iyonlaşma sabiti nedir / DÖRDÜNCÜ HAFTA Asit ve bazların iyonlaşma sabitleri. Ortak iyon etkisi. Tampon çözeltiler ppt indir

Iyonlaşma Sabiti Nedir

iyonlaşma sabiti nedir

Asit/Baz Güçleri ve Ayrışma Sabitleri

Bir asidin veya bazın göreceli gücü, suda çözündüğünde ne kadar iyonize olduğu ile ilişkilidir. İyonizasyon reaksiyonu esas itibarıyla tamamlanırsa, asit veya baz güçlü olarak adlandırılır; nispeten az iyonlaşma meydana gelirse, asit veya baz zayıftır. Güçlü olanlardan çok daha fazla zayıf asit ve baz vardır. En yaygın güçlü asitler ve bazlar aşağıda listelenmiştir:

Güçlü AsitlerGüçlü Bazlar
HClO4LiOH
HClNaOH
HBrKOH
HICa(OH)2
HNO3Sr(OH)2
H2SO4Ba(OH)2

Asitlerin göreli kuvvetleri, sulu çözeltilerde denge sabitleri ölçülerek belirlenebilir. Aynı konsantrasyondaki çözeltilerde, daha güçlü asitler daha büyük ölçüde iyonize olur ve bu nedenle, zayıf asitlerden daha yüksek konsantrasyonlarda hidronyum iyonları verir. Bir asit için denge sabiti, asit iyonizasyon sabiti Ka olarak adlandırılır. Bir asidin reaksiyonu için HA: &#;&#;

Asit iyonizasyon sabiti, &#; olarak yazılır

burada konsantrasyonlar dengede olanlardır. Su reaksiyonda bir reaktan olmasına rağmen, aynı zamanda çözücüdür, bu nedenle denklemde [H2O] 'yu dahil etmiyoruz. Bir asidin Ka’sı ne kadar büyükse, H3O+ ve A&#;’nın bir denge karışımındaki iyonize olmayan asit (HA) konsantrasyonuna göre konsantrasyonları o kadar büyüktür ve o kadar güçlü asittir. Bir asit, tam iyonizasyona uğradığında &#;güçlü&#; olarak sınıflandırılır; bu durumda HA konsantrasyonu sıfırdır ve asit iyonizasyon sabiti ölçülemeyecek kadar büyüktür (Ka&#; &#;). Kısmen iyonize olan asitler &#;zayıf&#; olarak adlandırılır ve asit iyonlaşma sabitleri deneysel olarak ölçülebilir.

Bu fikri açıklamak için, aşağıda üç asit iyonizasyon denklemi ve Ka değeri gösterilmektedir. İyonizasyon sabitleri listelenen denklemlerin ilkinden sonuncusuna doğru artar, bu da CH3CO2H < HNO2 < HSO4&#; sırasındaki nispi asit kuvvetindeki artışları gösterir.

Bir asidin kuvvetinin bir başka ölçüsü de iyonlaşma yüzdesidir. Zayıf bir asidin iyonlaşma yüzdesi, bir denge karışımının bileşimi cinsinden tanımlanır:&#;

Burada numaratör, asidin eşlenik bazının konsantrasyonuna eşdeğerdir (stokiyometri başına, [A&#;] = [H3O+]). Ka değerinden farklı olarak, zayıf bir asidin iyonlaşma yüzdesi, başlangıçtaki asit konsantrasyonuna göre değişir ve genellikle konsantrasyon arttıkça azalır.

Tıpkı asitler için olduğu gibi, bir bazın göreli kuvveti, sulu çözeltilerdeki baz iyonlaşma sabitinin (Kb) büyüklüğünde yansıtılır. Aynı konsantrasyondaki çözeltilerde, daha güçlü bazlar daha büyük ölçüde iyonize olur ve bu nedenle, zayıf bazlardan daha yüksek hidroksit iyon konsantrasyonları verir. Daha güçlü bir baz, zayıf bir baza göre daha büyük bir iyonizasyon sabitine sahiptir. Bir bazın reaksiyonu için, B:&#;

İyonlaşma sabiti &#; olarak yazılır.

Aşağıda sunulan üç zayıf baz için verilerin incelenmesi, NO2&#; < CH2 CO2&#; < NH3 sırasındaki temel kuvvet artışlarını göstermektedir.

Asitlere gelince, bir bazın göreceli kuvveti aynı zamanda iyonlaşma yüzdesine de yansıtılır

Ancak baz iyonizasyon sabitine ve çözeltinin başlangıç konsantrasyonuna bağlı olarak değişecektir.

Bu metin bu kaynaktan uyarlanmıştır: Openstax, Chemistry 2e, Section Relative Strengths of Acids and Bases.

funduszeue.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: funduszeue.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

DÖRDÜNCÜ HAFTA Asit ve bazların iyonlaşma sabitleri. Ortak iyon etkisi. Tampon çözeltiler. 1.

konulu sunumlar: "DÖRDÜNCÜ HAFTA Asit ve bazların iyonlaşma sabitleri. Ortak iyon etkisi. Tampon çözeltiler. 1."— Sunum transkripti:

1 DÖRDÜNCÜ HAFTAAsit ve bazların iyonlaşma sabitleri. Ortak iyon etkisi. Tampon çözeltiler.1

2 İyonlaşma Sabitleri (Ka, Kb)
Asit ve Bazlarınİyonlaşma Sabitleri (Ka, Kb)Ka : Asit iyonlaşma sabiti,Kb: Baz iyonlaşma funduszeue.infoli asit ve bazlar % iyonlaştığıiçin Ka ve Kb çok büyüktür (1 den büyük),zayıf asit ve bazların iyonlaşması çok azdır.

3 Bazı asit ve bazların iyonlaşma sabitleri

4 İyonların Su ile Reaksiyonları
a) Nötral Tuzlar: Kuvvetli asit anyonu ile kuvvetli baz katyonlarından oluşan tuzlardır. Suda hidroliz olmazlar sadece iyonlaşırlar.b) Asidik tuzlar: Zayıf baz katyonu ile kuvvetli asit anyonundan oluşan tuzlardır. Suda sadece katyonları hidroliz olup çözeltiyi asidik yaparlar.c) Bazik tuzlar: Zayıf asit ile kuvvetli bazdan oluşan tuzlardır. Tuzun anyonu hidroliz olarak çözeltiyi bazik yapar.d) Her iki iyonu da su ile reaksiyon veren iyonlardan oluşmuşsa anyonun ve katyonun iyonlaşma sabitleri karşılaştırılarak çözeltinin asitliği veya bazlığı tahmin edilir.

5 İyonların su ile reaksi-yonlarına örnekler

6 Ortak İyon EtkisiLa Chatelier prensibine göre bir tuz çözeltisine ortak bir iyonu bulunan bir başka çözelti katılırsa, tuzun çözünürlüğü azalır.

7 Tampon ÇözeltilerKuvvetli asit veya baz ilavesiyle pH sı çok az değişen çözeltilerdir. Zayıf asit ve tuzu (konjuge bazı), zayıf baz ve tuzu (konjuge asidi) karışımlarından hazırlanır. Tampon çözeltiye asit veya baz ilavesinde baz konjuge asidine, asit konjuge bazına dönüşür.

8 Tampon çözeltiler

9 Çözünürlük Çarpımı ve Çökme
Dengede olmayan veya doymamış bir çözeltideki iyonların konsantrasyonları çarpımına iyonlar çarpımı denir. İyonlar çarpımı bir iyonik katı maddenin çözünmesi reaksiyonunun ilerleme değeridir (Qi). Bir katının çözünürlük çarpımı Ksp, dengede, doygun bir çözeltideki iyonlar çarpımıdır veya çözeltideki iyonları ile dengede olan iyonik bir katının denge sabitidir diye de tarif edilir. İyonlar çarpımı (Qi) çözünürlük çarpımı (Ksp) karşılaştırılarak ne zaman çökmenin gerçekleşeceği tahmin funduszeue.info < Ksp Tüm iyonlar çözeltidedir. Çökme funduszeue.info = Ksp Denge hali. Doygun çözeltiQi > Ksp Qi = Ksp oluncaya kadar çökelti oluşur.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası