soğuk algınlığı terleme ile geçer mi / Soğuk Algınlığı Belirtileri ve Grip Belirtileri

Soğuk Algınlığı Terleme Ile Geçer Mi

soğuk algınlığı terleme ile geçer mi

11 adımda griple savaş rehberi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 10,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Havalar soğuduğu için mi, yoksa tam soğuyamadığı, mikrop/virüs kırılmadığı için mi; sağımız-solumuz, önümüz arkamız sobe: Her yerden hapşırık ve öksürük sesleri geliyor. Yoksa, siz de mi? İç hastalıkları uzmanları Ayça Kaya ve Prof. Dr. Aslı Çurgunlu şifayı kaptıysanız yapmanız gerekenleri anlatıyor; henüz yakalanmamışlar için de ipuçları veriyor.

Haberin Devamı

11 adımda griple savaş rehberi
Soğuk algınlığına ve gribe yakalanmamak için ilk adım ne olmalı?
İşin sırrı, iyi beslenmek, yeterince su içmek ve yeterli uyku Aşınızı yaptırın, merak etmeyin geç kalmadınız. Odayı ve ortamınızı da düzenli olarak havalandırın.

Hastalanmamak için daha başka ne yapabiliriz?
Kahvaltıda kaliteli proteinlerin yer aldığı yumurta, peynir gibi besinler tabağınızda bulunmalı. Haftada iki-üç kez balık yemek ve her gün herhangi bir ara öğünde iki tam ceviz tüketmek sağlığa katkı sağlıyor. Düzensiz ve az uyuyanların vücut direnci zayıfladığı için hastalıklara daha kolay yakalanıyorlar. Beyin, karaciğer, akciğerler hatta kaslarının bile sorunsuz çalışabilmesi için sıcaklığı kontrol edebilmesi ve hormon salgılaması gerek. Uykusuz kalmak vücudun bunları yapmasını zorlaştırıyor.

Haberin Devamı
11 adımda griple savaş rehberi

Kapalı ve kalabalık ortamdan kaçınmak çözüm mü?
Gün içinde farkında olmasak da her yere dokunuyoruz. El sıkışmak, kumanda tutmak, kapı açmak, masaya temas etmek, kalem paylaşmak gibi birçok hareketimizle etkileşim halindeyiz. Dolayısıyla yemek yemeden önce ellerimizi bol köpüklü suyla yıkamamız lazım. Kalabalık (toplu taşım araçları, hastane, kapalı çalışma ortamları ve ortak dinlenme yerleri vb.) ortamlar solunum yoluyla bulaşan hastalıklar için birer istasyon görevi görüyor. Böyle yerler mümkün olduğunca az kullanılmalı.

Gribin en iyi ilacı evde dinlenmek mi?
Vücut direncini artırmanın en iyi yolu, ona kendini onarmak için zaman tanımak. Vücudumuz virüsleri yok etmek için savaşçı hücreler üretiyor. Bu savaşçı hücreleri oluştururken de onu strese sokacak ortamlardan uzak durmak gerek. Çünkü stres altında savaşçı hücrelerin oluşması yavaşlıyor ve vücut direnci düşüyor. Bu durumda iyileşme süreci uzuyor. O nedenle dinlenmek gribin en iyi ilacı diyebiliriz.

Haberin Devamı
11 adımda griple savaş rehberi

Antibiyotik almak şart mı?
İlaç almak, hele hele hemen antibiyotiklere başlamak hiç doğru değil. Antibiyotikler bağırsaklarımızdaki iyi bakteriler olan probiyotikleri de yok ediyor ve bağışıklığımızı düşürüyor. Gerçekten bakteriyel bir enfeksiyon geçirmediğiniz sürece antibiyotikten uzak durmak gerek. Vücudun genel direncini artırıcı sıcak bitki çayları içmek iyi çözüm. Cezveye bir yemek kaşığı kuru nane ve bir bardak su koyup kaynatın. Bu nane çayını süzerek bardağınıza koyun ve bir tatlı kaşığı bal ve yarım limon suyu ekleyerek için.

11 adımda griple savaş rehberi
Haberin Devamı

Terleyerek toksinleri atmak iyileşmek için doğru bir uygulama mı?
Gripte terlemek ateş düşmesine yardımcı olur. Ancak terledikten sonra ılık duş almakta ve pamuklu ince kıyafetler tercih etmekte fayda var. Terli terli oturmak ya da terin üzerinizde kuruması vücut ısımızı negatif etkiliyor, hastalığın şiddetlenmesine neden oluyor.

Daha fazla su içmek bizi neden iyileştirir?
Kış aylarında susama hissi azaldığı için günlük su tüketimi yetersiz kalıyor. Bu durum toksin birikimine zemin hazırlıyor ve hastalıklara yakalanma riski artıyor. Grip ya da soğuk algınlığında ateş ve terlemeyle de su kaybı olduğu için toksinler daha çok birikiyor ve iyileşme süreci uzuyor. Böyle dönemlerde su içmeye ayrıca özen göstermek gerek.

Haberin Devamı
11 adımda griple savaş rehberi

Grip/nezle olmuşsak hangi besinlere sarılmayız?
-- Doğal probiyotikler içeren yiyecekleri yani ev yapımı turşu, şalgam suyu, yoğurt, kefir, peynir ve tarhanaya soframızda daha büyük yer açmak gerekiyor.
-- Tek başına probiyotik yemek yetmiyor. Bağırsakta prebiyotik etki gösteren pırasa, bamya, soğan, sarmısak, muz, elma ve kurubaklagillere de daha çok yer açacağız.
-- C vitamini açısından zengin kivi, limon, turunçgiller ve yeşil yapraklı sebzeler de hastalıkla mücadelede destekçilerimiz.
-- Yumurta, balık, et ve organik tavuğu da mutlaka dönüşümlü olarak tüketmek gerek.
-- Karabiber, zencefil ve zerdeçalı her tür yemeğe ve içeceğe gönül rahatlığıyla eklenebilir.

Haberin Devamı
11 adımda griple savaş rehberi

Hastalık hissettiyseniz ilk yapmanız gereken ne?
-- Ilık ve rahat ortamda bulunun, ağır fizik aktivitelerinden uzak durun.
-- Nemlendiriciler ve su buharı kullanarak çevrenin nemini artırın. Çevrenin nemini artırmak göğüs tıkanıklığının kaybolmasına yardım eder.
-- Boğaz ağrılarını azaltmak için ılık, tuzlu suyla gargara yapın.
-- Enfeksiyon hastalıklarının belirtilerinin başladığı dönemde ek C vitamini ve diğer koruyucu takviyelerin alınması hastalığa karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hafif geçirmemizi sağlayabilir.

11 adımda griple savaş rehberi

Hastalar için vitaminli bir iksir tarifi var mı?
-- Var. Hem de iki tane Tavuklu karabiberli tarhana çorbası için iki organik tavuk budunu iyice haşlayın. Etlerini ince ince ayırın. Tavuk suyuyla ev yapımı tarhanayı güzelce pişirin. İçine tavuk etlerini, az zencefil, bol limon ve karabiber ekleyin.
-- Prebiyotik değeri çok yüksek olan başka bir içecek için, birer avuç taze pazı, ıspanak, maydanoz, roka, tere, nane, bir yeşil elma, bir kabuklu limon ve bir parça taze zencefili katı sebze sıkacağından geçirin, günde iki bardak kadar için.

BAKALIM NE KADARI AKLIMIZDA KALDI?

Sevgilinize gençliğini hediye edin!

Sağlık Rehberi

Alerjik Rinit mi? Soğuk Algınlığı mı?


Belirtileri benzer olduğundan allerjik rinit ve soğuk algınlığı çoğu zaman birbirine karıştırılmaktadır. Hâlbuki bu hastalıklar gerek mekanizmaları gerekse tedavileri açısından birbirinden tamamen farklıdır. Dolayısı ile tanı yanlış koyulduğunda yanlış tedavi uygulanmakta ve her iki hastalık da sinsice ilerlemektedir.  Bu yanlışlıklar zincirinin beraberinde getirdiği diğer bir sorun, gereksiz ilaç kullanımının yol açtığı maddi kayıptır. O nedenle bu hastalıkların mutlak surette birbirinden ayırt edilmesi gerekir. Bu da hekimlerin eğitimi yanında toplumsal farkındalık düzeyi ile doğrudan ilişkilidir. Hekim iyi bir ayırıcı tanı yapmalı, hasta ise toplumda yaygın görülen ve belirtileri birbirine benzeyen bu hastalıklar hakkında azami ölçüde bilgi sahibi olmalıdır. Bu yazıyı kaleme almaktaki amacımız da okuyuculara allerjik rinit ve soğuk algınlığı hakkında pratik bilgiler vermek ve bu hastalıkların birbirinden ayırt edilmesini sağlamaktır.

ALLERJİK RİNİT

Burnun iç yüzeyini döşeyen mukozanın allerjik nedenlere bağlı olarak iltihaplanmasıdır. Yani burada hastalığa neden olan bir mikrop bulunmamaktadır. Başlıca belirtileri: su gibi burun akıntısı, burun tıkanıklığı, arka arkaya hapşırma, boğazda kaşınma hissi, geniz akıntısı ve öksürüktür. Bu belirtilere bazen gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve yaşarma eşlik eder.

Bitkilerin çiçek açtığı mevsimde belirtileri ortaya çıkan alerjik rinite saman nezlesi denir.  İlkbaharda ağaç polenleri, yaz başında çimen polenleri, yaz sonu ve sonbaharda ise ve yabani ot polenleri hastalıktan sorumludur. Belirtileri yıl boyu süren allerjik rinitin nedenleri ise ev tozu akarları, küf mantarları ve hayvan döküntüleridir. Beş yaşın altında genellikle iç ortamdan kaynaklanan alerjenler etkili iken, 5 yaşın üzerinde dış ortam alerjenleri etkilidir.

Allerjik rinit tanısı hastalığın belirtileri, muayene bulguları, deri testleri ve kanda ölçülen antikor seviyeleri ile koyulur. Burunda tanımlanan belirtilerin 2 saatten uzun sürmesi tanıda önemlidir. Fiziksel muayenede burnun iç yüzeyini döşeyen mukoza ödemli ve soluktur. Bazı hastalarda polip gözlenir. Bu hastalar ayrıca kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Deri testi yapılarak hastanın duyarlı olduğu allejenler tespit edilir. Ancak deri hassasiyeti olan veya bazı ilaçları kullanan hastalarda deri testleri ile doğru sonuç alınamaz. Bu durumda kanda yapılan ve allerji seviyesini gösteren testlere başvurulur. 

Allerjik rinite neden olan etkenlerden kaçınmak tedavinin en önemli parçasıdır. Mevsimsel veya yıl boyu süren allerjik rinitte korunmak için alınması gereken tedbirler etkene bağlıdır. Buna göre polen yoğunluğunun arttığı mevsimlerde pencereler kapalı tutulmalı ve “fan” yerine “iklimlendirme cihazı” kullanılmalıdır. Açık havada yapılan aktiviteler kısıtlanmalı, yeni kesilmiş otlardan uzak durmalı ve gerekirse alerjenleri tutabilen maskeler takılmalıdır. Ayrıca eve gelindiğinde elbiseler değiştirilmeli, saçlar yıkanmalı ve duş alınmalıdır.

Ev tozu akarları için yastık kılıfları, çarşaf ve nevresimler haftada en az 1 kere 60 °C’nin üzerinde yıkanmalı ya da akarların yerleşmesini engelleyen sıkı dokumalı ürünler satın alınmalıdır. Uzun süre vakit geçirilen odalarda toz tutan eşyalar (halılar, kalın perdeler, yünlü eşyalar, pelüş oyuncaklar vs.) bulundurulmamalı, odanın nem düzeyi %40’ın altına düşürülmelidir. Evcil hayvanlar (kedi, köpek, kuş vs.) özellikle yatak odasından uzak tutulmalı ve haftada en az 1 kere yıkanmalıdır. Mobilyaların temizliği vakumlu süpürgeler ile yapılmalıdır. Küf kaynağı olan saksı bitkileri evde bulundurulmamalı ve bahçe işleri ile uğraşılmamalıdır. Diğer taraftan neme bağlı küflenmelerin görüldüğü alanlar (banyo, mutfak) ile klimalar zamanında temizlenmeli, hamam böceğine karşı ilaçlama yapılmalıdır.

SOĞUK ALGINLIĞI

Rinovirüsler başta olmak üzere yüzden fazla virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Ağız, burun ve göz yoluyla alınan farklı virüsler farklı şiddette klinik tablo ortaya çıkarır. Ancak hastalık belirtileri genel olarak birbirine benzer. Bunlar başlıca hapşırma, burun akıntısı ve/veya tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve öksürüktür. Bu belirtilere bazen vücut ağrısı, yorgunluk ve hafif ateş eşlik eder. Nadiren gözlerde kaşınma ve yaşarma olur.

Bulaşma havada asılı virüslerin solunmasıyla ve/veya virüsle enfekte kişilere/eşyalara temas edilmesiyle gerçekleşir. Virüs alındıktan gün sonra ilk belirtiler ortaya çıkar. Hastalık daha çok kışın görülür ve çocuklar daha çok etkilenir. Bunun dışında soğuk algınlığı için diğer risk faktörleri: zayıf bağışıklık, sigara içmek ve kalabalık ortamda bulunmaktır.

Soğuk algınlığı virüs alındıktan sonra yaklaşık olarak 1 hafta ile 10 gün kadar sürer. Mutlaka hekim desteği alınmasını gerektiren bazı durumlar vardır. Bunlar, a) erişkinlerde: °C’nin üzerinde, 5 günden uzun süren ve/veya tekrarlayan ateş; şiddetli baş, boğaz ve sinüs ağrısı; nefes darlığı ve hışıltılı solunum, b) Çocuklarda: 38 °C’nin üzerinde ve 2 günden uzun süren ateş; şiddetli baş ağrısı, kulak ağrısı ve öksürük; aşırı yorgunluk, uyuşukluk ve iştah kaybıdır. Böyle durumlarda önlem alınmazsa bakterilerin neden olduğu orta kulak iltihabı, farenjit, sinüzit, bronşit ve pnömoni (zatürre) gibi daha ağır hastalıklar gelişir. 

Hastalıktan korunmak için öncelikle virüslerin yayılmasını engelleyen tedbirler alınmalıdır. Bu tedbirler hastalık söz konusu iken: mendil kullanmak ve kullandıktan hemen sonra atmak, elleri yıkamak, evde hijyenik olması gereken alanları (banyo, mutfak, tuvalet) temiz tutmak, dokunulan eşyaları başkaları ile paylaşmamak, sağlıklı kişilere yakın temastan kaçınmaktır. Sağlıklı iken doğru beslenmek, egzersiz yapmak,  yeteri kadar uyumak ve stresle başa çıkmak bu tür hastalıklara karşı direnci artırır ve korunmayı sağlar.

Soğuk algınlığının tedavisinde ana amaç bağışıklık sistemi enfeksiyonla mücadele ederken belirtileri hafifletmektir. Bu amaçla kullanılması gereken başlıca ilaç ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliği olan parasetamol’dür. Burun akıntısı ve tıkanıklığını gidermek için antihistaminik ve dekonjestan grubu ilaçlar da kullanılabilir. Bunların dışında istirahat etmek, bol sıvı almak ve iyi beslenmek iyileşme sürecine katkıda bulunan diğer hususlardır.

Soğuk algınlığının tedavisinde antibiyotiğin yeri yoktur! Gereksiz yere alınan antibiyotik virüsleri öldürmediği gibi yan etkileri nedeniyle hastalığın uzamasına neden olur. Ayrıca vitamin, mineral ve çeşitli bitkisel ürünlerin soğuk algınlığında olumlu etki yaptığına dair yeterli bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.  

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.