mazeret iznini kim verir / Mazeret İzinleri – Personel Daire Başkanlığı

Mazeret Iznini Kim Verir

mazeret iznini kim verir

Mazeret İzni Nedir, Nasıl Kullanılır?

Mazeret İzni, acil ihtiyaç durumlarında kullanılabilen, iş kanunu çerçevesinde düzenlenmiştir. Başınıza bir iş geldi(ölüm, doğum, kaza, hastalık, afet&#;vb) yıllık izinden kullanmak istemeyebilirsiniz. Böyle durumlarda gerekçenize belirterek izin içinde bulunduğunuz durumu atlatabilirsiniz.

Mazeret izni nedir? Mazeret iznini kimler kullanır? Mazeret izni kaç gündür? Bütün bu konuların hakkında sizlere detaylı bilgiler yazacağım makalemde.

Mazeret İzni Nedir?

Mazeret İzni Nedir?

Mazeret izni; işverene bağlı olarak çalışmakta olan bir çalışanın yani işçinin işle ilgisi olmayan yani şahsi hayatı ile alakalı herhangi bir konu ile ilgili almış olduğu izine denilir. Özür izni İş Hukuku kapsamında sağlanmış olan bir hak olmaktadır. Ve senelik izinden çok farklı olmaktadır. Bu izin  ile  yani gerekçeli izin ile idari izin asla birbirine karıştırılmamalıdır. İdari olan izinde çalışan işçinin izin kullanma hakkı işverene aittir. Fakat özür izni çalışan işçinin kendine ait olan bir hak olmaktadır. Ve çalışan işçi istediği zaman bu izni kullanabilmektedir. Bu durumda işverenin onayının olmasına gerek yoktur.

Mazeret İzni Hangi Durumda Kullanılmaktadır?

Mazeret İzni Hangi Durumda Kullanılmaktadır?

Mazeret izni çok farklı koşullarda ve farklı zamanlarda kullanılabilmektedir. Gerekçe izni altı yüz elli yedi sayılı Devlet Memurları Kanununun  ve dört bin sekiz yüz elli yedi sayılı kanuna göre özür izni bu hallerde kullanılabilir.

  • Çalışan işçi evleniyor ise,
  • Çalışan işçi evlat edindiği zamanı,
  • İşçi anne – baba- kardeşini- eşini ya da çocuğunu kaybetmiş ise,
  • Çalışan işçinin eşi doğum yaptığı zaman,
  • Çalışan bayan ise doğum yaptığı zaman,
  • Çalışanın çocuğu rahatsızlandığı zaman,
  • Çalışan işçinin minimum yüzde yetmiş oranda engelli bir çocuğu var ise onun tedavisi süresince özür izni alabilir ve kullanabilir.

Bu sizlere saydığım nedenler haricinde bir sebeple gerekçeli izin alma hakkını elde edebilmesi için sebepler şahsi veya toplu bir iş sözleşmesinde belirtilmiş olması gereklidir. Değişik mazeret sebepleri ile iş sözleşmeleri ile düzenlendiği zaman çalışan işçi artık o sebeple Özür izni kullanabilmektedir. Ve işverenin onayına asla ihtiyaç duymaz. Aynı zamanda herhangi bir neden ile gerekçe izni çerçevesinde olacağı sözleşme ile belirlenen çalışan işçi bu nedenler ile izin hakkını rahat kullanabilir ve hatta ücret kesintisi de yaşamamaktadır.

Mazeret İzni Kaç Gün Olmaktadır?

Ücretsiz izin dört bin sekiz yüz elli yedi sayılı iş kanununa göre izin süresi kullanma nedenine göre değişiklik gösterebilir. Gerekçe izni çeşidi ve zamanı ek madde iki de de açıklanmaktadır. Bundan dolayı mazeret izin zamanı sırası ile;

  • Çalışan işçinin evlendiği zaman gerekçe izni üç gün olmaktadır,
  • Çalışan işçinin eşi, çocuğu, annesi, babası ya da kardeşi öldüğü zaman özür izni beş gün olmaktadır,
  • İşçinin evlat edindiği zaman gerekçe izni üç gün olmaktadır,
  • İşçinin eşi doğum yapmış ise beş gün izin kullanmaktadır,
  • İşçinin çocuğu engelli ise tedavi zamanında bir sene içinde ya da iznini bölerek on gün özür izni kullanabilmektedir. Ancak çocuğunun engel raporunu işverene vermesi mecburi olmaktadır.

Mazeret izinleri iş günü değil takvim günü olarak belirlenen ve düzenlenen bir üzün türü olmaktadır. Eğer Cumartesi günü evlendiyseniz üç gün olan gerekçe izniniz Cumartesi günü başlayıp Pazartesi günü akşamı sona ermektedir. İş kanunu çerçevesinde belirlenmiş olan asgari zaman işçi ve işverenin anlaşması ve iş sözleşmesine yansımasının sonunda çok daha uzun süre de kullanılabilir.  Örneğin işveren iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile beraber üç gün olan evlilik izninizi çok daha uzun süre belirleyebilmektedir.

Mazeret İ Dilekçe Örneği PDF Word

Mazeret İzni Ücretli Midir?

Mazeret izinleri ücretli veya ücretsiz olabilmektedir. Kanunda veya iş sözleşmesinde belirtilmiş mazeret izinleri genellikle ücretli izinler arasında yer almaktadır. Çalışan işçinin kullandığı izin günleri çalışan işçinin ücretinden asla düşülmez. Ücretli mazeret izinlerinde ücret bazen işveren bazen de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çalışan işçiye ödenmektedir. İş kanununda gerekçeli izin olarak  geçen izinlerin haricinde hamilelik zamanındaki periyodik muayeneler ve süt izinleri gibi özür izni de yapılabilmektedir.

Bu tarz izinlerde ücret işveren tarafından ödenmektedir. Doktor raporunun olduğu iki günden fazla süren rahatsızlıklarda ve dinlenme zamanlarında, hamilelik izin süreleri, evlat edinme halinde alınan izinler ve buna benzer gerekçe izni sayılan bu  mazeret izinlerinde ise çalışan işçinin ücretini  Sosyal Güvenlik Kurumu karşılar. Mazeret izinlerinde çalışan işçi Sosyal Güvenli Kurumu’ndan ödenek almaktadır. Bu ücretler çalışan işçinin hesabına aylık olarak yansımaz.

Mazeret İzin Formu Word

Mazeret İzni Hangi Durumlarda Kullanılır?

Devlet memuru kanunu maddesi C fıkrası gereği &#;ye tabi çalışana evlilik, ölüm ve babalık halleri dışında 10 toplu halde ya da parça parça izin verilebilir. Aynı yıl içerisinde 10 günlük izin süresini tamamlamış memur yine ihtiyaç olursa 10 daha ücretsiz izin kullanabilmektedir. Memur mazeret izni bağlı bulunduğu kurumlar tarafından sağlanır. Örnek vermek gerekirse okulda çalışan milli eğitim bakanlığı personeli ücretsiz iznini bağlı bulunduğu kurumdaki yöneticileri paylaşıp süreci okuldaki ilgililer ile yürütmelidir.

Özel Sektör Mazeret İzni Kaç Gün

İş kanununda belirlenen çerçevede işçiler haklarını kullanabilmektedir. Mazeret izinleri de sayılı kanun ile düzenlenmiştir. Bu kanuna göre işçi;

Evlenme durumunda 3 gün,
Ölüm durumunda 3,
Doğum hallerinde 5 gün,
Bakımıyla mesul olduğu bir kişinin sağlık sorunları için ise toplamda 10 güne kadar işçi mazeret izni kullanabilmektedir.

Mazeret izni nedir? Mazeret iznini kimler kullanabilir? Mazeret izni kaç gündür?

Birçok kişi tarafından yanlış yorumlanan ve yanlış kullandırılan mazeret izni nedir? Mazeret iznini kimler kullanabilir? Mazeret izni kaç gündür? Hepsi ve daha fazlası haberimizde

funduszeue.info

Yayınlanma: - 30 Mayıs Güncellenme:

Mazeret izni nedir? Mazeret iznini kimler kullanabilir? Mazeret izni kaç gündür?

sayılı İş Kanunu’nda çalışanlar için düzenlenmiş olan izinlerle ilgili çeşitlilikler ve farklılıklar bulunmaktadır. Peki mazeret izni nedir, kimlere verilir? Mazeret izni kaç gündür? Hangi durumlarda mazeret izni kullanılır? İşçinin ve memurun mazeret izinleri ve pek çok detay haberimizde…

MAZERET İZNİ NEDİR?

İş Kanunu tarafından, işçinin olağanüstü bir durumundan dolayı verilmiş yıllık izin dışındaki ücretli izinlere mazeret izni denir. İşçilerin yasada veya iş sözleşmesinde yer almayan gerekçelerle aldıkları ücretli izinlerse idari izin olarak değerlendirilebilir. İdari izinler yalnızca resmi anlamda kamu sektöründe geçerli olan izinler olsa da, işverenin veya iş yerinin işçiye yasa, sözleşme veya iş yeri geleneği dışında gönüllü olarak verdiği ücretli izinler de idari izin tanımına dahil olabilir.

MEMURUN MAZERET İZNİ KAÇ GÜNDÜR?

Mazeret izni memur açısından belli başlı şart ve koşullara bağlanmıştır. Bu bağlamda mazeret izni sayılı kanunun maddesinin C bendinde düzenlenmiştir. İşveren takdir hakkına bağlı olduğu bilinen mazeret izni devlet memurlarına toplamda 10 güne kadar verilebilmektedir.

Memurların mazeret izni süreleri kapsamında sahip oldukları bir diğer izin hakkı da şöyledir; Memurun talebi ve çalıştığı kurumun onayı doğrultusunda bir 10 gün daha izin verilebilmektedir; ancak bu ikinci 10 günlük mazeret izni süresi memurun yıllık izninden düşürülmektedir.

MEMURLARIN MAZERET İZNİ ALABİLECEĞİ DURUMLAR

Doğum mazereti

Kadın memura, doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta analık izni verilir.

Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi 8 haftalık süreye 2 hafta daha eklenir.

Sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde beklenen tarihinden önceki 3 haftaya kadar çalışmaya devam edebilir ve bu durumda, doğum öncesinde çalışılan süreler doğum sonrası izin süresine eklenir.

Erken doğum halinde, doğum öncesi kullanılamayan analık izni süresi doğum sonrası analık izni süresine eklenir.

Eşi doğum yapan memura 10 gün izin verilir.

Ölüm mazereti

Eşi ya da çocuğu ölen memura 7 gün izin verilir.

Eşinin ya da kendisinin ana, baba veya kardeşinin ölümü hallerinde, memura 7 gün izin verilir.

Diğer mazeretler

Doğum, çocuk, evlenme veya ölüm mazeretleri dışındaki herhangi bir mazeretle izin isteyen memura; bir takvim yılında toptan veya bölümler halinde, 10 güne kadar mazeret izni verilebilir.

Zorunlu hallerde memura (öğretmenler hariç) yeniden 10 güne kadar izin verilmesi de mümkün olabilmekle birlikte, ilk 10 günlük süreyi aşan kısım memurun yıllık izninden düşülür.

Yıllık izin süreleri İş Kanunu'nda kaç gündür? SGK izin yönetmeliğiİlginizi ÇekebilirYıllık izin süreleri İş Kanunu'nda kaç gündür? SGK izin yönetmeliği

MAZERET İZNİ KİMLERE VERİLİR?

Evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğu vefat edenlere, eşi doğum yapanlara, en az yüzde 70 oranında engelli çocuğu olanlara mazeret izni verilir.

MAZERET İZNİ KAÇ GÜN KULLANDIRILIR?

İş Kanunu'nda mazeret izinleri ayrı başlık altında Ek Madde 2'de belirtilmiştir. Bu izinler evlilik, doğum, ölüm ve engelli ebeveyni iznidir.
İşçiye;

– Evlenmesi durumunda 3 gün,

– Evlat edinmesi durumunda 3 gün

– Anne veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde 3 gün,

– Eşinin doğum yapması hâlinde ise 5 gün,

– En en az %70 oranında engelli veya sürekli hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, 1 yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde 10 güne kadar ücretli izin verilir.

İşçi ve işveren kendi arasında anlaşarak bu izinlerin süresini iş sözleşmesi ile arttırabilirler, bu izinlere ek olarak yeni mazeret izinleri ekleyebilir. Örneğin, birçok şirket kanunda taşınma izni olmamasına rağmen, iş sözleşmelerine taşınma izni eklemektedirler.

Mazeret izinleri özelliği gereği ücretli izinlerdir. İşçinin ücretinden bu izinleri kullanması nedeniyle kesinti yapılmaz.

Yarı zamanlı çalışma nedir? Doğum sonrası kısmi süreli çalışma saatleri, yönetmelik ne diyorİlginizi ÇekebilirYarı zamanlı çalışma nedir? Doğum sonrası kısmi süreli çalışma saatleri, yönetmelik ne diyorİşçi ya da asgari ücretli çalışma saatleri ve haftalık çalışma süreleriİlginizi Çekebilirİşçi ya da asgari ücretli çalışma saatleri ve haftalık çalışma süreleri

annebabaÇocukEkonomievlilikgebelikKadınÖlümSağlıkSGK

Öğretmenler Mazeret İzinlerini Kimden Alırlar

Milli Eğitim Bakanlığında öğretmen olarak çalışanların kullanacakları izinlere ilişkin düzenlemeler Milli Eğitim Bakanlığı izin yönergesi ile yapılmıştıfunduszeue.info izin yönergesinde yer hususlar doğrultusunda öğretmenlerin kullanacakları izinleri kimlerden alacağını açıklamaya çalışacağız.

İlgili yönergenin  İzin vermeye yetkili amirler  başlıklı maddesinde " Diğer memurlardan il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinde görev yapanlara şube müdürleri, eğitim kurumlarında görev yapanlara eğitim kurumu müdürleri," hükmü yer almaktadıfunduszeue.info hüküm doğrultusunda öğretmenlerin alacakları izinlerde görev yaptığı eğitim kurumunun müdürünün izin vermeye yetkili olduğu görüfunduszeue.info yanında ilgili izin yönergesinin mazeret izni başlıklı 10 . maddesinde öğretmenlerin kullanabileceği mazeret izinleri sayılmıştıfunduszeue.info mazeret izinleri verilmesi zorunlu olan mazeret izinleri ve Amirin takdirine bağlı olan mazeret izinleri şeklinde iki başlık halinde açıklanmıştıfunduszeue.infoılacak olan mazeret iznine göre ise izin verecek makamlar farklı belirlenmişfunduszeue.info türüne göre izin verecek makamlar aşağıda tablo halinde gösterilmiştir.

Mazeret İzin Türü İzin Verecek Makam Açıklama 

Analık İzni

(Verilmesi Zorunlu İzin)

Eğitim Kurumu MüdürleriYönerge 10 md.(1) a.b.c.ç

Doğum Yapanların Süt İzni 

(Verilmesi Zorunlu İzin)

Eğitim Kurumu MüdürleriYönerge 10 md.(1) d 

Babalık İzni 

(Verilmesi Zorunlu İzin)

Eğitim Kurumu MüdürleriYönerge 10 md (1)e

Evlilik İzni 

(Verilmesi Zorunlu İzin)

Eğitim Kurumu MüdürleriYönerge 10 md(1) f

Ölüm İzni 

(Verilmesi Zorunlu İzin)

Eğitim Kurumu MüdürleriYönerge 10 md (1)g

%70 engelli Çocuk İçin 10 günlük Mazeret İzni 

(Verilmesi Zorunlu İzin)

Eğitim Kurumu MüdürleriYönerge 10 md(1) ğ

10 Günlük Mazeret İzni 

(Amirin Takdirine Bağlı)

İlçelerde Kaymakam İllerde Valiler Yönerge 10 md(2) a

-MEB izin yönergesine göre öğretmenler amirin takdirine bağlı mazeret iznini yıl içinde en fazla 10 gün olarak kullanabilirler

-Amirin takdirine bağlı 10 günlük mazeret iznini sayılı Devlet Memurları Kanununun üncü maddesinin (C) fıkrasında belirtilen amirler tarafından verilir sayılı kanunun maddesinin c fıkrasında  yer alan hüküm " (A) ve (B) fıkralarında belirtilen hâller dışında, merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurtdışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde,mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir. Zaruret hâlinde öğretmenler hariç olmak üzere, aynı usûlle on gündaha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür" şeklindedir.

Diğer güncel makalelerimizden haberdar olmak içinFacebook Grubumuza Üye Olabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim ,

Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası