gelenek ve göreneklerimize örnek / Adet, Gelenek ve Görenekler

Gelenek Ve Göreneklerimize Örnek

gelenek ve göreneklerimize örnek

Geleneklerimiz hakkında örnekler

Toplumu bir arada tutan bazı manevi ve milli değerler bulunur. Bunlar gelenek ve görenek olarak bilinir. Yüzyıllardır yaşanmış olan ve toplum tarafından da kabul görmüş, hala büyük değerler şeklinde gelenek ve görenek şeklinde ifade edilmektedir. Barış ve huzur ortamının oluşması ile beraber birlik ve beraberliğin temsili olarak da öne çıkıyorlar.

Yazılı olmayan ancak bu milletin her kesimi tarafından ele alınan gelenek ve görenekler, aynı zamanda nesilden nesle aktarılan alışkanlıklardır. Tabii toplumun her kesimi tarafından uygulanan bir alışkanlık olmadığını da söylemek mümkündür. Ancak farkında olunmasa bile aslında hayatın her alanında gelenek ve görenekler yer alır. Bu doğrultuda Türk ve Anadolu kültürü açısından bakıldığında birçok farklı gelenek ve görenek bulunuyor.

  • Kız isteme merasimi,
  • Kına gecesi,
  • Bayram ziyaretleri,
  • Sünnet törenleri,
  • Cenaze törenleri,
  • Büyüklerin elini öpmek,
  • Doğum ile bebeğe hediyeler getirmek,
  • Vatani görev için asker uğurlaması,

 Gelenek ve görenek açısından maddeler halinde bunları ele almak mümkün. Her biri toplum içerisinde farklı zamanlarda gerçekleştirilen alışkanlıklar bütünüdür. Bu gelenek ve göreneklerin çoğu bilinçli şekilde yapılırken bazı kısımları ise bilinçsiz olarak gündelik yaşamda gerçekleştirilir. Ancak genelde halkın büyük bir kesimi için geçerli olan ve çok önemli gelenek ile göreneklerdir.

DÜĞÜN GELENEĞİ

1.Kız Beğenme: İlçemizde herkes birbirini çok iyi tanır.Evlilik yaşına gelen genç kız veya erkek, daha önce birbirini tanıdığından pek sıkıntı olmaz.Damat adayı, evliliğe karar verdiğinde, zaten aklında birisi vardır. Bu isteğini annesine anlatır. Oğlanın beğendiği kız önce düşünülür. Oğlan ve ailesi tarafından tasvip görürse, araştırma yapılır. Uygun bir lisanla sorulup araştırılır.

 

2.Dünürcü Gitme Oğlan tarafı hangi ailenin kızına dünürcü gidecekse kız tarafına haber gönderir. Oğlan tarafı ailenin yaşlı ve söz sahibi insanlarıyla kız evine giderler.Usule uygun yenilip içildikten sonra ağzı laf yapan erkeklerden birisi konuyu kız ailesine usule uygun bir şekilde başlar. "Buraya gelmemizin nedeni, kızınız …….. 'nın oğlumuza Allah'ın emri peygamberin kavli ile Allah yazdıysa sizde anne ve baba olarak uygun görürseniz kızınızı oğlumuza isteriz" gibi uygun cümlelerle açıklar. Kız babası "Bir düşünelim kararlaştıralım.Allah yazdıysa olur, ne diyelim. Bize biraz zaman verin" der. Genelde ikinci gelişte söz kesilme adeti olduğundan bu töre uygulanır.

 

3.Yüzük Takma/Nişan Merasimi Yüzük takmaya giden oğlan tarafı yine usule uygun olarak kızı ailesinden ister. Kız ailesi "Allah yazmışsa biz ne diyelim.Münasiptir," ifadesiyle kızlarını verdiklerini açıklar. Buna söz kesme denir. Kız başına yağlık bağlanır. İmamda dua okuyarak yüzükleri takar. Oğlan tarafı kıza ve kız tarafına aldığı altın ve hediyeleri taktim eder. Allah birbirine yakıştırsın, Allah mutlu eylesin temennileriyle tören bitirilir.Davetlilere yemek verilir. Nişan kız evinde yapılır. Tüm masraflar oğlan evi tarafından karşılanır.

 

4.Düğün Kız oğlan tarafı düğün gününü birlikte kararlaştırırlar.Kız evinin vereceği listeye göre birlikte eşyalar alınır. Düğün sahibi düğün için davetiye bastırarak dağıtır.Çok yakın akrabalara "yol" adı verilen (elbiselik) gibi davetiye verilir.

 

5.Çeyiz Serme- Sergileme Kız tarafına sandık diye tanımladığımız el emeği göz nuru gelin çeyizleri serilir. Düğünden bir hafta önce bir oda sergiye uygun biçimde düzenlenir. Akrabalar ve komşular bu sergi açılışına yardımcı olur. Akraba ve komşular bu sergiyi gezerler.

 

6.Yas Alma Geleneği İlçede düğün başlamadan yakın cenazesi olan ailelerden müsaade alınır. Cenaze sahipleri genelde meseleye olumlu bakarlar.

 

7.Bayrak Yemeği İlçede düğünler Cuma günü Cuma namazından sonra başlanır. Cuma namazına takiben cemaat bayrak yemeğine davet edilir. İmamla birlikte cemaat yemeğe gelirler. Topluca hazırlanan yemek yenilip dualanır. Daha sonra bayrak asılır.Bayrak asıldıktan sonra düğün başlamış olur.

 

8.Kına Yakma

 

Kız Kınası: Cumartesi akşamı yakılır. Oğlan evi önceden karılarak hazırlanan kınayı büyük bir tepsiye yerleştirir. Etrafı çerez, şeker, fındık, fıstık, ve mendil konularak iyice süslenir.Kına alayı davul zurna eşliğinde kız evine hareket eder. Kız kınası kadınlar tarafından icra edilir.Kına yakan damadın genelde damadın yakını olur. Gelinin sağ eline yakılır. Kız anası ve gelini ağlatmak için de yanık sesli bir kadın tarafından kına türküsü söylenir:

 

Erkek (Damat) Kınası Kız evinde bırakılan davul zurna bu seferde erkek kınasını yakmak için kız tarafı ile birlikte oğlan tarafına gelir.Kız evi için yapılan hazırlığı kız evi oğlan evi için yapar.Erkek kınası genelde bahçede yapılır.Delikanlılar toplanır kınayı yakacak kişi kısa bir konuşma yaparak kınayı damadın sağ eline yakıp mendile bağlar.Bu sırada sağdıç damadı toplu iğne batırmalardan korumak zorunda kalır,az sonra oyunlar oynanır.

 

9.Gelin Getirme İlçemizde gelin getirme pazar günü yapılır.Uygun saatte düğün alayı hazırlanır. Davul zurna eşliğinde kız evine gidilir. Davul zurnada ezik havalar çalınırken gelin hazırlanır. Kız evde kalanlarla helalleşir ve ağıtlarla gelin baba evinden çıkartılır. Oğlan evine teslim edilir. Oğlan evine geldiğinde gelin arabadan inerken kaynana kayınbaba güreştirilir. Galibi genelde kaynana olur. Gelin arabadan inmeden önce arabanın kapısı açılmıyor gelin inmiyor denilir. Kayınbaba bu nükteyi yapan kişiye bahşiş verir. Gelin kızın da gönlünden ne geçiyorsa sembolik olarak bağışlanır. Damat beyin eşliğinde gelin yeni evine girer. Bu sırada damat bey cebindeki bozuk paraları etrafa atarak alkışlanır.

 

İLÇEMİZİN CAMİLERİ VE HACI UĞURLAMA

 

Elmadağ'ın tüm köylerinde camii vardır.Camiisi olmayan köy ve belde yoktur.Elmadağ'lı köy ve beldesiyle İslam inancını tam anlamıyla yerine getirmeye çalışmaktadır.Vatandaşlarımız o kadar yardım sever ki kendi camisini, kuran kursunu kendi imkanlarıyla yapmaktadırlar.Bu gibi camii,okul,kuran kursu ,çeşme yapma işlerine Elmadağlı vatandaşlarımız hızla devam etmektedir. Hacı Uğurlama:İlçemizin ve köylerin önem verdiği bir gelenekte hacı uğurlamadır.Hacca gitmek isteyenlerin yaşadığı bu dini inanç, yörede aynı heyacanla her yıl uygulanır. Hacca gidecekler eş, dost ve akrabalarını ziyaret ederek helalleşir. Onlarla sohbet eder, gidişleri Elmadağ merkezinden ilçe müftülüğü rehberliğinde törenle yapılır. Karşılayış ise Türk Bayrağının eşliğinde olur ki, güzel bir gelenek olduğunu belirtmek gerekmektedir.

 

İLÇEMİZDE CENAZE TÖRENLERİ

 

Ölüm, herkesin başına gelecek bir olay.Allah'ın takdiri, insanoğlunun bundan kurtuluşu yok. İslam geleneğinde ölüm olayına ayrı bir önem ve kutsiyet verilir. Elmadağ ve yöresinde de aynı hassasiyet gösterilir.Camilerden ölen kişinin selası verildikten sonra halka anons edilir.Telefonla cenazenin yakınlarına haber verilir, genelde aileler de birbirini tanıdığından, cenaze törenlerine katılım fazla olur. Cenaze evine ilk günler yakın akraba ve dostlar gelir. Daha sonra taziye için cenaze evi ziyaret edilir. Kuran'ı Kerim okutularak ölen için dua edilir. Cenaze evine gelenlere genelde gül suyu ve lokum ikramı yapılır, gelip giden çok olduğundan cenaze evi yemek yapmaz. Konu komşu akrabalar bir hafta boyunca yemek yaparak aileye ve gelenlere ikram ederler.

 

İLÇEMİZDE BAYRAM KUTLAMALARI

 

Bilindiği gibi ilçemizde milli ve dini bayramlarımız büyük bir coşku ile kutlanır. İlçe merkezimizde ilköğretim ve liselerin bulunması milli bayramların kutlanmasına daha da coşku katmaktadır. Halkımız ise genelde bu bayramlara katılarak çocukların şenliğine ortak olmaktadır. Dini bayramların havası daha bir başkadır.Bayram gelmeden bir hafta önce evlerde temizlik yapılır,çamaşırlar yıkanır,ekmek yapılıp, tatlılar hazırlanır. Birlik ve beraberliğin sembolü olan bayramlarda gönül kırgınlıkları giderilmeye çalışılır. Arife günleri mezarlıklar ziyaret edilerek Kur-an'ı Kerim okunur. Bayramlarda büyüklerden başlayarak ziyaret yapılır, gönüller alınır. Bayram sabahı toplu olarak bayram namazı kılınır. Bayramlarda çocukların gönlü hoş tutulur,onlara bayram elbiseleri alınır. Çocuklar, topluca şeker toplama, harçlık alma işini de ihmal etmezler.

kaynağı değiştir]

En uzun düğünlerin bulunduğu bölgelerden birisi Ege'dir.[3] Okuyucu denen kadınlar ev ev dolaşıp düğünün haberini verir.[4] İki tarafın maddi durumuna bağlı olarak düğünler en az 3 gün 3 gece sürer.[3]Aydın'da Adana'da olduğu gibi bayrak asılır ve bayrak asılırken havaya ateş açılır.[4] Burada düğünler, Ege'nin ikliminin de etkisi ile genelde açık alanda yapılır.[kaynak belirtilmeli] Türkiye'de kız istemeye gelen erkek tarafına Türk kahvesi ikram edilirken Afyonkarahisar'da kızı istemeye gelen erkek tarafında sadece su ikram edilir.[3] Eğer kız verilirse de ilk Cuma günü damadın ailesi Çay içmeye davet edilir.[3] Nişan günü damadın ailesi kızı bir kez daha ister. Gelin kaynanasının elini öper ve kaynanasının önünde diz çöker.[4] Kaynana gelinini kutlamaz. Sebebi ise kaynananın ilk günden gelin ile çok yakın olmak istememesidir.[3] Daha sonra gelin, damat tarafındaki bütün erkeklerin elini öper.[3] Erkek tarafının kadınları gelinin saçından 2 tel saç keser.[4] Gelin alınıp düğüne gidilene kadar en az üç kurban kesilir.[3]Aydın'da da ilginç gelenekler yer almaktadır.[3] En çok adet ise damadın arkadaşları tarafından yapılır, hatta yapılan geleneklerin adı "damat bezdirme"dir. Damadın arkadaşları damadı ayakkabısız bırakabilir ve bir cami minaresinden geline "seni seviyorum" dedirtebilir.[3] Diğer bir adet ise damadın cam şişelerinin üzerinde duran yumurtaların vurulmasıdır.[3]Çanakkale'de damat tarafı davul zurna eşliğinde oynar.[4] Damat gelini almak için gittiği zaman gelin saklanır. Damat gelini bulmak için tüm odaları gezer ve gelinin olmadığı her odadaki kişiye para öder.[4]Manisa'da gelin at ile alınıp şehirde dolaştırılır.[4] Gelin yeni evine duvağı ile girer, akşam yemeğinde damat gelinin duvağını açar.[4]Tokat'ta gelin hamama götürülür ve damat tarafı geline çeşitli hediyeler getirir.[4] Kına gecesinde gelin altın almadan eline kına yakılmaz.[4]İzmir'de birçok şehirde olduğu gibi damadın evine Türk bayrağı dikilir.[6] Gelinin saklanma merasimi İzmir'de de uygulanır.[6] Gelin arabasına binerken başından aşağı bolluğu simgeleyen pirinç dökülür.[6]

Trakya[değiştir kaynağı değiştir]

Güneydoğu Anadolu gelenek konusunda zengin bir bölgedir.[2] Örneğin Şanlıurfa'da takı töreni düğünün sonunda yapılır ve geline çok fazla altın takılır.[2] Takı takamayanlar ise "Gelin Cuması" denilen, düğünden sonraki 3 cuma boyunca gelinin annesi aracılığı ile çifte hediyeler verir.[2]Diyarbakır'da ise damat gelini yeni evine götürürken kapının eşiğinde su dolu veya şeker ile para dolu bir testi kırılır.[2][3] Bu geleneğin anlamı ise evliliklerinin su gibi akıp gitmesidir.[2] Ayrıca içeri girilirken gelinin ayaklarının altına koyun postu serilir.[2] En ilginç geleneklerden birisi ise Muş'ta bulunmaktadır. Damat tıraş olduktan sonra gelen davetlilerin önüne uzun içlik veya iç çamaşırı ile çıkar.[4] Gelin damat evine giderken bardak, testi veya tabak kırılır. Bunun anlamı ise damat evindeki bütün eşyaların gelin için feda edildiği anlamına gelir.[4] Muş'ta düğünler çarşamba günü başlar. Kızın baba evinde şerbet içildikten sonra, damadın babasının evinde toplanan kadınlar, daha sonra hep birlikte kız evine geri gider. Yatsı namazı kılındıktan sonra gece düğünü yapılır.[4]Malatya'da gelinin annesine "süt hakkı" adı altında hediyeler verilir.[5] Düğünler genellikle hasat sonunda yapılır. Bazı yörelerde düğün alışverişine yük denir.[5] Gelinin amcasına, dayısına ve erkek kardeşine hediye alınır ve bu geleneğe Emmi yolu - dayı yolu denir.[5] Düğün daveti "okuntu" denilen çağırma şekli ile yapılır.[5] Malatya'da da birçok bölgede olduğu gibi evlenen erkeğin evine Türk bayrağı asılır.[5]

İç Anadolu[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir