polen alerjisi hapları / Polen alerjisi nedir, belirtileri nelerdir? - Acıbadem Hayat

Polen Alerjisi Hapları

polen alerjisi hapları

Bahar Alerjisi ve Tedavileri

Bahar alerjisi nedir?

Bahar alerjisi, bahar aylarında havadaki polen miktarı ve çeşidinin artması sonucu başta burunda olmak üzere gözlerde, yüzde ve ciltte görülen bazı alerjik belirtilere verilen genel bir alerjik hastalık tanısıdır.

 

Bahar alerjisi neden olur?

Bahar alerjisi, bağışıklık sistemi tarafından polenlerin zararlı gibi algılanarak bunlara karşı antikor üretilmesi neticesinde ortaya çıkmaktadır. Böylelikle polenler veya diğer alerjenler bağışıklık sisteminin hafızasında zararlı olarak kaydedilmektedir. Antikor, bağışıklık sisteminde bir kere üretildikten sonra, vücudun aynı polen veya polen grupları ile her karşılaşmasında “histamin” adı verilen madde otomatik olarak üretilmekte ve alerjik hastalık belirtileri ortaya çıkmaktadır. Duyarlı kişi ne kadar çok alerjen ile karşılaşırsa vücudun buna vereceği tepki yani salgılanan histamin miktarı da o kadar fazla olmakta ve bahar alerjisi hastalık belirtileri daha ağır ve uzun süreli geçmektedir.

Bahar alerjisi çeşitleri nelerdir?

Bahar mevsimleri süresince atmosferde ve soluduğumuz havada birçok polen çeşidi bulunmaktadır. Bahar alerjisinin etkilediği alan ve organa göre değişik bahar alerjisi çeşitleri gözlenmektedir. Başlıcaları; Saman nezlesi (alerjik nezle=alerjik rinit), alerjik astım, alerjik dermatit (deri alerjileri), alerjik konjuktivit, Besin alerjileridir.

Bahar alerji belirtileri ağırlıklı olarak ilkbahar ve sonbahar mevsimi boyunca görülmekle birlikte yıl boyu polen salabilen bazı allerjenler ve polen dışı ev tozu akarı ve ev hayvanı epiteli alerjisi nedeniyle alerjik rinit yıl boyu da görülebilmektedir. Bu nedenle genel olarak iki gruba ayrılmaktadır.

funduszeue.infosel alerjik Rinit (MAR): Hastada hapşırık, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı ve burun akıntısı özellikle polen mevsiminde görülür. Bu alerji türüne ot, ağaç, çiçek polenleri, küf mantarları gibi dış ortam allerjenleri neden olmaktadır.

funduszeue.infoial alerjik Rinit (PAR): Hastada yıl boyu alerjik bulgular devam eder. Ev tozu akarları, hamam böcekleri ve evcil hayvanların tüylerinin yanısıra polen grubunda sayılan bazı mantar sporları  etken olarak kabul edilmektedir.

Bahar alerjisi belirtileri nelerdir?

Bahar alerjisi belirtilerini en çok burunda gösterir. Burunda görülen alerjik belirtilere ise genel olarak “Saman nezlesi” veya “alerjik rinit yani nezle” denmektedir. Saman nezlesi olan kişilerin başlıca yakınmaları; şeffaf renkli burun akıntısı, burun tıkanması, sık sık ve arka arkaya hapşırmalar, geniz akıntıları, öksürük, bazen sinüzit benzeri baş ağrıları, gözlerde sulantı ve kızartılar ile bazı duyarlı kişilerde görülebilen yaygın cilt kaşıntılarıdır.

Alerji toplumun yaklaşık %10 &#; %25 ini etkileyen bir hastalıktır. Alerji ile yoğun burun akıntısı, burun tıkanması da olduğundan geceleri burundan rahat nefes alınamaması nedeniyle uyku kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Burun tıkanıklığı aynı zamanda gözaltlarında morluklara da neden olmaktadır. Alerjisi olan kişiler normal kişilere göre daha sık sinüzit, orta kulak enfeksiyonları ve astım gibi hastalıklarla karşılaşmaktadır.

Alerji testi nasıl yapılır? Hangi alerjiler tespit edilebilir?

Bahar alerjisi belirtileri gösteren tüm hastalara alerji testi yapılması önerilir. Bu kişilerin alerji deri prick testi yaptırmaları sonucunda büyük oranda alerji olup olmadığı ve neye karşı alerjisi olduğu kolayca anlaşılabilir. alerji deri prick testi yapılamayan bazı hastalarda ise kanda yapılan ”Spesifik IgE alerji testi”  ile de alerji tanısı kolayca konulabilir.

Deri üzerinde yapılan prick testleri ile solunum yolu ile alınan alerjenler (polenler, akarlar, küf mantarları, evcil hayvan alerjenleri vb), besinler, ilaçlar, arı venomu nedeniyle oluşan klinik bulguları doğrulamak için yapılır. IgE-aracılı alerjik reaksiyonlara neden olan alerjenlerin belirlenmesinde temel tanı yöntemi olarak kabul edilir. Deri testleri yapıldıktan 15 dakika sonra değerlendirilir. Pozitif reaksiyonlarda >3 mm üzerinde şişlik meydana gelir. Deri testlerinde pozitif sonuçlar alerjene karşı duyarlılığı gösterir.

Bahar alerjisi için alınabilecek önlemler nelerdir?

Polenler günün değişik saatlerinden farklı oranlarda havada bulunmaktadır. Polen yoğunluğu, hava yağmurlu ise daha az, rüzgarlı ve güneşli ise daha fazladır. Sabah saatlerin de polen yoğunluğu oldukça fazladır. Bu nedenlerle alerjisi olan kişiler rüzgarlı ve güneşli günlerde dışarıda fazla kalmamalı, bu süre içinde de gözlük takarak gözler korunmalı ve mümkünse ağzını burnunu kapatarak dolaşmalıdır. Polen duyarlı kişiler eve geldiğinde kıyafetlerini başka bir odada çıkarmalı ve saçlarda çok polen biriktiğinden tercihen saçlarını ve mümkünse duş alarak tüm vücudundaki polenleri en aza indirmelidir. Özellikle dış ortamdan her kapalı ortama giriş sonrasında en kısa süre içinde ağız burun ve yüzü su ile yıkama önerilir. Polen her ne kadar dış ortamda fazla görülse bile ev içinde de bulunabilmektedir. Polen ile ilgili önlemlerin ev içinde de alınması önerilir. Çamaşırlar ve havlular dışarıda değil, ev içinde kurutulmalıdır.

Bahar alerjisi tedavisi var mıdır?

Tüm alerjilerde olduğu gibi polen alerjisinde de en doğru tedavi ve korunma şekli alerjenden kaçınmadır, ancak bu her zaman sağlanamamakta ve yeterli olmamaktadır. Alerjenden kaçınma yetersiz kaldığı zamanlarda alerji belirtilerinin şiddetine ve süresine göre ilaç tedavisi gerekmektedir. Her hastanın alerjene verdiği reaksiyon farklı olduğundan ve alerjen yoğunluğu günden güne değişebildiğinden dolayı her hastada farklı farklı tedaviler uygulanmaktadır. Burun akıntısı ve tıkanıklığı fazla olan bir hastaya antihistaminik dediğimiz histamin salınımını engelleyen ilaçlar verilmesi daha uygun olacaktır. Tüm bu tedavilere rağmen hastada şiddetli alerji bulguları devam ediyorsa, kortizonlu bazı ilaçlarda kullanılabilmektedir. En ideali alerji ve İmmünoloji Uzmanları veya Kulak Burun Boğaz Uzmanlarına muayene olarak onların önereceği şekil ve sürece ilaç kullanılmasıdır.

Polenden korunma önlemleri ve alerji ilaçlarına rağmen bazı hastalarda aşırı burun tıkanıklığı görülmekte ve burun konkaları aşırı büyüyüp burundan nefes alınamaz hale gelinmektedir. Bu durumda ise konka denilen burun içi etleri küçültme operasyonları düşünülebilir. Ayrıca Radyofrekans tedavisi ile konkalarda küçültme de uygulanabilmektedir.

Alerjide bir diğer tedavi yöntemi de “Aşı tedavisi” yani “İmmunoterapi” dir. Aşı tedavisinin hem tedavi edici hem de koruyucu özelliği vardır. Aşı tedavisinin ortalama süresi yıldır. Aşı tedavisi temel olarak alerjik nezle (rinit), alerjik astım ve arı alerjisi olan hastalara uygulanmaktadır. Deri testi ve kan testi ile gösterilen alerjen maddenin kişide yakınmalara neden olanlara, alerjenden korunma ve ilaç tedavisinden yeterli fayda görmemiş kişilere, kişinin uzun süreli ilaç kullanmak istememesi ve ilaçların yan etkilerini çok görüldüğü kişilere aşı tedavisi uygulanabilir. Tedaviye uyumsuz hastalara, 5 yaşından küçük çocuklara, ağır astımlı hastalara, kanser, bağışıklık sistemi hastalıkları, psikolojik bozukluk, ciddi hipertansiyon ve kalp hastalığı varlığında ise aşı tedavisi önerilmemektedir.

Alternatif bitkisel tedavi yöntemi var mıdır?

Alerjik hastalıkta ilk tedavi yaklaşımı ve kuralı alerjen denen ve alerjik hastalık yapan etkenlerden mutlak uzak kalınmasıdır. Korunmaya rağmen alerjik hastalık belirtisi gösterenlere ilaç  tedavileri önerilmektedir. Bahar alerjisi için hastalığı tedavi edici bitkisel tedavi yöntemleri tam olarak olmasa bile özellikle alerjik öksürük yakınmalarını gidermek ve alerjik nezleli hastalarda burun yakınmaları azaltmak için bazı bitkisel destekleyici ürünler kullanılabilir. Bunlar arasında;  Ayva çayı, Ekinezya Çayı, Portakal çayı, Kuşburnu çayı, Ballı süt, Pekmez, Ihlamur, Zencefil, Adaçayı ve bazı bitkisel karışımlı boğaz pastilleri önerilebilir. Ayrıca turunçgiller, meyve ve sebze tüketimini yanı sıra düzenli beslenme ve uyku da vücut bağışıklık sistemini düzenleyici olarak rol alacaktır.

Bahar alerjisi olan Hamilelerin yapması gerekenler nelerdir?

Günlük hayatı olumsuz etkileyen bahar alerjileri, hamilelik sürecinde sık görülen problemlerin başında geliyor. Hamilelerin bu dönemde toz ve polenlerden kendilerini korumak için çeşitli önlemler alması gerekmektedir. Belirtilerin ortaya çıkmasındaki en önemli etken  alerjik bünyesi olan anne adayının alerjen madde ile uzun süre karşılaşmasıdır. Özellikle bahar aylarında çiçek tozları ve uçuşan polenler, alerji ataklarında artışa neden olabilmektedir. Polenler atmosfere yayılarak; ağız, burun, göz ve akciğerlere kadar ulaşmaktadır. Özellikle rüzgarlı havalarda polenler havaya daha çok dağıldığı için, anne adaylarının şikayetleri de artmaktadır.

Polen yoğunluğu, hava yağmurlu ise daha az, rüzgarlı ve güneşli ise daha fazladır. Sabah saatlerin de polen yoğunluğu oldukça fazladır. Bu nedenlerle polen alerjisi olan hamileler rüzgarlı ve güneşli günlerde ve sabah saatlerinde dışarıda fazla kalmamalı, bu süre içinde de gözlük takarak gözler korunmalı ve mümkünse ağzını burnunu kapatarak dolaşılmalıdır. Polen duyarlı bu kişiler eve geldiğinde kıyafetlerini çıkarmalı ve saçlarda çok polen biriktiğinden tercihen saçlarını ve mümkünse duş alarak tüm vücudundaki polenleri en aza indirmelidir. Özellikle dış ortamdan her kapalı ortama giriş sonrasında en kısa süre içinde ağız burun ve yüzü su ile yıkamaları önerilir. Ev içinde de bir miktar polen bulunması doğaldır. Bu nedenle ev içinde veya kapalı ortamlarda antialerjik hava temizleyicilerin kullanılması önerilir. Çamaşırlar ve havlular dışarıda değil, ev içinde kurutulmalıdır. Araba ve ev klimalarının filtreleri düzenli olarak temizlenirse hamile kişilerin yakınmaları daha az olacaktır.

Polen Alerjisi İlaçları Nelerdir?

Polen alerjisinde Antihistaminikler hapşırma, kaşıntı, burun tıkanıklığı ve sulu gözleri hafifletir. Oral antihistaminik örnekleri arasında setirizin (Zyrtec Allergy), feksofenadin ve loratadin (Claritin, Alavert) bulunur. Kortikosteroid burun spreyleri. Bu ilaçlar nazal semptomları iyileştirir.

MEVSİMSEL ALERJİLER VE POLEN ALERJİSİ NEDİR?

Bahar, çiçek tomurcukları ve çiçek açan ağaçlar anlamına gelir ve mevsimsel alerjisi olan milyonlarca insandan biriyseniz, aynı zamanda hapşırma, tıkanıklık, burun akıntısı ve diğer rahatsız edici semptomlar anlamına gelir. Saman nezlesi ve alerjik rinit olarak da adlandırılan mevsimsel alerjiler sizi oldukça zorlayabilir.

ALERJİ BELİRTİLERİNİZİ VE SEMPTOMLARINIZI AZALTMAK İÇİN;

- Kuru ve rüzgarlı günlerde içeride kalın. Dışarı çıkmak için en iyi zaman, havadaki polenlerin temizlenmesine yardımcı olan iyi bir yağmurdan sonradır.

-Alerjenleri harekete geçiren çim biçme, yabani ot çekme ve diğer bahçe işlerinden kaçının.

-Dışarıda giydiğiniz kıyafetleri çıkarın ve cildinizden ve saçınızdan polenleri temizlemek için duş alın.

-Dışarıya çamaşır asmayın, polenler çarşaflara ve havlulara yapışabilir.

-Dışarıda iş yapıyorsanız yüz maskesi takın.

-Polen sayısı yüksek olduğunda ekstra yürüyüş yapın.

- Havada çok fazla polen olduğunda mevsimsel alerji belirti ve semptomları alevlenebilir. Bu adımlar alerji seviyenizi azaltmanıza yardımcı olabilir:

-Polen tahminleri ve mevcut polen seviyeleri için hava durumunu takip edin.

-Yüksek polen sayısı tahmin ediliyorsa, belirtileriniz başlamadan önce alerji ilaçları almaya başlayın.

-Mümkünse geceleri veya polen sayısının yüksek olduğu diğer zamanlarda kapı ve pencereleri kapatın.

-Polen sayısının en yüksek olduğu sabahın erken saatlerinde açık hava aktivitelerinden kaçının.

- Evinizin havasını temiz tutun.

Evinizdeki havadaki tüm alerjenleri ortadan kaldırabilecek mucizevi bir ürün yoktur, ancak şu öneriler yardımcı olabilir:

-Evinizde ve arabanızda klima kullanın.

-Evinizde zorunlu hava ısıtması veya klima varsa, yüksek verimli filtreler kullanın ve düzenli bakım programlarına uyun.

-Bir nem giderici ile iç mekan havasını kuru tutun.

-Yatak odanızda portatif, yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtresi kullanın.

- HEPA filtreli bir elektrikli süpürgeyle zeminleri sık sık temizleyin.

Reçetesiz Alerji İlaçları Hangileridir?

Çeşitli reçetesiz ilaçlar alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Nazal Steroidler

Bunlar burnunuza püskürttüğünüz ilaçlar. Alerjik rinitte ilk tedavi seçeneğidir. Tıkanıklığı, burun akıntısı veya kaşıntısını, hapşırmayı ve diğer semptomları giderirler. Nazal steroidler genellikle doktorların önerdiği ilk tedavi yöntemidir.

Bazı steroid spreyler doktor reçetesi gerektirir, ancak üçü, budesonid (Rhinocort Allergy), flutikazon (Flonase) ve triamsinolon (Nasacort Allergy 24HR) gerektirmez. Polen mevsimi başlamadan önce kullanmaya başlamak ve ömrü yettiği sürece devam etmek en doğrusudur. Belirtilerinizin iyileşmesi bir hafta kadar sürebilir.

Ağız yoluyla aldığınız steroidler (oral steroidler) sadece nadir durumlarda burun alerjilerini tedavi etmek için kullanılır.

ANTİHİSTAMİNİKLER

Bu ilaçlar kimyasal histamine karşı çalışır. Alerjik reaksiyon sırasında vücudunuz histamin üretir ve sizi perişan eden semptomlara neden olur.

Antihistaminikler haplarda ve burun spreylerinde bulunur. Haplar kaşıntı, hapşırma ve burun akıntısını hedefler. Nazal spreyler tıkanıklık, kaşıntılı veya akan burun ve geniz akıntısı üzerinde çalışır.

Bazı reçetesiz haplar belirtilerinizle daha uzun süre savaşabilir. Dikkatli olun, sizi uykulu da yapabilirler.

-Setirizin (Zyrtec)

-Feksofenadin (Allegra)

-Levosetirizin (Xyzal)

-Loratadin (Alavert, Claritin)

Diğerleri sizi uykulu hissettirebilir, örneğin:

-Bromfeniramin (Dimetapp Alerjisi, Nasahist B)

-Klorfeniramin (Klor-Trimeton)

-Klemastin (Tavist)

-Difenhidramin (Benadril)

Aşağıdakiler dahil olmak üzere bir burun spreyinde diğer antihistaminik türlerini almak için bir reçeteye ihtiyacınız olacak.

- Azelastin (Astelin)

-Azelastin/Flutikazon (Dymista). Bu, bir antihistamin ile bir nazal steroidi birleştirir.

-Olopatadin (Patanaz).

Dekonjestanlar

Bu ilaçlar tıkalı burnunuzu açar. Psödoefedrin ve fenilefrin gibi bazı türleri hap veya sıvı olarak alabilirsiniz. Diğerleri, oksimetazolin ve fenilefrin gibi bir burun spreyi ile gelir.

Dekonjestan burun spreylerini arka arkaya 3 günden fazla kullanmayın, aksi takdirde rebound tıkanıklığı yaşayabilirsiniz, bu da tekrar tekrar tıkanmanız anlamına gelir.

Diğer İlaçlar ve Kombinasyonlar

Cromolyn sodyum (NasalCrom), vücuttaki mast hücreleri adı verilen belirli hücrelerin alerji semptomlarına neden olan kimyasalları salmasını engelleyen bir burun spreyidir. Reçetesiz temin edilebilir ve burun akıntısı/kaşıntısına, hapşırmaya ve tıkanıklığa yardımcı olur.

Reçeteli ilaç montelukast (Singulair), lökotrienler adı verilen maddeleri bloke eder. Astım ve alerjiye bağlı şişmeye neden olabilirler. Nasal ipratropium, alerjiniz nedeniyle burun akıntınız varsa yardımcı olabilecek reçeteli bir burun spreyidir.

Bazı ürünler birden fazla ilaç türü içerir. Allegra-D, Claritin-D ve Zyrtec-D'de hem bir antihistamin hem de dekonjestan psödoefedrin bulunur.

ORAL ANTİHİSTAMİNİKLER

Antihistaminikler hapşırma, kaşıntı, burun tıkanıklığı veya akıntısı ve sulu gözleri hafifletmeye yardımcı olabilir. Oral antihistaminik örnekleri arasında setirizin (Zyrtec Allergy), feksofenadin (Allegra Allergy) ve loratadin (Claritin, Alavert) bulunur.

KORTİKOSTEROİD BURUN SPREYLERİ

Kortikosteroid burun spreyleri nazal semptomları iyileştirir. Örnekler arasında flutikazon propionat (Flonase Allergy Relief), budesonid (Rhinocort Allergy) ve triamsinolon (Nasacort Allergy 24 Hour) yer alır. Kortikosteroid burun spreylerinin uzun süreli kullanımı hakkında doktorunuzla konuşun.

ROMOLYN SODYUM BURUN SPREYİ

Cromolyn sodyum burun spreyi spreyi, semptomlara neden olan bağışıklık sistemi ajanlarının salınmasını engelleyerek alerji semptomlarını hafifletebilir. Alerjenlere maruz kalmadan önce tedaviye başlanırsa en iyi sonucu verir. Çok güvenli bir tedavi olarak kabul edilir, ancak genellikle günde 4 ila 6 kez kullanılması gerekir.

ORAL DEKONJESTANLAR

Oral dekonjestanlar Psödoefedrin (Sudafed) gibi oral dekonjestanlar, burun tıkanıklığından geçici olarak kurtulma sağlayabilir. Bazı alerji ilaçları, bir antihistamin ile bir dekonjestanı birleştirir. Örnekler arasında setirizin-psödoefedrin (Zyrtec-D 12 Saat), feksofenadin-psödoefedrin (Allegra-D 12 Saat Alerji ve Tıkanıklık) ve loratadin-psödoefedrin (Claritin-D) yer alır. Bir dekonjestan kullanımının alerji semptomlarınızı tedavi etmek için iyi olup olmadığı konusunda doktorunuzla konuşun.

SİNÜSLERİNİZİ SOLÜSYONLA AKITIN

Nazal pasajlarınızı salin solüsyonuyla durulamak (burun yıkama), burun tıkanıklığını gidermenin hızlı, ucuz ve etkili bir yoludur. Durulama doğrudan mukus ve alerjenleri burnunuzdan temizler. Salin solüsyonları hazır olarak veya suya eklenecek kitler halinde satın alınabilir. Kit veya ev yapımı salin solüsyonu kullanıyorsanız enfeksiyon riskini azaltmak için şişelenmiş su kullanın.

EV YAPIMI SİNÜS SOLÜSYONU NASIL YAPILIR?

Ev yapımı solüsyonlarda 1 litre (1 litre) su, 1,5 çay kaşığı (7,5 mililitre) konserve tuzu ve 1 çay kaşığı (5 mililitre) kabartma tozu bulunmalıdır. İrigasyon cihazını her kullanımdan sonra temiz su ile durulayın ve açık havada kurumaya bırakın.

POLEN ALERJİSİNDE ALTERNATİF TEDAVİLER

Saman nezlesi semptomlarını tedavi etmek için bir dizi doğal ilaç kullanılmıştır. Semptomları iyileştirebilecek tedaviler, çalı kaymağı özleri, spirulina (bir tür kurutulmuş alg) ve diğer bitkisel ilaçları içerir. Sınırlı sayıda iyi tasarlanmış klinik araştırmaya dayanarak, bu ilaçların güvenliğini ve etkinliğini gösterecek yeterli kanıt yoktur.

Alerjide akupuntur tedavisi

Akupunktur çalışmalarının sonuçları olası sınırlı faydayı göstermiştir, ancak çalışmaların sonuçları karışıktır. Alternatif tedavileri denemeden önce doktorunuzla konuşun.

Ev ilaçları yeterli olmadığında;

Birçok insan için alerjenlerden kaçınmak ve reçetesiz ilaçlar almak semptomları hafifletmek için yeterlidir. Ancak mevsimsel alerjileriniz hala canınızı sıkıyorsa pes etmeyin. Bir dizi başka tedavi mevcuttur. Kötü mevsimsel alerjiniz varsa, sağlık uzmanınız belirtilerinizi tam olarak hangi alerjenlerin tetiklediğini öğrenmek için cilt testleri veya kan testleri yaptırmanızı önerebilir. Test, belirli tetikleyicilerinizden kaçınmak için hangi adımları atmanız gerektiğini belirlemenize ve hangi tedavilerin sizin için en iyi sonucu vereceğini belirlemenize yardımcı olabilir.

Alerji Aşıları ve Diğer İmmünoterapiler

Alerji aşısı olduğunuzda, doktorunuz size belirtilerinize neden olan küçük, kademeli olarak artan miktarlarda polen verir. Zamanla, vücudunuz bunlara karşı bir direnç oluşturur. Çekimler, muhtemelen 3 ila 5 yıl süren uzun vadeli bir taahhüttür. Bundan sonra, doktorunuz onlara hala ihtiyacınız olup olmadığını görecektir.

Muayenehanede aşı olmak yerine evde alabileceğiniz dil altı tabletleri de var. FDA bu ürünlerden üçünü onayladı: Grastek, Oralair ve Ragwitek. Çekimlerle aynı şekilde çalışırlar. Amaç, alerji tetikleyicilerine karşı toleransınızı artırmaktır. Tabletler bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir, bu nedenle sizin için güvenli olduğundan emin olmak için ilk tabletinizi doktorunuzun ofisinde almanız gerekecektir. Herhangi bir reaksiyon göstermeseniz bile ağzınızda veya dudaklarınızda kaşıntı veya yanma hissedebilir veya mide rahatsızlığı yaşayabilirsiniz. Bu sorunlar genellikle birkaç gün sonra ortadan kalkar.

Bazı insanlar için alerji aşıları (alerjen immünoterapisi) iyi bir seçenek olabilir. Duyarsızlaştırma olarak da bilinen bu tedavi, alerjinize neden olan maddelerin küçük miktarlarını içeren düzenli enjeksiyonları içerir. Zamanla, bu enjeksiyonlar semptomlara neden olan bağışıklık sistemi reaksiyonunu azaltır. Bazı alerjilerde tedavi dil altına tablet şeklinde verilebilir.


Güncellenme Tarihi Haziran Yayınlanma Tarihi Mayıs

Polen Alerjisi

Polen alerjisi, bahar aylarının gelmesine bir çok insanın sevinmesine engel olur ve bu durum rahatsız edici bir durumdan çıkıp artık günlük ritüel yaşamımızı adeta kontrol eden bir duruma  gelir. Sizleri bahar aylarında tekrardan rahat bir yaşam sürebilmeniz  ve sizi bilgilendirmek için polen alerjisini detaylı bir şekilde inceledik. Bu makalemizde polen alerjisinin ne olduğunu inceledik;

Polen Alerjisi Nedir?

Çiçeklerin çiçek açması, ağaçların yeşillenmesi, gözlerinizin sulanması, burnunuzun akması, ve hapşırmaların gelmesi polen alerjisinin ön habercileridir.  Güzel bir havanın keyfini çıkarmak herkes ister fakat bu durumdan dolayı aynı zamanda rahatsızlık verici de bir durumdur.

Her yıl yaz ve ilkbahar aylarında aynı belirtiler var ise büyük ihtimal mevsimsel bir alerjiniz var. Bu durum bazen saman nezlesi olarak ta bilinir.

Polen Alerjisinin Nedenleri Nelerdir?

Yaban mersini, ot, meşe ağacı gibi bir çok bitki hava yolu ile beraber bizleri etkileyebilen ve havada dolaşacak kadar hafif polen adlı ince bir toz oluşturur. Böyle bitkiler kendilerini böyle büyütür ve çoğalırlar bu da polen alerjisi olan hastaların bahar aylarında daha fazla rahatsız olmasını sağlar. Türkiye’de 5 milyondan fazla insanın polen alerjisi bulunmaktadır. Bazı insanlar ise sadece bahar aylarında bulunan ağaçların polenlerine karşı alerjiktir. Bir çok hastanın ise yaz mevsiminde oluşan daha fazla ot yüzünden ot poleni alerjisi bulunmaktadır. Hastalar genel olarak yaygın bir biçimde görülen yabani ot poleni alerjisine sahiptir ve bu durumu yaşarken bir çok belirti görülebilir.

Polen Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?


Eğer polen alerjiniz var ise ve fazla rüzgar olan bir günde dışarı çıktıysanız, bitkilerden çıkan polenleri görmemenize rağmen onları hissedersiniz ve sanki vücudunuz adeta işgal edilmiş bir hale gelir, bu durumda sizlere çok fazla rahatsızlık verecek bir durum haline gelir. Bağışıklık sisteminiz, histamin olarak ta bilinen bu durum için savaşacak ve bir çok şey yapacaktır. Bu gibi durumlar ortaya çıktığında, aşağıda incelediğimiz belirtiler görülebilir;
– Boğaz Kaşıntısı

– Kırmızı Gözler, Kaşınan Gözler veya Gözlerinizin sulanması

– Burun Akıntısı

– Hapşırma

– Boğazda Hırıltı veya Öksürmek

Polen Alerjisinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alerji Uzmanınız öncelikle bir alerjiniz olup olmadığını veya alerjiniz var ise bunu neyin tetiklediğini bulmak için sizden kan testi veya cilt prick testi isteyebilir. Bu durumu kontrol altına almak için alerji uzmanınız, alerjiniz konusunda bu durumu daralttığında polen alerjisinin tedavisinin nasıl olduğuna dair sizler için aşağıda bir kaç tane seçeneği inceledik;

– Direkt alerjik önleyici ilaçlar (OTC): Alerji uzmanınızın önerdiği alerji ve kaşıntıyı önleyen ilaçlar vücudunuzdaki histamı yok eder ve bu durum rahatlamanıza yardımcı olur. Eğer burnunuz tıkalı ise, dekonjestanlar solunum yollarınızı açmanıza yardım olabilir ve bazı burun spreyleri alerjik belirtileri azaltmaya ve vücudun rahatlamasında büyük bir rol oynar.

– Reçeteli ilaçlar: Eğer alerji önleyici ilaçlar bir işe yaramıyor ise alerji uzmanınız, reçeteye daha güçlü ilaçlar yazabilir. Bazı reçeteli ilaçlar, alerjiyi tetikleyebilecek histamin dışındaki kimyasal ve vücudunuz için zararlı olan maddeleri bloke edebilir. Bazı ilaçlar ise belirli çeşitlerde olan yabani ot ve çimen poleni alerjisinin neden olduğu belirtiler için vücudunuza yardımcı olur ve bu belirtileri yok edebilir.

– İmmünoterapi: Eğer ilaçlar her hangi bir işe yaramıyor ise immünoterapi vücudunuz için en iyi seçeneklerden biridir. Alerji uzmanınız cildinizin altındaki probleminize neden olan küçük bir miktar enjekte etmek için bir kaç haftada bir doktorunuza gitmeniz gerekmektedir. Bir süre sonra vücudunuz bu tetiklemelere alışır ve belirtileriniz azalmaya başlar.

Polen Alerjisi İçin Alternatif Ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri

– Havayı kontrol etmek: Yerel hava durumu raporunuzun polen sayımı günün yüksek veya düşük olup olmadığını söylemesi gerekir. Bunu sizde tahmin edebilirsiniz, polen sayımı ılık, kuru ve rüzgarlı olduğunda daha yüksektir. Serin, yağışlı ve ıslak olduğunda daha düşüktür. Eğer yüksek polen sayımı olan bir gün olacağını biliyor iseniz mümkün olduğunca evden çıkmamanızı öneririz. Polen sayımını internet aracılığı ile öğrenebilirsiniz.

– Polenleri dışarıda tutmak: Arabanızın veya evinizin penceresini açtığınızda içeri dolan polenleri temizlemek için klimanızı HEPA filtresi ile çalıştırmanız içerideki tüm havayı temizleyecektir. Çamaşırlarınızı kurutmak için dışarı asmanız giyeceklerinizin üstünün polenlerle dolmasını sağlar ve bu da vücudunuz ve siz için adeta çekilmez bir durum haline gelir, kurutucu kullanmanızı öneririz. Eğer günün bir çok saati dışarıda geçiriyor iseniz evinize gittiğinizde üstünüzü değiştirip yatmadan önce mutlaka duş alıp kafanızı yıkamanız gerekir, eğer yapmaz iseniz tüm gün üstünüze yapışan polenler sayesinde hepsini yastığınıza ve örtündüğünüz maddeye aktarırsınız ve tüm gece sizi rahatsız eder. Evde beslediğiniz hayvanınızı dışarıya çıkarttığınızda, eve geldiğinde yatak odanıza girmesine izin vermeyiniz.

– Polen Tamponu Oluşturmak: Dışarı çıktığınızda gözlerinizi korumak için güneş gözlüğü ve kafanızı korumak için mutlaka şapka takın.

– İlaç Almak: Polen sayımının yüksek olduğu günlerde, güne başlamadan dışarı çıkmadan önce belirtiler görünmeden önce ilaç almanızı öneririz.

Genellikle bir hastalık belirtileri görüldüğünde hepimiz, ilk önce aile hekimine başvurmaya meyilli oluruz. Ancak, Polen Alerjisi gibi hastalıklarda gitmeniz gereken doktor bir Alerji / İmmünoloji Uzmanıdır. Alerji uzmanları Polen alerjisi gibi tüm alerjik hastalıklar konusunda geniş çaplı eğitim almış, deneyimli uzmanlardır. Sizler için bu makalemizde Polen Alerjisinde Doktora Giderken nasıl hazırlık yapmamız gerektiğini anlattık;

Doktora Giderken Nasıl Hazırlık Yapmalı?

– Yaşadığınız belirtileri not edin: Alakasız görünse dahi yaşadığınız her belirtiyi not edin.

– Kişisel değişimlerinizi not edin: Büyük ya da küçük yaşadığınız stres ya da değişiklikleri not edin.

– Sizi en çok rahatsız eden belirtileri not edin: Örneğin, günün belirli saatlerinde kötüleşen belirtilerinizi, belirli mevsimlerde kötüleşen belirtilerinizi ve diğer tetikleyicilere maruz kaldığınızda ki belirtileri not edin.

-Kullandığınız ilaçların listesini götürün: Kullandığınız vitamin, alerji, soğuk algınlığı gibi her türlü ilacı doktorunuzun bilmesi için ilaçların listesini hazırlayın.

– Sorularınızı yazın: Muayenede zamanını kısıtlı olabilir ya da soracağınız önemli soruları unutabilirsiniz. Aklınızda soru işareti kalmaması için soracağınız soruları önceden hazırlamanızda fayda var.

– Kullandığınız alerji  ilaçlarını bırakın: Polen Alerjisi teşhisi için alerji uzmanınız alerji testi yapmayı uygun görebilir. Bu nedenle testin sonucunu etkilememesi bakımından kullandığınız alerji ve diğer ilaçları 1 hafta boyunca kullanmayın.

Bahar Alerjisi İlaçları

Alerjiden kaynaklanan, tıkanıklık ve burun akıntısı gibi rahatsız edici belirtileri hafifletmeye ve tedavi etmeye yardımcı olmak için hem reçetesiz hem de reçeteli satılan birkaç bahar alerjisi ilaçları vardır. Bu alerji ilaçları arasında antihistaminikler, dekonjestanlar, kombinasyon ilaçları, kortikosteroidler ve diğerleri bulunur.

Antihistaminikler

Antihistaminikler, alerji belirtilerini tedavi etmek için yıllardır kullanılmaktadır. Hap, sıvı, burun spreyi veya göz damlası olarak alınabilirler. Antihistaminik göz damlaları, kırmızı kaşıntılı gözleri hafifletebilirken, burun spreyleri mevsimsel veya yıl boyunca alerjilerin belirtilerini tedavi etmek için kullanılabilir.

Antihistaminikler Nasıl Çalışır?

Bir alerjene, örneğin kanarya otu polenine, maruz kaldığınızda bağışıklık sisteminizi tetiklenir.  Alerjisi olan kişiler abartılı bir bağışıklık tepkisi gösterirler. &#;Mast hücreleri&#; olarak bilinen bağışıklık sistemi hücreleri, kan damarlarındaki reseptörlere bağlanan ve büyümelerine neden olan histamin adı verilen bir madde salgılar. Histamin ayrıca diğer reseptörlere bağlanarak kızarıklığa, şişmeye, kaşıntıya ve salgılarda değişikliklere neden olur. Antihistaminikler, histamini bloke ederek ve reseptörlere bağlanmasını önleyerek bu belirtileri önler.

Dekonjestanlar

Dekonjestanlar tıkanıklığı giderir ve genellikle alerjiler için antihistaminiklerle birlikte reçete edilir. Burun spreyi, göz damlası, sıvı veya hap şeklinde olabilirler. Burun spreyi ve göz damlası dekonjestanları bir seferde yalnızca birkaç gün kullanılmalıdır çünkü uzun süreli kullanım belirtileri daha da kötüleştirebilir. 

Dekonjestanlar Nasıl Çalışır?

Alerjik reaksiyon sırasında, alerjenle temasa yanıt olarak burnunuzdaki dokular şişebilir. Bu şişlik sıvı ve mukoza üretir. Gözlerdeki kan damarları da şişerek kızarıklığa neden olabilir. Dekonjestanlar, şişmiş nazal dokuları ve kan damarlarını küçülterek, burun şişmesi, tıkanıklık, mukus salgısı ve kızarıklık belirtilerini hafifleterek çalışır.

Kombinasyon Alerji İlaçları

Bazı alerji ilaçları, çoklu alerji belirtilerini hafifletmek için hem bir antihistamin hem de bir dekonjestan içerir. Diğer ilaçların, histaminin etkilerini bloke etmenin yanı sıra, mast hücrelerinin diğer alerjiye neden olan kimyasalları serbest bırakmasını önlemek gibi birden fazla etkisi vardır.

Steroidler

Tıbbi olarak kortikosteroidler olarak bilinen steroidler, alerjilere bağlı iltihaplanmayı azaltabilir. Mevsimsel veya yıl boyunca alerjilere bağlı burun tıkanıklığını, hapşırmayı ve kaşıntılı, burun akıntısını önler ve tedavi ederler. Diğer alerjik reaksiyon türlerinden kaynaklanan iltihabı ve şişliği de azaltabilirler. Steroidler, alerjiler için oldukça etkili ilaçlardır, ancak alerji belirtilerini hissetmediğiniz zamanlarda bile fayda sağlamak için düzenli olarak, genellikle günlük olarak alınmaları gerekir. Ayrıca ilacın tam etkisinin hissedilmesi bir ile iki hafta sürebilir.

Mast Hücresi Stabilizatörleri

Mast hücresi stabilizatörleri, alerji hastalarında hafif ile orta dereceli iltihabı tedavi etmek için kullanılabilir. Mast hücresi stabilizatörleri, alerjik konjunktivit için göz damlası ve nazal alerji belirtileri için burun spreyleri olarak mevcuttur. Birçok ilaçta olduğu gibi, tam etkilerin hissedilmesi birkaç hafta kullanım gerekebilir.

Lökotrien Değiştiriciler

Lökotrien değiştiriciler, astım ve nazal alerji belirtilerini tedavi etmek için kullanılır. Diğer ilaçlarla birlikte reçete edilebilirler. Bu ilaçlar sadece doktor reçetesi ile alınabilir ve hap, çiğneme tableti ve ağızdan granül şeklinde gelir.

İmmünoterapi

Yılın üç ayından fazla alerjiniz varsa, immünoterapi en etkili tedavi yöntemlerinden biri olabilir. Alerji iğneleri, bağışıklık sisteminizin tolerans oluşturmasına yardımcı olmak için sizi rahatsız edici alerjen düzeylerinin kademeli olarak artmasına maruz bırakır. Zamanla vücudunuz alerjene duyarsız hale gelir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası