iktisat önü açık mı / ekşi duyuru - Matematik öğretmenliğinin mi iktisatın mı önü daha açık

Iktisat Önü Açık Mı

iktisat önü açık mı

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mezunlarına İş Olanakları Geri

 

 

Hangi üniversitede olursanız olun bu ilham verici ve yol gösterici ilk dersi dinleyin. Online Eğitim Platformu Udemy'nin Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı, Carbon Health'in Kurucusu ve CEO'su Sayın Eren Bali ile İlk Dersi  işletme bölümümüzün ilk dersi olsun

öğrencilere önemli mesajları var.

seafoodplus.info

 

Yurtdışında yüksek lisans ve doktora için YLSY Burs başvuruları başladı! seafoodplus.info…

 

İlk söz:

"Üniversite sadece bilim için değil, aynı zamanda Hak, Hukuk, Adalet ve Cumhuriyet içinde üniversite gerekli.Üniversite Cumhuriyet'in sahipliğinde."Memleket işlerinde, Millet işlerinde, gerçek işlerde, duyguya, hatıra, kardeşliğe ve dostluğa bakılmaz. "

Dünya üniversitesi olma ülküsüne yönelik olarak "Türk Ulusunu” çağdaş uygarlığın en ön safhasına geçme,bilimde, teknikte özgür ve bağımsız olarak hareket edebilme,dünyanın en gelişmiş ülkesi olarak diğer ülkelere liderlik edebilme ve sürekli ilerlemenin bir düşünce-nesnesi olarak somut çıktılar elde edebilmek için Ulusal irade seslenişi yeteneğini, diğer bir deyişle kolektif ruh/irade varlığını çağdaş bilim ve akılcılıkla gelişseafoodplus.info bağlamda; beşeri sermayemizin, aydınlık yarınlarımızın umudu olan gençlerimizi ;Fikri, Vicdanı ve İrfanı Hür olarak Kadim değerlere (İnancına, Tarihine , Kültürüne )bağlı analitik düşünen, tartışan , üreten bireyler olarak yetiştirmek.

Üniversiteler dünyanın her ülkesinde olduğu gibi bizim ülkemizde de toplumun en önemli kurumları olmuştur, olagelmiştir. Çünkü üniversiteler toplumun sosyal, siyasal, ekonomik olduğu gibi bilim, teknoloji, katma değer üretimi, çağdaş medeniyet seviyesine erişme, velhasıl topyekûn kalkınmanın tümünü içeren nadir kurumlardır. Toplumun dinamikleridir. 
Üniversiteler, bilginin üretildiği, saklandığı, biriktirildiği ve sonra da o bilginin kullanılarak ete kemiğe büründürüldüğü bu kutsal mekânlar, aynı zamanda demokrasi kültürünün yeşertilip büyütüldüğü mekânlardır. Bu sebepledir ki; üniversitelerin bireyden devlet yönetimine ne kadar basamak var ise hepsine dokunan ve ülke geleceğinin inşası anlamında önemi çok büyüktür 
Üniversitelerin dün de bugün de üç önemli görevi ve misyonu olmuştur. Öğrenci Yetiştirmek, Bilimsel Faaliyetlerde Bulunmak (Bilim Üretmek) ve Toplumun Sorunlarına Çareler aramak. Aristo’dan günümüze birçok aşamalardan geçen “üniversite” ler, hep bu üçlüye ilişkin faaliyetlerde bulunmuş ve şekillenmişlerdir.

Çok genel ama akılda kalır olması için kısa not:Üniversite imajı: Nasıl yaratılır?
Reklam kampanyaları ile imajı değiştirme gayretleri boşuna çaba
Sponsor markalardan Uyduruk dizilerin,verimsiz futbolcuların ve yeteneksiz yöneticilerin fonlanmasını değil bilim insanlarını sponsorluğunu istemek en ussal yolBu bağlamda; Üniversite Enstitülerinde ki araştırma projelerine sponsor olmamış hiçbir marka, futbol sponsorluğu yapamamalıYerel yönetimler de kendi şehirlerinde ki üniversitelerin kalitesinin artmasının şehirlerine getireceği katma değeri hesaba katarak üniversitelere gerekli desteği vermeli

"Sürdürülebilir Kalkınmanın Pusulası  Üniversitelerdir(*)

Toplumun gelişimi ve dönüşümü üzerinde önemli etkisi bulunan üniversitelerin, nitelikli insan gücü yetiştirmeleri ve araştırma çıktıları üretmeleri temel görevleri. Ancak görevleri bununla sınırlı değil. Üniversiteler aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmanın zorluklarına karşı üretilecek yeni çözümler için gerekli olan yeni bilgi ve becerileri kazandırma ve toplumun bilinçlendirilmesinden de sorumlular. Geleceğin liderlerini yetiştiren üniversiteler, amaçlara ulaşmak için gerekli stratejilerin geliştirilmesinde yol gösterecek değer yaratan kurumların başında geliyor.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve İklim Değişikliği Konferansı (COP) kararları doğrultusunda üzerine düşen sorumluluğu alarak Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni (UNGC) imzalayan dünyadan , Türkiye’den ise 9 üniversitenin olduğunu görüyoruz. Üniversiteler verdikleri bu karar ile sürdürülebilir çevre, ekonomi ve sosyal yaşam için kalkınma hedeflerine ulaşmayı tüm faaliyetlerinde öncelikleri arasına alıyor.

Türkiye’de kamu üniversitesi olarak ilk BM Küresel İlkeler Sözleşmesi imzacısı olan Yıldız Teknik Üniversitesi, geçtiğimiz günlerde “Entegre Faaliyet Raporu” yayımlayarak Türkiye’deki ilk, dünyada ise sayılı üniversiteler arasında yerini aldı. YTÜ Entegre Faaliyet Raporu’nun önsözünü yazan Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC) Onursal Başkanı, Prof. Mervyn King, raporu “Bir yükseköğretim kurumunun hesap verme yükümlülüğü alanında nasıl liderlik edebileceğinin mükemmel bir örneği” olarak ifade ederek aslında bunun ne anlama geldiğini tam manasıyla aktarmış oldu.

Üniversitelerin temel görev ve sorumlulukları çerçevesinde tüm paydaşları ve toplum için yarattıkları değerin ve ne yaptıklarının anlatılması da önem taşıyor. Entegre düşünce ve bu temele dayanan entegre raporlama düzeni, üniversitelerin tüm faaliyetlerini gözden geçirmelerinde; vizyon, misyon ve stratejik hedeflerine entegre edilmesinde önemli bir araç niteliğinde. Entegre düşünce ve iş yapma şekli, disiplinlerarası faaliyetleri ve işbirliğini teşvik ederek tüm kaynakların çok daha verimli kullanılmasını sağlarken, raporlama bunun daha geniş bir kesim tarafından anlaşılmasını ve yaratılan değerin dış algısının kuvvetlenmesini sağlıyor.

Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasında pusula görevi gören üniversitelerin, sürdürülebilirlik yaklaşımını benimsemeleri, entegre düşünceyi içselleştirmeleri, tüm toplumun gelişimi ve dönüşümü açısından önem taşıyor.

Yükseköğretim alanında kurumları yönlendirecek ve cesaretlendirecek iyi örneklerin sayısının artması için onları teşvik edecek mekanizmalar ve düzenlemelerin geliştirilmesi, bu yolda atılması gereken en önemli adımların başında geliyor

Ülkemizin en önemli sorunlarından birisi İşsizlik değil mesleksizlik..Üniversite kontenjanlarının neden boş kaldığı sorusunun cevabı da burada saklıseafoodplus.info sorunun çözümü, İş dünyasına yönelik daha uygun yetkinlik ve beceri bazlı kaliteli eğitim (Metafordan Gerçeğe Üniversite)Türkiye'nin en büyük problemlerden bir taneside Akademik Çalışmaların ülke ekonomisine ( Üretimine ) ne kadar katkı sağladığı ile ilgili..
 

Ülkemizin en önemli sorunlarından birisi İşsizlik değil mesleksizlik.. Bu sorunun çözümü, İş dünyasına yönelik daha uygun yetkinlik ve beceri bazlı eğitim..

Türkiye'nin gerçek sorunu !
19 - 25 yaş arası "vasıfsız" genç nüfus..

"İşsizlerin içinde en yüksek oran Üniversite mezunlarında"

Çözüm, İş dünyasına yönelik daha uygun yetkinlik ve beceri bazlı eğitim.

Türkiye, üniversiteye giren herkese bir şekilde üniversite diploması vermek zorunda değil. Öğrenci gereken düzeyi tutturamıyorsa, elenmeli. Bu yaklaşım, tüm meslek dalları için de geçerli. Üniversite mezunu sayısı, uluslararası istatistik yönünden bir ülke için elbette önemli ama, layıkıyla değilse bir devleti, toplumu ,kurum ve kuruluşları kemiren bir iç hastalık.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin tüm bölümleri son derece önemli ama değeri, Türkiye’de bilinmeyen bölümler. Gerçek değerleri anlaşılsa ve doğru şekilde öğretilip, iş dünyasına yönelik daha uygun yetkinlik / beceri bazlı eğitim yapılsa, mezunları bir çok sektörde iş bulur.

İşletme Okumak İçin 5 Neden

i. Geniş İş Alanı

Ülkemizde ne yazık ki işletme okuyorum demek alay konusu haline geldi. Öğrenciler işletme okuduklarını söylediklerinde klişeleşmiş söylemlerle karşılaşıyorlar. Ancak alan seçme konusunda ki şansı tartışılamaz bir gerçek. Büyük bir şirketten tutun da küçük bir esnaf lokantasında dahi iş bulma imkanınız var. Yöneticilik vasfına sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bu alana yönelebilir, ben kimse için çalışamam diyorsanız hayalinizdeki işi kurabilirsiniz. Demem o ki siz hangi yöne gitmek isterseniz işletme sizi destekler. İster halkla ilişkilerde kariyerinizi planlayın ister muhasebe departmanında.  

ii. Bitmeyecek Eleman Gereksinimi

Ülkemizde pazar alanının genişlemesiyle şirketlerin işletme mezunu eleman ihtiyacı da artıyor. İş bulma sitelerine girdiğimizde eleman konusundaki açlığı net bir şekilde görebiliyoruz. Durum böyleyken işletme mezunları iş bulma konusunda diğer bölümlere oranla daha şanslı. Siz istemedikçe işsiz kalmanız epey zor görünüyor.

iii. Yükselme Şansınız

Bazı bölümlerde yükselme konusunda sınırlar vardır. Çok az kişi o sınırları aşarak yükselir. Fakat işletme mezunuysanız okuldan sonra her çalıştığınız iş yükselmeniz için basamak niteliğindedir. Yani işletmede yerinizde saymazsınız. Meslekte geçirdiğiniz her gün sizi hep bir adım öne taşır. Elbette bu süre zarfında kendinizi geliştirmek için çaba da göstermelisiniz.

iv. Dünya İnsanı Olmak

Hayalinizde sık sık yurtdışına çıkmak varsa işletme bu isteğinize de cevap veriyor. Bölümünüzün yanına bir de yabancı dil eklerseniz yurtdışıyla bağlantıları olan bir şirket için aranan aday olabilirsiniz. Hem iş hem tatil yapma fikri bölümü sevmek için büyük bir neden. Ben tamamen yurtdışına yerleşeceğim diyorsanız yurtdışındaki bir şirkette iş bulma şansınız da var. Çünkü dünyada da aranan bir bölümden mezunsunuz. 

v. Her Zaman Hayatın İçinde Olmak

İşletme okumanın bir diğer artısı da hayatın içinden bir bölüm olması. Öğrenme eylemi meslek hayatı boyunca devam ettiğinden güncel olaylardan her daim haberdar olmanız mümkün. Böylelikle çevrenizdeki kişilerle sohbet edebileceğiniz konuyu rahatça bulabilirsiniz. Çünkü her alandan bilgi sahibi olmanızı isteyen bir bölümün mezunusunuzdur.

'CEO olmaya giden yol İİBF'den geçer. Özellikle İşletme bölümünü bitirenler, yönetim için gerekli donanımla mezun olur' İİBF'nin herhangibir bölümünü özelliklede  İşletme bölümünü bitirmenin en büyük avantajı siz hayatta ne yapacaksanız yapın bu yeteneğe ihtiyacınız var. O size bu yetenekleri veren bir bölüm. Muhasebeden, iktisattan, ticaret kanunu, ekonomik sistemler, hayata dair altyapıyı sağlayan bir bölüm.

İş Olanakları:

i-TİKA uzman yardımcısı , ()seafoodplus.info

ii-Dışişleri Bakanlığı memur ()seafoodplus.info

iii-Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu uzman yardımcısı alımı için ilana çıkmış ()(seafoodplus.info )

 

İlk söz: İktisadi İdari Bilimler Fakültelerinin tüm bölümleri özellikle  "İşletme" bölümü son derece önemli ama değeri, Türkiye’de bilinmeyen bir dal. Gerçek değeri anlaşılsa ve doğru şekilde öğretilip, iş dünyasına yönelik daha uygun yetkinlik / beceri bazlı eğitim yapılsa, mezunları bir çok sektörde iş bulur

İktisadi ve idari bilimler fakültesi öğrencilerinin okula başladıkları andan itibaren en çok karşılaştıkları soru: Mezun olduğunda hangi mesleği yapacaksın? Sorusudur. Bu soru henüz bölümünü dahi tanımayan bir öğrenci için oldukça anlamsız ve bir o kadar da bilinmezdir. Bu nedenle  İİBF  bölümlerine yeni başlayan  ve mezunlara bir katkı sağlamak /rehberlik yapmak  için bu yazı kaleme alınmıştır.

Bir İİBF mezunu kamuda bir çok alanda çalışma olanağına sahiptir.

Kaymakamlıktan,

Müfettişliğe,

Denetçilik,

Uzmanlık.

SPK Meslek Personel Yardımcılığı seafoodplus.info

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir

Yeminli Mali Müşavir

varıncaya kadar bir çok kariyer meslekte çalışma olanağı olan

İİBF mezunlarının düz memur olarak da çalışmalarının önü açık.

Bir çok İİBF mezununun hayalinde olan mesleklerden biri ise,

İdari Hakim olabilmektir.

Dış İşleri Bakanlığı'nın konsolos ve ihtisas memurluğu mesleği ise kendisini yabancı dil konusunda iyi yetiştirmiş bir İİBF mezununun olabileceği mesleklerdir.

İİBF Mezunları İçin Kariyer Meslekler

 İİBF  bölümlerinde okuyan bir öğrenci için girilebilecek kariyer meslekler şunlardır:

Kaymakamlık,

İdari Hakimlik,

Sayıştay Denetçiliği,

Merkez Bankası Uzmanlığı,

Bakanlık veya Bakanlığa bağlı, ilgili veya ilişkili kuruluşlarda Müfettişlik,

Uzmanlık ve Denetmenlik. 

 Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir

Yeminli Mali Müşavir

SPK Meslek Personel Yardımcılığı seafoodplus.info

Bunlar içerisinde, çalışma olanaklarının en ideal olduğu, maaş ve özlük hakları açısından diğerlerinden daha iyi durumda olan meslekler sırasıyla:

Merkez Bankası Uzmanlığı,

Sayıştay Denetçiliği,

İdari Hakimlik, 

Kaymakamlık

TİKA uzman ve Uzman yardımcısı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu

 

 Müfettiş veya Uzman olmaktır. Bir çok kamu kurum ve kuruluşunda Müfettiş ve Uzman vardır. Bakanlıkların yanı sıra, bakanlıklara bağlı, ilgili veya ilişkili kurumlarda da müfettiş veya uzman olunabilir. Bununla birlikte Belediyelerde de Müfettiş olabilme imkanı söz konusudur. Maaş ve özlük hakları açısından Müfettişler uzmanlara göre bir adım daha öndedir. Uzmanlık mesleği iki kısma ayrılır: Birincisi meslek uzmanlık, ikincisi ise taşra uzmanlığı. Merkez uzmanlığı, Müfettişler ile aynı haklara sahipken,i taşra uzmanlarının özlük hakları biraz daha düşüktür. 

Kariyer mesleklerde aynı şeyi ifade ettiği düşünülen oysa çalışma yeri, özlük hakkı ve maaş açısından birbirinden ayrılan mesleklerdir. Sayıştay haricinden kamu kurum ve kuruluşunda yer alan denetçiler merkez kadro olarak çalışırlar. Maaşları ve özlük hakları merkez uzmanları ile eşit durumdadır. Oysa, denetmenlerin maaş ve özlük hakları taşra uzmanları ile eşit düzeydedir. Ayrıca, denetmenler taşra kadrosuna bağlı olarak çalışır. 

Bununla birlikte kontrolörlük mesleği vardır. Bu meslekle denetçilik ile aynı haklara sahiptir. 

Kamuda istihdamın en fazla yapıldığı meslek olan memurluk, veri hazırlama kontrol işletmeni ve bilgisayar işletmeni aslında bu meslekleri icra edenlerin hepsi aynı işi yapar. Kamu kurum ve kuruluşlarında taşra veya merkez kadrosunda çalışırlar. Maaş ve özlük hakları kariyer mesleklere göre oldukça düşüktür. Genellikle, bürokrasideki yazışma ve ilgili kanun hükümlerine göre iş tanımının gereği işleri yapar. Kariyer ve yükselme imkanları sırasıyla: Şef, Müdür Yardımcılığı, Müdür, Bölge Müdür Yardımcılığı ve Bölge Müdürü şeklinde düzenlenmiştir. 

Memur statüsü dışında bir de meslek memurlukları vardır. Bunları kariyer mesleklerin altında, memurluğun ise üstünde değerlendirmek gerekir. Gümrük memurlukları, Devlet Hava Meydanları memurlukları, Ptt memurlukları, Et ve Süt Kurumu memurlukları, EİAŞ ve TEiAŞ memurlukları, Belediye memurlukları gibi. Bunların özlük hakları memurlarla aynı iken, maaşları kariyer mesleklere yakındır. 

  • Merkez Bankası Uzmanlığı
  • Sayıştay Denetçiliği
  • Kaymakamlık
  • İdari Hakimlik
  • TRT Yönetim Uzmanlığı ve TRT Denetçiliği
  • Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu
  • Bakanlık Müfettişliği
  • Bakanlık Uzmanlıkları
  • Bakanlıklara Bağlı, İlgili veya İlişkili Kurum veya Kuruluş Müfettişliği
  • Bakanlıklara Bağlı, İlgili veya İlişkili Kurum veya Kuruluş Uzmanlığı
  • Belediye Müfettişliği veya Uzmanlığı
  • Denetçilik
  • Kontrolörlük
  • Bakanlık veya Bağlı Kuruluş Denetmenliği
  • Bakanlık veya Bağlı Kuruluş Taşra Uzmanlığı
  • Bakanlık Meslek Memurluğu
  • Diğer Meslek Memurlukları
  • Memur, VHKİ veya Bilgisayar İşletmenliği

i-Yeni üniversite mezunları mutlaka okuyun:

"Tahsiliniz bugün bitmiyor, bilakis bugün başlıyo"
diyen Peyami Safa'nın,
Yeni Mecmua gazetesinde
20 Haziran tarihli yazısı
seafoodplus.info

ii-Yetenekleri temel alan bir eğitim modeli :
A-Meslek Okulu (Hauptschule)
B-Meslek ve Eğitim Okulu (Realschule)
C-Akademik Lise (Gymnasium)
D-Geçiş Okulu (Gesamtschule)
E-Ortaöğretim 2. Kademe(Gymnasium Oberstufe)
F-Yüksek öğretim Gymnasium eğitimi ve ABITUR
Academic Ranking of World Universities’in her sene belirlediği üniversite sıralamasında 45 üniversite Ve Dünyayı ben yöneteceğim deklarasyonu "Endüstri "

Son söz:

Çok genel ama akılda kalır olması için kısa not:

Üniversite imajı: Nasıl yaratılır?

Reklam kampanyaları ile imajı değiştirme gayretleri boşuna çaba

Bu bağlamda Üniversite Enstitülerinde araştırma projesine sponsor olmamış

hiçbir marka futbol sponsorluğu yapamamalı

Yerel yönetimler de kendi şehirlerinde ki üniversitelerin

kalitesinin artmasının şehirlerine getireceği katma değeri hesaba

katarak üniversitelere gerekli desteği vermeli.

Nasihatname’ dediğim kalıp, bu yolda bir temrin aslında. Elim henüz kalem tutarken, tecrübemi tecrübenize, bildiklerimi bildiklerinize, hadi lafı dolandırmayayım, ömrümü ömrünüze katarak, yüzyıldaki yolculuğunuzda size belirli bir avans sağlama gayreti. İsterim ki, elinizden geleni değil, yapılması gerekeni yapın, dünyaya bir de benim pencerelerimden bakın. İstemediklerinizi kapatın, yenilerini açın.

 İstihkâmlarınızı güçlendirin, zor zamanları fırsata çevirin. Benim yaşıma geldiğinizde, benim hiç olamadığım kadar hakîm, fehim, müstakim, emin, mekin ve metin olun. (Sözlük kullanmayı da âdet edinin.) Aziz ülkemize gelince; ille bir şeye benzetecekseniz, her budağından sürgün atan salkım saçak bir böğürtlen çalısına benzeteceksiniz Türkiye’yi. Bir sürgünü çiçeğe dururken, diğerinin kurumakta, ötekisinin meyve vermekte olduğunu görün. Tek bir sürgüne takılıp kalmayın, bütüne bakmayı âdet edinin. Unutmayın ki, düz akılla anlaşılmaz, pergele, cetvele gelmez, kendine has bir kimliği vardır Türkiye’nin. Batmaz. Batarsa, okyanuslar taşar.”

 

Referanslar:

(-)seafoodplus.info Güler Aras

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), adayların üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha bilinçli karar vermesini sağlamak amacıyla geliştirilen "YÖK Atlas"a "Meslek" ve "Tercih" listesi modülleri eklendi. Adaylara adeta dijital kariyer rehberliği hizmeti sunan ve önlisans ve lisans seviyesindeki olası tüm tercihler ile ilgili tablolara erişim imkanı sağlayan modüllere  seafoodplus.info adresinden ulaşılabilecek..

.

Dünya Çapında İşletme Eğitimini Savunmak seafoodplus.info

          

İŞLETME BÖLÜMÜ

İşletme Lisans programımız, kuruluşundan bugüne kadar öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası rekabette değişen koşullara uyum sağlayabilecek, özel sektör ve kamu kesiminin gereksinim duyduğu yönetici, uzman ve araştırmacı niteliklerine sahip olarak yetişmeleri için eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Sosyal Bilimler Enstitümüzce İşletme Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı eğitimi altında gerek bölümü mezunları, gerekse diğer bölüm dışı mezunları ile özel ve kamu işletme yöneticilerine kariyer olanaklarını sağlayacak genel işletme konuları dahilinde lisansüstü eğitim olanağını da sağlanmaktadır. Bölüm, kamu ve özel sektöre yönetici ve eleman yetiştirmek amacını güden eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren bir bölümdür.

İşletme Bölümünde eğitim süresi 4 yıldır. Verilen eğitim müfredatı ile öğrencilerimizin istihdam edilecekleri işletme ve kuruluşların her alanda verimini artırmak amacıyla planlama,çalışmaları yönetme, denetleme ve analiz gücüne dayanan düşünce disiplinine sahip olması amaçlamaktadır. Ders programları hazırlanırken bu hedef göz önüne alınmakta olup öğrencilerimize matematik, istatistik, sosyoloji, ekonomi, hukuk daha ileri yıllarda ise üretim yönetimi ve pazarlama, yönetim ve organizasyon, yöneylem, muhasebe ve finansman, hukuk, bilgisayar gibi dersler verilmektedir.İşletmeci olmak isteyen bir kimsenin analitik düşünce yapısına sahip olması ve vizyonunun geniş, hayata bakış açısının pozitif olması gerekmektedir.İşletme mezunu olan öğrencilere "Lisans Diploması" verilerek işletmeci unvanı ile kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşlarda aldıkları eğitim disipliniyle kişisel yetenekleriyle bağlantılı olarak çeşitli yönetici pozisyonlarında çalışırlar. İşletmeci çalıştığı kuruluş ya da, kurumun sahip olduğu para, insan gücü araç ve gereçten en iyi biçimde yararlanmayı sağlayacak çalışma düzenini planlar; çalışmayı denetler. Bir işletmeci çalıştığı kurumda planlama, teşkilatlandırma, yönetme, düzenleme, denetim gibi genel görevler yanında ürünün iyileştirilmesi, üretimin artırılması ve ürünlerin satışı için planlar yapmak, kuruma para kaynakları sağlamak ve kurumun mali olanaklarını en ekonomik biçimde dağıtmak, kurumun insan gücünü en verimli olacakları alanlarda çalıştırmak ve en uygun elemanları bulup işe almak gibi görevlerinden sorumludur. Bölüm mezunları, kamu ve özel sektör kuruluşlarında müfettişlik, hesap uzmanlığı kontrolörlük vb. görevler yanında işletmelerin çeşitli departmanlarında meslek elemanları ve yönetici olarak çalışma olanağına sahiptirler. Bağımsız iş kurabilme nitelikleri kazanan bölüm mezunlarının serbest muhasebeci ve mali müşavir olarak da çalışmaları mümkündür.

BÖLÜM ÖSYM BİLGİLERİ

İşletme (Türkçe) Puan Türü : EA

Eğitim Dili : Türkçe

Eğitim Süresi : 4 Yıl

Eğitim Türü : Ö.Ö. / İ. Ö.

Yabancı Dil Hazırlık : İsteğe Bağlı

Yüksek Lisans : Var

Doktora : Var

Mevcut Toplam Öğrenci Sayısı :

BÖLÜM YÖNETİMİ

Bölüm Başkanı : Prof. Dr. Orhan Elmacı

Bölüm Başkan Yardımcısı : Doç.Dr. Kadir Tutkavul

Bölüm Başkan Yardımcısı : Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Arık

Bölüm Sekreteri : Memur Tuncay Kulak,Memur Mustafa Tambur

 

ANABİLİM DALLARI (ABD) İTİBARİYLE AKADEMİK KADRO

İşletme Bölümünde 6 ABD mevcut olup  Kooparatifçllik ABD ve Ticaret Hukuku ABD dışında  4'ü aktif konumdadır. Bu ABD akademik kadroları Ünvanlar itibariyle aşağıdaki şekildedir :

Muhasebe ABD 

Prof. Dr. 6

Doç. Dr. 2

Dr. Öğr. Üyesi  1

Arş. Gör. Dr. 2

Öğr. Gör. -

Uzman -

Okutman -

Arş. Gör. -

 

Üretim Yönetimi ve Pazarlama ABD 

Prof. Dr. 2

Doç. Dr. 1

Dr. Öğr. Üyesi  1

Arş. Gör. Dr. 2

Öğr. Gör. -

Uzman -

Okutman -

Arş. Gör. -

   

Yönetim Organizasyon ABD 

Prof. Dr. 1

Doç. Dr. 1

Dr. Öğr. Üyesi  1

Arş. Gör. Dr. 2

Öğr. Gör. -

Uzman -

Okutman -

Arş. Gör. -

 

 

Sayısal Yöntemler ABD 

Prof. Dr. 1

Doç. Dr. -

Dr. Öğr. Üyesi  1

Arş. Gör. Dr. -

Öğr. Gör. -

Uzman -

Okutman -

Arş. Gör. -

     

 

10 Profesör, 4 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi, 4 Arş. Gör. Dr. ve 0 Araştırma Görevlisi’nin

bulunduğu bölümümüzde eğitim ve öğretim faaliyetleri Türkçe İşletme lisans programı olarak

yürütülmektedir.

AKADEMİK KADRO TALEBİ

Öğretim üyesi yükseltme ve ataması ve norm kadro yönetmeliği çerçevesinde Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde yılında Doçentlik kadrosundan Profesörlük kadrosuna 1 öğretim üyesi ve Dr. Öğretim Üyesi Kadrosuna 4 Arş.Gör. Dr. yükseltilmesi  ayrıca herbir ABD  2, Muhasebe ABD 3, toplamda 13 Araştırma Görevlisi alımı   planlanmaktadır. Kadro ataması planlanan anabilim dalları ile ilgili kadro gerekçelerimiz şu şekildedir.İşletme Bölümü bünyesinde verilen eğitimler çerçevesinde 6 Anabilim Dalıyla Lisans,yine anabilim dalları kapsamında 8 adet yüksek lisans ve doktora eğitimleri dahil eğitim öğretim faaliyeti yürütmektedir.

     Lisans Eğitim-Öğrenimi

 Muhasebe ve Finansman ABD

 Üretim Yönetimi ve Pazarlama ABD

 Yönetim ve Organizasyon ABD

 Sayısal Yöntemler ABD

 Ticaret Hukuku ABD

 Kooperatifçilik ABD

    Lisans Üstü Eğitim-Öğretimi

 Muhasebe ve Finansman ABD (Tezli Yüksek Lisans Programı)

 Muhasebe ve Denetim ABD (Tezli Yüksek Lisans Programı)

 Finans (Tezli Yüksek Lisans Programı)

 Üretim Yönetimi ve Pazarlama ABD (Tezli Yüksek Lisans Programı)

 Yönetim ve Organizasyon ABD (Tezli Yüksek Lisans Programı)

 Sayısal Yöntemler ABD (Tezli Yüksek Lisans Programı)

 İşletme (Tezsiz Yüksek Lisans Programı) (ABD ortaklaşa)

 İşletme Doktora (ABD ortaklaşa)

 İşletme Bölümü kadrosunda bulunan öğretim üyeleri; Dumlupınar Üniversitesi İİBF dışında Mühendislik Fakültesi, Uygulamalı Bilimler YO, Tıp Fakültesi olmak üzere diğer fakülte birimlerindeki bölümlerde, Finansal Yönetim, Pazarlama, İstatistik,Girişimcilik, Maliyet Muhasebesi gibi dersleri de yürütmektedir.İşletme Bölümü kadrosunda bulunan öğretim üyeleri; Dumlupınar Üniversitesi İİBF dahilindeki diğer bölümlerde de (Maliye Bölümü, Kamu Yönetimi Bölümü, Ekonometri Bölümü, İktisat Bölümü, Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü, Siyaset bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü) Genel İşletme, Pazarlama, Maliyet Muhasebesi, Girişimcilik, Üretim Yönetimi, Finansal Yönetim, Genel Muhasebe, Yönetim Muhasebesi şeklinde dersler yürütmektedir. Ayrıca İşletme Bölümündeki Öğretim Üyeleri, Üniversite paydaşları ile de ortaklaşa çalışmalarda bulunmakta ve İşkur ve Ticaret Odası Bünyesinde programlanan KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Dersleri ile Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler odası çerçevesinde Bağımsız Denetim Uygulamaları ile ilgili eğitimler yürütüseafoodplus.info kadrolarla ilgili anabilim dallarına ilişkin dağılım aşağıda tabloda gösterilmektedir.

Tablo 1: İşletme Bölümü için Yükselme ve Atama Planlanan (Talep Edilen) Anabilim Dalları

Anabilim Dalları Mevcut Kadro Sayı Planlanan Kadro

Muhasebe ve Finansman Dr öğretim Üyesi. 1 

Muhasebe ve Finansman Arş. Gör. Dr. 1 Dr. Öğr. Üyesi

Üretim Yönetimi ve Pazarlama Doç.Dr. 1 Prof. Dr.

Yönetim Organizasyon  Dr. Öğr. Üyesi   3 Arş. Gör. Dr. 3

Tablo 2: Öğretim Elemanı Talep Edilen Birimin Mevcut Akademik Kadro Durumu* Bölüm Adı: İşletme

Unvan Sayı

Prof. Dr. 10

Doç. Dr. 4

Dr. Öğr. Üyesi  3

Öğr. Gör. -

Uzman -

Okutman -

Arş. Gör. Dr. 4

Arş. Gör.

Tablo 3: Anabilim Bazında Akademik Kadro Durumu (Anabilim Dalı Bazında) Muhasebe-Finansman

Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Yönetim Organizyon

Sayısal Yöntemler

Ticaret Hukuku

Kooperatifçilik

Tablo 4: Öğretim Elemanı Talep Edilen Birimin Son 3 Yılının

İİBF Toplam Öğrenci Sayısı

Normal Öğretim

İkinci Öğretim

İşletme Bölümü Toplam Öğrenci Sayısı

Normal Öğretim

İkinci Öğretim

Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans

(Tezli-Tezsiz) ve Doktora Öğrenci Sayıları

Muhasebe ve Finansman YL 49

Muhasebe ve Denetim YL 65

Üretim Yönetimi ve Pazarlama YL

Yönetim ve Organizasyon YL (1. Grup)

Yönetim ve Organizasyon YL (2. Grup)

İşletme ABD YL Toplam

Yüksek Lisans (Tezsiz)

İşletme Doktora 59

Toplam

Öğrenci başına düşen öğretim üyesi sayısı (lisans) (/19=74,2)* 74,2

Öğrenci başına düşen öğretim üyesi sayısı (Yüksek lisans) (/19=47,7) 47,7

Öğrenci başına düşen öğretim üyesi sayısı (Doktora) (59/19=3,10) 3,10

Bölümde yürütülen ders sayısı (normal + ikinci öğretim)

İİBF İşletme Bölümü Dışında Diğer bölümlerde yürütülen ders sayısı (normal + ikinci

öğretim)

Diğer Fakülte ve Yüksekokullarda Yürütülen Ders Sayısı(Normal + İkinci öğretim) 20

Akademisyen başına düşen öğrenci sayısı Türkiye’deki üniversitelerde lisans seviyesinde 15

ile 35 arasında değişmektedir. Tabloda da görüldüğü üzere Öğrenci başına düşen öğretim üyesi

sayısına bakıldığında işletme bölümünün ortalamaları Türkiye ortalamalarının çok çok

üstünde kalmaktadır. Bu da öğretim üyelerinin iş yükündeki fazlalık ve öğretim üyesi sayısal

yetersizliği açısından önemli bir göstergedir.

Lisans yükü bu kadar çok olan akademisyenlerin Ar-Ge ye ve kendilerinden beklenen asli

vazifelerine istenen zamanlarını ayırabilmeleri için yeni gelecek öğretim üyeleri ile

yüklerinin azaltılması gerekmektedir. Akademisyenlerin, Lisans öğrenci sayısı ve öğretim

üyesi üzerinde ders yükü azaltılmadan Ar-Ge ve bilimsel yayın için çalışmaları da imkânsızdır.

Üniversitelerimizin bazı konulardaki eksiklerini görüp kendilerini geliştirerek belirli bir süre

içinde dünya sıralamalarında daha üst sıralara yükseleceğine inanıyoruz. Halen,

üniversitelerimizin dünyadaki yeri çok sayıda Avrupa üniversitesinden daha iyidir.

Üniversitelerimiz, tüm maddi sıkıntılara ve kadro sorunlarına karşın uluslararası

sıralamalarda dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer almak için gereken özveriyi

göstermektedir.

YÖK’ün başlatmış olduğu üniversitelerde kalite değerlendirme süreç çalışmaları ile daha fazla

derse girmeye değil, ‘daha fazla ve daha kaliteli yayın yapmaya’ ve ‘daha az ve daha kaliteli

ders vermeye’ teşvik edilmektedir. Her akademisyen sadece uzmanlık alanlarıyla ilgili belli

sayıda derse girmelidir. Bunun için de akademisyenler, zorunlu ders yükü azaltılmalı ve daha

fazla derse girmekten kurtarılmalıdır. Böylece derslerin ve yayınların kalitesi dolayısıyla da

mezun öğrencilerin de kalitesi artırılmış olacaktır.

İSTEK VE ÖNERİLERİMİZ

İŞLETME BÖLÜMÜNÜN İŞLETME FAKÜLTESİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü, Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne bağlı olarak 12 Ekim tarihinde "Kütahya Yönetim Bilimleri Yüksekokulu" adı altında kurulmuş olan ve 4 Aralık tarihinde öğretime başlamış olan bölümdür Şubat tarihinde "Kütahya Yönetim Bilimleri Fakültesine" dönüştürülmüştür. 20 Temmuz tarih ve 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile "Kütahya İdari Bilimler Yüksekokulu" ve sayılı kanuna eklenen bir madde ile Anadolu Üniversitesi "Kütahya İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi" haline getirildiği tarihte de tek bölüm olma özelliğini sürdürmüştür. Son olarak 3 Temmuz tarihinde Dumlupınar Üniversitesi'ne bağlı Kütahya İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin bir bölümü olarak Eğitim-Öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bölüm kurulduğundan beri işletmelerin sürdürülebilir olarak yönetilmesi konusunda hem yerel hem bölgesel hem de ülke bazında, işletmecilik biliminin geliştirilmesi, bölge ve ülke bazında ;şletme bilimine yönelik disiplinler arası uluslararası çalışmalar yapmaktadır. Halen 8 Profesör,4 Doçent, 7 Doktor Öğretim Üyesi, 2 Arş. Gör. Dr. ve 4 Araştırma Görevlisi ile eğitim öğretim ve araştırma geliştirme çalışmalarını yürüten bölüm akademik kadrosu ile adeta bir fakülte görevi üstlenebilecek potansiyele sahiptir. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin bulunduğu bölgenin özel konumu; TR33 Bölge illerinin sosyoekonomik gelişmişlik sıralamalarında çevre illerin gerisinde ve ülke geneline göre orta sıralarda yer aldığı görülmektedir. Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE) ’ çalışmasının sonuçlarına göre bölgeni hızlı bir biçimde geliştiği raporlanmıştır. Bu durum işletme eğitimi almış nitelikli işgücüne gereksinimini artacağı anlamına gelmektedir. Bu gereksinim ise Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine dönüştürülmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Bu dönüşüm faaliyetlerinden birisi de “İşletme Fakültesi’nin” kurulmasıdır. “İşletme Fakültesi” kurulması, bölümün 45 yıldır yürüttüğü çalışmaların daha kurumsal bir yapı ile devam etmesi, öğrenci sayısının artması, TR33 ve ülke
bazında nitelikli istihdamın artması anlamına gelecektir.
Yukarıda sayılan gerekçeler dikkate alınarak AACSB (The Association to Advance Collegiate
Schools of Business) akredite edilmesini kolaylaşacak ve mezunlarının uluslararası unvan
almalarını kolaylaştıracaktır. Bu gerekçelerle İşletme Bölümünün bir an önce fakülteye
dönüştürülmesi öngörülmekte ve Yüksek Öğretim Kurumlar Teşkilatı Kanunun’da değişiklik
yapılmasına ilişkin kanun teklifinin hazırlanması gerekmektedir.

İşletme Fakültesi Bölümleri

İnsan Kaynakları Yönetimi

  • Enformatik (Yönetim Bilişim Sistemleri)
  • İşletme (İngilizce)
  • Konaklama İşletmeciliği
  • Sağlık Yönetimi
  • İşletme
  • Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi

 

DÜNYA ÇAPINDA İŞLETME EĞİTİMİ İÇİN AKREDİTASYON

(seafoodplus.info)

Dünyada işletme okullarının akredite olduğu, başka akreditasyon kuruluşları da olmasına karşın, üye okulların %86’sına göre; AACSB dünya üzerindeki en fazla bilinen kuruluş olup;diğer akreditasyon kuruluşlarıyla kıyaslandığında çok daha sıkı kural ve süreçleri içermektedir. AACSB akreditasyonu sürecine dahil olmanın öğrenci ve mezunlara yönelik etkileri şöyle sıralanabilir:

 AACSB, üniversitelerin işletme ve muhasebe programlarında lisans, yüksek lisans ve

doktora düzeyinde uluslararası tanınmışlık sağlamaktadır.

 AACSB Akreditasyon Standartları, bu programlarda eğitim alan öğrencilere kendilerini

geliştirmeleri ve daha iyi bir eğitim almaları konusunda katkı sağlamaktadır.

 AACSB’ye akredite olan okullar, öğrencilere parlak bir eğitim hayatı yanında, akredite

olmayan diğer okullarda bulunmayan eğitim ve kariyer olanaklarını sunmaktadır.

 AACSB’ye akredite olan okullar, akredite olmayan okullar ile kıyaslandığında, işverenler

tarafından daha fazla talep edilen mezunlar yetiştirmektedir.

 AACSB resmi öğrenci sitesi bestbizschools öğrencilere çeşitli olanaklar sunmaktadır.

 AACSB’ye akredite olan okullarının öğrencileri Beta Gamma Sigma Onur Topluluğu’na

üye olabilirler. Beta Gamma Sigma AACSB akreditasyonuna sahip programlar için hizmet

eden uluslararası bir onur topluluğudur. Beta Gamma Sigma üyeliği, AACSB

akreditasyonuna sahip bir yönetim bilimleri programında öğretim gören bir öğrencinin

sahip olabileceği en yüksek tasdiknamedir.

AACSB akreditasyonu sürecine dahil olmanın akademisyenlere yönelik etkileri ise aşağıdaki

gibidir:

 Akademisyenler, akredite olmuş bir kurumun çalışanı olarak, tanınma, kendini geliştirme,

evrensel eğitim kuralları ve müfredatı uygulayabilme olanaklarına sahip olmaktadırlar.

 Akademisyenler; 90 farklı ülkede fakülteyi bünyesinde barındıran ve ’den

fazla akademisyenin üye olduğu ‘AACSB Exchange modülüne kayıt olarak diğer

akademisyenlerle tanışıp işbirliği geliştirme ve iyi uygulamaları paylaşma fırsatı elde

etmektedirler.

 MyAACSB platformu ise diğer fakültelerin paylaşılan ders müfredatlarına, projelere,

konferans ve seminer materyallerine ulaşabilme olanağı sağlamaktadır.

Ayrıca, akademisyenler ve öğrenciler, kariyerlerini yurtdışında devam ettirmek istemeleri

halinde ‘BizSchoolJobs” linkinden dünya genelinde AACSB ile işbirliği halinde bulunan

üniversitelerin akademik ilanlarına ve diğer işletmelerin eleman arayışlarına kolayca başvuruda

bulunabilirler ve istihdam olanaklarına ulaşabilmektedir. Çünkü Bloomberg, Dow Jones

Company, Grant Thornton, Financial Times gibi dünya çapında ünlü şirketler AACSB’ye

şirketler bünyesinde üye olup iş birliği halindeler.

 

MÜFREDATIN GÜNCELLENMESİ

İşletme bölümü eğitim sisteminin en önemli sorunu; müfredatın paydaşların istediği nitelikte

öğrenci profilini sağlayamamasıdır. Uluslararası perspektifinde yeni bir paradigma (zihin

haritası) çerçevesinde işletme eğitim modelini ortaya koymak için stratejik yol haritasının

kilometre taşları:

  •  Öncelikle mevcut durum analizi yapılmalıdır.
  •  Uzun vadeli konumunun ne olacağı belirlenmelidir.
  •  Arama konferanslarından çıkan sonuçlar ile hem eğitim müfredatı, hem eğitim       kadroları  belirlenmelidir.
  •  Hedef olarak belirlenen standartlara eriştirecek öğrenci yetiştirmek için evrensel değerleri merkez alan eğitim programının hazırlanması sağlanmalıdır.
  • Bölümlerin lisans, yüksek lisans ve doktora ders müfredatlarının günümüz değişen koşullarına ve sanayinin ve diğer paydaşların gereksinmelerine göre yeniden güncellenmesi ve güncellemesinin üniversitemizin tümüne yayılması gerekmektedir. Hocaya göre ders değil öğrencinin geleceğe hazırlanması için ders planının oluşturulması gerekmektedir.

YURTİÇİ / YURTDIŞI BİLİMSEL ETKİNLİKLERE KATILIMIN DESTEKLENMESİ

Üniversitemiz nitelikli akademik çalışma ve yayın sayısının artırılabilmesi için akademisyenlere verilen yurt içi ve yurt dışı bilimsel etkinliklere katılımın desteklenmesi, destek sayı ve çeşitlerinin artırılması, ekonomide yaşanan gelişmeler dikkate alınarak ödenen tutarların güncellenmesi ve yönergenin güncellenmesine gereksinim bulunmaktadıseafoodplus.infoisyenlerin düşen motivasyonlarının tekrar canlandırılabilmesi için de; teşvik,motivasyon ve ödül sisteminin kurulup işletilmesi kalite düzeyinin artmasında önemli kilometre taşı olacaktır.

ÖĞRENCİLERİN ÜNİVERSİTE DIŞI ETKİNLİKLERE KATILIMININ DESTEKLENMESİ

Üniversitemizin tanıtımı ve tercih sayısının artması açısından, üniversite dışı etkinliklere katılacak öğrencilerin desteklenmesi ve katılmaları için motive edilmelerine gereksinim bulunmaktadır.

AİDİYETİN ARTIRILMASI

"Üniversite" kavramının tarihsel geçmişine bakıldığında; üniversite ve akademisyenlikte "aidiyet" kavramı çok önem kazanmaktadır. Üniversitede; “kurumsallaşmaya” önem verilmesi,“liyakatın en önde” tutulması, “etik dışı davranışlara” fırsat verilmemesi ifade edilmiştir"Üniversite sadece bilim için değildir, aynı zamanda Hak, Hukuk, Adalet ve Cumhuriyet için de üniversite gereklidir. Üniversite Cumhuriyet'in sahipliğindedir”. "Memleket işlerinde, millet işlerinde, gerçek işlerde, duyguya, hatıra, kardeşliğe ve dostluğa bakılmaz.”

KADRO SORUNU

Ülkemizde, “akademik ilerlemede” sorunlar giderileceğine, sürekli değiştirilip ağırlaştırılmaktadır. “Üretim için”; akademisyenlerin “özlük hakları” dahil, “akademik yükselmeleri de” otomatik olmalı ve “akademisyen bilim/sanata yönelmelidir.” İlk üniversite içine girmek, ancak kafasında kadro problemi yaşamayan ve sürekli olarak akademik çalışma için teşvik edilen ve özendirilen personel ile mümkün olabilecektir.

AKADEMİK BAŞARI ÖDÜLLERİ

Üniversitemizin akademik yayın ve başarı sayısının artırılabilmesi için akademik teşvik yönetmeliği dışında üniversitemiz özelinde bir akademik teşvik ve ödül sistemine gereksinim bulunmaktadır.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ GEREKSİNİMİ

İşletme bölümünde akademik ve idari faaliyetlerin yürütülebilmesi için Anabilim Dalı bazında

her ABD için en az 2 araştırma görevlisine ihtiyaç bulunmaktadır.

İŞLETME BÖLÜMÜ İÇİN BİLGİSAYAR İŞLETMENİ KADROSU VE TEKNİK PERSONEL GEREKSİNİMİ

İşletme bölümündeki bilgi, işleme ve kağıt okuma işlerinin yürütülebilmesi, ayrıca akademik

ve idari personelin teknolojik gereksinmelerinin karşılanabilmesi ve sorunların giderilmesi,

laboratuvarın ve sınıflardaki bilgi teknolojilerinin bakımı için 1 adet teknik personele ve 1 adet

bilgisayar işletmeni kadrosuna gereksinim bulunmaktadır.

ERP LABORATUVARI

Laboratuvarın temel amacı, öğrenci ve akademisyenlere kurumsal kaynak planlaması yazılımlarının kurulumu, işletilmesi, programlanması ve bakımı gibi konularda uygulamalı eğitim olanağı sunmak ve konu ile ilgili uygulamalar geliştirebilmek için gerekli alt yapıyı sağlamaktır.Öğrencilerimizin lisans yıllarında programı ile tanışmaları ve güncel uygulama örnekleri üzerinde çalışma olanağı bulmalarının, kariyerlerinde büyük avantajlar sağlayacağına ve geleceğe daha güvenle bakmalarında yardımcı olacağına inanıyoruz.

ERP laboratuvarının öncelikle bölümde seçmeli ders olarak öğrencilerin tercihine sunulması planlanmaktadır. Gelecek yıldan itibaren müfredata da alınması planlanan ERP laboratuvarı,teneffüs ve boş vakitlerde de öğrencilerin kullanımına açık olacaktır.

Laboratuvar için talep edilenler;

 30 adet masaüstü bilgisayar ve masası

 Hepsi için internet bağlantısı.

 Laboratuvardaki bilgisayarlarda ERP, SAP lisanslı yazılım paketleri (İşbirliği ile

sağlanacaktır.)

 Akıllı tahta

 Projektör

 

BİLGİSAYAR LABORATUVARININ VE DERS ARAÇ GEREÇLERİN YENİLENMESİ

Teknolojide yaşanan gelişmelere ve güncellemelere ayak uydurabilmek ve öğrencilerimizi

uygulama dersleri ile geleceğe hazırlayabilmek için mevcut laboratuvardaki bilgisayarların ve

yazılımların güncellenmesi gerekmektedir.

AKADEMİK YIL AÇILIŞ VE KAPANIŞ KOKTEYLERİ

Üniversite personelinin kaynaşması ve motivasyonlarının artırılması için akademik yıl açılış ve

kapanış kokteyllerinin ve çeşitli etkinliklerin düzenlenmesine ihtiyaç bulunmaktadır.

PEYZAJ, BANK VE OTURMA ALANI

Öğrencilerin okulda kalma sürelerini uzatmak, okula ve derse devamlarını artırmak, okulu daha

yaşanabilir bir kampüs haline getirmek için peyzaj, bank, oturma alanları, alternatif yiyecekiçecek

alanlarına ihtiyaç bulunmaktadır.

OTOBÜS SAAT VE SAYILARININ DÜZENLENMESİ

Fakültemiz ve bölümümüzde derslerin hafta içi ve sonu gece 23’e kadar sürmesi nedeniyle

öğrenciler gece otobüs bulamamakta ve bu da öğretim elemanlarında dersi daha erken bitirme

taleplerine neden olmaktadır. Bunu engellemek ve öğrencilerimizin mağduriyetini gidermek

amacıyla otobüs saat ve sayılarında belediye ile yapılacak görüşmelerle düzenlemeye

gidilmesine gerekmektedir.

ÖĞLE VE AKŞAM YEMEK SAATLERİNİN DÜZENLENMESİ

Yemek saatlerinin normal ve ikinci öğretim öğrencilerinin d

BU MAKALEYİ İLK OYLAYAN SİZ OLUN! Makaleyi oylamak için oturum açınız.

Geri

İktisadi İdari Bilimler Bölümü

İktisadi ve İdari Bilimler Nedir?

İktisadi İdari Bilimler, iktisadi bilgileri analiz edip yönetebilen, sayısal verileri kullanabilen, yönetim ve idari alanda yetkin bireyler yetiştiren bölümleri kapsar. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan bölümlere dair araştırma yapılırken ilk olarak İktisadi ve İdari Bilimler nedir sorusu ile karşılaşılabilir. İktisadi ve İdari Bilimler temel amacı, istatistiksel ve ekonometrik analizler gerçekleştirerek verileri inceleyen donanımlı finans uzmanları ve idareciler yetiştirmektir. Bu programlarda eğitim gören bireyler; matematik, istatistik ve bilgisayar kullanımından faydalanarak kaynakları verimli kullanabilecek ve genel ölçümleri analiz edecek seviyeye ulaşır. İktisadi ve İdari Bilimler arasında şu bölümler yer alır; İşletme, İktisat, Ekonometri, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri. Bu bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin genel nitelikleri ise şunlardır; sayısal olarak düşünebilmeye yatkın, insan ilişkilerinde etkili, nicel verileri analiz edebilen, araştırma ve inceleme ile ilgilenen kişilerdir. İktisadi ve İdari Bilimler Bölümü öğrencileri; sayısal verileri ölçümlemeyi öğrenmenin yanı sıra yönetici ve idareci vasıfları da edinecekleri kapsamlı ve çok yönlü bir eğitim alırlar.

İktisadi ve İdari Bilimler Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İktisadi ve İdari Bilimler eğitim süreci 4 yıldır. İktisadi ve İdari Bilimler sıralama bilgisi ve İktisadi ve İdari Bilimler taban puanları her yıl değişim göstermektedir. Bu bölümlerde eğitim gören öğrencilerin mezun olabilmeleri için AKTS gerekliliğini başarı ile tamamlamaları gerekir. Mezuniyet şartları yerine getirildiğinde “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Lisans Programı Diploması” almaya hak kazanılır. Ayrıca İktisadi ve İdari Bilimler başarı ile tamamlayan mezunlar; İktisat, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi gibi programlarda yüksek lisans yapabilir.

İktisadi ve İdari Bilimler Bölümü Dersleri Nelerdir?


İktisadi ve İdari Bilimler eğitim gören öğrenciler, toplamda 8 yarıyıldan oluşan eğitim hayatları boyunca başta iktisat ve istatistik olmak üzere genel muhasebe, sermaye piyasaları, ekonometrik analiz ve uluslararası iktisatın işleyişi ile ilgili bir eğitim alırlar. İktisadi ve İdari Bilimler ne demek sorusunun yanıtı için fakültede verilen dersler incelenebilir. İktisadi ve İdari Bilimler eğitim gören öğrencilerin sorumlu olduğu bazı dersler şunlardır:

  • İktisada Giriş
  • İşletme
  • Genel Muhasebe
  • Mikro İktisat
  • Makro İktisat
  • Matematiksel İktisat
  • İstatistik
  • Kamu Maliyesi
  • İktisat Tarihi
  • İktisat Politikası
  • Para Teorisi
  • Para Politikası
  • Ekonometri
  • Türk Vergi Sistemi
  • İktisadi Düşünceler Tarihi
  • İktisat Tarihi
  • Uluslararası İktisat
  • Türkiye Ekonomisi

İktisadi ve İdari Bilimler Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?


İktisadi ve İdari Bilimler mezun olan kişiler muhasebe ofisleri, sigorta şirketleri gibi birçok kurum ve kuruluşta çalışabilirler. Bu programlarda eğitim gören kişiler yönetim ve idare üzerine de temel eğitimler alır. Mezunlar; idari hakimlik, vergi müfettişi ve otel işletmeciliği gibi pozisyonlarda da çalışır. Aynı zamanda bu programlardan mezun olan kişiler; Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan yeterli puanı alarak Maliye Bakanlığı, PTT ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü gibi kamu kurum ve kuruluşlarında da çalışabilirler. 

İktisadi ve İdari BilimlerBölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

İktisadi ve İdari Bilimler mezunu ne iş yapar sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; bu bölümleri başarıyla tamamlayan mezunlar, ekonomi ve idari işler ile ilgili faaliyet gösteren birçok alanda iş imkanı bulabilirler. Bu alandan mezun kişilerin çalışabilecekleri yerler ise şunlardır;

  • Bankalar
  • Merkez Bankası
  • Vergi Dairesi
  • Mali Müşavirlik Ofisleri
  • TBMM
  • İMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası)
  • Kaymakamlık
  • SPK (Sermaye Piyasası Kurulu)
  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu
  • Aracı Firmalar
  • Muhasebe Ofisleri

Bu alanda çalışmak isteyen adaylar, seafoodplus.info üzerinden ilgili iş ilanlarına ulaşabilirler.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir