bel fıtığı ameliyatı sonrası yüzme / BEL FITIĞI TEDAVİSİNDE YÜZME FAYDALIDIRANCAK ..! - Doç.Dr. Kenan KIBICI

Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Yüzme

bel fıtığı ameliyatı sonrası yüzme

Sağlık Rehberi

Bel fıtığı denilen hastalık omurga kemikleri arasında bulunan kıkırdak dokunun, zarının yırtılarak dışarı çıkıp bacaklara giden sinir uçlarına basması ile ortaya çıkan bir durumdur. 
Bu konunun daha iyi anlaşılması için önce insan omurgasının yapısına bakılacak olursa bel iskelet yapısı 5 adet omurga kemiği ile sakrum denilen sağrı kemiği ile bu kemikler arasında yer alan kıkırdak dokulardan (diskler) yapılmıştır. Bacaklara giden sinirler de önce omurga kanalı içinde seyrettikten sonra sırası ile omurga kemikleri ile kıkırdak yapıların birleşme bölgelerinde olan omurganın yanındaki deliklerden dışarı çıkıp daha sonra birleşerek siyatik sinirini oluştururlar. Kemik ve kıkırdak dokusunun birbiri ardına sıralanması ile oluşan omurga bu kendine özgü yapısı itibariyle esnek bir yapıya aynı zamanda da vücut ağırlığını taşıyabilecek bir kuvvete sahiptir. Bu kıkırdak ve kemik yapıyı bir arada tutmayı sağlayan kuvvetli bağ dokusu yapıları da mevcuttur. Bu mükemmel yapı zaman içerisinde hasara uğramaya başlayınca da şikayetler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar. 
Omurga kemikleri arasında bulunan kıkırdak dokusu (Disk) çocukluk ve gençlik yıllarında %80 civarında su içerirler. Bu su kıkırdak dokusunun jelatinöz özelliğini verir ve bu sayede diskler üzerine binen vücut ağırlığının eşit olarak tüm kemik yapıya dağılmasını ve belin esnekliğini sağlamaktadır. İnsanlar yaşlandıkça kişiden kişiye değişmekle beraber disklerdeki bu su miktarı yavaş yavaş azalmaya başlamakta ve buna bağlı olarakta diskin şeklinde değişiklikler olmaktadır. Bu aşamada kişiler genellikle hareketle beraber olan bel ağrılarından şikayet etmeye başlarlar. Kalça veya bacağa vuran bir ağrı yoktur. 
Diskin elastikiyetindeki azalma kişilerin ters bir hareket yapması, ağır bir eşya kaldırması topraktan bir kök sökmesi veya ağır bir eşyayı itme gibi kuvvet gerektirecek işler yaptıklarında disk üzerine binen kuvvetlerin ani artışı ve bu kuvvetlerin kıkırdak dokusu tarafında eşit dağıtılamaması sonucu kıkırdak dokusunun zarı yırtılmakta ve kıkırdak maddesi buradan dışarı akarak diskin hemen yanından geçmekte olan sinir uçlarına bası yapmaktadırlar. Kıkırdak maddesi sinir uçlarına değerek kimyasal olarak sinir uçlarını uyarıp ağrıya neden olurken, kıkırdak dokusunun yaptığı baskının şiddetine bağlı olarak da bacak ve ayakta uyuşmalar görülmeye başlar. Bu baskı devam ederse de bir süre sonra ayakta veya bacakta kuvvet azlığı ve çok nadir olmak kaydıyla idrar ve büyük abdest yapmada ve cinsel fonksiyonlarda bozukluklar başlar. 
Bel fıtıkları teorik olarak her omurga seviyesinde görülebilirse de %90 4. ve 5. bel omurları ile 5. ve Sakrum 1 denilen seviye arasından çıkmakta ve yine çoğunlukla sağ veya sol bacağa giden sinirlere bası yapmaktadırlar. Bazen de orta hat denilen yerden dışarı çıkarak her iki bacak sinirine bası yapabilir ve buna bağlı yürümede kısıtlılık gelişebilmektedir. 
Bel fıtığının tedavisinde doktorların elinde değişik seçenekler mevcut olup hastalığın şiddeti ve süresi göz önüne alınarak hangi seçeneğin kullanılacağına karar verilir. Hastanın bel fıtığı şikayetleri yeni başlamış ve muayenede belirgin kuvvet kaybı, duyu kaybı, refleks kaybı yoksa öncelikli olarak evde istirahat ve ilaç tedavisi verilerek 10 gün kadar hastaların dinlenmesi istenir. 10 gün sonra tekrar hastalar görülerek muayeneleri tekrarlanır ve şikayetlerinin derecesi öğrenilir. Hastanın şikayetlerinde belirgin bir düzelme ve muayenede de bir kötüleşme yoksa hastaya evde yapabileceği sırt ve karın kaslarını kuvvetlendirici fizik tedavi egzersizleri verilerek tedaviye devam edilir. Burada önemli olan nokta hastanın verilen bu egzersizleri devamlı ve düzenli yapmasıdır. Bu sayede karın ve bel adaleleri kuvvetlenir ve vücut ağırlığının sadece kemik yapı değil kaslar tarafından da paylaşılması sağlanır. Uzun dönemde yüzmek de bel sağlığı açısından son derece faydalı bir spordur. Haftada 3 defa 30 dakika kadar yüzmek yeterlidir. Basketbol-voleybol gibi zıplama gerektiren, tenis-golf gibi bele yük bindiren sporlar faydalı değildir, şikayetleri arttırabilir. Yürüme sporu havalı tabanlı spor ayakkabı ve tartan pistte yapıldığı zaman önerilir. Koşmak ise yine bel yük bindirdiği için önerilmemektedir. Hastanın önerilen sporları minimum 2 ay yaptıktan sonra doktoru ile sonuçları irdeleyip yeniden egzersiz programını düzenlemesi önerilir. 
Eğer hasta ilk başvurusunda ciddi nörolojik hasarlarla (ayak kuvvetinde belirgin azalma, ayak ve bacak duyu hissinde belirgin azalma veya yanma hissi, idrar yapmada zorluk, erkeklerde ani ereksiyon kaybı) geliyorsa hastaya cerrahi müdahale önerilir. Cerrahi olarak değişik cerrahi müdahale teknikleri mevcut olup beyin ve sinir cerrahisi doktoru, hastanın bel fıtığının durumuna, anatomik özelliklerine ve en önemlisi kendi cerrahi tecrübesine dayanarak hangi cerrahi seçeneği uygulayacağını hastası ile tartışarak karar verir. 
Bel fıtığı ameliyatı olacak hastaların en büyük korkularından biride ameliyat sonrası felç olma ihtimalleridir. Yukarda da belirtildiği gibi bel fıtıklarının %90'ından fazlası belin son 2 omuru olan L4-L5 ve L5-S1 arasındaki kıkırdak dokuların çıkmasından olmakta ve bu seviyede omurga kanalının içinde omurilik bulunmamaktadır. Dolayısıyla ameliyat esnasında bir omurilik zedelenmesi olma ihtimali yoktur. Buna bağlı olarak da belden aşağı felç olma ihtimali yoktur. Ancak fıtığın bastığı sinir kökü cerrahi sırasında hasar görür ise ona bağlı ayak parmaklarında veya ayak bileğinde hareket kısıtlılığı olabilir. Bu olasılık da mikroskop ile yapılan mikrocerrahi işleminde nerdeyse %0'a yakındır. 
Ameliyat sonrası ilk ,5 ay kadar hastalardan iyi istirahat etmeleri önerilmektedir. Özellikle ilk 10 gün boyunca tuvalet ihtiyaçlarını karşılayıp, oturarak yemek yemek ve günde defa evde dakika yürüme dışında kalan zamanda yatmaları tavsiye edilir. Daha sonra yatış süreleri giderek azaltılarak yavaş yavaş günlük hayatlarına dönmeleri teşvik edilir. ,5 ay dolduktan sonra da hastalar işlerinin başına dönebilirler. Korse hastaların büyük çoğunluğuna ameliyat sonrası önerilmemektedir. Özellikle vida- rod takılarak omurgaların birleştirilmesi ameliyatı yapılan hastalara geçici süre ile verilmektedir. Uzun süre korse kullanılması bel ve karın adalelerinin zayıflamasına neden olarak omurga üstüne daha fazla vücut ağırlığının binmesine neden olmaktadır. Bu nedenle bel fıtığı olan hastalara uzun süreli korse takmaları önerilmemektedir. 
Ameliyat olsun olmasın gerçekten bel fıtığı olan hastaların hepsinin hayat boyu bel sağlıklarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu nedenle aşırı kilo omurgalara binen yükü arttırdığı, sigara içmek ise kemik ve kıkırdak yapısını belirgin bozduğu için yasaktır. Dengesiz ağır yük taşıma, ağır bir eşyanın itilmesi çekilmesi, yukarı raflardan uzanarak bir eşya almaya kalkmak, yere eğilip bir işle uğraşmak gibi bele aşırı yük bindiren hareketlerden kaçınmak gerekir.

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Hızlı İyileşme için Neler Yapmalı?

Bel fıtığı ameliyatı sonrası neler yaşayacağınızı, ne kadar sürede normal hayatınıza dönebileceğinizi merak ediyorsunuz. Ne zaman tekrar çalışmaya başlayabilirim, ne zaman araç kullanabilirim, ne zaman seyahat edebilirim, bir an önce iyileşmek için nelere dikkat etmeliyim ve benzeri sorularınız var.

Bel fıtığı ameliyatı sonrası daha kolay ve hızlı iyileşmenin basit fakat önemli kuralları vardır.

Uzun yıllardır, binlerce hastamız, ameliyat sonrasında hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci için neler yapmaları gerektiği konusunda kendilerine yaptığımız önerileri dikkate alarak normal hayatlarına hızlı biçimde döndüler. Aslında bunlar sadece benim önerilerim değil, gelişmiş ülkelerde bel fıtığı ameliyatı sonrası her hastaya yapılan öneriler.

Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi ve yapılması gerekenleri kısa bir rehber biçiminde hazırladım. Umarım siz de ameliyat sonrasında bu yazıda detaylı oarak açıkladığım kuralların da desteği ile en kısa zamanda normal hayatınıza döneceksiniz.

Bel Fıtığı Ameliyatı sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

İlk Üç Gün; Dikkat Edin, En Önemli Dönem İlk Günlerdir!

Ameliyattan yeni çıktınız, ameliyatınız güzel geçti, ağrılarınız kayboldu, geçmiş olsun. 

Ne zaman hastaneden çıkabilirim?

Kapalı bel fıtığı ameliyatı olduysanız, ameliyat yaranız çok küçük, sağlıklı doku hasarı yok denecek kadar az olduğu için ve kuvvetli ağrı kesici ilaçlara ihtiyaç duymayacağınız için, aynı gün evinize dönmeniz mümkün olacaktır.

Mikrocerrahi ya da diğer açık ameliyat yöntemlerinden bir başkası uygulandı ise, bir ya da iki akşam hastanede kalmanız gerekecektir. Doktorunuz, ameliyat kesileri ve hasarı nedeniyle oluşan ağrılarınız için gerekli miktarda ağrı kesici ilaçları muhtemelen damar yolu ile uygulatacak, ameliyat sonrası ilk akşamı hastanede rahat ve ağrısız bir şekilde geçirmenizi sağlayacaktır. Doktorunuz ameliyat yaranızı, ameliyatın ertesi günü tekrar görmek isteyecek ve yara yerini temizleyerek yeni bir pansuman yapmak isteyecektir.

Ne kadar süre oturabilirim?

Oturup masada yemeğinizi yiyebilir, tuvalette oturabilirsiniz. 

Kapalı bel fıtığı ameliyatı geçirdiyseniz, ameliyat sonrasında oturma süresi ile ilgili bir kısıtlama bulunmaz.

Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Hızlı İyileşme için Neler Yapmalı

Mikrocerrahi ya da diğer açık yöntemler yardımı ile ameliyat geçirdiyseniz, yemek ve tuvalet ihtiyaçlarınız için toplam günde iki saat oturabilirsiniz. Bu zamanın dışında ilk iki ya da üç gün yarım saatten daha uzun süre oturmanız, oturup televizyon seyretmeniz ya da bilgisayar başında öne eğilerek çalışmanız önerilmez.

Unutmayın ki iyileşmesi gereken sadece cildiniz değil, ciltten başlayıp yaklaşık 8 ile 10 santimetre derinliğe, omurga kanalının içine, daha da derine, eklemin içine kadar uzanan, içinde eklem, kemik, kaslar, bağlar bulunan bir bölgedir. Bütün bu dokuların sağlıklı bir şekilde kaynamalarına imkan tanımak gerekir. Aksi halde, tez canlı bir şekilde erken dönemde yapılan aşırı hareketler, kanamalara, erken dönem fıtıklaşmalarına, ağrılara ya da başka sorunlara yol açabilirler.

Devamlı yatacak mıyım?

Kesinlikle hayır, tabii ki devamlı olarak yatmayacaksınız, bütün günü yatakta geçirmeyeceksiniz. Yemek ve tuvalet ihtiyaçları dışında her saat başı kalkıp evin içinde birkaç dakika yürümeniz önerilir.

Devamlı olarak yatmak, özellikle ileri yaştaki kişilerde, hareket etmeyen bacaklardaki damarlarda kan pıhtılaşmalarına yol açabilir. Oluşan pıhtılardan kopabilecek parçalarının da akciğer, kalp, beyin gibi organlara kan dolaşımı yoluyla sıçrayarak bu organlarda hayati tehlike oluşturma riski vardır. Bu nedenle, devamlı olarak yatmak önerilmez.

Devamlı olarak ve uzun süreli yatmak, hem kasların zayıflamalarına hem de yatmaya bağlı kas ağrılarına da yol açabilir. 

Uzanmak için gece uyuduğunuz yatağınızı kullanın, salondaki koltukta ya da yere serilen bir döşekte yatmayın.

Ağrı kesici ilaç kullanacak mıyım?

Kapalı bel fıtığı ameliyatı geçirdiyseniz daha kısa süre ve daha basit ağrı kesici ilaçlar, çoğu hasta hiç ihtiyaç duymasa da, ameliyat sonrasında iki ya da üç gün kullanılır.

Mikrocerrahi ya da diğer açık yöntemlerle yapılan ameliyatlardan sonra ağrı kesici kullanma ihtiyacı daha uzun sürer, ortalama bir hafta ile 10 gün arasında ağrı kesici ilaç kullanmak gerekebilir.

Korse kullanacak mıyım?

Bel fıtığı ameliyatı sonrasında, yapılan ameliyatın cinsine göre 15 gün ile 1 ay arasında çelik destekli bel korsesi kullanılması fayda sağlar. Yatarken korse kullanılmasına gerek yoktur, otururken ve yürürken, araç içindeyken özellikle kullanılması önerilir.

Bel fıtığı ameliyatı sonrasında korse kullanılmasının amacı, bel hareketlerinin kısıtlanması, yanlış hareketlere engel olması, yanlış pozisyonda oturulmasına engel olmasıdır.

Ne zaman banyo yapabilirim?

Kapalı bel fıtığı ameliyatı sonrası ortalama gün, açık ameliyat sonrası ise yaranın büyüklüğüne ve durumuna bağlı olarak en az 10 gün süreyle, yara yerine su değmesi, yara iyileşmesini bozacağı için istenmez. Bu dönemde, su geçirmeyen özel pansumanlar kullanarak duş almak mümkündür. Su geçirmeyen pansumanlar, her ne kadar dışarıdaki suyu yara yerine geçirmeseler de, yara yerinde gelişen normal vücut terlemesini de dışarıya geçirmeyecekleri için, ter sıvısının mikrop üremesini kolaylaştırması nedeniyle, enfeksiyon gelişmesi riskini arttırırlar. Bu nedenle, su geçirmeyen pansumanların sadece duş alırken kullanılması, diğer zamanlarda ise su geçiren normal pansumanların kullanılması ameliyat yarasının bulunduğu bölgede enfeksiyon riskini azaltacaktır.

Ne kadar süre pansuman yapmak gerekir?

Yara bölgesi temiz ise, ameliyatın ertesi günü dışında pansuman yapılması gereksizdir. Sadece ameliyat bölgesinde kanama ya da başka bir sorun var ise, sorun ortadan tamamen kalkana kadar düzenli olarak pansuman yapılması önerilir. Unutmayınız ki, her pansuman işlemi beraberinde yeni bir enfeksiyon riski de getirir.

Ne zaman araç kullanabilirim?

Kapalı bel fıtığı ameliyatı geçirdiyseniz ameliyattan iki ya da üç gün sonra araç kullanabilirsiniz, tabii ki başlangıçta daha kısa mesafeler kullanmanızı öneririz.

Mikrocerrahi ya da diğer açık yöntemlerle yapılan ameliyatlardan sonra, ortalama 10 gün süreyle araç kullanmanız önerilmez.

Birinci Haftanın Sonu; Korkmayın, Artık Hareket Edin

Birinci haftayı sorunsuz bir şekilde ve kurallara uyarak geçirdiyseniz, nekahat döneminin en zor kısmını atlatmış sayılırsınız. Artık hareket zamanı, normal hayata dönme zamanı, korkacak bir şey yok.

İlaç kullanacak mıyım?

İlaç kullanma ihtiyacı çok büyük olasılıkla geride kaldı. Birinci haftadan sonra ağrı kesici ilaçları nadir olarak kullanırız. Sadece bazı ender durumlarda, ameliyat öncesinde bel fıtığının sinir üzerinde yaptığı şiddetli baskı nedeniyle bacakta uyuşma hissi devam edebilir. Bu durumda, ağrı kesiciler yerine uyuşma hissinin ortadan kalkmasını hızlandırmak için destek amacıyla kullandığımız ilaçlar vardır.

Egzersiz yapacak mıyım?

Artık bel ve bacak kaslarımızı çalıştırmaya başlamamız gerekiyor. Bel fıtığı ameliyatı sinirler üzerindeki baskıyı kaldırarak, siyatik ağrısını ortadan kalkmasını sağlar. Fakat bazı hastalarda, ameliyat öncesinde önemli kas spazmları ve buna bağlı duruş bozuklukları gelişir, kas gevşemesi ameliyattan hemen sonra kendi kendine geçmeyebilir. Bu durumda, kasların gevşemesine yardımcı olmamız gerekir.

Sadece kas gevşetici ilaçlar kullanmak kasları istediğimiz ölçüde gevşetmeyebilir. Gergin kaslara bağlı bazı ağrılar ameliyat sonrasında da devam edebilir. Bu nedenle, bel ve bacak kaslarını gevşetecek egzersizler yapılması daha da fazla önem kazanmaktadır.

Bu dönemde, tıp dilinde izometrik egzersizler adını verdiğimiz, herhangi bir eklemin hareketi olmadan, sadece kasların kasılıp gevşemelerini sağlayacak egzersizler öncelikle yapılmalıdır. Unutmayın ki bu egzersizler yanlış yapıldıkları zaman size zarar verebilirler, ağrınızı arttırabilirler. Egzersizler mutlaka uzman bir fizyoterapist kontrolünde yapılmalıdır.

Uzun yıllardır, ekibimizde bulunan deneyimli fizyoterapistimizin de yardımı ile hastalarımıza ameliyat sonrasında egzersiz desteği sağlamaktayız ve bu destekten hastalarımız çok büyük ölçüde fayda sağlamaktadır.

Fizyoterapistin çalışması sadece hastaya egzersizleri doğru şekilde yaptırmak ile kısıtlı değildir, aynı zamanda yataktan nasıl kalkmak gerekir, masada nasıl oturup yemek yemek ya da çalışmak gerekir, lavaboda nasıl yüz yıkamak gerekir, nasıl merdiven inip çıkmak gerekir, arabaya nasıl binmek ve arabada nasıl oturmak gerekir gibi, günlük hayatımızda çok ihtiyaç duyduğumuz, kaçınılmaz hareketlerin de ameliyat sonrasında doğru şekilde yapılmasını hastaya öğretmek gerekir.

Evden dışarıya çıkabilir miyim?

Tabii ki, evde kalmanızı gerektirecek bir rahatsızlığınız kalmadı. Başlangıçta daha kısa süreli 5 ile 10 dakika arası yürüyüşler, daha sonra daha uzun süreli yürüyüşler yapabilirsiniz. Yürüyüş için uygun bir ayakkabı kullanmanız önerilir.

Neleri yapmamalıyım?

Özellikle yapmamanızı istediğimiz iki konu, öne eğilmek ve ağır kaldırmaktır. Bel fıtığı ameliyatı sonrası ilk birkaç hafta, saatlerce ayakta kalmak, bir saatten daha fazla yürümek önerilmez.

Çalışmaya başlayabilir miyim?

Çalışmaya ne zaman başlayabileceğiniz yaptığınız işe bağlı olarak değişmekte.

Kapalı bel fıtığı ameliyatı geçirdiyseniz daha kısa sürede çalışmaya başlayabilirsiniz, ameliyatınızın ertesi günü evden kısa süreli çalışmak konusunda sorun yaşamazsınız. Birkaç gün sonra araç kullanabilir, oturarak çalıştığınız bir işiniz varsa işe gidip gelebilirsiniz.

Açık yöntemler ile ameliyat geçirdiyseniz en erken bir hafta ile 10 gün sonra işe başlamanız doğru olacaktır.

Fiziksel güç gerektiren, ayakta durmanız gereken bir işte çalışıyorsanız, işe geri dönmek için birkaç hafta beklemeniz gerekir.

Havuza yada denize girebilir miyim?

Yara iyileşmeniz tamamen gerçekleşmeden havuza ya da denize girmeniz önerilmez. Bu nedenle, en erken bir ay sonra yüzmeye başlamanız doğru olacaktır.

İlginizi çekebilir: Bel Fıtığı ve Spor

Uzun Sözün Kısası

Bel fıtığı ameliyatı sonrası, yukarıda açıkladığımız kurallara uygun davranmanız durumunda daha kısa sürede iyileşip normal hayatınıza dönebilirsiniz.

Kapalı bel fıtığı ameliyatı, doğal olarak diğer ameliyat yöntemlerine göre daha kısa sürede iyileşmenize olanak verir.

Yüzme, bel fıtığı konusunda fazladan fayda sağlamıyor

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Ünal, yüzmenin bel fıtığına iyi gelip gelmediği konusunu değerlendirdi.

Bel fıtığı hastalık değil, yaşlılığın bir sonucu

Bel fıtığının, omurga kemikleri arasında bulunan, disk adı verilen kıkırdak dokularının çeşitli sebeplere bağlı olarak bozulması ve omuriliğe doğru yer değiştirmelerine denildiğini belirterek sözlerine başlayan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Ünal, “Yaşımız ilerledikçe, vücudumuzda her dokuda yıpranma olduğu gibi, disklerde de yıpranmalar ve bozulmalar olur. Bu sebeple bilinenin aksine, bel fıtığı bir hastalık değil, yaşlanmanın kaçınılmaz ve doğal bir sonucudur. Bel fıtığı, omurilikten çıkan sinirleri ezmeye başladığında veya ağrıya sebebiyet verdiğinde hastalık haline gelir.” dedi.

Her bel ağrısının suçlusunun, bel fıtığı olmadığını belirten Ünal, “Her bel fıtığı da ağrı yapacak diye bir kaide yok. Bu nedenle inatçı bel ağrısı yaşayan bir kimsenin, beyin cerrahisi uzmanı tarafından muayene edilerek, ağrının sebebinin bel fıtığı kaynaklı olup olmadığının araştırılması ve buna göre tedavisinin düzenlenmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

Doğru yapılan her türlü sporun genel beden sağlığı ve bel fıtığı üzerinde olumlu etkileri var

Yüzmenin bel fıtığına iyi gelip gelmediği sorusuna değinen Op. Dr. Emre Ünal, “Sadece yüzme değil, doğru yapılan her türlü sporun genel beden sağlığı ve bel fıtığı üzerinde olumlu etkileri tartışılmaz bir gerçek. Ancak bir noktaya dikkat çekmek lazım, ‘doğru yapılan’ spordan bahsediyoruz. Yüzme, vücudumuzda neredeyse tüm kas gruplarını aynı anda çalıştıran, sadece kas güçlenmesini sağlamakla kalmayarak, kalp-damar sistemimizi de aynı anda çalıştıran komple bir spordur. Ancak yüzmenin zorlukları da vardır. Müstakil ve havuzlu bir evde oturmadığınız sürece, ev şartlarında yapmak mümkün değil. Mutlaka yakında bir tesise gitmeniz gerekir. Bu tesislerde yüzme öncesi ve sonrası duş alma zorunluluğu da olduğu için, bu rutine ayrıca vakit ayırılması gerekir.” şeklinde konuştu.

Yüzme en az 10 dakika, doğru postür ile aralıksız yapıldığında genel sağlık açısından faydalı

Dört mevsimi yaşayan ülkemizde, özellikle soğuk havalarda yapılmasının zor bir spor olduğunun altını çizen Ünal, “Kapalı bir havuza gidilse bile, havuz çıkışında kişinin kendini soğuktan koruyamaması bel ağrısına ve gribal enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Yüzmenin, genel sağlık açısından faydalı olabilmesi için, en az 10 dakika, doğru postür ve ritim ile ara vermeden yapılması gerekir. Toplumun yüzde kaçı doğru postür ile 10 dakika hiç durmadan yüzebilir ki? yılında Avrupa Omurga Derneği Dergisi’nde yayınlanan bir makalede, yarışmalara katılan yüzücüler ile, hiç spor yapmayan kişi karşılaştırılmış ve iki grup arasında bel fıtığı gelişimi konusunda belirgin fark görülmemiştir. Tüm bunlar göz önüne alındığında, yüzmenin hem vakit hem de bedensel anlamda talepkâr bir spor olduğu görülüyor. Öte yandan diğer sporlar ile kıyaslandığında da bel fıtığı konusunda fazladan bir fayda sağlamadığı ortaya çıkıyor.” açıklamasını yaptı.

Fıtık sorunu olanlar mutlaka spor yapmalı ama bu yüzme olmak zorunda değil

Doğru yapılan her türlü sporun genel beden sağlığına faydalı olduğunu yineleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Ünal, “Yüzme sporu, en az diğer sporlar kadar faydalıdır ancak genel kanının aksine bel fıtığını önleme konusunda farkı yoktur. Kişinin düzenli spor yapması için, bu sporu yaparken zevk alması ve yeterli vakti ayırabilmesi gerekir. Aksi halde süreklilik sağlanamaz.” dedi.

Ünal sözlerini şöyle tamamladı:

“Bel fıtığı olan veya bel fıtığı ameliyatı olmuş bir kişinin hayatında mutlaka spor olmalı. Ancak bu sporun yüzme sporu olma zorunluluğu yok. Hangi sporu yapacağına kişi zamanına, kişisel zevklerine göre karar vermeli.” 

bel fitigi

yuzme

op dr emre unal

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası