hafif düzeyde zihinsel yetersizlik bep planı örneği / ERBAA BEP UYGULAMASI

Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik Bep Planı Örneği

hafif düzeyde zihinsel yetersizlik bep planı örneği

Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Hazırlama

Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Hazırlama

Eğitim Öğretim Yılı için öğrencilere hazırlanacak bireyselleştirilmiş eğitim planı içerikteki örneğe uygun şekilde hazırlanacak olup;açıklamayı okumanızı ve örneği incelemenizi rica ederiz.

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rehberlikmerkezim bep planları sayfamızda bulunuyorsunuz. Bep planı olarak kısalttığımız bireyselleştirilmiş eğitim planı özel gereksinimli öğrencilere uygulanan bir tür eğitim planıdır. Aşağıdaki tablomuzda sınıf kademelerine göre ve derslere göre ayrı ayrı hazırlanmış içeriklere ulaşabilirsiniz. Konu hakkında çeşitli bilgiler edinmek için sayfayı aşağı doğru kaydırın.

BEP Planı Nedir ?

Bep planı bireyselleştirilmiş eğitim planının kısaltılmış halidir. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm okullarda bireyselleştirilmiş eğitim planının yapılması zorunludur. Bu plan özel gereksinimi olan öğrencilere uygulanır. Her özel gereksinimli öğrenci için bu plan mutlaka hazırlanmalıdır. Unutulmaması gerekir ki hem Türkiye Cumhuriyeti anayasasın da hem de çocuk hakları sözleşmesinde her bireyin eğitim hakkına önemli vurgular yapılmıştır. Bu sebeple özel gereksinimli öğrencilerin eğitim ortamına uyumları için maksimal düzeyde çaba harcanmalıdır. Öğretmenler özel gereksinimli öğrenciler için eğitim ortamına en iyi koşullarda düzenlemek zorundadır.

Bireyselleştirilmiş Eğitim Planları Nasıl Hazırlanır ?

Öncelikle öğrencimizin eğitsel durumundan haberdar olmamız gereklidir. Bunun için kaba değerlendirme formu ya da eğitsel değerlendirme formu dediğimiz materyali kullanarak öğrencinin yapabildiği becerileri bu materyale işleriz. Daha sonra ise öğrencinin en temel kazanımlardan başlayarak planımızı hazırlayabiliriz.

Kaynaştırma Eğitimi Nedir ?

Kaynaştırma eğitimi özel gereksinimli öğrencinin yaşıtlarıyla beraber aynı ortamda bulunması anlamına gelmektedir. Özel gereksinimi olan öğrenci için eğitim hayatı için iki seçenek bulunmaktadır. Birinci seçenek özel alt sınıf seçeneğidir. Burada öğrenci kendi seviyesine yakın diğer özel gereksinimli öğrencilerle aynı ortam içerisinde eğitim alır. Diğer seçenek ise kaynaştırma eğitimidir. Kaynaştırma eğitiminde öğrenci akranlarıyla beraber eğitim ortamına katılır. Akranları ile aynı eğitimi görür. Fakat kaynaştırma eğitiminde her alan öğretmeni öğrenci için bireyselleştirilmiş eğitim planı hazırlar.

Özel Gereksinimli Öğrencinin Ne Şekilde Eğitim Göreceğine Kim Karar Verir ?

Bu kararı verecek olanlar Rehberlik ve Araştırma Merkezleridir. Özel gereksinimli öğrencinin özel durumunu fark edildiğinde öğrenci Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından tanılanır. Yapılan tanılama sonucunda öğrencinin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine gidip gitmeyeceğine ve örgün eğitimine hangi şekilde devam edeceğine karar funduszeue.infolik ve Araştırma Merkezleri bu doğrultuda yönlendirmeye yaparlar.

Rehberlik ve Araştırma Merkezleri Tarafından Verilen Kararlar Nasıl Değişikliğe Uğrar ?

Her kademe değişikliği esnasında Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından verilen tedbir kararı olarak adlandırdığımız rapor yenilenir. Örneğin, özel gereksinimli öğrenci ilkokuldan ortaokula geçiş yaptığından raporun yenilenmesi gereklidir. Bu konuda okullarımızda ciddi bir kafa karışıklığı söz konusudur. Rehberlik ve Araştırma Merkezi verilen rapor farklı bir kademe de alınmışsa bu raporun mutlaka yenilenmesi gerekir. Rapor yenilenmeden öğrencinin eğitsel durumunun ve özel gereksiniminin ne durumda olduğu bilinemez. Bu sebeple rapor yenilenmeden herhangi bir plan yapılmamalıdır.

Rehberlik ve Araştırma Merkezi Tarafından Verilen Rapor Öğretmenlerin Etkisiyle veya Tavsiyesiyle Değişebilir mi ?

Evet değişebilir. Öğretmenler veli ile iletişime geçerek öğrenciyi tekrar Rehberlik ve Araştırma Merkezine yönlendirebilir.

Eğitsel Değerlendirme Formu Nedir ? Ne zaman gereklidir ?

Eğitsel değerlendirme formu Rehberlik ve Araştırma Merkezi öğrenciyi incelerken okul öğretmenleri tarafından doldurulan formdur. Rehabilitasyon merkezlerine devam eden öğrenciler için her yıl bir kere devam etmeyen öğrenciler için kademe değişikliği esnasında mutlaka doldurulur. Ayrıca öğrenci ilk defa özel eğitim için tanı alacaksa yine öğretmen tarafından eğitsel değerlendirme formu doldurulur. Artık bu formlar mebbis sistemi üzerinden doldurulmaktadır. Öğretmen ilk defa tanı alacak öğrenci için dolduruyorsa eğitsel değerlendirme formu ( ilk inceleme) nüshasını eğer daha önce tanı almış bir öğrenci için dolduruyorsa eğitsel değerlendirme formu ( yeniden inceleme ) nüshasını mutlaka doldurmalıdır.

RehberlikMerkezim Tarafından Hazırlanan Bep Plan Örneği Nasıl Kullanılacaktır ?

Öncelikle planlarımızı indirdikten sonra gerekli düzenlemeleri yapmaya başlayabiliriz. Yukarıdaki resimde gösterdiğim yerleri kendi okul ismimize ve çalıştığımız öğretmen arkadaşların isimlerine göre düzenleyebiliriz.

Düzenlememizi yaptıktan sonra bep planı örneğimize bir bakış atacağız. Planımızda ki kazanımların özel gereksinimli öğrencimize uygun olup olmadığına karar vermemiz gerekiyor. Tabii bunun içinde özel gereksinimli öğrencimizin eğitsel durumundan haberdar olmamız şarttır.

RehberlikMerkezimTarafından Hazırlanan Bep Planı Örneği Değiştirebilir Miyim ?

Değiştirebilirsiniz. Hazırlanan içerikler, örnek mahiyetindedir. Baktığınızda bu sizin öğrenciniz için uygun değilse değiştirilebilir. Olduğu gibi uygulamak zorunlu değildir.

Hazırlanan Bep PlanlarıÖğrencime Uygun Değil Ne Yapabilirim ?

Önceki sınıf kademelerinde hazırlanan içerikleri kontrol edebilirsiniz. Örneğin 2.sınıf matematik dersi için bir içerik arıyorsunuz uygun gelmediyse 1.sınıf veya 3.sınıf için hazırlanan örneklere bakabilirsiniz.

Sitemizde Ulaşabileceğiniz Diğer İçerikler

Sitemizde ki öğretmen kategorisine ulaşmak için tıklayınız.

Bep Geliştirme Birimi Toplantı Tutanakları için tıklayınız.

Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü web sayfasına erişmek için tıklayınız.

BEP Örnek Dosyası (Yeni Format)SeviyeTanıAna SınıfıOtizm Spektrum Bozukluğu/Dil ve Konuşma BozukluğuİNDİRAna SınıfıHafif Düzeyde Otizm Spektrum BozukluğuİNDİRİlkokulBedensel YetersizlikİNDİRİlkokulÖzel Öğrenme Güçlüğü &#; Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite BozukluğuİNDİRİlkokulİşitme YetersizliğiİNDİROrtaokulHafif Düzeyde Zihinsel YetersizlikİNDİROrtaokulOrta/Ağır Düzeyde Zihinsel YetersizlikİNDİRLiseÖzel Öğrenme GüçlüğüİNDİRBEP Boş FormatİNDİR (Excell)İNDİR (Word)BEP Yol Haritası KılavuzuİNDİR

Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Örneği

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI

Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Hazırlanan Öğrencinin;

Adı:

Soyadı:

Doğum Tarihi:

Yaşı: 7

Öğrencinin Ailesine Ait Bilgiler:

 

BABA

ANNE

ADI- SOYADI

  

MESLEĞİ

  

ADRES

EV

  

İŞ

  

TELEFON

EV

  

CEP

  

Öğrencinin Öz Geçmiş Bilgileri:

A- Eğitsel Öz geçmiş Bilgileri

Gittiği okul ve kaç yıldır okula gittiği

İlk Öğretim hazırlık sınıfına gidiyor. 2 yıldır özel rehabilitasyon merkezinden yaralanıyor.

Aldığı Özel eğitim Hizmeti Ve kaç yıldır Aldığı

2 yıldır özel rehabilitasyon merkezinden yaralanıyor.

Rehberlik Araştırma merkezinde yapılan eğitsel tanılama

İşitme engelli, sosyal ve pratik uyum becerilerinde hafif düzeydeki yetersizliği nedeniyle özel eğitim ile destek eğitim hizmetlerine sınırlı düzeyde ihtiyaç duymaktadır.

Özel rehabilitasyon Merkezinde aldığı Hizmet Türü

1 yıl süreyle yapılan program doğrultusunda işitme ve konuşma programına alınması, işitme ve zihinsel alanda bireysel ve grup destek eğitimi alması

B- Tıbbi Öz Geçmiş Bilgileri: Hastaneden verilen sağlık kurulu raporunda bileteral işitme kaybı hafif Düzeyde Mental Retardasyon tanısı koyulmuştur.

Ek Engel Durumu

Düzeyi

Açıklama

Konuşma Bozukluğu

İleri derece

Konuşma ve ses yok

Fiziksel Engeli

Hafif düzey

Vücut hareketlerini kontrollü yapamıyor

İşitme Engeli

İleri düzeyde

Bileteral işitme kaybı

Görme Engeli

Yok

Yok

BEP Hazırlanan Öğrencinin Var Olan Performans Düzeyinin Belirlenmesi

Performans alanları

Performans düzeyi

Öz Bakım Becerileri

Muhammed  öz bakım becerilerini tam bağımsız olarak karşılayamıfunduszeue.infop- soyuna bildiği, yemeğini bağımsız yediği, kişisel tuvalet temizliğini yardım alarak yapabilmektedir. Banyo yapmada anneden yardım almaktadır.

Varlıklar arası ilişkiler (öğrencinin kavram bilgisi)

Muhammed  varlıklar arası ilişkileri bilmekte, gösterildiğinde yapabilmektedir. Nesne eşlemelerini yardımla, örnek gösterildiğinde yapabilmektedir.

Renk Bilgisi

Muhammed  ana ve ara renkleri bilmemektedir. Örnek göterildiğinde aynı rengi çevredeki nesnelerin rengiyle eşleyebilmektedir.

İletişim Becerileri

Alıcı Dil Becerileri

Yönerge alma ve dinleme becerisine sahip değildir. Verilen her türlü yönergeyi yerine getirememektedir.

İfade Edici Dil Becerileri

Çıkaramadığı sesler anlamsız seslerdir. Söylenilen sözcüğü tekrara etmeye çalışmadır. İsteklerini beden gücüyle anlatmaktadır.

Psikomotor Beceriler

Kaba Motor Becerileri

Gelişim çağına uygun kaba motor becerileri olmadığını düşünüyorum. Bacak ve vucut hareketlerini tam olarak kontrol edememektedir.

İnce Motor Becerileri

Muhammed kalem tutabilmekte, blokları üst üste koyabilmektedir. Makas kullanma ve yırtma yapıştırma becerilerinin yetersiz olduğu gözlenmiştir.

Akademik Beceriler

Türkçe

Kaslarını yeterince kullanamadığından çizgi çalışmalrını tam olarak yapamamaktadır. Okuma ve yazma bilmemektedir.

Matematik

1’den 5’e kadar olan rakamları tanımadığı tespit edilmiştir. Nesneler arası eşlemelri yardım alarak yapabildiği gözlemlenmiştir.

Hayat Bilgisi

Kendini ve arkadaşlarını fiziksel olarak tanıdığı gözlenmiştir. Okul kurallarını öğrenemediği gözlenmiştir.

Sosyal Beceriler

Çevresindeki kişilere ve yeni ortamlara uyum problemi yaşamaktadıfunduszeue.infosal kurallara uymada zorlandığı gözlenmiştir. Basit düzeyde isteklerini işaretle belirtebilmektedir. Snirlendiği zaman kendisine ve çevresine karşı saldırgan davranışlarda bulunduğu gözlemlenmiştir.

UZUN DÖNEMLİ VE KISA DÖNEMLİ AMAÇLARIN BELİRLENMESİ

Uzun Dönemli Amaç 1- İletişim becerilerini geliştirebilme.

Kısa dönemli Amaçlar:

1- Tek sözcüğü tekrar eder..

2- Kendini ifade etme becerisi geliştirir.

Uzun Dönemli Amaç 2- Küçük kas becerilerini geliştirebilme.

Kısa Dönemli Amaçlar:

<!--[if !supportLists]-->1-     <!--[endif]-->Makasla kâğıt kesme çalışmaları yapar.

<!--[if !supportLists]-->2-     <!--[endif]-->Kâğıt yırtma çalışmaları yapar.

<!--[if !supportLists]-->3-     <!--[endif]-->Kâğıt yapıştırma çalışmaları yapar.

Uzun Dönemli Amaç 3- Okuma becerisini geliştirebilme.

Kısa Dönemli Amaçlar:

<!--[if !supportLists]-->1-     <!--[endif]-->Söylenilen sözcüğü tekrar eder.

<!--[if !supportLists]-->2-     <!--[endif]-->Okunulan metni dinler.

<!--[if !supportLists]-->3-     <!--[endif]-->E-l-a-t seslerini doğru olarak seslendirir.

Uzun Dönemli Amaç 4- Yazma becerisini geliştirebilme.

Kısa Dönemli Amaçlar:

<!--[if !supportLists]-->1-     <!--[endif]-->Kalemi doğru olarak tutma becerisini geliştirir.

<!--[if !supportLists]-->2-     <!--[endif]--> Verilen örnekteki çizgileri bakarak çizer.

Uzun Dönemli Amaç 5- Ritmik sayabilme.

Kısa Dönemli Amaçlar:

<!--[if !supportLists]-->1-     <!--[endif]-->1’den 5’E kadar olan sayıları tanır.

<!--[if !supportLists]-->2-     <!--[endif]-->1’den 5’e kadar ritmik olarak sayar.

Uzun Dönemli Amaç 6- Sınıf ve okul kurallarına uyabilme.

Kısa dönemli Amaçlar:

<!--[if !supportLists]-->1-     <!--[endif]-->Sınıf kurallarına uyar.

<!--[if !supportLists]-->2-     <!--[endif]-->Okul kurallarına uyar.

Uzun Dönemli Amaç 7- Özbakım becerilerini geliştirebilme .

Kısa Dönemli Amaçlar:

<!--[if !supportLists]-->1-     <!--[endif]-->Tuvalet sonrası el yıkama alışkanlığını kazanır.

<!--[if !supportLists]-->2-     <!--[endif]-->Tuvalet sonrası pantalonunu yardım almadan giyer.

<!--[if !supportLists]-->3-     <!--[endif]-->Yemekten önce ve sonra el yüz yıkama alşıkanlığı kazanır.

<!--[if !supportLists]-->4-     <!--[endif]-->Yardım almadan kıyafetlerini giyip çıkarır.

Uzun Dönemli Amaç 8- Kendini tanıyabilme.

Kısa dönemli Amaçlar:

<!--[if !supportLists]-->1-     <!--[endif]-->Vücudundaki duyu organlarının işlevlerini tanır.

Uzun Dönemli Amaç 9- Sosyal becerilerini geliştirebilme.

Kısa Dönemli Amaçlar:

<!--[if !supportLists]-->1-     <!--[endif]-->Sosyal grup içerisine katılabilme.

<!--[if !supportLists]-->2-     <!--[endif]-->Grup kurallarını uyabilme.

<!--[if !supportLists]-->3-     <!--[endif]-->Saldırgan davranışlarını kontrol edebilme

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞİ ÖĞRETİM PROGRAMININ HAZIRLANMASI

Uzun Dönemli Amaç 1- İletişim becerilerini geliştirebilme.

Kısa Dönemli Amaç

Davranışlar

Araç Gereçler

Ölçüt

Değerlendirme

Başlama ve Bitiş Tarihi

1- İki sözcükten oluşan cümleyi tekrar eder.

—Söylenilen iki sözcüklü basit cümleyi tekrar eder.

—Basit sözcükleri yardım almadan söyler.

— Çevresinde gördüğü eşyanın adını söyler.

— Kendi adını söyler.

Öğretmen, öğrenci, sınıf ortamı,  resimli kartlar.

%

1- Öğrenciye kendi adı söylenir ve dudak hareketlerini taklit etmesi beklenir.

2- Sınıftaki eşyaların isimleri söylenir ve tekrar etmesi beklenir.

3- Günlük hayatta kullandığı eşyaların isimleri sonuna yönerge eklenerek çocuğa söylenir ve tekrar etmesi beklenir. ( Topu ver. Kalem al. Yemek ye. )

10 Eylül

28 Eylül

2- Kendini ifade edebilme becerisi geliştirir.

<!--[if !supportLists]-->—      <!--[endif]-->Kendini basit sözcüklerle ifade edebilir

<!--[if !supportLists]-->—      <!--[endif]-->Yemek ihtiyacını sözel olarak ifade eder.

<!--[if !supportLists]-->—      <!--[endif]--> Selamlama davranışını öğrenir.

<!--[if !supportLists]-->—      <!--[endif]-->Tuvaleti geldiğini basit sözcükle ifade eder.

Öğretmen, öğrenci, sınıf ortamı,  resimli kartlar.

 

1- Adın ne sorusuna Muhammed diye cevap vermesi beklenir.

2- Sabahları okula geldiğinde öğretmene ve arkadaşlarına selam verir.

3- Tuvaleti geldiğinde tuvaletim geldim diyebilir.

4- Yemek ihtiyacını ifade edebiliyor mu?

28 Eylül

19 Ekim

Uzun Dönemli Amaç 2- Küçük kas becerilerini geliştirebilme.

Kısa Dönemli Amaç

Davranışlar

Araç Gereçler

Ölçüt

Değerlendirme

Başlama ve Bitiş Tarihi

1- Makasla kâğıt kesme çalışmaları yapar.

— Kâğıdı rasgele keser.

— İstenilen büyüklükte kâğıt keser.

— Düz çizgi üzerinden kâğıdı keser.

— Basit bir şekli keserek çıkartır.

Kâğıt, makas, önceden kesmek için hazırlanmış materyaller.

%

1- Eline verdiğim kâğıdı rasgele kes. ( Eline verilen kâğıdı rasgele kesebiliyor mu?)

2- Eline verdiğim kâğıdı silgi büyüklüğünde kes. ( Eline verilen kâğıdı silgi büyüklüğünde kasabiliyor mu?)

3- Eline verdiğim kâğıdı çizgi üzerinden kes. ( Eline verilen kâğıdı çizgi üzerinden kesebiliyor mu?)

4- Eline verdiğim kâğıttaki elma resmini keserek çıkart. ( Eline verilen kâğıttaki elma resmini uygun bir şekilde keserek çıkartabiliyor mu?)

19 Ekim

09 Kasım

2- Kâğıt yırtma çalışmaları yapar.

— Kâğıdı rasgele yırtar.

— İstenilen büyüklükte kâğıt yırtar.

— Düz çizgi üzerinden kâğıdı yırtar.

— Basit bir şekli yırtarak çıkartır.

Kâğıt, önceden yırtmak için hazırlanmış materyaller.

%

1- Eline verdiğim kâğıdı rasgele yırt. (Eline verilen kâğıdı rasgele yırta biliyor mu?)

2- Eline verdiğim kâğıdı ataç büyüklüğünde yırt. ( Eline verilen kâğıdı ataç büyüklüğünde yırta biliyor mu?)

3- Eline verdiğim kâğıdı çizgi üzerinde yırt. ( Eline verilen kâğıdı çizgi üzerinde yırta biliyor mu?)

4- Eline verdiğim kâğıttaki armut resmini yırtarak çıkart.( Eline verilen kâğıttaki armut resmini yırtarak çıkarta biliyor mu?)

9 Kasım

30 Kasım

3- Kâğıt yapıştırma çalışmaları yapar.

— Kâğıt parçalarını rasgele yapıştırır.

— Kâğıt parçalarını sınırlandırılmış alana yapıştırır.

— Kâğıt parçalarını basit bir şeklin içine yapıştırır.

— Verilen basit bir şekli kâğıttaki aynı şekil üzerine sınırları denk gelecek şekilde yapıştırır.

— Kâğıt parçalarını karmaşık bir şeklin içine yapıştırır.

Elişi kâğıtları, yapıştırıcı, önceden hazırlanmış materyaller

%

1- Önündeki kâğıtları rasgele yapıştır. ( Elindeki elişi kâğıtlarını A4 kâğıdına rasgele yapıştırabiliyor mu?)

2- Önündeki elişi kâğıtlarını A4 ün üzerine yapıştır. ( Elindeki elişi kâğıtlarını A4 kâğıdının tamamı üzerine yapıştıra biliyor mu?)

3- Önündeki kâğıtları dairenin içine yapıştır. ( Elindeki elişi kâğıtlarını A4 kâğıdına çizilmiş olan dairenin içine yapıştırabiliyor mu?)

4- Elişi kâğıtlarını ayı resminin üzerine yapıştır. ( Eline verilen elişi kâğıtlarını ayı resmini üzerine yapıştırabiliyor mu?)

30 Kasım

21 Aralık

Uzun Dönemli Amaç 3- Okuma becerisi geliştirebilme.

Kısa Dönemli Amaçlar

Davranışlar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası