saçkıran çeşitleri / Saçkıran Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Saçkıran Çeşitleri

saçkıran çeşitleri

Alopecia Areata ( Saçkıran )

Saçkıran (Alopesi Areata) Nedir? Saçkıran Nedenleri ve Tedavisi

açkıran (alopesi areata), kıl folikülü, tırnakların etkilendiği bölgesel saç kaybı ile karakterize bir otoimmün rahatsızlıktır. Başlangıçta küçük yama şeklinde olan bu dökülmeler fark edilmeyecek kadar önemsiz boyutta olabilir. Ardından bu küçük yamaların birleşmesi belirgin bir alanda saç dökülmesi yaşadığınızı fark etmenize neden olabilir.

 

Birbirinden farklı özellik gösteren saçkıran çeşitleri mevcuttur. Kafa derisindeki ani ve bölgesel saç kaybına ek olarak bazı vakalarda kaş, kirpik, sakal ve diğer vücut kıllarının da etkilendiği görülür. Bazı olgularda oldukça yavaş gelişen bu durum yıllar içerisinde tekrarlama özelliği gösterebilir.

 

Alopesi areata hastalığı kendi içerisinde birçok alt tipe ayrılır. Saçkıran bu alt tiplerin en sık görülendir. Kafa derisindeki tüm saçların etkilendiği alopesi türü “alopesi areata totalis” olarak isimlendirilir. Bu etkilenme tüm vücudu kapsayacak şekilde olduğunda ise adı “alopesi areata universalis” olur. Bazı kişilerde saç açıklığı olmadan saçların aniden aşırı incelmesi ve güçsüzleşmesi “diffüz alopesi areata” olarak tanımlanır. Dökülmelerin yuvarlak yamalar yerine ense ve kulak arkalarında saç bandı şeklinde meydana geldiği saçkıran olguları ise “ofiazis alopesi areata” olarak isimlendirilir.

Alopesi Areata Hastalığının Risk Faktörleri ve Belirtileri

Saçkıran hastalığına yakalanma riski bulunan kişiler vardır. Özellikle ailesinde bu hastalığı geçirmiş olanlar varsa Alopesi areataya yakalanma riski artar. Ayrıca akut streslerden sonra ortaya çıkabilir. Her yaşta ortaya çıkabilirse de çocukluk ve ergenlikte daha sık görülür. Ne kadar erken yaşta ortaya çıkarsa ve ilk lezyon ne kadar genişse tedaviye o kadar dirençli olur.  Risk faktörlerini sıralayacak olursak karşımıza şunlar çıkar:

  • Kalıtsal sebepler
  • Yaşı 40’ın altında olanlar
  • Otoimmün hastalığı bulunanlar
  • Down sendromu olanlar
  • Erkekler

Bu rahatsızlığın başladığına dair farklı belirtiler görülmektedir. En önemli semptom, saçlı derinin belli noktalarında yuvarlak-oval  saçsız alanların bulunmasıdır. Bölgesel olarak saçın azaldığı bölgenin derisi sağlıklıdır. Bu rahatsızlığa yakalanan kişilerde belirtiler daha çok kafa derisindeki saç dökülmeleriyle başlamaktadır. Daha sonra kaş, kirpik, sakal gibi kıl ve tüy bulunan başka bölgelerde de dökülmeler olabşlmektedir. Kronik olarak da seyredebilen bu rahatsızlık, herkeste farklı şekillerde görülebilmektedir. Ancak hastalık, kendi kendine iyileşebilmekte ya da daha kötü bir hal alabilmektedir.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ne yazık ki hastalıkta kesin çözüm sağlayabilecek tedavi yoktur. Hastalık yavaş bir şekilde kendiliğinden iyileşebilir. Bazen yeni gelen saçlar beyaz veya gri renktedir, daha sonra orijinal renklerine dönerler.

Saçsız alana kortizon enjekte edilmesi saçların çıkışını hızlandırabilir. Bu tedavi intralezyonel kortizon enjeksiyonu olarak bilinir. Saçlardaki yeniden büyüme sadece enjeksiyon yapılan yerde görülür. Bu tedavi yeni alanlarda saç dökülmesini engellemez. Bununla beraber saçlar çıkmaya başlarsa ilave olarak yapılan enjeksiyonlar saçların çıkmasına yardımcı olur. Hastalığın tedavisinde birçok farklı alternetif yöntem kullanılır. Fakat bu tedavilerin sonuçları değişkendir. Bazı losyonların kullanılması
bazı kişilerde saçların çıkmasına neden olmaktadır. Bu amaçla kortizonlu ilaçlar veya minoksidil ve tahriş edici bir ajan olan ditranol kullanılabilir.

İmmunoterapi denen tedavide düşük bir konsantrasyonda alerjik reaksiyon oluşturabilecek bir madde dökülen alan uygulanır ve bir alerjik kontakt dermatit oluşması sağlanır. Bu amaçla sıklıkla diphenylcyclopropenone (diphencyprone) kullanılır. Ne yazık ki bu tedavi tahriş edici ve rahatsızlık vericidir, sıklıkla lenf bezlerinde büyümeye neden olur.

Yaygın saç kaybı durumunda güvenilir bir tedavi yöntemi yoktur. Kortizon içeren haplar, PUVA dediğimiz bir ışık tedavisi uygulanabilir. Fakat bu tedavilerin bir takım yan etkileri vardır.

Saçkıran ve Sakal Kıran (Alopesi areata)

Saçkıran bir çeşit otoimmün hastalıktır, aslında bu hastalıkta saç kökleri bağışıklık sistemi tarafından yok edilir ve sonuçta kişinin dış görünümünde saç dökülmesi şeklinde görülür. Bunun için endişelenmeyin çünkü saç ekimi saçkıranın kesin tedavisidir. Aşağıda saçkıran ve sakal kıran dökülmesinin belirtileri, tedavinize en kısa sürede başlayabilmeniz için anlatılacaktır.

Saçkıran dökülmesi nedir?

Saçkıran veya alopesi areata olarak bilinen saç dökülmesi, saç köklerinin kaybından kaynaklanır. Bu reaksiyonun kesin nedeni bilinmemektedir. Unutulmamalıdır ki bu saç dökülmesi genellikle yirmi yaşın altındaki gençleri etkiler. Elbette bu fenomen yaşlılarda veya çocuklarda da görülmektedir. Saçkıran, bir kişinin kafasının belirli bir bölgesinin oval şekilli büyüklüğünde saç köklerinin kaybı ile ilişkilidir. Bazen bu saç dökülmesi kafa derisinde ünlem işareti şeklini oluşturur. Saç dökülmesi genellikle belirli bölgelerde meydana gelir ve zamanla aynı bölgeden saçlar yeniden çıkmaya başlayabilir. Bazen bir bölgede saç dökülmesi yeniden çıkmaya başlarken, diğer bölgelerde saç dökülmesi olur.

Saçkıran dökülmesi nedir?

Saç ekiminizin fiyatı hakkında bilgi almak için +90 30 40 numaralı telefondan Helia dermatoloji ve saç kliniği danışmanlarına ücretsiz ulaşabilirsiniz. Ayrıca saç ekimi ve diğer güzellik hizmetleri ile ilgili tüm sorularınızı +90 30 40 WhatsApp messenger ile bizimle paylaşabilirsiniz.

Saçkıranın nedenleri

Saçkıran bir kişinin bağışıklık sistemindeki bir kusurdan kaynaklanır. Bu komplikasyonda vücudun bağışıklık sistemi yabancı bir ajan olarak kendi foliküllerini algılar ve saldırır. Çoğu durumda bu saldırı folikülü tamamen yok edemediğinden bir süre sonra folikül kendi kendini onarır ve sonuç olarak bu bölgede saçların yeniden çıktığını görürsünüz. Unutulmamalıdır ki, hastalık ilerlerse saç ve sakal kellik oval şeklinden çıkmış olur ve hızla ilerler.

Saçkıran nedir?Saç veya sakal bir daire şeklinde ve madeni para büyüklüğünde dökülecektir.
Bu komplikasyonun nedenleriBağışıklık sistemi işlev bozukluğu, foliküller gibi iç hücrelerin yabancı olarak kabul edilmesine neden olur.
Saçkıranın tedavisi
  • Mezoterapi
  • PRP yöntemi
  • Dökülme bölgesindeki folikülü güçlendirmek için bir solüsyon enjekte edilmesi.
  • Trombositten zengin plazma enjeksiyonu
Bu hastalık bulaşıcı mıdır?Hayır, bu hastalık immün yetmezlik nedeniyle ortaya çıkıyor, bu yüzden endişelenmenize gerek yok.

Saçkıran için farmakolojik tedaviler

Saçkıran için en yaygın tedavi şekli, bağışıklık sistemini baskılayabilen kortikosteroidlerin (güçlü anti-inflamatuar ilaçlar) kullanılmasıdır. Bu ilaçlar, genellikle enjeksiyon, topikal merhem veya oral tablet olarak verilirler. Bu tedavilerin etkili olabilmesi ve ters etki yapmaması için mutlaka doktor kontrolünde alınması gerekmektedir. İşte alopesi areata için en etkili tedavilerden bazıları:

  • Spironolakton (spironolactone): Spironolakton, alopesi areata tedavisi için 10 üzerinden ortalama puana sahiptir. Bu ilacı kullanan kişilerin yüzde 61&#;i olumlu, yüzde 18&#;i olumsuz etki bildirmiştir.
  • Minoxidil(minoxidil): Topikal minoxidil, saçkıran tedavisi için 10 üzerinden ortalama puana sahiptir. Bu ilacı kullanan kişilerin yüzde 42&#;si olumlu, yüzde 40&#;ı olumsuz etki bildirmiştir.
  • Kenalog enjeksiyonu (Kenalog): Bu ilaç, ilacı ağızdan alamayan hastalara verilen bir kortikosteroiddir (kortizon benzeri veya steroid ilaç). Ayrıca saçkıran tedavisi için 10 üzerinden ortalama puanı vardır.
  • Triamsinolon(triamcinolone): Saçkıran tedavisi için 10 üzerinden ortalama puana sahiptir.
  • Kadın Rogaine (Women’s Rogaine): Kadınlarda saçkıran tedavisi için 10 üzerinden 8,3 ortalama puana sahiptir.

Bu hastalık kalıtsal mı?

Genetikçiler tarafından yapılan araştırmalar, saçkıranın kalıtsal bir geçmişe sahip olduğunu, ancak birkaç genetik ve çevresel faktörün dahil olduğu göründüğü için kalıtım modeli net değildir. Genel olarak, birinci derece akrabaların (kardeşler veya çocuklar gibi) hastalığa yakalanma riski, genel popülasyondan daha yüksektir.

Saçkıranın (alopesi areata) türleri

Saçkıranın kesin tedavisi nedene bağlıdır. Alopesi areata veya alopesi areata&#;nın saç dökülmesine yol açan otoimmün bir hastalık olduğu düşünülmektedir. Hastalık genellikle saçlı deride veya vücudun kılların çıktığı diğer kısımlarında (sakal, kaş veya kirpik gibi) yuvarlak veya oval lekeler olarak görülür. Saçkıran (alopesi areata) türleri şunlardır:

  • Düzensiz Alopesi Areata (Patchy Alopecia Areata)
  • Alopesi Totalis (Alopecia Totalis)
  • Alopesi Universalis (Alopecia Universalis)
  • Alopesi Barba (Alopecia Barbae)
  • Yaygın Alopesi Areata (Diffuse Alopecia Areata)
  • Ophiasis Alopesi (Alopecia Ophiasis)

Saçkıranın teşhis etme yöntemleri

Bir dermatolog genellikle sadece saç dökülmesi miktarını ve birkaç saç örneğini inceleyerek saçkıranı teşhis edebilir. Doktorunuz ayrıca saç dökülmesine neden olan diğer durumları (mantar enfeksiyonları dahil) ekarte etmek için kafa derisi biyopsisi isteyebilir. Bir kişinin otoimmün hastalığı olduğundan şüpheleniliyorsa kan testi de yapılabilir; Bu özel kan testi, doktorunuzun şüphelendiği belirli bir bozukluğa bağlıdır, ancak laboratuvar muhtemelen bir veya daha fazla anormal antikoru test edecektir.

Bu antikorlar bir kişinin kanında bulunursa, genellikle bir otoimmün bozukluğu olduğu anlamına gelir. Saçkıranı teşhis etmek için gerekli olabilecek diğer testler şunları içerir:

  • C-reaktif protein ve eritrosit sedimantasyon hızı
  • Demir seviyesi
  • Antikor testi
  • Tiroid hormonları
  • Serbest ve toplam testosteron
  • Folikül uyarıcı ve lüteinize edici hormon

Ne zaman doktora görünmeli?

Başınızda ve vücudunuzda ilk kel noktayı gördüğünüzde bir dermatoloğa görünmeniz ve bunu geciktirmemeniz önerilir. Dermatologlar, farklı tipteki saçkıranini teşhis etmenize ve tedavi seçeneklerini bulmanıza yardımcı olabilirler.

Saçkıran tedaviden sonra tekrar geri gelebilir mi?

Evet! Ancak bir doktor gözetiminde belirtilen stratejilerle yapılan tedaviden sonra yeniden alopesi yaşıyorsanız, mutlaka doktorunuza görünmeniz ve ona danışmanız gerekir. Daha gelişmiş testlere ve diğer tedavi seçeneklerine ihtiyacınız olabilir.

Saçkıran belirtileri

Bazı saçkıran ve sakal kıran dökülmesinin belirtileri şunlardır:

  • Başın bazı bölgelerinde saç dökülmesi dairesel veya elips şeklindedir.
  • Kişinin tırnaklarının görünümü çok sert veya çok yumuşak olabilir.
  • Sakalın bazı kısımlarında saç dökülmesi şeklinde dairesel lekeler belirir.
  • Bir süre sonra zaten saç dökülmesi olan bir yerde yeniden saç çıktığını göreceksiniz.
  • Saçkıran özellikle yılın soğuk aylarında meydana gelir.

Saçkıran ve yaşla ilişkisi

Belirtildiği gibi, yirmili ve kırklı yaşlardaki insanlarda yaygındır. Bazı çocuklarda bu tip saç dökülmesi görülür ve herhangi bir yaş veya cinsiyet kısıtlaması yoktur.

Saçkıranın kesin tedavisi

Saçkıran tedavisi için asla acele etmeyin, saç ekimi tedavisi saçkıran gibi özel nedenlerle çok miktarda saçını kaybetmiş kişiler için uygundur. Aslında saç dökülmesinin nedenine ve şiddetine göre uygun bir tedavi vardır ancak bazı kişiler yanlış yöntemler seçerek sadece tedaviden sonuç almamakla kalmazlar, aynı zamanda o bölgenin hassasiyetini de arttırırlar.

Saç dökülmesini tedavi etmenin ilk adımı sebebini bulmaktır. Çünkü herhangi bir tedavi ile saçlarınızı yeniden çıkarmayı başarsanız bile, saç dökülmesinin sebebini durdurmadığınız için yine de saç dökülmesini beklemelisiniz. Son olarak, saçkıranın kesin tedavisi, hastalığın tedavisi ve saç dökülmesinin durdurulmasından sonra doğal bir saç ekimidir.

Saçkıran için diğer tedaviler

Saçkıran etkisini ortadan kaldırmanın yöntemlerinden biri de mezoterapidir. Bu yöntemde cildin bazı hayati hücresel bileşenleri, o bölgedeki ve çevresindeki saç büyümesini teşvik etmek için kafa derisine veya saçı dökülen kısma enjekte edilir. Mezoterapi, selülit, hasarlı cilt lifleri, cilt gençleştirme, yara izi giderme, saç dökülmesi gibi alanlarda kullanılan yeni bir yöntemdir.

PRP trombositten zengin bir plazmadır. Trombositin kanın pıhtılaşma sürecinde önemli bir rol oynadığını biliyoruz, ancak trombositlerin vücuttaki rolünü kanın pıhtılaşmasından biraz daha fazla olduğunu bilmek ilginç. Kan pıhtılaşma sürecinde trombositler, yara bölgesinde serbest bırakıldıktan sonra, kayıp hücrelerin büyümesini ve onarımını destekleyen sitokin maddesini salgılarlar.

Saçkıran bulaşıcı mı?

Bu tip saç dökülmesi biraz farklı çalışır ve aslında zayıflamış bir bağışıklık sistemi nedeniyle oluşur. Ancak saçkıran bulaşıcı değildir ve rahatsız edici semptomları yoktur. Sadece saç dökülmesi nedeniyle kendinize olan güveninizi kaybedebilirsiniz, bu nedenle kendinize olan güveninizi artırmak için daha önce bu hastalığı geçirmiş kişilerle bağlantı kurmanız önerilir.

Erkeklerde Saçkıran

Saç dökülmesi sadece saçkıranla sınırlı değil ve çoğu durumda bu tür dökülme sakal, bıyıklarda ve bazen de kaşlarda görülür. Bu tür dökülmede aslında bağışıklık sistemi kendi hücrelerine saldırır ve maalesef o kadar yaygındır ki insanların yaklaşık yüzde bir ila ikisini etkiler. Hastalığın başlangıcında kişi yaklaşık bir veya iki santimetre saç dökülmesi yaşar ve vücut hücrelerinin şiddetli saldırıya uğradığı durumlarda sakal veya bıyık üzerinde de bariz saç dökülmesine neden olur. Aslında bu tip saç dökülmesi erkeklerde daha yaygındır.

Saçkıranı önlemek için bakım

Tüm saç bakımında, saç tellerini ve kalitesini yaşam boyu korumak için aşağıdaki ipuçlarını takip etmeye çalışmanız önerilir:

  • Diyetinize antioksidan takviyeleri ekleyin. Önerilen takviyeler, vücuttaki iltihabı ve serbest radikallerin etkisini azaltmak için omega-3, A vitamini, C ve E vitamini vb. içerir. B12, B1 ve B6 vitaminlerini içeren B kompleksi vitaminleri beyne doğrudan etkiler ve stresi azaltır. B5 Vitamini (pantotenik asit) ve biotin yeni saç büyümesini destekler.
  • D vitamini eksikliği birçok iltihaba neden olabilir. Bu vitaminin işlevleri kalsiyumun emilmesine yardımcı olmak, hormonları düzenlemek ve bağışıklık sistemini güçlendirmekdir.
  • Bu takviyeler herkes için gereklidir, ancak dozaj doktorunuz ve testleriniz tarafından belirlenmelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası