklı bir tasarıma izin vermediği için, küçültülebilmiş en ufak hali günümüzde kullanmış olduğumuz yapılardan ibarettir.

Tüm bu nedenlerden dolayı HDD&#;lerin farklı alanlarda kullanılma gibi bir durumu söz konusu değildir. Bu da onların esnekliği büyük derecede baltalar. Öte yandan pek çok markanın HDD çeşitleri SSD disklerden çok daha fazladır.

SSD Diskler: SSD Diskler flaş tabanlı depolama birimleri olarak düşünüldüğünde bilgisayarlarda standart olarak yer alan SATA disk formunda PCI üzerinden bağlanan depolama birimleri veya masaüstü bilgisayarlara yeni gelen M.2 bağlantı arayüzü ile birlikte üretilmektedirler. Bu da hem daha hızlı veri aktarım imkânı, hem de daha değişik faktörlerde cihazlar oluşturma konusunda imkân sağlamaktadırlar.

hard-disk-vs-ssd-disk
EN ÖNEMLİ BİLEŞEN: FİYAT FARKLARI

HDD Diskler: Başta da belirtmiş olduğum üzere kapasite konusunda avantajlı olan ve fiyat performansı konusunda da en çok tutulan seriler arasında yer alan Hard Diskler piyasada liderliğini sürdürmektedirler.

6 TB&#;lık boyutlara ulaşan HDD&#;lerin fiyatları bile bir çok SSD Disk&#;lerden daha düşük olduğu için, kişiler sistem toplarken HDD tercih etmeye devam ediyorlar. Bu şekilde elde edilen tutum sayesinde daha ucuza daha fazla depolama alanı elde edebilinmektedir.

SSD Diskler: İlk çıktıkları zamanlarda fiyatlar tavan olarak el yakan SSD Diskler, en düşük kapasitelerde bile en yüksek kapasiteye sahip HDD&#;lerin de üzerinde yer almaktaydı. Neyse ki artık o dönemler biraz da olsa geride kaldığı için orta seviyeye kadar ki SSD Diskler makul fiyatlar ile satılmaya başlandı.

Ancak yine de SSD&#;lerin GB&#;lık versiyonları pek çok daha yüksek kapasiteleri HDD&#;lerden pahalı olduğu için sadece sistemi hızlı çalıştırmak isteyen kişilere GB ve GB versiyonları yeterli olacaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir