yıldız çiçeği nasıl çoğaltılır / NASIL DÄ°KÄ°LÄ°R?

Yıldız Çiçeği Nasıl Çoğaltılır

yıldız çiçeği nasıl çoğaltılır

Yıldız çiçeği özellikleri ve uygun bakım koşulları nelerdir?

Güzelliği ve renkleriyle en çok tercih edilen saksı çiçeklerinden yıldız çiçeği geçmişten günümüze büyük ilgi görmektedir. Meksika kökenli bu çiçek bakımları uygun şekilde yapıldığında yaz ve sonbaharda açar. Siz de yıldız çiçeğinin bakımı ve yıldız çiçeğinin yapımı gibi konuları merak ediyorsanız yazımızda sorularına yanıt bulabilirsiniz.

Yıldız Çiçeği Nedir?

Yıldız çiçeği Asteraceae familyasından, Dahlia cinsini oluşturan papatyagillerden bir bitkidir. Yaz ve sonbahar aylarında çiçek açar. Gövdesi çalı, kökleri yumru biçimindedir. Görüntüsü yıldız şeklinde olan bitkinin anavatanı Meksika’dır. Meksika’nın adeta ulusal çiçeği kabul edilir. Yıldız çiçeğinin anlamı sabırdır. Doğru bakım yapıldığında yaz ve sonbahar aylarında uzun süre çiçekli kalır. Yıldız şeklinde olan eşsiz görüntüsü sayesinde gönüllerde taht kurmuştur. Halk arasında genelde Dalya çiçeği diye anılır ve ülkemizde de sıkça karşılaştığımız bir bitkidir. Özellikle çiçek reyonlarının vazgeçilmezidir. Normalde topraklı satılan bitki vazo bitkisi olarak da kullanılır. Yalnız bu şekilde en fazla on gün hayatta kalmaktadır. Ayrıca bilimsel ismi Dahlia olan yıldız çiçeğinin birçok çeşidi vardır.

Yıldız Çiçeğinin Genel Özellikleri Nelerdir?

Yıldız çiçekleri yumru şeklinde bitkilerdir. Boyutları 30- 40 cm arasındadır. Birçok çeşidi vardır ve çeşidine göre renk, boyut ve şekilleri de değişiktir. Çeşitleri itibariyle 11 sınıfa ayrılırlar. Genelde yağışlı ve rüzgarlı havayı severler. Yağışlı geçen mevsimlerde hızlı büyürler. Meksika’da fazla sıcak ve kurak geçen mevsimlerde solarlar. Ülkemizde de genelde kışın kurumaya meyillidirler. Kışın toprağın altında olan kısımların soğuğa dayanıklılığı çok azdır. Belli bir dereceye kadar sorun yaratmaz fakat -12 derece soğukları yaşayan bir yerde yetiştiriyorsanız üstlerini yaprak, gübre ve toprak karışımları gibi ürünlerle kapatabilirsiniz. Toprağının da hafif nemli olması gerekir. Bu onları ilkbahara kadar koruyacaktır. Havalar ısınınca üstlerindeki ürünleri kaldırabilirsiniz. Havanın sıcaklığı ile birlikte tekrar kendine gelecek ve büyümeye başlayacaktır.

Yıldız Çiçeğinin Çeşitleri Nelerdir?

Birçok çeşidi olan yıldız çiçeğinin yalnızca üç çeşidinden bahsedeceğiz. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Dahlia excelsa: Kasımda çiçeklenen bu türün boyu 6cm’ye kadar ulaşır. Dallanmaz ve erguvan rengindedir.
  • Dahlia imperialis: Sonbahar ve kış aylarında çiçeklenen bu türün boyu 2 ila 5 metre arasındadır. Beyaz ve sarı renkler bir aradadır.
  • Dahlia merckii: Leylak renginde olan bu tür 60 ila 90 cm arasındadır.

Yıldız Çiçeğinin Faydaları

  • Yıldız çiçeğinin muhteşem görüntüsüyle mest etmesinin yanında birçok faydası vardır.
  • Mide şişkinliğine ve ağrılarına iyi geldiği bilinir.
  • Nezle, grip, boğaz ağrısı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
  • Balgam söktürücü özelliği de vardır.
  • Süt bezlerinde oluşan tıkanıkların açılmasını sağlar.
  • Ciltte meydana gelen kızarma, morarma, şişme olaylarında cildin iyileşme sürecine yardımcı olur.
  • Az terleme veya hiç terleyememe sorunu olan kişilerin terlemesini artırır.
  • Romatizma ağrılarını azaltmada birebirdir.
  • Kadınlarda adet döneminde oluşan ağrılara iyi gelir.
  • Bebeklerde gaz çıkaramama sorununun giderilmesinde kullanılır.
  • Ağızda meydana gelen yaraların tedavisinde kullanılır.

Yıldız Çiçeğinin Hastalıkları

Fazla sulama, akşam sulamaları gibi nedenlerden dolayı yıldız çiçeklerinde külleme ve mildiyö gibi hastalıklar olur. Ayrıca rüzgarsız bahçeler de yıldız çiçekleri için uygun değildir ve bu hastalıklara sebep olabilir. Yine de böyle bir yerde yıldız çiçeği besliyorsanız o zaman sulama saatlerine özen göstermelisiniz. Akşam sulamak yerine sabah sulamanız önerilir ve sadece gerekli olduğu zaman sulamanız gerekir.

En büyük düşmanları sümüklüböcekler ve salyangozlar olan yıldız çiçeğininin hastalıkları genelde daha küçükken meydana gelir. Kulağakaçan böcekleri bu küçük çiçeğin tomurcuklarının içine girerek orada birtakım zararlar oluşturur. Yine bazı yaprak bitleri de yıldız çiçeğinde tahribat yapabilir. Örümcek bitler diye adlandırılan kırmızı örümcekler bu bitlerin arasında en fazla zarar verenleri oluşturur. En kötü yönü de görünmedikleri için bir önlem alamamanızdır. Bunun için düzenli bakımını yapmalısınız. Yıldız çiçeklerinde bir diğer hastalık yapraklarının renk bozukluğuna uğramasıdır. Maalesef bu renk bozukluğu mantara kadar gidebilir.

Yıldız Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Suyu kolay süzebilen ve asitli topraklar yıldız çiçeği için gayet idealdir. Böyle bir imkanınız yoksa veya bahçenizde yetiştirecekseniz toprağa biraz perlit koyarak veya toprağı kestane toprağı ile karıştırarak bu sorunu çözebilirsiniz. Bu şekilde daha havadar ve asitli bir toprak elde etmiş olursunuz.

Yıldız Çiçeğinin Yetiştirilmesi Nasıl Olur?

Güneşi çok seven yıldız çiçeğinin tohumunu kesinlikle güneş alan yere ekmelisiniz. Sıcaklığın oda sıcaklığından biraz fazla olması gerekir. Ayrıca ortamı esintili olmalıdır. Fazla sulama gerektirmeyen çiçeğe yalnızca toprak kuruduğunda su verilmelidir.

Yıldız Çiçeğinin Bakımı

Yıldız çiçeğinin bakımı genelde ilkbahar ve yaz aylarında yapılır. Boyu 30 santimetreye kadar ulaşınca tomurcuk vermiş bile olsa uçlarının koparılması gerekir. Bu şekilde daha fazla budak verebilir. Bu da tabii ki daha fazla çiçek açmasına sebep olur. Eğer büyük yıldız çiçekleri istiyorsanız birkaç dal ucunda tomurcuk bırakabilirsiniz. Bir de çiçeğiniz solduğunda bir daha çiçeklenmesi için kesinlikle kesmeniz gerekiyor.

Yıldız Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Tohum, yumru, aşılama ve ayırma gibi yöntemlerle çoğaltılabilir. Tohumla çoğaltmak daha ucuza mal olur. Kış ortası ve ilkbahar başı arasında yapılan bu çoğaltma işlemi 1-2 haftada sonuç verir. Yumru ile çoğaltma yönteminde ise budanan dallardan alınan yumrular saksıya dikilir. Fakat bu yöntemde yumruların ekileceği toprak temizlenmiş olmalıdır.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yıldız Çiçeği (Dahlia) Bakımı ve Özellikleri

Yıldız çiçeği, balkonları ve bahçeleri uzun yıllar boyunca güzelleştirebilecek çok yıllık bir türdür. Güneşli yerleri seven bu bitki, eşsiz çiçek bolluğu ile Haziran’dan Kasım’a kadar bulunduğu ortamı bir çiçek denizine dönüştürür. Çok suya ihtiyaç duyduğundan, bakım sırasında düzenli sulama son derece önemlidir…

Makaleye Genel Bakış

Yıldız Çiçeğinin Özellikleri

Yıldız çiçeği (Dahlia), papatyagiller (Asteraceae) familyasının 35 türden oluşan bir cinsidir. Anavatanı Orta Amerika’dır. Çiçekli bitki, adını İsveçli botanikçi Andreas Dahl’dan almıştır. Uzun ömürlü bir bitkidir ancak soğuk ve sert iklim koşullarına dayanıklı değildir. Çok fazla çeşitliliğe sahip olsa da bahçe ekimi için genellikle Dahlia coccinea ve Dahlia pinnata türleri tercih edilir.

Sıra dışı çiçek şekilleri ve çeşitli çiçek renkleri ile eşsiz bir görüntü oluşturur. Ayrıca uzun bir çiçeklenme süresine sahiptir. Bununla birlikte, süsleme ve kesme çiçek olarak da kullanılabilir. Gövdeleri 30 ila 180 santimetre yüksekliğe kadar ulaşır. Çiçeğin görünümü, çeşitliliğe bağlı olarak boyut ve şekil bakımından büyük ölçüde değişir. Yıldız çiçeği sadece saf mavi renkte çiçek açmaz.

Yıldız Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Dahlia türleri dona karşı hassastır. Mümkün olduğunca güneşli bir yere ihtiyaç duyar. pH değeri yaklaşık 6,5 olan, iyi drene edilmiş ve besin açısından zengin bir toprak önemlidir. Gölgede iyi gelişmez ve sadece birkaç çiçek verir. Yıldız çiçeği için en önemli zararlı salyangozlardır. Bunları bitkiden uzak tutmak için yakınlarına kadife çiçeği (marigold) ekilebilir.

Konum ve Toprak

Büyümek için güneşe ihtiyaç duyan yıldız çiçeği, tam güneşli bir yerde kendini evinde hisseder. Doğru konuma ek olarak, rengarenk çiçeklerin büyümesi ve sağlığı için toprak da önemlidir. Nispeten geçirgen ve besin açısından zengin bir toprak tercih edilmelidir. Sıkıştırılmış killi ve tınlı topraklar genellikle uygun değildir. Bu durumda, su drenajını iyileştirmek için kum eklenmelidir. Toprağın yapısını gevşettiği ve ek besinler sağladığı için kompost dahil edilmesinde de bir sakınca yoktur.

Dikim

Yıldız çiçeği soğanlarının dikilmesi biraz dikkat gerektirir. Onları yalnızca Nisan ayının sonundan itibaren ekmelisiniz. Dikimden önce, nem kaybını telafi etmek için soğanları bir gece suda bekletin. Ardından yumru kökleri, uç kısmı toprak yüzeyinin birkaç santimetre altında olacak kadar derine yerleştirin. Çeşitliliğe bağlı olarak, yıldız çiçekleri 30 ila 100 cm mesafe aralıklarıyla dikilmelidir.

Sulama

Yıldız çiçeklerini toprak yavaş yavaş kurudukça gerektiği kadar sulayın. Ne sıklıkla sulamanız gerektiği, büyük ölçüde sıcaklığa, güneş ışığının miktarına ve kök topunun boyutuna bağlıdır. Öte yandan, yaz ortasında hava çok sıcak olduğunda sulamayı biraz daha artırabilirsiniz. Bu bitki türü su birikintisini iyi tolere etmediğinden, sulama esnasında çiçeklerinizi suyla doldurmamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca sulama yaparken, sadece bitkinin altındaki toprağı suladığınızdan ve yaprakları ıslatmadığınızdan emin olun.

Gübreleme

Yıldız çiçeğine besin sağlamanın en mantıklı yöntemi, öncelikle organik yavaş salınan gübreler veya kompost kullanmaktır. İyi büyüme ve çiçek oluşumu için yeterli besin gereklidir. İdeal olarak, ilkbaharda dikim öncesinde toprağa gübre uygulanmalıdır. Gübreleme, bitkiyi saksı ve kaplarda yetiştirirken özellikle önemlidir. Bu nedenle, saksı bitkilerini her 2 ila 3 haftada bir yüksek kaliteli sıvı çiçek gübresi ile gübrelemelisiniz.

Budama

Yıldız çiçeğini budamak, sadece bitkiyi dekoratif bir şekle sokmak için değil, aynı zamanda büyümeyi ve çiçeklenmeyi desteklemek için de faydalıdır. Yeni sürgünlerin oluşumunu teşvik etmek için kuru çiçekleri ve yaprakları düzenli olarak kesin. Bu şekilde yıldız çiçeğini daha fazla çiçek geliştirmesi için teşvik edebilirsiniz. Özellikle büyük çiçekleri tercih ediyorsanız, sadece birkaç sürgün tutulması önerilir. Başlangıçta birkaç sürgünün ucunu keserseniz, bitkinin daha güçlü dallanmasını da sağlayabilirsiniz.

İpucu: Bitki esas olarak Eylül ve Ekim aylarında büyür. Bu nedenle, bu süre zarfında yapılan budama özellikle önemlidir.

Kışlama

Dahlia dona karşı hassastır ve 0 ° C’nin altındaki sıcaklıklara maruz kalırsa yaprakları donarak ölür. Sonraki yıl yeniden çiçek açmasını istiyorsanız, bitkinin kışı don olmayan bir yerde geçirmesi gerekir. Sonbaharın sonlarında, bitkiyi 5 ila 10 cm’ye kadar budayın ve kök yumrusunu dikkatlice kazın. Yumruyu tahta bir kutuya koyun ve üzerlerini kumla örtün. Kışlama evde serin ve kuru bir yerde yapılmalıdır. 4 ila 8 santigrat derece sıcaklıklar idealdir. Çok sıcak bir yerde saklanırsa, yumrular kurur ve sonraki yıl filizlenmez.

Çoğaltma

Yıldız çiçeği genellikle ilkbaharda kök yumruların bölünmesi yoluyla çoğaltılır. Yaşlı bitkiler, ilkbaharda ekimden önce keskin bir bıçakla kolayca bölünebilir. Olgun bir kök yumrusundan yaklaşık 20 yeni yıldız çiçeği yetiştirmeniz mümkündür. Dahlia soğanları her iki ila üç yılda bir bölünebilir. Bölme yaparken bir gözün ve eski sürgünün bir parçasının kalması önemlidir. Gözleri olmayan bireysel yumrular filizlenmez.

Dahlia BitkisiYıldız ÇiçeğiYıldız Çiçeği Sulama

Evde Yıldız Çiçeği (Dahlia) Nasıl Yetiştirilir?

Yıldız çiçeği, dalya ve dehlia isimleriyle de bilinir. Renkli çiçekleri sayesinde eve ayrı bir hava katan bu çiçek, hoş görüntüsü ile genellikle süs bitkisi olarak değerlendirilir. Beyaz yıldız çiçeği, sarı yıldız çiçeği, kırmızı yıldız çiçeği, mavi yıldız çiçeği… Adeta gökkuşağının her rengini yıldız çiçeği çeşitleri içerisinde görmek mümkündür.

Yıldız çiçeğini ekmek ve yetiştirmek tahmin edilenden çok daha kolay ve zahmetsizdir. Bu şahane bitki hemen her toprakta kolaylıkla yetişebilir. Ayrıca sık sık sulanmasına gerek yoktur. Bu çiçek için en ideal yerler bol güneş alan bahçelerdir. Çünkü suyu sevmeyen bu bitki güneşe adeta aşıktır. Yıldız çiçeği doğru uygulamalarla iyi bakıldığında yaz sonu ve sonbahar döneminde çiçek açar.

Bu yazımız evde yıldız çiçeği yetiştirmek isteyenlere özel olarak hazırlandı. Yıldız çiçeği bakımı ve çoğaltılmasına dair ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgiler yazımızın devamında sizleri bekliyor.

Mum Çiçeği Bakımı, Çoğaltılması, Ne Zaman Açar?

yıldız çiçeği bakımı

Yıldız Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Yıldız çiçeği hemen her toprakta yetişebilir. Bu bitki suya çok fazla ihtiyaç duymadığından yetiştirmesi oldukça kolaydır. Bununla birlikte söz konusu yıldız çiçeği bakımı ise dikkat etmeniz gereken bazı hususlar olduğunu belirtmek zorundayız. Ama endişelenmeyin. Biz sizler için tüm bu püf noktalarını derledik. Yıldız çiçeği nasıl bakılır sorusu için tüm cevapları yazımızda bulabilirsiniz. İşte yıldız çiçeği bakımının püf noktaları!

Toprak Seçimi

Yıldız çiçeği hemen her toprak türünde kolaylıkla yetiştirilebilir. Ancak daha sağlıklı bir gelişim için pH değeri yüksek, alkali, verimli, humuslu ve kolay drenaj sağlanan toprakları tercih etmelisiniz.

Sulama

Yıldız çiçeği bakımı nasıl yapılır sorusu için en önemli kısım tabii ki her bitkide olduğu gibi sulamadır. Yıldız çiçeği susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Yıldız çiçeği yetiştirilirken sulama çok fazla yapılmaz; ama suyun kaliteli olması mühimdir. Çiçeğe ne zaman su vereceğinize karar vermek için toprağını kontrol etmeniz yeterlidir. Eğer toprak kuru ise sulama zamanı gelmiş demektir.

Konumlandırma

Yıldız çiçeği güneşi sever mi, nasıl konumlandırmalı? Yıldız çiçeği, güneşi seven çiçeklerdendir. Hatta öyle ki; bu bitki ne kadar çok güneş görürse o kadar çok çiçek açar. İlkbahar aylarının başından yaz mevsiminin sonuna kadar günde minimum 6 saat güneş ışığına ihtiyaç duyar. Dolayısıyla bu çiçeği evinizin en fazla güneş alan noktasına, balkona ya da terasa konumlandırmanızı öneririz.

Yapısı nedeniyle narin göründüğü için yıldız çiçeği balkonda yetişir mi diye endişe ediyor olabilirsiniz, çok rüzgarlı bir balkonunuz yoksa yıldız çiçeğini dış ortamda da yetiştirebilirsiniz.

Yıldız çiçeğini konumlandırırken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise çiçeği koyduğunuz yerin havadar olmasıdır. Çünkü bu bitki özellikle çiçek açma döneminde temiz havaya ihtiyaç duyar. Yıldız çiçeği açmıyor acaba neden diye düşünüyorsanız bu sorunun cevabı genellikle çiçeğin yerini sevmemesiyle ilgili olabilmektedir.

Isı – Sıcaklık

Yıldız çiçeği oda sıcaklığında sağlıklı bir gelişim gösterir. Ancak çimlenme döneminde oda sıcaklığının normalden birkaç derece fazla olmalıdır. Çimlenme gerçekleştikten sonra ise oda sıcaklığını normal seviyesine alabilirsiniz.

Manolya Çiçeği Bakımı, Anlamı ve Faydaları

Yıldız Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yıldız çiçeği çoğaltılması 2 şekilde yapılır. Bunlar kök çeliği ve tohum ekme yöntemleridir. Yıldız çiçeğinin yumruları birbirine ince bağlantılar ile bağlıdır. Bu çiçeğin yumrularından çimlenme yani filizlenme gözleri belirgin olanları dikkatlice kesilerek ayrılır ve başka bir saksıya ekilir. Bu işleme kök çeliği yöntemi denilmektedir. Yıldız çiçeği çoğaltma için sık kullanılan bir yöntemdir.

Kök çeliği ile çoğaltma işlemi bitki uyku dönemindeyken yani kasım sonundan şubat sonuna kadar olan dönemde yapılmalıdır. Yıldız çiçeği yaprak kuruması sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Çiçeğin sağlıklı bir gelişim göstermesi için kuruyan yapraklar düzenli olarak temizlenmelidir.

Yıldız çiçeğinin bir diğer çoğaltma yöntemi ise tohum ekme yöntemidir. Ancak bu çiçek her yıl tohum vermez, verse bile tohum melezdir. Ne demek istiyoruz? Bu bitkiyi tohumla çoğaltabilirsiniz ancak bitki birbirinden farklı şekil ve renkte çiçekler açar. Bu nedenle yıldız çiçeği genellikle yukarıda bahsettiğimiz gibi kök çeliği yöntemiyle çoğaltılır.

Açelya Çiçeği Bakımı, Anlamı, Çoğaltılması

yıldız çiçeği anlamı

Yıldız Çiçeği Anlamı, Özellikleri ve Çeşitleri

Dalya, dehlia isimleriyle de bilinen yıldız çiçeği, Asteraceae yani papatyagiller familyasına ait bir bitkidir. Ana vatanı Meksika olan bu çiçeğin birçok çeşidi mevcuttur. Dahlia yıldız çiçeği, iyi bir şekilde bakıldığında yaz ve sonbahar boyunca çiçekli kalır.

Renkli çiçekleri sayesinde hoş bir görüntüye sahip olan bu bitki evlerin yanı sıra park ve bahçelerde de süs bitkisi olarak değerlendirilir. Bu bitki çiçekçilerde ve yapı markette vazo çiçeği olarak satılır. Ancak bu şekilde kökleri olmadığından en fazla 10 gün yaşayabilir. Eğer evde yıldız çiçeği yetiştirmek istiyorsanız çiçekçiden yıldız çiçeği tohumu alıp saksıya ekebilirsiniz.

Yıldız çiçeğinin ömrü ne kadardır derseniz birçok çiçek gibi sezonluktur. Soğanları saklanarak havalar güzelleştiğinde tekrar yeşillendirilebilir. Yıldız çiçeği saksıda kolaylıkla yetiştirilebilen, bakımı zahmetsiz olan bir bitkidir. Yıldız çiçeği anlamı sabırdır. Yani bu çiçek sabrı temsil eder.

Nergis Çiçeği Bakımı, Evde Yetiştirme İpuçları

yıldız çiçeği nasıl çoğaltılır

Yıldız Çiçeği Soğanı Nasıl Saklanır?

Yıldız çiçeği soğanı, soğuğa karşı dayanıksızdır. Bu nedenle soğanları doğru bir şekilde saklamaya özen göstermelisiniz. Yıldız çiçeği soğanını toprak altında saklayabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise file ya da bez torba içinde muhafaza etmektir.

Kardelen Çiçeği Hikayesi, Özellikleri, Nerede Yetişir?

yıldız çiçeği çoğaltma

Sümbül Çiçeği: Bakımı ve Çoğaltılması

Atatürk Çiçeği Bakımı, Nasıl Çoğaltılır?

Küpe Çiçeği: Bakımı, Çoğaltılması, Çeşitleri

Sıklamen Çiçeği Bakımı: Ne Zaman Ekilir? Çoğaltma, Sulama

Orkide Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama ve Saksı Değişimi

ReklamlarYeni Ümit Moda Akademisi

Yoksa siz de hala rengarenk çiçeklerin sadece ilkbahar ve yaz mevsiminde açtıklarını mı düşünüyorsunuz? Yanıtınız evet ise, üzülerek söylemeyim yanılıyorsunuz. Çiçekli- çiçeksiz bitkiler ve bakımlarının nasıl yapılması gerektiği ile ilgili pratik bilgileri paylaştığımız yazı dizisinde bugün sizlere öyle bir çiçek tanıtacağım ki hemen evinize alıp yetiştirmek isteyebilirsiniz.

Sonbahar mevsiminin ve özellikle Eylül ayının bir armağanı olan yıldız çiçeği, eylülün hüznünü saklamak ister gibi kucaklıyor bizleri. Anavatanı olan Meksika’dan tüm dünyaya yayılan yıldız çiçeğinin botanik bilimindeki ismi Dahliadır ve en geniş çeşitliliğe sahip olan papatyagiller ailesinin bir üyesidir. Onlarca türü bulunan yıldız çiçeğinin doğal olarak pek çok rengi bulunuyor. Yaprakları yıldıza benzediği için yıldız çiçeği ismini alan bu bitki hakkında merak ettiğiniz her sorunun yanıtını bulabileceğiniz yazımızın, yıldız çiçeği bakımını öğrenmek isteyenlere faydalı olacağına inanıyorum. Yıldız çiçeği bakımı, yıldız çiçeği (dalya) evde yetişir mi, yıldız çiçeğinin özellikleri ve yıldız çiçeği bakımındaki püf noktaları öğrenmek için sabırsızlanıyorsanız, öyleyse sizi daha fazla bekletmeden konumuza geçebiliriz.

Yıldız çiçeği – dalya çiçeği özellikleri nelerdir?

Yıldız çiçeği – dalya çiçeği özellikleri nelerdir? Dalya çiçeği nerede yetişir?

Az öncede belirttiği gibi yıldız çiçeğini diğer çiçeklerden ayıran en belirgin özelliği, Eylül ayında çiçek açmasıdır. Bu özelliği ile bahçe ve balkonların vazgeçilmeyen güzelliklerinden biri olmayı fazlasıyla hak eden bir çiçektir. Dalya çiçeğinin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;

Reklamlar

  • Yıldız çiçeği bakımında güneşi çok sever ve yaz boyunca depoladığı güneş ışığı sayesinde çiçeklerini açabiliyor. Yaz mevsimi boyunca ne kadar çok güneş alırsa, Eylül ayı geldiğinde bu oranda çiçeklenme görülür.
  • Soğuk havaya karşı dayanıksız olmalarına rağmen hafif rüzgarlı ve yağışlı havalarda daha çabuk büyüyebiliyorlar.
  • Dünyanın en fazla tür barındıran Asteraceae, papatyagiller familyasına aittir ve anavatanı Meksika’dır.
  • Kesme çiçekler arasında sıkça gördüğümüz yıldız çiçeği hem vazo bitkisi, hem de bahçe ve ev bitkisi olarak değerlendirilir. Yaşam koşulları uygun hale getirildiğinde evde yıldız çiçeği yetiştirmek oldukça kolaydır.
  • İnsan sağlığı için birçok faydası bulunan dalya çiçeği ağrı kesici olarak ve gribal enfeksiyonların tedavisinde sıkça başvurulan bitkilerden biridir.
  • Susuzluğa oldukça dayanıklı olan yıldız çiçeği çok fazla su sevmiyor ve fazla sulama yapıldığı takdirde kökleri çürüyor.
  • Verimli ve kaliteli topraklarda çok daha güzel yetişen dalya çiçeği toprak ayırt etmese dahi, humuslu, su geçirgenliği olan ve kireç ve azot miktarı az olan toprakta yetiştirilmesi öneriliyor.
  • Yıldız çiçeğini çoğaltmak istediğiniz zaman bunu tohumdan veya yumrudan çoğaltarak gerçekleştirebilirsiniz.
  • Taç yapraklı ve küçük çanaklı bir yapısı olan yıldız çiçeğinin her rengini görmeniz mümkündür.
  • Minyatür türleri neredeyse 10-15 cm’dir fakat boyu 1 metreye kadar uzayabilen türleri de mevcuttur.
  • Çok fazla gübreye ihtiyaç duymaz, hatta fazla gübreleme çiçek açmamasına sebep olabilir.

İlginizi çekebilir: Çarkıfelek Çiçeği Ne İşe Yarar

Yıldız çiçeği nasıl yetiştirilir? Saksıda dalya çiçeği bakımının püf noktaları nelerdir?

Bazı türleri ilkbahar ve yaz aylarında da çiçek veren yıldız çiçeği aslında bir sonbahar çiçeğidir ve hem bahçenizde, hem de evde saksıda kolayca yetiştirebilirsiniz. Yıldız çiçeği bakımı nasıl yapılmalı, sevgi ile diktiğiniz ve her bir damla su ile can verdiğiniz tüm çiçekler gibi bu çiçekte biraz emek sarf edilmek istiyor.

Verimli topraklarda bolca çiçek veren yıldız çiçeği bakımı açısından bahçede yetiştirmek için çok uygun bir bitkidir. Özel bir toprağa ihtiyaç duymaz ancak geçirgen özelliği bulunan ve sudaki kirecin akıp gitmesini sağlayan humuslu bahçe toprağına gönül rahatlığı ile dikebilirsiniz.

Saksıda dalya çiçeği yetiştirmek içinse öncelikle toprak seçiminde dikkatli olmalısınız. Köklerinin zarar görmemesi için suyu geçirme özelliği olan yani iyi drenajlı ve humus oranı yüksek bir toprak tercih edebilirsiniz. Çiçek toprakları hakkında fazla bilgiye sahip biri değilseniz, toprağı satın alacağınız çiçekçiye yıldız çiçeği için en uygun toprak nedir diye sorduğunuzda size yardımcı olacaktır. Dalya çiçeği güneş ışığını çok sever bu yüzden saksıyı mutlaka evin güneş alan bir bölgesine yerleştirmelisiniz. Güneş ışığının yanı sıra havadar ortamlarda daha verimli büyüdüğü için hava geçişine de dikkat etmenizi öneririm. Şayet tercihiniz yıldız çiçeği saksısının balkonda durmasından yana ise, balkonun rüzgardan etkilenmeyen tarafına koymalı ve günde 4-5 saat güneş almasını sağlamalısınız.

Reklamlar

Yıldız çiçeği hangi toprakta yetişir?

Yıldız çiçeği hangi toprakta yetişir? Dalya çiçeği için en uygun toprak nedir?

Yıldız çiçeği bakımı, yıldız çiçeği hangi toprakta yetişir, bitkinin toprağı nasıl olmalı sorusunun yanıtını bu çiçeğin özelliklerinden bahsederken de belirttiğim gibi çok fazla toprak ayırt etmiyor. Yıldız çiçeğinin toprağı ile ilgili dikkat etmeniz gereken nokta, kireç miktarının az olması ve böylelikle suyu geçirgen bir yapıda olmasıdır. Drenajı iyi olan ve humus bakımından zengin bir toprakta kolayca yıldız çiçeği ekimi yapabilir ve baktıkça içinizi açacak çiçeklere sahip olabilirsiniz.

Yıldız çiçeği nasıl sulanmalı?

Hemen hemen tüm bitkilerin çiçek verme miktarını ve sağlıklı yaşamasını sağlayan etkenlerin başında çiçeğin doğru sulanması geliyor. Peki, yıldız çiçeği nasıl sulanmalı ve yıldız çiçeğine ne kadar su vermeliyiz? Ne kadar sulanması gerektiğini bilmeden çiçek yetiştiren kişilerin sıkça söylediği gibi, sürekli su verdim fakat ona rağmen çiçeğim soldu. Maalesef bu cümle ile sık sık karşılaşıyoruz, bunun nedeni çiçeğe gereğinden fazla su verilerek köklerin çürümesine neden olmaktır. Yıldız çiçeği de bu gruba dahil olan çiçeklerden biri ve susuzluğa dayanıklı bir yapısı bulunuyor. Fazla suyu sevmeyen yıldız çiçeğine su vermek için en doğru zaman, toprağının kurumaya başladığı zamandır. Çok fazla su dökmeden ve sadece toprağı nemlendirmeye yetecek miktarda su vermeniz yeterli olacaktır.

Yıldız çiçeği nasıl çoğaltılır?

Yıldız çiçeği nasıl çoğaltılır?

Yaz mevsiminin biterek kış mevsimine geçişin olduğu sonbahar aylarının neşeli çiçekleri olan yıldız çiçeğini balkon veya bahçenizde sayıca artırmak sizin elinizde. Yıldız çiçeği bakımıyla nasıl çoğaltılır, yapabilir miyim diye endişelenmeyin. Birkaç farklı yöntem sayesinde bu güzel çiçeği çoğaltabilir ve ister kendiniz için, isterseniz sevdiklerinizin balkon ve bahçelerinde yetiştirebilirsiniz. Aşılama, çelik ile çoğaltma ve ayırma yöntemi ile de yapılabildiği halde dalya çiçeğini çoğaltmak için en sık başvurulan yöntemler yumru ile çoğaltma ve tohum ile çoğaltmadır.

Tohum ile yıldız çiçeği nasıl çoğaltılır?

En ucuz ve kolay yıldız çiçeği bakımı ile çoğaltma yöntemi olan tohumla çoğaltmada çiçekten aldığınız tohumları çimlendirmeniz gerekiyor. İlkbahar aylarının başında yapılan bu uygulama ile yıldız çiçeği tohumları 10-15 gün içerisinde çimlenmeye başlıyor ve zamanla büyüyerek sonbaharda çiçeklerini açmaya başlayabiliyor.

Yumru ile yıldız çiçeği nasıl çoğaltılır?

Yumru ile yıldız çiçeği çoğaltmak da en az tohumla çoğaltmak kadar basit bir işlem gerektiriyor. Bu yöntemle yıldız çiçeklerini çoğaltmanız için tek yapmanız gereken, ateş çiçeği bitkisi henüz çiçek açmadan önce bitkinin sürgünlerinden aldığınız yumruları verimli ve iyi drenajlı bir toprağa dikmektir.

Yıldız çiçeği gübre ister mi?

Yıldız çiçeği gübre ister mi? Hangi gübre tercih edilmeli?

Yıldız çiçeği bakımı gereği çok fazla gübreye ihtiyaç duyan ve gübre seven bir çiçek değildir. Özellikle azot miktarı yüksek olan gübrelerden uzak durmalı ve kesinlikle yıldız çiçeği için kullanmamalısınız. Sadece çiçek verme dönemi başladığı zaman sıvı olarak satılan gübrelerden az miktarda ve sulama sırasında faydalanabilirsiniz. Yıldız çiçeğine fazla gübre verirseniz bitki boya doğru uzar ve çiçek vermesi mümkün olmaz.

Yıldız çiçeğinin anlamı nedir? Dalya çiçeği neyin simgesidir?

Pek çok çiçekte olduğu gibi yıldız çiçeğinin de gizli bir anlamı var. Yüzyıllardır yıldız çiçeği sabır anlamında kullanılır ve yıldız çiçeğinin sonsuz sabrı simgelediğine inanılıyor.

Yıldız çiçeği zehirli midir?

Sağlık için birçok faydası bulunan yıldız çiçeğinin zehirli olduğuna dair bir bulgu belirlenmemiş fakat çok fazla kullanmamakta yarar var.

Yıldız çiçeği bakımına dair tüm bilgileri aktardığımız yazımızı beğendiyseniz, Petunya çiçeği bakımı nasıl yapılır? adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Daha fazla içerik için bizi Instagram’dan takip etmeyi unutmayın!

Reklamlar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası