başarı sırası aralığı 0.12 / YÖK'ten yeni formül: - Son Dakika Haberler

Başarı Sırası Aralığı 0.12

başarı sırası aralığı 0.12

Gündem YKS&#;de Tercih Nasıl Yapılır?


 

YKS sonuçları açıklandı. Peki YKS&#;de tercih nasıl yapılır? Tercih listesi oluştururken adaylar nasıl bir araştırma yapmalı? Tercih listesi hazırlanırken en sık yapılan hatalar nelerdir?

Oğuzkaan Koleji Rehberlik Koordinatörü Yalın Kaya, YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından  üniversite adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu.

1. Tercih için hangi bilgilere ihtiyaç var?

  1. Adayın tercih etmeyi düşündüğü yükseköğretim programlarının puan türleri ➜ TYT, SAY, SÖZ, EA, DİL
  2. Adayın bu puan türlerindeki puanları ve başarı sıraları.
  3. Tercih edilmesi düşünülen programların Özel Koşulları.
  4. Tercih edilmesi düşünülen programların geçen seneki ve bu seneki kontenjanı arasındaki farklar.
  5. Adayın tercih işlemlerini kayıt etmek için giriş yapması gereken funduszeue.info adresi için TC Kimlik numarası ve ÖSYM şifresi, ya da e-devlet ile giriş yapmak için e-devlet şifresi.

2. Puan türlerinin tercihe etkisi nedir?

  1. TYT puan türünden puan ve üzerinde başarı gösteren adaylar sadece iki yıllık (önlisans) programlar tercih edilebilir ya da özel yetenek sınavı ile öğrenci alan dört yıllık (lisans) programlara bireysel olarak başvurabilir.
  2. Özel yetenek sınavı ile değil de merkezi yerleştirme ile öğrenci alan tüm programlar için AYT ve YDT ile hesaplanan 4 puan türünden en az puan alınmasını gerekiyor: SAY, SÖZ, EA, DİL
  3. Kısaca, 2 yıllık ve özel yetenek sınavı için TYT’den en az puan, dört yıllık bölümler için SAY, SÖZ, EA ya da DİL’den en az puan gerekiyor.
  4. Yukarıdaki koşulları sağlayamayanlar üniversiteye yerleşemeyecek.

3. Puan ve başarı sırası bilgileri tercihlerde nasıl kullanılır?

  1. Sınav sonuç belgesinin sağ alt kısmında bulunan  Yerleşti̇rme Puanları Ve Başarı Sıraları başlıklı tabloda, puan türlerinin başına Yerleştirme ifadesinin ilk harfi olan Y eklenerek yerleştirme puan türleri oluşturuluyor ➜ Y-TYT, Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL. Bu yerleştirme puanları, sınav puanı (ham puan) üzerine okul puanı (OBP&#x;) eklenerek oluşturuluyor. Bu tablodaki Puanı ve Başarı Sırası başlıklı sütunlardaki veriler tercih için kullanılıyor.
  2. Ek puanı hesaplanmış adaylar, bu ek puanları kullanma hakları olan tercihler için ilgili sütunu kullanıyor.
  3. Önlisans (iki yıllık) için Tablo 3’teki 8 ve 9. sütunlar, lisans (4+ yıllık) için Tablo 4 içindeki 9 ve sütunlar sırası ile YKS Başarı Sırası ve YKS En Küçük Puan bilgilerini gösteriyor.
  4. Kontenjanlarda ve üniversite adaylarının tercih eğilimlerinde büyük bir değişiklik olmadığı sürece, başarı sıraları yıldan yıla çok büyük değişiklikler göstermiyor.
  5. En küçük puan bilgisi ise sınavların zorluk seviyelerindeki değişikliklerden etkilenerek seneden seneye değişebiliyor. Bu yüzden, tercih yaparken uzmanlar, puandan çok başarı sıralaması bilgisine dikkat edilmesini tavsiye ediyor.
  6. Kesinliği olmasa da X bir bölümün bir önceki seneki başarı sırasından daha yüksek başarıya sahip bir adayın, o bölümü kazanma olasılığı çok yüksek oluyor. Daha düşük başarı sırasındaki bir adayın ise kazanması ise daha düşük bir ihtimal oluyor.
  7. Örneğin, Ankara Üni. Hukuk Fakültesine yerleşen en küçük puanlı adayın YKS’deki Y-EA başarı sırası olarak gösterilmiş. YKS’daki başarı sıralaması olan bir adayın bu programı kazanma olasılığı yüksek, sıralaması olan bir adayın ise kazanma olasılığı düşük oluyor.

4. Tercih listesi oluştururken adaylar nasıl bir araştırma yapmalı?

  1. Adayların ilgi ve istekleri ile uyumlu tercihler yapabilmeleri için yükseköğretim programlarını ve mezunlarının nasıl işlerde çalıştığını araştırmaları gerekiyor.
  2. Bunun yanında, seçmeyi düşündükleri üniversite eğitimi ile sahip olacakları mesleklerinin gelecek 20 yıl içinde nasıl bir konumda olacağını da araştırmak çok önemli.
  3. Lise eğitimi sırasında başarısız olduğu derslerin ağırlıklı olduğu bir bölümü tercih eden üniversite adayları, kısa süre sonra okumayı bırakmak ya da yeniden sınava girmek zorunda kalabiliyor. Bu sebeple, akademik başarı gereklilikleri açısından da bölümleri iyi araştırmak gerekiyor.
  4. Her üniversitenin internet sitesinde, fakülte ve yüksekokullar ile bunlara bağlı bölüm ve programların ders içerikleri bulunmakta. Adayların bu bilgileri incelemeden tercih yapmaması tavsiye ediliyor.
  5. Öğretim üyesi sayısı ve programın kontenjanı, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısını gösterdiği için önemli veriler olarak görülüyor. Bu sayı ne kadar düşükse üniversite öğrencilerinin öğretim üyelerine ulaşma şansı o kadar yüksek oluyor.
  6. Öğretim üyesi sayısı kadar, üniversitelerin adayın tercih etmek istediği programa ne kadar bilimsel yatırım yaptığı ve öğrencilerin okul içinde kişisel gelişimleri için ne kadar fırsata sahip olacakları da önem taşıyor. Kulüplerinin etkinlik düzeyi, üniversitenin düzenlediği ya da ev sahipliği yaptığı sempozyumlar, konferanslar, bilim şenlikleri ya da diğer çalışmaların incelenmesi gerekiyor.
  7. Adaylar, teknoloji ağırlıklı bir programda okumak istiyor ise üniversitenin teknoloji yatırımları ve çevre ile kurduğu teknoloji iş birlikleri önem taşıyor. funduszeue.info adresinden üniversitelerin Türkiye’deki teknoloji geliştirme bölgeleri incelenebiliyor. Teknopark etkileşimi olan üniversiteler adayları teknoloji ve bilişim ağırlıklı gelecek için daha iyi hazırlıyor. Bu süreçten yönetici adayı öğrenciler de faydalanıyor.

5. Tercih listesi hazırlanırken en sık yapılan hatalar nelerdir?

  1. Kulaktan dolma ya da münferit bilgiler ile tercih yapmak. İnsanlar genel olarak yakınlarının iyiliği için sahip oldukları en minik bilgi kırıntısını bile paylaşma eğilimindedir. Salgın hastalık dönemi herkes doktor olur, milli maç zamanı teknik direktör, üniversite tercihleri zamanı da en az eğitimli komşumuz bile kariyer danışmanlığı yapmaya çalışır. İyi niyetli olsalar da bu tavsiyeler, adayların yanlış yönlenmesine sebep olabiliyor. Örneğin, kendi bankacılık kariyeri sıkıntılı geçen bir akrabanın kesinlikle bankacılık ve iktisat ile ilgili bir bölüm yazılmaması gerektiği konusundaki baskısı, gelecekte iyi bir mali denetçi olacak bir genci engelleyebiliyor.
  2. Aile içindeki bir yakını mutlu etmek için kendisi ile uyumsuz tercih yapmak. Özellikle yüksek başarıya sahip bazı öğrenciler başka hedefleri ve idealleri olmasına rağmen sadece bir yakınları çok istiyor diye ilgi duymadıkları ya da kendilerini başarılı hissetmedikleri bir alana yönelik tercih yapabiliyor. Bu durum, ileriki yaşamlarını etkilemeye başlamadan önce daha üniversite yıllarında bile sıkıntılar yaşanmasına sebep olabiliyor. Bunun yanında, tercihleri kendi inisiyatifi ile yapmıyor olması sebebi ile bu durumdaki adaylar, tercihlerini sıraya sokarken basit hatalar yapabiliyor.
  3. Tercihleri yanlış puan türüne göre belirlemek. Sonuç belgesinin sol alt kısmındaki Sınav Puanları ve Başarı Sıraları tablosundaki ham puan olan TYT, SAY, SÖZ, EA, DİL ve sağ alt kısmındaki  Yerleştirme Puanları ve Başarı Sıraları tablosundaki yerleştirme puanları olan Y-TYT, Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL puan türlerini doğru ayırt etmek gerekiyor. Bunun yanında, tercih etmek istenen programın puan türü de doğru bilinmeli. Ör., Turizm İşletmeciliği programları EA puan türünde. İstanbul Üniversitesi Turizm İşletmeciliği programına yerleşmek istiyorsam, kendi sonuç belgemdeki Y-EA puan türündeki başarı sırası bilgisine bakmam gerekiyor. Kılavuzdaki bilgiye göre bu programa YKS’de (geçen sene) son yerleşen öğrencinin başarı sırası bin. Benim sıralamam bundan yukarıda ise burayı kazanabilirim, ancak çok altında ise buraya yerleşmem risk altında diyebilirim. Ama AYT’ye hiç girmemiş, sadece YDT’ye girmiş olduğumu varsayalım. Sadece TYT ve DİL puan türlerim hesaplanmış olacak ve EA puanım hesaplanmış olmadığı için bu programı kazanmam imkansız hale gelmiş olur. DİL puan türünde Türkiye 1incisi bile olsam, EA puanım hesaplanmadığı için İstanbul Üniversitesi Turizm İşletmeciliği programını kazanmam imkansız.
  4. Tercihleri puan sırasına göre sıraya sokmak. Birçok aday bu konuda büyük bir yanlışın içine giriyor. Tercihler belirlenirken, mevcut puan türündeki başarı sırasına göre bir üst ve alt limit belirlenir. Sonrasında bu aralıktan 24 tercih belirlenir ve isteğe göre sıraya sokulur. Puana göre yapılan sıralama isteğe göre yapılandan farklı olduğunda adaylar daha az istedikleri bir yerde okumak zorunda kalabiliyor. Ör., Diş Hekimliği okumak istiyorum. Gidebileceğim tüm illeri belirleyerek yazabileceğim tüm Diş Hekimliği fakültelerinden bir liste yaptım. Sıralamam Y-SAY puan türünde 19bin ve sıralamam yetersiz gibi gözüken ama İstanbul’daki yerleri üstlere yazdım. Sonra puan sırasına göre büyükten küçüğe Ankara Gazi Üniversitesi, Antalya Akdeniz Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi şeklinde dizilmiş olan tercihlerimi sıraya sokmak gerekiyor. Eskişehir en çok istediğim; çünkü hem orada akrabalarım var hem de şehir olarak en çok orayı beğendim. Bu üçü arasında en düşük puanlı gözüken Eskişehir’i en alta, en az istediğim ama en yüksek puanlı Gazi’yi en üste yazarsam, sonuç açıklantığı zaman Gazi Üniversitesini kazanmış olursam, daha az mutlu olacağım bir senaryoyu seçmiş olacağım. Puan yerine isteğime göre dizersem, daha mutlu olacağım bir senaryo ile karşılaşacağım. Bu sebeplerle, tercih sayısı 24’e indikten sonra, liste isteğe göre sıralanmalıdır.
  5. Listede güzel dursun diye yazılan yüksek puanlı programlar yüzünden, yerleşme olasılığı yüksek olan programları liste dışında bırakmak. Bazen adaylar, beklediğinin altında bir sonuç gelmesini bir gurur meselesi haline getirip, gerçekçi olmayan tercihler ile listelerini dolduruyor ya da kazanamayacağı kesin olan yüksek puanlı programları listenin altlarına koyarak kendince acısını çıkarıyor. Yerleşme olasılığı çok yüksek olan bir programın altına yazılan yerleşme olasılığı çok düşük olan programlara ölü tercih diyoruz. Duygusal kararlar listeye alınan her türlü gerçek dışı tercih de ölü tercih oluyor. Ölü tercihler yerine, adayların gerçekçi tercihler ile liste hazırlaması daha sağlıklı olacaktır. Bu konuda öğrenciler, okullarındaki rehber öğretmenlerden, yetişkin adaylar ise erişebildikleri kariyer danışmanlarından destek alırlarsa daha sağlıklı kararlar verebilirler. Temel prensip olarak, 24 tercihin (1)ilk 8 tanesini, başarı sırasının en fazla %20 üzerinde olan tercihlerden; (2)sonraki 12 tanesini, başarı sırasına çok yakın olanlardan başlayıp %50 fazlasına kadar olan tercihler; (3) son 4 tercihi kendi başarı sırasının %50 fazlasından itibaren olan, yani yerleşme olasılığı çok yüksek olanlardan seçeriz. Ör., bininci aday, bin aralığından 8; bin aralığından 12; bin sonrasından 4 tercih yaparak gerçekçi bir liste hazırlayabilir. Elbette, bu yüzdelik değerler, puan türlerine ve istenen programa göre değişiklik gösterebiliyor. Bu sebeple uzman desteği önemlidir.

 

 

Ek Puanlı Başarı Sırası Nedir?

LYS sonuçları açıklandı. Kiminde sevinç kiminde hüzün, kiminde kafa karışıklığı var. Kafa karışıklığına neden olan en büyük sorunlardan biri de ek puanlı başarı sıralamasının ne anlama geldiği.

LYS sonuç tablosunda ilk sırada LYS’deki testlerin sonuçları var. Altta diploma notunuz ve Ortaöğretim Başarı Puanınız (kısaca OBP) var.

OBP nedir? ÖSYM’nin yeni sisteminde artık okuldan gelecek olan puan farklı şekilde tespit ediliyor. Diploma puanınızı 5 ile çarpıp çıkan sonucu 0,12 ile çarpıyorsunuz. Çıkan sonuç ise size okuldan gelecek olan puan. Bir not: Eğer meslek lisesi çıkışlıysanız ve alanınızla alakalı bir bölüme gidecekseniz, Bu puanın üzerine 0,06′lık bir ekleme daha yapılıyor. Yani eğer meslek lisesinde okuduğunuz bölümle alakalı bir üniversite bölümüne gidecekseniz, okuldan gelecek olan puan şu şekilde hesaplanıyor: Diploma notunuz X 5 X 0,
Tabloya dönecek olursak altta solda YGS sonuçlarınız, yanda YGS ve LYS puanlarınıza eklenmiş olan okul puanınız ve başarı sıralamanız ve Ek puanlı başarı sıralamanız bulunuyor.

Aslında olay çok basit. Eğer meslek lisesi mezunu değilseniz ek puanlı başarı sıralaması sizin için hiçbir şey ifade etmiyor. Oraya bakmayın bile. Çünkü size okuldan ek puan gelmeyecek. Eğer meslek lisesi mezunu iseniz ve alanınız dışında bir bölüm tercih edecekseniz, yine bakmayın. Çünkü size de ek puan gelmeyecek. (Yani mesela elektrik bölümü mezunu olup muhasebe tercih edecekseniz size ek puan gelmeyecek, oraya bakmanıza da gerek yok.) Oraya sadece meslek lisesi mezunu olup yine bölümünüzle bağlantılı bir üniversite bölümüne gidecekseniz bakın.

Ne anlama geliyor? Başında Y- olan puanlarınız sizin sınavlardan aldığınız puana okul puanının eklenmiş hali. Başarı sırası yazan kısım da sizin tercihlerde kullanacağınız en büyük referansınız.

Ek puanlı başarı sıranız da meslek lisenizdeki bölümünüzde hangi alandaysanız ona geliyor. Yani Matematik, Türkçe ya da eşit ağırlık bölümlerinden  bahsediyoruz.

Mesela meslek lisesi muhasebe bölümü mezunusunuz ve yine üniversitede muhasebeyi seçeceksiniz. O halde size YGS-6′dan ek puan gelecektir bölümünüz eşit ağırlık olduğu için. Ek puanlı yerleştirme puanınız, normal YGS puanınızın üzerine okuldan gelen puanın üzerine yine muhasebe seçecek olursanız gelecek olan puandır.

Başarı sıralamanız da normal YGS puanınızdan ayrıdır. Yani ben normalde ′inciydim ama ek puanlarla birlikte ′inci olmuşum diye bir şey yok. O sıralama ek puan alan kişiler arasındaki ayrı bir sıralama.

Mesleki ve teknik lise öğrencilerinin alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarına sınavsız geçiş hakları bu yıldan itibaren kaldırıldı. Buna karşılık olarak kaldırılan ek puan uygulaması geri geldi. Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) yapılan ek puan açıklamasında bu uygulamanın bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının aynı alanda ön lisans programlarına yerleşmelerinde uygulanacağı belirtilmişti ancak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu’nda ek puan alacak programlar arasında yalnızca önlisans programları değil, lisans programları da bulunuyor. Peki Neden?

Daha önce Meslek ve Ticaret Liseleri gibi okulların mezunlarına uygulanan ek puanlı yerleştirme uygulaması, alınan karar sonucu yılında kaldırılmıştı.  yılında alınan karar sonucu ek puanlı yerleştirme yürürlülükten kaldırılırken ÖSYS’de tercih yapacak adaylarda, bu tarihten önce okula kayıt olanlarda bu puan uygulaması kullanılacak. Ancak belirtilen tarihten sonra bu okullara kayıt yapan adaylar, ek puandan faydalanamayacak. Yani  önce Anadolu Öğretmen Liseleri, Öğretmen Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri, Mesleki ve teknik liseler, Spor Lisesi, Güzel Sanatlar Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri guruplarından mezun olanlar ek puandan yararlanabilecekler.

EK PUANLAR NASIL HESAPLANACAK?

Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacaktır. Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumları mezunlarının, Tablo 3A’da, Tablo 3B.1’de ve Tablo 3C’de belirtilen yükseköğretim ön lisans/lisans programına yerleştirilirken OBP’nin 0,06 katsayısı ile çarpımından elde edilecek ek puanları da yerleştirme puanlarına eklenecek. Bu ek puanlardan yararlanmak için adayların ilgili puan türünde ön lisans için veya daha yüksek puan almış olmaları, lisans için veya daha yüksek puan almış olmaları gerekmektedir.
Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre YO Bilgisayar Operatörlüğü ile Yapı Ressamlığı programlarında puan türü bulunmuyor. Bu programlara yerleştirme yapılırken en yüksek YGS puanı kullanılacak. Ek puan, bu programı tercih edebilecek işitme engellilerin en yüksek YGS puanına uygulanacak.

 

YÖK’ten yapılan açıklamada, “bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının aynı alanda ön lisans programlarına yerleşmelerinde, merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara ilave edilecek ortaöğretim başarı puanına eklenecek katsayı, Yükseköğretim Kurulu tarafından 0,06 olarak belirlenmiştir.” bilgisi verildi.

ek puanlı başarı sırası, ek puanlı başarı sırası lys, ek puanlı başarı sırası nedir, lys ek puanlı başarı sırası, lys ek puanlı başarı sırası nedir, lys sonuçları meslek liseliler

YÖK'ten yeni formül:

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu, milyonlarca öğrencinin merakla beklediği, üniversite sınavlarında uygulanacak yeni katsayı oranlarını olarak belirledi. Buna göre meslek liseliler alanları dışında tercihte bulunurlarsa başarı puanları ile çarpılacak. Genel liselilerin katsayısı ise olacak. Liselilerin, okudukları alandan farklı alanlar doğrultusunda bölümleri tercih etmeleri durumunda da aynı katsayı oranları geçerli olacak. Bu karar, sınavda en az 3 en fazla 15 puanlık fark yaratacak. Karar, alan farkıyla karşılaşan üniversite adaylarının, alan içi adaylara yetişmek için en az 2 en fazla 10 civarında daha fazla net yapmaları anlamına geliyor.

NE ANLAMA GELİYOR?

YÖK Genel Kurulu'nun dünkü toplantısında önce "eşit" katsayı, daha sonra oranlarının Danıştay'dan dönmesinin ardından oluşturulan komisyonun kararları masaya yatırıldı. Komisyonun önerileri dinlendi ve yapılan oylama sonucunda yeni katsayı kararı belirlendi: Böylece fark 'lik açılmış oldu. Bu karar, meslek liselilerin farklı alanlarda ünivers i t e y e gitmek istemeleri durumunda genel liselilere göre en fazla 15, en az 3 puanlık bir fark oluşması demek. Karar, liselilerin farklı alanları tercih etmeleri durumunda da geçerli olacak. Alan farkıyla karşılaşan üniversite adaylarının, alan içi adaylara yetişmek için en az 2 en fazla 10 civarında daha fazla net yapmaları anlamına geliyor. Danıştay'ın yürütmesini durdurduğu 'lük karar ise en fazla 10 puanlık fark yaratıyordu. YÖK'ün 'dan beri uyguladığı sistemde ise farkın tavanı 50 puandı. YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada ise, başarı puanlarının ortalamasına dikkat çekilerek, eski sistemde, puan başarı puanında yığılma olduğu vurgulandı. olarak uygulanacak yeni başarı puanlarında da benzer aralıkta yığılma olacağına işaret edilen açıklamada, "Sonuçta alan dışı tercihlerde aynı soruları cevaplayan adayların yerleştirme puanlarında 3 ila 15 puanlık bir fark değil, asıl öğrenci kitlesinin yoğunlaştığı aralıkta aşılması oldukça zor. 8 ila 15 puanlık bir fark ortaya çıkacaktır" denildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, genel liselerle meslek liseleri arasındaki katsayı farkını "" olarak belirleyen YÖK'ün, 8. Daire'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararına itirazını 14'e karşı 15 oyla vermişti. Bu karar, "Fark biraz daha açılırsa Danıştay'dan vize alabilir" yorumlarına yol açmıştı. YÖK Genel Kurulu da bu doğrultuda makası biraz daha açmış oldu. 15 üye farkı yeterli bulmazken, 14 üye ise fark "aşılamayacak oranda olmamalıdır" demişti.

YÖK'E GÖRE 15 PUANLIK FARK
YÖK, 15 puanlık farkın öğrenciler açısından getireceği farkı açıklamasında şöyle anlattı: "15 puanlık farkın yılı için yerleştirme sırasını SAY-2 puan türünde ile arasında (Bu puan türünde lisans programlarına yerleşen öğrenci sayısı 'dir.), SÖZ-2 puan türünde ile arasında (Bu puan türünde lisans programlarına yerleşen öğrenci sayısı 'dir.), EA-2 puan türünde ile arasında (Bu puan türünde lisans programlarına yerleşen öğrenci sayısı 'dir) değiştirdiği görülmektedir." Öte yandan YÖK, KKTC hariç yurtdışında lise eğitimi alanlara, Türkiye'de üniversite sınavına girmeden istedikleri üniversiteye başvurma hakkı veren yönetmelik maddesini de geri çekti.

TÜRKİYE SABAH'TAN ÖĞRENDİ
SABAH eğitim yazarı Sait Gürsoy, YÖK'ün aldığı katsayı kararını bir gün önceden öngörüp satırlarına taşıdı. Gürsoy 17 Mart tarihli köşesinde katsayı ile ilgili görüşlerini "Katsayı farkının , ek katsayının da olması yeterli olabilecek. Öyle bir karar alınmalı ki, üniversite adayları 3'üncü şoku yaşamamalı" şeklinde dile getirmişti.

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI(OBP) NEDİR?

Yeni getirilen değişiklikle beraber, mezun olunan okulun YGS başarısı devre dışı bırakılarak sadece adayların 4 yıllık lise ortalamalarına bakılarak hesaplama yapılacaktır (bu sayede lise türünden ya da bölgesel başarıdan kaynaklı farklılıklar olmayacak).

Bu şu demektir: Adayların lise ortalamaları (lisenin başarısı önemli değil artık) her lise için (en fazla) ile 50 arasında sıralanacak. Okul birincisinin puanı en fazla olabilecek, okul sonuncusu ise 50 ( varsayalım okul birincisi 'lük not sisteminde 96 ortalama ile mezun oldu; bu ortalama 96 olarak kalacak (okul birincisinin notu 'e çıkartılmayacaktır), okul sonuncusu ise 47 ortalama ile mezun oldu; bu ortalama da 50 olarak kabul edilecek. Bu noktadan sonra okul başarısı devre dışı kaldığı için bu puanlar 5 ile çarpılacak. Bu şekilde belirlenen puanlar 5 ile çarpılıp puan aralığına çevrilir ve daha sonra 0,12 katsayısıyla çarpılarak adayın alacağı OBP bulunur. Aşağıda örnekler halinde puanların nasıl hesaplanacağı verilmiştir.

Lise birincisinin ortalaması 96 olsun. 96*5=, *0,12=57,6 Bu 57,6 puan adayın sınavdan aldığı ham puanlara eklenerek yerleştirme puanı ortaya çıkar. Bu lisenin birincisi varsayalım TM puan türlerinde ham puan olarak TM-1 , TM-2 ve TM-3 almış olsun, bu puanlara 57,6 puan ekleyerek yerleştirme puanı ortaya çıkar. (TM-1 Yerleştirme Puanı +57,6=, TM-2 Yerleştirme Puanı +57,6= ve TM-3 Yerleştirme Puanı +57,6=). Aynı işlemler diğer ortalamalı öğrenciler ve lise sonuncusu içinde geçerlidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası