kulak mantarı nasıldır / Kulak mantarına dikkat! - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Kulak Mantarı Nasıldır

kulak mantarı nasıldır

Kulak mantarı neden olur? Kulak mantarı belirtileri ve tedavisi

Dış kulak yollarında kulağın nemli veya sulu kalması nedeni ile ortaya çıkan mantar; özellikle yaz aylarında tatilde, havuzlardan, banyo, hamam ve denizden ortaya çıkan bakterileri taşımaktadır. Dış kulakla orta kulak arasında meydana gelmesi sıkça rastlanır bir durumdur. O nedenle dikkat etmek gereklidir. Sağlık açısından büyük bir durum yaratmasa da rahatsızlık oluşturur. Sıkça karıştırmak mantarın derinlere inmesine ve dağılmasına neden oluşturur.

Kulak mantarı belirtileri nelerdir?

  • Kulakta aşırı kaşınma ve tıkanıklık hali oluşur.
  • Kulakta şiddetli ağrılara neden olabilir.
  • Süte benzer bir akıntı oluşur ve kötü bir kokuya neden olur.
  • Boyun kısmında lenf bezlerine doğru şişlik yaratabilir.

Kulak mantarı tedavisi

Kulak mantarını tedavi ederken alkol ve sirke karışımı kullanılabilmektedir. Kulakta oluşan suyun çıkarılması gereklidir. Kulağa lokal tedaviler uygulanmaktadır, mantarı tedavi edici damlalar hekimler tarafından önerilmektedir. Özellikle kulağın temizliğinin sağlıklı olarak yapılması gereklidir. Su ile çok fazla temas ettirilmemelidir. Kulağa damla damlatılarak, banyo öncesi korumaya alınmalıdıseafoodplus.info içinde enfeksiyon nasıl oluşmuşsa ağrı yapabilir; bu durumda anestezik asidik damla ile ağrı geçirilebilir.

Kulak mantarının oluşmasını önlemek için; havuzlar, hamamlar, deniz gibi yerlerden kaçınmak gereklidir. Ya da kulağı bir tıpa ile tıkamak ve bu durumdan etkileşimi azaltabilir. Kulakların banyodan sonra sulu bırakılmaması gereklidir. Kulakları sürekli kaşıyarak tahriş olmasını sağlamamak gereklidir. Kulağın kulak pamuğu ya da yabancı cisimlerle karıştırılmaması önemlidir. Bu durum enfeksiyon oluşturabilir. Acı ve baharatlı gıdaları çok fazla tüketmek mantar oluşumunu tetikler. Dikkat etmek bu durumun önüne geçilmesi açısından fayda sağlayacaktır.

Anadolu AjansıAnadolu Ajansı

İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Muhammed Durna, 'Kulak mantarı tedavi edilmezse ciddi kulak ağrısı ve iletim tipi işitme kaybı oluşturabilir.' ifadelerini kullandı.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Durna, halk arasında kulak mantarı olarak bilinen otomikoz rahatsızlığının belirtileri ve tedavisine ilişkin bilgi verdi.

Tedaviye ne kadar geç başlanırsa tedavinin o kadar uzun sürdüğünü belirten Durna, 'Kulak mantarı belirtilerine sahip olan kişilerin en kısa sürede kulak burun boğaz bölümüne başvurması gereklidir. Kendiliğinden düzelme ihtimali beklenen bir durum değildir. Kulak mantarı; kulak kanalında şişliğe, kurumaya, pullanmaya, akıntıya ve ağrıya neden olabilir. Daha çok sıcak iklim koşullarında yaşayanlarda ve su sporları yapanlarda görülür. Genellikle damla veya pomad şeklinde uygulanan mantar ilaçları ile tedavi edilir.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Kulak yolunu çok fazla temizlemeye çalışanlarda kulak mantarı daha sık görülür'

Durna, deride görülen diğer mantar hastalıkları gibi nemli ortamlarda kulak mantarının daha sık görüldüğünü aktararak, şunları kaydetti:

'Sıcak iklimlerde yaşayanlarda, kulak pamuğu ile kulağını çok sık temizleyenlerde, egzama gibi deride kabuklanma olan kişilerde, şeker hastalarında, yüzücülerde ve işitme azlığı nedeni ile işitme cihazı kullananlarda daha sık görülüyor. Özellikle aşırı terleyen hastalarımızda, kulak yolunu çok fazla temizlemeye çalışanlarda kulak mantarı daha sık görülür. Kulak mantarı nedeniyle kaşınan kulak yolunun tahrişine hatta kanamasına bile neden olunabilir.

Kulağımızda tıkanıklık ve dolgunluk ile birlikte kaşıntının fazla olması kulak mantarının ilk belirtileri olabilir. Bunun yanı sıra kulak yolu girişinde kızarıklık ve şişlik, kulakta akıntı olması durumlarında da kulak mantarından şüphelenmeliyiz. Bazı hastalarımızda kaşıntı o kadar fazla olabiliyor ki, bu hastalarımız kaşıma nedeni ile kulak yolu kanaması ile başvurabiliyorlar. Bu belirtilerden biri bile olsa mutlaka vakit geçirmeden hekime başvurmalısınız. Kulak mantarına karşı gözünüzü dört açın.'

Kulak mantarının kulak yolunda izole olduğu için vücutta başka bir yere bulaşmadığını belirten Durna, 'Tedavide öncelikle kulak yolunda görülen mantarlar aspiratör yardımı ile temizlenmelidir. Sonrasında damla veya pomad şeklindeki ilaçlarla mantarı tedavi ediyoruz. Mantar enfeksiyonları inatçı enfeksiyonlar olduğu için kulak aspirasyonu birkaç kez tekrarlanabilir ve tedavi bazen 30 güne kadar sürebilir. Bu tedavilerin herhangi bir ciddi yan etkisi bulunmuyor. Sadece gebelerde daha dikkatli davranılıyor.' yorumunu yaptı.


Kulak mantarına dikkat!

Kulak mantarı hakkında bilinmeyenler

Yayınlanma:

Kulak mantarına dikkat!

Mantar enfeksiyonları, en çok yaz aylarında görülüyor. Sıcak, nemli ve rutubetli ortamlarda oluşan bu hastalık, çoğunlukla havuz veya deniz sonrasında meydana geliyor. Aşırı terleyen ve kulaklarını karıştırmayı alışkanlık haline getiren kişilerde daha sık rastlanıyor. Zamanında müdahale edilip tedavi edilmediği takdirde ise ciddi problemlere yol açabiliyor.

Kulaklarınızı karıştırmayın

Kulak mantarının tek veya her iki kulakta da görülebildiğini belirten Central Hospital'dan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ümit Hardal, “Hastalık kendini kaşıntı, kötü kokulu akıntı, şiddetli ağrı, çınlama ve işitme kaybı olarak gösterir. Bazı durumlarda kulak kepçesinde ve boyundaki lenf bezlerinde şişmeler de meydana gelebilir. Ağrının oluşması mantarın derinlere kadar indiğini gösterir. Özellikle kulakları karıştırmak, hastalığın kulağın derinliklerine kadar ilerlemesine yol açabilir. Bu sebeple kulağa asla müdahale edilmemelidir.” diyor.

Tatilde temkinliolun

Normalde dış kulak yolunun hafif asidik düzeyde oluşu, bu bölgeye mikroorganizmaların
yerleşmesi için uygunsuz bir ortam yaratır. Bunun yanı sıra kulak temizliği esnasında oluşan travmalar ve genellikle steril olmayan gereçlerin kullanılması da mantar oluşumunu kolaylaştırabilir. Ayrıca deniz, havuz, hamam, sauna hatta banyoya bağlı olarak dış kulağın suyla sık teması sonucu PH değerinin yükselmesi ve diğer travmatik durumlarda enfeksiyon ortaya çıkabilir.

Tekrarlama olasılığı yüksek

Tedavide öncelikle dış kulak yolundaki mantar plaklarının aspiratör yardımı ile alınarak temizlendiğini söyleyen Central Hospital'dan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ümit Hardal, “Enfeksiyon geçene kadar uzman hekimin uygun gördüğü sürelerde bu işlem tekrarlanır. İlaç tedavisi genellikle lokal müdahaleler şeklindedir ve en çok damlalardan faydalanılır. Tedavi sırasında ve sonrasında kulağın temiz tutulması, su ile teması önlenmelidir. Enfeksiyon geçmiş bile görünse, tekrarlama olasılığı yüksektir. Ayrıca su ile temas olacağı zamanlarda dış kulak yolu özel ilaçlar ile asidifiye edilerek korunmalıdır.” dedi.

Tedavi edilmezse işitme kaybına sebep olabilir

Kulak mantarı zamanında teşhis ve tedavi edilmediğinde kulak zarında delinmeye ve işitme kaybına yol açabilir. Kulak mantarı ayrıca çevre kemik dokulara da yayılabilir. Bu nedenle kulak mantarını düşündürecek belirtiler görüldüğünde mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır.

Central Hospital'dan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ümit Hardal, kulak mantarından korunmak için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

* Kulak içerisine yabancı cisim veya parmakla müdahale edilmemelidir.

* Kulak temizliğine özen gösterilmelidir.

* Pamuklu çubuklar asla kullanılmamalıdır. Dış kulak bir bezle silinerek temizlenmelidir.

* Banyo, deniz veya havuz sonrası kulaklar nemli bırakılmamalı, iyice kurulanmalıdır.

* Aşırı nemli, rutubetli ve sıcak yerlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

* İşitme cihazı kullanılıyorsa iyi dezenfekte edilmelidir.

* Mantar oluşumunu tetikleyen acı biber, domates, kızartma ve çikolata gibi besinlerden uzak durulmalıdır.

* Kalabalık havuzlara girmekten kaçınılmalıdır.

* Kulak damlaları açıldıktan sonra, sadece 15 gün kullanılmalıdır.

* Kulak kaşındıktan sonra suyla temas ettirilmemelidir.

Ağrı

Şayet yüzme, duş veya banyo sonrası kulağınızda suyun hapsolduğunu veya kulağınızın nemli kaldığını hissederseniz aman dikkat! Çünkü kulak kaşıntısı ve mantar enfeksiyonu için bu durum ideal koşulları oluşturur. ENT Tıp Merkezi uzmanlarından Op. Dr. Mustafa Üzeyir ’yüzücü kulağı’, ‘kulak enfeksiyon ve kaşıntıları’ hakkında bilgi verdi.

Yüzücü Kulağı, dış kulak yolu iltihaplarından birine verilen isimdir. Bazen mantarlar tarafından oluşturulsa da özellikle ağrılı vakalarda doğada sık rastlanan bir bakterinin sebep olduğu enfeksiyondur.

‘Yüzücü Kulağı’ndan Nasıl Korunursunuz?
Su kulağınıza girdiğinde beraberinde mantar ve bakterileri de getirebilir. Çoğunlukla su geri gelir, kulak kurur ve bakteriyle mantarlar problem oluşturmaz. Fakat su bazen dış kulak yolunda hapsolup buradaki cildi yumuşatır. Nemli ortamda bakteri ve mantarlar ürer, beslenir ve kulağı iltihaplandırabilir.
Başlangıçta kulaklarda tıkanıklık hissiyle birlikte kaşıntı olabilir. Kısa zamanda dış kulak yolu şişer, tıkanır bazen süt gibi bir akıntı da görülebilir. Çok ağrı yapar, kulak kepçesi hafifçe dokunmaya karşı bile hassas hale gelebilir. İltihap bu duruma geldiğinde ve boyun bezleri şiştiğinde hekim tedavisi gerekir.

Yapılabilecekler
Kulağınızda su hapsolduğunu hissettiğinizde koruyucu antiseptik damlalardan kullanarak bütün bu olaylar zincirini önleyebilirsiniz.
Şayet kulak hekiminiz kulak zarınızın sağlam ve sağlıklı olduğunu söylerse, yüzme sonrası kulak damlalarınızı kullanabilirsiniz. Basit alkol damla kullanmak önerilebilir. Alkol suyu emer, dış kulak yolunun kurumasına yardımcı olur. Aynı zamanda yüzücü kulağında oluşabilecek bakteri ve mantarları da öldürebilir. Asetik asit ihtiva eden beyaz sirke de kullanılabilir. Eczaneden alkol veya sirkeyi muhafaza edecek damlalık alıp, çantanızda taşıyabilirsiniz.

‘Yüzücü Kulağından’ Korunmak
Yüzme, duş veya banyo sonrası kulağınızda suyun hapsolduğunu veya kulağınızın nemli kaldığını hissederseniz;
*Kulağınız yukarıda kalacak şekilde başınızı eğiniz, kulak kepçenizi yukarı ve geriye doğru çekerek damlalarınızı damlatınız.
*Damlaların her yere ulaşmasını sağlamak için kulağınızı ovalayınız, daha sonra kulağın kuruması için kulağınızı aşağı yönde çeviriniz.
*Şayet kulak probleminiz tekrarlama eğilimi gösteriyorsa, kulak burun boğaz hekiminiz yüzmeden önce kulaklarınızı nasıl koruyacağınızı anlatacaktır.

Dikkat!
Şayet kulağınız hâlen iltihaplı, kulak zarınız delinmiş veya önceden delik, hasar görmüş veya kulak operasyonu geçirmişseniz, yüzmeden ve kulak damlası kullanmadan önce kulak burun boğaz hekimine danışmanız gerekir.

Kulaklar Neden Kaşınır?
Kulak kaşıntısı her kişiyi çok rahatsız eder. Ani oluşan kaşıntılara sıklıkla mantar enfeksiyonu sebep olur. Daha uzun süreli durumlarda sıklıkla kronik dermatit (egzema) denilen ‘Alerjik Deri İnflamasyonu’ kaşıntının sebebidir. Başta oluşan kepek gibi, dış kulak yolunda da kuru, ince ve bol miktarda kepek oluşabilir, buna ‘Seboreik Dermatit’ adı verilir. Bazı kişiler yiyeceklerinde değişiklik yaparak (yağlı yiyecekler, karbonhidratlar, çikolata gibi yiyeceklerden uzak durarak) bu durumun önüne geçebilir. Hekimler kulaklar kaşındığında genellikle yağlı veya kortizonlu damlalar önerir bu uzun süreli tedavisi olmasa da kontrol altında tutulmasını sağlar. Nadir olarak kulak kaşıntısı alerjik olabilir ki bu durumun tedavisi farklıdır.

Kaşıntılı, kepekli veya kulak akıntısının biriktiği kulaklar ‘yüzücü kulağı’nın gelişmesine yatkındır. Bu kişiler özellikle kulakları ıslak kaldığında koruyucu kulak damlaları kullanmaları konusunda bilinçli olmalıdır. Yüzme mevsimi başlamadan önce kulaklarını temizletmeleri de çok yardımcı olur.

Yabancı Cisimlere Dikkat!
Boncuklar, kalem uçları, silgiler, plastik oyuncak parçaları, kuru fasulyeler çocukların kulaklarına soktukları sık yabancı cisimlerdendir. Bunların çıkartılması çok hassas bir iştir ve mutlaka kulak burun boğaz hekimi tarafından yapılmalıdır.
Ayrıca tatarcık, hamam böceği, güve gibi böcekler de dış kulak yoluna girerek, kulakta tıkanıklık, ses, ağrı gibi şikayetlere neden olabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir