göz sulanması burun akıntısı / Bahar Allerjisi

Göz Sulanması Burun Akıntısı

göz sulanması burun akıntısı

Türkiye Alerji ve İmmünoloji Derneği (AİD) YK Üyesi Prof. Dr. Aslı Gelincik, halk arasında alerjik göz nezlesi olarak bilinen hastalığı şöyle tanımladı; “gözlerde kaşıntı, yanma, batma, kızarıklık, göz kapaklarında şişme ve sulanma şikayetlerinin görüldüğü, göz kapaklarını, göz küresini göz kapakları ile birleştiren alanı etkileyen aşırı duyarlılık reaksiyonlarının genel adıdır”

HER YAŞIN HASTALIĞI ALERJİK GÖZ NEZLESİ

Çocuk ve gençlerde daha sık görülmekle birlikte her yaşta gelişebilir. Genellikle iki gözü aynı anda etkiler. Sıklıkla alerjik nezle (alerjik rinit) ile birlikte görülür. Bu durumda burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi alerjik rinit bulguları da eşlik eder. Alerjik göz hastalıklarının tanısı, hastalıkla ilgili bilgilerin detaylı şekilde öğrenilmesi, göz muayenesi yanı sıra sistemik muayene ve laboratuvar incelemeleri ile konur.

GÖZ NEZLESİ BULAŞICI OLABİLİR

Enfeksiyöz göz nezlesi bulaşıcı olabilirken diğer formları bulaşıcı değildir. Bakteri ya da virüs gibi mikroorganizmalara, hava kirliliği, havuzlardaki klor, temizlik maddeleri gibi kimyasal sebeplere bağlı olarak gelişebileceği gibi, alerjik kökenli de olabilir.

Alerjik göz nezlesi çeşitleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Aslı Gelincik, hastalığın 5 gruba ayrıldığını belirtti.

AKUT ALERJİK GÖZ NEZLESİ

Alerjen maddeyle ani temas sonrası başlayan kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve göz kapaklarında şişlik şikâyetlerini kapsar. Genellikle bazı tahriş edici maddelere yoğun bir şekilde maruz kalınması sonrasında gelişebilir.

ALERJİK GÖZ NEZLESİ

Alerjik nezle ile birlikte en sık görülen klinik durumdur. Her iki gözde de belirti görülür. Alerjik nezlesi olan hastaların yüzde 75’inde görülebilir. Genellikle mevsimsel alerjen maruziyeti sonrasında gelişir. Bu durumda belirtiler bahar dönemlerinde şiddetlenir. Polenler gibi mevsimsel olarak görülen dış ortam alerjenleri, ev tozu akarı gibi iç ortam alerjenlerine göre daha sık alerjik göz nezlesine neden olurlar. Şikâyetler hafif ve kısa süreli olabileceği gibi hayat kalitesini etkileyebilecek ciddiyette de seyredebilir.

ATOPİK KERATOKONJUNKTİVİT

Genelde göz kapağında egzema gibi başka alerjik hastalıklarla beraber bütün yıl süren belirtilere neden olur.

VERNAL KERATOKONJUKTİVİT

Genellikle mevsimsel özellik gösteren, ılıman bölgelerde yaşayanlarda daha sık görülen ancak alerjik duyarlılığın testlerle gösterilemediği bir klinik durumdur. Bu hastalardaki en önemli yakınmalardan biri ışık hassasiyetidir. Hastaların maalesef bir kısmında hastalık ilerleyip görme kaybına neden olabilir. Ancak genç erişkin yaşlarda ilaçlarla ya da kendiliğinden geçebilen bir durumdur.

DEV PAPİLLER GÖZ NEZLESİ

Kontakt lens kullanımı veya göz protezlerine bağlı gelişebilmektedir. Daha çok tahriş ile ilişkilidir. Gözün kornea tabakası da etkilenir. Tedavide ilk olarak şikâyetlerden sorumlu alerjen tanı testleri ile belirlenmişse etkenden kaçınma yöntemleri hastaya anlatılmalıdır. Rüzgârlı günlerde çimlerin biçilmemesi, bahar dönemlerinde çim alanlara gidilmemesi, güneş gözlüğü ve şapka kullanmak bu tür önlemlerdendir. Şikâyetlerin azaltılması için soğuk uygulama ve suni gözyaşı ilaçları faydalı olabilir.

Prof. Dr. Aslı Gelincik

Türkiye Alerji ve İmmünoloji Derneği

Yetişkinlerde Alerjik Rinit Nedir? Nasıl Gelişir?

Burun akıntısı, burun kaşıntısı ve tıkanıklık şikayetleri sık tekrarlıyorsa ve bir saatten uzun devam ediyorsa rinit olarak adlandırılır. Eğer bu hastalık alerjiye bağlı olarak gelişiyorsa alerjik rinit (saman nezlesi) denir. Şikayetlerinin ortaya çıkması için samana mazuriyet gerekmemesine rağmen halk arasında en sık olarak saman nezlesi olarak adlandırılır. Alerjik rinit (saman nezlesi veya alerjik nezle ) burun akıntısı, kaşıntısı, tıkanıklık ve hapşırma bazen de göz kaşıntısı, gözlerde sulanma eşlik etmesi ile görülür. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yetişkinlerde en sık görülen alerjik solunum yolu hastalığıdır.

Yetişkinlerde Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Nedir?

Ülkeler arasında farklılık göstermesine rağmen alerjik rinit (saman nezlesi), en sık görülen alerjik solunum yolu hastalığı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ev tozu, kedi-köpek, küf veya polen gibi alerjen dediğimiz alerjiye yol açan maddelerin burun içinde yapmış olduğu harabiyete bağlı olarak burun akıntısı, kaşıntısı, tıkanıklık ve arka arkaya beş kereden fazla hapşırma ile kendini gösteren burunun alerjik iltihabına alerjik rinit veya saman nezlesi adını veriyoruz. Genelde alerjik konjonktivit (göz nezlesi), alerjik sinüzit veya astımla birliktelik gösterebilir. Genellikle mevsimsel veya yıl boyu olarak iki şekilde görülür.

Mevsimsel alerjik rinit belirtileri ilkbahar, yaz ve sonbaharın erken dönemlerinde ortaya çıkabilir. Genellikle küf sporlarına ve çimen, ağaç ve yabani otlardan gelen polenlere karşı alerjik duyarlılığa bağlı olarak gelişir.

Yıl boyu süren alerjik rinit belirtileri yıl boyu devam eder ve genellikle toz akarları, evcil hayvan kıl veya tüyleri, hamam böceği veya yine küf sporlarına bağlı olarak oluşur. Bazen altta yatan gıda alerjileri de nadiren uzun süreli nazal semptomlara neden olabilir.

Sıklığı Nedir?

Alerjik rinit, alerjik hastalıklar arasında özellikle yetişkinlerde en sık görülen alerjik hastalıktır. Dünyada birçok ülkede farklı oranlarda karşımıza çıkan alerjik rinit Türkiye’de ortalama olarak %10 ile %20 arasında bölgesel olarak değişmekle birlikte her 5 yetişkinden birinde görülmektedir.

Alerjik rinit özellikle sabahları, bahar mevsiminde açık alana çıktığınızda peş peşe hapşırma, burun akıntısı, kaşınması ve burun tıkanması şeklinde göstermektedir.

Özellikle polen alerjisi olan hastaların bahar geldiğinde hapşırma, burun akıntısı, kaşınması ve burun tıkanması şeklindeki şikayetleri her sene giderek artan bir şekilde tekrarlar.

Önemli Bir Hastalık Mıdır?

Alerjik rinit yetişkin kişilerin hem sağlık hem de sosyal yaşantısını etkileyip hayat kalitesini bozan ciddi bir sağlık sorunudur.

Alerjik Rinit İle Birlikte Olan Hastalıklar Nelerdir?

Bilindiği gibi diğer organların da etkilenmesine bağlı olarak gözlerde kaşıntı, alerjik konjuktivite yol açar. Ayrıca tekrarlayan sinüzitlere, burunda et (nazal polip) oluşumu, orta kulak iltihabı, duyma kusuru, uyku apnesi ve astım gibi başka hastalıklara yol açar. Alerjik rinit şikayetlerinin yanına zamanla diğer organlarda oluşan hasarlara bağlı şikayetler de eklenir.

Alerjik şikayetler birçok organı etkilediği için alerjik kişilerde gastroözofageal reflü ve sindirim sistemi şikayetleri daha fazla görülür. Uyku kalitesini bozduğu için ileri yıllarda uyku apnesine yol açıp uykuda nefes durması sonrası beyinde ve diğer organlarda hipoksi gelişip hipertansiyon veya kalp damar hastalıklarına yol açabilir.

Alerjik rinit sadece burunda kaşıntı, tıkanıklık, burun akıntısı ve hapşırma şikayetleri dışında uzun süre bu şikayetlerinin devam etmesine bağlı olarak kişinin iş ve okul konsantrasyonunu, uyku düzenini bozar.

Çalışma hayatında kişilerin iş başarısını, kişiler ile olan diyaloğunu olumsuz etkiler. Özellikle çocukluk yıllarında okul ve sınıf başarısını olumsuz etkiler.

Uyku düzeni bozulan hastaların dikkat gerektiren işlerde konsantrasyon kaybı oluşur ayrıca dikkat gerektiren trafikte kazalara yol açabilir.

Yetişkinlerde Alerjik Rinite Yol Açan Nedenler?

Toplumda çok sık görülen alerjik rinit çimen, ağaç ve yabani otlardan gelen polenlerle, evcil hayvan kıl veya tüyleri ile ev tozu akarları ve küf gibi alerjenlerle oluşur. Ayrıca sigara dumanı, parfüm ve dizel egzoz gibi tahriş edici maddeler de alerjik şikayetlerin artışına yol açabilir.

Nasıl Gelişir?

Alerjik rinitte diğer alerjik hastalarda olduğu gibi kişide var olan bir genetik yatkınlığa, çevresel faktörlerin de katkısıyla bozulmuş bağışıklık yanıta bağlı olarak ortaya çıkar. Alerji vücudun bağışıklık sisteminin, dış ortamdan vücudumuza giren alerjen adı verilen maddelere karşı oluşturduğu istenmeyen zararlı aşırı bir yanıttır.

Alerjenler, alerjik hastalıklara yol açan yabancı maddelerdir. Alerjenler çoğu insan için zararsızdır. Ailesinde alerjik hastalıklar olan, kalıtımsal olarak alerji geliştirme eğilimine sahip olan atopik kişilerde ise hastalıklara yol açarlar. Alerjik hastalıklarda alerjenle karşılaşma ve yakınmaların ortaya çıkışı arasında çoğu kez hastanın da fark ettiği sebep sonuç ilişkisi vardır. Hasta duyarlı olduğu alerjenle karşılaştığı zaman yakınmaları başlar. Örneğin saman nezlesi ve alerjik konjuktiviti olan kişiler, bahar aylarında polenlerle karşılaştığında gözlerde sulanma, burunda kaşınma, akıntı, hapşırma gibi yakınmaları oluşur. Hayatımız boyunca karşılaştığımız alerjenlerden en önemlisi solunan havada bulunan ev tozu akarı, polen, küf sporları ve hayvan tüyleridir.

En Önemli Nedeni Nedir?

En önemli nedeni genetiktir. Anne, baba veya kardeşinde veya çocuklarında herhangi bir alerjik hastalık olan yetişkinlerin hayatlarının bir döneminde alerjik rinit gelişme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle özellikle ailesinde alerjik hastalık olan yetişkinlerin burun akıntısı tıkanıklık kaşıntı veya hapşırma gibi belirtileri varsa alerjik rinit teşhisi için incelenmesi gerekmektedir.

Birçok çalışmada erkek cinsiyet, ailede alerjik hastalık bulunması, çocuklukta solunum yolu alerji saptanması veya çocukken besin alerjisinin olması, nemli ve küflü ortamda uzun süre yaşamak, tek çocuk olmak veya kardeş sayısının azlığı, çocuğun bahar ve yaz aylarında doğmuş olması, yeşil alanda yaşıyor olması veya hava kirliliğinin fazla olduğu bölgelerde yaşıyor olması ile birlikte çok kabul gören hijyenik ortamda yaşamak alerjik rinit gelişimi için önemli risk faktörleri olarak gösterilmiştir.

Hangi Alerjenler Rinite Neden Oluyor?

Hayatımız boyunca sayısız alerjenle karşılaşmamıza rağmen bunların içinde alerjik rinite yol açan başlıca alerjenler ev tozu mite’ları, polenler, küfler, kedi, köpek gibi evcil hayvanların alerjenleri, hamam böcekleri alerjenleridir. Bu alerjenlerle çevremizde sık sık karşılaşmamız alerjik rinite neden olmaktadır.

Sigara içmek, parfüm, saç spreyi ve duman gibi güçlü kokular, makyaj malzemeleri, çamaşır deterjanları, temizlik solüsyonları, havuz kloru, araba egzozu ve diğer hava kirleticileri de alerjik rinit belirtilerinin ortaya çıkmasını tetikleyici ajanlardır.

Astım Varsa Alerjik Rinit Olabilir Mi?

Astımlı yetişkinlerde alerjik rinit birlikteliği %%80’lere kadar çıkmaktadır. Bu nedenle astımlı yetişkin hastaların öncesinde bir alerjik rinit hikayesi vardır. Astım tanısı ile izlenen hastaların mutlaka alerjik rinit olup olmadığı sorgulanmalıdır.

Sigara Dumanına Mazuriyet Riniti Nasıl Etkiler?

Sigara hayatımızda birçok soruna yol açar. Dumana maruz kalma hem alerjik hastalığın şiddetini hem de alerjene karşı duyarlanmayı arttırır. Bilimsel çalışmaların bazıları annenin sigara içiciliğinin; sadece ailesinde alerjik hastalık bulunan çocuklardaki alerjen duyarlılığı gelişme riskini arttırdığını gösterilebilmiştir. Özellikle doğumdan sonra ilk bir yıl evde sigara içilmişse ve çocuk sigara dumanına maruz bırakılmışsa alerjik rinit gelişme olasılığı yüksektir. Bu çocukların ileri yıllarda alerjik rinit ve astım geliştirme riski ne yazık ki daha yüksektir.

Sigara içimi ile alerjik hassasiyetin oluşumu ve ileride oluşabilecek astım arasında kesin bir ilişki vardır. Bu sebeplerden dolayı alerjik astım olsun veya olmasın sigarayı bırakmaya yönlendirmeli; pasif sigara içiminden de korunmalarını sağlamalıyız.

Saman Nezlesi Belirtileri Nedir?

Bahar aylarında; polenler ile veya yıl boyu temas ettiğimiz ev tozu küfler veya kedi köpek alerjenleri; özellikle burunda şikayetlere yol açsa da rinitin birçok organ üzerinde etkisi görülmektedir.

Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir?

Alerjik rinitin herkes tarafından bilinen başlıca belirtileri;

-5 veya daha fazla hapşırma,

-Burun akıntısı,

-Burunda kaşıntı ve burun tıkanmasıdır. Bunun dışında neden olduğu birçok şikayet daha vardır. Özellikle uzun yıllar riniti olan hastalarda; diğer organlarda da oluşan hasarlara bağlı olarak diğer şikayetler karşımıza çıkar.

Bunlar Nelerdir?

-Geniz akıntısı özellikle hastalar tarafından geçmeyen boğazın arkasında balgam olarak söylenir.
-Öksürük uzun yıllar şikayeti devam eden hastalarda geniz akıntısı ile birlikte zamanla ortaya çıkmaktadır.
-Yorgunluk devamlı uyku düzeni bozulan hastalarda en önemli şikayetlerdendir.
-Burun kanaması burunda oluşan harabiyetin neticesinde görülebilmektedir.
-Öğrenme güçlüğü, konsantrasyon bozukluğu yaşayan bir çok hastada özellikle çocukluk yıllarında daha fazla karşımıza çıkar.
-Gözde sulanma, kaşınma ve konjunktivit alerjinin göz ve çevresinde verdiği zarara bağlı gelişmektedir.

-Sık sinüzit solunum yolunda rinit ile birlikte sinüslerde oluşan hasara bağlıdır.
-Ağız kokusu devamlı özellikle geceleri ağızdan nefes alan hastalarda geniz akıntısı ile birliktedir.
-İşitmede azalma alerjinin kulak üzerinde yaptığı hasara bağlı olarak alerjik rinit ile birlikte görülmektedir.
-Tat ve koku bozukluğu burun tıkanıklığı ile birlikte görülmektedir.
-Boğazda kaşıntı ve sık tekrarlayan farenjitler yine ağızdan nefes almaya bağlı gelişmektedir.
-Diş çürümesi çocukluk yıllarında olduğu gibi; yetişkinlerde de ağızdan nefes almaya bağlı olarak daha fazla görülmektedir.
-Nefes darlığı ve hırıltı saman nezlesi alt hava solunum yollarını etkilemesine bağlı olarak; astım şikayetleri başladığında görülmektedir.
-Horlama özellikle geceleri ağızdan nefes alan hastalarda sık rastlanılan şikayetlerden biridir. İlerleyen yıllarda uykuda nefes durması ile karşımıza çıkabilmektedir.

Alerjik Rinit Öğrenme Ve Konsantrasyonu Etkiliyor!

Yetişkin hastalar burun tıkanıklığı, akıntısı, kaşıntısı ve arka arkaya devam eden hapşırma nedeniyle genelde rahat uyuyamazlar. Gece uykudan uyanmak zorunda kalırlar. Bazı hastalar horlama şikayetleri nedeniyle gece sıçrayarak uyanır; sonrasında tekrar uykuya dalarlar. Gece uykusunu tam alamayan alerjik rinitli hastalar bunun sonucunda da sabah geç kalkarlar. Öğrenme güçlüğü ve iş hayatlarında da konsantrasyon güçlüğü yaşarlar.

Alerjik Rinit Mi Grip Mi?

Rinit sıklıkla kış aylarında grip belirtileri ile karışmaktadır. İki hastalığı birbirinden ayırmak zordur. Yetişkin hastalar alerjik rinit olmasına rağmen; birçok kez üst solunum yolu enfeksiyonu olarak değerlendirilip yanlış ilaçlar; hatta gereksiz yere antibiyotik kullanmak zorunda kalabilirler. Sıklıkla karıştırılan rinit ve grip aslında alerji uzmanları tarafından kolaylıkla ayrılabilmektedir. Gereksiz ilaç kullanımı engellenmiş olacaktır.

Alerjik Rinit Belirtileri Mevsimlere Göre Değişebilir Mi?

Rinit veya saman nezlesinin polenlere bağlı olarak polenlerin yoğun olduğu bahar aylarında belirtileri artmaktadır. Bunun yanında ev tozu alerjisi yıl boyu şikayete yol açmasına rağmen; özellikle ilkbahar ve sonbaharda mevsim geçiş aylarında rinit şikayetlerinde artışa yol açabilmektedir.

Alerjik Rinit Uykuda Nefes Durmasına (Uyku Apnesi) Yol Açar Mı?

Yetişkinlerde alerjik rinit, uyku bozuklukları veya duygusal problemler ve sosyal aktivitelerde sorunlar yol açabilir. Gece horlama sıklığı alerjik rinitte artar. Alerjik rinitli yetişkin hastalarda horlama daha ileride; obstrüktif uyku apnesi sendromu için risk faktörüdür. Polisomnografik ölçümler ile yapılan çalışmalarda hastalarda artmış uykuda nefes durması (apne-hipopne) indeksiyle ilişkili bulunmuştur.

Yetişkinlerde Ne Zaman Alerjik Rinit Aklımıza Gelmelidir?

Alerjik nezle; burun akıntısı kaşıntısı tıkanıklık ve hapşırma şeklinde görülmektedir. Alerjik rinit çoğu kez şikayetleri devam eden hastaların akılarına gelir. Peki hangi durumlarda rinit olabileceğimizi düşünmeliyiz ?

Hangi Durumda ALERJİ Aklımıza Gelmelidir?

1.Şikayetlerin çoğu kez belirli zamanlarda veya iş yeri, ev, park, bahçede gibi ortamlarda; alerjen ile temas halinde ortaya çıkıyor olması.
seafoodplus.infoa, boğazda, kulaklarda kaşıntı ve akıntının olması.
seafoodplus.infoşırmanın arka arkaya defalarca olması, bazen arka arkaya 10′ dan fazla olması.
seafoodplus.inforinde su gibi şeffaf ve bol miktarda burun akıntısının olması.
5.Gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve sulanma yakınmalarının eşlik etmesi.
seafoodplus.infoa tek taraflı bazen sağ tarafta bazen sol tarafta olabilen zaman zaman tıkanıklığın olması.
7.Şikayetlerine ateşin eşlik etmiyor olması. Bazen hafif ısı artışı olabilmektedir ama derece ateş olmaz.
8.Şikayetlerin genellikle haftanın birkaç günü devam eden; uzun süreli bazen bütün mevsim ayları boyunca olması.
seafoodplus.infoçmişte çocukluk yıllarında veya aynı anda besin alerjisi, ciltte egzama veya ürtiker ( kurdeşen ) atakları olması.
Ailede ve akrabalar arasında; özellikle kardeş anne ve baba gibi aile içinde veya akrabalarda benzer yakınmaları olan kişilerin olması.
Sık tekrarlayan sinüzit ve bronşit ile birlikte uzun süreli öksürük ataklarının olması.

Alerjik olabileceğini aklımıza getirmektedir.

Alerjik Rinit Belirtileri Varsa Ne Yapmalıdır?

Saman nezlesi bunun dışında;

-Geniz akıntısı,

-Horlama,

-Uykuda nefes durması,

-Ağız kokusu,

-Koku ve tat kaybı gözlerde boğazda kaşıntı şeklinde de kendini gösterebilmektedir. Sık sık tekrarlayan Sinüzit, kulak iltihabı (otit) farenjit ve astım ile birlikte ortaya çıkabilmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir