gri pasaport nedir / Gri pasaport nedir? | ENUYGUN

Gri Pasaport Nedir

gri pasaport nedir

gri pasaport

Pasaport yurt dışına uçak bileti almak isteyenlerin merak ettiği ilk konular arasında yer alır. Yurt dışına seyahat ederken kullanılan ve uluslararası şekilde kabul edilen bir tür kimlik belgesine pasaport nedir. Vatandaşların talebi üzerine yetkili kurumlar tarafından verilir. 

Yurt dışına gidecek olan vatandaşların ilk adımı pasaport başvurusu olur. Türkiye’de 4 farklı pasaport çeşidi bulunur. Bunlar; bordo pasaport, yeşil pasaport, gri pasaport ve siyah pasaporttur. Bilet Dükkanı olarak yurt dışı seyahati öncesi bilmeniz gereken &#;Gri pasaport nedir? Gri pasaport nereden alınır ve ücreti ne kadar?&#; gibi merak ettiğiniz tüm soruları cevapladık. İşte gri pasaport hakkında bilmeniz gereken her şey. 

Gri Pasaport Nedir?

Hizmet pasaportu olarak da bilinen gri pasaport  sayılı pasaport kanunun gereğince, devlet adına yurt dışı görevine gönderilen ancak siyah ya da yeşil pasaportu olmayan kişilere verilir. Gri pasaport sadece görev süresini kapsayacak şekilde düzenlenir. Bu sayede yeşil pasaport gibi birçok ülkeye vizesiz giriş imkanına sahip olunur. Gri pasaport hizmet kapsamında verilen bir pasaport olduğu için kişisel işler,seyahat ya da tatil amacıyla kullanılamaz. 

Gri Pasaport Kimlere Verilir?

Belirli kişilere tahsis edilen hizmet pasaportu hakkında &#;Gri pasaport kimlere verilir?&#; sorusu çok sık araştırılır. Gri pasaport ilgilinin görev süresi dikkate alınarak düzenlenirken çalışan personelin kadro derecesinin değişmesi, başka bir kuruma geçmesi ve eşten boşanılması durumunda değişiklik yapılır. 

Gri pasaport genelde; Belediyeler, hususi idareler ve hükümet tarafından görevlendirilen şahıslar, Türk Kızılay’ı ve Türk Hava Kurumu tarafından yurt dışında görevlendirilen kişiler, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden memurlar ve milli sporcular tarafından kullanılır. İşte gri pasaport alınabilecekler: 

  • Eski Bakanlar ve TBMM Eski Üyeleri,
  • Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan veya  bu kadro derecesinden çalışmakta     iken emekli olan devlet memurları,
  • Görevleri boyunca il, ilçe ve 1. kademe belde belediye başkanları,
  • ve 3. derece kadro karşılığı çalışan ve bu derecelerde sözleşmeli olarak çalışmakta iken emekli olan devlet memurları,
  • Kadro karşılığı olmaksızın çalışıp emekli kesenekleri 1,2 ve 3. derece üzerinden kesilerek emekli sandığına yatırılan çalışanlar ile bu durumda çalışırken emekli olan sözleşmeli devlet memurları,
  • Özelleştirilen Türk Telekom Müdürlüğü çalışanları, 
  • Özelleştirme kapsam ve programına alınan T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından; hususi pasaport alma hakkını elde etmiş, kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşunda yer alan, sosyal güvenlik yönünden emekli sandığına bağlı, kamu görevlisi, Sayılı İş Kanununa tabi olmak şartlarının tamamını taşıyan ve bu şartları taşırken emekli olan yada çekilen personel, 
  • Yukarıda belirtilen maddeleri taşıyanların eşlerine, reşit olmayan çocuklarına ve evli bulunmayan, iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden kız ve erkek çocuklarına 25 yaşını dolduruncaya kadar, 
  • 9- 18 yaşını doldurmuş olsa dahi evli bulunmayan, iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen hak sahibinin çocukları. 

PASAPORT HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN! 

Gri Pasaport Nasıl Alınır?

Yurt dışına çıkmadan önce pasaport çeşitlerini araştıranlar gri pasaport almak için gerekli işlemleri merak eder. Peki gri pasaport nasıl alınır? 

Gri pasaport başvurusu yaş farkı gözetilmeden şahsi olarak yapılır. Hususi pasaport almaya hakkı bulunan personelin bağlı bulunduğu kurum düzenli olarak her yıl, değişiklik olması halinde ise hemen, pasaport alma talebinde bulunan personelleri ile ilgili İl Nüfus Müdürlüğüne gerekli bilgilendirmeleri yapması gerekir. Gerekli evraklar eksiksiz gönderildiğinde gri pasaport işlemleri başlar. 

Gri pasaport çoğunlukla 5 yıllık süreyle verilir. Ancak bu durum talep eden kurumun isteğine göre sürede değişiklikler gösterebilir. Yurt dışında hizmeti sona erdiğinde kişilerin gri pasaportunu yurt dışında göreve gönderen idareye teslim etmesi gerekir.

Pasaport başvurusu; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinden ya da Alo hattından randevu alınarak yapılır. Hususi ve gri pasaport bavşrusu İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine, umuma mahsus pasaportlar için ise İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine başvurularak yapılır. Yurt dışından başvuruda bulunmak isteyenler ise, dış temsilciliklere gidebilir. 

Gri Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Gri pasaport fırsatlarından yararlanmak isteyen ve şartları karşılayan kişiler genelde ilk olarak gri pasaport için gerekli evraklar hakkında araştırma yapar. İşte Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü tarafından beklenen gri pasaport için gerekli evraklar: 

  • Düzenlendiği tarihten itibaren 60 gün geçerli olan gri pasaport talep formu,
  • Kamu görevlisi olmayanlar için görev onayı,
  • Kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesinden herhangi biri, 
  • Daha önce alınmış, iptal işlemi uygulanmamış geçerli/geçersiz pasaportlar,
  • Reşit olmayan ya da kısıtlılar için anne ve babası gelemiyorsa noterden alınan Muvafakatname, 
  • Anne veya babadan biri yabancı uyruklu ise yabancı uyruklu olan kişinin noter tarafından düzenlenmiş muvafakatnamesi, 
  • Çocuklar için öğrenci belgesi 
  • Bir adet son altı ay içinde çekilmiş biometrik fotoğraf 
  • Pasaport defter bedelinin ödenmesi, 
  • Yurt dışında öğrenim görülen kurumdan alınan öğrenci belgelerinin apostil edilmiş veya dış temsilciliklerce onaylanmış aslının yeminli tercüman tarafından yapılmış noter onaylı Türkçe tercümesi eğer bu yoksa T.C. Büyükelçilik ve Başkonsolosluk, Eğitim Müşavirlikleri/Ataşelikleri tarafından verilen öğrenci belgesi, 
  • Gri pasaport alacak engelli ergin çocuklar için sağlık kurulu raporu.

Gri pasaportunu kaybeden kişilerin yurt içinde il veya ilçe nüfus müdürlüklerine, yurtdışında ise dış temsilciliklere gitmesi gerekir. 

Gri Pasaportun Süresi ve Ücreti

Gri pasaport 5 yıllık süreyle verilir. İl, ilçe ve 1. kademe belde belediye başkanlarına ise görevleri süresince gri pasaport verilir. Hizmet damgalı pasaport süresi ise; gidilecek ülkenin vize rejimi de dikkate alınarak, 6 aydan az olmaz ve görevlendirme süresince, kanunda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde en fazla 5 yıl süre verilir. Peki gri pasaport kaç günde gelir? 

Tüm pasaportlar basımı gerçekleştikten yaklaşık gün içerisinde teslim edilir. 

Başvuru işlemleri yapılırken “Gri pasaport ücreti ne kadar?” sorusu öne çıkar. Hususi ve hizmet damgalı pasaportlar (gri pasaport) harç bedeli ödemez.

Çocuklar Nasıl Gri Pasaport Alabilir?

Pasaport başvurusunda biyometrik veri alınmasından dolayı başvurular kişisel olarak yapılır. Gri pasaport başvurusu için tüm şartların eksiksiz sağlanması gerekir. Örneğin okulu donduran kişiler, öğrencilere tanınan haklardan yararlanamaz. Anne ve babasından yararlanarak gri pasaport almak isteyen çocukların aşağıdaki şartları sağlaması gerekir: 

  • İşsiz olmak, 
  • Evli olmamak, 
  • Ebeveyni ile birlikte yaşamak,
  • 25 Yaşını doldurmamış olmak,
  • Öğrenci belgesi ile kanıtlanmış öğrenci olmak, 
  • SGK’dan alınmış mühürlü stajyer belgesi. 

Gri Pasaport Nedir? Gri Pasaport Kimlere Verilir, Nasıl Alınır, Gerekli Evraklar, Başvuru Şartları Ve Ücreti Nedir?

Ülkelerin çoğu kendi aralarında olan anlaşmalar dahilinde pasaport istememe gibi durumlarda bulunabilmektedir. Buna en güzel örnek olarak Schengen bölge ülkelerini verebiliriz. Schengen ülke vatandaşları kendi içlerinde tek bir ülkeymiş gibi sadece kimlikle pasaporta gerek duymadan seyahat edebilmektedir. Ancak her ülke bu şekilde değildir. Günümüzde çoğu ülkeye ziyaretlerde pasaport hala gereken bir belgedir ve birçok pasaport çeşidi bulunmaktadır. Gri pasaport ise diğer adıyla hizmet pasaportu olarak bilinmektedir. İnternet üzerinde yapılan araştırmalara bakıldığında en çok araştırılan pasaport türlerinden biri olmuştur. Yazımızda bizler de gri pasaport nedir, gri pasaport kime verilir, nasıl alınır, gerekli evraklar nelerdir, başvuru şartları ve ücreti nedir gibi sorulara cevap vererek sizleri bilgilendirmeyi amaçladık. Yazımızın devamını okumaya devam ederek sizler de bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

Gri Pasaport Nedir?

Hizmet pasaportu ya da gri pasaport, tıpkı devlet memurlarına verilen yeşil pasaportlar gibidir ancak arasındaki farkı devlet için yurt dışında görev yapacak kişilere verilmesidir. Hususi idarelerce ve belediyelerce verilmektedir. Milli sporcular bu pasaportları kullanmaktadır. Gri pasaport birçok ülkeye giriş imkanını vizesiz olarak sağlar. Sayılı Pasaport Kanuna göre görev süresini kapsar.

Gri Pasaport kimlere Verilir?

Devlet adına yurt dışına göreve yollanan ancak siyah ya da yeşil pasaportu bulunmayan kişilere hizmet pasaportu verilmektedir. Hükümet, hususi idareler ya da belediyeler tarafından resmi görevle yurt dışına yollanan kişilere, Türkiye Cumhuriyeti'nin üyesi olduğu milletlerarası kuruluşlarda memur statüsünde çalışan kişilere, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyeti tarafından görevlendirilen kişilere, Hizmet Damgalı Pasaportu hak sahibinin yanında eşine, reşit olmayan kız çocuklarına, reşit olup ebeveyni ile birlikte ikamet eden, evli olmayan, iş sahibi olmayan, öğrenime devam eden ve 25 yaş sınırını aşmamış çocuklarına hizmet pasaportu verilmektedir.

Hizmet pasaportu sadece görev süresini kapsayan bir pasaport çeşididir. Bu tür pasaportlar ile turistik amaçlı yurt dışına seyahatte bulunmak mümkün değildir. Bu tür durumlarda hem pasaport sahibi hem de pasaportu temin eden kurum zan altında kalacaktır.

Pasaport &#;eşitleri

Pasaport, ülkeler arası seyahat edebilmek için alınması gereken bir belgedir. Ülkemizde kapsama alanı farklı olan, 4 farklı renkte pasaport kullanılır. Her bir pasaport rengi, pasaportun özelliklerini ve kullanım şartlarını belirtir. yılında çipli pasaport sistemine geçildiğinde pasaport renklerinde de değişiklikler yapıldı. Bu 4 pasaporttan birini alabilmek için kişilerin gerekli şartları sağlamaları gerekir. Öte yandan, birçok kişi “Pasaport nasıl alınır?” sorusunu merak eder. Pasaport çeşidine göre başvuru süreci de farklılık gösterebilir. Gerekli evrakları eksiksiz bir şekilde temin edip, pasaport başvurusu yaparak vizesiz, kapıda vize ya da online vize seçeneği sunan ülkelere kolayca giriş yapabilirsiniz. Pasaport yenileme süreci aşamaları da pasaport başvuru süreci ile benzerdir.

Türkiye’de kullanımda olan 4 farklı pasaport çeşidi bulunur; yeşil, gri, siyah ve bordo pasaport. Başvuru yapılmak istenen pasaport rengine göre pasaport ücreti ve başvuru süreci değişiklik gösterebilir.

Pasaport Çeşitleri

Bordo (Umumi) Pasaport

Ülkemizde en çok kullanılan pasaport çeşididir. Herhangi bir Türk vatandaşı bordo pasaport alabilir. Bordo pasaport, Türk konsoloslukları, yetkisi olan valilikler ve İçişleri Bakanlığı tarafından verilir. Bordo pasaportla Türkiye’nin anlaşmalı olduğu ülkelere vizesiz seyahat edilebilir. Bordo pasaportun geçerlilik süresi en az 6 ay, en fazla ise 10 yıl olabilir. Bordo pasaportun kapsama alanı diğer pasaportlara göre sınırlı olsa da toplamda ülkeye vizesiz, kapıda vize ya da online vize seçeneğiyle giriş yapabilmenizi sağlar. Bu seyahatler sırasında yaşayabileceğiniz kaza ya da hastalık durumlarında giderleri kolayca karşılayabilmek için ise yurt dışı seyahat sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. 

Bordo pasaport için gerekli evraklar konusu yaygın olarak merak edilir. Umumi pasaport başvurusu için gerekli olan evraklar şu şekildedir:

•Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, nüfus cüzdanı ya da geçici kimlik belgesi,
•50x50 ya da 50x60 mm boyutlarında, beyaz bir fonla çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf, (son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekir)
•Varsa daha önce kullanılmış olan pasaportlar,
•Bankaya yatırılan cüzdan bedeli ve pasaport harcına dair makbuz, (Artık ödemeler sistem üzerinden kontrol ediliyor, yani pasaport harcı ödeme işlemine dair herhangi bir makbuz ya da dekont getirmeseniz de işleme devam edilir)
•Pasaport başvurusu reşit (18 yaş üstü) olmayan ya da engelli olan birisi için yapılıyorsa muvafakatname.
•Harçtan muaf olmak için 25 yaş altındaki öğrenciler için öğrenci belgesi

Yeşil (Hususi) Pasaport 

1, 2 ya da 3. dereceden devlet memurlarına ve eski bürokratlara verilir. Yeşil yani hususi pasaport sahibi olan bir kişinin ailesinin bazı üyeleri de yeşil pasaport sahibi olabilir. Yeşil pasaporta sahip olan vatandaşlar emekli olduklarında da bu pasaportu koruyabilirler. Yeşil pasaport sahipleri, bordo pasaport sahiplerinin girdiği bütün ülkelerin yanı sıra bordo pasaportun giriş yapamadığı 67 ülkeye de vizesiz giriş yapabilirler. Yeşil pasaportun giriş yapabildiği ülkelere bütün Avrupa ülkeleri dahildir. Geçerlilik süresi en az 6 ay, en fazla 5 yıl olabilir. Yeşil pasaport için İl Nüfus Müdürlükleri ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden başvuru yapılabilir.

Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu) 

Hizmet ya da görev pasaportu olarak bilinen gri pasaport, yurt dışına resmi kurumlar tarafından bir görev için gönderilen vatandaşlara verilir. Bordo pasaport sahibi olan bir vatandaş yurt dışına göreve gönderildiğinde gri pasaport kullanır. Gri pasaport turistik seyahatler amacıyla kullanılamaz. Bu pasaport söz konusu görev süresince geçerlidir. Gri pasaportlar genel olarak 5 yıl süreyle çıkarılır ve kişinin görevini bitirdiğinde pasaportu ilgili kuruma teslim etmesi gerekir. Gri pasaport sahipleri ülkeye vizesiz giriş yapabilir.

Siyah (Diplomatik) Pasaport 

En üst düzey olan siyah (diplomatik) pasaport yüksek devlet görevlilerine verilir. Siyah pasaport sahibi vatandaşların aile üyeleri yeşil pasaport alabilir. Pasaport çeşitleri arasından en çok ülkeye vizesiz giriş sağlayan pasaporttur. Diplomatik pasaport şu kişilere verilir:
•TBMM meclis üyeleri,
•Orgeneraller,
•Yargıtay, Sayıştay ve Danıştaylar,
• Konsolosluk ve Büyükelçiliklerde görev yapanlar,
•Büyükşehir Belediye Başkanları,
•Valiler,
•Diyanet işleri başkanı,
•Bakanlık müsteşarları,
•Oramiraller,
•Cumhurbaşkanlığı ve meclis genel sekreterleri,
•Eski cumhurbaşkanları, başbakanları ve dışişleri bakanları

Bu kişiler yurt dışına seyahat ettiklerinde siyah pasaportlarını sadece görev süresince kullanabilirler.

Yeşil Pasaport Kime Verilir? 

Devlet memurlarına ve kamu görevlilerine verilen yeşil pasaport, bütün Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere birçok ülkeye vizesiz giriş yapabilir. Yeşil pasaport şu kişilere verilir:
•1, 2 ve 3. dereceli kadrolarda bulunan sözleşmeli devlet memurları. Devlet memuru dereceleri 1’den başlar ve 13’e kadar devam eder. Yeşil pasaport almak isteyen kişinin ilk üç derecede yer alması gerekir.
•Görevini bitirmiş eski TBMM üyeleri
•Eski bakanlar
•1, 2 ya da 3. dereceden memur olarak görev yapmış ve emekli olan kişiler
•Devlet sporcusu olan atletlere

Pasaport Nereden Alınır? 

Pasaport almak isteyen vatandaşların büyük bir bölümü pasaportlarını nereden alacaklarını merak eder. Bordo yani umumi pasaport funduszeue.info internet sitesi üzerinden ve İlçe Emniyet Müdürlükleri aracılığıyla alınabilir. Yeşil, gri ve siyah pasaportlar ise sadece İl Nüfus Müdürlükleri üzerinden alınabilir. Her pasaport için öncesinde randevu alınması gerekir. Gri, yeşil ve bordo pasaportlar için başvuru yapılması gerekirken, siyah pasaport almak için başvuru gerekmez. Siyah yani diplomatik pasaport devlet tarafından verilir. Şartlarını taşıdığınız bir pasaport alarak birçok ülkeye vizesiz giriş yapabilir, vize isteyen ülkelerden de vize alabilirsiniz.

Gri Pasaport Kime Verilir? 

Gri yani hizmet pasaportu şu kişilere verilir:
•Hükümet, hususi idareler ve belediyeler tarafından yurt dışına göreve gönderilenler
•Türk Hava Kurumu ve Türk Kızılay Cemiyeti tarafından görevlendirilenler
•Türkiye Cumhuriyetine ait olan milletlerarası kurumlarda memur olarak çalışanlar.

Pasaport Ücreti Nedir? 

Pasaport çıkartarak yurt dışına seyahat etmek isteyen birçok kişi pasaport fiyatları konusunu merak eder. Pasaport fiyatları şu şekildedir:
•6 ay süreli pasaport için; ,40 TL harç bedeli, TL defter bedeli, toplamda ,40 TL
•1 yıl süreli pasaport için; ,30 TL harç bedeli, TL defter bedeli, toplamda ,30 TL
•2 yıl süreli pasaport için; ,40 TL harç bedeli, TL defter bedeli, toplamda ,40 TL
•3 yıl süreli pasaport için; ,00 TL harç bedeli, TL defter bedeli, toplamda ,00 TL
• yıl süreli pasaport için; ,30 TL harç bedeli, TL defter bedeli, toplamda ,30 TL

Gri Pasaport Nedir? Kimlere Verilir ?

Gri pasaport ve yeşil pasaport benzer özelliklere sahip olduklarından dolayı bu durum kimi zaman kafanızın karışmasına neden olabilir. Her ikisi de devlet çalışanlarına veriliyor ve benzer ayrıcalıklar taşıyor. Ancak hizmet pasaportu olarak bilinen gri pasaport, yeşil pasaporta göre farklı avantajlar ve özellikler içeriyor. Peki nedir bu pasaportun özellikleri, kimlere verilir; gelin gözden geçirelim ve tüm sorularınıza yanıt bulalım

Gri Pasaport Nedir?

Gri pasaport, hizmet pasaportu olarak bilinir. Devlet adına yurt dışında çalışacak olan kişilere verilir. Hizmet pasaportu bir hizmet karşılığında verilmektedir. Dolayısıyla tatil ve şahsi işler için kullanılması mümkün değildir. Pasaport, kişinin görev süresini kapsar. Kişinin görev süresi bittiği zaman pasaportun da süresi dolmuş olur. Böylece çalışanlar görev süreleri boyunca birçok ülkeye vizesiz seyahat edebilir.

Hizmet pasaportu hususi idareler ve belediyeler tarafından verilir. Damgalı ve onaylı olması gerekir. Milli sporcularımız bu pasaportu kullanarak seyahat ederler.

Gri Pasaport Kimlere Verilir?

●     Belediyeler, hükümet veya özel idareler tarafından yurt dışında çalışmak üzere görevlendirilmiş kişiler,

●     Türk Kızılay Cemiyeti'nin veya Türk Hava Kurumu'nun ülke dışında çalışması üzerine görevlendirdiği kişiler,

●     Türkiye'nin de üyesi olduğu milletlerarası kuruluşlarda memur olarak görev yapan çalışanlar,

●     Hizmet pasaportu almaya hak kazanan kişilerin eşleri, 18 yaşını doldurmamış çocukları; 25 yaşını geçmemiş, iş sahibi olmayan, evlenmemiş ve öğrenimine devam eden çocuklar da dahildir.

●     Reşit olsa dahi bir engeli bulunan, iş sahibi olmayan ve evlenmemiş çocuklar yaş fark etmeksizin ebeveynlerinden dolayı hizmet pasaportu alabilir.

Gri Pasaport Nasıl Alınır?

Gri pasaport başvuru öncesinde gidilecek ülkenin vize isteyip istemediğine bakılmalıdır. Gidilecek ülke vize istiyorsa seyahat tarihinden minimum 25 gün önce, istemiyorsa en az 15 gün önce pasaport başvuru yapılmalıdır. Daha erken bir tarihte başvuru yapma şansınız yoktur. Pasaport başvurusunu sadece İl Nüfus Müdürlükleri aracılığıyla yapabilirsiniz.

Gri Pasaport için Gerekli Evraklar

Gri pasaport başvurunuzun eksiksiz olabilmesi için şu evraklara ihtiyacınız var:

●     Nüfus cüzdanınızın aslı.

●     Standartlara uygun, son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf. Yanınıza yedek olarak birkaç tane daha fotoğraf alabilirsiniz.

●     Önceden alınmış pasaportunuz varsa bunların aslı.

●     Çalıştığınız ve yurt dışına görevlendirme yapılan kurumdan, yetkili kişiye ıslak imza ile onaylattığınız 60 günlük geçerlilik süresini koruyan Hizmet Pasaportu Talep Formu.

●     O yıl için belirlenmiş olan defter bedelinin yatırıldığına dair Maliye Bakanlığı'ndan dekont.

●     Reşit olmayan ya da engelli olan çocuklar için de pasaport alınacaksa ebeveynlerin her ikisinin de muvaffakatnamesi, ebeveynler boşanmış ise vekaleti elinde bulunduran ebeveynin muvafakatnamesi. Engelli çocuklar için Sağlık Kurulu Kararı da gerekmektedir.

●     Öğrenimi devam eden çocuklar için halihazırda öğrenim gördüğüne dair bir belge gerekir.

Gri Pasaport Kaç Günde Çıkar?

Hizmet pasaportu iş günü içerisinde çıkmaktadır. Yine de yetkili kişilere sorarak daha net bilgiye ulaşabilirsiniz.

Gri Pasaport Süresi Ne Kadardır?

Hizmet pasaportunun süresi görev yapılacak süreye göre düzenlenir. Görev süresini kapsayan gri pasaport hizmet süresi sona erdikten sonra kullanılamaz. Genellikle 5 yıllık olarak çıkartılan hizmet pasaportu, göreve gidilecek ülkenin vizesini de kapsar. Göreviniz bittikten sonra pasaportunuzu ilgili kuruma teslim edebilirsiniz. Onlar da pasaportu İl Nüfus Müdürlüğü'ne iletir.

Gri Pasaport Ücreti Var mı?

Hizmet pasaportu için harç ödemesi yapmanıza gerek yoktur. Pasaportu alacağınız yılın defter bedelini ödemeniz yeterlidir.

Gri Pasaport Avantajları ve Dezavantajları

●     Hizmet pasaportu çıkartmak için harç ücreti ödemeniz gerekmez. Sadece defter bedelini ödeyerek pasaporta sahip olabilirsiniz.

●     Hizmet pasaportunun bir diğer avantajı gidiş tarihine göre bir limiti olduğu için kısa sürede elinize ulaşmasıdır.

●     Gri pasaport sahipleri bordo pasaporta nazaran daha fazla ülkeye vizesiz giriş imkanı verir. Bu pasaport ile ülkeye vizesiz giriş yapabilirsiniz. Schengen vizesi isteyen ülkelere de bu pasaport ile vizesiz girebilirsiniz.

●     Pasaportun tek bir dezavantajı vardır. O da sadece görev süresi kapsayan bir pasaport olmasıdır. Gri pasaport ile turistik amaçla yurt dışına çıkamazsınız. Aksi takdirde siz ve sizi görevlendiren kurum zan altında kalır.

Gri Pasaport ile Vizesiz Girebileceğiniz Bazı Ülkeler

Hizmet Pasaportu ile vizesiz gidebileceğiniz ülkeler de mevcuttur. Bu ülkeleri şu şekilde sıralayabiliriz; Almanya, Fransa, Tunus, Japonya, Malezya, İspanya, Singapur, Bahreyn, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Lüksemburg, Gürcistan, Tayland, Maldivler, İzlanda, Danimarka, İsveç, Yunanistan, Filipinler, Güney Kore, Romanya, İtalya, Hırvatistan, Polonya.

Hizmet pasaportunuz ile vizeli ya da vizesiz gidebileceğiniz ülkeler için en uygun uçak biletini Biletbayisi'nden bulabilir, keyifli bir tatil için harika bir başlangıç yapabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası