çıralı yanartaş giriş ücreti / Antalya Olimpos Giriş Ücreti Ne Kadar? 2021 Fiyatları

Çıralı Yanartaş Giriş Ücreti

çıralı yanartaş giriş ücreti

Olimpos'ta birkaç gün boyunca konaklamayı düşünüyorsanız, Müzekart edinmeniz en ekonomik yöntem olacaktır. Aksi taktirde plaja her geçiş için ücret ödemeniz gerekmektedir. Aşağıda plaja ücretsiz ulaşmanın yolunu da paylaşacağım.

Olimpos (Olympos) Ören Yeri Giriş Ücreti

Olimpos'ta konaklayıp veya arabasını park edip de sahilde yüzmek, güneşlenmek isteyen herkes Ören yerinden geçmek zorundadır. Sahilde yüzmenin yanı sıra, aynı zamanda buradan Çıralı'ya yürüyebilir, Çıralı'da Yanartaş'a çıkabilirsiniz.

Olimpos Ören yeri giriş ücreti 2021 yılında 30 TL'dir. Burada 1 hafta geçirecek bir çift her gün birer kez sahile giderse, günlük 60 liradan 7 günde toplamda 420 lira para harcayacaktır.

Olimpos 2019 yılı geçiş ücretleri

En mantıklısı 2021 yılı ücreti 70 TL olan Müzekart'tan birer tane edinmek, böylece tüm Türkiye'de 1 yıl boyunca kullanabileceğiniz geçiş kartından satın almaktır.

Olimpos Sahile Geçişin Ücretsiz Yolu

Olimpos ufak bir vadide yer almaktadır. Vadi boyunca akan dere, yaz aylarında tesislerin olduğu bölümde kurur. Ören yerinin olduğu mıntıkada ise oldukça azalır. En zahmetsiz yöntem Ören yeri gişelerinden hemen önce dereden karşıya geçip, dere paralelindeki patikadan ilerlemek, yolun 2/3 bölümünü kat ettikten sonra tahta köprüden tekrar karşıya geçmektir.

Olimpos Ören yeri tahta köprü

Bir diğer yöntem ise aracınızı aşağıdaki haritada işaretli Çıralı merkezde sahile en yakın noktada park edip, sahilden yürüyerek Olimpos'a ulaşmak (yaklaşık 1 km. yürüyüş). Bu şekilde dilerseniz Olimpos Ören yerini de ücretsiz gezebilirsiniz. Hatta en iyisi Olimpos'u gezmek için doğrudan Çıralı'ya gidin. Yollar daha düzgün olduğu gibi, aynı zamanda mahşer yeri gibi kalabalık olan Olimpos'ta park yeri sorunuyla uğraşmayacaksınız.

Aracınızı Olimpos'a park etseniz dahi sahile ulaşmak için gene 1 km. yürümek durumundasınız. Çıralı'ya park ederseniz aynı sahile hem ücretsiz ulaşmış olacak, hem de dilerseniz Olimpos Antik kentini ücret ödemeden gezebileceksiniz. (Ören yerini bu şekilde gezmenin yasal olup olmadığını bilmiyorum, yetkililere sorarsınız lol.)

Olimpos giriş saatleri

Olimpos Ören yerine saat 22:00 – 05:00 arası saatlerde giriş yasaktır. Ancak Olimpos'ta konaklayıp da Çıralı'daki Yanartaş'ı ziyaret etmek isteyenler (gidiş dönüş yaklaşık 14 km. yürüyüş) kayaların arasındaki alevleri görmek için genellikle gün batımı saatlerinde giderler. Geri dönüşleri ise gece 10, 11 ve hatta 01'i bulabilmektedir.

Olimpos giriş saatleri

Ören yerine giriş yasak olsa dahi ben bu yasağın uygulandığına, “dur kardeşim bu saatte giremezsin” dediklerine şahit olmadım. Eğer bir görevli ile karşılaşırsanız, saati iyi ayarlayamadığınızı ifade edip rahatlıkla geçeceğinizi düşünüyorum.

Etiketler antalyaAntalya Olimposantik kentgeçiş ücretigiriş ücretiKumlucamüze kartOlimposolimpos giriş ücretiOlymposplajsahil

Olimpos'un sönmeyen ateşinin sırrı

Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı tatil beldesi Çıralı'da bulunan ve asırlardır sönmeyen ateş, kayalıkların arasında belli bölgelerde yanmaya devam ediyor. Sönmeyen ateşin sırrı ise kayalıklar arasından sızan metan gazının yüzeyde küçük yangınlar meydana getirmesi. Yapılan araştırmalar sonucunda sönmeyen ateşin Doğu Akdeniz'de bulunan doğal gaz yataklarıyla ilişkili olduğu da ortaya çıktı. Turistlerin gözdesi haline gelen Çıralı'daki sönmeyen ateş hakkında mitolojik anlatılar da dilden dile dolaşmaya devam ediyor.

ÇIRALI YANARTAŞ'IN SIRRI

Antalya'da yaşayanların kısaca 'Yanar' dediği kayaların, asırlardır hiç sönmeden yandığına inanılır. Adını da bu inanıştan alır. Yapılan araştırmalar, kayaların çok uzun zaman boyunca nasıl yandığını gözler önüne seriyor: Buradaki alevlerin kaynağı metan gazıdır. Yer altından yukarı doğru sızan gaz, buradaki kayaları yakmaktadır. Yanartaş bilim insanlarının akıllarının uzun bir süre karışmasına neden oldu; çünkü, buradaki jeolojik durum, bir metan gazını oluşturabilecek özelliklere sahip değildi.

Roma Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü'nden Jeolog Giuseppe Etiope konuya açıklık getirdi: "Yanartaş yüzeyinin hemen altında bulunan rutenyum elementi, metan gazı için bir katalizör görevi görüyor. Rutenyum, metan gazına kaynaklık ediyor."

Kendiliğinden yanan ateşin doğal gaz sızıntısı sonucu meydana geldiğini Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuzuli Yağmurlu da belirtiyor: "Bu bölgede doğal gaz emaresi varmış ve antik dönemlerde yıldırımların, şimşeklerin etkisiyle belki o dönemlerdeki insanların etkisiyle yanmaya başlamış. Bu, büyük olasılıkla yer altındaki bir doğal gaz yatağından yeryüzüne sızan gazın oluşturduğu bir sızıntı. Yer altındaki doğal gaz, basınçlı halde yatağından kayaların çatlakları boyunca sızarak yüzeye kadar ulaşıyor. Bu şekilde ateş olarak görebiliyoruz."

AKDENİZ'DE DOĞAL GAZ

Çıralı'nın güneyindeki bölgelerde çamur volkanları olduğunu da anlatan Prof. Dr. Fuzuli Yağmurlu, "Deniz tabanında da doğal gaz çıkışları var. Bunu da bu bölgedeki doğal gaz çıkışının varlığını simgeleyen önemli veriler olarak değerlendirmek mümkün. Kaş’ın ve Finike’nin güneyinde ayrıntılı jeoloji ve jeofizik çalışmaları yapmak önemli. Bundan sonra daha da büyük önem kazanıyor. Hem karada hem denizde doğal gaz aramalarına ağırlık vermemiz gerekiyor. Türkiye’nin enerji ihtiyacını hızlı biçimde karşılayabilmek ve doğal gaz açısından dışa bağımlılığını azaltmak için bu çalışmalara yoğunluk vermek son derece yararlı" diye konuştu.

1-003.jpg

MİTOLOJİDE ÇIRALI YANARTAŞ: CHIMERA'NIN ATEŞİ

Antik adı Chimera olan Yanartaş ile ilgili bazı efsaneler anlatılmaktadır. Efsaneler arasında en çok bilineni Bellerophontes'le ilgilidir. Homeros'un anlattığı efsane şöyledir:

Ephyra kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes kardeşi Belleros ile avlanırken, yanlışlıkla Belleros'u öldürür. Vicdan azabından kendini kaybeden Hipponoes, ülkesinden kaçmak durumunda olduğu için Tipins kralına sığınır. Hipponoes, Tipins kralının karısı tarafından arzulanmasına rağmen kraliçeyi reddedince, kraliçe Hipponoes’e iftira atar ve eşine şikayet eder. Kral bunun üzerine Hipponoes'i, Likya kralı olan kayınpederi Lobates'e gönderir ve durumu bir mektupla izah eder. Bunun üzerine Lobates, başı aslan, vücudu keçi, kuyruğu yılan ve ağzından sürekli alevler çıkaran Chimera (Çıralı) adlı canavara, Hipponoes'i öldürmesini emreder. İşte Homeros'un efsanesinde Yanartaş; ağzından durmaksızın alevler saçan Chimera'dır.

ÇIRALI YANARTAŞ (CHIMERA) GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR?

Turistlerin ilgisini çeken bu alan milli park içerisinde bulunup Çıralı Yanartaş'a giriş ücreti 2021 yılında 12 Türk Lirası'ydı.

Alana girişte müzekart veya öğretmen kimlik belgesi geçerli değildir.

ÇIRALI YANARTAŞ (CHIMERA) KAPANIŞ SAATİ KAÇ?

Yanartaş, akşam 22.00'ye kadar ziyarete açık. Zaten turistler de burayı, gündüzleri 800 metrelik dik ve taşlı doğa yürüyüşü parkurunu çıkmak biraz yorucu olduğundan, genellikle akşam saatlerinde ziyaret etmektedir.

2-003.jpg

ÇIRALI YANARTAŞ'A NASIL GİDERİM?

Yanartaş'a gitmek için öncelikle Antalya yönünden Kemer'i de geçip Çıralı sapağından sola dönmeniz gerekir.

Bu sapaktan içeriye doğru girin. Bu yolu hiç bırakmadan devam edin.

Kesme taşların olduğu yoldan ilerlediğinizde doğruca Yanartaş girişine ulaşacaksınız.

Alevlerin yükseldiği yere araç ile giriş mümkün olmadığı için buraya 800 metrelik dik bir parkurun ardından ulaşılmaktadır.

Güncelleme: 

İlgili Haberler

Bahar havası yolda: İlk cemre düşüyorTürkiye'nin nüfusu kaç? İllere göre Türkiye'nin nüfusu 2022Yaşam dümeninizi mutluluğa çevirecek yöntem: Bilinçaltı olumlama

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası