güney kore nin dini / Güney Kore'nin Tarihi, Dini, Etnik Yapısı ve Ekonomisi

Güney Kore Nin Dini

güney kore nin dini

Kore Cumhuriyeti nerede yer almaktadır ?

Kore yarımadasının güneyinde yer alan ve daha çok Güney Kore adıyla bilinen Kore Cumhuriyeti, yılından itibaren Japonya'nın sömürgesi durumunda olan eski Kore Krallığı topraklarının II. Dünya Savaşı'ndan sonra ikiye ayrılmasıyla 15 Ağustos tarihinde kuruldu. Yüzölçümü km2, nüfusu 'dür (); en önemli yerleşim merkezleri başşehir Seul ile () liman şehri Pusan'dır (). Halkın % 49'u hıristiyan, % 47'si Budist, % 3'ü Konfüçyanist'tir; geriye kalan % 1'i de müslümanlarla diğer dinlerin mensupları ve ateistler teşkil eder. Kore'de çoğunluk dini olan Hıristiyanlık, 'te Katolik ve 'te protestan misyonerlerinin yoğun faaliyetleriyle başlamış, zamanla Protestan ağırlıklı bir hıristiyanlaşma gerçekleşmiştir. Ülke toprakları yeryüzü şekilleri bakımından Kuzey Kore kadar dağlık değildir; en yüksek yeri m. yüksekliğindeki Hal-San'dır. Akarsuları kısa ve ulaşıma elverişsizdir. Bol yağışlı muson iklim bölgesinde bulunmasının etkisiyle bitki örtüsü gür ve çeşitçe zengindir. Kore sahillerinde birçoğu kayalık ve iskân edilmemiş durumda kadar ada yer alır. Parlamenter cumhuriyetle yönetilen Güney Kore'nin resmî dili Korece'dir.

Geleneksel olarak Kore yarımadasının güneyi tarım bölgesidir. Bu sebeple bölünmeden önce ikliminin soğukluğundan ve topraklarının verimsizliğinden dolayı kuzey bölgesi tarım bakımından güneye bağlı idi. Buna karşılık bölünmeden sonra endüstri kuruluşlarının çoğunun Kuzey Kore'de kalması dolayısıyla Güney Kore şiddetli ekonomik sıkıntılarla karşılaştı; 'den 'e kadar süren Kore savaşı da bu durumu daha fazla kötüleştirdi ve özellikle kuzeyden gelen mülteci akını ekonomik problemleri iyice arttırdı. Hükümet, Amerika Birleşik Devletleri'nin yardımıyla ekonomiyi düze çıkarmaya çalıştı. Tarımda makineleşerek yeni projeler geliştirildi. 'den sonra büyük sanayi atılımları yapıldı ve ekonomide ilerlemeler kaydedildi. Devletten büyük destek gören mâmul ürünler ihracatı ülkedeki hafif ve ağır sanayi ürünleri üretimini hızlandırdı. 'larda gayri sâfi millî hâsıla Kuzey Kore'ninkinin on beş katına çıktı. Aynı yıllarda Güney Kore balıkçılığı dünyada yedinci sırayı aldı; özellikle açık deniz balıkçılığında büyük atılım yaptı. Madencilikte ise yatakların daha çok Kuzey Kore'de yoğunlaşması sebebiyle Güney Kore yarımadadaki demir ve kömür madenlerinin sadece % 10'una sahiptir. Sanayinin gelişmesine karşılık tarımın ekonomideki payı giderek azalmaktadır. Toplam tarımsal üretimin yaklaşık beşte ikisini pirinç üretimi teşkil eder. Tarımsal üretim arasında ikinci sırada gelen arpa ise pirinci çok geriden olmak üzere izler. İpek ve tütün sadece ihracata yönelik olarak üretilir. Güney Kore'nin dış ticaretinde en önemli yeri Amerika Birleşik Devletleri (ihracatın % 40'ı, ithalâtın % 20'si) ve Japonya alır. Güney Kore'nin ticaret yaptığı İslâm ülkeleri arasında en başta Suudi Arabistan ve Malezya gelir. İhracatı ,3 milyar dolar ( tah.), ithalâtı ise ,3 milyar dolardır ( tah.).

Koreliler kökleri Doğu Sibirya'daki Tunguzlar'a dayanan, Moğollar'ın akrabası bir Ural-Altay halkıdır. Kore tarihinin ilk belgeleri milâttan önce XII. yüzyıla uzanır. Bu dönem, efsanevî önder Çinli Kija'nın Pyongyang'da bir koloni kurmasıyla başlar. Bu koloninin Kore'ye getirdiği Çin etkisi devamlı olmuş ve milâttan önce yılı dolaylarında kurulan Lolang Çin kolonisinin bütün yarımadayı kapsayan geniş kültürel etkisiyle birleşerek daha da yaygınlaşmıştır. Milâttan sonra I. yüzyılda Yalu nehrinin kuzey kesiminde Kore kökenli ilk devlet olan Kogurya Krallığı kuruldu ve gittikçe güçlenerek IV. yüzyılda Lolang'ı da sınırlarına kattı. Güneyde Paekche ve Silla krallıklarının kurulmasıyla bu üç devlet arasında rekabet başladı; Çin'in de desteğiyle Silla Krallığı mücadeleden galip çıkarak Kogurya ve Paekche topraklarını ele geçirip bütün yarımadayı bir tek yönetim altında birleştirdi. Ekonomi ve ticaret açısından yarımadaya en parlak günlerini yaşatan Silla Krallığı dönemi ( ), Kore'de yine Çin etkisinin görüldüğü, kültür ve sanatta hızla geliştiği bir süreç olmuştur; IV. yüzyılda ülkeye giren Budizm'in yaygınlık kazanması da bu yıllara rastlar. Hânedan taht kavgaları yüzünden zayıf düşünce Wang Kon adlı bir derebeyi Koryo Krallığı'nı kurdu (). Bu devlet zamanında edebiyat gelişti ve Budizm önem kazandı; ancak daha sonraları Konfüçyanizm'in yayılmasıyla ikinci plana düştü. Koryo Devleti 'de Moğol istilâsına maruz kaldı; bir buçuk asırdan uzun bir süre Kubilay Han'ın Çin'de kurduğu Yüan hânedanının boyunduruğu altında yaşadı. yılında, Çin'den Moğollar'ı atan () Ming hânedanının yardımıyla Yi (Li) Song Ge adında bir general yönetimi ele geçirerek Kore'nin son üniter devleti olan Yi hânedanını (Choson hânedanı) kurdu ().

Yililer Seul'ü başşehir yaptılar ve Budizm yerine Konfüçyanizm'i resmî din haline getirdiler. Yi hânedanı yılında başlayan çeşitli ayaklanmaları sert bir şekilde bastırdı. 'de Japonlar ülkeye saldırdılarsa da Çinliler'in yardımıyla geri püskürtüldüler; ancak 'de ülkenin birçok yerini ele geçirdiler. XVI. yüzyılın sonlarında Tunguzlar'la birleşerek Çin'in kuzeyinde bir devlet kuran Mançular, yılları arasında devamlı surette Kore'ye saldırarak sonunda Yi hânedanını ağır şartlar içeren bir antlaşmayla kendilerine bağladılar. 'te de iç karışıklıklar sebebiyle yardıma çağrıldıkları Çin'e girerek Çing hânedanını kurdular (); böylece Kore Çin'i metbû tanımış oldu. XVII. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Kore'de yeni bir yapılanma görüldü. Siyaset, ticaret ve vergilendirme alanlarında reformlar yapıldı. Fakat Kral Yongjo'nun () başarılı yönetiminden sonra gelen haleflerinin taht mücadeleleri ve zayıf otoriteleri Kore Devleti'nin gücünü azalttı. yılında tahta çıkan Kojong çocuk yaşta olduğundan ülke kral nâibi Devon tarafından yönetildi. Bu dönemde dışarıya karşı tam bir tecrit politikası izlenip baskılara direnilirken içeride bir dizi reform gerçekleştirildi. Ancak 'da Japonya'nın baskısına dayanamayan hükümet Japonlar'ın hazırladığı ticarî bir antlaşmayı imzalamak zorunda kaldı; bunu dengelemek için de 'lerde Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerine ticarî imtiyazlar tanıdı. Japon-Çin savaşı () Çin'in Kore üzerindeki etkisini tamamen ortadan kaldırdı. Bu savaş ve arkasından yine Japonlar'ın galip çıktıkları Japon-Rus savaşı (), Japonya'nın Kore'deki etkisini kuvvetlendirmesine ve burayı 'te koruması altına almasına, 'da da sömürgeleştirmesine yol açtı.

II. Dünya Savaşı'ndan mağlûp çıkan Japonya'nın Kore'den çekilmesinin ardından yarımadanın ortasından geçen kuzey paralelinin kuzeyine Sovyet, güneyine Amerikan birlikleri yerleşti (); daha sonra da güneyde liberal Kore Cumhuriyeti, kuzeyde komünist Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti kuruldu (). Ardından her iki devlet kendi menfaatleri doğrultusunda ülkeyi birleştirmek için mücadeleye başladı. 'de Kuzey Kore, Güney Kore'ye saldırarak bu mücadeleyi silâh zoruyla kazanmaya çalıştı. Fakat Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ateşkes çağrısına uymaması üzerine Amerika Birleşik Devletleri'nin önderliğinde oluşturulan, Türkiye'nin de takviyeli bir tugayla katıldığı koalisyon güçleri Güney Kore'nin yanında savaşa girdi ve üç yıl sonra Kuzey Kore birliklerinin paralelin kuzeyine çekilmesini sağladı. Ardından ülkeyi birleştirme çabaları yine görüşmeler yoluyla sürdürüldüyse de bir sonuç alınamadı ve yılında her iki devlet ayrı ayrı Birleşmiş Milletler'e üye kabul edildi. Birleşme arzusu bugün de canlı tutulmakta, fakat taraflar arasında zaman zaman balıkçıların karasularını ihlâl etmesi gibi sebeplerle küçük çapta silâhlı çatışmaların yaşandığı görülmektedir.

Kaynak: Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

Güney Kore, Doğu Asya’daki Kore Yarımadası’nın güney kesiminde yer alan bir ülkedir. Resmi adı Kore Cumhuriyeti'dir ve başkenti en büyük şehri olan Seul'dur. Güney Kore son zamanlarda komşusu Kuzey Kore ile arasındaki artan çatışmalar nedeniyle haberlerde yer almakta. İkili 'lerde savaşa girdi ve iki ülke arasında yıllarca sürecek düşmanlıklar başladı. Kuzey Kore 23 Kasım 'da Güney Kore'ye saldırdı.

Güney Kore Hakkında Bilgiler

  • Nüfus: ( tahmini)
  • Başkent: Seul
  • Sınır ülkesi: Kuzey Kore
  • Para birimi: Güney Kore Wonu (KRW)
  • Yönetim biçimi: Başkanlık cumhuriyeti
  • Yüz ölçümü: 99, km²
  • Kıyı şeridi: km
  • En yüksek noktası: Halla Yanardağı ( m)
Güney Kore

Güney Kore'nin Tarihi

Güney Kore antik zamanlara dayanan uzun bir tarihe sahip. Ülkenin MÖ 'te tanrı-kral Tangun tarafından kurulduğu efsanesi dolaşır. Kuruluşundan bu yana günümüzün Güney Kore bölgesi komşu bölgeler tarafından pek çok kez istila edildi ve tarihinin erken döneminde Çin ve Japonya egemenliğinde kaldı. ’da Çin’in bölge üzerindeki gücünü zayıflatan Japonya, Kore'yi 35 yıl sömürgeyle yönetti.

Japonya II. Dünya Savaşı’nın sonunda ’te Müttefikler'e teslim oldu; Bu yaşanırken Kore paralelde Kore Kuzey ve Güney Kore olarak ikiye bölündü ve Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri iki ülkeyi etkisi altına almaya başladı. 15 Ağustos 'de Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) resmen kuruldu ve 9 Eylül 'de ise Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) kuruldu.

İki yıl sonra 25 Haziran 'de Kuzey Kore Güney Kore'yi işgal etti ve Kore Savaşı başladı. Başlamasından kısa bir süre sonra, ABD ve Birleşmiş Milletler başkanlığındaki bir koalisyon savaşı sonlandırmak için girişimlere başladı ve ateşkes müzakereleri yılında yapıldı. Barış müzakereleri 27 Temmuz 'te Panmunjom'da sona erdi ve Silahsızlanma Bölgesi kuruldu. Kore Halk Ordusu, Çin Halk Gönüllüleri ve Birleşmiş Milletler Komutanlığı ateşkes anlaşmasını imzalarken Güney Kore anlaşmayı imzalamadı. Böylece iki ülke 'e kadar resmen savaşta kaldı, ta ki ABD başkanı Donald Trump ikili ilişkileri tekrar başlatıncaya dek.

Kore Savaşı’ndan sonra Güney Kore bir iç istikrarsızlık dönemi yaşadı ve bunun sonucunda da hükümet sık sık değişti. 'lerde, Binbaşı General Park Chung-hee askeri darbeden sonra kontrolü ele geçirdi ve iktidarda kaldığı sürede ülke ekonomik büyüme ve gelişme yaşadı, ancak çok az siyasi özgürlük vardı. 'da Park öldürüldü ve 'lerde iç istikrarsızlık yeniden devam etti.

yılında, Roh Tae-woo başkan oldu ve yılına kadar görevde kaldı. Bu sırada Kim Young-sam iktidara geldi. 'ların başından beri, ülke siyasi olarak daha istikrarlı bir döneme girdi ve sosyal ve ekonomik anlamda büyüdü.

Güney Kore İnsanlarının Etnik Yapısı

güney kore

Güney Kore'nin nüfusu oldukça homojendir; nüfusun neredeyse tamamı etnik Korelidir ve geri kalanı küçük Çinli azınlıklardır. Özellikle büyük şehirlerde yabancıların sayısı artıyor; Japonya'dan, ABD'den (ordu üyeleri dahil) ve Çin'den gelen insanlar hala küçük bir kesimi oluştursa da en büyük yabancı nüfusu temsil ediyorlar. Birçok yabancı uyruklu insan iş dünyasında veya diplomatik kurumlarda çalışıyor. On binlerce işçi Çin ve Güneydoğu Asya'dan Kore'ye gelmeye devam ediyor.

Önceleri Kore halkının Orta Asya insanları oldukları ve Sibirya'daki Baykal bölgesi, Moğolistan ve Sarıdeniz kıyı bölgelerinde yaşadıklarına inanılıyordu. Paleolitik dönem aletleri ve Kongju yakınlarındaki Sokchang'da bulunan diğer eserler, Baykal Gölü ve Moğolistan'dakilere oldukça benzer. 'de Uzak Doğu Rusya'daki Primorye kray'de bulunan kemiklerin genetik analizi, Korelilerin en az yıldır bu bölgede yaşayan bir popülasyonla ilişkili olduğunu ortaya koydu. Bu Neolitik insanların genlerine Güneydoğu Asya'daki yerli tarımcılarda rastlandı. Bunlar modern Korelilerin genetik yapısını oluşturuyor.

Güney Kore'nin Dini

Güney Korelilerin yüzde 40'tan fazlası bir dine inanmıyor. Ülkede en büyük din yüzde ile Budizm, ardından yüzde 24 ile tüm Protestan Hristiyan mezhepleri ve yüzde ile Katoliklerdir.

Ayrıca İslam'ı veya Konfüçyüsçülüğü ve ayrıca Jeung San Do, Daesun Jinrihoe veya Cheondoism gibi yerel dini hareketleri benimseyen küçük azınlıklar var. Bu sözdizimsel dini hareketler bin yıllıktır ve Çin ve Batı inanç sistemlerinden ithal edilen görüşlerin yanı sıra Kore şamanizminden etkilenir.

Güney Kore'de Konuşulan Diller

Korece, nüfusun %99'u tarafından konuşulan Güney Kore'nin resmi dilidir. Korece, başka herhangi bir dile yakın olmaması yönüyle ilginçir; yine de bazı dilbilimciler Korece'nin Japonca, Türkçe veya Moğolca gibi Altay dilleriyle akraba olduğunu savunur.

yüzyıla kadar Korece, Çince karakterlerle yazılmıştı. Bu yüzden eğitimli birçok Koreli hala Çince okuyabiliyor. 'te Joseon Hanedanlığı'nın Büyük Kralı Sejong, Korece için Hangıl denilen 24 harfli fonetik bir alfabe oluşturdu. Sejong, eserlerin daha kolay okunabilmesi için basitleştirilmiş bir yazı sistemi geliştirmek istedi.

Güney Kore'nin Yönetim Biçimi

güney kore

Güney Kore hükümeti bugün devlet başkanı ve hükümet başkanından oluşan yürütme organıyla bir cumhuriyet olarak kabul edilmektedir. Bu pozisyonlar sırasıyla başkan ve başbakan tarafından dolduruluyor. Güney Kore'de ayrıca tek meclisli bir Ulusal Meclis ve Yüksek Mahkeme ile Anayasa Mahkemesi'nden oluşan bir yargı organı var. Ülke, yerel idareler için dokuz eyalete ve yedi büyükşehir veya özel şehre (federal hükümet tarafından doğrudan kontrol edilen şehirler) ayrılmıştır.

Güney Kore'de Ekonomi ve Arazi Kullanımı

Son zamanlarda, Güney Kore'nin ekonomisi önemli ölçüde canlanmaya başladı ve şu anda yüksek teknolojili, sanayileşmiş bir ekonomi olarak görülüyor. Başkenti Seul, bir megacity ve Samsung ve Hyundai gibi dünyanın en büyük uluslararası şirketlerinden bazılarına ev sahipliği yapmakta. Sadece Seul, Güney Kore'nin gayri safi yurtiçi hasılalarının %20'sini oluşturur. Güney Kore'deki en büyük endüstriler elektronik, telekomünikasyon, otomobil üretimi, kimyasallar, gemi yapımı ve çelik üretimi olarak sıralanıyor. Tarım da aynı zamanda ekonominin önemli bir parçası ve başlıca tarım ürünleri pirinç, kök bitkileri, arpa, sığırlar, domuzlar, tavuklar, süt, yumurtalar ve balıklardır. Ülke kendi sebze ve meyve ihtiyacını karşılar.

Güney Kore Coğrafyası ve İklimi

Coğrafi olarak, Güney Kore, Kore Yarımadası'nın güney kısmında, enlemin paralelinin altında yer alıyor. Japon Denizi (Doğu Denizi) ve Sarıdeniz boyunca kıyıları vardır. Güney Kore'nin topografyası çoğunlukla tepelerden ve dağlardan ibaret ancak ülkenin batı ve güney kesimlerinde büyük kıyı ovaları mevcut. Güney Kore'deki en yüksek nokta, sönmüş bir volkan olan Halla-san'dır (Halla Dağı) ve metreye çıkar. Güney Kore'nin güneyinde bulunan Jeju Adası'nda yer almaktadır.

Güney Kore iklimi ılıman olarak kabul edilir ve Doğu Asya Musonu'nun mevcudiyeti nedeniyle yaz ayları kış aylarından daha yağışlıdır. Kışlar rakıma bağlı olarak çok soğuk, yazlar sıcak ve nemlidir.

Güney Kore'nin En Büyük Şehirleri:

  • Busan, milyon
  • Incheon, milyon
  • Daegu, milyon
  • Daejeon, milyon
  • Gwangju, milyon
  • Ulsan, milyon
  • Suwon, milyon
  • Changwon, milyon

Güney Kore Hakkında Sık Sorulanlar

Seul, Güney Kore'de en iyi turistik yerler hangileridir?

Seul, Güney Kore bölgesinde görülecek ve gezilecek yerler arasında Gyeongbokgung Sarayı, Namsan Kulesi ve Myeong-dong alışveriş bölgesi var.

K-pop nedir ve neden bu kadar popülerdir?

K-pop, Güney Kore kökenli bir popüler müzik türüdür. Hareketli ve akılda kalıcı melodileri, senkronize dans rutinleri ve görsel olarak çekici müzik videoları ile karakterize edilir. K-pop, kendine özgü tarzı ve Kore kültürünün küresel etkisi nedeniyle dünya çapında popülerlik kazanmıştır.

Kimchi nedir ve neden Kore mutfağının vazgeçilmezidir?

Kimchi, çeşitli baharat ve çeşnilerle tatlandırılmış fermente sebzelerden, tipik olarak napa lahanası ve turptan yapılan geleneksel bir Kore garnitürüdür. Sağlığa faydaları, farklı tadı ve yemeklerdeki çok yönlülüğü nedeniyle Kore mutfağının vazgeçilmezi olarak kabul edilir.

Hyundai tarafından üretilen en popüler araba modelleri nelerdir?

Güney Kore markası Hyundai, güvenilir ve yüksek kaliteli araçlar üretmesiyle bilinen lider bir küresel otomobil üreticisidir. Hyundai tarafından üretilen en popüler otomobil modellerinden bazıları Hyundai Sonata, Hyundai Elantra ve Hyundai Santa Fe'dir.

Busan, Güney Kore bölgesinin turistik yerleri hangileridir?

Busan, Güney Kore bölgesinde görülecek ve gezilecek popüler yerler arasında Haeundae Plajı, Gamcheon Kültür Köyü ve Jagalchi Balık Pazarı bulunuyor.

Hallyu nedir ve neden önemlidir?

Kore Dalgası olarak da bilinen Hallyu, K-pop, Kore dizileri ve filmleri de dahil olmak üzere Güney Kore kültürünün küresel popülaritesini ifade eder. Ülke ekonomisi ve uluslararası itibarı üzerinde önemli bir etkisi olmuştur.

Park Geun-hye kimdir ve Güney Kore siyasetindeki rolü neydi?

Park Geun-hye, yılları arasında ülkenin ilk kadın devlet başkanı olarak görev yapmış Güney Koreli eski bir siyasetçidir. Yolsuzluk iddiaları nedeniyle yılında görevden alındı ve görevden uzaklaştırıldı.

Benzer Yazılar

Güney Kore’de İslamiyet ve Müslümanların Karşılaştıkları Sorunlar Tarihsel olarak İslam’ın Kore yarımadasına ulaşması İslam’ın erken dönemlerinde Arap tacirler vesilesi ile gerçekleşmiş olsa da İslamlaşma süreci yüzyılın ortalarına tekabül etmektedir. yılları arasında yaşanan Kore savaşı sırasında BM barış kuvvetleri olarak ülkeye gönderilen Türk askerlerinin vesilesiyle İslam’a karşı bir yönelimin başladığı Güney Kore’de ’i Koreli, civarında yabancı uyruklu olmak üzere yaklaşık Müslüman yaşamaktadır. yılı verilerine göre toplam nüfusu olan ülkenin %97’sini yerli Kore halkı, kalan %3’lük kısmını ise diğer etnik topluluklar oluşturmaktadır. Dini inanç bağlamında nüfusun yaklaşık %50’sini ateistler, %24’ünü Hıristiyanlar, %25’ini Budistler, %’ünü Müslümanlar ve geri kalan %’sini ise diğer dinler teşkil etmektedir. Seküler yönetim biçiminin benimsendiği Güney Kore Cumhuriyeti’nde Müslüman halk çoğunlukla başkent Seul’ün Iteawon bölgesinde yaşamaktadır. ’de Japonya işgalinden kurtulan ve ’de Kore savaşından çıkan Güney Kore halkı ’lara kadar açlık ve fakirlikle mücadele etmiştir. Artık ayağa kalkmaya çalışan ülkenin ’ler arasında Malezya ve Pakistan gibi Güneydoğu Asya ülkeleri ile başlamış olduğu ekonomik işbirliği çalışmaları, ardından ’lerde Arap devletleriyle yürüttüğü ekonomik ve ticari çalışmalar devletin Müslümanlara karşı toleranslı ve destekçi politikalar izlemesini sağlamıştır. Bu süreçte Müslüman ülkelerin girişimleri ve ülke Müslümanlarının talepleriyle devlet Müslümanlara kendi ibadethanelerini yapabilecekleri m2’lik bir arazi hibe etmiştir. Arap devletlerinin maddi desteğiyle inşasına başlanan ülkenin ilk, Seul’un ise tek camisi olan Seul Merkez Camisi yılında tamamlanarak ibadete açılmıştır. Müslümanları tek bir çatı altında toplamak ve düzenli İslami ilimler ve tebliğ çalışmaları yürütmek adına Güney Kore’nin ilk Müslümanları tarafından yılında kurulan Kore Müslümanları Derneği ’de Kore Müslümanları Federasyonu (KMF) olarak kurumsallaşmıştır. Ülkedeki 16 caminin, yaklaşık 70 mescidin ve birkaç İslam merkezinin bağlı olduğu tek yetkili İslami kuruluşu olan KMF bugün devlet tarafından tanınan, helal gıda sertifikası verme yetkisine sahip sivil bir müftülük görevi görmektedir. Yönetim biçimi gereği her dine eşit mesafede yaklaşılan Güney Kore’de Müslümanlara yönelik devlet eliyle ve halkın genel teamülünde bir ayrımcılık yapılmasa da, Hıristiyanlar tarafından bir tehdit unsuru olarak görülen İslam’ın yayılması engellenmektedir. sonrası Kuzey’deki Rusya destekli komünist yönetime karşı Amerika tarafından desteklenen Güney Kore’de ideolojik bir savunma kalkanı olarak Hıristiyanlığa doğru olumlu bir tutum sergilenmiştir. Ardından ’lere kadar %2’lik bir orana sahip olan Hıristiyan nüfusun bu tarihten sonra Amerikan hakimiyeti dönemi olarak adlandırabileceğimiz yılları arasında ilk defa bir Hıristiyan’ın devlet başkanı seçilmesiyle hızla artışa geçtiği ifade edilmektedir. Yönetim yapısı her ne kadar sekülerleştirilmiş olsa bile Hıristiyanların yönetimde etkin rol oynaması ve halkın ekonomik zafiyetleri misyonerler için yeterli bir gelişme alanı oluşturmuştur. Budist din adamlarının ve halkın dönem dönem ülke başkanlığına getirilen ve önemli yönetim kademelerinde oturtulan Hıristiyanların kendi dindaşlarına yönelik ayrımcı tutumlarına karşı duydukları rahatsızlık, Hıristiyanlar ve Budistler arasında da bir gerilim ortamına sebep olmuştur. Ülkede bulunan Protestanlık ve Katoliklik gibi farklı Hıristiyan mezhepleri arasındaki çatışma haline rağmen söz konusu İslam olduğunda ortak bir paydada buluşmaları dikkate değer bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Avrupa devletleri ve Amerika tarafından desteklenen Hıristiyanlar ülke genelinde yaygınlaştırdıkları kiliseler, kurdukları eğitim kurumları, hastaneler ve hatta hakim oldukları medya kuruluşlarının yanı sıra parlamentodaki temsil güçleri sayesinde bugün birçok alanda etkinliklerini sürdürmektedir. Bugün Güney Kore’de Hıristiyanların oluşturduğu birçok siyasi baskı grupları bulunmaktadır. Kore’de Müslümanlara ait okul bulunmamakla birlikte devlet okulları haricindeki neredeyse tüm okullar Hıristiyan kurumlar tarafından kurulmuştur. Sürekli olarak kiliselerin inşa edildiği ülkede, cami yapımı Hıristiyanlar tarafından engellenmektedir. Avrupa’nın ve batının sahip olduğu İslamofobik yaklaşımlar Kore yarımadasının coğrafi uzaklığından dolayı bu ülkede hakim olmasa bile, Hıristiyan medya organları tarafından halka empoze edilmeye çalışılmaktadır. yılında Amerika’da yaşanan 11 Eylül olaylarından sonra Avrupa ve Amerika’nın aksine Güney Kore’de İslamofobyada artışa neden olmamış aksine İslamiyete karşı bir merak uyanmıştır. İslamofobya Hıristiyan toplumun gençlerinde olmamakla birlikte yaşlılar arasında nispeten daha çok görülmektedir. Hıristiyanlar tarafından kurulan okul, hastane vb. kurumlarda Müslümanlar çalışabilmelerine rağmen, Müslüman kadınlar tesettür konusunda sıkıntı yaşamaktadır. Hıristiyan ailelere mensup olup İslamiyet’e geçen Koreliler çoğunlukla evlatlıktan reddedilme aşamasına gelmektedirler. Diğer taraftan çeşitli dönemlerde Körfez ülkeleri tarafından ülkede Müslümanlara yönelik okullar kurulması için bağışlar yapılmış olmasına rağmen, bu projelerin gerçekleştirilmesinde maalesef başarılı olunamamıştır. yılında Suudi Prensi Sultan İbni Abdulaziz tarafından yapılan dolarlık bağış ile yılında bir medrese kurulduysa da, bu okul anaokulu seviyesinin üstüne çıkamamıştır. Ülkede hiçbir üniversitede İslami İlimler ile ilgili bir bölüm, fakülte veya enstitü bulunmamaktadır. Hankuk Üniversitesi bünyesinde Hıristiyanlar tarafından açılan Ortadoğu Enstitüsünde ise İslami eğitim çalışmaları yine Hıristiyanlar tarafından yürütülmektedir. Ülkede tebliğ çalışmalarının artması amacıyla Malezya devleti tarafından kendi vatandaşlarına Kore’de burslu eğitim olanakları sağlanmıştır. Başlarda çoğunlukla Malay öğrencilerin rağbet ettiği Güney Kore’de eğitim programları, sonrasında Körfez ve Suudi Arabistan gibi devletler tarafından da desteklenmiştir. Hatta Suudi Arabistan’ın Müslüman Güney Kore vatandaşlarına yönelik sağladığı eğitim bursu sebebiyle de Kore’den çok sayıda öğrenci Suud üniversitelerinde eğitim almaktadır. Eğitimin ücretli olduğu Güney Kore’de öğrenciler bir zamanlar ülkemizdeki dershaneler gibi ticari eğitim kurumlarına ilgi göstermektedir. Burslu eğitim hakkı edinebilmek için tek çarenin çalışmak olduğu ülkede Suudi Arabistan’ın Suudi üniversitelerinde tam burslu eğitim hizmeti, Güney Kore’de üniversite çağındaki öğrenciler arasında İslam’ın da artmasını sağlamıştır. Ancak bu artışın samimiyeti hususunda şüpheler de bulunmaktadır. Helal gıda konusunda ise büyük sıkıntıların yaşandığı ülkede Müslümanlar yaşadıkları bölgelerde kendi ihtiyaçları doğrultusunda ürünlerin bulunduğu marketler ve restoranlar kurmuş olsalar dahi bu bölgelerin dışında helal gıda ürünleri bulmak oldukça zordur. yılında Seul’de helal et satışı yapan bir kasap kurulmuştur fakat bu tek kasap yeterli gelmemektedir. yılında Güney Kore devlet başkanının Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai emrini ile yaptığı ticaret görüşmeleri sırasında helal gıda sıkıntısına dikkat çekilmiş olup Kore devlet başkanı tarafından bu hususlarda çalışmalar yürütüleceği sözü verilmiştir. Bu noktadan sonra büyük şirketler arasında helal gıda furyası patlamıştır. Kore Müslümanları Federasyonu tarafından şirketlere helal sertifikaları verilse de, helal gıda takibinin sürekli yapılamaması ve şirketlere helal gıdanın özellikleri konusunda yeterli bilgilerin verilememesi yeni ürünlerin güvenilirliğini de etkilemektedir. Ayrıca Müslüman halk Kurban bayramlarında Kurban ibadetlerini gerçekleştirebilmek için taşra ve köylere gitmektedir. Ülkedeki Müslümanlara ait bir mezarlığın olmaması da uzun yıllar Müslüman halkın yaşadığı sıkıntılardan biri olmuştur. Hıristiyan halkın kendine ait mezarlık alanının olduğu dönemde Müslümanların sadece ekonomik nedenlerle bir mezarlıklarının olmaması büyük sıkıntı kaynağı iken Katar büyük elçisinin yılındaki bir girişimiyle, Katar hükümeti tarafından Kore’de Müslümanlara yönelik bir mezarlık alanı tesis edilmesi için maddi destek sağlanmıştır. yılında KMF Choongju şehrinde m2’lik bir alanı satın alarak mezarlık alanı oluşturmuştur. Fakat Güney Kore devletinin yasalarına göre, alınan bu mezarlık alanı sadece 60 yıl için kiralanmış olup 60 yıl sonra yani ’da bu alanın temizlenmesi ya da kemiklerin yakılması gerekmektedir. Bu yasa sadece Müslümanlara yönelik bir uygulama olmayıp, diğer dinler için de geçerlidir. KMF bu hususta kalıcı bir yer ayarlayabilmek için çalışmalar yürütmektedir. Kore gibi köklü geleneklere sahip bir ülkede insanlar İslamiyet’e ilgi duysalar dahi dinlerini değiştirmeleri tüm geleneklerini ve yaşam tarzlarını baştan aşağı terk etmeleri anlamına geldiğinden oldukça zorluk çekmektedirler. Anne-Baba’ya itaatin en büyük toplumsal kural olduğu ve saygı göstergesi olarak aile büyüklerinin önünde secde edildiği bu ülke kültüründe, Müslüman olan Koreliler aileleri tarafından reddedilme korkusundan dinlerini gizli yaşamaktadır. Alkolün Kore sosyal yapısı içinde iletişimi sağlayan dolaylı bir unsur olması da Müslümanlar için büyük bir sorundur. Bir iş yemeğinde, arkadaş veya aile toplantılarında ikram edilen içkiyi reddetmek işlerini kaybetmeye, arkadaşlar veya aile efradı tarafından saygısız görülmeye sebep olmaktadır. Bu noktada Müslüman olan bir Korelinin yapabileceği tek şey ya eski çevresinden uzaklaşmak ya da Müslüman bir ülkeye göç etmektir. Sonuç itibariyle siyasi temsil yetkisine sahip olmayan ve ülkede küçük bir azınlık durumunda olan Müslüman halk İslam ülkelerinden gelen sınırlı destek ile ayakta durmaya çalışmaktadır. ’lerde hiçbir zorlama yapılmadan kendiliğinden İslamiyeti kabul eden Kore halkı arasında Müslümanlığın bu kadar yavaş yayılması İslam dünyasının zayıflığının bir örneği olarak karşımızda durmaktadır. Yaklaşık 60 yıllık İslam geçmişine rağmen ülke Müslümanlarının ekonomik olarak etki alanlarını genişletememeleri, çok ihtiyaç duyulan İslami eğitim merkezlerinin bulunmaması bugünün ve yarının sıkıntıları olarak ele alınması gereken bir husustur. İslam’a yakın bir o kadar da uzak olan bu coğrafyada Müslüman ülkelerin üzerine düşen ise tıpkı Hıristiyan ülkelerden Hıristiyanlara sağlandığı gibi Müslüman halka maddi ve manevi destekte bulunmaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası