işletme defter beyan sistemi başvuru / Defter Beyan Sistemi Nedir? Kimler Kullanabilir?[Detaylı Rehber]

Işletme Defter Beyan Sistemi Başvuru

işletme defter beyan sistemi başvuru

Defter Beyan Sistemi Nedir Ve Nasıl Başvuru Yapılır?

Haberin Devamı

Defter beyan sistemine uygun bir şekilde defter tutan mükellefler ile basit usule uyan kuralların kayıtlarının net bir şekilde dijital ortamda tutulması, defter tutmak zorunda olanların ise defterlerinin elektronik ortamda hazırlanması ve ciddi bir şekilde muhafaza edilmesi için kurulan bir sistemdir. Bununla birlikte vergi beyannamesi, bildirim ile dilekçelerin elektronik sistemlerde bulunan ortamlarda verilmesi ile e-belge düzenlenebilmesi amacı ile hizmete açılan bir beyan sistemi türü olarak defter beyan sistemi sağladığı önemli kolaylıklar ile öne çıkmaktadır.

Defter Beyan Sistemi Nedir?

Defter beyan sistemi, tarihinde yayımlanan sıra numaralı VUK Genel Tebliği ile yürürlüğe girmiştir. Defter beyan sistemi üzerinden; yıllık gelir vergisi beyannamesi, katma değer vergisi (KDV) beyannamesi, geçici vergi beyannamesi, muhtasar beyannamesi, prim hizmet beyannamesi, damga vergisi beyannamesi net olmak üzere defter beyan sistemi üzerinden gönderilebilen beyanname türleridir. Defter beyan sisteminde bildirimler ve dilekçeler elektronik ortam üzerinden sağlanabilmektedir.

Haberin Devamı

Defter beyan sistemi; basit usule göre defter tutan mükellefler, işletme hesabına uygun defter tutan mükellefler ile serbest meslek erbabı olan kişiler tarafından kullanılmaktadır. Kayıtlar, defter beyan sistemi sayesinde elektronik ortam üzerinde tutulabiliyor. Mükelleflerden defter tutma zorunluluğu olan kişilerin söz konusu kayıtlarının elektronik ortam üzerinden oluşturulması ile muhafaza edilmesine imkan tanıyan bir sistem olup vergi beyannamesinin yapılması ile elektronik ortamda belge düzenleme işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi amacıyla geliştirilmiştir.

Defter beyan sisteminde gelir ve giderler hesaplamaları doğal olarak elektronik ortamda kaydedilebilmektedir. Defterler elektronik ortamda oluşturulabilir, muhafaza edilebilir ve çeşitli beyannameler düzenlenerek onaylanabilmektedir. Bu işlemlere ek sistem üzerinden e-fatura, e-serbest meslek makbuzu gibi pek çok belge elektronik ortamda düzenlenebilmektedir.

Haberin Devamı

Defter Beyan Sisteminde Nasıl Başvuru Yapılır?

Defter beyan sistemini kullanmak zorunluluğu bulunan mükelleflerin, sistemi kullanmaya başlayacakları takvim yılından önceki ayın son gününe kadar funduszeue.info adresinden veya bağlı bulundukları vergi dairesi aracılığı ile başvuruda bulunmaları belirtilmiştir.

Defter beyan sistemi başvuru şartlarına göre öncelikle defter beyan sistemini kullanma zorunluluğu olan mükelleflerin bu sistemi kullanmaya başlayacakları takvim yılından bir önceki aya ait son güne kadar başvuruyu gerçekleştirmelerinin bildirimi üzerine başvuruların funduszeue.info adresine girilerek ve gelir vergisi dolayısı ile bağlı bulunulan vergi dairesine gidilerek gerçekleştirilmesi sağlanmıştır.

Haberin Devamı

Defter beyan sistemi uygulamasının yürürlüğe girmesi ile mükellefiyet kazanan ve bahsedilen defter beyan sistemini kullanmak mecburiyetinde olan basit usule tabi mükellefler; kendi şahısları adına ya da yetkilendirdiği meslek odası veya meslek mensupları aracılığıyla işe başlayacağı günü takip eden yedinci iş gününün mesai saati sonuna kadar vergi dairesine başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Defter Beyan Sistemini Kimler Kullanabilir?

Defter beyan sistemine dair nasıl başvuru yapılacağı hususu merak edilirken kimlerin bu sistemi kullanacağı sorusunun yanıtı da araştırılıyor. Bu konuda belirtmek gerekir ki aşağıdaki mükellefler defter beyan sistemini kullanabilir:

Haberin Devamı

- Serbest meslek kazancı elde eden mükellefler (izin gereklidir.)

- Basit usule tabi olan mükellefler (izin gereklidir.)

- İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler (izin gereklidir.)

Defter Beyan Sistemi Hakkında Her Şey

tarihinde sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe konan Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile defter beyan sistemi hayata geçirilmiştir. Peki bu defter beyan sistemi nedir?

Serbest meslek mensubu olan, işletme hesabına göre defter tutan ve basit usule tabi olan kişilerin defter kayıtlarını elektronik ortamda tutması, zorunlu defter tutması gereken mükelleflerin bu defterleri elektronik ortamda oluşturması ve saklaması, aynı zamanda vergi beyannamesi, bildirim ve dilekçelerini elektronik ortamdan iletmesi ve düzenlemesine defter beyan sistemi denir.

Gelir İdaresi Başkanlığı sisteminden defter beyan sistemine kayıt olan mükellefler kolayca belge düzenleyip işlem yapabilir, gelir ve gider değerleri ile birlikte aynı zamanda fatura, serbest meslek makbuzu gibi çeşitli belgeleri de sistemde saklayabilirler.

Defter beyan sistemi hakkında merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz.

Defter beyan sisteminin amacı nedir?

Dijital dünyaya geçişin artması ile gündeme gelen konulardan biri defter beyan sistemi oldu. Bu sistem ile bütün ticari ve vergisel işlerinizi elektronik ortamda oluşturabilir, kayıt altına alabilir ve saklayabilirsiniz. Bu sistem ile kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesi ve maliyetlerin azaltılması amaçlanmıştır.

Defter beyan sistemini kimler kullanmalıdır?

Defter beyan sistemi serbest meslek mensupları, işletme hesabına göre defter tutan mükellefler ve basit usule tabi olan mükellefler tarafından kullanılacaktır.

Ancak defter beyan sistemini kullanamayacak mükellefler de mevcuttur. Bunlar,

Defter beyan sistemi başvuru tarihi ne zaman?

Basit usule tabi olan kişiler ile serbest meslek sahibi kişiler tarihinden itibaren defter beyan sistemini kullanmaya başlayacaklardır.

Diğer mükellefler ise tarihinden itibaren defter beyan sistemini kullanmaya başlayacaklardır.

Defter beyan sistemine başvuru nasıl yapılır?

Defter beyan sistemini kullanma zorunluluğu olan mükellefler, sistemi kullanmaları gereken yıldan önceki ayın son gününe kadar funduszeue.info adresi üzerinden veya bağlı oldukları vergi dairesi aracılığı ile başvuru yapabilirler.

Basit usule tabi olan kişiler, bağlı oldukları meslek odaları veya mali müşavirleri aracılığı ile başvuru yapabilirler.

Sisteme nasıl giriş yapılır?

Defter beyan sistemine kayıt yapmış kullanıcılar, kullanıcı kodu veya TC kimlik numarası ve şifre bilgileri ile funduszeue.info adresinden giriş yapabilirler.

Defter beyan sistemi şifresi nasıl alınır?

Sisteme giriş yapabilmek için alınması gereken şifre, mükellef tarafından veya yetkilendirilen kişi tarafından vergi dairesinden yapılacak başvuru ile alınabilir.

Defter beyan sisteminde hangi defterler tutulacak?

Defter beyan sisteminde elektronik ortamda tutulabilecek defterler şunlardır:

Defter beyan sisteminin avantajları nelerdir?

Defter beyan sisteminin avantajları şu şekilde sıralanabilir:

İşletmeler defter beyan sistemine nasıl başvurabilir?

İşletme hesabına göre kayıt tutan mükellefler kendileri defter beyan sistemine başvurabileceği gibi, serbest muhasebeci mali müşavirler aracılığı ile de sisteme başvurabilirler.

Basit usul defter beyan sistemi nasıl olacak?

Basit usule tabi kişiler defter beyan sistemine başvurularını kendileri yapabilecekleri gibi meslek odaları veya “Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” imzaladıkları meslek mensupları aracılığı ile yapabilirler.

Basit usule tabi kişiler tarihine kadar defter beyan sistemine başvuru yapabilirler.

Basit usule tabi kişilerin alış- satış, gelir- giderlerine dair üçer aylık kayıtları izleyen ayın sonuna kadar defter beyan sistemine kaydetmiş olmaları gerekmektedir.

Sistemden nasıl çıkış yapılır?

Defter beyan sistemine kayıtlı olan kişilerin ölümü veya gaipliği hallerinde veya mükellefiyetinin sonlandırılması halinde bahsedilen olayların olma tarihinden itibaren defter beyan sisteminde kayıt yapma, defter tutma ve beyanname özellikleri kullanılamaz. Bahsedilen hadiselerin olma tarihine kadar yapılması gereken işlemler ve yükümlülükleri bu duruma dahil değildir. Sistem sadece geçmiş döneme ait bilgilerin görüntülenmesi amacı ile kullanılabilir.

İkinci sınıf tüccarlar birinci sınıfa geçtiği takdirde bilanço esasına göre defter tutacaklarını izleyen yılın başından itibaren sistem kullanıcısı olarak kalamazlar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası