hemşireliğe giriş dersi / Ders Tanımları – Girne Üniversitesi – Sağlık Bilimleri Fakültesi

Hemşireliğe Giriş Dersi

hemşireliğe giriş dersi

HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

 

I.  YARIYIL ZORUNLU DERSLER
 

  • OD KARİYER PLANLAMA (1+0) (AKTS: 2) 

Bu dersin içeriği, öğrencilerin profesyonel başvurularda kullanabilecekleri yöntem ve araçlar konusunda onları bilgilendirecek ve söz konusu bu yöntem ve araçları en etkin şekilde kullanabilme becerisini kazandıracak eylem ve uygulamalı ödevlerden oluşmaktadır. Bu ders, öğrencilerin becerilerini geliştirmelerine destek olacak deneyim imkânı sunan faaliyetler ile uygulamaları desteklemektedir. 
 

  • HE ANATOMİ (2+2) (AKTS: 3)

Bu ders,  Anatomiye giriş, Anatomide genel kavramlar, Anatomi genel ve özel terimleri, Anatomik pozisyonlar, Kemikler hakkında genel bilgiler, Columa vertebralis ve vertebralar, Thoraks, Kafatası kemikleri ve kafatasının bütünü, Üst ekstremite, Alt ekstremite kemikleri, Eklemler hakkında genel bilgiler, Eklem çeşitleri, Kafatası eklemleri, Üst ekstremite, Culumna vertebralis, Pelvis, Alt ekstremite eklemler, Kas sistemine ait genel ve özel bilgiler, Dolaşım sistemi hakkında genel bilgi, kalp anatomisi, kalbin damar ve sinirleri, arteriyel sistem, venöz sistem, lenfatik sistemi, dolaşım sistemi bölgesel topografik anatomisi, Solunum sistemi hakkında genel bilgi, burun, larinks, akciğerler, broşlar, plevra ve mediastinum anatomisi. Ağız anatomisi, diş ve çiğneme fonksiyonu, sindirim organlarının klinik ve fonksiyonel anatomisi, Böbrekler, üreter, mesane, erkek ve kadın genital organları fonksiyonel ve klinik anatomisini urogenital sisteminin topografik anatomisi. Endokrin organların bölgesel anatomisi, Deri, koku, göz, kulak ve tad organları anatomisi, Sinir Sistemi hakkında genel bilgi, Merkezi sinir sistemi, Beyin zarları cerebrum, cerebellum, pons ve medulla spinalis anatomisi, Periferik Sinir Sistemi hakkında, periferik ve otonom sinir sistemi anatomisi konularından oluşmaktadır.
 

  • HE FİZYOLOJİ (2+0) (AKTS:3)

Bu derste, organizmanın bölümlerini (hücre-doku-organ-sistem), bu bölümler arasındaki iletişimin ve bir bütün olarak organizmanın çevreyle olan ilişkisinin öğretilir, yaşamın başlangıcından itibaren gelişimi sağlayan fiziksel ve kimyasal etkenlerin tanımlanır, canlılığı sürdüren çeşitli özellik ve mekanizmaların açıklanır.
 

  • HE HİSTOLOJİ (2+0) (AKTS: 2)

Bu derste, öğrencilere insan organizmasını oluşturan hücre ve hücre ürünlerinin yapı ve işlevleri, vücutta bulunan 4 temel dokuyu ve bu dokuların bileşenleri ve türleri hakkında bilgi verilir. Bu dokuların temel işlevlerini yerine getirmek için hücrelerin nasıl özelleştiklerini öğretilir ve insan vücudunu oluşturan organ ve organ sistemlerinin temel histolojik özellikleri hakkında bilgi verilir.
 

  • HE HEMŞİRELİK ESASLARI I (3+0)(AKTS: 3)

Bu dersin amacı, hemşireliğe, temel insan gereksinimlerine, sağlık ve hastalığa ilişkin kavramları, ilkeleri ve hemşirelik felsefesini incelemektir. 
 

  • HE KİŞİLERARASI İLİŞKİLER VE İLETİŞİM (2+0) (AKTS: 3)

 Dersler, birinci sınıf güz döneminde 14 hafta boyunca haftada 2 saat olacak şekilde planlanmıştır. Bu ders; iletişimin tanımı ve amacı, iletişimi etkileyen faktörler ve iletişim teknikleri, iletişimde kavramlar, grup dinamiği ve grup ilişkileri, çatışma ve çatışma yönetimi, hastane ortamında iletişim vb. konuları içermektedir.
 

  • HE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ (2+0) (AKTS: 3)

Bu derste, İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin tarihi gelişimi, genel bilgiler, iş güvenliği kavramı, iş kazalarının tanımı, nedenleri ve önleme yöntemleri, iş güvenliği çalışmalarının iş gücü verimliliği açısından önemi, iş güvenliği çalışmalarının ekonomik açıdan önemi, iş kazalarının oluşumu ve sınıflandırılması, tehlikeler ve tehlike çeşitleri, kaza araştırmalarında yöntem ve çözümler gibi konulara yer almaktadır.
 

  • HE FARMAKOLOJİ (2+0) (AKTS: 3)

Öğrenciler bu derste hemşirelik mesleğinde en çok kullanacakları araç olan ilaçlara dair bilgiler edineceklerdir. İlaçların genel özelliklerini, tedavi edici etkiyi nasıl oluşturduklarını, advers etkilerini nasıl ortaya çıkardıklarını hem genel olarak, hem de her ilaç grubuna özel şekilde öğreneceklerdir. Ayrıca hemşirelik pratiğinde karşılaşabilecekleri ilaç uygulama hatalarına karşı farkındalık kazanacaklar, sık rastlanan zehirlenmeleri önleme ve tedavi etme konusunda bilgi sahibi olacaklar, ilaç-ilaç ve ilaç-besin etkileşimi konusunu da öğreneceklerdir.
 

  • OD ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I (2+0) (AKTS: 2)

Bu ders; İnkılâp kavramı, Türk inkılâbına yol açan etkenler, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş sebepleri, Osmanlı İmparatorluğu’nu kurtarma çabaları, fikir akımları, Birinci Dünya Savaşı, Mustafa Kemal’in Anadolu’ya geçişi ve kongreler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı, Kurtuluş Savaşı, Mudanya Ateşkesi, Lozan Konferansı gibi konuları içermektedir. 
 

  • OD TÜRK DİLİ I (2+0) (AKTS: 2)

Bu ders; dil, diller, Türk dili, dil bilgisi, sözcük ve cümle, kelime türleri, anlatımın ögeleri ve anlatımtürleri, düzgün ve etkili konuşmanın temel ilkeleri gibi konuları kapsamaktadır. 
 

  • OD YABANCI DİL I (3+0) (AKTS: 4) 

Bu derste İngilizce dil bilgisi ve kelime bilgisi dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerileriyle birlikte bütünleşik olarak geliştirilir. 
 

II. YARIYIL ZORUNLU DERSLER 
 

  • OD ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II (2+0) (AKTS: 2)

Bu ders; cumhuriyetin ilanı, siyasal, sosyal, kültürel inkılâplar, ekonomik atılımlar, Lozan Barış Antlaşmasının çözüme ulaştırmadığı sorunlar ve bunların sonuçlandırılması, yeni düzene karşı hareketler, çok partili döneme geçiş, Atatürkçülük ve Atatürk İlkeleri gibi konuları kapsamaktadır. 
 

  • OD TÜRK DİLİ II (2+0) (AKTS: 2) 

Bu ders; yazılı anlatım, yazılı anlatımda yöntemler ve plan, yazılı anlatım uygulaması, makaleler, rapor, eleştiri yazıları, resmi yazışmalar ve diğer metin türleri (hikâye, roman, köşe yazısı vb) sözlü anlatım ve iletişim konularını içermektedir. 
 

  • OD YABANCI DİL II (3+0) (AKTS: 4)

Bu ders; öğrencilerin tanımlama, özetleme, işlem betimlemesi ve sınıflandırma kompozisyonu ile ilgili becerilerini geliştirmeyi bu arada bütünlük ve akıcılık sağlamalarına yardımcı olmayı amaçlar. Buna ek olarak öğrencilerin İngilizce kullanımını sağlamak ve akademik İngilizcenin gereklerine hazırlanabilmeleri için çoklu becerili bir ders olarak tasarlanmıştır. 
 

  • HE HEMŞİRELİK ESASLARI II (5+12) (AKTS: 12)

Hemşirelik Esasları dersi, insanı ve toplumu çevresi içinde bütüncül bir yaklaşımla ele alır ve hemşireliğin ilke ve tekniklerini öğreterek diğer hemşirelik derslerine temel oluşturmayı amaçlar. Bu dersin amacı, bireysel sağlık kuralları ve temel insan gereksinimleri doğrultusunda hasta bakımı ile ilgili kavramları, ilkeleri ve yöntemleri öğretmektir.
 

  • HE PATOLOJİ (2+0) (AKTS: 2)

 Bu derste patolojik terminoloji, hücre hasarı ve vücudun hasara uyum mekanizmaları, inflamasyon, iyileşme ve rejenerasyon arasındaki farklar, tümör oluşumu, benign ve malign tümörlerin özellikleri, dolaşım sisteminin patolojisi, genetik hastalıklar, kan hücreleriyle ilgili patolojiler, kas-iskelet ve sinir sistemi patolojisi, eklem hastalıkları, çevresel hastalık yapıcı etkenler ve beslenme patolojsi anlatılmaktadır.
 

  • HE BİYOKİMYA (2+0) (AKTS: 2)

Bu derste, sağlık ve hastalık durumlarında insan biyokimyası, biyokimya nedir? Sağlık alanında biyokimya ne amaçla kullanılır? Hemşirelik öğrencilerine önce biyokimya ve önemi ile ilgili kavram anlatılır. Sağlık ve hastalık durumunun tanısında tıbbi karar için kullanılan rutin ve özel biyokimyasal testlerin öğrenilmesi, normal fizyolojik koşullarda olması gereken düzeyleri hakkında bilgi sahibi olmak için biyokimyasal parametrelerin insanlarla ilgili değerlerinin konuşulması ve öğrenilmesi hedeflenmiştir. Biyokimya parametrelerinin etkileneceği preanalitik (analiz öncesi) faktörlerin anlatılır. Laboratuvara gelen kanlar analiz öncesi nelerden etkilenir ve bu durum test sonuçlarına nasıl yansır? Bir hemşirelik bölümü öğrencisi preanalitik hata kaynakları konusunda bilgi sahibi olmalı ve kan ve diğer numunelerin alınması sırasında preanalitik hataya yol açacak yanlış uygulamaları yapmamalıdır. Numune alma tüpleri tanıtılır, hangi tüpe hangi kan örneği alınır konuşfunduszeue.info Plazması, serum, tam kan kavramları anlatılır, farkları incelenir. Hangi testler serumdan, hangi testler plazmadan çalışılır öğrenilir. İdrar analizleri hakkında bilgi sahibi olunur, idrar örneği nasıl toplanır anlatılır.
 

  • HE SAĞLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ (2+0) (AKTS: 2)

Bu ders kapsamında öğrenciler, sağlık değerlendirmesi, görüşme, öykü alma, fizik muayene, psikososyal değerlendirme yöntemlerini öğrenmiş olur.
 

  • HE MİKROBİYOLOJİ – PARAZİTOLOJİ (2+0) (AKTS: 2)

Bu dersin içeriğinde temel mikrobiyolojiye giriş, genel bakteriyoloji, genel viroloji, genel mikrobiyoloji ve genel parazit bilgilerinin kazanılmasına yönelik konulara yer verilir. 
 

  • HE SAĞLIK BİLİŞİMİ VE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ (2+0) (AKTS: 2)

 
Bu dersin içeriğinde bilişim sistemleri, kayıt sistemleri, kodlar, elektronik kayıtlar, hastane bilgi yönetim sistemleri, sağlık net, e-devlet, sosyal ağ, sosyal medya, e-öğrenme, uzaktan eğitim, temel kavramlar, windows XP kullanımı, internet kullanımı, kütüphane kaynaklarına erişim, arama motorlarının kullanımı, microsoft (word, excel, powerpoint, prezi) programlarının kullanımı, geleceğin teknolojileri, taşınabilir teknolojiler, bilişim güvenliği, etik, bilişim bağımlılığı, bulut bilişim, okuryazarlık konularına yer verilmiştir.


III. YARIYIL ZORUNLU DERSLER 
 

  • HE PSİKOLOJİ (2+0) (AKTS: 2)

Bu derste psikoloji bilimindeki ele alınan temel konular olan psikolojinin tanımını, alanlarını, psikolojide araştırma yöntemlerini, beyin ve davranış, duyum, öğrenme, algı, bellek, düşünme, dil, zeka, bireysel farklılıklar vb. gibi konuları incelemek. Ders konuları psikojinin temel alanlarını içermekte olup, bu konulara ilişkin temel kavramlar, kuramlar bilimsel yöntemle ele alınmaktadır.
 

  • HE İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ (5+12) (AKTS: 16)

Dersin amacı; öğrenciye dahili hastalıkların risk faktörleri, patofizyolojisi, belirti-bulguları, tanılama ve tedavi yöntemleri ve bu hastalıklara ilişkin sistematik ve bütüncül bir yaklaşımla hemşirelik bakımı verebilme bilgi ve becerisini kazandırmaktır. Dahili hastalıkların fizyopatolojileri, hastalıklara ilişkin risk faktörleri, korunma, belirti ve bulguları, tanı yöntemleri, tedavi ve hemşirelik bakımları ile ilgili kavramlar, ilkeler, yöntemler ve uygulamalar dersin içeriğini oluşturmaktadır.
 

  • HE SAĞLIK SOSYOLOJİSİ (2+0) (AKTS: 3)

Bu derste, sosyolojinin konusu, çalışma alanları, dalları ve sosyolojik bakış açısı, Sosyolojinin sağlık sosyolojisi ile ilgili temel kavramları, hastalığın tarihçesi,hastalık-toplum bağlantısı, hekim-ebe-hemşire /hasta etkileşimi ve rol modelleri, sağlık ve hastalığı etkileyen sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik faktörler, toplumsal cinsiyet-şiddet-sağlık bağlantısı ve tıp personelinin rolü gibi konular ele alınmaktadır.
 

  • HE BULAŞICI HASTALIKLAR (2+0) (AKTS: 3)

Bu derste, Epidemiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar, Epidemiyolojik Ölçütler, Kişisel Proflaksi ve Bağışıklama, Bulaşıcı Hastalıklarda Bildirim ve Sürveyans, Hastalık Çıkmadan Önce ve Çıktıktan Sonra Alınacak Önlemler, Hastane Enfeksiyonları, Korunma Önlemleri (İzolasyon Yöntemleri) ve Hemşirelik Bakımı, Döküntü ile Seyreden Hastalıklar ve Hemşirelik Bakımı, Sindirim Yolu ile Bulaşan Hastalıklar ve Hemşirelik Bakımı, Kan ve Kan Ürünleriyle Bulaşan Hastalıklar ve Hemşirelik Bakımı, Santral Sinir Sistemi Enfeksiyonları ve Hemşirelik Bakımı, Solunum Yolu ile Bulaşan Hastalıklar ve Hemşirelik Bakımı, Güncel Bulaşıcı Hastalıklar ve Hemşirelik Bakımı (Ebola, Sars, kuş gribi, Kırım Kongo kanamalı ateşi, zika virüs), Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Hemşirelik Bakımı, Cilt ve Yumuşak Doku Enfeksiyonları ve Hemşirelik Bakımı gibi konular anlatılmaktadır. 
 

III. YARIYIL MESLEKİ SEÇMELİ I DERSLER
 

  • HE KİŞİSEL GELİŞİM (2+0) (AKTS:3)

Bu derste Öğrencinin bedensel, zihinsel ve ruhsal özellikleri ile birlikte kendini tanımasını, (bireysel potansiyelinin farkına varmasını) ve kendini geliştirme ilkelerini öğrenerek, kendisini daha iyi ifade etmesi ve bu yolla mesleki ve sosyal yaşamında doyumlu, başarılı ve uyumlu olması amaçlanmaktadır.
 

  • HE SAĞLIĞI KORUMA VE GELİŞTİRME (2+0) (AKTS:3)

Bu ders; birey, aile ve toplum gruplarının sağlığını koruma ve geliştirme konuları üzerine odaklanır. Bu ders kapsamında öğrenciler, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını kazanma ve kazandırmada, davranış değiştirme stratejilerini planlama, uygulama ve değerlendirme konusunda temel düzeyde bilgi sahibi olurlar.
 

  • HE TAMAMLAYICI VE ALTERNATİF TEDAVİLER (2+0) (AKTS:3)

Ders; tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemlerine kavramsal bakış, tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemlerinin tarihsel gelişimi, tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemlerinin kullanımı, zihin-beden metotları, müzik terapi, masaj, akupressure, akupunktur, terapötik dokunma, reiki ve refleksoloji kavramlarını içermektedir.
 

  • HE SAĞLIK EĞİTİMİ (2+0) (AKTS:3)

Bu ders öğrencilerin sağlık eğitimine ilişkin güncel kavramları anlamalarını, öncelikli halk sağlığı sorunlarına ilişkin sağlık eğitimlerini planlayıp ve uygulayabilmelerini amaçlamaktadır.
 

  • HE ÖZEL GRUPLARDA VE DURUMLARDA İLETİŞİM (2+0) (AKTS:3)

Bu derste, öğrencilere, hemşire-hasta etkileşiminde karşılaşabilecekleri özel gruplar ve durumlardaki bireylerle etkili iletişim kurma becerilerini geliştirebilme ve elde ettikleri bilgileri klinik uygulamaya aktarma becerilerini kazandırılır.
 

III. YARIYIL GENEL SEÇMELİ I DERSLER
 

  • GS STRES VE ZAMAN YÖNETİMİ (2+0) (AKTS:3)

Bu ders; Stresin tanımları, türleri, bedensel ve davranışsal sonuçları, stres-kişilik ilişkisi, stres-iş yaşam kalitesi ilişkisi, stresle başa çıkmada bedensel, zihinsel ve davranışçı yaklaşımlar, zaman yönetimi konularını içermektedir. 
 

  • GS GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI (2+0) (AKTS:3)

Bu ders; sorumluluk ve sosyal sorumluluk: kavramsal analiz, etik ve ahlak, sosyal sorumluluğun tarihsel gelişimi, kurumsal sosyal sorumluluk, sosyal hizmetler ve insan hakları bağlamında sosyal sorumluluk, uluslararası sosyal sorumluluk, gönüllülük, sosyal sorumluluk projeleri, proje nasıl hazırlanır? konularını içermektedir. 
 

  • GS YARATICI DRAMA VE DOĞAÇLAMA (2+0) (AKTS:3)

Bu ders; drama temel kavramlar, yaratıcılık, dramatizasyon, doğaçlama, rol oynama, kendini ifade edebilme, empati kurabilme, oyun oynama konularını içermektedir.
 

  • GS AKADEMİK TÜRKÇE  (2+0) (AKTS:3)

Derste üniversitelerin Türkçe programlarında öğrenimine başlayan uluslararası öğrenciler için Türkçe hazırlık sınıfında aldıkları Türkçe eğitimin onların özellikle sosyal alanlardaki programlarda başarı düzeylerini yüksek tutabilmek için yeterli olmadığından, eğitimleri sırasında Türkçe bilgi düzeylerini geliştirmeye yönelik bilgiler verilecektir. 
 

  • GS  İNSAN HAKLARI  (2+0) (AKTS:3)

Bu derste İnsan Haklarının Tarihsel Gelişimi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnsan Hakları Korunması Alanındaki Uluslararası Temel Belgeler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve İçtihatları, Temel Hak ve Özgürlükler, Kuşak Haklar hakkında bilgi verilecektir.
 

  • GS GİRİŞİMCİLİK (2+0) (AKTS:3)

Bu ders; girişimcilik kavramı, girişimciliğin temel nitelikleri; girişimciliğin işlevleri, girişimcilik konusundaki gelişmeler; girişimcilikte yaratıcılık ve yenilikçilik, iş planı ve iş planının hazırlanması; iş kurma süreci, iç ve dış girişimcilik, teknolojik yenilik ve ekonomik performans; piyasa ekonomisinde girişimcilik ve rekabet, uluslararası girişimcilik, Türkiye'de girişimciliğin gelişimi; gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde girişimcilik konularını içermektedir.
 

  • GS PROJE YÖNETİMİ (2+0) (AKTS:3)

Bu dersin kapsamında proje yönetimi ve proje başarısına etki eden anahtar yönetim konuları; proje yönetimi fonksiyonları, zaman yönetimi, maliyet analizi ve proje yönetimine bağlı lineer programlama ve optimizasyon konuları işlenecektir.
 

  • GS İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ (2+0) (AKTS:3)

Bu ders insan kaynakları yönetimi tanımı ve işlevleri, insan kaynakları yönetimi fonksiyonları, çalışan tedariği, işe başvuru, mülakat teknikleri, çalışan eğitimi, kariyer yönetimi ve kariyer planlama, performans değerleme ve performans değerlendirme teknikleri, ücretlendirme, çalışan motivasyonu, çalışan işletmeye bağlılığını ve verimliliğini etkileyen insan kaynakları yönetimi uygulamalarını içermektedir.
 

  • GS BİLİM TARİHİ (2+0) (AKTS:3)

Bu ders bilimin doğuşu ,medeniyetler perspektifinden bilim, Nil ve Anadolu medeniyetleri; Asya ,Çin, Hint ,Roma ,Yunan ve İslam medeniyetleri, Avrupa, Amerika, Asya, Uzakdoğu, Orta-Doğu medeniyetlerini, Türk dünyası bilim ve teknoloji tarihi, cam ,tekstil ve seramik teknolojisi tarihi, demir-bakır ve döküm teknolojisi tarihini içermektedir.
 

  • GS 33 FOTOĞRAFÇILIK (2+0) (AKTS:3)

Bu derste kapsamında öğrenciler, fotoğrafçılık hakkında genel bir bilgi sahibi olabilecek, fotoğraf çekimi ve baskı işlemlerinin pratiğini öğrenebilecektir. Fotoğrafçılıkta kullanılan filtreler, gereçler ve sistemler hakkında bilgi verilecektir. 
 

  • GS ETKİLİ VE GÜZEL KONUŞMA (2+0) (AKTS:3)

yy’da en önemli meselelerimizden biri iletişfunduszeue.info çerçevede ders kapsamında, toplum önünde konuşan bireylerin kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri için düşüncelerini ve duygularını doğru sözcüklerle aktarmasının önemine değfunduszeue.info olarak da hitabet sanatında ustalaşmanın sağlanabilmesi için, bütün dilsel araçları, sözcük seçimini, tümce yapısını, konuşmadaki ezgiyi, vurguyu, ses tonunu, konuşma temposunu geliştirme yolları üzerinde durulucaktır.
 

  • GS  İŞARET DİLİ (2+0) (AKTS:3)

Bu derste Türkçe çeviri dili, el ve beden şekilleri, Ellerin beden durumu, Mimiklerin fonksiyonu, TİD dizi işitme engelli bireyle iletişim kurma, İşareti anlamlandırma Özgün anlatım, duygu ve görüşler aktarmaya yönelik bilgi verilecektir.
 

IV. YARIYIL ZORUNLU DERSLER 
 

  • HE HEMŞİRELİKTE ÖĞRETİM (2+2) (AKTS: 3)

Hemşirelikte öğretim dersi, hemşireliğin eğitimci rolünü yerine getirmede gerekli olan; temel eğitimin kuramsal ve uygulamalı bilgi ve becerilerini kazanmaya yönelik bir içerikten oluşur.
 

  • HE HEMŞİRELİKTE ETİK (2+0) (AKTS: 2)

Bu ders, hemşirelik değerler sistemi, profesyonel değerler, etik kavramı, etik ilkeler, etik teorisyenler, etik kodlar, etik karar verme, hasta hakları, bilimsel araştırma ve etik kurullar kavramlarını içermektedir.
 

  • HE CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ (5+12) (AKTS: 16)

Bu derste, öğrenciler tarafından cerrahi yolla tedavi edilmesi gereken hastaların ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve ameliyat sonrası döneme ilişkin bütüncül bir yaklaşımla hemşirelik bakımını, eğitimini ve rehabilitasyonunu sağlayacak uygulamaların yapılabilmesini amaçlamaktadır.
 

  • HE ACİL HEMŞİRELİĞİ (3+2) (AKTS: 3)

Bu derste, acil bakıma ilişkin temel bilgi ve kavramlar, akut durumların fizyopatolojileri, acil tanı, tedavi ve izlem uygulamalarında hemşirelik bakımı ve sorumlulukları gibi konulara yer verilmiştir.
 

IV. YARIYIL MESLEKİ SEÇMELİ II DERSLER
 

  • HE TEMEL İLK YARDIM UYGULAMALARI (2+0) (AKTS:3)

Bu dersin sonunda öğrenciler; İlkyardım ve Acil Bakım bağlamında kazazedeye ilkyardımı ve triajı gerçekleştirebileceklerdir.
 

  • HE GERİATRİ HEMŞİRELİĞİ (2+0) (AKTS:3)

Ders, aktif ve sağlıklı yaşlanma, geriatri ile ilgili genel kavram ve teoriler, geriatrik hastada tanılama (fiziksel, sosyal,psikososyal) yapma, geriatrik hastalıklar ve hemşirelik bakımı konularına odaklanır.
 

  • HE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ (2+0) (AKTS:3)

Bu ders toplumsal cinsiyet çalışmalarının temel tartışmalarını ortaya koymakta ve cinsiyet, toplumsal cinsiyet, erkeklik, kadınlık, eşitlik kavramlarını, aile modellerini, geleneksel ve toplumsal rolleri içermektedir.
 

  • HE BESLENME (2+0) (AKTS:3)

Bu dersin sonunda öğrenciler, Sağlık ve beslenme ile ilgili temel kavramları tanımakta, besin öğelerinin (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su) yapısı, bedende kullanımı, gereksinimleri ve kaynaklarını öğrenmekte, hemşirelik bakımı ile ilgili olan diyabet, kalp hastalıkları, kanser, böbrek hastalıkları gibi süregen hastalıklarda beslenme ilkeleri ile ilgili temel bilgi sahibi olmaktadırlar.
 

  • HE PROFESYONELLİK VE LİDERLİK (2+0) (AKTS:3)

Profesyonellik ve Liderlik dersinde; profesyonellik ilkeleri, hemşirelikte değişim süreci, eleştirel düşünme, ekip çalışması, hemşirelikte güç, problem çözme, karar verme, liderlik teorileri, liderlik stilleri, liderliğin temel özellikleri, liderlik modelinin analizi, dönüşümcü ve karizmatik liderlik, vizyoner liderlik ve hemşirelikte iz bırakan liderler konuları anlatılacaktır.
 

IV. YARIYIL GENEL SEÇMELİ II DERSLER
 

  • GS MEDYA VE İLETİŞİM (2+0) (AKTS:3)

Bu ders; iletişim süreci, iletişim türleri, iletişim modelleri, iletişim kuramları, medya kavramı ve toplum, medya ve kamuoyu, medya, siyaset, propaganda, Türkiye’de medya konularını içermektedir. 
 

  • GS DİKSİYON VE ETKİLİ KONUŞMA (2+0)+2 (AKTS:3)

Bu ders; konuşma kavramı: iletişim-dil-düşünce, ve konuşma ilişkisi, iletişimde sözlü ve yazılı anlatımın yeri, konuşmanın temel öğeleri konularını içermektedir. 
 

  • GS MESLEK ETİĞİ (2+0) (AKTS:3)

Bu ders; etik ve ahlak kavramları, etik sistemleri, ahlakın oluşumunda rol oynayan faktörler, meslek etiğini incelemek, mesleki yozlaşma ve meslek hayatında etik dışı davranışların sonuçları, sosyal sorumluluk kavramı konularını içermektedir. 
 

  • GS SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK (2+0) (AKTS:3)

Bu dersin kapsamında dünyada yükselen bir trend haline gelen sürdürülebilir kalkınma olgusunu tanıtmak ve farkındalığı artırmak amaçlanmaktadır. 
 

  • GS PROBLEM ÇÖZME VE KARAR VERME (2+0) (AKTS:3)

Bu dersin kapsamında lineer/nonlineer programlama, gol programlama, ulaşım, proje yönetimi, nicel karar verme gibi çeşitli matematik modelleme ve nicel analiz yöntemlerinin tanımlanma ve çözüm yöntemlerinin öğretilmesi konuları işlenecektir. 
 

  • GS TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI (2+0) (AKTS:3)

Bu ders öğrencilerin teknoloji bağımlılığı konusunda farkındalık kazanmasını sağlar. Teknoloji bağımlılığına yönelik davranış değiştirme stratejilerini planlama, uygulama ve değerlendirme konusunda temel düzeyde bilgi sahibi olurlar.
 

  • GS KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ (2+0) (AKTS:3)

 Bu ders kalite ve kalite kavramının gelişimi, kalite yönetim sistemi standartları, kalite ekonomisi, problem belirleme ve çözme teknikleri, toleranslar ve spesifikasyonlar, istatistiksel süreç kontrolü ve nicel, nitel ölçüler için kontrol grafikleri, kabul örnekleme planları, işletim karakteristiği eğrisi, süreç yetenek analizi, ölçme cihazlarının genel ölçüsü elemanlarının tanımı, metrik ve İngiliz ölçü sistemine göre mühendislikte çeşitli büyüklükler için kullanılan ölçme ve kontrol yöntemleri, ölçme hataları, geometrik toleranslar ve mastar çeşitleri, kalibrasyon ve detaylarını içermektedir.
 

  • GS İŞ HUKUKU (2+0) (AKTS:3)

 Bu ders hukuk kavramı, hukukun işlevleri, hukuk kurallarının toplumsal yaşamı düzenleyen diğer hukuk kurallarından farkları, yaptırım türleri, hukukun dalları, iş hukukunun kaynakları, bireysel iş hukuku, toplu (kolektif) iş hukuku konularını içermektedir.
 

  • GS GÜNCEL EKONOMİK KONULAR (2+0) (AKTS:3)

 Bu ders bölgeler, sektörler ve temalar merceğinden dünya ekonomisinin güncel sorunlarına bakış konularını içermektedir.
 

  • GS HALKLA İLİŞKİLER (2+0) (AKTS:3)

 Bu ders halkla ilişkiler kavramının tanımı, halkla ilişkilere yakın kavramlar, işletmelerde halkla ilişkiler birimlerinin yapılanması, halkla ilişkiler uzmanlarının özellikleri, halkla ilişkilerde araştırma ve değerlendirme ve halkla ilişkiler uygulamalarını içermektedir.
 

V. YARIYIL ZORUNLU DERSLER
 

  • HE ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ (5+8) (AKTS: 12)

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği dersinin amacı, öğrencilerin yaş dönemindeki çocukların temel büyüme-gelişme özelliklerini bilmesini, çocukluk ve ergenlik döneminde sağlığı koruma ve geliştirme yaklaşımlarını planlayabilmesini, akut ve kronik hastalıklarda çocukların ve ailelerinin sağlık bakımını sürdürmeye yönelik hemşirelik sürecini uygulayabilmesini sağlamaktır. Bu derste; çocuk sağlığının önemi, çocuk hakları, pediatri hemşireliğinde bakım felsefesi, büyüme-gelişme ve temel kuramlar, yenidoğan-bebeklik, yaş, yaş, yaş ve yaş dönemlerindeki gelişimsel özellikler ve sağlığın geliştirilmesi, akut ve kronik hastalık, hastaneye yatmanın çocuk ve aileye etkileri, terapötik oyun, çocuklarda ağrı ve hemşirelik yaklaşımı, çocuklarda fizik tanılama ve pediatri hemşireliğinde temel uygulamalar, çocuklarda sıvı ve elektrolit tedavisi, hastalıklarda çocuk ve ailenin hemşirelik bakımı konuları yer almaktadır.
 

  • HE KADIN SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ (5+8) (AKTS: 12)

Bu derste, Kadın ve üreme sağlığı, cinsel sağlık, üreme sistemi, gebelik, doğum öncesi dönem, doğum eylemi, doğum sonrası dönem, yenidoğanın fizyolojisi, aile planlaması, kadın hayatının evreleri, kadın hastalıkları, üreme sistemi kanserleri, jinekolojide tanı ve tedavi yöntemleri ve bunların hemşirelik bakımları ile ilgili kavramlar, ilkeler ve uygulamalar konuları yer almaktadır.
 

  • HE HEMŞİRELİKTE ARAŞTIRMA VE İSTATİSTİK I (4+4) (AKTS: 3)

Ders içeriği birey, aile ve toplum gruplarının gereksinimlerine yönelik hemşirelik biliminin gelişimine katkıda bulunacak temel araştırma ilke, süreç ve kavramlarından oluşur. Bu doğrultuda ders konuları araştırma planlama ve yürütme süreci üzerine odaklanır.
 

V. YARIYIL MESLEKİ SEÇMELİ III DERSLER
 

  • HE HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ (2+0) (AKTS:3)

Bu dersin içeriğinde; tanımlar, Türkiye’de ve Dünya’da hasta güvenliği, hasta güvenliği kültürü, sağlık çalışanlarını hasta güvenliği konusundaki inanç ve tutumları, sağlık hizmetine bağlı tıbbi hatalar, enfeksiyon kontrolü, ilaç yönetimi, cerrahide hasta güvenliği, çocuk kliniklerinde hasta güvenliği, yaşlı hastaların güvenliği, yoğun bakım kliniklerinde hasta güvenliği, engelli hastaların güvenliği, hasta güvenliğinde yasal süreçler, hata bildirimi ve raporlama süreçleri, hasta güvenliği standartları, hasta güvenliği programı geliştirme konuları yer almaktadır.
 

  • HE KÜLTÜRLERARASI HEMŞİRELİK (2+0) (AKTS:3)

Ders, sağlık, hastalık ve kültür kavramı, kültürün sağlıktaki önemi ve yeri, sağlıkta kültürel davranışlar, farklı kültürlerde hasta yakınları ve sağlık çalışanı arasındaki iletişim, bir hastalığın farklı kültürlere göre yaşanması, kültürlerarası hemşirelik kavramı, kültürlerarası bakım yaklaşımı konularını içermektedir.
 

  • HE BÜYÜME VE GELİŞME (2+0) (AKTS:3)

Sağlıklı/Hasta çocuğun gelişimini değerlendirebilmeye yönelik temel kavramları ve gelişim dönemlerini içerir.
 

  • HE ENGELLİ BİREY HEMŞİRELİĞİ (2+0) (AKTS:3)

Engelli birey hemşireliği dersinin içeriğinde; engel kavramı, Dünya'da engelli hemşireliğinin durumu, engelli bireylere sağlık bakımı veren profesyonel meslek grupları ve çalışma alanları, engelin nedenleri, engel türleri, gelişimsel dönemlerde engelliliğin etkileri, engel türlerine göre sağlık bakım gereksinimleri ve hemşirelik girişimleri, engellilikle ilgili yasal mevzuat, engelli bireyler ve ailelerin toplumsal yaşam güçlükleri, konuları yer almaktadır.
 

  • HE BAĞIMLILIK (2+0) (AKTS:3)

Öğrencilerin bağımlılık, tedavisi ve önleme konusundaki temel bilgiye sahip olması ve edinilen bilgiler doğrultusunda bağımlı bir bireyin ve ailesinin temel bakım gereksinimlerini belirleyebilme ve hemşirenin bu durumdaki rolünü tanımlayabilme becerisini kazandırmak hedeflenmiştir.
 

VI. YARIYIL ZORUNLU DERSLER 
 

  • HE RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ (5+8) (AKTS: 12)

Öğrencinin, insan davranışlarını ve davranış bozukluklarını irdeleyebilecek, birey, aile ve toplumun ruhsal gereksinimlerini tanıyabilecek, yaşantılarından anlam bulmada onlara yardım edebilecek ve ruh sağlığı bozuk bireye gerekli bakım, rehberlik, rehabilitasyon ve desteği sağlayabilecek temel psikiyatri hemşireliği ilkelerini, işlevini ve sürecini yürütebileceği bilgi, beceri ve tutumları geliştirmesi amaçlanmaktadır.
 

  • HE HALK SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ (5+8) (AKTS: 12)

Ders içeriği birey, aile ve toplum gruplarının gereksinimlerine yönelik halk sağlığı hemşireliğinin temel kavramları doğrultusunda rol ve fonksiyonlarını tanıtmadan oluşur. Bununla birlikte sağlık bakım sistemi ve sağlık politikaları, ülkenin güncel sorunları doğrultusunda özel grupların (çocuk, engelliler, yaşlılar, işçiler vb) sağlığını koruma ve geliştirme konularına da odaklanır.
 

  • HE HEMŞİRELİKTE ARAŞTIRMA VE İSTATİSTİK II (2+2) (AKTS: 3)

Ders içeriği verileri analiz edebilme ve verileri yorumlayabilme ile SPSS kullanımına odaklanır.
 

VI. YARIYIL MESLEKİ SEÇMELİ IV DERSLER 
 

  • HE SAĞLIK HUKUKU (2+0) (AKTS:3)

Sağlık çalışanlarına ilişkin görev yetki ve sorumlukları, Hasta Hakları ve Uygulamaları, Cezai Sorumlulukları, Sağlık çalışanlarına ilişin Türk Hukuk Sistemin de yer alan yasal kavramları içermektedir.
 

  • HE KANITA DAYALI HEMŞİRELİK UYGULAMALARI (2+0) (AKTS:3)

Kanıta Dayalı Hemşirelik uygulamasında, karşılaşılan sorunla ilgili uygun soru oluşturmak, sorunun yanıtına yönelik literatür taraması yapmak, kanıtları eleştirel olarak değerlendirmek, en iyi kanıtı hasta özellikleri ile birleştirerek uygulamak ve süreci değerlendirmekten oluşan basamaklı yaklaşım söz konusu olup, doğru bir uygulama yapabilmek için hekimlerin literatür tarayabilmesi, klinik epidemiyoloji ve biyoistatistik bilgisine sahip olması ve kanıtın gücüne dayanarak, deneyimini ve hasta özelliklerini göz önüne alarak karar verebilmesi gereklidir.
 

  • HE ÇOCUKLARDA İLAÇ YÖNETİMİ (2+0) (AKTS:3)

Bu derste; temel matematik kavramları (aritmetik semboller, roma rakamları, üstlü sayılar, ondalıklı sayılar, oran orantı, birimler ve benzer değerleri, mol ve milimoller), yüzde ve oranlar, ilaç yüzdelerinin hesaplanması, doz hesaplamaları, infüzyon oranı hesaplamaları, vücut yüzey alanı, beden kitle indeksi, böbrek fonksiyonları hesaplamaları, yüksek riskli ilaç grupları, ilaç-ilaç ve ilaç-sıvı etkileşimleri, pediatrik hastalarda farmakokinetik ve farmakodinamikler, pediatrik hastalarda ilaç uygulamalarındaki farklılıklar, pediatrik hastalarda deriye, göze, kulağa, buruna, oral, NG, OG, PEG, IM, IV yol ile ilaç uygulamaları, pediatrik hastalarda ilaç yönetimi, pediatrik hastalarda sıvı yönetimi, bakımda kullanılan farmakolojik ürünler konuları yer almaktadır.
 

  • HE DİYABET HEMŞİRELİĞİ (2+0) (AKTS:3)

Dersin amacı; öğrenciye diyabet hastalığına ilişkin temel ve tıbbi bilgilerin yanı sıra diyabet hemşireliği ile ilgili bakım ve uygulamalar hakkında bilgi vermektir.
 

  • HE OLAĞANÜSTÜ KOŞULLLARDA HEMŞİRELİK (2+0) (AKTS:3)

Dersin amacı; öğrenciye olağanüstü koşullar ve bu koşullardaki hemşirelik uygulamaları ile ilgili bilgi vermektir.
 

  • HE ONKOLOJİ HEMŞİRELİK  (2+0) (AKTS:3)

Ders, hemşirelikte branşlaşma ve uzmanlaşma alanlarından birisi olan onkoloji hemşireliğiyle ilgili temel bilgilerin kazandırılmasına yönelik onkolojik hastalıklar ve hemşirelik bakımına ilişkin konulara odaklıdır.
 

VII. YARIYIL ZORUNLU DERSLER 
 

  • HE HEMŞİRELİKTE YÖNETİM (2+2) (AKTS: 3)

Bu ders, yönetim bilimi ile ilgili temel kavramlar, yönetim süreci, yönetim biçimleri ve yönetici tipleri, sağlık bakım sistemi ve ulusal sağlık politikası, yönetici hemşire rol ve sorumlulukları, sağlık hizmetlerinde insan kaynakları yönetimi, toplam kalite yönetimi, hemşirelikte bakımın yönetimi, sağlık/hemşirelik ile ilgili yasal ve etik düzenlemeler konularını içermektedir.
 

  • HE MESLEKİ EĞİTİM I (3+24) (AKTS: 24)

Bu derste öğrenciler klinikte bakım verdikleri hasta ve ailesine yönelik hazırladıkları bakım planını ve konu ile ilgili araştırma sonuçlarını sunarlar, olgu sunumu ve tartışmaları gerçekleştirirler.
 

VII. YARIYIL MESLEKİ SEÇMELİ V DERSLER
 

  • HE MESLEKİ İNGİLİZCE I (2+0) (AKTS:3)

Sağlık organizasyonlarında kullanılan İngilizce anahtar kelimeleri ve hemşirelik kavramlarını bilme, profesyonel yaşantıda hasta ve sağlık ekibi ile İngilizce iletişim kurabilme, temel mesleki İngilizce yayınları izleyebilme becerisini kazandırmaktır.
 

  • HE EVDE BAKIM HEMŞİRELİĞİ (2+0) (AKTS:3)

Dersin amacı; öğrenciye hasta/sağlıklı birey ve ailenin ev ortamında gereksinim duydukları sağlık bakım hizmetlerinin tanılanması, uygulanması ve değerlendirmesini içeren bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır.
 

  • HE OKUL SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ (2+0) (AKTS:3)

Okul hemşiresinin rol ve sorumlulukları ile birlikte, okul çocuklarının sağlığının korunması ve geliştirilmesine yönelik konuları içermektedir.
 

  • HE ÜREME SAĞLIĞI VE CİNSEL SAĞLIK (2+0) (AKTS:3)

Cinsel sağlık /üreme sağlığı temel ilkeleri, üreme hakları ve toplumsal cinsiyet konusunda var olan politikalar, haklar, stratejiler, güvenli cinsellik, istismar ve şiddet başlıkları kapsamında Dünya’da ve Türkiye’de üreme sağlığı ve cinsel sağlık hizmetleri ve niteliği incelenecektir.
 

  • HE İŞ YERİ HEMŞİRELİĞİ (2+0) (AKTS:3)

İş yeri hemşiresinin rol ve sorumlulukları ile birlikte, iş yerinde çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesine yönelik konuları içermektedir.
 

  • HE ÇOCUKLARDA SAĞLIĞIN TANILANMASI

Bu ders kapsamında öğrenciler, çocuklarda sağlık değerlendirmesi, görüşme, öykü alma, fizik muayene, psikososyal değerlendirme yöntemlerini öğrenmiş olur.
 

VIII. YARIYIL ZORUNLU DERSLER 
 

  • HE YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ (3+2) (AKTS: 3)

Dersin amacı; öğrenciye dahili ve cerrahi yoğun bakımlarda görülen akut ve kronik hastalıkların hemşirelik yönetimini içeren teorik bilgiyi ve uygulama becerilerini kazandırmak; durumu kritik olan hastaya sistematik ve bütüncül bir yaklaşımla hemşirelik süreci doğrultusunda bakım verebilmesini sağlamaktır.
 

  • HE MESLEKİ EĞİTİM II (3+24) (AKTS: 24)

Bu derste öğrenciler klinikte bakım verdikleri hasta ve ailesine yönelik hazırladıkları bakım planını ve konu ile ilgili araştırma sonuçlarını sunarlar, olgu sunumu ve tartışmaları gerçekleştirirler.
 

VIII. YARIYIL MESLEKİ SEÇMELİ VI DERSLER
 

  • HE MESLEKİ İNGİLİZCE II (2+0) (AKTS:3)

Sağlık organizasyonlarında kullanılan İngilizce anahtar kelimeleri ve hemşirelik kavramlarını bilme, profesyonel yaşantıda hasta ve sağlık ekibi ile İngilizce iletişim kurabilme, temel mesleki İngilizce yayınları izleyebilme becerisini kazandırmaktır.
 

  • HE PALYATİF BAKIMI (2+0) (AKTS:3)

Bu dersin içeriğinde palyatif bakıma ilişkin temel bilgi ve kavramlar, akut durumların fizyopatolojileri, palyatif bakımda tanı, tedavi ve izlem uygulamalarında hemşirelik bakımı ve sorumlulukları gibi konular anlatılmaktadır.
 

  • HE ADLİ HEMŞİRELİK (2+0) (AKTS:3)

Öğrencilerin temel hemşirelik bilgi ve becerisinin yanı sıra olay yeri inceleme; şiddet, travma ve diğer suç olgularının faillerini ve/veya travma veya ölüm olaylarındaki mağdurların/kurbanların incelenmesinde tıbbi ve yasal bir bakış açısı ile değerlendirme yapabilme; adli olgularda adli kanıtları toplama, saklama, ilgili mercilere ulaştırma ve fail ve kurbanlarla iletişimi ve güvenliği sağlama ve sürdürme konusunda bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
 

  • HE AMELİYATHANE HEMŞİRELİĞİ (2+0) (AKTS:3)

Bu dersin sonunda öğrenciler, ameliyathanede bulunması ve oluşturulması gereken standartların, ameliyathane ekibini ve özellikle scrub ve sirküle hemşirenin görev yetki ve sorumluluklarını, günümüzdeki tüm perioperatif uygulamaları, hizmet içi eğitim programlarının düzenlemesini öğreneceklerdir.
 

  • HE YENİDOĞAN HEMŞİRELİĞİ (2+0) (AKTS:3)

Bu derste, sağlıklı ve hasta, riskli yenidoğanın bakımına ilişkin konular yer almaktadır.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NURS / HEMŞİRELİĞE GİRİŞ

Hemşireliğin tarihsel gelişimi, hemşirelik felsefesi, hemşirelik kavram (insan, sağlık-hastalık, hemşirelik, çevre), kuram ve modelleri, sağlık sistemi, hemşirenin rol ve sorumlukları, profesyonelleşme, mesleki değerler ve etik kodlar.

Kredi: 3

NURS / SAĞLIK PROFESYONELLERİ İÇİN FONKSİYONEL ANATOMİ

İnsan yapısının ve normal fonksiyonlarının temel prensipleri ve temel ilişkileri; her bir beden bölgesinin ana yapısı, anatomik terimleri, organların önemli anatomik yerleri ve topografik ilişkileri, her bir organın ve organ sistemlerinin temel işlevleri, genel anatomik özellikler ve beden sistemlerinin yapıları ve işlevleri ile ilişkisi, temel fizyolojik ve biyomekanik kavramlar, anatomik bilginin hemşirelik uygulamasına nasıl uygulanabileceğinin pratik örnekleri, bir takım hasar mekanizmaları ve konjenital anomaliler.

Kredi: 3

NURS / SAĞLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Sağlığı değerlendirme ve hemşirenin rolü, fiziksel muayene yöntemleri, bütüncül yaklaşımla öykü alma, psikososyal ve fiziksel değerlendirme, verileri analiz etme, normal ve anormal bulguları yorumlama ve kayıt etme.

Kredi:3

NURS / HEMŞİRELİK BAKIMININ ESASLARI

Temel insan gereksinimlerini tanıma, hasta güvenliği, hemşirelik becerileri (hasta kabulü ve dokümantasyon, enfeksiyon kontrolü, yaşam bulguları, özbakım uygulamaları, mobilizasyon, immobilizasyon, doku bütünlüğü, solunum, beslenme, boşaltım, uyku ve dinlenme, sıcak ve soğuk uygulamalar, ilaç hesaplamaları, oral, lokal ve parenteral ilaç uygulamaları, parenteral sıvı tedavileri, kan ve kan ürünleri uygulamaları) ve hemşirelik süreci ile ilgili kuramsal bilgi.

Kredi: 3

NURS / HEMŞİRELİK UYGULAMASI: SAĞLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE BAKIMIN ESASLARI

NURS ve NURS kapsamında edinilen bilgi ve becerileri laboratuar ve/veya gerçek uygulama ortamında kullanarak yetkinlik kazandırma.

Kredi: 4

NURS / TERAPÖTİK İLETİŞİM

Yardım edici iletişim ilke ve teknikleri, sağlığı bozulmuş bireyin yaş dönemlerine göre iletişim özellikleri, hastaneye yatma ve hastalığa verilen psikososyal tepkilere hemşirelik yaklaşımı.

Kredi: 3

NURS / HASTALIĞIN MEKANİZMALARI

İnsan patolojisinde kullanılan temel terminoloji, farmakokinetik ve farmakodinamik, hücresel düzeyde patolojik değişiklikler, hastalık gelişimi ve prevalansı ile çevresel risk faktörleri, hastalık önleme, hastalık ilerlemesi ve tedavisinde genetik, etnik ve kültürel faktörlerin etkileri. Objektif ve subjektif semptomatolojiyle ilgili tanı testleri, doku ve organ sistemlerinde iyileşme sürecini etkileyen unsurlar ve bu değişikliklerin hastalığın tedavisi ile ilişkilendirilmesi.

Kredi: 3

NURS / İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ

İç hastalıkları hemşireliği ile ilişkili temel kavram ve ilkeler, toplumun öncelikli sağlık sorunları, akut ve kronik sağlık sorunu olan erişkin ve yaşlı bireylerde sağlığının korunması, geliştirilmesi, iyileştirilmesi ve sürdürülmesine yönelik hemşirelik bakımı, rehabilitasyon, palyatif bakım.

Kredi: 3

NURS / CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ

Cerrahi hastalıkları hemşireliği ile ilişkili temel kavram ve ilkeler, cerrahinin hasta üzerine etkisi ameliyat öncesi, sırası ve sonrası hemşirelik bakımı, ağrı ve yara yönetimi, cerrahi enfeksiyonlar, şokta hemşirelik bakımı, akut ve kronik cerrahi girişim uygulanan hastalara bakım.

Kredi: 3

NURS / HEMŞİRELİK UYGULAMASI: CERRAHİ VE İÇ HASTALIKLARI

NURS ve NURS kapsamında edinilen bilgi ve becerileri laboratuar ve/veya gerçek uygulama ortamında kullanarak yetkinlik kazandırma.

Kredi: 4

NURS / YAZ UYGULAMASI

NURS ve NURS kapsamında edinilen bilgi, beceri ve yetkinlikleri kullanarak gerçek uygulama ortamında yeterlilik kazandırma.

Kredi: 5
Ön koşul: NURS , NURS veya öğretim elemanı onayı

NURS / KADIN SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ

Kadın sağlığı, üreme-cinsel sağlığa ilişkin temel kavram ve göstergeler; doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası normal- riskli durumlar ve hemşirelik bakımı, yenidoğan bakımı, aile planlaması, sık görülen kadın sağlığı sorunları ve hemşirelik bakımı, jinekolojik tanı ve tedavi yöntemleri.

Kredi: 3

NURS / ÇOCUK SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ

Çocuk sağlığına ilişkin temel kavram ve göstergeler, çocuklarda fiziksel, psikososyal ve bilişsel gelişim, çocuk ve ailesinin sağlığını koruma ve geliştirme, bütüncül ve aile merkezli hemşirelik bakımı, hastalıkların çocuk ve aile üzerindeki etkileri, çocukluk döneminde sık görülen sağlık sorunları ve bakım.

Kredi: 3

NURS / HEMŞİRELİK UYGULAMASI: ÇOCUK VE KADIN

NURS ve NURS kapsamında edinilen bilgi ve becerileri laboratuvar ve/veya gerçek uygulama ortamında kullanarak yetkinlik kazandırma.

Kredi: 4

NURS / TOPLUM SAĞLIĞINI KORUMA VE GELİŞTİRMEDE HEMŞİRELİK

Halk sağlığında temel kavramlar ve sağlık göstergeleri, halk sağlığı hemşiresinin rolleri, sağlık hizmetlerinde örgütlenme, temel sağlık hizmetleri, evde sağlık hizmetleri, toplum tanılama, sağlığı koruma ve geliştirme uygulamaları, sağlık eğitimi ve danışmanlık, aile, çevre, okul ve iş sağlığı.

Kredi: 3

NURS / RUH SAĞLIĞI VE PSİKİYATRİ HEMŞİRELİĞİ

Ruh sağlığında temel kavramlar ve göstergeler, psikiyatri alanında çalışan hemşirelerin rol ve sorumlulukları, ruh sağlığı hizmetlerinin yapılanması, ruh sağlığını değerlendirme, ruh sağlığını koruyucu ve geliştirici yaklaşımlar, major ruhsal bozukluk tanısı konmuş bireylerde semptom yönetimi ve bakım, psikiyatride tedavi modelleri, psikiyatrik rehabilitasyon, ruh sağlığı alanında etik ve yasal boyut.

Kredi: 3

NURS / HEMŞİRELİK UYGULAMASI: TOPLUM VE RUH SAĞLIĞI

NURS ve NURS kapsamında edinilen bilgi ve becerileri laboratuar ve/veya gerçek uygulama ortamında kullanarak yetkinlik kazandırma.

Kredi: 4

NURS / HEMŞİRELİKTE ARAŞTIRMA

Bilim ve araştırma, hemşirelikte araştırma ve önemi, literatür tarama, araştırma süreci, evren ve örnekleme, araştırma yöntem ve desenleri, veri toplama yöntemleri, araştırma ve yayın etiği.

Kredi: 3

NURS / YAZ UYGULAMASI

NURS kapsamında edinilen bilgi, beceri ve yetkinlikleri kullanarak gerçek uygulama ortamında yeterlilik kazandırma.

Kredi: 4
Ön koşul: NURS veya öğretim elemanı onayı

NURS / YAZ UYGULAMASI

NURS kapsamında edinilen bilgi, beceri ve yetkinlikleri kullanarak gerçek uygulama ortamında yeterlilik kazandırma.

Kredi: 4
Ön koşul: NURS veya öğretim elemanı onayı

NURS / SAĞLIK HİZMETLERİNDE YÖNETİM

Sağlık ve hemşirelik hizmetleri yönetimi ve liderlik ile ilgili temel kavram ve kuramlar, sağlık mevzuatı, sağlık politikaları ve finansmanı, sağlık hizmetlerinde örgütlenme, hasta bakım sunum sistemleri, sağlık insan gücü planlaması, sorun çözme, karar verme; kalite, çatışma, değişim, kariyer ve performans yönetimi.

Kredi: 3

NURS / BİREY MERKEZLİ BAKIM IV

Kredi: 7

NURS / SAĞLIK HİZMETLERİNDE ETİK

Etik ilke ve kuramlar, mesleki etik kodlar, etik karar verme, etik konularla ilgili düzenlemeler, sağlık hizmetlerinde sık görülen etik sorunlar ve analizi.

Kredi: 3

NURS / PROJE I

Literatür tarama ve araştırma problemine karar verme, güncel literaratürü kullanarak problemi tanımlama, veri toplama araçlarına karar verme, proje önerisini hazırlayarak etik kurula sunma.

Kredi:

NURS / İNTÖRN UYGULAMASI

Edindiği bütün bilgi ve becerilerini birleştirerek mesleki ve etik değerlere dayalı kaliteli ve güvenli bakım verme, liderlik ve iletişim becerilerini farklı uygulama alanlarında kullanma yeterliliği kazandırma.

Kredi: 6
Ön koşul: NURS , NURS , NURS veya öğretim elamanı onayı

NURS / PROJE II

Proje verilerini toplama, bilgisayara veri girme, verileri analiz etme, sonuçları değerlendirme ve hakemli bir dergi yazım kurallarına göre araştırma raporunu yazma.

Kredi:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası