regl döneminde yenmemesi gerekenler / Regl Döneminde Nasıl Beslenmeli?

Regl Döneminde Yenmemesi Gerekenler

regl döneminde yenmemesi gerekenler

Her sağlıklı kadın, menopoz oluncaya dek, düzenli olarak regl dönemini yaşar. Yani regl dönemi hayatımızın bir parçası, doğamızın gereği. Bu dönemleri hayattan koparak geçirmemiz, bir an önce kurtulunması gereken bir şey olarak görmemiz, içimize kapanmamız gerekmiyor. Doğru beslenmeyle, düzenli uykuyla, rahatlatıcı ve enerji verici takviyelerle, sevdiğimiz insanlarla sevdiğimiz şeyleri yaparak bu dönemleri çok daha rahat geçirebiliriz. Kolay ve keyifli bile olabilir. Hatta öyle ki bazı “bunları kesinlikle yapma” listelerine bile meydan okuyabiliriz. Çünkü yanlış bilinen şeyler hayatımızı zorlaştırdığı gibi, bizi de mutsuz ediyor. Kendimizi kısıtlanmış ve yalnızlaşmış hissedebiliyoruz. Oysaki önemli olan her dönem kendimizi sevmemiz, kendimizi içimizden geldiği gibi ifade edebilmemiz. Hayatımızın akışıyla uyum içinde olabilmemiz. Önemli olan huzurumuz. Hadi gel, regl döneminde yanlış bilinen “yapılmaması gerekenler”e şöyle bir bakalım ve son derece doğal olan bu dönemin tadını çıkaralım.

Tatlı yememelisin!

Aslında tüketebileceğin, hafif ve sağlıklı tatlılar da var. Tabii bir porsiyonu geçmemek ve mümkünse gündüz yemek koşuluyla. (Gündüz metabolizma daha hızlı çalışır çünkü.) Mesela 1 kase tarçınlı sütlaç, 1 kup vanilyalı puding, top limonlu dondurma ya da avuç içi büyüklüğünde acılığı azaltılmış bitter çikolata gibi.

Duş almamalısın!

Aksine genital hijyen, fiziksel rahatlama ve kendini daha canlı hissetmen adına bu dönemde duş almak iyidir. Temizlenir ve yenilenirsin. Dikkat etmen gereken noktalar ise vajinanın içini yıkamamak ve mümkünse küvete oturmamaktır. Çünkü vajina kendi kendini temizler ve küvetlerde zararlı bakteriler olabilir.

Beyaz giymemelisin!

Neden olmasın? Eğer kendini rahat hissediyorsan ve ped ya da tamponunu sıklıkla değiştirebilecek durumdaysan pekala giyebilirsin. Bu tamamen sana kalmış. Hatta elbise ve etek de giyebilirsin. Aslında burada önemli olan, akıntının durumu ve senin bu konuda kendini güvende hissetmen.

Spor yapmamalısın!

Bilakis regl döneminde spor yapmak ağrılara, sancılara ve halsizliğe iyi gelir. Çok yorucu olmayan, hafif ve etkili egzersizler yapabilirsin. Kısa yürüyüşler, düşük ağırlıkta fitness, regl yogası, aerobik ya da pilates gibi. Ama kendini çok yorgun hissediyorsan uzanmak en iyisidir.

Denize girmemelisin!

Tampon kullanarak denize girebilir, rahatça yüzebilirsin. Eğer görüntü açısından senin için bir sorun yoksa pedle de denize girebilirsin. Islak mayoyla oturmadıkça ve denizden sonra kuruluğuna ve hijyenine (Denizden çıktıktan sonra tamponunu ve pedini mutlaka değiştirmelisin.) dikkat ettiğin müddetçe yazın tadını çıkarabilirsin. Bakteri açısından havuzları tercih etmemeye çalış ama.

Tampon kullanmamalısın!

Yoo, kullanabilirsin. Çünkü tamponlar da pedler kadar kullanışlıdır. Sünger gibi sıvıyı emer; doğru yerleştirildiği müddetçe sızıntının, kokunun, kötü görünümün önüne geçer. Duşta, denizde, sporda kullanabilirsin. saatte bir değiştirmeye, alerjik olmayan bir tampon çeşidi seçmeye özen göster. Tampon kullanmak, onu ne kadar rahat kullanabildiğinle alakalı. Kotex Tampon’u denemeye ne dersin?

Bitki çayları ve sıcak su torbası etki etmez!

Bazı bitki çayları regl döneminde oldukça etkilidir. Mesela papatya çayı kasları gevşetir ve rahatlatır. Melisa çayı uykusuzluk ve gerginliğe iyi gelir. Sıcak su torbası ise kan dolaşımını bölgesel olarak arttırdığı için rahatlama sağlar. (Sıcak su torbasını karnının altı kısmına koymalısın ve o bölgeyi yakmamaya dikkat etmelisin.) Yani her iki uygulama da yararlıdır.

Fazla hareket etmemelisin!

Kendini yoracak şekilde olmamak, ağır sporlar yapmamak kaydıyla ve kendinde o enerjiyi hissettiğin müddetçe hareket etmemen için bir sebep yok. Hatta hareket etmek bedenine ve psikolojine iyi gelebilir de. Mesela gezmek, hafif tempolu dans etmek, yüzmek gibi. Ama demir ve C vitamini takviyesini aksatmamalı, gün içinde sık ama az beslenmelisin.  

Ağrı kesici kullanmamalısın!

Regl döneminde ağrı kesici kullanmanın zararı yoktur. Özellikle regl başlamadan önce ya da reglin ilk günü ağrı kesici almak oldukça etkilidir. Kanamayı azaltabilir ama bunun vücuda olumsuz etkisi de yoktur. Hatta gereksiz kan kaybını ve kansızlığı önler. Tabii doktorunun önerdiği ağrı kesiciyi kullanmak şartıyla.

Kimseye regl olduğundan bahsetmemelisin!

Regl olmak; utanılması, saklanması, “regl” ya da “adet” yerine takma isimler kullanılması gereken bir dönem değil. Seni durduracak, modunu düşürecek, hayatını solduracak, başarmak istediğinde sana engel olacak bir dönem de değil. Sağlıklısın, yenileniyorsun, metabolizman çalışıyor, sezilerin kuvvetleniyor, algıların açılıyor, daha üretken oluyorsun, parlıyorsun. Bunu neden ifade etmeyesin ki?

Regl döneminde özgürce hareket edebilmen için en önemli noktalardan birinin de pedinin sana gereken rahatlığı ve güveni sağlaması tatlım. Bunun için her zaman Yeni Kotex Active’i tercih edebilir, hayatın tadını çıkarırken regl dönemlerini özgürce yaşayabilirsin!

What's Your Reaction?

Şunlar da hoşunuza gidebilir

More From: Bunlar Taze

Newsletter

Daha fazlasından haberdar olmak ister misin?

Hadi hemen kaydol!

Next post

Adet (Regl) Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Regl (Adet) Dönemlerinde Kadınlar Nelere Dikkat Etmeli?

Doğurganlık çağındaki her kadın her ay regli görmektedirler. Bu dönemde genç kızlar ve kadınların dikkat etmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Duygu değişimlerin ve vücut değişikliklerinin yaşandığı bir dönemdir.

Regl döneminde genellikle yorgunluk, halsizlik, göğüs ağrıları, kabızlık, sivilce ve sıkıntı gibi durumlar yaşanmaktadır. Yaşanan bu durumların üzerine artan regli ağrıları ve sancıları daha zor bir döneme neden olur.

Adet (Regl) Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu içeriğimizde siz değerli okurlarımız için regl döneminde yaşanan zorluklardan, beslenme alışkanlıklarından, bu dönemde yaşanan psikolojik ve fiziksel problemler ve çözümlerinden bahsedeceğiz.

Regl Döneminde Neler Yaşanır?

Regl döneminde yorgunluk, halsizlik, kabızlık, ishal, stres, akne, sinirlilik, çarpıntı, ağrı, kramp, sancı, uykusuzluk, iştah artması, şişlik, baş ağrısı, gerginlik, ağlama krizleri, sıcak basmaları gibi durumların yaşanması normal olarak karşılanmaktadır.

Adet (Regl) Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Karın bölgesinde görülen şişlikler regl döneminde gayet normaldir. Ayrıca aşırı susama hissi, tatlı yeme isteği, göğüslerde şişlik her kadında olmasa da hemen hemen çoğunda görülebilecek belirtilerdir. Regl dönemindeki bir kadın ani ruhsal değişiklikler yaşabilir.

Regl Döneminde Beslenme

Regl döneminde beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. İlk olarak tuz ve şeker tüketimi azaltılmalı, kahve, çay, asitli içecek içilmemeli, kırmızı et tüketilmemeli, süt, süt ürünleri tercih edilmemeli, çikolata kilo aldıracağı için tüketilmemeli, kuru meyve, sebze, meyve, beyaz et, alkol, sigara kesinlikle kullanılmamalıdır.

Regl döneminde genç kızların ve kadınların kendilerine iyi bakması gerekmektedir. Özellikle beslenme bu durumda büyük etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemde yeterli ve düzenli beslenme sağlanmalıdır. Sıvı tüketimine özen gösterilmelidir.

Regl döneminde iştah artması yaşanmaktadır. Aynı zamanda tatlı krizleri sıkça yaşanan durumlardandır. Bu yüzden dikkat edilmelidir. Bu dönemde bilinçsizce tüketilen bazı gıdalar regli dönemini daha zor bir hale dönüştürmektedir. 

Adet (Regl) Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Regl döneminden 1 hafta önce tuz kullanımı en aza indirilmelidir. Tuz, normal zamanda da en az seviye kullanılması gerekir fakat bu dönem öncesi kullanılan tuz vücutta sıvı tutulmasını sağlamaktadır.

Bu sebeple göğüslerde duyarlılığı yani şişkinlik ve gerginliği artırmaktadır. Bu yüzden tuz tüketimi regli öncesi ve döneminde en aza indirilmelidir. Tuz kullanımı gibi şeker kullanımının da en aza indirilmesine özen göstermelidir. 

Regl dönemi yaşanan tatlı krizleri çikolata ve çikolata benzeri ürünlerin tüketimini arttırmaktadır. Çikolata kişilerde uykusuzluğa yol açmaktadır. Eğer çikolata isteği aşırı duyuluyorsa bitter çikolata tüketilmelidir fakat tatlı krizleri genellikle fıstık, fındık ve cevizden karşılanmalıdır. Hafif tatlılar yiyerek tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Kahve, çay, asitli ve alkollü içecekler regli dönemi kullanılmamalıdır. Özellikle asitli içecekler sağlık açısında kullanılmaması gerekmektedir. Böyle hassas bir dönemde ise kullanımını kesinlikle olmamalıdır.

Kahve ve çay kafein içerdiği için uykusuzluğa ve huzursuzluğa neden olmaktadır. Aynı şekilde alkol kullanımı da uykusuzluk, huzursuzluk ve titreme gibi durumların yaşanmasına neden olur. Bu yüzden alkol, kahve, çay ve asitli içecekler tüketilmemelidir. 

Kırmızı et, süt ve süt ürünleri tüketimi azaltılmalıdır. Aşırı yağlı gıdalar, hamur işleri tüketilmemelidir. Beyaz et yani balık ve tavuk tüketimi yapılmalıdır. Genellikle lifli gıdalar tüketilmelidir.

Vitamin açısından zengin sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir. Kuru meyveler de regli döneminde yenilmesi gerekmektedir. Bu şekilde tatlı isteği de giderilmektedir. Sıvı tüketimi su ile yapılmalıdır. Yeterli miktarda su içmek vücuda iyi gelmektedir.

Regl Döneminde Hijyen

Regl döneminde hijyene özen gösterilmelidir. Bu dönem için üretilen pedler bulunmaktadır. Regl döneminde kullanılan pedler yumuşak ve pamuksu olmalı, zamanında değiştirilmeli, tuvalet temizliğine özen gösterilmeli, genital bölge temiz, kuru olmalı, tüy alımı yapılmamalı, temizliğe uygun ürünler tercih edilmelidir.

Birbirinden farklı marka ve içeriklerle üretilen pedler, dikkatle seçilmelidir. Bu ürünlerin yumuşak ve pamuksu olması gerekmektedir. Pamuksu ve yumuşak olmayan ürünler, cildinize ve genital bölgenize zarar verebilir.

Bu yüzden özenle seçilerek kullanılmalıdır. Pedler, tek kullanımlıktır. İç çamaşırı içine yerleştirilerek kullanılır. Regl anında gelen kanın emilimini sağlamaktadır. Pedlerin kullanımına özen gösterilmelidir.

Genellikle 4 saatte bir değiştirilmelidir. Bu durum kanamaya göre farklılık göstermektedir. Kanama her kişide farklılık göstermektedir. Bu yüzden farklı çeşitlerde ped hazırlanmıştır. Kişi kendi durumuna göre ped seçimini yapmalıdır. Aynı zamanda ped kullanan kişiler, bu ürünlerin açıkta kalmamasına dikkat etmelidir.

Pedin temiz olmaması hastalık yaşamanıza neden olabilir. Ürünü kullanırken ellerinizin temiz olması gerekir. Hatta özel bölgenize temas edecek tarafına el sürmekten kaçınmalısınız. Bazı bölgeler de yani kırsal bölgeler de ise ped kullanılmamaktadır.

Genellikle bez kullanılarak, kan emilimi sağlanmaktadır. Bu durumlarda genellikle pamuklu kumaşlar tercih edilmelidir. Pedlerde olduğu gibi yumuşak ve pamuklu olmaması özel bölgeye bir takım rahatsızlıklar verebilir.

Adet (Regl) Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılan bu bezlerin temizliği çok iyi yapılmalıdır. Değişimine de dikkat edilmelidir. Ped ve bezlerin yanı sıra tampon kullanımı da son dönemler de hızla yaygınlaşmaktadır. Tampon, kullanımı kişiden kişiye göre farklılık gösterir.

Tampon, doğru ve temiz şekilde üretilmiştir fakat bazı zamanlarda enfeksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden kullanmadan önce doktora başvurmanız gerekmektedir.

Bunların dışında bu dönem de tuvalet temizliğine normalden daha dikkat edilmelidir. Temizlik ön kısımdan arka kısma doğru yapılmalıdır. Temizlik sonrası genital bölgenin kuru hale gelmesi gerekmektedir.

Kuru olmayan genital bölgesinde mantar ve farklı bakterilerin üremesine neden olmaktadır. Aynı zamanda bu dönemde tüy alımı yapılmamalıdır. Kullanılan ürünler enfeksiyona ve tahrişe neden olabilir. Genital temizliğine uygun ürünler tercih edilmelidir.

Regl Döneminde Psikoloji

Regl dönemi öncesi ve regli dönenim de duygusal değişimler yaşanmaktadır. Bu durum adet öncesi gerginlik sendromu olarak adlandırılmaktadır. Genellikle stres bunların ilk sırasında yer almaktadır.

Adet (Regl) Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Adet dönemi öncesi gerginlik sendromun da birçok durum görülmektedir. Bu durumlar regli süresi boyunca devam etmektedir. Uykusuzluk, gerginlik, hassasiyet, vücutta şişlik, yorgunluk, halsizlik, iştah değişikliği, baş ve kasık ağrısı, sakarlık, ağlama krizleri ve sıcak basmaları yaşanmaktadır. 

Regl Döneminde Egzersiz

Adet (Regl) Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Adet (regl) dönemi, kadınların her ay başa çıkmaları gereken zorlu ve yıpratıcı bir süreçtir. Bu süreçte yaşanan ağrı ve sancıların yanı sıra kadınlarda gerginlik, şişlik ve ödem gibi sorunlar da sıkça görülmektedir.

Bu dönemde spor yapmayı bırakın yataktan çıkmak bile çok zorken egzersizi tavsiye etmek kulağa anlamsız gelse de bu süreçle baş etmenin en etkili yollardan birisidir. Egzersiz yapmanın ağrı kesici etkisi tıbbın da kabul ettiği bir gerçektir. Ayrıca regl döneminde yapılan sporun zayıflamaya olan etkisi normal zamandan daha efektif olduğunu söylemeliyiz.

Regl Ağrılarını Egzersiz ile Hafifletin

Pilates ve yoga yapmak adet döneminizi en az hasarla geçirmenizde büyük bir öneme sahiptir. Regl olacağınız tarihten birkaç gün önce yoga yapmaya başladığınız taktirde reglin ilk iki günü çekilen sancılarınız daha katlanılabilir bir hal alacaktır.

Adet (Regl) Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vücudunuzun rahatlamasını ve esnemesini hedef alan bu iki prensip, regl dönemi ile birlikte baş gösteren gerginliğinizi periyodunuz başlamadan azaltmanıza yardımcı olacaktır. Kas yorgunluğu, bitkinlik, göğüs hassasiyeti ve kramp gibi sorunlarınızdan egzersiz sayesinde uzaklaşıp bu süreçten huzurlu bir şekilde kurtulabilirsiniz.

Regl Döneminde Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Regl döneminde egzersiz yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. İlk olarak karın içi basıncını arttıran, patlayıcı tipteki egzersizlerden kaçının. Ağırlık antrenmanı yapıyorsanız ağırlıkları düşürün. Daha fazla ısının, daha iyi esneyin. Takım sporlarından ve refleksin önemli olduğu egzersizlerden kaçının.

Adet (Regl) Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzun süreli yüksek tempolu kardiyo, çok tekrarlı hafif ağırlıklı ağırlık egzersizleri tercih edin. Uzun koşular ve kardiyo seansları sizi zorlayabilir, endişe etmeyin. Karbonhidrat depolarını bu dönemde doldurmaya başlamayın. Zira kas ve karaciğer karbonhidrat depoları bu dönemde dolmaya daha da meyillidir.


Regl olan kadın ne ister?

Adet olmuş bir kadın sürekli güzel olduğunu duymak ve sarılmak ister. İlgiye muhtaç bir kedi gibi olurlar. Tüm gün boyunca yataktan çıkmayıp, sadece abur cubur yiyerek film izlemek isteyebilir. Ev işlerini yapmak istemezler.

Adet döneminde vücutta neler olur?

Adet döneminde vücutta birçok durum görülebilmektedir. Kabızlık, aşırı susama, iştah açılması, baş ağrısı, göğüslerde ve karın bölgesinde şişlik adet döneminde vücutta yaşanan bazı durumlardır.

Regl döneminde cinsel ilişkiye girilir mi?

Adet döneminde cinsel ilişkiye girebilir. Eğer kadın, adet döneminde cinsel ilişkiye girmek istiyorsa ve herhangi bir ağrısı yoksa cinsle ilişki yaşanabilir. Bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Çünkü adet döneminde kanın dışarı atılması için rahim ağzı açık olur.

Adet kanı kirli mi?

Adet kanı pis kan değildir. Adet döneminde dışarı akan kan hormonların değişimi ile oluşmaktadır. Rahim içi zarının hücreleridir. Kirli veya toksik madde içermez. "Regl döneminde vücuttan akan kan zararlı ve kirlidir" algısı tamamen yanlıştır.

Regl ağrısı nasıl geçirilir?

Bu dönemin kolay atlatılması için kişilerin farklı yöntemler uygulaması gerekir. Spor ve egzersiz her dönemde olduğu gibi bu dönemde de rahatlatıcı özellik taşımaktadır. Kolay ve hafif uygulamalar, egzersiz ve sporlar kişilerin rahatlamasında yardımcı olur.

Yürüyüş regl ağrısını hafifletir mi?

Yürüyüş yapmak sancı ve karın ağrılarını azaltmaktadır. Vücut rahatlığı gibi zihin rahatlamasına ve sakinleşmeyi sağlamaktadır. Yürüyüş, beden ve zihin sağlığında etki göstermektedir. Regl ağrısını önlemenin en kolay yollarından birisi de sık sık yürüyüş yapmaktır.

Regl döneminde yoga yapılır mı?

Bu dönemlerde kişileri stresten uzaklaştırarak huzurlu olmalarına destekler. Günümüzde sıkça yapılan yoga ve meditasyonlar, regl döneminde en büyük destektir. Regl döneminde yaşanan stres ve huzursuzlukları azaltmak için, yoga yapmak kişiye iyi gelmektedir.

Regl döneminde nasıl rahatlanır?

Regl döneminde rahatlamak için meditasyon ve nefes egzersizleri yapmak gerekir. Bu durumda hem ağrılar azalır hem de rahatlama sağlanır. Meditasyon yaparak kişinin kendi kendini telkin etmesini sağlamaktadır.

Regl D&#;neminde Nasıl Beslenmeli?

Regl döneminde östrojen ve progesteron hormonlarının değişmesiyle birlikte vücutta bazı etkileri oluşur. Hormonların değişimi ile birlikte vücut ödem tutarak şişkinlik oluşturabilir, kabızlık problemi ortaya çıkabilir, kramplar ve ağrılar yaşanabilir. Aynı zamanda regl döneminde hormon değişimiyle beraber karbonhidrat içeren besinlere yönelim artabilir. Magnezyum ve demir seviyesi düşebilir. Bütün bunlar göz önüne alındığında regl döneminde sağlıklı beslenmek önemlidir. Regl döneminde doğru besin tercihleri yaparak bu dönem daha rahat geçirilebilir. 

Regl Döneminde Yapılabilecek Sağlıklı Öneriler 

  1. Regl döneminde en çok karşılaşılan problemlerden biri de ödemdir. Regl döneminde ödem oluşmaması için veya oluşan ödemi azaltabilmek için yapılacakların başında tuzu azaltmak vardır. Regl dönemi yaklaştığı zamandan itibaren daha az tuz tüketilmelidir. Yine ödem atmaya yardımcı olabilecek besinlerden de destek alınmalıdır. Maydanoz, salatalık, ananas ödem atmaya yardımcı besinlerdir. 
  2. Su tüketimi, her zaman olduğu gibi regl döneminde de yeterli miktarda tüketmek gereklidir. Özellikle oluşan ödem için su içmek faydalıdır. Aynı zamanda yeterli su içmek kabızlık sorununa da iyi gelecektir.
  3. Regl döneminde ve öncesinde çoğu kişide yaşanan bir olayda tatlı krizleridir. Bu dönemde iştah artması da yaşanabilir. Regl döneminin kilo alımı ile sonuçlanmaması için çok kalorili tatlılardan uzak durulmalıdır. Tatlı krizlerini azaltmak için lifli besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Tam tahıllı ürünleri tüketmek ve öğünlerde bol sebze eklenerek lif alımı artırılabilir. Yapılan bir çalışmada rafine tahıllar yerine kepekli tahılların tüketimi regl öncesi semptomları azaltabileceği söylenmiştir. Bu dönemde meyvelerde tatlı ihtiyacını azaltmak için kurtarıcı tercihlerdir. Tatlı krizlerini azaltmak için miktarı çok abartmadan bitter çikolata da tüketilebilir. Tarçında kan şekerini dengeleme özelliğiyle tatlı ihtiyacını azaltabilir. 
  4. Regl döneminde magnezyum seviyesi azalabilir. Magnezyum miktarı yüksek besinleri tüketmek tatlı ihtiyacının azalmasına da yardımcı olacaktır. Muz ve yer fıstığı magnezyum içeriğiyle ara öğüne eklenerek tatlı ihtiyacını gidermeye yardımcı olur. Kabak çekirdeği, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllılar, kaju, badem, yulaf magnezyum kaynaklarıdır. 38 kişiyle yapılan bir çalışmada günlük mg magnezyum takviyesinin 2. uygulamada adet öncesi sıvı tutulması semptomlarını azalttığı görülmüştür. 
  5. Regl döneminde demir seviyesi azalabilir. Bu nedenle demir kaynaklarını tüketmek faydalı olabilir. Demir içeren bazı besinler, kırmızı et, yumurta, pancar, fındık, badem, kuru meyvelerdir. Aynı zamanda c vitamini demir kaynaklarıyla beraber tüketildiğinde demirin emilimini artırmaktadır. Örneğin köftenin yanına bol limonlu salata eklemek doğru bir tercih olacaktır. 
  6. Zencefil çayı, nane çayı, adaçayı gibi çaylar tüketmek regl ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  7. Regl döneminde hafif egzersizler yapmak kramp ve ağrıları azaltabilir. 17 çalışma incelenmiş ve sonucunda düzenli egzersiz yapmanın ağrıları, kabızlık sorununu, meme hassasiyeti gibi fiziksel semptomları ve öfke gibi psikolojik semptomları hafifletmede etkili olduğu gösterilmiştir. 


Regl Döneminde Yapılmaması Gerekenler 

Regl döneminde tuzu fazla tüketmek ödeme neden olacağı için olabildiğince azaltılmalıdır. Regl döneminde salamura besinlerden ve turşudan da uzak durmak gereklidir. İşlenmiş ürünler, hazır soslar ve paketli ürünlerin tüketimi de sınırlandırılmadır. Aşırı kafein alımı da regl dönemini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır. Çok fazla rafine şeker içeren besin tüketimi de olmamalıdır. Regl döneminde alkol tüketimi de ödemi artıracağı için uzak durulması gerekenler arasındadır.

Şunlara da göz atın;

  1. Adet sancılarına iyi gelen bitki çayları
  2. Menopozda beslenme nasıl olmalı?
  3. Uykusuzluğa ne iyi gelir?
  4. Diş ağrısına ne iyi gelir?
  5. Vücut kırgınlığına ne iyi gelir?

Adet Döneminde Yenmesi ve Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Kadınların beslenme ihtiyaçları, adet döngüsü boyunca değişiklik gösterir ve bu dönemde bazı hormonal dalgalanmalar yaşanır. Ayrıca, regl kanaması nedeniyle vücut gereksinim duyduğu bazı mineral ve vitaminleri kaybeder. Bu kayıpları yerine koymak için adet dönemindeki beslenme önemlidir.

İster adına adet densin, isterse regl veya menstrüasyon, ne olarak adlandırırsanız adlandırın bu dönemin sancısı ve yaşanan hormonal değişimler çoğu kadında ortaktır. Adet dönemini minimum sancıyla atlatmak ve kanama yoluyla kaybedilen mineral ve vitaminleri yeniden vücuda kazandırmak için beslenme konusu önem teşkil eder. Bazı yiyecekler kramp, şişkinlik, baş ağrısı, mide bulantısı ve yorgun hissetme gibi durumlarla mücadele edebilirken, bazıları durumu daha da kötüleştirebilir.

funduszeue.info ekibi olarak, adet döneminde yenmesi ve yenmemesi gereken yiyecekleri içeren bir liste hazırladık. Aşağıda, adetliyken yemeniz gereken faydalı besinleri ve en azından bir süreliğine uzak durmak isteyebileceğiniz yiyecekleri içeren aydınlatıcı bir rehber bulacaksınız&#;

Makaleye Genel Bakış

Adet Döneminde Yenmesi Gerekenler

Sağlıklı bir beslenme düzeni tüm zamanlar için gerekli olsa da regl dönemi gibi vitamin ve mineral eksikliği riski oluşturan günlerde daha fazla önemli hale gelir. Yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, yağlı balıklar ve bazı bitkisel çaylar hem vücudunuzun ihtiyaç duyduğu önemli besinleri almanızı hem de olası regl sancılarını azaltmanızı sağlayabilir.

Brokoli

Adet dönemi boyunca en çok kaybedilen mineral, hiç şüphesiz demirdir. Regl döneminde vücutta eksilen demir seviyeleri brokoli yiyerek yeniden yükseltilebilir. Ayrıca brokoli şişkinliği azaltmaya, sindirimi düzeltmeye ve adet krampları yaşıyorsanız kasları gevşetmeye yardımcı olacak lif, magnezyum ve potasyum açısından zengindir. Bu dönemde bolca brokoli tüketmek her açıdan akıllıca bir fikirdir.

Muz

Muzlar lif zenginidir ve oldukça lezzetlidir. Bu güzelim meyveyi adet döneminde tüketmek akıllıca bir seçim olacaktır. Nitekim, regl kanamasıyla birlikte kaybedilen vitamin ve mineralleri yeniden vücuda depolamak için gerekli olan çoğu bileşen muzda mevcuttur. Ayrıca potasyum, magnezyum ve lifle dolu olan muzlar, düzensiz bağırsak hareketlerini dengeler, ishali ve açlık krizlerini bastırmanıza yardımcı olur.

Bitter Çikolata

Daha fazla çikolata yemek için bahane arıyorsanız alın size harika bir fırsat. Yalnızca yediğiniz çikolatanın bitter olması şartıyla! Bitter çikolata demir, magnezyum, antioksidanlar ve flavanoller gibi birçok sağlıklı mineral içerir. Dahası, kan akışına fayda sağlayabilir ve kan damarlarını gevşetebilir. Son olarak, çikolatanın ruh halinizi iyileştirici &#;büyülü&#; etkisinden hiç bahsetmeyeceğiz bile!

Somon Balığı

Omega 3 yağ asitleri ve B2 vitamini içeren somon balığı, trombositlerin topaklanmasıyla birlikte yaşanan baş ağrısını önler. Ayrıca protein zengini olan bu balıkları, iltihabı azaltmak, krampları hafifletmek ve adet döngüsünü düzenlemek için menstrüasyon dönemi boyunca tüketmek gerekir.

Zencefil Çayı

Adet döneminizde karın ağrıları yaşıyor ve bu dönemi sancılı geçirmekten şikayet ediyorsanız o halde zencefil çayı tam da size göre demektir. Zencefil iltihaba karşı harika işler başarır. Ayrıca, adet ağrısını azaltmanıza da yardımcı olur. Bu dönemdeki karın ağrılarınızı geçirmek için doğal bir ilaç arıyorsanız biraz taze zencefil çayı yudumlayın.

Portakal ve Limon

Adet döneminde vitamin alımını artırmak ve şeker arzusunu bastırmak için daha fazla meyve yemenizde fayda var. Özellikle turunçgiller (narenciye) bu konuda imdadınıza yetişecektir.  Vitaminlerin yanı sıra, vücudunuzu nemlendirecek ve sindiriminizi düzende tutacak çok fazla lif ve su içerirler. Ayrıca, turunçgiller menstrüasyonla ilgili bulantı ve diğer hoş olmayan durumları hafifletmek için işe yarar doğal yiyeceklerdir.

Adet Döneminde Yenmemesi Gerekenler

Adet dönemi her kadının farklı şekilde deneyimlediği sancıları gündeme getirir. Bu dönemsel ağrılardan kurtulmanın % etkili kesin bir yolu olmasa da durumu daha fazla kötüleştirme potansiyeli olan yiyecek ve içeceklerle bir süreliğine vedalaşmak iyi bir fikir olabilir&#;

Süt

Regl döneminde sürekli kramplar ve karın ağrıları yaşıyorsanız süt ürünlerinden kaçınmanız faydanıza olacaktır. Nitekim, süt sindirimi zor olan laktoz içerir. Ek olarak, laktoz şişkinlik, mide ağrısı ve bulantıya neden olabilir. Bunlar zaten adet kanamanız nedeniyle yaşayabileceğiniz durumlar olduğundan, semptomları daha da arttırıcı besinleri bu dönemde almaya gerek yok.

Şeker ve Abur Cubur Atıştırmalıklar

Ruh halinizi iyileştirmek ve daha mutlu hissetmek için abur cuburları yemek isteyebilirsiniz. Ancak bu sağlıksız gıdaların içerdiği yüksek orandaki rafine şeker şişkinlik, gaz ve iltihaplanmaya neden olabilir. Vücudunuz adet döneminde zaten kan ve diğer mineralleri kaybettiği için yeterince sorun yaşıyor. Birde bu tür gıdalarla durumu daha da zorlaştırmak istemezsiniz. Adet döneminde bu tür tatlıları yemek için arzunuzu bastıramıyorsanız, tatlı meyveleri ya da bitter çikolatayı tercih edin.

Kafein

Son yıllarda yapılan çalışmalar, adet dönemindeki kafein tüketiminin bu dönemi uzatabileceğini gösteriyor. Ayrıca, kafein adet öncesi sendromu yükseltiyor. Bu sebeple, adetinizin başlamasından birkaç gün önce, adet döneminde ve birkaç gün sonrasında kahve içmekten kaçınmak veya mümkün olduğunca azaltmak akıllıca olacaktır.

Fazla Baharatlı Yiyecekler

Baharatlı yiyecekler yemek, midenizde fazladan sıkıntıya neden olabilir. Bununla birlikte, akıllıca seçerseniz bazı baharatlar aslında adet döneminizde vücudunuz için faydalı olabilir. Örneğin, taze biber antienflamatuar etkileri ile bilinir ve safran, sindirim sistemine hayli faydalıdır.

Adet Döneminde Neler Yenmeli?Adet Döneminde Neler Yenmez?Regl Döneminde İyi Gelen Yiyecekler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası