meşe ağacına trüf mantarı aşılama / Trüf Aşılı Fidan Üretimi-Trüf Uygulama Ve Araştırma Merkezi - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Meşe Ağacına Trüf Mantarı Aşılama

meşe ağacına trüf mantarı aşılama

Trüf mantarı aşılı meşe fidanları dikimi yapıldı

Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde, yetiştiğinde kilogramı bin avrodan satışa sunulan trüf mantarı aşılı meşe fidanlarının dikimi yapıldı.
Trüf mantarı aşılı meşe fidanları dikimi yapıldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin katma değeri yüksek alternatif tarım ürünleri projesi kapsamında Yatağan İlçesi'nde, trüf mantarı ile aşılanmış meşe fidanları toprakla buluşturuldu.

Yatağan İlçesi'ne bağlı Nebiköy Mahallesi'nde düzenlenen fidan dikim töreninde konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla'nın turizmin yanı sıra tarım potansiyeline de sahip olduğuna işaret etti.

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Salih Tufan, katma değeri yüksek, alternatif tarım ürünleri üretmek üzere çalışma başlattıklarını söyledi. Bu kapsamda trüf mantarı aşılanmış meşe fidanı yetiştirmeye karar verdiklerini anlatan Tufan, "Meşe ağacı fidanının köklerine aşılanan trüf, beşinci yılından itibaren ürün veriyor." diye konuştu.

Konuşmaların ardından törene katılanlar trüf mantarı aşılı meşe fidanını sahaya dikti.

TRÜF MANTARI TOHUMU

Trüf mantarı toprak altında yetişen değerli bir mantar türüdür. Besin olarak aşılanmış ağacın köklerinden beslenir. Tohumlarımız yurt dışından (Hollanda-Fransa) özel bir yöntem ile ağaç köklerinde oluşan trüf mantarı tohumu olarak gelmektedir.

KULLANMA TALİMATI

Aşılanacak her ağaç için yaklaşık olarak 50 grm aşılanmış tohum kullanılır. (Biz gönderiyoruz). Ağacın kök kısmından kürekle cm yani kök kısmını görene kadar kazılır. Bulduğunuz kök Çivi yardımıyla ya da matkap yardımıyla delinir. Açtığınız deliklere trüf mantarı tohumları sıkı bir şekilde doldurulur. Aşılanmış tohum konan delikleri sıcak balmumu veya köpük tıkacı ile kapatılır. Sonra açılan kökleri kazdığınız toprakla geri kapatılır ve bastırılır. Bir kereye mahsus olmak üzere sulanır. Trüf Mantarı oluşumu her ağaç türünde farklı olduğu gibi süresi 3 ay- 5 yıl arasıdır. En iyi ve kısa sürede sonuç alınmış ağaç türleri Meşe, kestane, ıhlamur, dut ve kavak ağacıdır.

YENİ FİDANA AŞILAMA

Fidan kökü ekilmeden önce saksının altına yada bahçeye biraz torf üzerine trüf tohumu ve yine torf konularak diklir. Fidan kökü geliştikçe alttaki aşılanmış tohumlar (trüf tohumu) fidan kökünden beslenerek fide aşılanmış olur. Burada önemli olan bizden almış olduğunuz tohumların canlı tohum olduğu için fide büyürken etrafından çıkan otları kökünden sökmemenizdir. Çünkü onlarında köklerinde trüf mantarı sporu oluşmuştur. O yüzden sadece çıkan otların üst kısımlarını kesmeniz veya koparmanız yeterlidir.

NOT: PTT YOLU İLE GÖNDERDİĞİMİZ TOHUMLARI ALINCA BUZDOLABI SEBZELİK BÖLÜMÜNDE EN AZ 1 GÜN EN ÇOK 6 AY DİNLENMEYE BIRAKINIZ VE ONDAN SONRA İŞLEM YAPINIZ. PTT KARGONUN KÖYLERE DAĞITIMININ HAFTADA 1 OLDUĞUNU HATIRLATIRIZ. ÜRÜNLE BERABER AÇIKLAMA GÖNDERİLECEKTİR.

İş Bankası

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

Yapı Kredi

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

Deniz Bank

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

Halk Bank

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

Garanti Bankası

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

Finans Bank

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

Teb

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

Akbank

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

VakıfBank

Tek Çekim

TL

TL

Anadolubank

Tek Çekim

TL

TL

Mantar Nasıl Yetiştirilir? Bahçede, Serada ve Evde İstiridye, Kültür, Trüf Mantarı Kaç Günde Yetişir?

Mantar, içerisinde bulunan vitaminler ile insan vücudu için faydalı bir besindir. Son dönemde popüler hale gelen mantarlar yemeklere lezzet katmaktadır. Düşük kaloriye ve zengin bir besin içeriğe sahip olması, mantar üretimini arttırmıştır. Daha organik olması sebebiyle evde mantar yetiştiriciliği artış göstermiştir. Ülkemizde mantar yetiştiriciliğinin en çok yapıldığı yerler Bolu, İzmit ve İstanbul'dur. Sık tercih edilen küf mantarlarının yetiştirilmesi son derece kolaydır. Küf mantarlarının dışında istiridye mantarı ve trüf mantarı yetiştiriciliği de görülmektedir. Evde mantar yetiştirmek için bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

Mantar Nasıl Yetiştirilir?

Mantar yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır. Mantarın birçok çeşidi bulunur. Buna göre mantarlar çeşitlerine göre farklı iklim koşullarında yetişirler. Birçok ülkenin geçim kaynağı olan mantarların ülkemizin birçok bölgesinde bulunduğu bilinmektedir. Mantarlar açık alanlarla yetişebildiği gibi kapalı alalarda da kolaylıkla yetişebilir.

Mantar üretiminde %80'i ışık almayacak bir ortamda bulunması son derece önemlidir. Nemli bölgelerde yetişebilen mantarlar fazla miktarda kuru ve nemli ortamda bulunmamalıdır. Bu şekilde mantarın küflenmesi söz konusudur.

İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Bir diğer adı kavak mantarı olan istiridye mantarı, doğada kavak ağacının gövdesinde yetiştiği için bu ismi almıştır. Görüntüsü ve lezzetiyle yemeklerde kullanılan istiridye mantarının birçok faydası da bulunur. İstiridye mantarını yetiştirmek için bilinmesi gereken kurallar vardır.

İstiridye mantarı yetiştirmek için öncelikle gram mantar tohumu, 10 kg ağaç talaşı ve büyük bir poşet alınmalıdır. Çöp poşetinin içerisine ağaç talaşını doldurun ve ıslatın. Ardından üzerine mantar tohumlarını serpin.

Üzerine ince bir şekilde tekrar talaş ekleyin ve nemlendirip tekrar üzerine tohumları ekleyin. Bu işlemi malzemeler bitene kadar devam edin. Poşeti balkona koyarak 20 gün boyunca orada kalmasını sağlayın. 20 gün sonra poşetin etrafına jiletle kesikler atın. Kesik sonrası oluşan boşluklardan 10 gün sonra mantarların yetiştiğini fark edeceksiniz.

Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Tohumu oldukça zor elde edinilen trüf mantarı, özel bir mantar türüdür. Doğada meşe ağaçlarının kökleriyle beslenerek oluşan bu mantarların tohumları zor bulunur. Bu sebeple meşe ağaçlarına aşılanan fidelerle üretimi gerçekleşir. Trüf mantarı yetiştiriciliğinde uygun fidan elde ettikten sonra cm derinlikteki toprağı hazır hale getirin.

Fidanı toprağa ektikten sonra üzerini ince bir toprakla örtün. Fidan ekiminden sonra yaklaşık 3 litre su vermeyi unutmayın. Trüf mantarı tohumundan mantar elde etmek için ise tohumların hafta arası çimlenmesini bekleyin. Tohumun çimlenip fidan haline gelmesi uzun zaman alabilir.

Evde Kültür Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Evde kültür mantarı yetiştirmek için mantar kompostunu elinizde bulundurmanız gerekecektir. Mantar kompostunu satın alabileceğiniz gibi, evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Mantar kompostunu karanlık bir odaya alın ve kompostun bulunduğu kaba küçük delikler açın. Ardından her gün bu delikler üzerinden fısfıs ile sulayın. Bu işlemi 20 gün boyunca uygulamaya devam edin.

20 günün sonunda ise poşetin ağzını açın ve günde 8 saat havalanmasını sağlayın. Mantarı günde bir kez fıs fıs ile toprağı nemlendirin. Bu işlemin ardından mantarın yavaş yavaş çıkmaya başladığını göreceksiniz.

Mantar Nasıl Üretilir?

Mantar üretimi birçok ülkede yapılmaktadır. Mantar üretiminde birden fazla yöntem vardır. Bazı mantarların tohumu zor elde edildiği için birtakım yöntemlere başvurulur. Trüf mantarında tohum elde etmek zor olduğu için meşe ağaçlarına aşılanan fidelerle üretim gerçekleşir.

Mantar tohumları genellikle kompost yöntemiyle yetiştirilir. Mantar üretiminde ortamın %80 karanlık olması önemlidir. Aynı şekilde nem oranı dengeli olmalıdır.

Kültür Mantarı Kaç Günde Yetişir?

Kültür mantarı kompostunu kendiniz yaptığınızda, kompostun verimli hale gelmesi için 30 gün bekletilmesi gerekir. Mantar kompostunun gün arası kuluçka süresi vardır. Bu sürecin ardından 15 gün sonra hasat için uygun hale gelir.

Kompostu satın aldığınızda ise bu süre 30 güne düşecektir. Böylece mantarlar yaklaşık bir ay sonra yetişmeye başlayacaktır.

Mantar Yetiştirme

Evde mantar yetiştirmeye karar verdiyseniz bazı noktalara dikkat etmenizde fayda var. Mantarların yetiştirilmesinde ısı ve nem oranı büyük önem taşır. Mantar bitkisinin nem seviyesi orta derecede olmalıdır.

Çok nemli veya çok kuru yerde yetiştirilen mantarlar kısa sürede küflenecektir. Ülkemizin belirli bölgelerinde yetişebilen bu besinin üretim şekli de önemlidir. Mantarlar çeşitlerine göre farklı iklim şartlarında yetişebilir.

Denizli&#;de bir üretici, dünyada &#;siyah elmas&#; olarak nitelendirilen, türüne ve kalitesine göre kilogramı ile 5 bin avro arasında değişen trüf mantarını yetiştirmek için serada 10 bin fidan üretmeyi başardı.

Denizli&#;de bir üretici, dünyada &#;siyah elmas&#; olarak nitelendirilen türüne ve kalitesine göre kilogramı ile 5 bin avro arasında değişen trüf mantarının Türkiye&#;de yetiştirilmesi için serada 10 bin fidan üretti.

 

Dünyada yaklaşık çeşidi bulunan ancak ekonomik değer açısından en çok işlem gören 5 çeşidini üretmek için harekete geçen Niyazi Uluçoban, 14 yıl önce Bozkurt ilçesinde doğada yetişen mantarları toplamaya çıktığında farklı bir mantar türüyle karşılaştığını, yaptığı araştırmada bu türün Avrupa&#;da &#;siyah elmas&#; diye adlandırılan trüf mantarı olduğunu öğrendiğini anlattı.

 

Büyük ekonomik değeri nedeniyle Denizli genelinde araştırmasına devam ettiğini belirten Uluçoban, eğitimli köpeklerin de yardımıyla dağlık alanlarda çam ve meşe ağaçlarının dibinde toprak altında bulduğu trüf mantarlarını toplayarak hem yurtiçi hem de yurtdışı satışını gerçekleştirdiğini ifade etti.

Trüfün toplanmasının çok zor olması nedeniyle Avrupa ülkelerindeki üretim şeklini araştırdığını ve 2 yıl önce kapalı ortamda fidan yetiştirmek için çalışmalara başladığını söyleyen Uluçoban, serada meşe ağacı fidanına mantar sporlarını aşılamak suretiyle yaptığı deneme üretiminde başarı sağladığını dile getirdi.

 

Trüf mantarının ilk fidanını elde ettikten sonra aynı sistemle 10 bin fidana ulaştığını kaydeden Uluçoban, şunları şöyledi:

 

&#;Türkiye&#;de trüfün potansiyeli çok yüksek, ülkemizin toprak yapısı üretime uygun. Trüf yetiştirebilmeniz için toprak değerlerinizin uygun olması gerekiyor. İstenilen toprak değeri ph 7,5&#;in üzerinde, kireç ve kil oranının da yüzde 40&#;ın altında olması lazım. Böyle topraklara sahip olan çiftçiler trüf aşılı fidanlarını bahçelere dikerek üretime geçebilir. Şu anda Türkiye&#;de trüf aşısından fidan üreten bir seramız var ve her geçen gün geliştiriyoruz.”

 

Yazlık ve kışlık olmak üzere iki tür üretim yaptıklarını belirten Uluçoban,“Bu fidanlar bir yılda sera ortamında yetişiyor, aşılı hale geldikten uygun bahçeye dikilebiliyor. Dikiminden yıl sonra toprak altında ürün vermeye başlıyor. Bir ağacın altından an az gram ürün elde ediliyor.&#;dedi.

Avrupa standartlarında, kaliteli fidan üretimini gerçekleştirdiklerini anlatan Uluçoban, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’yla yaptıkları projeyle Denizli ve Burdur&#;da, özel sektörün de değişik illerde toplam dönüm bahçenin fidan üretimi için oluşturulduğu ifade etti.

 

Türkiye&#;de Yaklaşık 30 Ton Doğal Trüf Rezervi Var

 

Türkiye&#;de trüfün bilinirliğinin çok az olduğuna işaret eden Uluçoban,&#;Samsun, Giresun, Kastamonu, Sinop, Denizli, Isparta, Osmaniye, Burdur ve Muğla&#;da bulunan kireçli topraklarda yazlık ve kışlık trüf doğal ortamda çıkıyor. Türkiye&#;nin yaklaşık 30 ton doğal trüf rezervi var. İnsanlar bilmediği için bunları domuzlar tüketiyor. Bu yüzden ekonomiye girdi sağlanamıyor ve insanlar gıda olarak tüketemiyor&#;dedi.

 

Trüf mantarının içerisinde aromatik koku veren bileşiklerin bulunduğunu bu yüzden lüks restoranlarda yemeklere tat vermek için kullanıldığını anlatan Uluçoban, İstanbul&#;da son 5 yılda trüfün bilinirliğinin artığını kaydetti. Uluçoban trüf mantarının çiğ olarak da tüketildiğini belirtti.

 

Kaynak: funduszeue.info&#;siyah-elmas&#;funduszeue.info

This entry was posted in Trüf Mantarı and tagged Serada Türüf Mantarı Üretimi, Trüf mantarı Haberi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası