savrun fayı nereden geçiyor / Prof. Dr. Pampal'dan 'Savrun fayı' açıklaması: Büyük deprem yaratma potansiyeli yok

Savrun Fayı Nereden Geçiyor

savrun fayı nereden geçiyor

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Savrun Fayı kırılmaya başladı

Kahramanmaraş'ta bugün peş peşe 4 deprem meydana geldi. Bu durumun ardından bölgede yine panik havası oluştu. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ)  Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, son yaşanılan depremleri yorumladı. Bölgede 6 Şubat'tan bu yana 15 binden fazla artçı kaydedildiğini aktaran Sözbilir "Arazideki gözlemlerimiz ve sismolojik veriler birlikte değerlendirildiğinde, artçı şok niteliğindeki bazı depremlerin 'Savrun Fayı' adı verilen fayın kuzey segmenti üzerinde yoğunlaştığını görüyoruz" dedi.

"1,5 AYDA BİRÇOK DEPREM ÜRETTİ"

Savrun fayına ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Hasan Sözbilir "Savrun Fayı ikinci ana şokta kırılan Çardak Fayı'nın doğu ucundan başlar, Göksun güneyinden geçerek Kadirli ilçesine kadar uzanır. Fay, 20 km ve 40 km uzunluğundaki 2 fay segmentinden yapılıdır. 6 Şubat tarihindeki ana şoklardan sonra Göksun tarafında önemli oranda stres birikimi nedeniyle, Savrun Fayı'nın kuzeydeki segmenti üzerinde 'a varan büyüklükte çok sayıda deprem olmaktadır. Normal şartlarda 20 km uzunluğundaki bir fay segmenti büyüklügüne varan deprem üretebilir. Benzer şekilde daha güneydeki 40 km uzunlugundaki fay segmenti ise büyüklüğüne varan depremler üretebilir. Fakat şimdiye kadar güneydeki fay segmentinin tetiklendiğine dair sismolojik bir veri bulunmamaktadır. Bununla beraber Savrun Fayı'nın 20 km uzunluğundaki kuzey segmenti tetiklenmiş olup, 1,5 ay içinde 4'ün üzerinde çok sayıda deprem üretmiştir. Bu durumda normal şartlarda 6,2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olan Savrun Fayı'nın kuzey segmentinin 4 ve üstü çok sayıda deprem üreterek kırılmaya başladığını söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

BU VİDEO DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR

"FAY TETİKLEME MEKANİZMASI SÜRÜYOR"

Sözbilir "Şimdiye kadar ana şok niteliğinde 15 günde kırılan Amanos, Narlı, Pazarcık, Erkenek, Doğanşehir, Çardak, Antakya fayına 8'inci fay olarak Savrun Fayı'nın da eklendiği anlaşılmaktadır. Bu da bölgedeki fay tetiklenme mekanizmasının devam ettiğini göstermesi açısından çok önemli bir gözlem olarak değerlendirilebilir" diye konuştu.

(AA)

 

 

Savrun Fayı Nerelerden Geçiyor ? Savrun Fayı Kırıldı mı ?

İzmir'de 9 Eylül Üniversitesi'nin Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli depremlerden olumsuz şekilde etkilenen Savrun Fayı'nın 20 kilometre uzunluğundaki kuzey segmentinin tetiklenip, 4 ve üstü çok fazla sayıda deprem üreterek kırılmaya başladığını açıkladı. Şimdiye dek anaşok değerinde 15 günde kırılan Amanos, Narlı, Pazarcık, Erkenek, Doğanşehir Çardak, Antakya faylarına 8'inci fay olarak Savrun Fayı'nın da eklendiğine dikkat çeken Sözbilir, bunun bölgedeki fay tetiklenme mekanizmasının devam ettiğini göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi. Peki, Savrun fayı nerede, Savrun fay hattı kırıldı mı? Savrun fay hattı hangi illerden geçiyor?

Savrun fayı nerede, hangi illerde? 

  • Savrun Fayı ikinci ana şokta kırılan Çardak Fayı'nın doğu ucundan başlar, Göksun güneyinden geçerek Kadirli ilçesine kadar uzanır.
  • Kadirli (Adana) - Göksun (K. Maraş) arasında uzanan Savrun Fayının sınırladığı farklı stratigrafik özellikli topluluklardan doğuda kalan Andırın Birliği, batıdakine ise Gezitdağ Birliği adları verilmiştir.
  • Fay 20 km ve 40 km uzunluğundaki 2 fay segmentinden yapılıdır.
  • 6 Şubat'taki ana şoklardan sonra Göksun tarafında önemli oranda stres birikimi nedeniyle, Savrun Fayı'nın kuzeydeki segmenti üzerinde 'a varan büyüklükte çok sayıda deprem olmaktadır" dedi.
"Normal şartlarda 20 kilometre uzunluğundaki bir fay segmenti büyüklüğüne varan deprem üretebilir" diyen Prof. Dr. Sözbilir, şöyle devam etti:
"Benzer şekilde daha güneydeki 40 kilometre uzunluğundaki fay segmenti ise 7 büyüklüğüne varan depremler üretebilir. Fakat şimdiye kadar güneydeki fay segmentinin tetiklendiğine dair sismolojik bir veri bulunmamaktadır. Bununla beraber Savrun Fayı'nın 20 kilometre uzunluğundaki kuzey segmenti tetiklenmiş olup, ay içinde 4'ün üzerinde çok sayıda deprem üretmiştir. Bu durumda normal koşullarda büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olan Savrun Fayı'nın kuzey segmentinin 4 ve üstü çok sayıda deprem üreterek kırılmaya başladığını söyleyebiliriz. Şimdiye kadar anaşok niteliğinde 15 günde kırılan Amanos, Narlı, Pazarcık, Erkenek, Doğanşehir Çardak, Antakya Fayı'na 8'inci fay olarak Savrun Fayı'nın da eklendiği anlaşılmaktadır. Bu da bölgedeki fay tetiklenme mekanizmasının devam ettiğini göstermesi açısından çok önemli bir gözlem olarak değerlendirilebilir."

Prof. Dr. Pampal'dan 'Savrun fayı' açıklaması: Büyük deprem yaratma potansiyeli yok

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma neden olduğu kentlerden Osmaniye'nin Kadirli Belediye Başkanı Ömer Tarhan, Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal'ı kente davet etti.

Jeoloji uzmanları Dr. Hüseyin Kozlu ve Ergun Yiğit ile birlikte ilçeye gelen Pampal, Çardak ile Savrun faylarının birleştiği bölgelerde 5 gün boyunca incelemelerde bulundu.

"BU OLUMLU BİR İŞARET"

Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinden Osmaniye'nin Kadirli ilçesine kadar tarama yaptıklarını belirterek, şu bilgileri paylaştı:

"Öncelikle Savrun fayının kuzey kesimini incelemek istedik. Göksun'dan Ekinözü'ne kadar 7,6'lık depremin olduğu Çardak fayını ayrıntılı bir şekilde inceledik. Güneye doğru dirsek yapan Çardak fayının Savrun fayıyla birleştiği bölgeye doğru uzanan kesimde kırılmalar olduğunu gördük. Bu olumlu bir işarettir. Yani Savrun fayını oluşturan önemli parçalardan birinin kırılmış, enerjisini boşaltmış olduğu ön bulgusunu söylemek mümkün."

"KIRILMALAR ENERJİYİ BOŞALTMIŞ"

Prof. Dr. Süleyman Pampal, inceleme sonucuna ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Savrun fayının bulunduğu bölge, ve 'lık depremlerin bulunduğu bölgedeki kabuk yapısından farklı bir yapı. Kireç taşı blokları var. Bunların sınırlarında enerji daha kolay absorbe edilebilir. Krip dediğimiz sürünme hareketi olabilir. Enerji tamamıyla biriktirilmez. Ufak ufak boşalır ve çok büyük depremlerin olmasının da önüne geçilmiş olur. Güneye doğru Savrun fayı çevresinde çok büyük deprem yaratma potansiyeli olduğunu söylemek şu anda mümkün değil. Kuzey kesiminin önemli bir kısmının kırılmış olduğu söylenebilir. Kırılmalarla birlikte o bölge enerjisini boşaltmış demektir. O bölge zaten artçıların da yoğun olarak gerçekleştiği bölge. Artçı yığılmalarını harita üzerinde izlediğiniz zaman fayların yerlerini görebiliyorsunuz. Sonuç olarak çalışmalarımız oldukça verimli geçti. Bölgede insanların aşırı tedirgin olması için bir neden olmadığı sonucuna vardık."


AraştırmadepremdepremlerGazi ÜniversitesiGöksunkadirliJeolojikahramanmaraşosmaniyeProf. Dr. Süleyman PampalYıkım

Adana'da büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası arka arkaya açıklamalar gelirken Savrun fayı sallamaya devam ediyor. Savrun fayının Göksun büklümünden itibaren Kozan (Adana) istikametinde devam eden aktif bir fay olduğu ifade edilirken deprem uzmanlarının açıklaması ise korkutuyor.

Açıklamalara göre "Arazideki gözlemleri ve sismolojik veriler birlikte değerlendirildiğinde, artçı şok niteliğindeki bazı depremlerin Savrun Fayı'nın kuzey segmenti üzerinde yoğunlaştığını görünmekte."

13 Nisan tarihinde Adananın Saimbeyli ilçesinde, Saimbeyli ile Savrun fayı arasında 20 dakika içerisinde ve büyüklüğünde ard arda 3 deprem meydana gelmişti. İşte bu depremler sonrası başlayan tartışmalar yeni bir boyut kazandı.

Türkiye Jeoloji Kurultayı'na bir sunum yapan Jeoloji Yüksek Mühendisi MTA Deprem ve Paleosismoloji uzmanı Hasan Elmacı, Adana'yı korkutan haberler verdi.

Jeoloji Yüksek Mühendisi MTA Deprem ve Paleosismoloji uzmanı Hasan Elmacı, Savrun fayına ilişkin gelen soruları yanıtladı. Elmacı "7,1 değerinde deprem riski öngörüsü var" sorusuna "Bizde aynı düşüncedeyiz" dedi.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra bölgedeki diğer diri faylarına ilişkin durumu vatandaşların merak konusu.

Yurttaşlar bilim insanlarına bulundukları kentlerdeki faylara ilişkin endişeli sorularını sormaya devam ediyor.

Depremin üzerinde yaklaşık 2,5 ay sonra Türkiye Jeoloji Kurultayı yapıldı. Jeoloji Yüksek Mühendisi MTA Deprem ve Paleosismoloji uzmanı Hasan Elmacı da burada bir sunum gerçekleştirdi.

Elmacı'nın sunumuna ilişkin paylaşımına Adana Savrun fayına ilişkin çok sayıda soru geldi.

Bir takipçisinin "Kurultayda Savrun fayıyla ilgili 7,1 değerinde deprem riski öngörüsü var sanırım Ömer Bey'in, siz ne düşünüyorsunuz hocam?" sorusuna Elmacı "Bizde aynı düşüncedeyiz. Bahsi gecen ön görünün belirtildiği makalede Ömer abi ile ortak yazarız" dedi.

Elmacı "Hocam Savrun fayının büyüklüğünde deprem üretebileceği söylenmiş. O bölgede bir sürü artçı oldu hala büyüklüğünde deprem üretebilir mi. Adana için bir tehlike var mı. Cevaplarsanız çok sevinirim" yorumuna "Artçı depremler büyüklüğündeki depreme ait, Savrun fayı hakkında bildiklerimiz şu aşamada sınırlı ancak, 7 üzerinde deprem üretme potansiyeli bulunan aktif bir fay hattı, ne zaman sorusunun cevabı ise daha detaylı yapılacak çalışmalar ile ortaya konacaktır." şeklinde yanıtladı.

Başka bir takipçinin "Hocam bu Adana Savrun fayı ile alakalı ne düşünüyorsunuz Adana'yı bitirir" yorumuna "Maalesef, 7 ve üzerinde deprem üretme potansiyeli olan diri bir fay, ancak ne zaman sorusuna şu aşamada cevap veremiyoruz" yanıtını verdi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası