hamilelikte nt nedir / Bebeklerde Ense Kalınlığı Neyin Belirtisidir?

Hamilelikte Nt Nedir

hamilelikte nt nedir

İkili Kombine Test Sonucunuz Riskli İse ?

 

Test sonucunuzda Kromozomal anomali riski, Down için 1/’den, Trizomi 18 için 1/’den yüksek ise (Örn. Down için 1/) bebeğin kromozomal anomali yönünden değerlendirilebilmesi için 2 alternatif mevcuttur. İlki, gebeliğin haftaları arasında uygulanan ve gerekirse bir günde sonuç verebilen CVS (koryon villüs örneklemesi, plasentadan (eş) biyopsi alma) olup, diğeri gebelik haftasından sonra yapılabilen Amniyosentez'dir. Ek olarak, anne kanından serbest fetal DNA bakısı ile Down sendromu taraması, ikili kombine testte riskli sonuç çıkarsa yapılabilir. Unutulmaması gereken koldan kan verilerek yapılan (bebeğe hiçbir riski olmayan) bu testlerin kesin sonuç vermediğidir. İkili kombine testinizde çıkan yüksek risk sonucunda anne kanından bakılan bu testte sonuç yine riskli çıkar ise Amniyosentez kaçınılmaz olacaktır.

 

Her iki işlemin tecrübeli eller altında işlem sonrası düşüğe sebep olabilme riski 1/ olup, her iki işleminde sonuç güvenirliliği yaklaşık %’dür ve kesin sonuç verir. Günümüzde erken sonuç alabilme nedeniyle CVS günden güne ön plana geçmektedir.

 

İkili Kombine Test Sonucunuz Riskli Değilse ?

 

Test sonucunuzda ilgili riskler yukarda belirtilenin üzerinde ise (riskli değil ise) bu durumda aile bilgilendirilerek herhangi bir girişimsel müdahalede bulunulmaz. Bununla birlikte bu test günümüzde bu konuda en başarılı test olmakla beraber, bu amaca yönelik ileri düzey (ayrıntılı-detaylı) ultrasonografi ve yapılmasının tamamlayıcı olduğu unutulmamalıdır. Ek olarak, sonucunuz düşük riskli çıkar ise anne kanından serbest fetal DNA bakısı yapılan tarama testini de yaptırarak Down sendromlu bebeği yakalama şansımız nerdeyse % yapabiliriz. Unutulmamalıdır ki hiçbir tarama testi Down sendromu ve diğer kromozom anomalileri için % teşhis edici değildir.

 

Hafta Arasında NT Harici Nelere Bakılır ?

 

NT haricinde; Kalpte Triküspit kapakta yetmezliğe, Karaciğerde Duktus Venozus akımında ters akım olup olmadığına, Nazal (burun) kemikte hipoplazi-yokluk belirteçleri araştırılabilinir. Bununla birlikte, tüm bu NT harici belirteçlerin hepsinin birden bebekte bakılması yanlış pozitiflikleri arttırabileceği için doğru değildir. Bu amaçla NT+nazal (burun) kemiğinin irdelenmesi yeterli görünmektedir. Gerekli olgularda diğer değerlendirmeler yapılabilir.

 

Ek olarak haftalar arasında NT değerlendirmesi sırasında bebekte doğum anında olabilecek olası yapısal sakatlıkların 1/3’ü (yaklaşık %30'u) tespit edilebilmektedir. Dolayısı ile bu haftada yapılacak ultrasonografi önem kazanmaktadır.

 

Yine bu haftada bebeğinizin gelişimini değerlendirmek için CRL (baş-popo mesafesi) ölçümü yapılır. Bu “Boy ölçümü” diye tabir edilen ölçüm ilerleyen gebelik haftalarında bir daha uygulanmaz.

 

NT Ölçümünün Önemi

 

NT ölçümünün yapılması bu uygulamayı yapabilecek uygun Ultrason cihazına ve bu uygulamayı gerçekleştirebilecek hekime ihtiyaç duymaktadır. Bebeğin uygun olmayan pozisyonunda yapılacak bir ölçüm yanlış sonuç elde etmemize sebep olur. Dolayısı ile ikili kombine test sonucunuzu en çok etkileyen NT ölçümünün, tam doğru şeklide yapılmış olması çok önemlidir (bknz. video NT ve resimler.)

 

NT Ölçümü Yüksek İse Ne Yapılmalı ?

 

Bebeğin ense kalınlığındaki (NT) artış kromozomal anomali riskini artıracağı gibi yapısal anomaliler (Örn: kalp sakatlıkları) ve genetik sendrom olasılığını da arttırmaktadır. Bununla birlikte NT kalınlığı artmış olan olgularda, ilerleyen gebelik haftasında bebeğin kromozom yapısının normal olduğu tespit edilse bile ileri düzey (ayrıntılı - detaylı) ultrasonografi ve fetal ekokardiyografi uygulaması gerekmektedir.

 

NT kalınlığı 3mm üstünde veya ikili kombine testinizde risk çıkmış ise bebeğin kromozomal anomalili olup olmadığını anlamak için hafta arasında CVS (koryon villüs biyopsisi) veya haftadan sonra Amniyosentez (su alma) işlemi yapılarak bebeğin kromozomal anomalili olup olmadığı araştırılmalıdır. Ancak bu girişimsel müdahaleler ile % tanı koyabiliriz.

 

Kromozomal Anomaliler İçin Hangi Tarama Testleri Yapılmalı ?

 

Bugün Dünya Tıbbında (Bknz. funduszeue.info) etik ve bilimsel verilerin ışığında yaş riskine bakılmaksızın ikili kombine testin tüm gebelere uygulanması önerilmektedir. Dolayısı ile bu testi yaptırdıktan sonra üçlü, dörtlü veya kromozomal anomalileri tespit etmeye yönelik başka bir teste ihtiyaç yoktur. Yaptırdığınız her tarama testinin yalancı pozitiflik oranlarının olduğu düşünüldüğünde, her yaptırdığınız test sonucunda gereksiz yere girişimsel müdahalaye (Örn:amniyosentez) maruz kalma şansınız artacaktır. İkili kombine teste ek olarak ileri düzey (ayrıntılı - detaylı) ultrasonografi ve yapılması tamamlayıcı olacaktır.

Ense kalınlığı ölçümü gebelik sırasında 3. ayda bebeğinizde yapılan bir ölçüm yöntemidir. Hamileliğiniz sırasında size birçok test ve tarama yapılabilir. Ense kalınlığı ölçümü, bir dizi kromozomal anormallik riskini tespit edebilen bir yöntemdir. Ense kalınlığı taraması, Down Sendromu için yapılan tarama testlerinin bir parçasıdır.

Ense Kalınlığı Ne Anlama Gelir?

Bebeklerde ense saydamlığı, bebeğin başı ile poposu arasındaki  mesafesi ile orantılı olarak artar. Ense kalınlığı ölçümü yaparken boyun bölgesindeki omurgayı örten yumuşak doku ile cilt arasındaki mesafenin kalınlığı ölçülür. Bu ölçüm gebeliğin 11 – 14 haftaları içerisinde yapılabilir. Ense kalınlığı taraması, çoğu hamile kadının hamileliğinin yaklaşık haftasında yapılır.

Bebeğin ense kalınlığının ölçüldüğü ikili testte bebeğin kromozomal anomali riski değerlendirilir.

Ense kalınlık ölçümünün sonuçları, bebeğinizin yüksek veya düşük bir kromozomal anormallik riski olup olmadığını gösterir. Kromozomal anormallikler arasında trisomi 21 (Down Sendromu), trisomi 18 (Edwards Sendromu) veya trisomi 13 (Patau sendromu) bulunur.

Ense Kalınlığı (NT) Ölçümü Ne Demektir?

NT (Nuchal Translucency, NT) ense kalınlığı yada ense saydamlığı olarak adlandırılır. Ense kalınlığının doğru ölçümün yapılabilmesi için fetusun uygun pozisyonda olması gerekir. Son adet tarihine göre 11 ile 13 hafta 6 gün arasındaki fetüslerde bakılır. Baş-popo mesafesi de mm aralığında olmalıdır.

Bebeğin Ense Kalınlığı Ne Kadar Olmalıdır?

Bebeklerde ense saydamlığı, gebelik haftası ile uyumlu olarak artar. Ense kalınlığı gebeliğin haftasında yapılan ölçümlerde yaklaşık mm, haftada ise mm civarındadır. 

Ense Kalınlığı Taraması Ne İşe Yarar?

Ense kalınlığı taramasında, bebeğinizin boynunun arkasındaki bir deri kıvrımı ölçülür. Artan kalınlık, kromozomal bir anormallik gösterebilir, ancak bebeğinizin kesinlikle bir anormallik olduğunu söyleyemez. Sonuçlar, bebeğinizin genel popülasyona kıyasla yüksek riskli veya düşük kromozomal anormallik riski olup olmadığını size söyleyecektir. Ancak bazen artan kalınlık kromozomal rahatsızlık olmadan da oluşabilir. Bebekteki kardiyak anomaliler de ensede kalınlık artışına neden olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka detaylı ultrasonla bebeğin incelenmesi gerekecektir.

Bebeğin Ense Kalınlığı Ölçümü Ne Zaman Yapılır?

Ense saydamlığı taraması gebeliğin 11 ila 14 haftaları arasında yapılır. Bu haftalarda önce bebeğin baş – popo mesafesi ölçülür. Genellikle tarama karnınızdan yapılır, ancak bazen vajinal ultrasonla bakılması gerekebilir. Baş – popo mesafesi adı verilen CRL ölçümü 45 – 84 mm arasındaki fetüslerde ensenin arkasındaki sıvı birikimi ölçülür. Ultrason yapılan hastalardan kan testi alınır. Kromozomal anormallik riskinin daha doğru tesbit edilmesi için kombine testin (kan testi ve ense saydamlığı taraması) sonuçlarına bakılır.

Bebeğim Yüksek Riskli Kategorideyse Ne Olur?

Ense saydamlığı taramasının sonuçları, bir kromozomal anormallik riskini hesaplamak için tek başına kullanılmayacaktır. Annenin yaşı, bebeğinizin ense saydamlık ölçümü, bebeğin gebelik yaşı, kan testleri ve bebeğin burun kemiğine dayalı kombine bir risk hesaplaması yapılır.

Eğer riskiniz ’de 1’den az ise, düşük riskli sayılırsınız. ’de 1 ile ’de 1 arasındaysa, orta risk olarak kabul edilir. ’de 1’den büyükse yüksek riskli sayılır.

Genetik Danışmanlık Alabilirsiniz.

Yüksek riskli olarak sınıflandırılsanız bile, bebeğinizinde kromozom anomalisi olduğu kesin değildir. Genetik bir danışmana yönlendirilebilirsiniz. Koryon villus örneklemesi (CVS) veya amniyosentez gibi daha invaziv bir teşhis testi yaptırmak, kesin tanı koymak için gerekecektir. Bu tanı testleri bebeğinizde kromozomal anormallik olup olmadığını kesin olarak söyleyebilir. CVS ve amniyosentez gibi testlerde yanlış sonuç verme ihtimali oldukça düşüktür.

Gebelik Takibi Ankara Doktorlarımız

Gebelik takibinizi Ankara ili Çankaya ilçesindeki muayenehanemizin nezih ortamında yaptırabilirisiniz. Jinekolog doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş her zaman yanınızdadır. Bizlere her zaman rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ankara doğum paketlerimiz hakkkında bilgi almak için arayabilirsiniz. Gebelikte anne ve bebekteki hastalıklar hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız….

Ense Kalınlığı ÖlçümüEnse Kalınlığı TaramasıEnse Saydamlığı Ölçümü

Ultrason Kağıdında NT Terimi Ne Anlama Gelir?

Ultrasonun gelişimine bağlı olarak daha önce testleri ya da ölçümleri yapılmayan hastalıklar bile anne karnında belirlenebilmektedir artık. Hatta bu sektördeki ilerlemeler ile tek bir hastalığı ifade eden ölçüm değerleri bile zaman içinde birden fazla hastalık hakkında bilgi verecek şekilde geliştirilmiştir. İşte bu ölçümlerin ve tüm yapılan testlerin ultrason kağıdında bazı terimler ile karşılığı bulunmaktadır. Bunlardan en önemlilerinden biri de ultrason kağıdında karşınıza çıkan NT terimidir. Peki, birçok hastalık hakkında bilgi veren bu NT terimi nedir? Gebeliğin kaçınca haftasından itibaren detaylı bilgiler vermektedir? Bu soruların cevaplarına yazımızın detaylarında ulaşabilirsiniz.

Ultrason Kağıdındaki Nt Terimi Ve Anlamı Nedir?

Ultrason kağıdında karşınıza çıkan NT terimi 'ense saydamlığı kalınlığı' ya da 'ense pilisi kalınlığı' olarak da karşınıza çıkabilmektedir. Gebeliğin ilk 3 ayında anne karnındaki bebeğin boynunun arkasında biriken cilt altı sıvısının ultrason kontrolünde görünmesine verilen isimdir.

Bebeğin down sendromlu olup olmadığının belirlenmesi için kullanılan ölçümlerden biridir. Özellikle ultrasonografi cihazlarının gelişimi ile sadece down sendromu değil birçok kromozom anormalliklerin de belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Doğuştan gelen kalp rahatsızlıkları ya da genetik hastalıkların erken teşhis edilmesi de ense pilisi kalınlığının ölçülmesi ile alakalıdır.

Ense Kalınlığı (NT)

Paylaşın:


Ense kalınlığı, NT, Ense Ödemi, İkili test, Gebelikte tarama testleri haftalar arasında fetusun anatomik organları ve büyüklüğü değerlendirilir. Ayrıca ultrasonla ense kalınlığı (Nuchal Translucency, NT) ölçülür (Yandaki resim).

Ense kalınlığının uygun ölçümün yapılabilmesi için fetus uygun pozisyonda olmalı, yine son adet tarihine göre 11 ile 13 hafta 6 gün arasında ve baş-popo mesafesi mm arasında olmalıdır.

Ense pilisinin kalınlığı; Trizomi 21 (Down sendromu, mongolizm), Trizomi 18 gibi kromozomal bozukluklarda ve bebeğin özellikle kalp gibi bazı organların problemlerinde artar. Bu artışın nedeni bebeğin ense bölgesindeki sıvı birikimidir (ödem) ve bunu ultrasonla yakalamak mümkündür.

Normal olarak bebeğin ense kalınlığı gebelik haftası ilerledikçe artar. Genel olarak 3 milimetrenin üstü patolojik kabul edilir ve bu durumda fetus özellikle "Down sendromu" açısından ileri değerlendirmeye alınır.

Ense kalınlığı ölçümü, son yıllarda gebelik takiplerine girmiş bir yöntemdir. Ancak yapılması belirli bir deneyimi gerektirir.

A'dan Z'ye Gebelik İzlemi ve Laboratuar Testleri     >>>

Gebelikte Diğer Tarama ve Teşhis Testleri:

İkili Tarama Testi >>>
Üçlü Tarama Testi   >>>
Amniyosentez   >>>
NST (Non Stres Test)   >>>
Doppler USG (Kan akımı)  >>>

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası