kafada yağ bezesi neden çıkar / Yağ Bezesi (Lipoma) Nedir? | NPİSTANBUL

Kafada Yağ Bezesi Neden Çıkar

kafada yağ bezesi neden çıkar

Yağ Bezesi

Yağ Bezesi Nedir?

Tıp dilinde lipom olarak adlandırılan yağ bezesi; cilt ile altta yatan kas tabakası arasında yer alan ve yavaş büyüyen yağlı kitleleri ifade eder. Elle temas edildiğinde hamur hissi veren, herhangi bir hassasiyet ve ağrıya neden olmayan yağ bezeleri, çoğunlukla zararsızdır ve tıbbi müdahaleyle yok edilebilir. Ciddi bir sorun olmamakla birlikte vücudun herhangi bir noktasında yağ bezesine benzer bir şişlik hissedildiğinde, konuyla ilgili uzman doktora başvurmakta fayda vardır.

Yağ Bezesi Belirtileri Nelerdir?

Yağ bezesi, genellikle herhangi bir belirti vermez ve çoğu vakada ağrıya neden olmaz. Ancak, yaş arası erkeklerde, omurganın torasik bölgesinde gözlenen yağ bezesi; ağrı, kısmi felç ve idrar tutamama gibi ciddi belirtilere yol açabilir.

Yağ Bezesi Neden Olur?

Yağ bezesinin neden ortaya çıktığı henüz tam olarak tespit edilememiştir. Ancak, yağ bezelerinin genetik faktörlere bağlı olarak veya fiziksel bir travma sonucu ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Yağ bezeleri nadiren de olsa çoklu kalıtsal lipomatoz, Gardner sendromu, Dercum hastalığı ve Madelung hastalığı gibi hastalıklarla ilişkilendirilebilir. Yağ bezesine neden olabilecek diğer faktörler ise obezite, karaciğer hastalığı ve glikoz intoleransıdır.

Yağ Bezesi Tümör Müdür?

Yağ bezesi cilt altında oluşan en yaygın tümör çeşididir. Tümör olarak sınıflandırılsa da çoğunlukla iyi huyludur ve tıbbi müdahale gerektirmez.

Yağ Bezesi Kansere Dönüşür Mü?

Yağ bezelerinin kansere dönüşme ihtimalinin oldukça düşük olduğu söylenebilir. Ancak, doku içinde ortaya çıkan ve derin bir yağ bezesi görünümünde olan "liposarkom" adı verilen bir kanser türünün varlığından söz etmek mümkündür. Dolayısıyla, yağ bezesinin çok hızlı büyüdüğü ve/veya ağrıya neden olduğu durumlarda, vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.

Yağ Bezesi Nasıl Tedavi Edilir?

Yağ bezeleri, çoğunlukla zararsız ve iyi huylu tümör sınıfına girdiğinden, tedaviye gerek duyulmayan bir durumdur. Ancak, estetik anlamda kişinin yağ bezesinden rahatsız olması veya bezenin endişe verici boyuta ulaşması gibi durumlarda cerrahi müdahale söz konusu olabilir. Kitlenin alınması sonrasında hastanın konuyla ilgili takip edilmesi oldukça önemlidir.

Yağ bezesi; operasyon veya ilaç tedavisiyle yok edilebilir. Cerrahi operasyon iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir:

Cerrahi Tedavisi

Açık cerrahi yönteminde, yağ bezesinin olduğu noktaya küçük bir kesi ile müdahale edilir. 4 cm’den küçük olan ufak yağ bezeleri küçük kesiler aracılığıyla vücuttan çıkarılabilir ve yara izi genellikle önemli bir soruna yol açmaz. İşlem için lokal anestezi kullanılır. Operasyon sonrasında, hasta aynı gün içerisinde taburcu edilebilir.

Yağ Bezelerini Sıkmak Neden Sakıncalıdır?

Yağ bezesinin sıkılması; yapısının sivilceye benzememesi ve açık bir ucunun olmaması nedeniyle ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin, yağ bezesinin sıkıldığı durumlarda, yağ dokusu dışarı çıkacak bir kanal bulamadığından, içerisindeki kapsül patlar ve diğer bölgelere yayılım gösterir. Bu durum da enfeksiyon riskini artırır. Dolayısıyla, yağ bezeleri sıkılmamalı ve mutlaka uzman doktor kontrolünde cerrahi müdahaleyle alınmalıdır.

Yağ Bezesi Yeniden Oluşur Mu?

Cerrahi müdahale ile vücuttan çıkarıldıktan sonra, yağ bezelerinin yeniden oluşma ihtimali vardır. Yağ bezelerinin bir tanesini aldırmak, yenilerinin oluşmasının önüne geçmez.

Yağ bezelerinin sayısı; kişiden kişiye değişiklik gösterir. Çoğu kişide, sadece bir tane yağ bezesi görülürken, bazı kişilerde onlarca yağ bezesi olabilir. Tekrar eden yağ bezeleri, çoğunlukla yağ bezesine ilişkin risk faktörlerine sahip kişilerde görülür. Ancak, bezenin tekrar çıkması normal bir durumdur ve cerrahi müdahale ile kolaylıkla tedavi sağlanabilir.

Yağ bezesi nasıl geçer?

YAĞ BEZESİ ÇEŞİTLERİ

Yağ kistleri: Yaygın olarak kafa derisi üzerinde görülen yağ kistleri tam olarak beze yapısında olmayıp akışkan yapılı bir yağ kitlesi ve üzerini kaplayan çok ince bir deri katmanından oluşur.

İyi huylu yağ doku tümörleri: Yaygın olarak boyun ve sırt bölgelerinde görülen beze yapısına sahip olan yağ dokusu tümörleri, genellikle iyi huyludur ve bu gruba girer. İçerisindeki yağ kitlesi açık sarı renkte ve sert bir yapıdadır. Tıpkı diğer kist türleri gibi büyük boyutlara ulaşabilirler ve bu nedenle cerrahi operasyonla alınmaları gerekir.

Kötü huylu yağ doku tümörleri: Deri altında bulunan yağlı dokunun kanserleşmesi sonucunda oluşan kitleler, kötü huylu yağ dokusu tümörleri olarak adlandırılır. Liposarkom olarak da adlandırılan bu tümörlerin içerisinde yer alan sıvı sarıdan griye çalan bir renge sahiptir. Nadir olarak rastlanan bu yağ bezesi türü daha yumuşak yapılıdır ve cerrahi operasyonlar yardımıyla mutlaka çıkarılmalıdır.

GÖZ ALTI BEZELERİ

Göz altı yağ bezeleri kendi içinde üçe ayrılır. Bunlar ksantelezma adı verilen ve yüksek kolesterole bağlı olarak ortaya çıkan ince yağ tabakaları, siringoma adlı küçük yuvarlak yağ kistleri ve siringomadan daha küçük yapılı ve silik görünümlü olan miliumlar şeklinde 3 alt başlık altında incelenir.

YAĞ BEZESİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ?

Yağ bezelerinin kansere dönüşme ihtimalinin oldukça düşük olduğu söylenebilir. Ancak, doku içinde ortaya çıkan ve derin bir yağ bezesi görünümünde olan "liposarkom" adı verilen bir kanser türünün varlığından söz etmek mümkündür. Dolayısıyla, yağ bezesinin çok hızlı büyüdüğü ve/veya ağrıya neden olduğu durumlarda, vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.

YAĞ BEZESİ PATLARSA NE OLUR?

Yağ bezeleri patlayacak bir yapıda değildir. Bu hatalı bilgiye yağ bezesi ile kistin karıştırılması neden olur. Kistler patlayabilir ancak yağ bezelerinde böyle bir durum yaşanmaz.

YAĞ BEZESİNİ SIKMAK NEDEN SAKINCALIDIR?

Yağ bezesinin sıkılması; yapısının sivilceye benzememesi ve açık bir ucunun olmaması nedeniyle ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin, yağ bezesinin sıkıldığı durumlarda, yağ dokusu dışarı çıkacak bir kanal bulamadığından, içerisindeki kapsül patlar ve diğer bölgelere yayılım gösterir. Bu durum da enfeksiyon riskini artırır. Dolayısıyla, yağ bezeleri sıkılmamalı ve mutlaka uzman doktor kontrolünde cerrahi müdahaleyle alınmalıdır.

Yağ bezesi nas&#x;l geçer? - 2

YAĞ BEZESİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Yağ bezelerinin neredeyse yüzde 99'luk bir kısmı iyi huyludur ve kanserleşme eğilimi göstermezler. Fakat özellikle yüz ve boyun gibi vücudun gözle görülür kısımlarında bulunan yağ bezeleri estetik anlamda hoş gözükmediği için hastalarda rahatsızlığa yol açar. Buna ek olarak sırt bölgesinde oluşan yağ dokusu tümörleri sağlık açısından herhangi bir risk teşkil etmese de, arkaya yaslanma, sırt çantası kullanma gibi durumlarda baskı altında kalması nedeniyle ağrıya yol açabilir. Bazı yağ bezelerinde alınan darbeler sonucunda veya kendiliğinden enfeksiyon gelişebilir, buna bağlı olarak ağrı, kızarıklık, akıntı ve ateş gibi semptomlar görülebilir. Tüm bu durumlarda yağ bezesi aldırma işlemi olarak da bilinen basit bir cerrahi operasyon yardımıyla bezeler çıkartılmalıdır. Bu operasyon lokal anestezi altında yapılır, genellikle yarım saatten daha kısa bir süre içerisinde tamamlanır. Hastanede kalmayı gerektirmez, hastalar aynı gün taburcu olabilir ve ertesi gün günlük yaşamlarına dönebilir.

Yağ bezelerinin estetik görüntü veya sağlık açısından bireyde herhangi bir rahatsızlığa neden olmadığı durumlarda alınmaları gerekmeyebilir. Fakat çok nadir de olsa bu kitlelerin kötü huylu olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle kanserleşme şüphesi bulunduran veya hızlı bir büyüme eğiliminde olan kitleler için bazı durumlarda biyopsi ile örnek alınabilir. Bu örneğin patolojik incelemesi yapılarak kitlenin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu tespit edilebilir ve sonraki tedavi süreci bu sonuca göre planlanabilir. 

YAĞ BEZESİ, OLUŞMADAN ÖNLENEBİLİR Mİ?

Yağ bezelerinin oluşmasını engellemenin bir yolu yoktur. Ailenizde yağ bezesi olanlar varsa sizde de çıkma ihtimali ailesinde yağ bezesi olmayan insanlara göre daha yüksektir.

Yağ Bezesi (Lipoma) Nedir?

Tıp dilinde lipom olarak da adlandırılan yağ bezeleri, vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Çoğu zaman küçük yapıda olup iyi huylu tümör olarak da bilinirler. Büyüklüğü değişebilen yağ bezeleri, gözle görülebilir olup, dış tarafı yumuşak deri ile kaplıdır. Daha çok yetişkinlerde ortaya çıktığı gözlemlenirken küçük yaşta olan çocuklarda ise bu duruma daha az rastlanmaktadır. Genel olarak yağ bezeleri zararsızdır ve kişiyi görsel olarak rahatsız etmesi durumunda basit bir cerrahi operasyonla alınabilmektedir.

Yağ Bezesi Neden Olur? Nasıl Geçer?

İnsan vücudunun herhangi bir bölgesinde oluşabilen yağ bezelerinin oluşma nedenleri tam olarak bilinmese de oluşum sürecini etkileyen ve ihtimalleri artıran belirli maddeler bulunmaktadır. Yağ bezesi oluşumunu etkileyen bazı maddeler şunlardır;

  • Genetik faktörler
  • Darbeye bağlı travmalar
  • Düzensiz ve sağlıksız beslenme
  • Obezite
  • Yaşlılık
  • Şeker hastalığı

Yağ bezeleri genellikle kanserleşme göstermeyen iyi huylu türlerdir. İnsan vücudunun yüz ve boyun gibi dikkat çeken bölümlerinde çıkan bezeler, estetik olarak güzel durmadığı için bazı kişiler tarafından rahatsız edici olabilir. Ayrıca sırt bölgesinde görülen yağ bezesi, sağlığı kötü yönden etkilemese bile, geriye yaslanma, çanta kullanımını gibi durumlarda sırta baskı yapması halinde ağrılara neden olabilir.
Özellikle darbeye bağlı oluşan enfeksiyon sonucu o bölgede şiddetli ağrı, kızarma ve akıntı gibi belirtiler olabilmektedir. Bu gibi durumlarda yağ bezesi aldırma işlemi basit bir cerrahi müdahale ile çıkartılabilir. Bu operasyonda müdahale edilecek bölge uyuşturularak, genellikle yarım saatten kısa bir süre içinde gerçekleştirilir. Hasta aynı gün taburcu edildiği gibi ertesi gün de günlük yaşantısına dönebilmektedir.

Yağ Bezesi Belirtileri Nelerdir?

Yağ bezelerinin en fazla rastlanan semptomları arasında bezenin oluştuğu bölgede gelişen şişlik bulunmaktadır. Oluşan bu şişlik zaman içerisinde yavaş bir şekilde de olsa büyüyebilir. İnsan vücudunun herhangi bir bölgesinde oluşabilen yağ bezleri, yüz bölgesinde de oluşabilirken bu bölgedeki bezelerin boyutları genellikle çok küçük boyutlardadır. 
Sırt ve boyun bölgelerinde şişlikler oluşabilirken bu şişlikler büyük boyutta ve daha derin olmaktadır. Göz altı yağ bezeleri yüz bölgesinde görülmektedir. Göz kapağının üzerinde oluşan yağ bezesi beyaz-sarı renktedir. Üzerini kaplayan deri ise çok incedir. Bu yüzden içindeki yağ kitlesi kolaylıkla görülebilir. Vücudun farklı bölümlerinde oluşabilen yağ bezeleri derinin altında olduğu için o bölgede sadece şişlik hissi oluşmaktadır.
Yağ tabakaları dışarıdan bakıldığında gözle görülmez ve çoğunlukla ağrılara yol açmazlar. Ancak bu bezeler, darbe alınması ya da iyi huylu olmaması durumunda zaman içerisinde ağrılara ve akıntıya neden olmaktadır. Yağ bezelerinin risk oluşturduğu durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Bezelerin boyutlarında hızlı bir artış
  • Renk değişikliği
  • Kızarıklık
  • Giderek artan ağrılar

Yağ Bezesi Türleri Nelerdir?

Yağ bezelerinin türlerini 3 başlık altında inceleyebiliriz. Bu başlıklar şu şekildedir;
Yağ kistleri: Daha çok kafa derisinin üstünde oluşan yağ kistleri, beze türünde olmayıp, yapılarınca akışkan olup, ince bir deri tabakasından oluşmaktadır.
İyi huylu yağ dokuları: Boyun ve sırt bölgelerinde daha fazla görülen yağ dokuları, çoğunlukla iyi huylu olup bu grubun içindedir. Sert bir yapısı bulunan yağ kitlesinin renkleri açık sarı renktedir. Diğer kistler gibi boyutları büyüyebilir. Kişiye rahatsızlık vermesi durumunda cerrahi müdahale ile alınabilirler.
Kötü huylu yağ dokuları: Derinin alt kısmında bulunan yağlı dokunun kanserleşmesi durumunda ortaya çıkan kitleler, kötü huylu yağ dokusu olarak bilinmektedir. Kötü huylu dokuların içinde bulunan sıvının rengi sarı-gri tonlardadır. Çok fazla görülen bir tür olmamasıyla birlikte, oluştuğu durumlarda cerrahi yöntemle alınması gerekmektedir.

Yağ Bezesi Sıkılır mı?

Yağ bezelerinin büyük bir kısmının tedavisine gerek kalmaz. Fakat oluştuğu bölgede hızlı bir büyüme varsa, ağrıya neden oluyorsa ve iltihaplanmışsa hastane ortamında müdahale edilmesi gerekmektedir. Yağ bezelerini, sıkma işlemi uygulayarak ya da delme yöntemiyle çıkarmaya çalışmak oldukça zararlı bir eylemdir. Böyle durumların iltihaplanma, büyüme ve şiddetli ağrılara yol açtığı görülmektedir.

Yağ Bezeleri Kendiliğinden Geçer mi?

Yağ bezelerinin kendiliğinden geçmesi ya da kaybolması durumu mümkün değildir. Bu bezeler, cildin alt kısmında zamanla çoğalan kitleler olduğu için, rahatsız edici olduğu durumlarda cerrahi müdahale ile alınması gerekmektedir.

Yağ bezesi neden olur ve nasıl geçer? Vücutta yağ bezesine ne iyi gelir?

Yağ bezeleri her yaşta kişide herhangi bir sebepten dolayı oluşabilir. Bu durumda da yağ bezesi neden olur ve nasıl geçer soruları fazlasıyla merak edilir. Buna ek olarak sizlere vücutta yağ bezesine ne iyi gelir bundan da bahsedeceğiz ve doğru önlemleri almanızı sağlayacağız. İşte bütün detaylar için hemen okumaya başlayın…

Yağ Bezesi Nedir?

Yağ bezeleri lipom olarak adlandırılırlar. İyi huylu tümör olarak da bilinirler. Yağ bezeleri büyüyen yağlı kitlelerdir. Cilt ile altta yatan aks tabakasında yer alır ve yavaşça büyürler. İçerisinde biraz sertlik varken dışındaki deri yumuşaktır. Genel olarak yağ bezeleri zararsızdır ve ufak bir cerrahi operasyonla alınabilirler.

Yağ bezeleri hafif şişkinliklerle kendilerini belli ederler. Buna ek olarak ağrı da hissedebilirsiniz. Ele gelen bu şişkinlikler için doktora görünmenizde fayda vardır. Büyümeden alınırsa daha iyi olur.

Yağ Bezesi Neden Olur?

Yağ bezelerinin neden oluştuğu tam olarak belirlenememiştir. Çünkü her yaşta ve vücudun herhangi bir yerinde çıkarlar. Bundan dolayı da genel olarak ortaya çıkış nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Genetik faktörler
  • Fiziksel travmalar
  • Obezite
  • Glikoz intoleransı
  • Karaciğer hastalığı…

Yağ bezelerinin tedavi yöntemleri de oldukça kolaydır. Şimdi biraz da bu yöntemlerin neler olduğundan bahsedelim…

Yağ Bezesi Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Yağ bezelerinin çoğu iyi huyludur ve kanser eğilimi göstermezler. Ama bazı lipomlar ne yazık ki kanser riski de taşıyabilir ve büyümeye devam edenler varsa da çok tehlikelidir. Bu durumlarda hemen müdahale gerektirir.

O halde yağ bezesi nasıl geçer? Yağ bezesine ne iyi gelir? İşte cevapları:

  • Doktor önerisiyle yağ bezesi ameliyatı olabilirsiniz
  • O bölgeyi sıkmayın ve ellemeyin.
  • İlaç tedavisi uygulanabilir.

Bunların her birine de doktorunuz karar verir. Ama eğer lipomlar büyüme gösteriyorsa ya da bazı etkilere sebep oluyorsa bu durumlarda patoloji örneği istenebilir. Buradan parça alınır ya da ameliyat sonrası lipomlar patolojiye gönderilir. Buradan elde edilen sonuçlardan da lipomun iyi mi yoksa kötü huylu mu olduğu anlaşılır. Sürece ise bunun cevabından sonra karar verilir.

Yağ Bezesi Tedavisi

En yaygın yağ bezesi tedavisi yağ bezesi ameliyatıdır. Çok kısa süren bir cerrahi operasyonla lipomlar alınır. Bu bölge hijyenik olmak zorundadır. Bir süre sonra geriye hiçbir şey kalmayacaktır. Peki ameliyat nasıl yapılır?

  • Öncelikle yağ bezenizin nerede olduğuna bağlı olarak ameliyat süresi de değişir.
  • Lipomun olduğu bölge anestezi uygulanarak uyuşturulur.
  • Sonrasında uyuşma gerçekleştiğinde o bölge cerrahi aletlerle açılır.
  • İçerisinden lipom çıkarılır.
  • Temizlenir ve dikilir.
  • Bir süre o bölgenin ağrısını hissedersiniz ama sonrasında geçecektir.

Bu durumda da şu merak ediliyor: Yağ bezeleri tekrarlar mı? evet ne yazık ki tekrarlama ihtimalleri vardır. Ameliyatla alınan bölgeden bir daha lipom oluşmasa bile başka yerde rastlayabilirsiniz. Ayrıca ameliyatlardan hemen sonra bir yan etki olarak küçük şişlikler de oluşabilir. Endişe etmeyin bunlar lipom değildir, sadece ameliyat kaynaklı bir ödemdir.

Bütün bu bilgilere dayanarak son bir not daha eklemek istiyoruz: Nasılsa zararsızdır diye düşünüp yağ bezelerini görmezden gelmeyin. Mutlaka erkenden önlemini alın ve onlardan kurtulun…

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası