ayt fizik nasıl çalışılmalı / Fizik Nasıl Çalışılır? Fizik Çalışmanın Püf Noktaları » ÜniRehberi

Ayt Fizik Nasıl Çalışılmalı

ayt fizik nasıl çalışılmalı

7 Adımda AYT Fizik Nasıl Çalışılır?

Başlamadan önce mutlaka “10 Adımda TYT Fizik Nasıl Çalışılır?” yazımı okumanızı tavsiye ediyorum. Aynı zamanda bu yazı sadece öğrenciler için değil öğretmenler, veliler ve Fizik sorusu çözmeyi seven insanların okuması için de hazırlandı.

İlginizi çekebilir

Derse Nasıl Çalışılır

10 Adımda TYT Fizik Nasıl Çalışılır?

Yıllar geçtikçe YKS’de çıkan Fizik soruları zorlaşmaktadır. Çünkü geçmiş yıllara oranla TYT ve YKS gibi sınavlara giren öğrencilerin sayısı artmakta, haliyle eleneceklerin sayısı da artmaktadır.

Yukarıda belirttiğim nedenin yanı sıra Fizik dersinin Matematik, Geometri gibi derslerden faydalanmakla birlikte Kimya, Biyoloji, Felsefe gibi bilim dallarını da etkilediğinden çok kapsamlı bir bilim dalı olması; Fizik dersini çok temel bir ders haline getirmiştir.

Bu yazımızda öğrencilerin AYT Fizik Konuları ile ilgili öğretmenlerine ve ailelerine en çok sorduğu soruları ele alırsak:

AYT Fizik yapamıyorum ne yapmalıyım?
AYT Fizik formülleri nelerdir?
AYT Fizik konuları arasında hangilerini daha iyi çalışmam gerekiyor?
AYT Fizik en kolay konuları hangileridir?
AYT Fizik kolay konular var mıdır?

AYT Fizik nasıl halledilir?
AYT Fen nasıl fullenir?

Bu yazıyı yazmadaki amacımız, yukarıda saymış olduğum soruların cevaplarını vermek, fizik açısından YKS Nasıl çalışılır sorusuna cevap vermek ve sayısal öğrencilerinin AYT Fizik dersine çalışırken yaşadıkları zorlukları adım adım belirleyip bu zorluklara karşı doğru statejiler üretmelerine yardımcı olmaktır. Öncelikle AYT Fizik dersine yönelik önyargıların nasıl kırılacağı konusunda yollar göstermekle birlikte, bu dersle ilgili püf noktalarını nasıl yakalamanız gerektiğini gösteriyoruz. Bununla birlikte AYT Fizik nasıl fullenir onun üzerinden bir takım metotları ortaya koymaktayız. Gelin AYT Fizik Nasıl Çalışılır sorusuna cevap verelim:

Fizik Dersinin Öneminin Farkına Varmalısınız

Mühendislik veya tıp gibi sayısal bölümlerde okumak ve bilim adamı olmak isteyen öğrenciler aldıkları temel Fizik eğitimini ilerideki akademik hayatlarında devam ettirecekleri için AYT Fizik, öğrencilerin çalışmasının zorunlu olduğu bir derstir. Kısacası, akademik hayatında sayısal alanlara yönelmek isteyen öğrencierin Fizik dersini ciddiye alması gerekmektedir.

İyi Bir Matematik Altyapısı ile AYT Fizik Fulllenir

AYT Fizik konularına derinlemesine baktığınızda Matematikte olan dört işlem, oran orantı, denklem çözme, problemler, vektörler, uzay cisimleri, trigonometri, uzay geometrisi ve analitik geometri, fonksiyon gibi konuların içine yedirildiğini görmekteyiz. Örneğin mekanik konularında trigonometri ve denklem çözme; optikte temel geometri; elektrik konularında karekök ve üslü sayılar, oran orantı, kesirler gibi konular; atom fiziğinde ise ondalık sayılar, oran orantı, köklü ve üslü sayılar ve denklem çözme gibi konuların kullanıldığını görmekteyiz.

Matematik temel altyapınızın tam olması Fizik dersinin zor ders olduğu önyargısını kırmanızdaki en önemli yollardan biridir. Matematiğiniz ne kadar iyiyse AYT Fizik dersinde konulardaki bağlantıları kavramanız o kadar kolay olur. Yorumlama kabiliyetiniz artar ve AYT Fizik konularına çalışırken konulardaki kısayolları kendiliğinden keşfedersiniz, konu ile ilgili yeni püf noktaları ortaya çıkartırsınız. Bunun sonucunda bir şeyler üretmenin ve başarmanın mutluluğunu yaşarsınız ve AYT Fizik ile ilgili önyargılarınızdan kurtulmaya başlarsınız. AYT fizikten 10 net 5 net diye düşünenler için matematik olmazsa olmazlardandır. Kısacası fizik yapamıyorum ne yapmalıyım diyen öğrencinin mutlaka bu yolları izlemesi tavsiye edilir.

AYT Fizik’te Çıkan Soru Tipleri Nelerdir Sorusunun Cevabı İyi Bilinmelidir

ÖSYM’nin soru tarzı son 2 – 3 yıldır, geçmiş yıllara göre sürekli değişmektedir. AYT fizik konularına çalışırken artık konu anlatım kısımları ve formüllerin yanı sıra, konunun gereksiz ayrıntıları diyebileceğimiz okuma parçaları da dâhil olmak üzeredaha derinlemesine çalışmanız gerekmektedir. Şimdi AYT Fizik soru tiplerini inceleyelim:

Formülü yerine koy, cevabı yapıştır tarzında sorular:

En önemli özelliği sayısal değerlerle çözülüp cevabı sayısal bir sonuç olmasıdır. Öğrencilerin favorisi olan soru tipidir ama en büyük tehlikesi dört işlem hatasıdır. Konuya ve o konuya ait formüllere hâkim olmayı gerektirir.

Birbirlerinin oranlarını alma tarzında sorular:

Genellikle iki olayın birbirlerine oranları istenir. Öğrencilerin bu tarz soruları cevaplarken yaptıkları hata dikkatsizlikle doğru cevabın çarpma işlemine göre tersini bulmalarıdır. Neredeyse bütün konularda bu tarz sorular sorulur; çekme oranları, itme oranları, F1/F2 gibi sorulardır.

Karşılaştırma metodu:

Büyükten küçüğe karşılaştırma tarzında sorulardır, bu tarz sorular yine Fizik’in bütün konularında bulunmaktadır. Öğrencilerin hep karıştırdığı, doğru yaptığı zaman sevindiği soru tarzıdır.

Öğrencilerin korkulu rüyası öncül soruları:

Yalnız I, I ve III gibi cevap içeren soru tipidir.ÖSYM’nin en çok sevdiği, yıllardır vazgeçemediği ve en fazla sorduğu soru tarzıdır. Bu sorular öğrencilerin canını yakar, çünkü sizden bir Fizik konusunu hem sözel anlamda incelemenizi hem de o konuya ait formülü kullanmanızı ister. Bu tarz soruları bazen hocalar bile tam olarak çözemez.

Soruları yanlış yaptığınız zaman üzülmeyin, soru tipine göre hatanızı tespit edip üzerine gittiğiniz zaman konuya farklı bir bakış geliştirdiğinizi göreceksiniz. Lütfen konu anlatım kitabınıza geri dönün ve hata yaptığınız noktayı mutlaka öğrenin. Sakın pes etmeyin!

Bazı öğrenciler bazı tarzlardaki sorularla karşılaştığı zaman sürekli olarak “Ben bu konuyu öğrenemedim”, “Fizik dersi çok zor” gibi ifadeler kullanıp AYT Fizik kolay konular varsa onlara çalışıp kolay yoldan sınava hazırlanmaya çalışan öğrenciler vardır. Emin olun, AYT Fizik kolay konular bir diğer ifadeyle fiziğin ezber konularını anlamak için yine belli bir uğraş içine girmek zorundasınız. Emin olun, yaptığınız hatanın üstüne gider ve bu hatayı kısa süre içinde telafi ederseniz, konu ile ilgili olumsuz yargılardan kurtulduğunuza ve çözüm yollarını keşfettiğinize şahit olacaksınız.

AYT Fizik soru tiplerine aşina olmanın faydalarını soru çözdükçe göreceksiniz. Bu tarz AYT Fizik püf noktalarını yakalamanız size zaman kazandıracak ve sevip fulle yakın netler çıkarmanıza yardımcı olacak.

AYT Fizik Yeni Nesil Soru Tipleri Nelerdir?

Ösym’nin son yıllarda sınavlarda sormuş olduğu yeni soru tipidir. Soruların içeriğinde gerçek hayattan örnekler verilir. Böyle yapılmasının sebebi, öğrencilerin konuyu konsept olarak kavramasının ve gerçek hayatla bağlantı kurmasının ölçülebilmesidir. Sınavda öğrencilerin konuya ne kadar adapte olup olmadığı ölçülür. Bazı sorular basit olsa bile paragraf şeklinde uzun olduğu için kafa karıştırıcı olabilir. Bu nedenle bu tarz soru tiplerini çok iyi çözmek istiyorsanız konu anlatımı yaparken sürekli sorgulama yapmanız gerekir.

AYT Fizik Çalışmanın Püf Noktalarını İyi Bilmelisiniz

Bireysel çalışma yaparken;

  1. Fizik bilimi görme, işitme ve dokunma duyularına hitap ettiği için öğrenciler AYT Fizik çalışırken hayal gücünü kullanarak bu üç duyuyu harekete geçirmeye yönelik görselleştirme metodunu kullanabilirsiniz. Bu metotla ilgili ayrıntılı bilgi için “10 Adımda TYT Fizik Nasıl Çalışılır” yazımızı okuyabilirsiniz.
  2. AYT Fizik; mekanik, elektrik, optik ve dalga gibi ana konuları içerir. Ana konuların içindeki ara konuları bitirmeden başka ana konulara geçilmemesi şiddetle önerilir. Hatta bu ana konular içindeki ara konuları öğrenme stratejiniz her zaman basitten zora doğru olmalıdır. Kısacası öğrenciler AYT Fizik en kolay konuları araştırmaları yerine konu içinde kolay öğrenebilecek ayrıntıları keşfetmesi daha iyi olur.
  3. Mutlaka yazarak çalışın; özet çıkarın, hatta özetin özetini çıkararak kapsül bilgiler olşturun. Bir ana konu için aynı renkli post-it ler kullanarak göz önünde bu bilgileri bulundurun. Konuya bütün olarak hakim olmanız ancak bu şekilde mümkün olur.
  4. Derste öğrendiğiniz AYT Fizik konusunda tuttuğunuz notları yine o gün içinde temize çekmenizi ve renkli kalemler kullanmanızı tavsiye ediyorum. Bu çalışmayı ertelerseniz bilgileriniz ilk günkü gibi taze kalmayacak ve öğrenmeniz kalıcı olmayacak. Bilgileri yanlış hatırlamanıza ve soruları yanlış çözmenize neden olacaktır. Bu ise kendinize güveninizi düşürür, kontrolün elinizde olmadığınız hissedersiniz ve zamanla sınav kaygınızı artar.
  5. Konu anlatım kitaplarına çalışırken tek bir kaynaktan yararlanmayın, çok kaynaktan çalışmak konularda eksik bilgi kalmasını engelleyecektir. Bunun yanında, anlamadığınız ve anlamakta zorladığınız yerlerde mutlaka size bu konuyu anlatacak doğru bir öğretmen bulun, gerekiyorsa AYT Fizik özel ders almayı ihmal etmeyin.
  6. Formülleri ezberlemek yerine formüllerdeki birimlerin mantığını anlamaya gayret edin. AYT Fizik konuları ’e yakın formül içerir. Her gün birini ezberlemeye kalkarsanız yaklaşık 1,5 sene gibi bir süre gerekecektir. Zaten zamanla yarışırken ezberlemeye kalkışırsanız Fizik dersi ile baş etmek zor olacaktır.
  7. Birimlerin nerelerden geldiğini anlamaya çalışın ve bunu yaparken mutlaka konunun tanım kısmı diyeceğimiz sözel kısmını okumayı ihmal etmeyin. Bu tarz bir çalışma metodu izlerseniz, Fiziğin birimlerin dili olduğunu fark edecek, AYT Fizik nasıl çalışılır sorusunun cevabına bir adım da yaklaşmış olacaksınımonash.pw madde sadece AYT Fizik için geçerli olmamakla beraber diğer AYT fen nasıl çalışılır sorusunun cevabını da içermektedir.
  8. AYT Fizik kolay konular yoktur, her konunun kendine has gösterimi ve birimi vardır. Bu birimleri nasıl kullanacağınızı gösteren post-itler hazırlayabilirseniz, konuyu kolay bir şekilde anlar haline gelebilirsiniz.

İlginizi çekebilir

Derse Nasıl Çalışılır

YKS Fizik Konuları Nelerdir?

Soru çözerken;

  1. Takıldığınız zaman başvurmak için konu anlatım kitaplarınız, not kağıtlarınız ve renkli post-it’leriniz yanınızda olsun.
  2. Sık sık takıldığınız belli noktaların üzerine yoğunlaşın ve renkli post-itler yardımıyla kitabın üst kısmına yapıştırarak tekrar edin. O hafta içinde mutlaka sorularınızı çözdürün, ama doğru bir hoca bulmanız çok önemlidir. Hata yapan ve konuya hakim olmayan hoca size faydadan çok zarar getirebilir, konuyu yanlış anlamanıza sebebiyet verir. Mutlaka doğru yerden AYT Fizik özel ders alın.
  3. Farklı kaynaklardan soru bankaları elde edin. Hocalarınızın bu konudaki tavsiyelerini dinleyin.

Derslerde;

  1. Her derste olması gerektiği gibi AYT Fizik derslerini de mutlaka dikkatli bir biçimde dinleyin, kaçırdığınız bir nokta bile sizin geleceğinizle oynar.
  2. Derslerde mutlaka not alın. Akşam tekrar yaparken mutlaka temize geçirin, konuları zamanla anlamaya başladığınızı göreceksiniz.
  3. Hoca soru çözerken anlamadığınız yeri tekrar tekrar sorun. Çekinmeyin.
  4. Laboratuarda yaptığınız çalışmalarda hesap yaparken mutlaka titiz olun. O hesapları yaparken hangi formüllerle yapıldığını hocanıza danışın ve öğrenin. Çünkü laboratuar çalışmalarını yorumlama kabiliyetiniz arttığında AYT Fizikte ilgili soruları kolay bir biçimde çözdüğünüzü fark edeceksiniz.

AYT Fizik Nasıl Fullenir?

Bu soruyu cevaplamak için öncelikle “Fizik bilgi seviyem nedir?” sorusunu cevaplamanız gerekmektedir. Çünkü Ayt Fizik Nasıl Fullenir sorusunun net bir cevabı yoktur. Onun yerine Ayt fizik fullemek yolları vardır. Bu süreçte ayt fizik fullemek tamamen size sunulmuş tavsiyeleri uygulamaktan ve sabretmekten geçer. Kısacabu iş süreç ve azim işidir.

Temeliniz zayıf ise yani ayt fizik yapamıyorum diyorsanız, öncelikle temel matematik konularını çalışmanızı ve bununla birlikte piyasada temel seviyeye uygun fizik kitaplarından konu anlatımı yapmanızı öneririm.

Eğer temeliniz orta veya üst seviye ise bu konuda isim yapmış yayınların konu anlatım kitapları ile çalışmanız iyi olacaktır. Soru bankalarında ise yukarıda söylemiş olduğum konu anlatım kitaplarının soru bankalarını alabilirsiniz.

Doğru bir strateji: Konu anlatımınızın tam olması ilk aşamadır, ondan sonra pekiştirme aşaması yani sürekli soru çözümü gelir. Son aşama ise refleks aşaması yani sürekli deneme çözerek farklı konulara ait soruları bir bütünlük içinde, metotlar deneyerek, hızlı bir biçimde çözebilmenizdir. Mutlaka AYT Fizik bölüm denemelerini çözün.

En son olarak çıkmış soruları çözün. Adam yayınları ya da A yayınlarından. Son 50 küsur yıldan beri çıkmış soruları diyorum tabi ki. Bu arada çıkmış soruların detaylı çözümlerini içeren kitapları almanızı öneriyorum. Yukarıda saymış olduğum stratejileri diğer fen dersleri için de yapmış olduğunuz vakit AYT fen nasıl fullenir sorusunun cevabını da almış olursunuz.

Youtube’dan AYT Fizik Nasıl Çalışılır?

Son zamanlarda, eline kamerayı alan herkesin azıcık öğrenci ağzıyla konuşmasıyla videolu ders yayınlaması popülerlik kazanmıştır. Fakat nedense bir öğrenci okuldaki dersleri dinlemediği zaman Youtube’da aynı konuyu başka bir hocadan dinlemeye kalkışıyor.

Arkadaşlar şunu unutmayın! Her ders videosu sizin için doğru video olmayabilir. Herkesin kendisine has öğrenme şekli olduğu için AYT Fizik konularını ve soru çözümlerini anlatan her videodan anlamayabilirsiniz. Mutlaka seçici olun, bazı hocalar bazı konuları iyi anlatırken bazı konuları iyi anlatmayabilir. Bu konu ile ilgili daha önce izlemiş birisine danışın.

Bazı öğrencilerimizin motive olmak için Youtube’dan tıp veya mühendislik kazanmış öğrencilerin paylaşmış olduğu videoları izlediklerini gözlemleriz. Bizle de bu konu ile ilgili düşüncelerini paylaşırlar. Öğrencilerimizin bu yolda yalnız yürümediklerini ve izledikleri kişilerde de zamanında aynı sıkıntıları çekmiş olduğunu anlamaları önemli bir kazanımdır. Fakat bazı öğrencilerimiz o kadar ileri gidiyor ki bizim sizin için söylemiş olduğumuz ayt fizik nasıl çalışılır reçetesini unutuyorlar. Hatta o videoları referans alarak aynı rotayı izlemeye çalışanlar oluyor. Arkadaşlar unutmayın ki her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır. İzlemiş olduğunuz o ilk ’e giren kişilerin temel bilgi alt yapısını ve çalışma şeklini bilmeden kendinize rol model almanız yanlıştır. Sonrasında izlediğiniz kişilerin tavsiyelerini uygulayamadığınız vakit hayal kırıklığına uğruyorsunuz. AYT Fizik nasıl halledebilirim sorusunun cevabının sizi tanıyan danışmanınız veya öğretmenleriniz tarafından verilmesi daha doğru olacaktır.

Youtube videolarından sıkıldığınızda başka videolara yönelmeyin, önerilen videolara dalarsanız sonu gelmez. Vaktiniz kısıtlı ve dikkatiniz başka yönlere çekecek vaktiniz yok. Konuyla ilgili şu yazıyı mutlaka okumalısınız: “Akıllı Telefonla Ders Çalıştıramadıklarımızdan Mısınız?”

İlginizi çekebilir

Rehberlik

Akıllı Telefonla Ders Çalıştıramadıklarımızdan Mısınız?

Son olarak, videolu dersler kendi konu anlatım kaynaklarınızla ve soru bankalarıyla birlikte çalıştığınız zaman faydalı olur. Sadece videolu dersler ile AYT Fizik çalışılmaz.

AYT Fizik Özel Ders Gerekli Midir?

Yazımı bitirirken özel ders mevzusunu yakından irdelemekte fayda var. Eğitimde maalesef rekabetin artması göz önüne alındığında özel ders almak lüks değil ihtiyaçtır. Sınava giren öğrencilerin sayısı gittikçe artmakta ve bununla birlikte velilerde ve öğrencilerde eğitim konusundaki bilinç de artmaktadır. Aslında, yalnızca sınav döneminde değil her seviyede okula yardımcı olarak özel ders aldığınız zaman eğitim koçlarımız, eksiklerinizi çok iyi anlayıp sorunlarınızı ve sorularınızı çözme konusunda nokta atışı yaparak kısa zamanda büyük başarıları yakalamanıza yardımcı oluyorlar. Boğaziçili eğitim koçları, size özel plan ve program hazırlanmasından tutun size özel çalışma metodu uygulanmasında, çalışma disiplininizin sürekliliğinin sağlanmasında ve hedefinizdeki üniversiteye ulaşmanızda en büyük destekçiniz olmaktadırlar. Fizik özel ders almak için iletişime geçebilirsiniz.

Başarılar dilerim.



Ana Başlıklar;

YKS (TYT-AYT) Fizik Dersine Nasıl Çalışılır?

Bu yazımızda fen bilimleri derslerinden olan fizik dersine nasıl çalışılması gerektiğini, öğrencilerin korktukları bu dersi nasıl kolay hale getirebileceklerini, fizik dersine karşı olan ön yargının nasıl kırılabileceğine dair taktikler paylaşacağız.

Ortaokulda okutulan fen bilimleri dersinden itibaren öğrencilerde fiziğe karşı bir ön yargı başlar. Hatta bir çok öğrenci sırf fizik dersi zor ön kabulünden hareketle sayısal yerine Eşit Ağırlık bölümünü tercih ediyor. Bu ön yargı temelde öğrenci kaynaklı olsa da fizik dersinin zor bir ders olmasının da katkısı yok değildir. Gerek müfredat yapısının zorluğu, gerekse matematik gibi diğer derslerle iç içe olması fizik dersini zor yapan ana etkenlerdir.

Okulda, öğretmenler tarafından verilen fizik dersi ile bir noktaya kadar ulaşabilen öğrenci bu başarısını ilerletmek istediğinde kendisinin bir şeyler yapması gerektiğinin farkına varır ve konuda araştırma yapmaya başlar.

Eşit Ağırlık, Sözel veya Dil bölümlerinden sınava hazırlanan öğrenciler de ÖSYM sınavlarının bir sıralama sınavı olduğunu düşünerek rakiplerine fark atmak için onların yapmadığını yapmalılar. Bu konuda Fizik Dersinde Başarılı Olmak sizlere avantaj sağlayacaktır.
 

Fizik Çalışma Taktikleri

 

1- Fiziği Gözünüzde Basitleştirin

Yazının girişinde de belirttiğim gibi, bir konuda başarılı olmak istiyorsanız öncelikle onu yapabileceğinize inanmalı, onu yapmayı istemelisiniz. Bunu fizik dersi için belirtecek olursak: almak istediğiniz not, gitmek istediğiniz bölüm için fizik yapmanız gerekiyorsa onu yapmayı gerçekten istemeli ve onu gözünüzde küçültmelisiniz. Bu işi başaranlar yani fizik dersini yapanlar sizden çok daha fazla zeki değiller. Aradaki temel fark inanç ve çalışma temposudur. Bir konuyu veya dersi öğrenmenin ön koşulu zihni o bilgiyi almaya uygun hale getirmek ve o konuyu öğrenmeye arzulu olmaktır.
 

2- Matematik Becerinizi Geliştirin

Fizik dersini anlamanın, yapabilmenin ilk koşulu matematik bilgisine ve becerilerine sahip olmaktır. Matematiği “fiziğin dili” olarak nitelendirebiliriz. Ülkemizde fizik dersi ortalamasının düşük olmasının en önemli nedeni de budur. Zaten matematiğe karşı isteksiz ve ön yargılı olan öğrencilerden fizik dersini yapmalarını beklemek bir mucize olur. Matematiğin tamamını bitirmeden fiziğe başlamayın demiyorum ama en azından temel işlem becerilerine sahip olmanız gerekir.
Fizik soruları çözerken öncelikle sorunun ne istediğini anlamalıyız. Daha sonra o soruyu çözmek için mantığımızı kullanarak gerekli denklemi bulup en sonunda işlem yaparak sonucu bulmalıyız.
 

3- Temel Formülleri Ezberleyin

Her konunun bir veya birkaç formülü vardır. Çalıştığınız konuyla ilgili formülleri bir A4 kağıdına yazın. Konu çalışması bittikten sonra, kolaydan zora doğru çözümlü soruları çözmeye çalışın. İlk iş olarak A4 kağıdındaki formülleri soru üzerine yazın. Sonra bu formüller için soruda verilen bilgileri formülde yerine yerleştirin. Bu işlemleri hemen dört dörtlük uygulayamayabilirsiniz. Bu çok normal; çünkü konuyu yeni öğreniyorsunuz. Çözümde ilerleyebildiğiniz kadar ilerleyin. Tıkandığınız yerde sorunun çözümünü inceleyin. Sonra çözümü kapatıp, sıfırdan tekrar soruyu kendiniz çözmeye çalışın. Tıkandığınız yerde tekrar çözümü inceleyin. Çözümdeki basamakları &#;Hangi işlemi niçin uygulamış?&#; şeklinde sorgulayarak inceleyin. Bu işlemleri çözüme hiç bakmadan bütün basamakları kendi başınıza uygulayabilir hale gelene kadar tekrar edin. Artık bir sonraki soru tipine geçip, aynı işlemleri o soru tipi için de uygulamaya hazırsınız.

Fizik dersinde birçok formül vardır. Bu formüllerin bazıları çok basit, bazıları ise son derece karmaşıktır. En basit formüllerin ezberlenmesi ve bunların nasıl kullanılacağını bilmek, hem basit hem de karmaşık problemleri çözerken önemlidir. Zor ve kafa karıştırıcı problemler bile birkaç basit formül kullanarak veya bu basit formülleri yeni durumlara uyacak şekilde değiştirerek çözülür. Bu temel formüller fiziği öğrenmenin en kolay kısmıdır ve eğer onları iyi öğrenirseniz, karşılaştığınız her karmaşık sorunun en azından bir kısmını bilme ihtimaliniz vardır. Mesela: hız, kuvvet, güç formülü&#;

Formülleri ezberlemek için onları küçük kağıtlara yazıp çalışma masanıza ve odanızın duvarına asabilirsiniz. Bu sayede onları her gördüğünüzde bilgileriniz pekişmiş olacak ve unutma ihtimalini ortadan kaldırmış olacaksınız. Bunun yanı sıra kendinize bir formül defteri oluşturarak belirli aralıklarla bu defteri gözden geçirip akılda kalıcılığını arttırabilirsiniz.
Temel formülleri ezberlerken aralarında bağlantı kurmaya ve mantığını kavramaya önem verin. Bir nevi formülleri aklınızda somutlaştırın. Bu sayede onları daha kolay hatırlayabilir, sorulara uyarlarken zorluk çekmezsiniz.
 

4- Not Alın ve Soru Sorun!

Fizik görerek, duyarak, okuyarak, yazarak ve konuşarak öğrenilebilir. Fizik dersinde gerçekten başarılı olmak istiyorsanız dersleri dikkatle dinlemeli, not almalı ve bol bol soru çözmelisiniz.

Not alırken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur; bir ders boyunca aldığınız notları daha sonra tekrar ettiğinizde anlayacak şekilde yazın. Yani anlamını bilmediğiniz bir kelimeyi yazarken, onu size hatırlatacak şekilde not alın. Kesik kesik cümleler yerine tam cümleler kullanın veya bir paragrafı size hatırlatacak en uygun şekilde kısaltarak yazın.

Bütün gayretlerinize rağmen basamakları iyi anlayamadığınız soru tiplerini mutlaka bir bilene sorarak öğrenin. Bunu kesinlikle ertelemeyin; çünkü Fizik Dersinde konular birbiriyle genellikle bağlantılıdır. Müfredattaki konu sıralamasına dikkat edin. Bir önceki konuyu tam hazmetmeden bir sonraki konuya geçmeyin. Sorulması gereken soruları kesinlikle biriktirmeyin, sıcağı sıcağına sorun. Aksi takdirde soruyu unutursunuz ve o soruya hangi basamakları uyguladığınızı hatırlamaya çalışmak ekstra vakit kaybı yaşamanıza sebep olur; ama sıcağı sıcağına sorarsanız, vakit kaybı olmadan kolayca hatırlarsınız.

İşin en can sıkıcı kısmı: soru çözmek&#; Bu süreç işin en önemli noktası olup bu dersi başarıp başarmamanız burada belli olacaktır. Belli bir heves ile fizik dersini öğrenmeye başlayan öğrenciler konu anlatım videolarını izledikten sonra hemen soru çözmeye çalışmakta, soruları çözemeyince de ders çalışmayı bırakıp, artık bu dersi yapamayacağını düşünmektedirler. Asıl geçiş noktası burası olup, bu süreçte yılmadan soruları öğretmenlerine çözdürenler, soruların mantığını kavrayıp bir sonraki soruyu ona göre çözenler başarılı olurlar. Bu yüzden ilk etapta basit kitaplarla başlayıp kademeli olarak zorluğu arttırmak motivasyon ve başarı açısından en doğru olanıdır. Seviyenize uygun olan Fizik kaynakları öğrenmek için YKS (TYT-AYT) Fizik Kaynak Önerileri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
 

5- Hayal Kurmayın Fizik Çalışın!

Fiziğe biraz zaman verin. Onu dikkate alıp onunla biraz ilgilenirseniz o da size istediğinizi verecektir. Bu yüzden belli aralıklarla tekrarlar yapmalı, mümkün olduğunca sessiz ortamlarda çalışmalı, çalışma süresi içerisinde sosyal medya ve müzikten uzak durmalı, sadece ve sadece çalışmaya yani öğrenmeye odaklanmalısınız. Kısacası fiziğe önem vermelisiniz. Bilinçli olarak haftada gün ve o günlerde saat fiziğe hakkını vererek çalışmak, haftanın her günü müzik eşliğinde ya da önemsiz bir şekilde çalışmaktan iyidir.
 
Diğer derslere çalışırken dikkat etmen gereken noktaları Verimli Ders Çalışma Teknikleri adlı yazımızda derledik. İncelemeyi unutma!
 

TYT Fizik Konuları

AYT Fizik Konuları


TYT Konuları
AYT Konuları
Üniversite Taban Puanları

“Hangi Derse Nasıl Çalışmalı?” serisinin dördüncü dersi olan “Fizik Dersine Nasıl Çalışılmalı?” konulu yazımıza hoş geldiniz.

 

“Doğa bilimleri içerisinden çok önemli bir yere sahip olan Fizik, doğa olaylarına ilişkin kavramların, yasaların ve ilkelerin bir takım gözlemlere, öngörülere ve ölçümlere dayanarak oluşturulan bilimsel bir disiplindir.”

 

Ne anladınız?

 

“Yaa hocam bunlar kitabi bilgi, soruları nasıl çözeceğiz ona geçin siz!”

Geçemem efendim kusura bakmayın. Fizikten bahsediyoruz, kanundan, kuraldan, neden sonuç ilişkisinden bahsediyoruz.

Fizik Dersine Nasıl Çalışılmalı? Fizik Neden Önemli ?

3 gün sonra bu memleketin doktoru, mühendisi olacaksınız. Fiziğin ruhunu anlamadan sadece soyut kavramlarla formülleri öğrenip full çıkarmanızın uzun vadede hiçbir değeri yok! Bir doğa olayını yorumlayamayacak ve olaylar arasındaki ilişkileri çözemeyecek, ilke ve yasaları, formül ve denklemleri ve en önemlisi de neden ve sonuç ilişkilerini kavrayamayacak bir mühendis sadece kartvizit üzerinde bir mühendistir. Daha büyük düşünün lütfen!

 

“Hocam üniversiteye bir girelim de onları da öğreniriz”

 

Ya da “Hocam TYT’de 7, AYT’de 14 toplam 21 soruyla mı ölçecekler bunları?” da diyebilirsiniz.

Bu konuda bir değişiklik yapabiliyor musunuz? Hayır.

O halde mevcut durumda size sunulan neyse, ona en hızlı şekilde adapte olmak zorundasınız.

 

Meselenin özü aslında üniversite sınavına hazırlanırken eşit ağırlıkçıların matematiğe olan yaklaşımı gibi yaklaşıyor olmanız. Yani daha en baştan “Fizik zordur.” Algısının oluşması.

 

  1. Sınıf öğrencilerinin en büyük sorunu!

Teog’daki gibi ezberle yap mantığının daha 9. Sınıfın ilk sınavında işe yaramayacağını görüyorsunuz oysaki ama inatla bakış açınızı değiştirmiyorsunuz. Öğrenmek – anlamak için değil, sınav için çalışıyorsunuz.

 

Eşit ağırlıkçı olup ta YGS’de fiziği fule yakın çıkaran birçok öğrencilerim oldu ve hepsinin de ortak söylemi; “Hocam fizik çok zevkli bir ders.” olmuştur. Şimdi de neden TYT’de aynı söylemleri duymayalım ki?

 

Önce sınavı bir kenara bırak ve sadece anlamaya çalış. Fizik, çıkarım yapmayı gerektirir, zihni zorlar dolayısıyla zekayı geliştirir ve genel anlamda motivasyonu artırır. İnsan zihnini bu kadar geliştirecek olan bir bilim dalını sadece sınav için soru kalıbı ezberlemekle geçiştirmek biraz işgüzarlık gibi geliyor bana.

 

Şimdi temel olarak merkeze öğrenmeyi koyduktan sonra, sınava dair birkaç tüyo;

Her şeyden öte, soruları çözerken formülü yazmak FİZİKtir, evet ama formülü uygulamak ta MATEMATİKtir. Lütfen burayı dikkate alın…

 

Fizikte kullanılan matematik dört işlemin ötesine geçmiştir artık. Yoğunluk soruları geldiğinde matematiğin oran orantı konusunun iyi öğrenilmiş olması gerektiği gibi, maddelerin hacimlerini hesaplarken 3 boyutlu geometri konularını çok iyi hazmetmiş olmanız gerekmektedir. Bu tarz konuları alt alta sıralarsak neredeyse her fizik konusunda birkaç tane de matematik konusu işlenmiş oluyor. Yıllardır rehberlik yapan bir öğretmen olarak fizik dersini halleden öğrencilerimin matematik dersini de az çok halletmiş öğrenciler olduğunu fark ettim. Bu noktada temelde “Hangi Derse Nasıl Çalışmalı” serisinin Matematik bölümünü okumanızı tavsiye ederim.

 

Sınavlarda çıkan fizik sorularının zorluk derecesini üç gruba ayırabiliriz. %25’i kolay, %50’si normal, %25’si ise çeldirici özellik taşıyan ve yoruma ihtiyaç duyulan zor nitelikteki sorulardır. Fizik dersine programlı çalışan bir öğrenci soruların %75’ini rahatlıkla çözebilir. Ama siz de diğer bir milyon sayısal öğrencisi gibi “İlk on bine girmek istiyorum hocam ben.” diyorsanız kalan %25’lik dilim için muhakeme gücünü kullanmanız, sebep sonuç ilişkilerini iyi kavramanız ve çıkarım yapmanız gerekir.

 

Fizik dersinde görsellik çok önemlidir. Birçok konuyu çok daha iyi kavramanız için deneylerden istifade etmeniz, animasyon ya da deney videolarını izlemeniz çok yararlı olacaktır.

 

Diğer yazılarda da bahsettiğim gibi tabi ki fizik içinde düzenli bir defter ve ya sağlam bir konu anlatımlı kitabınız olması, eğer tekrarları kitaptan yapacaksanız kitap üzerine küçük notlar almanızı tavsiye ederim.

 

Son olarak, farklı kaynaklardan kolaydan zora doğru bol soru çözerek tekniğinizi geliştirmenizi, çözemediğiniz soruları asla es geçmemenizi, akranlarınızla soru üzerine kritik yapmanızı, imkanınız varsa bu soruları hocalarınızla çözmenizi tavsiye ederim.

Önce sev! Zamanla onun dilini anlamaya başladığını fark edeceksin.

Daha sonra yoğunlaş! Bol soru çözerek doğru yapma sayın arttıkça keyif almaya başlayacaksın. Ben size güveniyorum, ya sen… Sen kendine güveniyor musun?

 

Fizik dersine nasıl çalışılmalı adlı yazımızı sonlandırırken bir sonraki “Hangi Derse Nasıl Çalışmalı” konulu yazımızda buluşmak üzere.

Sevgiyle kalın…

 

Sosyal medya hesaplarından takip ederek canlı yayınlara katılıp çizelgelerin kullanımı hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Canlı Yayınlar;

Instagram Sayfamız: Danışman Akademi

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır