sosyalizm ve komünizm arasındaki fark nedir / Komünizm ile Sosyalizm Arasındaki Fark | Komünizm-Sosyalizm - Kamuoyunun

Sosyalizm Ve Komünizm Arasındaki Fark Nedir

sosyalizm ve komünizm arasındaki fark nedir

Siyasi Kavramlar serisinin ilk konusu, herkesin hakkında birçok şey duyduğu ama tam olarak ne olduğunu kestiremediği komünizm ve sosyalizm. Peki, komünizm ve sosyalizm nedir? İkisi de aynı anlama mı gelmektedir? Farkları nelerdir? Bu yazımda sizlere, bu tarz soruların kısa yanıtlarını vereceğim. Bu yazı sonrası komünist ideolojinin tanımını ve sosyalist kavramların neler olduğuna dair bazı bilgileri elde edeceksiniz. Araştırmalarım boyunca kullanmış olduğum basılı ve dijital kaynakları, yazımın sonunda bulabilirsiniz. Özellikle belirtmek istiyorum ki, bu yazı size  bu iki kavramın detaylı bir anlatımını sunmayacaktır. Kavramların neler olduğu, benzerlikleri ve farklılıklarına dair kısa bir anlatım olacaktır.

Komünizm ve Sosyalizm Nedir?

Komünizm ve sosyalizm, dışarıdan bakıldığında herkes tarafından özünde aynı fikir akımları olduğu sanılır. Her gördüğümüz kızıl renkli insana komünist, her gördüğümüz işçi haklarını savunanda sosyalist değildir. Esasında bu iki kavram bazı konularda farklı düşünce yapılarına sahiptirler. Aslına bakarsanız sosyalizm, komünizme göre çok daha eski bir ideolojidir. İlk çıkış amacı bir çok farklı sebeplere dayandırılmaktadır. Unutmamak gerekir ki, tarihte gördüğümüz devrimler her ne kadar “komünist” olarak lanse edilmiş olsa da, esasında sosyalist birer devrimdirler. Neden komünist olmadıklarını yazımın sonunda anlayacaksınız.

Sosyalizm nedir ?

Sosyalizm, bu iki kavram arasından uygulanabilirlik açısından en uygun olanıdır. Komünizm gibi ütopik bir fikir değildir. Özetlemek gerekirse, sosyalist devrim gerçekleştiğinde hayatınızda çok radikal değişiklikler olmayacaktır.(Eğer fabrikaları olan kapitalistlerden değilseniz.)Kapitalist sistemde, hangimiz emeğimizin karşılığını alıyoruz? Kapitalist sistemlerde, siz emeğinizi değil çalıştığınız saati satarsınız. Örnek vermek gerekirse, bir iş yerinde beşyüz adet ürün üreten de aynı maaşı alır dörtyüz adet üreten de. Çünkü ikisi de emeğinin değil, çalıştığı saatin ücretini alır.(Bu da kime yeterse artık) Fakat, sosyalizm,  insanların çalıştığı saat kadarını değil, emeği kadarını onlara öder. Yani bu sistemde, az önce örnek verdiğim iki işçinin ücretleri değişecektir.

Sosyalizmde devlet otoriter olarak bulunur. Kapitalist düzen, bütün fabrikaları elinde tutup kafasına göre sistemler getirdiği için, sosyalist düzende fabrikalar ve üretim araçları devletin elinde bulunmaktadır. Bu sayede sosyalizmde eşitsizlik kavramı ortadan kalkmaktadıfunduszeue.infoist düzen, size verdiğiniz emek kadar kullanım hakkı verir. “Ne kadar köfte, o kadar ekmek.” Mantığı diyebiliriz. Bir diğer önemli nokta da, sınıflar bu düzende hala vardır. Yani entelektüel sınıf gibi kültürel sınıflar bu düzende de bulunur.  Herkesin aklına gelen o meşhur soruya yanıt vereyim “Abi şimdi sosyalizmde çöpçü de doktor da aynı maaşı alıyor mu?” Hayır almıyor. Yazının buraya kadar olan kısmını okuduysanız, herkesin yaptığı işin niteliğine göre para kazanacağını anlamışsınızdır.

Komünizm nedir?

Komünizm, başlı başına çok değişik bir düşüfunduszeue.infonız için kısa bir örnek vermek istiyorum. Komünizmde, susadıysanız bir markete girip para vermeden su içebilirsiniz. Acıktınız mı? En yakın lokantaya gidip karnınızı ücretsiz doyurabilirsiniz. Ne kadar ütopik değil mi? İşte komünizmin amaçladığı devrim budur. Herkesin ihtiyacı kadarını aldığı ve her şeyin halka ait olduğu bir düzen. Komünizm, sosyalizme göre esasında ekonomik bir düşüncedir. Fakat şunu unutmayın, sosyalist devriminin yaşanmadığı bir ülkede komünizm hakkında bahsetmek aptallıktır ve  boş laftır. Çünkü sosyalist devrim kolay bir şekilde gerçekleşebilir ve ulusal olarak yapılabilir. Bu da komünizm için zemin hazırlar. Fakat komünizm, tek bir ülkede uygulanmak istenirse sonuç hüsran olur. Diğer kapitalist devletler kısa sürede bu oluşumun başını ezerler.  Bu yüzden Marx’a göre komünizm, tüm dünya genelinde eş zamanlı geçilmesi gereken bir düşüncedir. Tabiki bu geçiş için önce bütün ülkelerin ulusal olarak sosyalist devrim yapmış olmaları gerekir.

Size yukarıda bahsettiğim “Geçmişte yapılan devrimlere komünist devrim diyemeyiz.” Cümlesini şimdi daha iyi anladınız mı? Yani Sosyalist Sovyetler Cumhuriyeti Birliği, aslında komünizmi değil, sosyalizmi temsil eder. Gelelim komünizm ideolojisinin özelliklerine. Yukarıda size sosyalizm hakkında anlattığım çoğu şeyin tam zıttını düşünün. İşte komünizm budur. Sosyalizm emeğe göre derken komünizm ihtiyaca göre der.(Komünizm için herkesin melek olması ve yardımsever olması gerekir.) Yani sizin emeğinizin herkesle aynı olacağını söyler. Bu yüzden de size sadece ihtiyacınız olan kadar ürün temini yapmanıza izin verir. Komünizmde para işlevini yitirir. Çünkü herkese ihtiyacı kadar elbise, ekmek, et gibi ürünler kurulan yeni sistem tarafından ücretsiz dağıtılır. Bu yüzden siz doktor da olsanız çöpçü de, ihtiyacınız neyse onu alırsınız.

Komünizm de bütün sınıf ayrımları ortadan kalkar. Marx&#;a göre bu sınıfları ortadan kaldırmak için gerektiği zaman silah kullanılabilir. Devrim için her yol mübahtır.(Komünizm bu yüzden sosyalizme göre çok kanlı bir ideolojidir.) Marx’a göre bütün sınıfların ortadan kalktığı bir toplum, komünizm için gereklidir. Devlet komünist düzende yoktur. Çünkü ihtiyaç da yoktur. Fabrikalar, üretim araçları, kurumlar gibi her şey  halkın malı sayıldığı için devletin, sosyalizmde olduğu gibi maaş verme, eşit dağıtma gibi eylemlerine gerek kalmaz. İnsanlar kapitalist sistemde çalışmak zorunda olduğu için çalışırlar. Komünist sistemde ise üretim yapmak ve ihtiyaçlarını karşılamak zorunda olduğu için çalışır.

Bütün bu yazılan &#;komünizm ve sosyalizm nedir? yazısını daha iyi anlamanız için, Youtube&#;da &#;Devrim Sonrası &#; filmini izleyebilirsiniz. Fakat uyarmam gerekir ki, bu film sosyalizm ve komünizm lehine propaganda yapmaktadır. Hiçbir zaman kurgu olan film ve kitaplara göre bir fikire inanmamalısınız. Komünizm ve sosyalizm eleştirisi yapmakta olan bir diğer film önerim de, Ulysses&#; Gaze. Devrim Sonrası filmi, insanların yeni sistemde çok rahat ettiğini gösterirken, Ulysses&#;s gaze filmi, komünist sistemin halkın elinde ne varsa aldığını göstermektedir. Son olarak sadece bu kavramkar için değil bütün siyasi ideolojiler için bir şey söylemek funduszeue.info kağıt üzerinde ne kadar mükemmel olursa olsun, sistemi yönetenler eline büyük bir güç geçtiğinde sapıtırlar. Tarih, halk için devrim yapmak isteyip de başa geçince halkına işkence edenleri çok görmüştür.

Diğer tarih yazılarım için tıklayınız.

Kaynakça

Sosyalizme Giriş – Leo Huberman – Paul M. Sweezy

Komünist Manifesto :  Karl marx &#; Friedrich Engels

Anarşizm ve Sosyalizm : Georgi Valentinovich Plekhanov.

İkincil ve dijital kaynaklar.

Anarşizmin Kısa Tarihi – George Woodcock (eleştirel yaklaşımlar bulunmaktadır.)

Diyalektik ve Tarihi Materyalizm – Josef Stalin.

Communism vs. Socialism: Similarities & Differences

How Are Socialism and Communism Different?

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

Sorulara Dön
    Sosyalizmde herkes emeği kadarını alır, komünizmde ise herkes ihtiyacı kadarını alıfunduszeue.infoizm, komünizmden daha eskidir. Komünizm, bilimsel funduszeue.infoizmde çalışmak zorunluluktur, komünizmde ise funduszeue.infoizmde insanın topluma verdiği kadar almaya hakkı vardır. Komünizmde ise ihtiyacı kadarını almaya hakkı vardıfunduszeue.infoizmde emek, para gibi kavramlar söz konusudur. Ancak komünizmde bunların hiçbiri funduszeue.infoizmde insanlar kafa işçisi, kol işçisi ya da entelektüel ve köylü gibi sınıfsal ayrım mevcuttur. Ancak bu ayrım insanları sömürmeye dayalı değildir. Komünizmde ise herkes entelektüeldir, yani komünizmde hiçbir türlü sınıfsal ayrım yoktur. Komünizm, ekonomik ve kültürel anlamda sınıfın olmadığı toplumsal dönüşümü hedefler. Sosyalizm ise fert veya zümre egoizmine karşı toplumu her anlamda tatmin eden kolektif bir sosyal yapı kurmayı funduszeue.infoünizmde özel mülkiyet yalnızca temel tüketim araçlarını kapsar. Sosyalizmde ise özel mülkiyetin kapsadığı alan biraz daha geniştir. Burada ortak olan tek şey eşitsizliğe yol açacak bireysel mülkiyetin sınırlandırılmasıdıfunduszeue.infoizmde devlet mülkiyeti ve kooperatif mülkiyet kavramları mevcuttur. Üretim araçları, sanayi, ulaşım, bankacılık devlet mülkiyetindedir. Tarım da kooperatif mülkiyettedir, halka aittir. Komünizmde ise sadece ortak mülkiyet mevcuttur, yani her şey topluma funduszeue.infoizmde devlet mevcuttur. Ancak komünizmde devlet yoktur. Marx'a göre sosyalizm, komünizm için bir araçtan ibarettir. Marx'a göre bütün dünyada sosyalist devrim olacak, ardından bütün ülkeler sınırlarını kaldıracaktır. Çünkü dünya ekonomik anlamda birbirine bağlıdır. Dolayısıyla kapitalist ülkeler var iken komünizmin gelmesi mümkün değildir. Hatta sosyalizmin gelmesi bile mümkün olmayabilir, kapitalist ülkeler devrimi bastırmaya çalışabilir.

29, görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Komünizm Ve Sosyalizm Arasındaki Farklar - Sabit Bilgi Youtube Kanalı. (21 Eylül ). Alındığı Tarih: 21 Eylül Alındığı Yer: Bağlantı

    Komünizm nedir, sosyalizmden ne farkı vardır?

    Bu iki kavram da çeşitli açılardan çeşitli anlamlar ifade ediyor olmakla beraber, burada kastedilen, insan toplumunun gelişmesindeki basamaklar olarak bunların ne anlama geldiği ve bu açıdan aralarındaki farkın ne olduğudur. Marksizme göre kapitalizmin yıkılmasıyla birlikte bir geçiş dönemi başlar ve bu dönemin bitimiyle komünist topluma ulaşılır ki, bu toplum da kendi gelişimi bakımından iki temel evreye ayrılır. Marx bu evreleri komünizmin alt ve üst evreleri olarak adlandırır. İşte komünizmin alt evresine aynı zamanda sosyalizm denir. Bu alt evreye sosyalizm denmesi dolayısıyla, üst evreyi anlatmak için de yine komünizm kavramı kullanılmıştır. Böylece komünizm kavramı hem komünist toplumun alt ve üst evresiyle birlikte tamamını anlatmak için, hem de bu toplumun yalnızca üst evresini anlatmak üzere iki ayrı kapsamda kullanılagelmiştir. Sınıfsız toplumun bu iki aşaması arasındaki farkı şöyle açıklayabiliriz. Sınıfsız toplumun ilk evresine, sosyalizme varıldığında insanoğlunun binlerce yıllık sınıflı toplum döneminin miras bırakmış olduğu tüm sorunlar henüz tamamen çözülmüş durumda olamaz. Bunlar arasında yalnızca en temel nitelikte olanları, yani sınıflar ve devlet ortadan kaldırılmış durumdadır. İnsanoğlunun genel gelişimi sınıfsız topluma varıldığında da devam edecektir. Temelde üretici güçlerin daha yüksek bir atılımı ve buna eşlik eden bir kültürel dönüşüm sayesinde sınıfsız toplumun daha yüksek aşaması olan komünizme ilerlenecektir. Bu aşamada üretici güçler o denli gelişmiş olacaktır ki, bunun doğuracağı muazzam bolluk sayesinde çalışma bir zorunluluk olmaktan çıkarak artık sadece bir zevk halini alacaktır. İnsanlar büyük oranda zamanlarını ve enerjilerini, kendilerini ve nesillerini özgürce geliştirmeye ve daha yüksek arayışlara adayacaklardır. İşte ancak bu aşamada, insanların toplumdan aldığının ona verdiğiyle orantılı olması ilkesi son bulacak, insanlar topluma verdiği emekten bağımsız olarak tüm ihtiyaçlarını ondan alabilecektir. Böylece, herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacına göre hedefi yaşama geçirilmiş olacaktır. Komünist toplumun ilk aşaması sosyalizmde ise üretici güçlerin bolluk düzeyi henüz bunu mümkün kılamadığı için bölüşüm ancak herkese çalışmasına göre ilkesi temelinde yapılabilir. Bir başka deyişle sosyalizmde orantılılık ilkesi henüz hüküm sürer. Sosyalizmde, çalışabilir durumdaki herkes çalışmak zorunda olacak ve herkes toplumdan çalışmasıyla orantılı olarak alacaktır. Şüphesiz buradaki çalışma, kapitalizmdekinden sonsuz ölçüde farklı bir nitelik taşır. Hem sömürücüler ve hem de onlarla birlikte onların pahalı devleti, bürokrasisi, kapitalizmdeki muazzam israf artık olmadığı için, üretim planlı ve tamamen insanların gerçek ihtiyaçlarına dönük olarak yapıldığı için, sosyalizm üretici güçleri çok daha yüksek düzeyde geliştirir. Böylece sosyalizmde hem ortalama zorunlu çalışma süresi muazzam ölçüde azalır hem de çalışanlara düşen ortalama refah muazzam ölçüde artar.

    Komünizm-Sosyalizm

    Komünizm ve Sosyalizm

    Komünizmin ve Sosyalizmin birbirleri ile benzerlik ve farklılıkları olduğu doğrudur. Hem sosyalizmin hem de komünizmin ideolojik koleksiyonlardan oluştuğunu bilmek ilginçtir. Sosyalizm ve komünizm arasındaki temel farklılıklardan biri de doğaları gereğidir. Sosyalizm, iktisadi sistemle ilgisi vardır, oysa komünizm, siyasi sistemle ilgisi vardır. Bu yazıda, bu iki ideolojik tutum arasındaki farkları derinlemesine inceleyelim.

    Komünizm nedir?

    Komünizm mülkiyetin topluluğa ait olduğu ideolojik bir duruş. Bu nedenle, komünizmin sınıfsızlaşmayı amaçladığını iddia edebilir. Komünizm, sosyalizm planlı sosyal kontrol kullanmamakla birlikte, vatansızlığı getirmek için merkezi örgütlerin katılımını kullanarak ekonominin yönetimine inanmaktadır. Komünizm, malların ve hizmetlerin halkın ihtiyaçlarına göre dağılımına inanmaktadır.

    Hem sosyalizm hem de komünizm sınıfsız bir toplum yaratmayı amaçlarken, yaklaşım yöntemleri farklıdır. Komünizm, kapitalizme ve özel mülkiyete son vererek sınıfsız bir toplum yaratmaya inanır, ancak sosyalizm bunu gerçekleştirmez. Bu sayede Sosyalizm'e geçelim.

    Sosyalizm Nedir?

    Sosyalizm, kaynakların, endüstrilerin ve ulaşımın devlet tarafından mülk edileceği ve idare edilmesi gereken ideolojik bir duruş. Hem komünizm hem de sosyalizm ekonomik büyümeye yönelik kavramsal olmasına rağmen, sosyalizm toplu toplumsal kontrolü hedeflemektedir. Sosyalizm planlı sosyal kontrol kullanarak ekonominin yönetimine inanmaktadır. Sosyalizm malların zor işlere dayalı insanlara dağıtılmasına inanmaktadır. Sosyalizm, kapitalizmi ve özel mülkiyeti de kullanarak sınıfsız bir topluluk getirmeye inanmaktadır.

    Sosyalizm ve komünizm arasındaki temel farklardan biri, ekonomik kontrol yöntemidir. Sosyalistler, ekonomik kontrolün, kurulumda olabildiğince çok insanın katılımıyla sağlanabileceğine inanıyorlar. Aksine Komünistler, ekonomik kontrol elde etmek için kurulana mümkün olduğunca çok sayıda kişinin dahil olmasına inanmazlar. Aslında küçük gruplar üzerinde yoğunlaşma fenomenine inanırlar.

    Komünizm ve Sosyalizm Arasındaki Fark Nedir?

    Komünizm ve Sosyalizmin Tanımı:

    Komünizm: Komünizm, mülkiyetin topluluğa ait olduğu ideolojik bir tutumdur.

    Sosyalizm: Sosyalizm, kaynakların, endüstrilerin ve ulaşımların devlet tarafından mülk edileceği ve idare edilmesi gereken ideolojik bir duruş.

    Komünizmin ve Sosyalizmin Özellikleri:

    Odak:

    Komünizm: Komünizm, ekonomik sisteme de siyasi sistem üzerinde yoğunlaşıyor.

    Sosyalizm: Sosyalizm, ekonomik sistemle ilgisi vardır.

    Kapitalizm:

    Komünizm: Komünizm, kaldırma kapitalizminin sınıfsız bir toplum elde etmenin yol olduğuna inanmaktadır.

    Sosyalizm: Sosyalizm, sınıf toplumunun kapitalistler tarafından bile karşılanabileceğine inanmaktadır. Dolayısıyla sosyalizm, mümkün olduğunca çok sayıda insanın ekonomik kontrolü sağlama çabasına girdiğine inanmaktadır.

    Malların ve hizmetlerin dağılımı:

    Komünizm: Malların ve hizmetlerin dağılımı, halkın ihtiyaçlarına göre yapılmalıdır.

    Sosyalizm: Malların insanlara dağıtımı sıkı çalışmaya dayalı olmalıdır.

    Ekonomik Kontrol Yöntemi:

    Komünizm: Komünistler, küçük gruplar üzerinde yoğunlaşma fenomenine inanırlar.

    Sosyalizm: Sosyalistler, ekonomik kontrolün, kurulumda mümkün olduğunca çok sayıda insanın katılımıyla sağlanabileceğine inanıyorlar.

    Resim Nezami:

    1. Bogomolov'un "Rusya Federasyonu Komünist Partisi, Manezhnaya Meydanı, Moskova, toplantısı". PL - Kendi işiniz. [CC BY-SA 3. 0] via Wikimedia Commons

    2. Philip Kanellopoulos'un "Liberter Sosyalist Bayrak" - Kendi çalışması. [CC BY-SA 4. 0] via Wikimedia Commons

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.