ağaçlara hangi gübre verilir / Çamlı Yem Besicilik Sanayii ve Ticaret A.Ş.

Ağaçlara Hangi Gübre Verilir

ağaçlara hangi gübre verilir

Dr. Adnan Gün, Beyoğlu/Şişhane doğumludur. Evli ve iki çocuk babasıdır. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü lisans mezuniyeti sonrası, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı, Para-Banka Bölümü yüksek lisans ve aynı üniversitenin İktisat Ana Bilim Dalı’nda, İktisat Teorisi Bölümü’nde doktora eğitimini tamamlamıştır.

Kariyerine Şekerbank T.A.Ş.’de Müfettiş Yardımcısı olarak başlamış ve  bankanın İstanbul’daki çeşitli birim ve şubelerinde şube müdürü/yönetici olarak görevler almıştır.

Dr. Adnan Gün, reel sektörde değişik iş kollarında mali konularda üst düzey yöneticilikler üstlenmiştir. Profesyonel iş süreçleri sonrasında, iş hayatını mali müşavir ve bağımsız denetçi, aynı zamanda meslek örgütü üye/yöneticisi olarak sürdürmüştür.

Mesleki tecrübe ve faaliyetleriyle bağlantılı olarak danışmanlık, yarı zamanlı öğretim görevliliği ile başta Asliye Ticaret Mahkemeleri olmak üzere, bankacılık, finans, vergi ve mali mevzuat konularında muhtelif mahkemelerde bilirkişilik, mütalaa ve kayyımlık faaliyetlerinde  bulunmuştur.

yılından itibaren, TMSF bünyesindeki  tasfiye halinde (Müflis) Asya Katılım Bankası A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür (İflas İdaresi Üyesi) ve Birleşim Varlık Yönetim A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevlerini sürdürmektedir.

İki dönem İstanbul SM Mali Müşavirler Odası Denetleme Kurulu üyeliği ile TÜRMOB delegeliği yapmıştır. FENERBAHÇE Spor Kulübü Kongre, İSMMMO ve İSMMMD (Meslekte Birlik) üyesidir.

25 Mayıs tarihinde GÜBRETAŞ Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak göreve başlamıştır.

Ağaçlara Hayvan Gübresi Ne Zaman Ve Nasıl Verilir?

Doğru Gübreleme Nasıl Olmalı?

Balkon ve bahçe bitkileri sağlıklı büyümek ve iyi meyve ve çiçek vermek için bazı besinlere ihtiyaç duyarlar. Bu besinler, gübre olarak toprağa katılabilir. Eğer gübreleme ile ilgili basit ve temel kurallara uyarsanız, iyi hasat elde edebilirsiniz. Ayrıca, bitkileriniz hastalıklara ve zararlı böceklere karşı direnç kazanacaktır.

 

Hangi gübre uygundur?

Uygun olan gübreyi arıyorsanız, mineral ve organik gübreler arasında seçim yapabilirsiniz. Mineral gübrelerde genellikle NPK gübre terimini duyarsınız. NPK, nitrojen, fosfor ve potasyumu simgeler. Nitrojen bitkilerin büyümesi için gereklidir. Fosfor, kökleri güçlendirir ve harika çiçek, yaprak ve meyve vermelerini sağlar. Potasyum olmadan bitkiye su akışında sorun olur. Bu tür gübreleri kullanarak, bitkilerinizdeki sorunları güvenilir ve hızlı şekilde çözebilirsiniz. Bunun aksine uzun süreli mineral gübreler, besinleri daha yavaş iletirler. Bunun nedeni, besinlerin azar azar toprağa karışan bir reçine kaplaması olmasıdır.  

 

Organik gübrelerin de uzun vadeli etkisi vardır. En iyi bilinen organik gübreler, bitki atıkları ve ağaç kabukları ya da yiyecek atıklarıdır. Bitki atıkları, birçok çalı için uygun besin kaynağıdır. Yarı olgunlaşmış atıklar özellikle nitrojen bakımından zengindir. Sadece toprak yüzeyine uygulanmalıdır çünkü çok derine inerse bitkilerin köklerine zarar verebilir. Olgun atıklarda çok az besin bulunur ama bunlar toprak yapısını güçlendirir. 
Ayrıca, gül gibi belirli bitki türleri için yapılan besin içeriğine sahip özel gübreler de mevcuttur.

 

Gübreleme ne zaman yapılır?

Temelde yapmanız gereken yalnızca büyüme mevsiminde gübreleme yapmaktır. Bu da Şubat ayında başlayıp Ağustos ayında biter. Daha uzun süreli gübreleme yapılırsa bitkiler geri kalan dönem için kendilerini hazırlama fırsatı bulamaz. Yeni, ince filizler vereceklerdir ve bunlar da dona karşı hassastır. Çimenler ideal olarak ilkbaharda bir kez, sonra yaz sonunda ve büyüme sezonunun sonunda yani sonbaharda birer kez gübrelenmelidir. 
Gübrenin toprakla hemen temas etmesini sağlamak için gübre, kesilmiş çimene uygulanmalıdır. Gübrelemeden sonra, çimenler sulanmalıdır, böylelikle gübre çözünür ve etkisini gösterir.

 

Ne kadar gübre kullanılmalıdır?

Gübre miktarı hem toprak koşullarına hem de bitkilerin ihtiyaçlarına göre ayarlanmalıdır. Toprak koşulları hakkında bilgi şehrin ya da semtin çevre idaresinden alınabilir. Son on yılda yapılan çalışmalar, sebze bahçelerinin genellikle çok fazla gübrelendiğini, çimenlerin ise çok az gübrelendiğini gösteriyor.. Genellikle, çok fazla gübre kullanmamalısınız çünkü çok yoğun besin bitkilerin köküne zarar verir. Çok fazla gübre varsa, suda çözünebilen besinler toprağın daha da derin katmanlarına kadar iner ve taban suyuna ulaşır. Bu yüzden çevrenin ve cüzdanınızın zarar görmemesi için daha az gübre kullanmak her zaman daha iyidir.

Bitki bünyesinde azalan besin miktarını tamamlamak dengeli ve kaliteli ürün gelişimini sağlamak için belirli dönemlerde periyodik olarak takviye gübreleme uygulamaları yapılmalıdır.

Bitkiler zaman içerisinde bünyelerinde veya toprakta var olan bitki besin elementlerini tüketirler. Bu durumda bitkilerin gelişmesi için gerekli besin maddeleri dış ortamdan yapılan takviye gübreleme uygulamaları ile sağlanır. Bitkiler büyüme ve gelişmeleri için gerekli olan bu maddeleri topraktan kökleri vasıtasıyla ya da toprak üstü organlarından yaprak, dal, sürgün ve gövdeleri ile dış ortamdan alabilirler. Fidanlığımızda ilkbahar, yaz ve kış dönemleri gelişime farklı etkilerde bulunan gübrelerle takviye besleme çalışmaları yapılmaktadır. Bunlar;

  • Saksılama aşamasında taban gübresi olarak karışım harcına katılan kontrollü salgılanan gübreler,
  • Yeni dikim sonrası saçak kök oluşumuna teşvik için P ağırlıklı gübre,
  • İlkbahar dönemi sürgün gelişimine teşvik için N ağırlıklı gübre, Azot çeşitleri: Amonyum sülfat, Amonyum nitrat ve Üre olarak adlandırılır.
  • Vejetasyon dönemi boyunca Dengeleyici NPK içeren gübreler,
  • Çiçekli bitkiler için P ağırlıklı gübredir.
  • Kış dönemi bitkide dayanıklılığı arttırmak kış soğuklarına karşı bitkiyi korumak, hastalıkların tamirini hızlandırmak ve hastalıklara karşı direnci artırmak için K ağırlıklı gübreler sulama suyu ile Belirli aralıklarla uygulanır.

Aşağıdaki tabloda bitki noksanlık belirtileri gösterilmiştir.

Bitki bünyesinde azalan besin miktarını tamamlamak dengeli ve kaliteli ürün gelişimini sağlamak için belirli dönemlerde periyodik olarak takviye gübreleme uygulamaları yapılmalıdır.

Bitkiler zaman içerisinde bünyelerinde veya toprakta var olan bitki besin elementlerini tüketirler. Bu durumda bitkilerin gelişmesi için gerekli besin maddeleri dış ortamdan yapılan takviye gübreleme uygulamaları ile sağlanır. Bitkiler büyüme ve gelişmeleri için gerekli olan bu maddeleri topraktan kökleri vasıtasıyla ya da toprak üstü organlarından yaprak, dal, sürgün ve gövdeleri ile dış ortamdan alabilirler. 

  • Fidanlığımızda ilkbahar, yaz ve kış dönemleri gelişime farklı etkilerde bulunan gübrelerle takviye besleme çalışmaları yapılmaktadır. Bunlar;
  • Saksılama aşamasında taban gübresi olarak karışım harcına katılan kontrollü salgılanan gübreler,
  • Yeni dikim sonrası saçak kök oluşumuna teşvik için P ağırlıklı gübre,
  • İlkbahar dönemi sürgün gelişimine teşvik için N ağırlıklı gübre,
  • Vejetasyon dönemi boyunca Dengeleyici NPK içeren gübreler,
  • Çiçekli bitkiler için P ağırlıklı gübredir.
  • Kış dönemi bitkide dayanıklılığı arttırmak kış soğuklarına karşı bitkiyi korumak için K ağırlıklı gübreler sulama suyu ile belirli aralıklarla uygulanır.

Şeftali Ağaçlarının Gübrelenmesi için Detaylı bir Öneri

Şeftali ağaçlarının besin maddesi gereksinimlerini karşılamak için önerilen gübrelerin yanı sıra, şeftali ve nektarin yetiştiriciliği hakkında faydalı bilgileri bulabilirsiniz.

 

(Meyve Veren)

Bitki sıklığı: Ağaç/Ha.
Toprak tipi: hafif bünyeliden ağır bünyeliye

 

Önerilen ortalama besin miktarları (Kg/Ha)

N

P2O5

K2O

 

 

Fertigasyon (Kg/Ha)

Uygulama Zamanı

Besin talebi

Tavsiye edilen gübreler

N

P2O5

K2O

Multi-K

MAP

AN

Bahardan yaza *

Yaz 

-

-

40

Hasat sonu

-

-

Toplam

* Gübrelemeye re-jenerasyondan (yeniye geçmeden) yaklaşık bir ay önce erken başlanması önerilir.
Kireçli topraklarda şelatlı demir uygulanmalıdır.

Not: Uygulamayı haftalık miktarlara bölün ve en az üç saat sulama ile uygulayın.
Gübreleme önerisi yaprak analizine göre yapılmalıdır.

 

Şeftali ve Nektarin

1. Genel

Şeftali meyvesi bir önceki yılın sürgünlerinde yetişir. Farklı çeşitler, iklim ihtiyaçlarına, özellikle soğuk miktarına göre farklılık gösterir. Tropikal bir iklimde şeftali, yüksek dağlık bir bölgede olmadıkça büyümez ve o zaman bile hasat düşük olacaktır. Bunun nedeni, yüksek kış sıcaklıklarının çiçek ve meyvelerin dökülmesine neden olmasıdır. Şeftali, ilkbahar donlarına karşı hassastır ve kuru bir yaz mevsimini tercih eder.

Yazı yağışlı ülkelerde şeftali, hastalıklardan ve mantarlardan etkilenebilir. Şeftalinin çok sayıda küçük meyvesi vardır ve bu nedenle elle veya kimyasallar yardımıyla seyreltilmesi gerekir. Ağacın taşıdığı meyve miktarının büyüklüğüne orantılı olduğundan emin olmak önemlidir. Tropikal iklimlerde şeftali iki kez çiçek açar ve daha düşük kalitede iki hasat verir.

 

2. Kültürel talepler

ToprakŞeftali, çeşitli topraklarda yetişir. Diğer yaprak döken meyveler gibi, baharın başında aşırı nemden etkilenebilir ve bu nedenle iyi drene edilmiş bir toprak tercih edilir. Daha az hassas anaçlar olmasına rağmen, 'ün üzerinde bir pH'a ve ayrıca tuzluluğa duyarlıdır. Kök sistemi de sığ olduğu için sığ toprağa şeftali dikmek mümkündür.

SuŞeftali kuraklığa dayanıklıdır ve sulama olmadan da büyüyebilir, ancak kaliteli meyvelerle ekonomik bir ürün elde etmek için mm su ile sulama yapmak gelenekseldir. Genç bir meyve bahçesinde sulama elma, badem ve diğer yaprak döken meyvelerle aynıdır.

Olgun bir meyve bahçesinde, erken ve geç şeftaliler için çeşitli öneriler vardır. Faktör aşağıdaki tabloya göredir:

 

 

Faktör

 

Nisan

Mayıs

Haziran

Temmuz

Ağustos

Eylül 

Ekim

 
Erkenci çeşitler

Geççi çeşitler 

 

Sulama oranı  (mm/day)

 

Nisan

Mayıs

Haziran

Temmuz

Ağustos

Eylül

Ekim

Toplam (mm)

Erkenci çeşitler

Orta sezon 

Geççi çeşitler

 

 

Yetiştiricilik sezonu

Şeftali ağaçları, çeşitlere göre Kasım-Aralık aylarında uykuda (dormant) kalır. Çiçeklenme Şubat-Mart aylarında başlar. Bol çiçeklidir ve çiçeklenme periyodu yaklaşık 10 gün sürer. Çiçeklenmeden meyvenin olgunlaşmasına kadar geçen süre, çeşitliliğe ve iklim koşullarına bağlıdır. Soğuk bir iklimde bu süre uzar ancak meyvenin kalitesi, rengi ve tadı iyileşir. Meyve biriminin nihai hacminin 2 / 3'si son gelişim aşamasında depolanır ve bu nedenle bu dönemde su açığına çok duyarlıdır.

 

3. Damlama tavsiyeleri

  • 1 metre aralıklarla litre / saat damlatıcılarla sıra başına bir lateral.
  • Sulama süreleri günde bir olmalıdır. 

Fransa'da gübreleme önerileri

(kaynak: Chambre d’agriculture, Horta del Rossello No. Dec. )

 

Besin talepleri;

Çeşit

Tip

Beklenen Verim

N

P2O5

K2O

May crest

Kısa sezon

15 t/ha

80

FantasiaOrta sezon

30 t/ha

Fair laneGeç sezon

40 t/ha

 

Gübreleme programı: Seçenek 1 (minimum)

 

Gübreler

May crest
(kg/ha)

Fantasia
(kg/ha)

Fair lane
(kg/ha)

Şubat (toprak uygulamaları)

(*)

Şubat (Fertigasyon)

Kalsiyum nitrat +25 CaO

3 x 60

3 x 60

4 x 60

Hasattan 1 ay önce

Potasyium nitrat

2 x 50

2 x 70

2 x

 

Gübreleme programı: Seçenek 2 (klasik)

 

Gübreler

May crest
(kg/ha)

Fantasia
(kg/ha)

Fair lane
(kg/ha)

Şubat (toprak uygulamaları)

(*)

Nisan (Fertigasyon)

Kalsiyum Nitrat +25 CaO

2 x 50

3 x 60

4 x 60

Nisan'dan Haziran'a (Fertigasyon)

Suda çözünür: or

10 x 25

10 x 25

10 x 25

Hasattan 1 ay önce

Potasyum nitrat

0

1 x 50

2 x 50

  • K bakımından zengin ve / veya P bakımından fakir topraklarda tipi gübre tercih edilmelidir.

İtalya'da yüksek tünellerde yetiştirilen şeftali ekimi için öneriler

Yetiştiricilik metodu: Yüksek tünel.
Dikim sıklığı: ağaç/ha.
Toplama sezonu: Mayıs (erkenci).

 

Banta uygulamalar

Uygulama zamanı

Amonyum nitrat
(kg/ha)

Multi-K Potasyum Nitrat
(kg/ha)

Erken Mart,
Meyveler ~2 cm çağında

, pril

Erken Nisan

, pril

Güney Afrika'da meyve büyüklüğünü artırmak için özel uygulamalar

Uygulama zamanı

Multi-K, bant uygulama
(kg/ha)

Multi-K, yaprak uygulamaları

Hasattan 8 hafta önce

-

Hasattan 4 hafta önce

50

-

Hasattan 2 hafta önce

-

1%

Yaprak bitki besleme hakkında her şeyi keşfedin

Sonbahar, ağacı N, K ve Fe'de gelecek sezonun gereksinimlerine hazırlamak için mükemmel bir mevsimdir. Yapraklar yeşil ve aktif olduğu sürece, yapraktan uygulamalarla bu besin maddelerini kolayca alacaktır.

Şeftali gübreleme programlarında parçalı K uygulaması için genel bir kılavuz

Gelişim dönemi

Döneme göre K2O oranı
(%)

Tavsiye oranı
(kg/ha K2O)

Yapraklanma

15

23

Çiçeklenme

20

30

Meyve tutumu

25

37

Meyve gelişimi

25

37

Meyve olgunlaşma

15

23

Total

İspanya'da şeftali de gübreleme

Toprak tipi: hafif - orta, iyi drenaj, pH
Yıllık sulama oranı: ~ m3 / ha.
Dikim sıklığı: bitki / ha.
Beklenen verim: 35 t / ha.

 

Fertigasyon: Önerilen besin ve gübre oranları

Ay

Bitkisel ürün isteği (kg/ha)

Tavsiye edilen gübreler (kg/ha)

N

P2O5

K2O

MgO

Multi-K

MAP

AN

Magnisal

Mart

10

5

0

11

16

5

0

Nisan

15

15

30

5

65

25

0

32

Mayıs

20

15

40

5

87

25

7

32

Haziran

27

10

50

15

16

0

95

Temmuz

30

5

60

15

8

5

95

Ağustos

30

5

50

10

8

25

63

Eylül

6

5

5

5

11

8

0

31

Toplam yıllık

65

55

42

 

 

Multi-K – Potasyum nitrat ().
MAP – mono-amonyum fosfat ().
Magnisal – Magnezyum nitrat ().

 

Kaynak: “Kuzey Carolina'da Yetiştirilen Şeftali”.

Gübreler

Gübre gereksinimleri görsel analiz, toprak analizi ve yaprak analizi ile belirlenmelidir. Yılda 12 - 18 inçlik uç büyüme gösteren ağaçlar genellikle ağır topraklarda daha az gübreye ihtiyaç duyar. Analiz için yaprak örnekleri, Temmuz ortasından Ağustos ortasına kadar toplanmalıdır. Tablo 3, şeftaliler için ana elementlerin tavsiye edilen yaprak konsantrasyonlarını listelemektedir.

 

 

Tablo 3. Yaprak analizi raporuna dayalı olarak önerilen şeftali yaprak analizi seviyeleri

Bitki Besinleri

İstenilen aralık

Azot%'de 2,0 - 3,0
Fosfor%'de -  
Potasyum%'de -
Kalsiyum%'de -  
Magnezyum%'de -
Demir50 - ppm
Mangan50 - ppm
Çinko20 - 40 ppm
Bakır5 - 10 ppm
Bor20 - 40 ppm

Kaynak: G. Cummings, North Carolina State University.

Şeftali ağaçları için genel gübreleme oranları Tablo 4'te gösterilmektedir. İhtiyaç duyulan temel besinler azot ve potasyumdur, ancak diğer besinlerin sağlanması da gerekli olabilir.

Tablo 4. Şeftali ağaçları için gübre kılavuzu

Ağaç yaşı (yıl)

yıllık miktar
gübre (ağaç başına pound)*

Yeni dikim

1 - 2

3 - 5

5 - 10

>10

Not: Ağaçlarınızın genel canlılığı için oranı ayarlayın.

*Diğer formülasyonlar uygundur; Azot-fosfor-potasyum içeriği için uygulanan miktarı ayarlayın.


Azot. Bu besin, hem meyve vermeyen hem de meyve veren şeftali ağaçlarına düzenli olarak uygulanmalıdır. Meyve veren ağaçların iyi sürgün ucu büyümesi (yılda 30 -  45 cm), meyve üretimi ve meyve büyüklüğünü sağlamak için yeterli azota ihtiyacı vardır. Şeftali ağacı, meyve veren yıllarda yeterli azot almazsa büyümesi zayıf olacaktır. İhtiyaç duyulan azot miktarı ağacın yaşı, genel canlılığı, mahsul yükü ve yabancı ot rekabeti ile belirlenir. Çok fazla azot, aşırı vejetatif büyümeyi uyarabilir, kış yaralanmalarına karşı hassasiyeti artırabilir ve meyve rengini ve çiçek tomurcuğu oluşumunu azaltabilir.

Azot, ağır topraklarda kış başında (Aralık ortası) veya tomurcuk kabarmadan önce ilkbaharda uygulanabilir. Kuzey Carolina'daki kumlu topraklarda, azotu tomurcuk çatlamadan hemen önce veya sırasında ilkbaharda uygulamak en iyisidir. Yaz azot uygulamaları tavsiye edilmez. Doğal olarak yüksek verimde olan dağ eteği topraklarındaki meyve bahçeleri için, Tablo 4'teki daha düşük azot oranları, iyi ağaç büyümesi ve meyve üretimi için yeterli olmalıdır. Kumlu topraklarda daha yüksek oran kullanılmalıdır.

Kuzey Carolina'da birçok yerde ilkbaharda don veya donma olasılığının yüksek olması nedeniyle azotlu gübrenin bölünmüş bir şekilde uygulanması şiddetle tavsiye edilir. Gübrenin yarısı Şubat sonu veya Mart başında uygulanır; eğer bir bitkisel ürün ayarlanmışsa, diğer yarısı Nisan sonu veya Mayıs başında uygulanır. Kumlu topraklardaki ağaçlar için üçüncü bir azot uygulaması gerekli olabilir. Kışın zarar görmemesi ve meyve kalitesinin düşmemesi için 15 Haziran'dan sonra azot uygulanmamalıdır.Uç sürgün büyümesi çok şiddetliyse ( cm'den fazla), uygulanan azot miktarını azaltın. Terminal büyüme zayıfsa (15 - 18 cm'den az), azot miktarını artırın.

 

Potasyum. Toprak ve yaprak analizleri bir eksiklik gösteriyorsa, sonbaharın sonlarında veya ilkbaharda potasyum eklenebilir. Aşırı potasyum, kalsiyum ve magnezyum alımını engelleyebilir ve bu nedenle istenmeyen bir durumdur.

 

Diğer besinler. Kuzey Carolina bölgesinin bir çok yerinde ek fosfor, kalsiyum ve magnezyuma ihtiyaç duyabilir. Toprak ve yaprak analizleri, eksiklikleri gidermek için neyin gerekli olduğunu belirlemenin en iyi yoludur.

1 ton pazarlanabilir ürün ile alınan makro elementler

N

P

K

Ca

Mg

S

Kg/ton

   

Kaynak: Kinoch: VOLHOUBARE LANDBOU, RSA. Processed by Frans Lourens, Haifa, RSA May,

 

Besin yeterlilik aralıkları

(source: A & L, Agronomy Handbook, Ankerman & Large Eds.)

Şeftali

N

S

P

K

Mg

Ca

Na

B

Zn

Mn

Fe

Cu

Al

Mo

%

p.p.m
-dan

25

20

35

6

 

 
-ya

 

50

50

80

20

 

 

 

Bitki dokusu örnekleme prosedürleri

Gelişim dönemi

Bitki kısmı

Tam çiçeklenmeden beş - sekiz hafta sonraMahmuzlardan veya mevcut sezonun büyümesinin tabanına yakın 4 - 8 yaprak

Önerilen temel besin oranları (kuru ağırlığın yüzdesi)

Kaynak

N

P

K

Mg

Mn

I

<

ppm

II

N/K ratio=

 

  

II: Macaristan'da Ağustos'un ilk yarısında Dixired çeşidi için tanımlandı. Szucs Endre.

Şeftalinin yeterli besin aralığı*

Source:  Fertilizing fruit crops – Ohio cooperative extension service, Ohio state University p.

Element

Besin aralığı (%)

 

Element

Besin aralığı (ppm)

N

 

Mn

P

 

Fe

K

 

B

Ca

 

Cu

Mg

 

Mo

   

Zn

* Bitki analiziyle sağlanan talimata göre mevcut sezonun büyümesi üzerine sürgün ortası yapraklarından 15 Temmuz - 15 Ağustos tarihleri arasında alınan yaprak örnekleri.

Şeftali - Yaprak - Mineral analiz değerleri

Besin

Ortalama değer

Kritik seviye

 

(%)

N

S

 

P

K

Mg

Ca

Na

 
 

(ppm)

Fe

 

Al

 

Mn

B

43

28

Cu

12

7

Zn

50

17

Mo

 

 

 

Şeftali yetiştirme hakkında daha fazla bilgiye mi ihtiyacınız var? Şeftali gübrelemesi sayfamıza her zaman dönebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası