foto direnç nedir / Foto Direnç-LDR Nedir? Çalışma Prensibi – seafoodplus.info

Foto Direnç Nedir

foto direnç nedir

LDR ve LDR Çalışma Prensibi

Işık Bağımlı Direnci veya Foto Direnç nedir?

bir Hafif Bağımlı Direnç (LDR) veya foto dirençdirenç, olayın elektromanyetik radyasyonunun bir fonksiyonudur. Dolayısıyla ışığa duyarlı cihazlar. Aynı zamanda foto iletkenler, foto iletken hücreler veya basitçe fotoseller olarak da adlandırılırlar.
Dirençli yarı iletken malzemelerden yapılmıştır. Belirtmek için kullanılan birçok farklı sembol vardır. LDRen sık kullanılan sembollerden biri aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. Ok, üzerine düşen ışığı gösterir.

LDR

LDR Çalışma Prensibi

bir Hafif Bağımlı Direnç foto iletkenlik prensibi üzerine çalışır. Foto iletkenliği, ışık malzeme tarafından absorbe edildiğinde malzemelerin iletkenliğinin arttırıldığı optik bir fenomendir.
Işık düştüğünde, yani Fotonlar cihaza düştüğünde, yarı iletken malzemenin değer bandındaki elektronlar, iletim bandına uyarılır. Olay ışığındaki bu fotonlar, elektronların değerlik bandından iletkenlik bandına atlamasını sağlamak için yarı iletken malzemenin bant boşluğundan daha büyük enerjiye sahip olmalıdır. Bu nedenle, cihaza yeterli enerjiye sahip olan ışık çarptığında, çok sayıda şarj taşıyıcısı ile sonuçlanan iletken bandına gittikçe daha fazla sayıda elektron uyarılmaktadır. Bu işlemin sonucu, devre kapandığında cihazdan akan daha fazla akım başladığından ve dolayısıyla cihazın direncinin azaldığı söylenir. Bu en yaygın LDR'nin çalışma prensibi.

LDR'nin Özellikleri

LDR’ler, ışığın üzerine düştüklerinde direnci azalan ve karanlıkta artan ışığa bağlı cihazlardır. Zaman Hafif Bağımlı Direnç karanlıkta tutulur, direnci çok yüksektir. Bu direnç karanlık direnç olarak adlandırılır. 10 kadar yüksek olabilir12 Device ve cihazın ışığı emmesine izin verilirseDirenci büyük ölçüde azalacak. Eğer ona sabit bir voltaj uygulanırsa ve ışık yoğunluğu artarsa, akım artmaya başlar. Aşağıdaki şekil, belirli bir ürüne karşı direnç ve aydınlatma eğrisini gösterir. LDR.

LDR özellikleri

Fotoseller veya LDR’ler doğrusal olmayan cihazlardır. Duyarlılık, üzerlerindeki ışığın dalga boyuna göre değişir. Bazı fotoseller, belirli bir dalga boyu aralığına hiç cevap vermeyebilir. Kullanılan malzemeye bağlı olarak, farklı hücreler farklı spektral tepki eğrilerine sahiptir.

Fotoselde ışık olduğunda, genellikledirençteki değişimin gerçekleşmesi için yaklaşık 8 ila 12 ms, ışığın çıkarılmasından sonra direncin tekrar başlangıç ​​değerine yükselmesi bir veya daha fazla saniye sürer. Bu olguya direnç iyileşme oranı denir. Bu özellik ses kompresörlerinde kullanılır.
Ayrıca, LDRFotoğraf diyotlarından daha az hassastır vephototransistor. (Bir foto diyot ve bir fotosel (LDR) aynı değildir, bir foto diyot ışığı elektriğe dönüştüren bir pn kavşak yarı iletken cihazıdır, bir fotosel pasif bir cihazdır, bunun içinde pn kavşağı yoktur. ”Elektriğe ışık”.

Işık Bağımlı Direnç Tipleri

Kullanılan malzemelere dayanarak:

  1. İçsel fotoğraf dirençleri (Katılmamış yarı iletken): Bunlar saf yarı iletken malzemelerden yapılmışsilikon veya germanyum gibi. Elektronlar, yeterli enerjiye sahip fotonlar üzerine düştüğünde ve yük taşıyıcılarının sayısı arttıkça, valance bandından iletim bandına heyecanlanır.
  2. Dışsal fotoğraf dirençleri: Bunlar katkılı yarı iletken seafoodplus.infoı olarak adlandırılan kirlilikler. Tez katıları, elektronlarla dolu değerlik bandının üzerinde yeni enerji bantları oluşturur. Dolayısıyla bu, bant boşluğunu azaltır ve onları heyecanlandırmak için daha az enerji gerekir. Ekstrinsik foto dirençler genellikle uzun dalga boylarında kullanılır.

Fotosel yapımı

Bir yapısı Hafif Bağımlı Direnç ışığa duyarlı bir malzemeden oluşseafoodplus.infok gibi yalıtkan bir substrat üzerine biriktirilir. İstenilen direnci ve güç derecesini elde etmek için malzeme zikzak düzeninde biriktirilir. Bu zikzak alanı, metal biriktirilen alanları iki bölgeye ayırır. Daha sonra ohmik temaslar bölgenin her iki tarafında da yapılır. Bu temasların dirençleri, direncin yalnızca ışığın etkisinden dolayı değiştiğinden emin olmak için mümkün olduğu kadar az olmalıdır. Normalde kullanılan malzemeler kadmiyum sülfit, kadmiyum selenit, indiyum antimonid ve kadmiyum sülfoniddir. Kurşun ve kadmiyum kullanımı çevreye zararlı oldukları için önlenir.

LDR

LDR Uygulamaları

LDRDüşük maliyetli ve basit bir yapıya sahiptir. Genellikle ışık sensörleri olarak kullanılırlar. Kamera ışık ölçerindeki gibi ışığın yokluğunu veya varlığını tespit etmek gerektiğinde kullanılırlar. Sokak lambalarında, çalar saatte, hırsız alarm devrelerinde, ışık yoğunluğu ölçerlerinde, konveyör bandında hareket eden paketleri saymak için kullanılır.

Işığa Duyarlı Direnç
(LDR) Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Işık sensörlerinin temel bileşenlerinden biri olan “ışığa duyarlı direnç (LDR)” ortama ya da üzerine düşen ışığı algılayan, aynı zamanda ışığın şiddetine göre direnç değerlerinde değişiklik meydana gelen pasif devre elemanıdır. Fotoresistör adıyla da kullanılan LDR, sensörlerde bulunan fotodiyot ve fototransistörler ile hemen hemen aynı görevi görür. Fakat, yapı olarak bunlardan farklıdır. LDR pasif yapıda olup, ışık algılaması sonucu direnç değişimi meydana getirirken; fotodiyot ve fototransistörler de ışık algılaması pn birleşim noktaları (pn junctions) yardımıyla olur.
 


LDR yapısı itibariyle yarı iletken ve yüksek direnç değerine sahip malzemeden meydana gelir. Genellikle yarı iletken olarak kadmiyum sülfür (CdS) kullanılır. Üzerine düşen enerjili fotonlar (ışık) değerlik elektron bandında (yüksek dirençli) bulunan elektronlara enerjilerini aktararak onların iletken bölgeye atlamalarını sağlarlar. Bu şekilde iletken bölgede daha fazla enerjili elektronun dolanması ile yarı iletken malzemenin direnci azalmaya başlar. (Direnç, elektronların akmasına karşı gösterilen dayanımdır.) Düşen ışık yoğunluğu arttıkça iletken banda atlayan elektron miktarı da artar ve malzemenin direnci azalır.

Işık yoğunluğuna göre direnç değişimi şu şekildedir:
 


LDR’ler ışığa duyarlı olduğu için karanlıktaki direnç değerleri çok yüksektir ve MΩ mertebelerindedir. Uygulanan ışık yoğunluğuna göre lineer olmayan şekilde direnç değerleri azalır ve kΩ seviyelerine kadar geriler.

LDR’de kullanılan her farklı yarı iletken malzemenin kendine özgü ışık dalga boyu duyarlılığı vardır. Uygulanan ışık eğer malzemenin dalga boyu duyarlılığı aralığında değilse direnç değerinde herhangi bir değişiklik meydana gelmez. Dolayısıyla, her yarı iletken malzemenin ışık dalga boyu aralığı ve direnç değişim miktarı farklıdır.
 

 
İki tür LDR çeşidi mevcuttur.

1) Saf LDR (Intrinsic LDR)

Saf LDR, katkısız yarı iletken malzemeden meydana gelir. Işık yoğunluğuna göre değerlik elektron bandından, iletken bandına elektron akışı meydana gelir.

2) Katkılı LDR (Extrinsic LDR)

Katkılı LDR’de yabancı madde olarak katkılı yarı iletken malzeme kullanılır. Katkı maddesi değerlik elektron bandının üzerinde yeni bir enerji bandı oluşturur ve elektronların bu banttan iletken banda geçişleri daha az enerji ile gerçekleşir.

LDR’nin simgesi şu şekildedir:
 


Son olarak, LDR’ler basit yapıları ve düşük maliyetleri ile birçok uygulamada kullanılırlar. Bu kullanım alanlarına bakacak olursak;

►Özellikle ışık sensörlerinde,
►Sokak lambaları başta olmak üzere aydınlatma sistemlerinde,
Alarm sistemlerinde yaygın olarak kullanılır.



Kaynak:


►seafoodplus.info

►seafoodplus.info
►seafoodplus.info


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir