göğüs cerrahisi hangi hastalığa bakar / Göğüs Cerrahisi Nedir? -Liv Hospital

Göğüs Cerrahisi Hangi Hastalığa Bakar

göğüs cerrahisi hangi hastalığa bakar

Göğüs cerrahisi, göğüs kafesi içerisinde yer alan birçok organın tanı ve tedavisinde rol oynarken, branşla ilgili birçok merak edilen konu bulunuyor. Göğüs cerrahisi hangi hastalıklara bakar? gibi sorularınızın cevapları yazı içeriğimizde.

Göğüs Cerrahisi Nedir?

Göğüs cerrahisi, vücudumuzda boğaz kısmından başlayarak; kalp, büyük damarlar ve meme kısmı hariç karnın üst kısmına kadar ilgilenen tıbbi alandır. Akciğer, göğüs duvarı ve yemek borusuyla ilgili rahatsızlıklar için göğüs cerrahisi alanı  hastalıkların teşhis ve tedavisinde rol oynar.

Göğüs Cerrahisi Hastalıkları Tanı Yöntemleri

Hastalığın tedavi edilebilmesi için öncelikli olarak doğru tanı şarttır. Göğüs hastalıkları tanı yöntemleri arasında;

  • Kan ve idrar tahlilleri
  • MR
  • Ultrason görüntüleme
  • Akciğer filmi
  • Tomografi
  • Biyopsi

Doğru tanıyı sağlamak içinde fiziki muayenenin ötesinde laboratuvar tetkiklerinin yapılması gerekmektedir. Tahliller ve görüntülemeler sonucunda varılacak olan tam kararda hastalığa yönelik tedavi yöntemi seçilebilir.

Göğüs Cerrahisi Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

Aşağıdaki rahatsızlıkların tanısı konmuşsa veya belirtilerinden şüpheleniyorsanız göğüs cerrahisi alanından yardım alabilirsiniz;

  • Göğüs kafesinin doğumsal deformeleri
  • Edinsel tümörler
  • Akciğer kanseri
  • Göğüs duvarı kanseri
  • Trekea tümörleri
  • Torasik çıkış sendromu
  • Diafragma sorunları
  • Yemek borusu cerrahi hastalıkları
  • Akciğer zarı iltihapları (plevra iltihabı)
  • Akciğer delinmesi
  • Akciğer tüberkülozları
  • Amfizem
  • KOAH
  • Hiperhidroz
  • Toraks

olarak sayılabilir. Bu ve benzeri sorunlar doğrultusunda muayene olması gerekmektedir. Gerekli fiziki muayene ve laboratuvar testleri sonrasında doğru teşhisin konulması sağlanabilir.

Göğüs Cerrahisi Tedavi Yöntemleri

Göğüs cerrahisi alanında tedavi yöntemleri gün geçtikçe çeşitlenmektedir. Göğüs birçok farklı organla ilgili tedavi ve teşhis uygulaması için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar arasında;

Bronkoskopi: Bronşit ve trake rahatsızlıklarının tedavi ve tanısı için yapılan işlemdir.

Medianoskopi: Akciğer ve lenf bezlerinde meydana gelen tümörlerin tespitinin yapılması ve gerekli durumlarda hastalık seviyesinin belirlenmesinde kullanılır.

Torakotomi: Cerrahi işlemlerde göğüs kafesinin açılması işlemidir.

Pnömonektomi: Akciğerlerdeki tümörlerin temizlenmesi için kullanılan cerrahi yöntemin adıdır.

Lobektomi: Göğüs cerrahisinde bakılan bölümlerde hastalık olan kısmın, vücuttan çıkarılması işlemidir.

Torasik Çıkış Ameliyatı: Boyun üst bölgesindeki sıkışmayı azaltmak için kaburgalardan dolaylı yapılan müdahale işleminin adı Torasik Outlet Ameliyatı olarak bilinmektedir.

Bu işlemlerin yanı sıra artık cerrahi işlemlerde açık cerrahi olarak bildiğimiz normal ameliyatların yerini kapalı cerrahi, küçük kesilerden yapılan robotik cerrahi yöntemler almıştır. Özellikle göğüs hastalıklarının çalıştığı alanlar oldukça riskli, hayati organlar yakın bir alanda olduğu için robotik veya diğer adıyla VATS olarak adlandırılan, görüntülü ameliyat yöntemi ön plandadır. Göğüs cerrahisi tedavi yöntemleri arasında;

VATS ( Videotorakoskopik):  Kaburgaların arasında açılan küçük bir kesiden tüp sokularak yapılan işlemdir. Torakoskop adı verilen bu tüpün ucunda oldukça küçük bir kamera vardır. Bu kamera sayesinde tüm göğsü açmaya gerek kalmadan, gerekli noktaları görüp, göğüs boşluğunu incelemeye olanak sağlar. Kesilerden kamerayla giriş yapıldıktan sonra yine aynı boyutlarda kesici aletlerle girilerek, vücut içerisinde tedavi yapılır, çıkartılması gereken dokular vücuttan çıkarılır. Bu işlemin sonrasında iyileşme daha çabuk olduğu için uygun ameliyatlarda sıklıkla tercih ediliyor.

Göğüs hasatlıkları; ertelenecek, dikkate alınmayacak küçük sorunlar değildir. Özellikle Akciğer kanseri, Türkiye’de sigara kullanımına bağlı olarak artan en ölümcül kanser türüdür. Hastalığa kapılmamak için sigara ve alkol tüketimini azaltmak, veya düzenli kontrole gelerek anormallikleri erkenden teşhis edebilmek oldukça önemlidir. Avicenna Hastaneleri Genel Cerrahi uzmanlarımızı aşağıdan inceleyebilir, tüm merak ettiklerinizi sormak için randevu alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Göğüs hastalıkları kalbe bakar mı?

Göğüs hastalıkları kalp ve kalbe giden damarlarla ilgili işlemleri yapmıyor. Kalple ilgili sorunlarınız için Kardiyoloji uzmanına gözükmeniz gerekmektedir.

Akciğer hastalıklarına göğüs cerrahisi mi bakar?

Akciğerde meydana gelen ve ilaçla tedavisi mümkün olmayan hastalıklara göğüs cerrahisi bölümü bakmaktadır.

 

Avicenna Hastanesi Genel Cerrahi Uzman Doktorlarımız

Göğüs Cerrahisi Nedir?

Göğüs cerrahisi bölümü kaburgalar, göğüs duvarı, akciğer zarları, akciğerler, soluk borusu, diyafram ve mediastende görülen tüm hastalıkların cerrahi müdahalelerinden sorumlu olan tıp branşıdır. 

Göğüs boşluğunda bulunan ana damarlar ve kalp dışındaki tüm dokuların ameliyatları göğüs cerrahı tarafından yapılır. Aynı zamanda akciğer cerrahisi ya da göğüs cerrahi olarak da adlandırılabilir. 

Göğüs boşluğunda gelişen tümörler, doğumsal anomaliler, tıkanıklıklar, daralmalar, akciğer dokularında kanserleşme, diyafram ve soluk borusu anomalileri, geçirilen travmalar, yemek borusu hastalıkları ve deformasyonlar göğüs cerrahisini ilgilendiren hastalıklar arasında yer alır. 

Tüm bu hastalıkların teşhis, takip ve tedavi süreçlerinde göğüs hastalıkları uzmanları ile göğüs cerrahları işbirliği kurmaktadır.

Göğüs cerrahisi bölümü, hastalıkların teşhisi için gereken keşif ameliyatları ya da tedavi için gereken cerrahi operasyonları üstlenir. Ameliyatlar, açık cerrahi ve kapalı yöntem tekniklerle uygulanabilir. 

Tüm operasyonların temel prensibi ise doku ve organların fonksiyonlarını sağlıklı şekilde sürdürmelerini sağlayacak şekilde onarılmasıdır.

Göğüs Cerrahı Nedir? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Göğüs cerrahları, göğüs boşluğunda yer alan tüm organ ve dokuların cerrahi operasyonlarını yürütmekten sorumludur. Ancak meme, ana damarlar ve kalp sorunları için müdahale yetkileri bulunmaz.

Göğüs cerrahı olmak için öncelikle 6 senelik temel tıp fakültesi eğitiminin tamamlanması gerekir. Ardından Tıpta Uzmanlık Sınavına girilerek 5 senelik Göğüs Cerrahisi Uzmanlık Eğitimi alınmalıdır. Bu eğitimin başarıyla bitirilmesi ile birlikte adaylar göğüs cerrahi uzmanı unvanı alırlar. 

Uzmanların görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hasta öyküsünü incelemek ve fiziki muayene yapmak,
  • Hastaya uygulanan tetkiklerin sonuçlarını incelemek ve gerek duyulması halinde ilave tetkikler istemek,
  • Kanser hastalıklarından şüphelenilmesi halinde biyopsi işlemlerini uygulamak,
  • Şüphelenilen hastalığın teşhisi için gereken keşif operasyonlarını planlamak,
  • Hastanın ameliyata uygunluğunu değerlendirmek,
  • Tedavi için gereken ameliyat yöntemini belirlemek ve planlamak,
  • Ameliyat sırasında görev alması gereken diğer sağlık görevlileri ile işbirliği kurmak,
  • Operasyon öncesinde detaylar hakkında hastaya ve hasta yakınlarına bilgi vermek,
  • Ameliyat sırasında görülmesi muhtemel olan komplikasyonlara karşı önlem almak ve gerekli hazırlıkları yapmak,
  • Ameliyat sonrası komplikasyonlarının görülmemesi için hasta takibi yapmak,
  • Hasta taburcu olduktan sonrasında rutin kontrolleri yapmak,
  • Gerekli durumlarda onkolojik tedaviler ve cerrahi yöntemleri bir arada kullanabilmek,
  • Göğüs boşluğunda bulunan tüm organlardaki doğumsal anomalilerin giderilmesini sağlamak,
  • Tüm ameliyat sürecini yönetmektir.

Göğüs cerrahları devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, üniversite hastanelerinde, göğüs hastalıkları hastanelerinde, eğitim ve araştırma hastanelerinde görev yapabilirler. Aynı zamanda tıp fakültelerinde araştırma görevlisi olarak da görev yapabilirler.

Göğüs Cerrahisi Bölümü Neye Bakar? Göğüs Cerrahisini İlgilendiren Hastalıklar Nelerdir?

Göğüs cerrahisi bölümü, cerrahi operasyon gerektiren göğüs hastalıklarının teşhis ve tedavilerinden sorumludur. 

Bu hastalıkların en sık karşılaşılanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kanser Hastalıkları: Göğüs boşluğunda görülen kanser hastalıklarının tedavisi için genellikle ameliyat, radyoterapi ve kemoterapi tedavileri bir arada uygulanır. Ameliyatlar genellikle kanserli dokuların kesilmesi ve vücuttan çıkarılması prensibine dayanır. Bu sayede kanserin yayılmasını önlemek hedeflenir. Ancak kansere bağlı olarak gelişen deformasyonlar tespit edilirse, ameliyat sırasında bu sorunlar da tedavi edilir.
  • Akciğer Delinmesi: Akciğer dokusu kaburga kemikleri ve komşu organlarda görülen travmalara bağlı olarak delinebilir. Bu durum bölgede sıvı ve hava toplanmasına yol açar. Böylece soluk alma sırasında akciğerler genişleyemez ve şiddetli acı duyumu ile kendini gösterir.
  • Tüberküloz Hastalığı: Verem adıyla da bilinir. Akciğerlerde bakteri kaynaklı enfeksiyon oluşmasıyla görülen bu hastalık, uzun bir tedavi süreci sonunda kontrol altına alınabilir. Bunun için medikal ve cerrahi yöntemleri bir arada kullanılır. Ameliyatla akciğer yüzey dokusunun alınması, iyileşme oranlarında büyük bir artış sağlamaktadır.
  • Amfizem: Özellikle sigara alışkanlığı bulunan, hava kirliliği sorunu olan şehirlerde yaşayan ya da çok sık tütün dumanına maruz kalan kişilerde sıklıkla görülen bir sağlık sorunudur. Solunumdan sorumlu en küçük yapılar olan alveollerin deforme olması sonucunda meydana gelir. Tedavi sırasında oluşan tahribatın giderilmesi ve yayılmanın engellenmesi hedeflenir. Bunun için hasarlı dokuların tespit edilmesi ve ameliyat ile çıkarılması yöntemlerine başvurulmaktadır.
  • Travmalar: Göğüs hastalıklarını ilgilendiren organ ve dokulardaki hasarları kapsar. Geçirilen trafik kazaları, düşmeler, solunum sistemine kaçan yabancı cisimler, bıçak ve silah gibi ciddi yaralanmalar, kırılan kemiklerin iç organlara batması ya da yüksek basınca maruz kalınması gibi durumlar sonucunda meydana gelir. Oluşan tahribata bağlı olarak en uygun ameliyat yöntemi planlanır ve uygulanır.
  • Göğüs Boşluğunda Sıvı Birikmesi: Organ yetmezlikleri, böbrek hasarları, karaciğer fonksiyon kayıpları ya da siroz gibi birçok hastalığa bağlı olarak meydana gelebilir. EN yaygın semptomları arasında göğüs ağrısı, soluk alıp verirken güçlük çekilmesi ve öksürme sırasında şiddetli acı duyumudur.

Göğüs cerrahisi bölümünün ilgilendiği hastalıklar arasında, altta yatan farklı sağlık sorunları nedeniyle gelişen deformasyonlar da yer alır. Bunun için ilgili branş doktorları hasta sevki yaparak gereken muayenenin yapılmasını sağlayacaktır. 

Cerrahi operasyonlarla sıvı boşaltımı gerçekleştirilse de altta yatan sağlık sorununun iyileştirilmesi ile kalıcı tedavi sağlanır.

Göğüs Cerrahisi Bölümü Hangi Tedavileri Uygular?

Göğüs cerrahisi bölümü, göğüs boşluğunda gelişen ve ameliyat gerektiren tüm sağlık sorunlarıyla ilgilendiği için çok sayıda cerrahi yöntem kullanmaktadır. 

Bu yöntemlerin en sık kullanılanları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Minimal İnvaziv Göğüs Cerrahisi: Teknolojinin gelişmesi ile birlikte günümüzde kullanılmaya başlayan ve başarı oranları hayli yüksek olan operasyonlardır. Video destekli torakoskopik ve robotik cerrahi yöntemleriyle hastanın iyileşme süreci büyük oranda kısaltılmış olur. Özellikle akciğer kanseri vakalarında dık tercih edilmektedir.
  • Soluk Borusu Operasyonları: Trakea cerrahisi olarak da adlandırılır. Soluk borusuna uygulanan tüm ameliyatları kapsar. Genellikle nefes borusu darlığının giderilmesi için stent uygulaması, nefes yolunun açılması için trakeaya delik açılması ve doğumsal anomaliler için tercih edilir.
  • Volume reduction Surgery Operasyonu: Akciğer hacminin azaltılmasını hedefleyen cerrahi operasyonlardır. Ameliyat sırasında sağlığını kaybeden akciğer dokuları kesilir ve vücuttan çıkarılır. Böylece sağlıklı akciğer dokuları daha fazla genişler ve fonksiyon kayıplarının oluşması engellenir.
  • Diyafram Cerrahisi: Diyafragma cerrahisi olarak da adlandırılır. Diyaframda gelişen felç, yırtıklar, tümöral oluşumlar ya da felç gibi sağlık sorunlarının tedavisinde tercih edilir. Tümöral oluşumlar vücuttan çıkarılır, yırtıklar dikilir, gevşeme sorunu içinse diyafram kasının gerdirilmesi gerekmektedir.
  • Mediastinotomi ve Mediastinoskopi Teknikleri: Akciğer orta ve iç dokusuna erişebilmek için uygulanan ameliyatlardır. Açık ameliyat şeklinde yapılırsa mediastinotomi, endoskop aracılığıyla kapalı yöntem olarak yapılırsa mediastinoskopi adı verilir. Özellikle akciğerde gelişen tümöral oluşumlarının tedavi ve teşhis aşamaları için sıkça tercih edilen yöntemlerdir.
  • VATS Yöntemi: Kapalı yöntem göğüs cerrahisi operasyonlarının temelini oluşturur. Açılımı ise Video Yardımlı Torakoskopi anlamına gelir. Daha küçük kesilerle uygulandığı için hem ameliyat sırası ve sonrasında komplikasyon gelişme riski daha düşüktür, hem de iyileşme süreci çok daha kısa ve konforlu geçer. Operasyon sırasında 1 ila 2 cm çapında delikler açılır ve planlanan tedavi uygulanır.
  • Bronkoskopi: Işıklı endoskop cihazı ve bükülme özelliği olmayan bir tüp ile solunum yollarının doğrudan görüntülenmesine imkan tanır. Özellikel biyopsi işlemleri için sık tercih edilen bir uygulamadır.
  • Nuss Tekniği: Göğüs duvarında gelişen tahribatlar ya da doğumsal anomaliler için kullanılan bir tekniktir. Basit bir operasyon olmasına rağmen, göğüs kafesinde görülen çukurlukların etkili şekilde onarılmasına imkan tanır. Küçük kesilerle yapılan bu operasyon, yaklaşık 20 dakika içerisinde tamamlanmaktadır.

Göğüs cerrahları tarafından yapılacak olan operasyonlar hastanın genel sağlık durumu, yaşı, kilosu, altta yatan farklı sağlık sorunlarının olmaması, kronik hastalıkların varlığı, genetik yatkınlık, genel sağlık durumu, anesteziye uygunluğu ve operasyon için uygun bir aday olup olmamasına bağlı olarak değişiklik gösterir. Aynı zamanda hastalığın türü ve hangi evrede olduğu da önemli bir etkendir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası