radyo ve televizyon programcılığı ne yapar / Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü (MYO) | IIENSTITU

Radyo Ve Televizyon Programcılığı Ne Yapar

radyo ve televizyon programcılığı ne yapar

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ - ÖNLİSANS

Radyo ve Televizyon Programcılığı

Program Tanıtımı

Program Akademik Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.

Programın Amaçları

Radyo ve Televizyon Programcılığı Önlisans Programının amacı radyo televizyon programları konusunda gerekli kurumsal bilginin yanında, radyo ve televizyon programcılığı süreçlerini yönetme, çeşitli programlar üretme ve yayınlayabilme bilgisini edindirerek mezun olunmasını sağlamaktır. Böylelikle, bu programda başta radyo ve televizyon olmak üzere farklı kitle iletişim ortam ve araçlarının kulanım yerlerini ve biçimlerini bilen, radyo ve televizyon alanı ile ilgili karşılaştığı sorunları çözmeye yönelik doğru bilgi kaynaklarına ulaşabilen, radyo ve televizyon programları üreten ekiplerin içinde sorumluluklarını yerine getirebilen bireylerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Programa Kimler Kayıt Yaptırabilir?

Radyo ve Televizyon Programcılığı Önlisans Programına kayıt olmanın pek çok yolu bulunmaktadır. Bu programa kayıt olabilmek için kayıt türleri ve koşullarını anlatan Nasıl Öğrenci Olabilirim? sayfasını inceleyebilirsiniz.

Okutulan Dersler - AKTS Kredileri

funduszeue.infoL (Güz Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
ESTUGÖRSEL ESTETİKZ
FOTUTEMEL FOTOĞRAFÇILIKZ
RTPURADYO VE TELEVİZYON PROGRAMCILIĞININ TEMEL KAVRAMLARIZ
SOSUSOSYOLOJİYE GİRİŞZ
 YABANCI DİL IZ
*Yabancı Dil I: Yeni kayıt aşamasında tercih edilen ALMU-Almanca I, FRAU-Fransızca I ya da İNGU-İngilizce I derslerinden bir tanesidir.
funduszeue.infoL (Bahar Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
FOTUHAREKETLİ GÖRÜNTÜNÜN TARİHİZ
FOTUFİLM VE VİDEO KÜLTÜRÜZ
FOTUFİLM VE VİDEO YAPIMIZ
RTPURADYO VE TELEVİZYONDA PROGRAM YAPIMIZ
RTPURADYO VE TELEVİZYON YAYINCILIĞIZ
 YABANCI DİL IIZ
*Yabancı Dil II: Yeni kayıt aşamasında tercih edilen ALMU-Almanca II, FRAU-Fransızca II ya da İNGU-İngilizce II derslerinden bir tanesidir.
funduszeue.infoL (Güz Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
FOTUKAMERA TEKNİĞİNE GİRİŞZ
FOTUSAYISAL FOTOĞRAF MAKİNELERİZ
RTPURADYO VE TELEVİZYON TEKNİĞİZ
RTPURADYO VE TELEVİZYONDA ÖLÇÜ BAKIMZ
TARUATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ IZ
TÜRUTÜRK DİLİ IZ
funduszeue.infoL (Bahar Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
KÜLUGÖRSEL KÜLTÜRZ
RTPURADYO VE TELEVİZYON HABERCİLİĞİZ
RTPURADYO VE TELEVİZYON İŞLETMECİLİĞİZ
RTPURADYO VE TELEVİZYON STÜDYOLARIZ
TARUATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ IIZ
TÜRUTÜRK DİLİ IIZ

Sınavların Değerlendirilmesi ve Ders Geçme

Sınavların değerlendirilmesi ve ders geçme sistemi "Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" ile bu yönetmeliğin verdiği yetkiye istinaden hazırlanan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Öğrenci Değerlendirme Sistemi Esaslarına göre belirlenir.

Sınavlar sayfasından;

  • Sınavların nasıl yapıldığı ve organizasyonu,
  • Sınavların hangi tarihlerde yapılacağı,
  • Sınava girmek için gerekli belgeleri ve sınavda uyulacak kuralların neler olduğu,
  • Sınav süreleri,
  • Sınavda sorulan sorular ve cevapların yayınlanması,
  • Sınav sonuçlarının ilan edilmesi,
  • Sınav sonuçlarına yapılacak itirazlar

hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca, sınavların değerlendirilmesinde kullanılan yöntemleri bilmek ve derslerinizden nasıl geçebileceğinizi öğrenmek için Öğrenci Değerlendirme Sistemi sayfasından bilgi edinebilirsiniz.

Mezuniyet Koşulları

Radyo ve Televizyon Programcılığı Önlisans Programında AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamaz.

Radyo ve Televizyon Programcılığı Önlisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Radyo ve Televizyon Programcılığı Önlisans Programı Diploması” alırlar.

Dikey Geçiş Olanakları

Radyo ve Televizyon Programcılığı Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren  Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve açıköğretim önlisans programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.

İş Olanakları

Radyo ve Televizyon Programcılığı Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, radyo ve televizyon alanında faaliyet gösteren kamu kurumları ve özel sektörde çalışabilirler.

Güncelleme Tarihi:

Radyo ve Televizyon Bölümü

Radyo ve Televizyon Bölümü Nedir?

Radyo ve televizyon cihazları hayatımızda uzun süredir önemli bir yer edinmiştir. Radyo ve televizyon günümüz için en önemli ve etkili iletişim araçlarının başında gelmektedir. Radyo ve Televizyon bölümünün amacı radyo ve televizyon sektörleri içerisinde hem sektöre hem de bulundukları kurumlara fayda ve katkı sağlayacak kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.

Radyo ve Televizyon bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, sorumluluk sahibi, iletişim yeteneği güçlü, iletişi, radyo ve televizyon sektörlerine karşı ilgili olması aranan başlıca özellikler arasındadır.

Radyo ve Televizyon Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Radyo ve Televizyon bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.

Radyo ve Televizyon Bölümü Dersleri Nelerdir?

Radyo ve Televizyon bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim radyo ve televizyon iletişim araçları üzerine birçok detaylı ders ile karşı karşıya geleceklerdir.

Radyo ve Televizyon bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;

  • Radyo ve Televizyona Giriş,
  • TV Yapım Tasarım,
  • Medya,
  • Metin ve Diyalog Yazarlığı,
  • Medya ve İletişim,
  • Kültür ve Toplum,
  • Film Kültürü,
  • Kitle İletişim Kuramları,
  • Radyo Program Yapımı,
  • Sinema Tarihi,

Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde “Radyo ve Televizyon Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir.

Radyo ve Televizyon Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Radyo ve Televizyon bölümü mezunu bireyler çalıştıkları kurumlarda radyo yayın akışı planlama, düzenleme, televizyon yayın akışını planlama ve düzenleme, çalışma ortamında şeflik, denetleyici ve yöneticilik görevlerini yapmaktadırlar.

Radyo ve Televizyon Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Radyo ve Televizyon bölümünü başarıyla bitiren kişiler radyo ve televizyon sektörü içerisinde kendilerine birçok farklı kurumda iş sahibi olabilirler. Medya kuruluşları, televizyon, film ve dizi endüstrisi başta olmak üzere kendilerine iş bulabilirler.

Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü nedir, puan türü nedir, Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Radyo ve Televizyon Programcılığı dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

2 Yıllık Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Nedir?

Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü; radyo ve televizyonda programların kaliteli bir biçimde sunulması için kamera çekim, ses, ışık, görüntü gibi işlerde çalışan kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Radyo ve Televizyon Programcılığı, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü için de baraj puanı puandır.

Radyo ve Televizyon Programcılığı nedir
Radyo ve Televizyon Programcılığı

Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Radyo ve Televizyon Programcılığı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Radyo ve Televizyon Programcılığı mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Film setleri

2- Gazeteler

3- Haber ajansları

4- Medya kuruluşları

5- Radyo ve televizyon kanalları

6- Yapım ve casting şirketleri

Radyo-TV Programcılığı Teknikerliği eğitimini tamamlayanlar; Sinema, Tiyatronun teknik ekiplerinde, reklam kuruluşlarının program metin yazarlığı, reklam krokisinin ortaya çıkarılmasında görev alabileceği gibi, Radyo-TV kuruluşlarında ve özel film prodüksiyon şirketlerinde; program yapımcısı, program yazımı, programın banda ve filme aktarılması, dekor düzenlemeleri, kamera çekimi, programın ışık, ses, görüntü sistemlerinin oluşturulması faaliyetlerinde iş bulabilir.

 

Ayrıca; kişiler fotoğrafçılıkta görsel teknikleri üzerinde de eğitim aldıkları için yazılı medya alanında fotoğrafçılıkta yapabilirler. Görsel medyanın her geçen gün gelişmesi ve teknik olarak ilerleyebilmesi, konusunda eğitim görmüş ekiplerin yetişmesiyle mümkündür. Eğitimin gerek teorik ve gerekse pratik olması bölüm mezunlarını nitelikli kılmakta ve iş bulma imkanlarını arttırmaktadır.

Radyo ve Televizyon Programcılığı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Radyo ve Televizyon Programcılığı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Radyo ve Televizyon Programcılığı mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Radyo ve TV programlarında film yapımı ve yönetimi, resim ve ışık, görüntü seçiciliği gibi diğer teknik konularda çalışır.

2- Radyo ve TV' de kurgu tekniğini oluşturur.

3- TV'de dekor tasarımını yapar.

4- Mekan seçiminde yardımcı olur.

5- Programların banda ve filme alınması işlemlerini yürütür.

Radyo ve Televizyon Programcılığı Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Radyo ve Televizyon Programcılığı çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Radyo ve Televizyon Programcılığı okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Radyo-TV programcılığı Teknikeri; işin niteliğine göre stüdyo, dış çekim ortamı, sakin bir kayıt odası gibi yerlerde çalışır. Birinci derecede teknik işlerle ilgilidir. Çalışma ortamı çoğu kez temiz bir stüdyo ortamı olmakla birlikte, bazen de açık havada kalabalık, soğuk, sıcak ve yağışlı hava şartlarında çalışmaları gerekebilir. Radyo-TV sektörü ekip çalışmasını gerektirdiğinden diğer teknik ekip personeli ile sürekli iletişim halindedir. Çalışma saatleri düzenli değildir. Sabahın çok erken veya gece yarısı çalışma söz konusu olabilir.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Bilgisayar

2- Film ve bantlar

3- Her tür büro malzemeleri

4- Her tür ses ve görüntü cihazları

5- Kablolar

6- Kamera, kamera sehpası

7- Projeksiyon alet ve makineleri

8- Sahne ve dekor malzemeleri

9- Uydu ve haberleşme sistemleri ile ilgili aygıtlar

Yayımcılık ile ilgili her tür elektrikli ve elektronik malzemeler

Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Radyo ve Televizyon Programcılığı maaşlar lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Radyo ve Televizyon Programcılığı maaşları lira arasındadır.

Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Radyo ve Televizyon Programcılığı dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Basın ve Yayın

-Film Tasarımı ve Yazarlığı

-Film Tasarımı ve Yönetimi

-Film Tasarımı ve Yönetmenliği

-Fotoğraf

-Fotoğraf ve Video

-Gazetecilik

-Görsel İletişim Tasarımı

-Görsel Sanatlar

-Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

-Halkla İlişkiler ve Tanıtım

-İletişim

-İletişim Bilimleri

-İletişim Sanatları

-İletişim Tasarımı ve Yönetimi

-İletişim ve Tasarımı

-Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetimi

-Medya ve İletişim

-Radyo, Televizyon ve Sinema

-Sinema ve Dijital Medya

-Sinema ve Televizyon

-Televizyon Haberciliği ve Programcılığı

-Yeni Medya

-Yeni Medya ve İletişim

2 Yıllık Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I, Fotoğrafçılık-I, Haber Toplama ve Yazma, İletişime Giriş, İngilizce-I, Kurgu Kuramı ve Teknikleri, Radyo Televizyonda Metin Yazarlığı, Ses ve Görüntü Teknikleri. Türk Dili-I.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Alternatif Medya, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II, Işık Tasarımı, İleri Kurgu-I, İngilizce-II, Kamera ve Görüntü Yönetmenliği, Radyo Televizyon Haberciliği, Temel Bilgi Teknolojileri, Türk Dili-II.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Belgesel Film, Fotoğrafçılık-II, Göstergeleri Anlamak, İleri Kurgu-II, Radyoda Program Yapımcılığı, Televizyonda Program Yapımcılığı, Eleştirel Düşünme, Yaratıcılık ve Girişimcilik, Senaryo Yazım Teknikleri, Video Uygulamaları-I.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Grafik Animasyon, İletişim Sosyolojisi, Prodüksiyon, Radyo Televizyon Spikerliği, Röportaj ve Sunum Teknikleri, Sinema Tarihi, Medya ve Hukuk, Televizyonda Yönetmenlik, Video Uygulamaları-II.

Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Radyo ve Televizyon Programcılığı KPSS taban puanları için , , , , ve atamalarına baktık. Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümüne son beş yılda toplamda 5 kadro verilmiş ve mezunlar 85 ve üzeri puanlarla atanmıştır.

Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Radyo ve Televizyon Programcılığı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasından hoşlanmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Görme ve işitme duyusu ve belleği güçlü olmalı.

5- Güzel sanatlara ilgi duymalı.

6- İnce ayrıntıları görebilmeli, dikkatini bir noktaya yoğunlaştırabilmeli.

7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

8- Mekanik işlere yatkın olmalı.

9- Planlı çalışmayı bilmeli.

Renkleri ve şekilleri algılama yeteneğine sahip olmalı.

Yaratıcı ve çok yönlü düşünebilmeli.

Yeniliklere açık olmalı.

Radyo ve Televizyon Programcılığı Okuyanlar ve Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Radyo ve Televizyon Programcılığı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Radyo ve Televizyon Programcılığı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası