mazot hangi araçlarda kullanılır / TÜRKİYE'DE EN ÇOK HANGİ YAKIT TÜRÜ ARAÇ TERCİH EDİLİYOR? | Çetaş

Mazot Hangi Araçlarda Kullanılır

mazot hangi araçlarda kullanılır

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatımızın bir parçası olarak kullandığımız ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin kullanılabilmesi için yakıt olması gerekir. Otomobiller dizel, benzinli, lpg&#;li ve elektrikli olmak üzere türüne göre farklı yakıtlarla çalışabilmektedir. Dizel otomobillerin kullandığı yakıta verilen isim motorindir. Motorin ülkemizde mazot olarak bilinen bir yakıt türüdür. Özellikle son 15 yılda otomobillerdeki kullanımı yaygınlaşmıştır. Motorin hakkında detaylar yazımızın devamında. Motorin Nedir?

Motorin Nedir?

Mazot olarak bilinen motorin, karbon ve hidrojen yapı bileşenlerinden oluşan petrol türevli bir akaryakıt türüdür. Benzine göre daha zor tutuşur. tutuşması için çok daha fazla sıkıştırma yapılması gerekir. Benzine göre kaynama noktası daha yüksek ve buharlaşma eğilimi oldukça düşüktür. Haliyle depolama işlemi daha kolay bir şekilde yapılabildiği için ayrıca daha kolay muhafaza edilebildiği için benzine göre daha uygun fiyatlıdır. Dizel otomobillerin yaygınlaşmasının büyük sebebi yakıt tüketiminin düşük olmasıdır.

Motorin nedir

Motorin İle Benzin Arasındaki Farklar Nelerdir?

Motorin eski zamanlarda sadece kamyon ve iş makinesi gibi ticari araçlarda kullanılırdı. Benzin ise otomobillerde daha çok tercih edilirdi. O dönemde bunun tercih edilmesinin sebebi; benzin ani hızlanmalarda motorine göre daha verimliydi. Ancak motorin sabit hızda benzinli araçlara göre daha az yakıt tüketiyordu. Eski dizel araçların hızlanırken arkasından siyah duman çıkarmasının bir sebebi de budur. Ancak günümüz şartlarında common-rail yakıt sistemi ile birlikte her koşulda dizel motorlu araçlar çok daha fazla tercih ediliyor. Ayrıca motorinin yapısında çok daha fazla karbon bulunmaktadır.

Benzinli mi Dizel mi?

Otomobil almak isteyenlerin en çok düşündüğü sorulardan biri benzinli mi dizel mi? sorusudur. Benzinli otomobiller dizel otomobillere göre daha uygun fiyata satın alınabiliyor. Ancak tüketim değerleri dizellere göre biraz daha fazla. Dizel otomobiller, talep fazla olduğu için daha yüksek fiyata satılıyor. Günümüz şartlarında benzin ve motorin arasındaki fiyat farkı oldukça azalmış durumda. Bu durum göz önüne alındığında otomobille yapılacak ortalama yıllık km hesaplanır. Bu durumun sonucunda karar verilir.

Akaryakıt fiyatları sık sık değişiyor, peki bu fiyatlar nasıl belirleniyor?

Petrol Piyasası Kanunu gereğince, 1 Ocak tarihinde sektörde serbest fiyatlandırma sistemine geçildi. Bu uygulama ile birlikte sektördeki akaryakıt distribütörleri , farklı fiyat politikalarına göre depo satış fiyatını belirleme hakkına sahip oldu.

Ülkemizde akaryakıt fiyatları üç aşamada belirleniyor:

  • Rafineri fiyatının oluşumu
  • Depo satış fiyatının oluşumu
  • Pompa satış fiyatının oluşumu

Gelin şimdi birlikte algısıyla vergisiyle hesaplamaları en baştan işleyelim.

1) Rafineri Satış Fiyatının Oluşumu

Yakıt ilk olarak rafineriye gelir. Bu aşamada rafineri fiyatına hem Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) hem de Enerji Piyasası Kurumu (EPDK) payı eklenir.

Devletin her ürün için belirlediği bir ÖTV değeri vardır. Bu değerler şöyledir:

95 Oktan Kurşunsuz Benzin (TL/ m3),50
Motorin (TL/ m3),50
Gazyağı (TL/ m3),70
Fuel Oil (TL/TON),00
Kalorifer Yakıtı (TL/TON),00
Yüksek Kükürtlü Fuel Oil (TL/TON),00

 

EPDK’nın payı; beyaz ürünler için 2,54 TL/ m3 siyah ürünler için 2,69 TL/Ton olmak üzere sabittir.

Yakıtın rafineriye geldiği fiyat (petrolü ithal ettiğimiz için) Akdeniz – İtalyan piyasasında yayınlanan CIF Akdeniz tarafından o günlük döviz kuruna bağlıdır. Rafineri satış fiyatı nihai olarak şu formül ile hesaplanır:

Rafineri satış fiyatı (KDV hariç) = Gümrüksüz rafineri fiyatı + ÖTV + EPDK payı

2) Akaryakıt Depo Satış Fiyatının Oluşumu

Refineriden çıkan yakıt, distribütör marka tarafından alınır. Burada marka hem kendi kar marjını hem de servis ücretini ekleyerek yeni bir fiyat oluşturur.

Markalar buradan elde ettikleri kar marjlarını yeni istasyonlar, tesis bakımları ve pazarlama faaliyetleri için kullanır. Bu aşamada oluşan fiyatı “depo satış fiyatı” olarak adlandırılır. Depodan ayrılan akaryakıtın yol masraflarıyla birlikte bir sonraki pompa fiyatı oluşur.

Akaryakıt Rafineri

3) Akaryakıt Pompa Satış Fiyatının Oluşumu

Depo satış fiyatına bayi masrafları, nakliye ücreti eklendiğinde tavsiye edilen pompa fiyatı oluşur. Bölgeden bölgeye akaryakıt fiyatlarının değişmesi bu aşamadaki taşıma masraflarının değişiklik göstermesinden kaynaklanır

motorin nedir akaryakıt pompası

LPG fiyatları neye göre belirleniyor?

sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Piyasası Kanunu’nun 10 uncu maddesi uyarınca LPG alım satımında fiyatlar, erişilebilirDünya serbest piyasa koşullarına göre oluşur.

Aynı kanun gereği rafineri ve distribütörler; lisansları kapsamında, erişilebilir Dünya serbest piyasalarındaki fiyatları dikkate alarak beirledikleri fiyatları, tavan fiyatlar olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’na bildirirler.

funduszeue.info Otomobil İlanları

TÜRKİYE'de EN ÇOK HANGİ YAKIT TÜRÜ ARAÇ TERCİH EDİLİYOR?

Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   

+

  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar

Eklenme Tarihi:

09 Ekim

Aracın yakıt türü araç almayı düşünen sürücüler için en belirleyici unsurların başında geliyor. Aracın benzinli mi, dizel mi, LPG mi yoksa elektrikli hibrit mi? olması gerektiği sorusu kişiden kişiye değişen ancak hiç değişmeyen klasik bir sorudur. Bu yazımızda sizlere ülkemizdeki araç sahiplerinin hangi yakıt türünde araç aldıklarına yer vereceğiz.

Türkiye İstatik Kurumu'nun (TUİK) Ağustos ayı istatiklerine göre yapmış olduğu araştırmaya göre ülkemizde kayıtlı araç bulunuyor.

Yakıt türü sıralamasında zirve dizel araçların oluyor. İstatistiklere göre ülkemizde  dizel araç kullanılıyor. Listenin ikincisi  sayıyla LPG'li araçlar oluyor. Listenin üçüncüsü sayıyla benzinli araçlar olurken listenin sonuncusu sayıyla geçtiğimiz yıllara göre artış gösteren elektrikli - hibrit araçlar oluyor.

,

,

Yazar : Çetaş Dijital

ARAÇ KİRALAMA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Araba kiralama, günümüzde çok tercih edilen bir ulaşım şeklidir. “Araç satın alıp ne yapacağım, zaten buralarda pek durmuyorum” cümlesi, araç sahibi olmamak için geçerli bir neden haline geliyor durum böyle olunca.

Ekleme Tarihi:

İNCELE

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (MTV) NEDİR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, yılda iki kez olmak üzere araç sahiplerinin araçları için devlete ödemiş olduğu vergidir.

Ekleme Tarihi:

İNCELE

Dizel İle Benzinli Arasındaki Fark

Akaryakıt fiyatlarındaki artış tüketiciyi dizel araçlara yönlendiriyor. Geçen yıl otomobil satın alan her müşterinin 62'si dizel modelleri tercih etti. Aslında Türkiye'de rafineri çıkış fiyatları benzine göre daha yüksek olan dizel yakıt, vergi sayesinde benzine göre litresi 65 ile 72 kuruş arasında daha avantajlı olarak satışa sunuluyor. Bu fiyat farkına ilave olarak dizel motorların kilometrede benzine göre daha az tüketim sergilemesi ortaya avantajlı bir tüketim grafiği çıkarıyor. Ancak, dizel motor gerek geliştirme maliyetleri gerekse servis maliyetleri ile benzinli motorlardan ayrılıyor. Modeline göre değişmekle birlikte aynı donanımlara sahip benzinli model ile dizel model arasında 5 bin liradan başlayan bir fark ortaya çıkıyor. Peki dizel modeller ne kadar süre içinde aradaki farkı amorti edip avantajlı hale gelmeye başlıyor? Örneğin Ford Fiesta'nın litrelik benzinli manuel şanzımanlı modeli şehir içerisinde km'de 7,6 litre yakıt tüketiyor. Bu aracın km başına yakıt maliyeti yaklaşık 35 kuruş olurken Fiesta'nın benzer motor gücüne sahip dizel versiyonunun şehir içinde km başına yakıt maliyeti 20 kuruş civarında. Yani dizel model, her kilometrede 15 kuruş daha az yakıt maliyeti sergiliyor. Ancak, benzinli modelin satış fiyatı 36 bin lira iken dizel model 44,4 bin liraya müşteriye ulaşıyor. Yani arada bin lira fark var. Bu bedel dizelin ekonomisi ile ancak 53 bin km yol yapıldığında sıfırlanmış oluyor. Bu da ortalama 2 yıl anlamına geliyor. Farklı modellerde menzil değişiklik gösterse de bu değerler ortalama olarak alınabilir.

kaynağı değiştir]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası